Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Mei 2018

Budgetsysteem

Het budgetsysteem is een instapsysteem dat zich voornamelijk richt op de basistaken, zoals webbrowsen, video’s afspelen, tekstverwerking enzovoort. Dankzij de snelle processor en ssd start het systeem snel en voelt het soepel aan in het dagelijks gebruik. Onlangs zijn de nieuwe budgetprocessors van Intel geïntroduceerd, gezamenlijk met de nieuwe budgetmoederborden. Ons voorstel is uitgerust met deze onderdelen en dit systeem is een toevoeging aan het advies van de vorige Desktop Best Buy Guide. Ook is er de mogelijkheid om op een later moment het werkgeheugen uit te breiden of een extra videokaart te plaatsen.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Pentium G5400 Boxed

De Intel Pentium G5400 is onlangs geïntroduceerd en maakt deel uit van de nieuwe Pentium Gold-processor. Deze dualcoreprocessor met hyperthreading is door zijn hoge kloksnelheid erg snel voor het geld. De geïntegreerde UHD610-gpu is daarnaast voldoende voor de basistaken, inclusief video afspelen op een hoge resolutie. Daarmee vormt deze processor een uitstekende basis voor het basissysteem.

Een alternatief is het advies van de vorige Desktop Best Buy Guide: de Asrock Deskmini 110-barebone met Intel G4560-processor, maar deze barebone is minder goed verkrijgbaar dan voorheen. De nieuwe Deskmini 310, de versie met H310-chipset, wordt in de komende maanden verwacht.

Score: 4.5(0 reviews)
MoederbordenASRock H310M-HDV

De Asrock H310M-HDV is een van de nieuwere H310-moederborden met een lage prijs. Standaard is dit moederbord voorzien van alle basisfunctionaliteit, zoals pci-e 3.0, sata-600, een hdmi-aansluiting, een gigabitnetwerkpoort en verscheidene usb 3.0-poorten. Wat dit moederbord onderscheidt, is dat het kleiner van formaat is dan een gemiddeld micro-atx-moederbord: bijna het formaat van een mini-itx-moederbord. Hierdoor kun je het makkelijker in de behuizing bouwen zonder aanzienlijk in te leveren op aansluitingen of functionaliteit.

Score: 0(0 reviews)
Geheugen internCrucial CT8G4DFS824A

We kiezen voor een enkele module van 8GB ddr4-werkgeheugen, omdat dit goedkoper is en er zo de mogelijkheid is om in de toekomst uit te breiden. In tegenstelling tot recentere AMD-processors hebben Intel-processors minder last van langzamer werkgeheugen of het gebrek aan dualchannel.

Score: 4.5(0 reviews)
Solid state drivesCrucial MX500 2,5

Standaard heeft dit budgetsysteem enkel een 250GB-ssd voor de opslag. Ssd’s zijn in de afgelopen tijd licht in prijs gedaald, vooral de modellen met een grotere opslagcapaciteit. Deze daling is direct terug te zien bij een systeem met een beperkt budget. We raden aan om voor een degelijke Samsung 860 Evo of Crucial MX500 te gaan. Naast een snellere ssd krijg je dan vaak ook een langere garantieperiode.

Een goedkopere optie is de Kingston A400; dit is een basis-ssd met een dualchannelcontroller. Deze zorgt er tezamen met het langzamere geheugen voor dat de ssd bij intensieve belasting minder snel is, maar daar staat tegenover dat hij een paar tientjes goedkoper is; de betere modellen hiervan kosten ongeveer 75 euro.

Score: 5(1 reviews)
BehuizingenSharkoon CA-M Zwart
Sharkoon CA-M Zwartvanaf Onbekend

De Sharkoon CA-M is een kubusvormige behuizing van aluminium met een bescheiden volume van ongeveer zeventien liter. Met het beperkte formaat is het nog mogelijk om micro-atx-moederborden en een kleinere videokaart te installeren. Hiermee is deze behuizing een stuk kleiner dan de gemiddelde (micro-)atx-behuizing. Ook wordt de behuizing standaard met een extra 120mm-ventilator geleverd, hoewel die ventilator waarschijnlijk niet nodig is met de energiezuinige onderdelen van dit systeem.

Ook hebben we gekeken naar de Sharkoon CA-I, die de mini-itx-variant is van deze M-versie. Het gekozen moederbord zou ondanks zijn micro-atx-formaat misschien net in deze behuizing passen, maar de optie om een (grote) videokaart te plaatsen vervalt dan. Goedkopere mini-itx-moederborden met de H310-chipset waren nu nog niet goed verkrijgbaar.

Score: 4(7 reviews)
Voedingenbe quiet! Pure Power 10 400W

De be quiet Pure Power 10 400W is een stille voeding met een goede efficiëntie bij een laag verbruik, dankzij de interne componenten van hoge kwaliteit. Het vermogen van 400 watt is ruim voldoende voor de gekozen componenten. Deze voeding is nog van een regulier atx-formaat, wat nog net kan in deze behuizing. Speciale SFX-formaat-, pico-psu-, of voedingen met een nog hogere efficiëntie zijn duurder en niet altijd veel zuiniger dan dit model.

Score: 5(1 reviews)
€ 153,25Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors Intel Pentium G5400 Boxed € 63,09 Onbekend
Moederborden ASRock H310M-HDV € 58,70 € 69,-
Geheugen intern Crucial CT8G4DFS824A € 75,95 € 42,-
Solid state drives Crucial MX500 2,5" 250GB € 71,07 € 42,25
Behuizingen Sharkoon CA-M Zwart € 46,95 Onbekend
Voedingen be quiet! Pure Power 10 400W € 49,87 Onbekend
  Totaalprijs bij opstellen BBG € 365,63 € 153,25

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (175)

Wijzig sortering
Is er een bepaalde reden waarom er wordt afgeweken van de 2700x stock koeler bij het high end systeem?
Die €50 zou je mooi kunnen gebruiken voor wat sneller geheugen oid.

[Reactie gewijzigd door FaberOne op 1 mei 2018 10:24]

Ik vind dit een erg goede vraag.

De bijgeleverde koeler is van erg hoge kwaliteit, zie ook de conclusie van hardocp:

https://www.hardocp.com/a..._wraith_prism_deep_dive/6
I do not recall a single time in the last twenty years that I would have suggested to our HardOCP readership that you give the CPU cooler that came in the box a try. If you buy a 2700X, I highly suggest you give the Wraith Prism a go and see if it fits your needs and just how Precision Boost 2 handles your clocks. You are very likely to be impressed and save a few of your hard earned dollars instead of buying an aftermarket cooler. The value in the Wraith Prism can quickly impact your bottom line on system build costs in a very positive way.
Het is het dus zeker waard om de stock koeler te proberen ipv extra geld uit te geven.
Sowieso apart dat je een boxed variant neemt en vervolgens een aparte koeler.
+1Anoniem: 426269
@faim1 mei 2018 21:11
Die 7 2700X is er alleen boxed, toch?

En bij Intel speelde er nog een dingetje, de boxed versie heeft meer garantie dan de tray, of zoiets. :)
Oja, zie 'em inderdaad alleen als boxed in de pricewatch staan.

Aah okey, nooit geweten :+
Naast wat anderen al genoemd hebben is de tray variant ook vaak duurder om de een of andere reden. Daarom heb ik ook een boxed (wel intel dan) gekocht, was toch weer 20 euro goedkoper :)
Ik raad iedereen die een build wil doen op basis van het highend systeem het af om het Corsair 3200Mhz C16 setje te kopen.

Ik heb dit setje een jaar gedraaid met een Ryzen 1700 en Asus Prime X370 Pro en het is niet stabiel te krijgen op 3200Mhz. Het beste wat ik eruit heb kunnen krijgen is 3000Mhz met redelijk losse timings.

Nu heb ik een upgrade gedaan naar een 2700X en het is weer feest met het zoeken naar werkende instellingen voor dit geheugen.

En ik ben niet de enige, op overclock.net en anandtech ben ik eigenlijk geen gebruikers tegen gekomen die dit setje i.c.m. Ryzen hebben kunnen draaien op de geadverteerde waarden.

Dus investeer wat meer geld in je geheugen en zoek een setje uit met Samsung B-die en bespaar jezelf een hoop frustratie.
Ryzen was/is dan ook wel berucht omdat het niet goed werkt met alle RAM. Als je een mobo koopt, staat er op de website van de fabrikant met welke sets RAM het gegarandeerd werkt. Bij intel houd ik me daar (niet per sé) aan, maar bij Ryzen doe ik dat wel. Het was bij de eerste generatie wel flink beter na een bios update.
Klopt, echter staat deze set ook op de lijst van mijn moederbord. En Ryzen is inderdaad zeer kieskeurig met geheugen. Echter is wel gebleken dat Hynix MFR (M-die) slechter werkt dan Samsung B-die.
En Ryzen is inderdaad zeer kieskeurig met geheugen
Na de Bios update is dat zo goed als opgelost en de nieuwe serie Ryzen processoren hebben hier helemaal geen last meer van
Ik draai op een Asus Prime X370 Pro met een 2700X met de nieuwste bios update en ik bij mij wil het geheugen niet op 3200Mhz werken. Ik gebruik wel de oudere chipset van vorig jaar, maar van wat ik gelezen heb is het zelfs met de X470 chipset zeer moeilijk om Hynix reepjes op hun geadverteerde waarden te laten werken.
Heb je voor een bios update wel alles naar default waardes geladen? Dat schijnt in sommige gevallen te helpen.
Ja, alles op optimised defaults en daarna een cmos reset. Wellicht zie ik echt iets over het hoofd. Ik heb al ontelbare topics doorgespit over hoe je ram in te stellen voor Ryzen. 3200Mhz lukt gewoon niet. Hoogstens een paar uurtjes stabiel testen, maar een avondje (~7 uur) haalt hij niet. Voor sommigen zal 2 uur al meer dan genoeg zijn. Ik wil graag 100%.
hetzelfde geld voor mij, nu een jaar verder en met dat exacte setje ben ik nooit verder dan 3033 gekomen. met b die setjes heb je in ieder geval meer zekerheid. pricewatch: G.Skill Ripjaws V F4-3200C16D-16GVKB
Ik heb ook de Ripjaws icm een 1700X en de boel draait nu maanden stabiel op 3200mhz wat zo simpel was als het juiste profiel kiezen in de BIOS.
Hmm wel nog een stukje duurder zijn deze. Hebben van die Ripjays altijd dice van Samsung? Ik vind het zo lastig checken via Google, en fabrikanten zetten er bijna nergens bij wie de die gemaakt heeft.
Dit is een redelijk uitgebreide lijst;

https://www.reddit.com/r/...ung_bdie_confusion_eg_on/'

Al staat de gskill sniper serie hier nog niet tussen dus ik weet niet hoe die er voor staan.
Hee, dank voor de link! Daar staan al redelijk wat modellen. Nu nog op zoek naar een lijst met goedkopere modules (die vast sowieso geen Samsung B-die zijn).
Helemaal juist!

Na een heel wat onderzoek, haal je het meeste voordeel uit een B-die 3200 CL14 of 3600 CL16.

G.Skill heeft onlangs de Flare X gelanceert voor Ryzen, dus als je echt zeker wilt zijn dat je kit ondersteunt is, is de F4-3200C14D-16GFX een aanrader. Maar volgens mij zijn de Ripjaws en Trident Z, op het koelblok en RGB na, identieke geheugen kits. Dus kan je eventueel met een beetje geluk een Ripjaws V 3600Mhz CL16 kit, of equivalent, voor een betere prijs te verkrijgen.

/* edit: Pricewatch links
2x8GB G.Skill Flare-X 3200CL14 €224,-
2x8GB G.Skill Ripjaws V 3200CL14 €220,50
2x8GB G.Skill Ripjaws V 3600CL16 €227,20
*/

Verder vindt ik het raar dat AMD gekozen wordt voor high-end gamesysteem. Intel zet hier nog steeds betere frametimes/cent in tenzij je op 1080p streamt. Als je dan toch high-end AMD kiest om meer te doen dan enkel gamen, waarom wordt er dan geen gebruik gemaakt van AMD StoreMI? Voor de prijs van een SATA SSD van 500GB, heb je al een NVMe van 256GB (maximum ondersteund door storeMI) met geld over om te combineren met een andere schijf voor meer opslag. Ik heb nog niet genoeg benchmarks gezien, maar dit lijkt mij veel voordeliger voor high-end toepassingen.

/* edit: Pricewatch, de meeste x470 een of twee m.2 slots hebben, lijkt me een NVMe op basis van MLC voor een vSSD het beste vanwege de betere TBW en snelheid, in combinatie met een HDD of SATA SSD voor opslag. Er kan er ook gewoon gekozen worden voor een klassieke SSD in gewone HDD voor meer opslag voor je vSSD wil je minder gek doen, en dit voor de prijs van een enkele 500GB SSD.
Corsair Force MP500 240GB €101,-
(of als alternatief: Samsung 860 EVO 250GB €73-)
Seagate Barracuda 2TB€57,93
*/

Liever had ik in mei nog altijd een high-end gamesysteem op basis Intel i5-8700K gezien (€1600) en een allround systeem, eventueel gericht op streamers op basis van een Ryzen 2600X (€1200). Dan kunnen beide systemen nog altijd dienen voor een multi-threaded workload, wat met een i5-8400 niet altijd lukt. Vooral voor streamers! In dat geval presteert zelfs de 8600K niet op het niveau van een 2600, tenminste als je een werkende 1080p stream wilt. Terwijl de 8700K hier geen problemen mee heeft.
Bron: GamersNexus

Ook vindt ik het een beetje raar dat een gewone 2600 wordt aangeraden als alternatief met de boodschap deze daarna te overklokken. Het lijkt me gewoon geen goed consumenten-advies om met een silicon-loterij mee te spelen! Het prijsverschil met de X is deze generatie wel te verantwoorden. De XFR profielen op de nieuwe 400-serie moederborden zijn veel agressiever. Het lijkt me dat AMD zijn chips beter binned, en de 2600 op energie zuinigere systemen richt. Ga je XFR uitschakelen op de 2600, bestaat altijd de kans dat je niet stabiel dezelfde kloksnelheden op 6 cores tegelijk kan draaien als wat XFR nu individueel per core kan doen op een 2600X.

[Reactie gewijzigd door Mijiru op 2 mei 2018 20:07]

Helemaal waar. En zeker als het Samsung b-die chips zijn. Er zijn genoeg links online te vinden maar ja, 3200 CL14 en 3600 CL16 zijn bijna altijd Samsung b-die.

Ik heb geluk met mijn Corsair Dominator CMD32GX4M2B2800C14 die eigenlijk 2 sticks van de 128GB versie zijn. Die kunnen met de MSI bios met AGESA 1.1.0.1 op 3200 CL14 draaien. Dus dik 400Mhz boven op wat XMP kan doen. Volgens het internet betekent versie 4.31 op de sticker van het geheugen dat het samsung b-die chips zijn.

Let op dat bij resoluties van 1440p en hoger er minder prestatie winst is met duurder/sneller geheugen. Voor mij op 3440x1440 is het niet moeite waard om 3600Mhz of hoger te halen. Het geeft wel een prestatie winst maar niet bij framerates in games omdat die nu gpu-bound zijn.
Ik heb met de allernieuwste BIOS-update voor mijn MSI X370 Gaming Pro Carbon eindelijk met XMP 3200MHz op CL16 weten te bereiken. Eindelijk. Is nóóit gelukt zoals je zegt, maar nu eindelijk wel. Volgens mij ook nog terwijl ze de AGESA-code juist hebben gedowngrade voor de nieuwe Ryzens, maar eerst AGESA-updates deden om compatibility te verbeteren.
Interessant!

Ik heb de " Corsair Vengeance LPX 16 GB DIMM DDR4-3200/16 " en ga het eens nakijken.

Ik heb het systeem (nog) niet overgeclockt omdat ik het wel best vond, maar heb wel alle onderdelen destijds uitgekozen met het oog dit ooit nog eens te gaan doen. Zo ook dit geheugen.

Ik heb zelf een 1700x met ASRock X370 Taichi.

Ik ging er eigenlijk vanuit dat het geheugen standaard 3200 MHZ deed zonder overclock.
Ik heb dit setje een jaar gedraaid met een Ryzen 1700 en Asus Prime X370 Pro en het is niet stabiel te krijgen op 3200Mhz. Het beste wat ik eruit heb kunnen krijgen is 3000Mhz met redelijk losse timings.
Dat klopte vroeger, maar nu niet meer, toch niet in mijn geval.

Ik heb een Gigabyte B350 chipset mobo met 1600X en 3200MHz CL16 DDR4 draaide met (Summit Ridge) AGESA 1.0.0.7b eindelijk stabiel op XMP maar clock verlaagd naar 2933MHz.

Sinds (Raven Ridge) AGESA 1.0.0.2a draait mijn RAM hier echter volledig XMP-stock, stabiel en werkende op 3200MHz.

Veel van de RAM-perikelen worden dus opgelost met BIOS-updates. Heb jij al gekeken of er recent een update is uitgekomen voor jouw mobo?
Voor het budget systeem zou ik eigenlijk niet snel voor de Intel G5400 gaan. Je kunt dan beter 2 tientjes meer uitgeven voor de G5500 processor met de snelle soc (igp 630). Die kun je zelfs gebruiken voor Full HD met low/medium detals. In het onderzoek bij de buren wordt duidelijk dat de oudere Pentium G4620 met igp 630, beter uit de verf komt dan de nieuwere G5400.
https://nl.hardware.info/...pentium-gold-g5400-review
Dan kan je ook weer verder kijken naar de Ryzen 3 2200G, nog een tientje er bovenop, CPU scoort gemiddeld ietsjes beter dan de G5500, maar Vega 8 véél beter dan UHD 630. Echter kan je je afvragen wat de meerwaarde is van een beter scorende CPU is, wanneer met het beoogde gebruik de CPU zo goed als nooit 100% benut wordt. Iedere onnodige extra cent die je in dit systeem stopt is weggegooid geld.
moeerbord is daarentegen weer een tientje goedkoper dus die ryzen 3 2200g is een betere keuzen dan de G5500
Heb je dan niet duurder of 2 reepjes geheugen nodig? Op dit moment is het geheugen veel te duur. Ik zou nog een extra simpel desktop systeem willen kopen, maar zolang de geheugenprijzen op 200% staan wacht ik liever. Verder zorgt de beveiligingsbug van processoren voor een te groot performance impact (vooral bij Intel).
Je kan je ondertussen afvragen of de geheugenprijzen ooit nog naar een normaal niveau terug gaan zakken. Als ik me niet vergis zitten we nu al een paar jaar tegen een escalerende geheugenprijs aan te kijken en ik zie nog absoluut geen tekenen dat er weer dalingen aan zitten te komen...
De Ryzen 3 2200G of 2400G met de Vega 11 zou eerder thuishoren bij een 'Budget Game-systeem' vanwege de goede GPU. Je kan op Full HD en medium setting veel games op min 30fps spelen. Je moet dan wel voldoende RAM bijprikken omdat het natuurlijk shared memory is.

Een Snellere CPU is zelden merkbaar. Of je nu 6 seconden moet wachten op 8 seconden bij het converteren van een MP3 maakt niet zoveel uit. Wat wel uitmaakt De Tijd van single core Celerons en trage Hd's die uw compters gewoon deed stallen als je nog maar aan multitasking dacht is al ver achter ons. Als je ergens op klikte kon het ff duren eer dat uw venster omhoog kwam. Zelfs de Intel 5500G is 600% Sneller dan een good old Pentium 4, RAM en HD is sneller geworden etc.

Ik ben wel van mening van een goede GPU wel een meerwaarde kan bieden, zelfs in een budget pc. Elke browser is gpu-accelerated en veel effecten, video's en user interface komt volledig op de GPU terecht. Ook schermen gaan standaard 4K worden met der tijd en dan is het handig dat uw budget-pc het gewoon nog een paar jaar langer kan uitzingen gewoon omdat de GPU het nog aankan.
Is het ook niet zo dat je processor zwaar belast wordt bij het laden van levels / areas / save games? Uit sommige tests blijkt dat de snelheid van de opslag (SSD SATA/NVME) verrassend weinig helpt bij het verkleinen van de laadtijd binnen spellen, misschien omdat de processor de bottleneck is, die allerlei bestanden moet uitpakken of zo? Of misschien ook de videokaart?
Om dan op low medium details te gamen met de interne gpu?
Je hebt gelijk dat die interne gpu beter is, maar met veel games is het dan handiger om de AMD 2200G te nemen; die is aanzienlijk sneller, op het niveau van een discrete GT 1030. De UHD610 kan oude games dan nog wel aan op lage instellingen.
In de vorige BBG was dit besproken: reviews: Desktop Best Buy Guide - maart 2018

Zie bijvoorbeeld deze reviews:
https://www.tomshardware....ven-ridge-cpu,5472-3.html
https://techreport.com/re...2400g-processors-reviewed
https://www.anandtech.com...md-ryzen-5-2400g-review/5

Basiswerk: Intel G5400
Beetje gamen: AMD 2200G of 2400G
Meer gamen: Intel/AMD + GTX 1050
+1Anoniem: 426269
@Kiswum1 mei 2018 11:46
Die G5400 vs G5500 verschilt maar 4% in snelheid http://cpu.userbenchmark....ld-G5400/m484140vsm484278 voor een 28% duurdere prijs. Dat zou ik zelf niet doen. Die graphics zijn iets beter, maar voor office-werk maakt dat niet echt uit:

Wat ik niet snap is de moederbord keuze. Voor 50 cent meer heb je een bord met een M2 en een displayport aansluiting. Vooral die laatste is geen overbodige luxe. Deze budget PC's zouden goed in een kantooromgeving passen, en zelfs (of juist) een administratie persoon of de office manager heeft best baat aan een groot scherm. Of als (HT)PC om een 4k tv aan te sturen. Oftewel, de mogelijkheid om een 4k scherm @ 60Hz aan te sluiten. Deze dus: https://tweakers.net/pricewatch/compare/1162383;1169211/

Dan kan je wel als @chim0 de computer kopen voor mensen van 80 jaar die verder niets hoeven, maar bovenstaande dingen voor 50 cent meer lijkt me een no-brainer. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 1 mei 2018 13:59]

Ik denk dat je doelt op de pricewatch: Gigabyte H310M A als alternatief? Die is alleen bij de goedkoopste winkel 50 cent duurder; bij de rest is die gemiddeld 10 euro duurder.
Daarnaast is de bbg voornamelijk bedoeld voor consumenten. Kantoren kopen vaak in via Dell, HP, Lenovo etc. Brengt me wel op het idee om die mini-pc's eens te testen.
+1Anoniem: 426269
@Bolletje1 mei 2018 13:10
Oeps, ja, die bedoelde ik. Ik was vergeten de vergelijkingslink erbij te zetten. :)

Tsja, die kantoren die Dell, HP en Lenovo kopen. Zelf heb ik dat liever niet. Als ik ergens een nieuwe voeding bestel of ophaal kan ik de volgende of dezelfde dag nog verder. Ik ga dan niet op een Dell monteur zitten/hoeven wachten. Ook MKB klanten vragen me regelmatig om juist een zelfbouw ding voor hun in elkaar te zetten. Dan pak ik ook altijd iets zoals hier in de BBG de budget PC. De G4560 processor heb ik daar veel voor gebruikt, 10% langzamer dan de G5400, maar 33% goedkoper (http://cpu.userbenchmark....ntium-G4560/m484278vs3892). Maar ik zal voortaan de G5400 nemen. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 1 mei 2018 13:12]

In sommige gevallen heb je Next Business Day garantie; dan komen ze langs om het te maken. Maar in de regel raad ik aan om niet geheel afhankelijk te zijn van het systeem. Dus applicaties in de cloud, bestanden niet enkel lokaal opslaan, evt. een reserve systeem.

De Intel G4560(T) of nieuwe Intel G5400 zijn inderdaad ideaal voor het gebruik. Zo heb ik laatst een Dell Optiplex 3050 Micro geïnstalleerd; dan heb je een heel systeem in minder dan twee liter.
Scheelt ook 20 euro he, dus als je aan een budget zit, moet je toch keuzes maken. Heb de G5400 in een budget PC voor een kennis gestopt want met de G5600 kwam in te duur uit. Maar voor die mensen meer dan genoeg. Lopen tegen de 80 aan en dit zal de laatste PC zijn die ze zullen aanschaffen. Ze doen alleen maar internetten, e-mailen en wat 2D zoek & vind spelletjes.

@Slingeraap2 De PC is ook toevallig ook bedoeld voor een 80-jarige (82 om precies te zijn). :+

Staat inmiddels te draaien als een tierelier op een H310 bordje met 8GB geheugen en 250GB SSD.

[Reactie gewijzigd door chim0 op 3 mei 2018 05:28]

Zoek- en vindspelletjes...dat is interessant! Lijkt me nou het laatste waar je zin in hebt als je tachtig bent. Ik zou eerder iets verwachten als een match-three-spelletje zonder tijdlimiet, of een point-and-click. Of zijn die zoek- en vindspelletjes extreem makkelijk?
Tja, diegene is er gek van en speelt ze ook binnen 5 minuten uit. Hij krijgt onderhand partijkorting bij de Media Markt in die bakken waar ze liggen. :D :+
Grappig! Op Steam staan er volgens mij een heleboel.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 3 mei 2018 05:47]

Je kunt overal wel een paar tientjes tegenaan gooien, dan krijg je zeker snellere onderdelen en in bepaalde situaties zelfs ook meer waar voor je geld.
Maar waarvoor is deze BBG build nou bedoelt? Het gaat hier tenslotte om een Budgetsysteem met als toelichting:
Het budgetsysteem is een instapsysteem dat zich voornamelijk richt op de basistaken, zoals webbrowsen, video’s afspelen, tekstverwerking enzovoort. Dankzij de snelle processor en ssd start het systeem snel en voelt het soepel aan in het dagelijks gebruik. (...)
Een systeem bedoelt voor basistaken, '' echt '' gaming komt daar dus sowieso niet bij te pas, hoogstens wat Majong via de Windows store of een browser spelletje.
Ik denk daarom dat die G5500 met de betere igp het gewoon niet waard is voor dit systeem waarvoor het bedoelt is.

Zelf zie ik dat ook al is dit bedoelt als echt budget systeem er best wel aardig wat onderdelen inzitten die zeker niet van lage kwaliteit of '' budget '' zijn.
Ik ben er zelf ook van dat je op bepaalde onderdelen gewoon niet het goedkoopste neemt wat mogelijk is, daar niet van dus.
Maar ik kan mij voorstellen dat er wel mensen zijn die dat wel zouden willen overwegen zolang het maar aanzienlijk goedkoper is.

Als voorbeeld zou een voeding als deze: pricewatch: Inter-Tech Argus APS-420W een behuizing als deze: pricewatch: MS-Tech CA-0330 en een SSD als deze: pricewatch: Sandisk SSD Plus (TLC) 120GB er ook in kunnen in plaats van de huidige onderdelen en je hebt een '' echt budget '' systeem.
Als je kijkt naar deze prijsklasse en het niet als opstap-systeem ziet c.q. later er van plan bent een i7 en een GTX 1080 in te zetten is het zeker de overweging waard naar mijn mening.
De spijker op z'n kop: de BBG is bedoeld om het beste waar voor je geld te krijgen bij een heel specifiek budget. Als je budget iets hoger of lager is dan voor de systemen van de BBG is 'het beste waar voor je geld' al heel snel iets anders dan het advies. Dat is volgens mij al sinds het begin van de BBG het geval. Zodra je een volledig systeem nodig hebt voor een ander budget dan doe je er altijd beter aan om zelf wat onderzoek te doen en vervolgens een topic te openen op het forum in aankoopadvies.

Het budget is het budget. Geen euro meer, geen euro minder. Daarbij gaat het er niet om dat de best mogelijke specs moeten worden behaald voor het budget, het gaat om de prijs/kwaliteit verhouding. Soms zijn de goedkoopste onderdelen goed genoeg, soms moet je toch net wat duurdere onderdelen kopen om meer waar te krijgen voor je geld. Waarom dit allemaal voor sommige mensen nieuw is bij iedere editie van de Best Buy Guide zal ik nooit snappen.
Totaal kosten bij high-end systeem is de videokaart expres niet meegenomen? Want 1.017,45,- klopt niet echt.
ze hebben zelf los die prijs erbij gezet.
ze hebben daar de standaard uitvoering van de 1070ti genomen van nvid.
Die zou ik al bij al gelijk afraden om ook te halen.omdat je vaak voor 10-15 euro meer al een leukere versie van de 1070ti heb met extra fans etc..
lezen: "Anders dan je normaal van ons gewend bent, is de videokaart een open keus, ..."
Nee maar ze geven wel aan +499 euro, dan kunnen ze dat net zo goed bij elk component doen.
Lees je ook de reden waarom ze dit doen?
een Ryzen 2700X 16 cores?
Het is nog altijd 8 cores en 16 threads, dat is toch een groot verschil :D
volgens mij hebben ze bij tweakers nog een beetje moeite deze morgen, waarschijnlijk bakje koffie gemist.
Dit mag natuurlijk geen verrassing zijn, aangezien de AMD veel meer cores heeft.
Ook dit valt wel mee he :D 6C/12T tegenover 8C/16T

[Reactie gewijzigd door Sjengstah op 1 mei 2018 06:42]

Ook dit valt wel mee he :D 6C/12T tegenover 8C/16T
De 8700K wist met zijn 6C/12T de 1700X te kloppen toen deze uitkwam in mulithreaded tests dankzij de hogere kloksnelheden. En ook nu blijft dit een geduchte tegenstander. Eigenlijk voor een high end gaming systeem zou de 8700K de betere keuze zijn, ook qua overclocking kom je verder dan bij Ryzen. Daar is nauwelijks ruimte voor een overclock.
De HWI test geeft duidelijk aan dat vanaf 1440p (medium) het niets meer uit maakt of je een AMD of Intel CPU gebruikt. De GPU is dan de bottle-neck. Daarbij is de AMD goedkoper en heeft 2 cores meer. Ook is de TIM wel in orde bij AMD plus een redelijk tot goede mee geleverde koeler. Logische keuze daarom deze AMD CPU.
De HWI test is gewoon niet goed als je het over streamen en gamen hebt, Gamer Nexus deed dit bijvoorbeeld een beetje beter:

https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3287-amd-r7-2700-and-2700x-review-game-streaming-cpu-benchmarks-memory

Hun conclusie is dan ook voor hogere resoluties:

- 8700K als het puur om gamen gaat
- 2700X als je hoge kwaliteit streams er naast wilt maken

Dit zou in het artikel duidelijker vermeld mogen worden alsmede dat ik vind dat er geen AMD in het systeem zou moeten zitten aangezien streamers nou niet echt een grote doelgroep zijn t.o.v de toch al versnipperde BBG's. In ieder geval zou je je advies kunnen opsplitsen.
In diezelfde test kijk ik vooral naar de minimale FPS, want die voel/merk je het meeste tijdens gaming. Die maximale FPS voel je niet. In de door jou gelinkte tests zie ik dat de 2700X zelfs iets beter scoort (@1440p) dan de 8700K bij WatchDogs; beide op stock snelheden.

Het is een beetje stuivertje wisselen bij welke game welke CPU de beste minimale FPS weet te halen. Waarmee ik in feite de voorkeur voor de 2700X alleen maar nog meer kan onderstrepen.

[Reactie gewijzigd door Noord27 op 1 mei 2018 11:09]

Dan zou je toch nog beter de 8600k kunnen pakken? zal met 1440p ook weer dezelfde FPS geven, bespaard je weer 75 euro welke je dan weer in een GTX 1080 kan steken ipv 1070ti. Alleen zal deze bij high quality streams wellicht wat bottlenecken.
Puur voor gaming zou dat prima werken. Maar dat is een verschil van maar liefst 10 threads voor overige taken.
Maar hoe veel neemt streamen nou daadwerkelijk in? Ik heb wel een paar keer 1080p gestreamd (zonder al te veel fancy) en daar ging mijn cpu usage nauwelijks van omhoog.

Edit: 8600k @ 5ghz

[Reactie gewijzigd door Tom970G1 op 1 mei 2018 12:41]

Je kan op een Intel consumenten CPU geen soepele stream maken voor de kijker in hoge kwaliteit

https://www.gamersnexus.n...nchmarks-memory?showall=1

Je kan de kwaliteit naar beneden halen op een Intel om toch een redelijk soepele stream te maken, maar Ryzen werkt out of the box meteen perfect

Dus in andere woorden, AMD en Intel kunnen allebij een soepele game ervaring geven, echter als je de stream voor je publiek ook nog kijkbaar wilt maken in hoge kwaliteit kom je bij AMD uit
Kwaliteit naar beneden, of gewoon wat minder FPS in-game (uitgaand dat dit wss op 1080p gespeeld wordt met volle FPS unlock). Staat er ook uitgelegd, in die situatie is de prioriteit van e.g. PUBG hoger dan OBS. Maak de prioriteit van OBS wat hoger en je hebt een vloeiende stream met weinig/nauwelijks merkbaar verschil (if at all) in-game.

Edit: al moet ik wel zeggen dat de AMD part aantrekkelijker is voor de quality streamer hoor. Maar het is niet een wereld van verschil lijkt me zo.

[Reactie gewijzigd door Tom970G1 op 1 mei 2018 17:31]

out of the box zijn het 2 werelden van verschil, en ja je kan de Intel tweaken om ook betere prestaties tijdens streamen te krijgen, maar in dit geval vind ik AMD dan echt de betere keuze, ook omdat je daar nog ruimte hebt om de kwaliteit nog beter te maken
De ruimte being de schrale overclock?
Ik ben het hier wel mee eens, video encoding wordt ook steeds vaker door de gpu afgehandeld.

Wat ik daarnaast steeds niet terugzie, is de mogelijkheid om de 8700k over te klokken. De 2700X is een beest van een CPU, maar de standaardklok zit al heel erg tegen de limiet van de chip aan. Het beest van het blauwe kamp is met een huis-tuin-keuken overklok makkelijk stabiel te krijgen op 4.8 - 5GHz op alle cores, afhankelijk van de chip natuurlijk. Dat verandert de calculus wat mij betreft aanzienlijk, met name voor het high-end systeem. Ik ben altij van mening geweest dat het kopen van een -K chip en hem op stock laten draaien zonde van het geld is aangezien er in het algemeen zoveel rek in de chips zit en je er wel een meerprijs voor betaald.
Dan heb je de encoding over je GPU laten lopen in plaats van over je CPU. De qualiteit daarvan is aanzienlijk slechter dan over de CPU, de performance vaak aanzienlijk beter.
>Dit zou in het artikel duidelijker vermeld mogen worden alsmede dat ik vind dat er geen AMD in het >systeem zou moeten zitten aangezien streamers nou niet echt een grote doelgroep zijn t.o.v de toch al >versnipperde BBG's. In ieder geval zou je je advies kunnen opsplitsen.


Zo zeg.... gelukkig ben jij geen reviewer bij een toonaangevende techsite.
Nee gelukkig niet want dan hadden we artikelen die in lijn waren met wat ik pretendeerde te presenteren.

Dan zouden tientallen tere zieltjes ernstig gekrenkt worden door mijn brute gebruik van logica en dat is iets wat deze wereld echt niet aankan.
Met alle respect, enige logica ontbreekt in je "beargumentatie" :)

Beste gamers, betaal gewoon lekker meer €€€ voor minder cpu, maar je gaat wel 200 fps ipv 180 fps hebben in 1080p!
OK ik zal het simplificeren:

Gamen zonder streaming: Het beste is de 8700K
Gamen met streamen: Het beste is de 2700X
Multitasken: Het beste is de 2700X

Dit is een high end game PC, niet een high end game en stream PC of multitask kanon, dus een 8700K. Wil je iets voor streamers maken, zo'n 0.001% van de markt dan benoem je dat als extra in je artikel.
Je bent er bijna. Blijven proberen.

Hier een opzetje:

Gamen op 200fps 1080p/low quality zonder enige multithreaded workloads: 8700K
Alle andere scenario's: 2700X
Begrijpend lezen het blijft moeilijk. Ik ga niet eens links posten, nutteloos in dit geval aangezien je een plaat voor je kop hebt ter dikte oneindig.
in mijn opmerking gaat het niet over de prestaties 8)7


dat liet ik namelijk ook buitenbeschouwing, quote niet voor niets alleen het stukje over "veel meer"

2 is niet veel maar een paar meer.
33% meer cores is best veel naar mijn mening.
Helemaal gelijk, ik had jouw post niet gezien en net hetzelfde opgemerkt. 16 cores, ik mocht het willen! :)
Het argument bij het high-end systeem om voor de 2700X te gaan:
Singlethreated is de 8700K beter dan de 2700X, maar multithreated is de 2700X een stuk sterker. Dit mag natuurlijk geen verrassing zijn, aangezien de AMD twee extra smt-cores heeft.
Maar bij het mainstream systeem kan er geen 1600 of 2600 in met dubbel de threads voor dezelfde prijs? Laten we even eerlijk zijn hier, dit is gewoon zodat beide systemen gerepresenteerd zijn. Waarom zou je een 8400 kopen als de 1600 en 2600 bestaan, erg vreemd dit.
Plus het feit dat de AM4 socket meer future proof is.

Intel heeft er een handje van om een socket maximaal 2 generaties te laten zitten, AMD is van plan minimaal 4 generaties de socket te gebruiken.
Laatste socket duurde maar 8 maanden :')
Daarom zei ik ook; maximaal.
Waarom zou je een 8400 kopen als de 1600 en 2600 bestaan, erg vreemd dit.

Volgens mij is dit omdat men bij het mainstream systeem uitgaat van 1080p, en dan is Intel duidelijk sneller dus meer FPS.

Het high end systeem gaat uit van 1440p, waarbij de gpu de bottleneck is, en amd en Intel qua FPS vergelijkbaar zijn.

Edit: zou het zelf ook wel weten en inderdaad lekker voor de AMD gaan.

[Reactie gewijzigd door DohnJoe op 2 mei 2018 07:31]

De GPU is proportioneel langzamer, beetje raar argument. Je betaald nogmaals hetzelfde voor de helft van de threads. De 2600 met verbeterde memory timings laat de 8400 anders mooi links liggen, ook 1080p.

Zelfs zonder de memorytimings te verstrakken haalt hij nu prima framerates, en de extra threads zijn mooi meegenomen.
Het budgetsysteem is leuk, maar voor een kleine meerprijs van ca. €35,- à €40,-, heb je een Ryzen 3 2200G. Een quadcore APU met redelijk fatsoenlijke grafische capaciteiten. Dat lijkt mij een betere prijs-/kwaliteitverhouding te geven en meer gebruiksvrijheid.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 1 mei 2018 06:37]

Keuzes keuzes keuzes

Als je maar 350 euro hebt, dan kunnen die 4 tientjes er echt niet af. Zo moet je het bekijken.

Maar je hebt gelijk dat als je die paar tientjes hebt, het een veel betere keus is.
Als je 350 euro hebt, hoe lang duurt het dan voordat je 390 euro hebt? Dat is een paar maanden sparen, dat moet je toch wel kunnen opbrengen tenzij je perse nu meteen een nieuwe PC nodig hebt. Ik vind het een valide opmerking van @Stinky9
Zo simpel is het niet.
Sommige gezinnen moeten overal voor sparen of kunnen het niet opbrengen om echt geld aan de kant te zetten
Dan is 30 a 40 euro een hoop geld.

Het volgende om voor te sparen is een koelkast, een tv of iets anders.

Dat jij het valide vindt is me dan om het even.
Zoals jqv al zegt, budget gaat het vooral om. Daarnaast, bedenkt dat deze voor basisgebruikers bedoeld is. Die hebben waarschijnlijk wat meer aan snellere single core performance van de Pentium dan de multicore en grafische kracht in de 2200G. Upgrades voor later is natuurlijk een andere discussie.
dan is de Samsung 960 Evo uiteraard een prima keus.
Sowieso wat vreemd dat er niet voor een topmodel gekozen wordt in het high end systeem, maar nog vreemder is eigenlijk dat hier nog de 960 wordt geadviseerd in plaats van de 970.
Toegegeven: de 970 is bijna 100 euro duurder dan de 860, maar je wil toch een high end systeem bouwen? :?
Een high end "game" systeem.

de game is hier belangrijk want daarvoor heeft een (nog) snellere SSD geen voordeel. Tenminste, nog niet.
Vooral bij zo'n online spellen waarbij je moet wachten totdat iedereen in het spel zit.

Heb je echt helemaal niets aan een SSD (;
Nog vreemder is dat ze voor een SATA model kiezen en niet voor een M2 waarvan de prestaties veel beter zijn.
M2 is niet sneller dan SATA, NVME is sneller dan SATA. Echter voor gaming is het interessanter om voor het zelfde geld een grotere sata SSD te kopen.
Data en M2 zijn verschillende dingen. Data is de interface en M2 de vorm. M2 is er ook als sata
Je verwart hier een aantal dingen. m.2 is de naam voor een aansluiting. SSD's met een m.2 aansluiting kunnen via SATA of PCI-E werken. SATA SSD's zijn trager omdat ze tegen de limieten van het SATA protocol lopen (6 Gb/s = +- 600 MB/s), terwijl PCI-E SSD's een veel groter doorvoersnelheid kunnen hebben. De verschillen tussen SATA en PCI-E zijn echter in real life situaties bijna niet merkbaar; enkel meetbaar.
Op de eerste pagina staat bij een High End Gamesysteem een budget genoemd van 2.000 euro. Het systeem zelf is (inc videokaart) maar 1500 euro. Klopt het budget op de eerste pagina niet, of is dit niet het high end gamesysteem?
Op de eerste pagina staat bij een High End Gamesysteem een budget genoemd van 2.000 euro. Het systeem zelf is (inc videokaart) maar 1500 euro. Klopt het budget op de eerste pagina niet, of is dit niet het high end gamesysteem?
Of is de samenstelling ruim binnen budget?
Wat heeft het vermelden van een budget dan nog voor zin. Dan kun je het budget ook op €5000 of €10000 zetten voor alle systemen, dan is het allemaal ruim binnen budget.
Misschien voor de personen die elke keer weer op het forum vragen dat ze een systeem van 2000€ willen, maar niet doorhebben dat het niet zo duur hoeft. :)
dan ploffen ze er beter een SLI van dezelfde 1070ti in en kan je lekker zwaar doorgamen zoals je mag verwachten van een high-end systeem
Waar zijn de accessoires? Ik was toch wel benieuwd wat voor monitor jullie aanraden voor 1440p gaming.
Ja, precies. De gemiddelde leek weet misschien niet dat een standaard monitor op 60Hz werkt en dat je niet zoveel hebt aan die 160FPS. Tweakers had wel wat goede monitors met een 144Hz of hoger mogen aanraden. Die zijn absoluut de moeite (en investering) waard :)
Misschien een leuke mid-maand bestbuy guide.

Budgetmonitor tot 150
Midrangeminitor tot 400
High end monitor tot wat een gek ervoor geeft.

Het is maar een idee
de zusjes bij HWI hebben net een mooie roundup gemaakt. Misschien een maatje te groot voor je, maar wel antwoord op deze specifieke vraag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True