Far Cry 4 - Escape from Durgesh Prison
Tot onze verbazing wordt bij praktisch elke presentatie van een nieuwe game nog door journalisten gevraagd 'of er dlc zal komen'. Het antwoord op die vraag is heden ten dage vrijwel altijd ja; elke uitgever voegt tegenwoordig downloadable content aan zijn games toe. Hoewel we af en toe een uitzondering maken, besteden we op Tweakers in de regel weinig aandacht aan deze extra content. Dat maakt het des te leuker om van een aantal games eens te bekijken wat voor content er sinds de release is bijgekomen en wat de meerwaarde daarvan is.
Far Cry 4 - Escape from Durgesh Prison
Ubisofts schietspel Far Cry 4 had zijn eerste grote uitbreiding half januari te pakken. Escape from Durgesh Prison voegt een nieuwe spelmodus toe aan Far Cry 4 en geeft de speler een aparte uitdaging. Maar voor we daar iets gedetailleerder naar kijken, willen we eerst even afrekenen met een teleurstelling. Durgesh Prison is een gevangenis in Kyrat, waar je in de singleplayer-campagne ook missies doet. Deze dlc heeft echter helemaal niets te maken met die gevangenis. In plaats daarvan speel je in een al bekend, open gebied in Kyrat. Waarom de naam van de dlc de indruk moet wekken dat het om een gevangenisontsnapping gaat, is ons niet duidelijk.
 |
Titel |
Far Cry 4: Escape from Durgesh Prison |
 |
Platform |
Xbox One, PlayStation 4, pc, Xbox 360, PlayStation 3 |
Prijs |
9,99 euro |
Wat is het dan wel? Het dlc-pakket voegt een soort 'challenge-modus' toe aan het spel. Je begint zonder wapens en zonder skills boven op een toren, en er is een teller in beeld die aftelt van dertig naar nul minuten. Ergens in de buurt is een Extraction Point, waar je binnen dat halfuur moet zien te komen. Door missies te doen en karmapunten te scoren kun je tijdbonussen krijgen, wapens verdienen en vinden, en skills unlocken. Uiteindelijk trek je richting het Extraction Point, waar je, na het overleven van een pittig gevecht, kunt ontstappen om de spelmodus uit te spelen.
Het is mogelijk, maar moeilijk om dit alles in je eerste poging te bereiken. De belangrijkste reden daarvoor is dat de missies best moeilijk zijn en als je dood gaat in Escape from Durgesh Prison, ben je ook echt dood en moet je opnieuw beginnen. Het enige wat je behoudt als je dood gaat, zijn je wapens en je skills. Dit betekent in de praktijk dat het merendeel van de spelers waarschijnlijk in een aantal pogingen zijn wapencollectie, spullen en skills opbouwt, om daarna een poging te wagen om te ontsnappen. Natuurlijk is het leuker om de hele modus in één vloeiende playthrough uit te spelen en dat is ook niet onmogelijk, maar de stapsgewijze aanpak klinkt als de meest uitvoerbare variant voor de meeste spelers.
Diezelfde spelers zullen, ondanks de wat hogere moeilijkheidsgraad, niet bijzonder veel moeite hebben er soepel doorheen te komen. Dat heeft alles te maken met de herkenbaarheid van de content. De regels zijn dan wel anders, countdown en dood betekent opnieuw beginnen, maar wat je inhoudelijk aan het doen bent, blijft exact hetzelfde als in het hoofdspel. Daar komt het grootste probleem naar voren; Escape from Durgesh Prison heeft een nijpend gebrek aan nieuwe content. Het dlc-pakket recyclet alleen maar al bekende gameplay-elementen en missietypes, en voegt daar niets aan toe. Daardoor is de gameplay dus eigenlijk dezelfde als de gameplay die je al tientallen uren voorbij hebt zien komen in Far Cry 4. Daar verandert het feit dat je ook in de dlc alles in co-op kunt spelen helemaal niets aan.
Wie genoten heeft van Far Cry 4 en met smart zat te wachten op nieuwe content komt nog net niet helemaal van een koude kermis thuis, maar echt veel te genieten is er ook weer niet. De tijdsdruk heeft tot gevolg dat je sneller te werk gaat en dat geeft spanning, en het feit dat je steeds opnieuw moet beginnen als je dood gaat, is ook wel aardig, maar verder is er te weinig nieuws onder de zon. Heb je de Season Pass, dan heb je inmiddels zelfs alweer een nieuw dlc-pakket voor Far Cry 4, namelijk Hurk's Deluxe Pack, dat vijf nieuwe missies en een nieuw wapen aan Far Cry 4 toevoegt. Is Escape from Durgesh Prison een losse aankoop voor je, dan kost het pakket 9,99 euro en dat vinden we best pittig voor wat je ervoor terugkrijgt.
CoD: Advanced Warfare - Havoc
Zoals gebruikelijk voorziet Activision zijn jaarlijkse Call of Duty-game in de maanden na de release van downloadable content en het eerste contentpakket verscheen in de afgelopen week op Xbox Live, in de vorm van het Havoc-pakket. De inhoud van dat pakket was al enige tijd bekend. Zoals de meeste pakketten die de uitgever in de laatste jaren uitbracht voor Call of Duty-games, levert Havoc een boost aan de multiplayer-modus van het spel. Daarnaast wordt er een nieuwe spelmodus toegevoegd waar al eerder een teaser van te zien was, namelijk Exo Zombies.
 |
Titel |
Call of Duty: Advanced Warfare - Havoc |
 |
Platform |
Xbxo One, Xbox 360 (overige platformen later) |
Prijs |
14,49 euro |
Die laatste spelmodus is ergens nieuw en ergens ook weer niet. Om te beginnen is de basis volledig volgens de Zombies-spelmodi uit vorige Call of Duty-games. Je begint met vier spelers op een bepaalde plek en gaat dan op onderzoek uit in die spelmap. Dat gaat niet zo makkelijk, want er komen steeds hordes zombies je richting op. Door die zombies te verslaan verdien je in-game geld. Daarmee kun je steeds betere wapens kopen en ook nieuwe stukken van de map openen. Dat zat allemaal al in eerdere Zombies-modi.
Sterrencast
Wat is er dan wel nieuw? In de eerste plaats: de presentatie. Voorheen was je in Zombies altijd een naamloos en vaak wat kleurloos personage. Dat is voorbij. Het viertal wordt nu gevormd door John Malkovich, Bill Paxton, Rose McGowan en Jon Bernthal: een sterrencast dus. De vier acteurs vertolken de rollen van vier medewerkers van het private militaire bedrijf Atlas, dat te maken krijgt met een zombie-uitbraak nadat tests met een dna-wapen zijn misgelopen. Het viertal moet dus zien te overleven en een einde zien te maken aan de uitbraak. Daarbij speelt de inzet van het exo-suit een grote rol. De spelers moeten het pak zien te bemachtigen, liefst voordat er zombies opduiken die zelf ook de beschikking hebben over een exo-suit. Dat maakt de zombies een stuk sneller en onvoorspelbaarder dan de zombies in vorige games, en de Exo Zombies-spelmodus als geheel behoorlijk uitdagend.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De Havoc-dlc voegt verder twee nieuwe wapens en vier nieuwe speelvelden voor de multiplayer-modus toe. Afhankelijk van of je de dlc los koopt of een Season Pass hebt, krijg je het energiewapen AE4 of de enigszins gemodificeerde versie daarvan, de AE4 Widowmaker. Tijdens onze testsessies hebben we niet met het wapen kunnen spelen. Overige spelers maakten ook geen gebruik van de AE4, dus is het nog even de vraag hoeveel impact de toevoeging van het wapen zal hebben. In Exo Zombies zit trouwens nog een ander energiewapen, exclusief voor de modus, de CEL-3 Cauterizer genaamd.
Nieuwe maps
De nieuwe speelvelden lijken een belangrijkere toevoeging te worden dan de wapens. Havoc biedt spelers vier nieuwe, uiteenlopende maps. Sideshow schotelt spelers een verlaten Amerikaans motel voor, voorzien van enkele speciale kermiseffecten, en is redelijk open, zeker als je je op de daken van de gebouwen begeeft. Core speelt zich af in een oude nucleaire basis ergens in de Gobiwoestijn en voelt wat compacter aan. Drift brengt de actie naar een ski-resort in de Rocky Mountains en confronteert spelers met een heuse lawine. De laatste map, Urban, speelt zich af in een modern stedelijk gebied, waar automatisch sluitende deuren de beschikbare routes steeds veranderen.
Hoewel het onmogelijk is om binnen een beperkte speeltijd al te veel te zeggen over de kwaliteit en de balans van de maps, is het in elk geval goed om te zien dat elke map een specifieke eigenschap heeft. De lol van Sideshow is dat je, met de double-jump van je Exo-suit, vrij snel de daken kunt bereiken. Vanaf daar heb je vrijwel open zicht op de hele map, maar dat betekent dus ook dat je zelf makkelijk gezien wordt. Core en vooral Urban zijn dan weer een stuk onoverzichtelijker, en door hun verticale design des te complexer, en ook daarin zit weer een aparte uitdaging. De tijd zal leren welke van de nieuwe maps het best aanslaat, maar wij vermaakten ons er alvast prima mee.
Afhankelijk van of je wel of niet de Season Pass hebt, moet je wellicht nog 14,49 euro betalen voor Havoc en dat kan voorlopig alleen als je Call of Duty op de Xbox 360 of Xbox One speelt. Wanneer de content beschikbaar komt voor de overige platforms is niet bekend. Met vier nieuwe maps en een geheel nieuwe spelmodus in de vorm van Exo Zombies biedt Havoc in elk geval aardig wat waar voor je geld. Zeker wie zich met Call of Duty: Advanced Warfare lang heeft weten te vermaken kan zich hier nauwelijks een buil aan vallen.
AC Unity - Dead Kings
Assassin's Creed: Unity was, om het voorzichtig te zeggen, niet Ubisofts beste moment. Hoewel enkelen, waaronder wij, bij release een goed werkend product voorgeschoteld kregen, bleek de meerderheid van de gamers last te hebben van grote technische problemen, waardoor het spel in sommige gevallen niet eens goed speelbaar was. Ubisoft gooide er diverse patches tegenaan en wist de problemen goeddeels op te lossen, maar het kwaad was geschied. Dat ontkende de uitgever niet en daarom kwam er een geste. Mensen met een Season Pass mochten gratis een ander Ubisoft-spel uitkiezen en de downloadable content die in de Season Pass zou zitten werd voor iedereen gratis zodra deze beschikbaar zou zijn.
 |
Titel |
Assassin's Creed: Unity - Dead Kings |
 |
Platform |
PlayStation 4, Xbox One, pc |
Prijs |
gratis |
Dat moment is er nu. Iedereen die Assassin's Creed: Unity bezit, kan de Dead Kings-dlc gratis downloaden. De dlc is duidelijk gemaakt om aangeboden te worden als volwaardige, betaalde content. De kwaliteit ligt dan ook vrij hoog en de hoeveelheid content is aanzienlijk. Dead Kings voegt een nieuwe Sequence, oftewel een nieuw hoofdstuk, toe aan het verhaal van Assassin's Creed: Unity. Hoewel het niet verplicht is om Unity eerst uit te spelen, is het voor wat het verhaal betreft handig om dat wel te doen, omdat het hoofdverhaal dan iets logischer overgaat in het deel dat zich in het kleine stadje Franciade afspeelt. Inderdaad, de dlc speelt zich niet af in Parijs, maar in geheel nieuw stadje. Arno komt daar terecht in een poging zichzelf te isoleren en het in revolutie verkerende Parijs te ontvluchten. Nogmaals, dat idee komt een stuk beter over als je de game in Parijs hebt afgerond en niet na de dlc nog terug moet om dat stuk af te ronden.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Franciade lijkt veel op Parijs, maar is logischerwijs kleiner, en is ook iets viezer. De glamour van de grote stad ontbreekt hier en op straat regeert het zwaard. Zo wordt Arno door de agressors hier nog eerder aangevallen dan in de straten van Parijs. Wat Franciade echter meer onderscheidt van de Franse hoofdstad is niet wat er op straat gebeurt, maar wat daaronder gebeurt. Onder de stad ligt namelijk een gigantisch grottenstelsel, waar Arno het gros van de mysteries in de Dead Kings-dlc moet oplossen. Deze stukken zijn het interessantst en brengen ook nieuwe vijanden met zich mee. Arno stuit hier namelijk op de Raiders. Dit zijn groepen schattenjagers die de tombes van overleden koningen aan het leegroven zijn en die niet zitten te wachten op indringers. Ze vallen Arno dan ook massaal aan als hij opgemerkt wordt, maar er is een trucje. Elk groepje Raiders heeft een leider en als je die uitschakelt, rennen de meeste overige Raiders bang weg. Je route zo plannen dat je de leider kunt uitschakelen loont dus de moeite, want als je eenmaal omringd bent, wordt het allemaal een stuk lastiger.
Aanwijzingen
Lastig is de dlc op sommige stukjes trouwens wel, zeker als je Unity nog niet had uitgespeeld en je Arno dus ook nog niet op zijn hoogste niveau had gekregen. In dat geval zijn sommige gevechten best uitdagend en mis je misschien een paar vaardigheden die handig zouden zijn geweest. Onspeelbaar is de content echter zeker niet. De puzzels die je tegenkomt, liggen vaak redelijk voor de hand en voor het opsporen van fragmenten van een bepaald oud voorwerp, zoals je dat ook deed via de raadsels in het hoofdspel, krijg je nu zelfs aanwijzingen waar te kijken. Dat laatste was trouwens welkom, want sommige van de Nostradamus-raadsels in Unity waren voor ons echt niet te doen zonder in een gids te spieken. In de overige puzzels is de toevoeging van Arno's lantaarn nog wel aardig. Het licht verjaagt allerlei vervelende beesten die onder de grond leven en toont soms aanwijzingen die anders onzichtbaar zouden blijven.
Het laatste belangrijke gameplay-onderdeel dat Dead Kings toevoegt, is Arno's nieuwe wapen, de Guillotine Gun. Het wapen is vooral een groot en vernietigend slagwapen, maar kan ook dienstdoen als een soort vroege versie van een granaatwerper. Niet dat dat overdreven effectief is of lekker werkt, maar het kan wel. Hoewel het wapen er cool uitziet en op zichzelf best effectief is, vonden wij er niet overdreven veel meerwaarde in.
Na het fiasco dat de introductie van Assassin's Creed: Unity toch wel mag worden genoemd, is Dead Kings een aardige pleister op de wonde, al zullen er gamers zijn die niets meer met het spel te maken willen hebben. Wie Unity echter al goed vond en zin heeft in een extra hoofdstuk of wie de game heeft laten liggen tot paches het spel een stuk speelbaarder zouden maken, doet er goed aan nog eens terug te keren naar het Frankrijk van Arno Dorian. Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.
Destiny - The Dark Below
Het werd bij de introductie van Destiny al gezegd: dit is een spel dat zich, naar mate de tijd vordert, verder ontwikkelt. Ontwikkelstudio Bungie kondigde bij voorbaat al aan dat het schietspel doorlopend van nieuwe content voorzien zou worden en dat gebeurde dus ook. Dat begon al kort na de release van Destiny, met het toevoegen van de eerste raid 'Vault of Glass'. Het was de eerste uitbreiding van Destiny en direct een tegemoetkoming aan spelers die vonden dat de endgame-content niet indrukwekkend genoeg was. Met Vault of Glass kwam er content bij waarvoor spelers op level 26 of hoger moesten zijn. Hoewel de content zelf nog wat probleempjes kende, was een eerste stap gezet.
 |
Titel |
Destiny - The Dark Below |
 |
Platform |
PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 |
Prijs |
19,99 euro |
Bungie bleef Destiny daarna doorlopend voorzien van nieuwe content. Dat waren lang niet altijd raids voor spelers van hoge levels, maar ook nieuwe playlists voor in het versus-multiplayergedeelte. Ook voegde Bungie een extra laag toe aan die multiplayer door middel van de Iron Banner. Anders dan in de normale spelmodi maken de stats van spelers hier wél uit, waardoor dit het ideale speelterrein werd voor spelers van hoge levels die zich met andere goede spelers willen meten. Daarna volgden nog verdere aanpassingen, alsmede nieuwe public events en andere content waardoor miljoenen spelers lang aan Destiny gebonden bleven.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
In december voegde Bungie voor het eerst een echte uitbreiding toe aan het spel. Uitbreidingspakket The Dark Below moest niet alleen nieuwe wapens en een hogere level cap opleveren, maar ook meer verhaal. Een van de vaakst gehoorde kritiekpunten bij Destiny is dat het spel verhaal en achtergrond mist. Bungie reageerde daarop door te stellen dat de uitbreidingspakketten, waarvan The Dark Below de eerste is, meer verhaal zouden toevoegen aan het spel en dat is niet erg gelukt. The Dark Below heeft last van hetzelfde probleem als het hoofdspel; er is wel een verhaal, je krijgt redenen te horen voor wat je moet doen, maar het houdt allemaal niet over.
Datzelfde geldt voor de content. Het is een beetje vreemd dat een game die zo goed ondersteund wordt met gratis content het moet stellen met een relatief duur dlc-pakket dat in verhouding vrij weinig content bevat. Op zichzelf zijn drie verhaalmissies, drie nieuwe maps voor de multiplayer, een paar losse quests, een strike en een raid geen slechte oogst, maar met een investering van twintig euro aan de andere kant van de weegschaal is het nog maar de vraag welke kant de balans op slaat. Het feit dat de gameplay noch de nieuwe omgevingen veel variëren op wat Destiny al bevatte, helpt niet mee.
Toch heeft The Dark Below een 'reddende engel' en dat is de nieuwe raid. Crota's End is waarschijnlijk het meest uitdagende stuk gameplay dat Destiny zijn spelers tot op heden heeft voorgeschoteld. De gameplay is daarbij gevarieerd en spectaculair. Bovendien werd de raid, die door teams van zes man te spelen is, onlangs voorzien van een nog hogere moeilijkheidsgraad, die ook meteen betekende dat spelers hun level kunnen verhogen naar 33, terwijl de aanvankelijke nieuwe level cap die The Dark Below met zich meebracht nog 32 was.
Waar voor je geld?
De vraag is dan of The Dark Below zijn geld waard is. Bekijk je het pakketje content als losstaand product, dan zijn we geneigd om nee te zeggen. Het is, voor een bedrag van twintig euro, immers niet veel content. Destiny is echter een geval apart. In de eerste plaats had Bungie voor The Dark Below al elf updates uitgebracht, die steeds wat nieuwe content opleverden. Er zijn zat games die het zonder dat soort gratis updates moeten doen. Trek die erbij en het oordeel wordt al een stuk positiever. Daar komt nog bij dat Destiny een doorlopend avontuur is. Begin maart staat er weer een nieuwe uitbreiding te wachten en later dit jaar lijkt er nog veel meer aan te komen. Zeker spelers die in de loop der maanden een vast groepje gevonden hebben, zullen zich uiteindelijk dan ook wel vermaken met The Dark Below, hoewel het contentpakket op zichzelf geen indrukwekkende 'waar voor je geld'-beoordeling scoort.
Andere games
Natuurlijk zijn er in het afgelopen jaar nog meer games verschenen die inmiddels van downloadable content zijn voorzien. Omdat wij ook niet van elke game elk dlc-pakket kunnen testen, zetten we hier nog even een aantal noemenswaardige contentpakketten op een rijtje die we niet zelf gespeeld hebben, maar die wellicht wel de moeite waard zijn voor gamers of die we simpelweg nog niet hebben kunnen spelen omdat ze pas in de komende periode uitkomen.
In december breidde Microsoft zijn eigen game Sunset Overdrive al uit met dlc-pakket 'Mystery of the Mooil Rig'. Hierin verplaatst de actie zich vanuit Sunset City naar een olieplatform dat voor de kust van de stad ligt. Op het olieplatform heerst chaos. De werkers zijn met elkaar in gevecht en er duiken ook nog eens nieuwe, speciale watermutanten op. Behalve het nieuwe speelterrein voegt de dlc twee wapens, twee amps en twee vanity items toe, alsmede nieuwe quests, uitdagingen, Chaos Squad-missies, een nieuwe Night Defense-basis en een nieuwe eindbaas, en dat alles voor 9,99 euro. Een economisch verstandigere keuze is overigens de Season Pass van 19,99 euro, waarmee je niet alleen het eerste pakket, maar ook de volgende twee pakketten koopt.
Middle-Earth: Shadow of Mordor is in de ogen van flink wat gamers een van de meest ondergewaardeerde games van 2014. Het spel moest het stellen zonder de hype die rond veel andere titels hing, maar bleek een behoorlijk overtuigend pakket van verhaal, sfeer en gameplay te bieden. Wie het daarmee eens is, zal blij zijn dat het uitbreidingspakket 'Lord of the Hunt' sinds half december uitnodigt tot een terugkeer naar Midden-Aarde. Het 9,99 euro kostende pakket voegt een nieuw stuk verhaal en nieuwe missies toe, maar ook een nieuwe mount voor hoofdpersonage Talion. Die zal hij nodig hebben ook, want de nieuwe Beastmaster Warchiefs kunnen eveneens op een mount rijden en zelfs zittend op een mount Talion te lijf gaan.
Ook Wii U-game Mario Kart 8 werd eind vorig jaar uitgebreid met nieuwe content en daarvan is vrijwel niemand zo goed op de hoogte als de Tweakers-redactie zelf. Nog steeds is Mario Kart 8 een favoriet onderdeel van elke pauze. Sinds begin december is het racespel uitgebreid met twee nieuwe cups, die samen goed zijn voor acht nieuwe banen. Daarnaast zijn er met Link, Tanooki Mario en Cat Peach drie nieuwe personages toegevoegd, en er zijn ook vier nieuwe voertuigen. De content kost 8 euro, en dat bedrag zouden we alleen al overhebben voor de Excitebike Arena en Hyrule Castle, die tot onze favoriete banen zijn gaan behoren.
Dan zijn er natuurlijk nog games die nog steeds wachten op hun dlc of die geen specifiek grote uitbreiding hebben gekregen, maar meer kleine updates met content. The Evil Within wacht bijvoorbeeld nog steeds op dlc-pakket 'The Assignment', dat voor begin 2015 was aangekondigd, maar nog niet verschenen is. Forza Horizon 2 en Driveclub zijn uitgebreid met nieuwe auto's. Dat ging bij Forza in de vorm van betaalde pakketten, terwijl er aan Driveclub elke maand een gratis auto wordt toegevoegd. Dat laatste spel heeft overigens ook baat gehad bij diverse patches, waardoor het spel technisch ook een stuk beter uit de verf komt dan toen we het ter review aan het spelen waren.
Uiteraard zijn er meer titels uit 2014 die in de afgelopen tijd een uitbreiding hebben gehad en die nu nog steeds niet genoemd zijn. Wie onder de indruk was van een specifiek dlc-pakket voor een game die we nog niet hebben besproken, nodigen we van harte uit om zijn of haar ervaringen te delen in de reacties. Tips voor waardevolle content zijn immers altijd welkom.