Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Nieuwe content voor vier grote games

Welke dlc is je geld waard?

Andere games

Natuurlijk zijn er in het afgelopen jaar nog meer games verschenen die inmiddels van downloadable content zijn voorzien. Omdat wij ook niet van elke game elk dlc-pakket kunnen testen, zetten we hier nog even een aantal noemenswaardige contentpakketten op een rijtje die we niet zelf gespeeld hebben, maar die wellicht wel de moeite waard zijn voor gamers of die we simpelweg nog niet hebben kunnen spelen omdat ze pas in de komende periode uitkomen.

In december breidde Microsoft zijn eigen game Sunset Overdrive al uit met dlc-pakket 'Mystery of the Mooil Rig'. Hierin verplaatst de actie zich vanuit Sunset City naar een olieplatform dat voor de kust van de stad ligt. Op het olieplatform heerst chaos. De werkers zijn met elkaar in gevecht en er duiken ook nog eens nieuwe, speciale watermutanten op. Behalve het nieuwe speelterrein voegt de dlc twee wapens, twee amps en twee vanity items toe, alsmede nieuwe quests, uitdagingen, Chaos Squad-missies, een nieuwe Night Defense-basis en een nieuwe eindbaas, en dat alles voor 9,99 euro. Een economisch verstandigere keuze is overigens de Season Pass van 19,99 euro, waarmee je niet alleen het eerste pakket, maar ook de volgende twee pakketten koopt.

Middle-Earth: Shadow of Mordor is in de ogen van flink wat gamers een van de meest ondergewaardeerde games van 2014. Het spel moest het stellen zonder de hype die rond veel andere titels hing, maar bleek een behoorlijk overtuigend pakket van verhaal, sfeer en gameplay te bieden. Wie het daarmee eens is, zal blij zijn dat het uitbreidingspakket 'Lord of the Hunt' sinds half december uitnodigt tot een terugkeer naar Midden-Aarde. Het 9,99 euro kostende pakket voegt een nieuw stuk verhaal en nieuwe missies toe, maar ook een nieuwe mount voor hoofdpersonage Talion. Die zal hij nodig hebben ook, want de nieuwe Beastmaster Warchiefs kunnen eveneens op een mount rijden en zelfs zittend op een mount Talion te lijf gaan.

Ook Wii U-game Mario Kart 8 werd eind vorig jaar uitgebreid met nieuwe content en daarvan is vrijwel niemand zo goed op de hoogte als de Tweakers-redactie zelf. Nog steeds is Mario Kart 8 een favoriet onderdeel van elke pauze. Sinds begin december is het racespel uitgebreid met twee nieuwe cups, die samen goed zijn voor acht nieuwe banen. Daarnaast zijn er met Link, Tanooki Mario en Cat Peach drie nieuwe personages toegevoegd, en er zijn ook vier nieuwe voertuigen. De content kost 8 euro, en dat bedrag zouden we alleen al overhebben voor de Excitebike Arena en Hyrule Castle, die tot onze favoriete banen zijn gaan behoren.

Dan zijn er natuurlijk nog games die nog steeds wachten op hun dlc of die geen specifiek grote uitbreiding hebben gekregen, maar meer kleine updates met content. The Evil Within wacht bijvoorbeeld nog steeds op dlc-pakket 'The Assignment', dat voor begin 2015 was aangekondigd, maar nog niet verschenen is. Forza Horizon 2 en Driveclub zijn uitgebreid met nieuwe auto's. Dat ging bij Forza in de vorm van betaalde pakketten, terwijl er aan Driveclub elke maand een gratis auto wordt toegevoegd. Dat laatste spel heeft overigens ook baat gehad bij diverse patches, waardoor het spel technisch ook een stuk beter uit de verf komt dan toen we het ter review aan het spelen waren.

Uiteraard zijn er meer titels uit 2014 die in de afgelopen tijd een uitbreiding hebben gehad en die nu nog steeds niet genoemd zijn. Wie onder de indruk was van een specifiek dlc-pakket voor een game die we nog niet hebben besproken, nodigen we van harte uit om zijn of haar ervaringen te delen in de reacties. Tips voor waardevolle content zijn immers altijd welkom.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (118)

Wijzig sortering
"Welke DLC is je geld waard" Nou dat is heel erg simpel te beantwoorden:
Geen enkele DLC bij grote games

DLC is tegenwoordig een verkapte manier om content uit games te laten bij de release om het vervolgens een maand later voor 10 euro of meer te releasen zodat er maximaal gecashed kan worden. Vaak bestaat deze "DLC" dan ook uit mappacks en gamemodes die al lang klaar lagen bij de launch van de game. Ik vind persoonlijk DLC een ziekelijke iets wat gaming helemaal aan het verpesten is. DLC zou niet vooraf vastgesteld moeten zijn in de vorm van een season pass of 3maandelijkse DLC, dit is pure uitmelking. Morrowind Tribunal is bijvoorbeeld een voorbeeld van DLC zoals het hoort, hier zat echt gigantisch veel content in (was bijna een nieuwe game) en werd niet na enkele maanden al gereleased met minimale content zoals bij zo'n beetje elke FPS tegenwoordig. Het is toch van de zotte dat je 60 euro betaald voor een game en dan vervolgens nog geen half jaar later al weer 15 ~ 30 euro uit moet geven voor een paar schamele maps en game modes..

Ik kan wel weer voorbeelden gaan noemen bij games maar dan zal ik ongetwijfeld weer mensen op hun teentjes trappen. Goed dit is mijn rant en visie op DLC in 2015, mod maar weer weg deze comment...
Er is niets positief aan DLC's inderdaad, ik vind het ook jammer dat Tweakers hier een dergelijk, betrekkelijk positief artikel aan wijdt. Vooral het relativeren van de content updates van Destiny om de belachelijke 20 euro te rechtvaardigen doet het stuk de das om als geloofwaardig. Je hebt namelijk ook gewoon 35-60 euro betaald voor die content updates, en dan nog vooraf ook.

Het is net alsof Jurian probeert om er een positieve draai aan te geven terwijl elke halve zool kan bedenken dat dit één grote moneygrab is met constant hergebruikte assets, maps en mechanics. Daar doen de content updates die daarvóór kwamen natuurlijk niets aan af: ook dat is een en al herkauwen.

Heel zelden zie je redelijk geprijsde DLC met voldoende content erachter. In dit artikel worden JUIST de DLC die van de moneygrabbing triple-A studios komen behandeld, dé voorbeelden van het type DLC dat we zouden moeten uitbannen en de compleet ongezonde business strategie erachter van Ubisoft/Bungie wordt hier opnieuw, na de uitgebreide coverage rond de releases van de games zelf in het zonnetje gezet. Het zou Tweakers sieren om zelf eens wat meer te cherry picken en wat minder te kijken naar de grote jongens, zoals iedereen doet en wat mede de oorzaak is van de slechte kwaliteit van die triple-A studios.

ALS er eens een stuk wordt geschreven over indie studios, crowdfunding en andere veelbelovende of nu gereleasede titels, dan is het weken of maanden na release en veelal incompleet. Het is wel duidelijk dat er achter de feiten aangelopen wordt, behalve wanneer het grote geld iets uitbrengt - dan zien we hands on, preview en review langskomen. Maar wáár is de hands-on van bijvoorbeeld Star Citizen? Of uberhaupt de gezonde interesse daarvoor? En al die andere kickstarters die binnen een mum van tijd hun doel gehaald hadden en zich ontwikkelen tot iets moois, of juist een fiasco (Planetary Annihilation bijv.)?

TL:DR. Het zou Tweakers sieren om zich wat minder te richten op de 'grote drie' en het blikveld wat breder te maken. Er zijn zoveel pareltjes waar je hier nooit ook maar een woord over leest, terwijl we wel pagina's lang kunnen lezen over sequel zoveel van franchise X die al tig keer is langsgekomen. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 januari 2015 16:04]

Meer dan mee eens. Zo uit het blote hoofd kan ik dan ook maar 1 DLC bedenken die qua inhoud/content geld waard was: GTA IV: Episodes from Liberty City. DLC is zoals Phil Robb van Turtle Rock Studios (Evolve) het al zei: De developer maakt het spel, de publisher doet de verkoop... Met alle gevolgen van dien kennelijk.

Voor de rest is "Triple-A" of "AAA", op de pc althans, een inhoudloos marketing ding. Dezelfde "AAA"-studios presteren het keer op keer om een afgeragde game op PC te releasen voor de hoofdprijs en dan komt de DLC nog, voor de prijs van een losstaand spel.

BF4: 30 maps - 110 euro... Effectief speel je er waarschijnlijk 5-8.
UT99 (is die weer): 70 maps. Effectief speel je er waarschijnlijk 8-10 niet. Voor omgerekend ong. 50-55 euro. Er aan toevoegend trouwens dat iets als 'netcode' gewoon beter was dan in BF4...

Hoe zit het nu met TOXIKK of Dirty Bomb bijvoorbeeld?
Ook al ben ik het met je eens dat de meeste DLC compleet belachelijk is voor de prijzen en dat de games op zich uitgebreider hadden gekunt, maar om games van tegenwoordig te vergelijken met bijvorbeeld UT99 is belachelijk.

Games kosten tegenwoordig veel meer geld, energie, en tijd dan vroeger. Daar konden ze een game maken voor misschien nog minder dan 1/100 van de kosten die een game tegenwoordig met zich mee brengt.

Zolang mensen de prijs willen betalen, waarom zouden ze het gaan veranderen? Wanneer niemand de DLC of de nieuwe game zou kopen, dan zullen ze zich de volgende keer wel achter de oren krabben en denken, misschien zijn we verkeerd bezig.

Daarnaast is Tweakers geen game only site en er zijn zat andere gamesites waar je alle informatie over andere spellen kunt krijgen, kan me goed voorstellen dat tweakers een selectie heeft gemaakt van de meest populaire games van de afgelopen periode.
Belachelijk? Nee.. Denk het niet, te meer UT99 destijds ook gewoon een "Triple-A" release was, die toentertijd (en dus voor die maatstaven) ook veel gekost heeft. En samen met bijvoorbeeld spellen als Quake zo ongeveer de grondleggers zijn voor het 3D-gamen/multiplayer. Ze moesten toen het wiel nog deels uitvinden. Tegen die achtergrond niet een geheel onterechte vergelijking denk ik.

Nu is het alleen wel zo dat inderdaad het begrip DLC ingeburgerd lijkt te zijn en er genoeg mensen telkens maar weer het blijven kopen. Waarschijnlijk ook een groot deel die het simpelweg niet anders kent. Daarom komen ze er bij Battlefield, Assassin's Creed en noem ze allemaal maar op mee weg. Naast een gigantische bak met geld wat er tegenaan gaat voor de marketing. Dat geld was er in 1999 ook niet of nauwelijks, want gamen was toen nog niet zó mainstream als dat het nu is.
DLC is inderdaad per definitie al raar. Doe dan een degelijke expansion pack, of juist optionele custom kleding.
TL:DR. Het zou Tweakers sieren om zich wat minder te richten op de 'grote drie' en het blikveld wat breder te maken. Er zijn zoveel pareltjes waar je hier nooit ook maar een woord over leest, terwijl we wel pagina's lang kunnen lezen over sequel zoveel van franchise X die al tig keer is langsgekomen. Erg jammer.
Misschien dat ze er een kleine vergoeding uit kunnen halen. Hoe kan Tweakers anders rondkomen? Daar heb ik geen problemen mee! Sterker nog, ze laten hun echte mening zelfs doorschemeren.
Of maak het spel mod-baar vaak brengen mods meer content dan dlc :P
Tweakers kan rondkomen van de pricewatch inkomsten, en de reclame op de site....als ze naar de bekkies van een aantal grote spelers gaan lullen, dan is t snel over met Tweakers....ze moeten volledig onafhankelijk blijven (wat ook wel zal gebeuren!)
Star Citizen is al een aantal keren de revue gepasseerd hoor.
Tja van die grote uitgevers krijgen ze wss een goede duit om dit soort dingen te melden.
Tweakers wil ook graag geld verdienen.
Artikels als deze gewoon niet lezen.
Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.
"Welke DLC is je geld waard"
  • The Elder Scrolls IV Oblivion: Shivering Isles
  • Fallout 3: Point Lookout
  • Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony
  • Dragon Age Origins: Awakening
  • BioShock 2: Minerva's Den
  • Red Dead Redemption: Undead Nightmare
  • Borderlands: The Secret Armory of General Knoxx
  • Fallout New Vegas: Old World Blues
  • The Elder Scrolls V Skyrim: Dragonborn
  • Dark Souls: Artorias of the Abyss
  • Borderlands 2: Tiny Tina's Assault on Dragon Keep
  • Far Cry 3: Blood Dragon
Kortere (2-4 uur) die toch wel de moeite zijn:
  • Mass Effect 2 - Lair of the Shadow Broker
  • L.A. Noire - 5 DLC cases
  • Mass Effect 3 - Citadel
  • Dishonored DLCs
  • The Last of Us: Left Behind
  • Dark Souls 2 - 4 Crown of King DLCs
Er zijn nog wel enkele, van multiplayer DLC weet ik niets.
Mass Effect 3 - Citadel DLC was ook wel goed, was wel wat duur, maar zeker moeite waard.

Far Cry 3: Blood Dragon is trouwens geen DLC, dat is een stand-alone expansion (en stond zelfs eigenlijk los van Far Cry 3).
Na de on-disc DLC van Mass Effect 3 kunnen ze bij EA en BioWare de pot op met hun DLC. Dat zijn echt streken die z'n weerga niet kennen, bah!
Ja dat is zeker smerig, maar Mass Effect vond ik gewoon zo'n prachtige game serie en sommige van die DLC (Citadel en Leviathan) voegen gewoon echt heel veel extra verhaal/scenes/content toe, bijna essentieel zou ik willen zeggen.
Vergeet de MK8 DLC niet, 12 euro voor 16 banen, 6 nieuwe chars, en nog wat nieuwe auto's. En de originele game was gewoon vol gestouwd zoals altijd.
De eerste skyrim dlc mag er ook wel wezen hoor. Vond het verhaal wel leuk en er zaten toch goeie gebieden in om te ontdekken. Misschien iets voor het onderste groepje? Overigens zijn bijna alle ES games wel het geld waard. Dlc of niet.
Tiny Tina's Assault on Dragon Keep was briljant!

En de Mass Effect DLC's zijn ook super. Die moet je gewoon gespeeld hebben! :)
Ik geef je persoonlijk gelijk,

We gaan tegenwoordig haast denken dst DLC preoriteit nummer 1 is bij een game studio dan de game zelf. Zuig ik dit uit mijn duim? Nee absoluut niet! Maar, vertel eeens dan een voorbeeld? Dat ga ik nu doen:

Ik neem call of duty er bij. Mijn favoriete serie. Maar daar houd het nu een beetje mee op. Ik ga je precies vertellen waarom.

Punt 1: sinds black ops 2 uitkwam is de DLC ziekte helemaal aangestoken bij de maker, jn dit geval tryarch en ik weet niet of acitvision er wat te maken heeft (acivision is toch alleen uitgever?) toen liep het spel nog goed en mensen waren te vreden. Totdat ze met wapen camos begonnen. Jup. Toen begon het ellende.
Je kon namelijk een camo. En een reticle (de red dot die je inzoemt veranderd naar een andere vorm) en een title + calling card voor je profiel en dat voor 2 euro per camo pack. Dat waren de eerste 4 wapen DLCs en toen begonnen mensen het al zien aankomen. Want ja hoor. Maand later werden er alweer camos gereleased. Ze hadden dat ook op yt geplaatst. Vol met dislikes die trailer camos videos.

Toen kwam cod ghosts. Verschrikkelijke port. De servers die erop draaiden waren gemaakt van aardappels en behoorlijk veel problemen. Denk je dat er een patch kwam? Nope, not at all. Camos en DLC ging voor. Zelfde nj voor cod AW.

Zoals deze meneer boven mijn al schreef: het lijkt wel een ziekte. En ik geef hem gelijk. Geen DLCs kopen.

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 31 januari 2015 08:41]

Need for speed rivals, ook zo'n voorbeeld. DLC voor nieuwe auto's. Niet één totaalpakket, maar per merk cashen. Dacht het niet he... Sowieso mager spel.
Ik vind het wel knap dat zon groot bedrijf als rockstar nog steeds gratis dlcs uitbracht voor gta 5. Mijn complimenten
Bij GTA VI zal dit vast anders zijn...
die uitspraak durf ik nog wel te betwijfelen. alhoewel steeds meer bedrijven in de DLC-supercashcow markt stappen lijkt Rockstar zoals altijd toch zijn eigen weg te zoeken die hun onderscheid van anderen. Onderscheiden is ook reclame en hopelijk pakt Rockstar het gratis houden van DLC als onderscheidend punt.

overigens speel ik zelf nu een tijdje Warframe, gewoon een free-2-play spel zoals F2P ook daadwerkelijk is bedacht. hartstikke uitgebreid en een echte aanrader met op de pc een leuke community.
De reden dat rockstar bekent staat om hetgeen geen DLC melk-koe te gebruiken, maar een goede uitbreiding te leveren op een game (bij GTA IV was episodes from liberty city toch echt weer een heel ander perspectief van de game, terwijl je indezelfde wereld speelde met bij sommige missies zelfs je oude charac *is even de naam kwijt van de missie waar je een mooi pakketje ging kopen bij een fbi meneer*.

GTA V staat al klaar in mijn steam libary, ben erg blij dat ze ook gelijk de online versie erachteraanplakken, het uistellen is jammer, maar dat is rockstar. Ze hebben geleerd van hun (toch wel slordige eerste) fout van GTA IV op PC, ik ga ervan uit dat GTA V soepeltjes op de PC gaat lopen, die 3 maanden uitstellen had een reden, ze hadden ook bij kerstmis hem er al uit kunnen gooien om maximale verkopen te krijgen.
Probeer een Insurgency, iets tactischer dan cod maar tot nu toe alleen maar gratis extra content. Geen idiote prijzen voor dlc, gewoon game kopen en lekker spelen en af en toe voegen ze nieuwe maps en wapens toe. Zorgt ervoor dat de game niet saai word.
Helemaal mee eens. Laatste game waar ik me van kan herinneren dat het ipv DLC gewoon patches waren is CoD 5 WaW. In totaal 7 patches waarvan er 3? met nieuwe mappen waren. Verder gewoon bugfixes enz.

CoD die erna kwam had meen ik al DLC met daarin een paar mapjes enz -.- Ben blij dat ik dat spel toen niet gekocht heb.

Bij een spel als Fallout 3 vond ik het meer dan waard aangezien daar vaak een hele nieuwe wereld + quests bij kwam.
Het is geen toeval dat je de uitbreidingen op Fallout noemt in reactie op de uitbreidingen van Morrowind. De spellen komen namelijk uit dezelfde studio / van dezelfde uitgever (Bethesda Softworks). Zij doen het blijkbaar op een zodanige manier dat men er geld voor over heeft. Net als bij Skyrim en Oblivion overigens zijn hun uitbreidingen geen eenvoudige DLC, maar een grote toevoeging. En er zit soms ook kleine DLC tussen, maar die kan het geld ook waard zijn (vrij goedkoop namelijk). Ik verwacht veel van de volgende Fallout, met eenzelfde hoge kwaliteit.

Wat ik overigens een bijzonder ernstig voorbeeld van slechte DLC vind, is SimCity (2013). Het spel ontvangt via updates de laatste content, maar omdat je in een online spelwereld zit, kun je steden van mensen bezoeken die DLC hebben die jij niet hebt. Dus: je ziet alle nieuwe content en hebt die op je computer staan, maar je kunt er zelf geen gebruik van maken. Bovendien is de content zeer minimaal en voegt deze ook nauwelijks wat toe aan de spelmechanismen. Een goed voorbeeld van content in het spel deels vrijgeven na aanschaf en geld vragen voor de rest.
Bethesda haalt bij The elder scrols en en fallout geen content weg bij release, het duurt maanden voordat je daar een dlc voor krijgt.
Het split de userbase ook op, aangezien ik met bf3 na de dlc uit kwam veel minder volk kon vinden voor de oude maps. 3 dlc pakt later en het werd alleen nog maar erger.

Hetzelfde geld voor maatjes die je ontmoet in die spellen waar je altijd mee speelt.

Niet alleen moet je het spel hebben + expansion packs maar ook dlc's wil je het compleet speelbaar houden.

Gewoon onzinnig.

DLC gratis anders koop ik het spel al niet eens meer.

[Reactie gewijzigd door Gatygun op 31 januari 2015 09:00]

DLC was vroeger ook gratis
DLC was vroeger ook gratis
Das niet waar. DLC staat voor donwloadable content. Dat kan een schamele skin zijn tot een bijna heel nieuw spel. Vroeger had je als je mazzel had patches op een spel, een enkeling bracht gratis content uit in die patches, maar dat gebeurde sporadisch. (als je denkt dat het anders is gaarne een lijst met voorbeelden) Je had ook uitbreidingen op disk en dat is in veel gevallen nu niet meer interessant, die krijg je of als betaalde DLC of ze maken er een standalone uitbreiding van (eigenlijk een uitbreiding, maar je heb het origineel niet nodig om het te spelen).

Wat je momenteel veel ziet bij de grote en slechte uitgevers is dat de content van DLC niet in verhouding staat met de prijs. Vele van ons hebben een verzamel drang en geven dus geld uit om iets compleet te hebben en kijken niet zo nou naar de prijs van iets. Zelf ben ik zo goed als gestopt met spellen in de buurt van release te kopen, ik wacht meestal minstens een jaar en koop het dan via een Steam sale en bij bepaalde games wacht ik gewoon op de GoTY of Complete versie van die game (zoals bv. Borderlands) tijdens een Steam sale.

Het is toch te gek voor woorden dat als er een nieuwe Civilization uit komt het advies van menig speler/reviewer is dat men beter de vorige (complete) versie kan kopen omdat deze feature complete is, veel minder buggy en veel goedkoper...
Das niet waar.
Ja, da's deels wel waar.

Vroeger was het zo dat je een game kocht en vervolgens had je updates:

1) First party updates.
A) Bug fixes, security fixes. Dit is meestal gratis, omdat het gaat om ondersteuning van je produkt.
B) Gratis content. Gebeurde niet veel, en meestal was het ook niet veel, maar gebeurde wel. Dat kan bijvoorbeeld om content gaan die niet helemaal af was bij release, maar ook niet een expansion pack rechtvaardigt.
2) Third party updates. Vrijwel altijd content (voorbeeld zijn Quake 2 maps), maar ook zeker wel bug fixes en security fixes vooral bij spellen die niet meer ontwikkelt worden of open source zijn gemaakt.
3) Expansion packs. Vrijwel altijd content. Hier moet voor betaalt worden. Vroeger kocht je dat op CD (en voor de CD, op andere media) tegenwoordig kun je dat zo downloaden.

Als jij 1B nooit gratis hebt meegemaakt, dan zegt dat meer over jouw game ervaring of hoe jong je bent. Nou is het zo dat bij 1B je daar tegenwoordig middels een microtransactie makkelijk geld voor kunt vangen, en vandaar dit fenoneem.

Ook impliceert de naam Downloadable Content niet dat het om betaalde content gaat. Het downloaden van content is namelijk niet pertinent altijd betaald. Sterker nog... dus da's een mooie propaganda benaming als je het mij vraagt, daar heeft een marketingmannetje goed over nagedacht.
Met half life en warcraft 3 en quake 3 heb ik na het basis spel en warcraft 3 uitbreiding nooit iets erbij hoeven te betalen. Ik kreeg enorm veel game tijd eruit aangezien mods door de spellen een hele nieuwe dimensie gaven. Alleen met die 3 spellen kon ik al jaren vooruit.

Denk aan dragonball mods met half life and quake of counter strike en warcraft 3 had een legio aan mappen die vrijwel stand alone spellen waren. Allemaal gratis.

De eerste battlefield had ook veel mods geloof ik etc.

Buiten dat kreeg je na 10 jaar met warcraft 3 als het al niet 15 was gewoon nog updates binnen gratis en waren map packs niks meer dan updates.

Nu tegenwoordig moeten ze overal geld voor hebben. En rammen ze content er in rap tempo doorheen waardoor ze steeds meer geld kunnen verdienen, maar content waardelozer wordt om de have klap.

Als je het niet koopt, dan kan je niet meer met je maatjes mee spelen.

( speel map, next map > load map > disconnect "sorry but you do not own this map pack, you can buy it for xxx click here )

En daar sta je dan, je kan weer niet mee doen zonder geld te dokken.

Denk maar is aan online spellen zoals world of warcraft. Je koopt het hoofdspel en vervolgens kan je 20 expansion packs kopen om met je vrienden mee te levelen. Koop je de expansion pack niet, tja veel plezier om met je maten mee te blijven spelen. Aangezien 100% van de gamers in het spel op de laatste expansion pack zitten. Als je het spel koopt en een jaar later nog wil spelen moet je weer geld dokken om mee te kunnen doen. Hetzelfde geld voor alles tegenwoordig.

Battlefield zoals ik al zij is ook een groot probleem hiermee. Iedereen gaat naar de nieuwe dlc maps en oude leuke maps die je een keer wil spelen zijn dood. Omdat mensen hun geld uit de dlc willen halen. Het lanceren van elk jaar een nieuwe spel in de reeks dunt ook enorm veel gebruikers uit en zorgt at het oude spel vrijwel waardeloos wordt.

Mod community's zijn er al niet eens meer, die hebben ze snel omzeep geholpen.

Het ergste is nog dat een spel amper werkt op release dag en hun dlc motor al met volle toeren begint te draaien voordat het hoofdspel ook maar gefikst is en je dus de eerste maanden met een flut spel zit en je de dlc wel moet kopen anders heb je helemaal geen zak aan je spel.

Tevens moet je de nieuwe counterstrike nu ook voor gaan betalen, zie ik net.

Het draait alleen maar om geld geld geld en niet meer om de ervaring tegenwoordig. Bedrijven hebben gewoon een lijst die ze afwerken en willen zo veel mogelijk geld uitpersen als ze maar kunnen.

Ik ben bang dat de hele game industry te veel de zakelijke kant op is gegaan, waardoor er alleen nog maar gepraat wordt over het maximaal uitpersen van de userbase op geld basis.

[Reactie gewijzigd door Gatygun op 2 februari 2015 08:48]

Vroeger had je expansion packs. Die waren vaak een stuk groter, en namen het spelelement van de hoofdgame niet zo erg weg.

Een uitgever die het nog steeds op een betere manier doet is Blizzard. Steeds nieuwe content, en dan na x jaar een nieuwe expansionpack zodat iedereen weer een nieuwgheidje heeft.
Blizzard was vroeger een goed voorbeeld. De WoW expansion packs zijn tegenwoordig vergelijkbaar met DLC packs van andere uitgevers. Iets hoger level mogelijk en wat kleine andere dingen. Als we kijken naar StarCraft 2 dan kan ik wel huilen hoe slecht dat is aangepakt.

Elke campaign verkopen als volledig spel terwijl de missies helemaal niet diepgaand zijn en redelijk inspiratieloos. Vooral Hears of the Swarm was niet eens een paar tientjes waard (de volledige prijs dus al helemaal niet!). Als we dan kijken naar de content die met SC Broodwar kwam dan is elke SC2 campaign helemaal geen klap waard. Daarnaast, waarom duurt het zo ellendig lang totdat het derde Protoss verhaal uitkomt?

Booo Blizzard! Booo!
Dat is ook de reden waarom ik allang geen 60 euro meer voor games betaal.. Aktie roept reactie op.. AC:Unity heb ik voor 33 euro kunnen kopen een maand geleden via een van de bekende key webshops (key doet het gelukkig nog) en als bonus krijg ik de gratis Dead Kings addon erbij.. Dan zeg ik, dat is het geld wel waard..

Vroeger had je betaalde addons die later in de retail verschenen, daar zat vaak veel meer content in en was het geld dus wel waard.. En je had ook heel veel gratis extra content, denk b.v. aan alle officiële mappacks voor games als Unreal etc.. Maarja, die tijd (op de PC) is helaas vervlogen, helemaal nu de gameconsoles als hoofdplatform gelden en ook online zijn gegaan..
Dat is ook de reden waarom ik allang geen 60 euro meer voor games betaal.. Aktie roept reactie op.. AC:Unity heb ik voor 33 euro kunnen kopen een maand geleden via een van de bekende key webshops (key doet het gelukkig nog) en als bonus krijg ik de gratis Dead Kings addon erbij.. Dan zeg ik, dat is het geld wel waard..
AC 1&2 gekocht voor €2,49 per stuk tijdens een Steam sale. Een maand geleden was AC:Unity nog zo buggy als de pest op de PC. Waarom mensen zo nodig die bagger Ubisoft games zo snel moeten hebben is mij een raadsel! De Far Cry franchise pack voor €9,99 tijdens een steam sale (alles tot FC4) gekocht vind ik een redelijke prijs (tegen die tijd zijn de meeste bugs er al uit). FC4 toevallig een game key gekregen van m'n broertje via zijn nieuw videokaart, anders had ik die ook echt niet gekocht (wat is die Ubi store en download service trouwens bagger!).

De enige reden waarom ik laatst €50 heb uitgegeven aan Elite: Dangerous was omdat ik iets moderns nodig had om mijn nieuw HOTAS+Rudders+OculusRift te testen (heel duur geintje maar dat moet jaren en jaren mee gaan). De €80-90 per Diablo3 en StarCraft2 core en uitbreiding CE zijn het eigenlijk mij ook niet waard, maar dat is waar mij collectors drift zich dan de kop opsteekt. €20 voor Endless Legend (emperor edition) is veel voor een PC game voor mij doen...

Ik ben niet te belazerd om geld uit te geven aan games, zelfs als dat niet hoeft. Palnetside 2 heb ik een jaar lang gespeeld voordat ik een abo afnam voor ~€96/jaar, net mijn tweede jaar in gegaan. Dat speel ik zo goed als dagelijks en daar moet dan ook wat tegenover staan qua geld bij Sony.
Daar ben ik het mee oneens. Oké de DLC die al uit wordt gebracht bij launch vind ik ook niet netjes. Maar als ik bijvoorbeeld kijk hoeveel BF4 premium kost(te), hoeveel verschillende modi, maps, wapens, voertuigen en nog wat extras je ervoor krijgt, en dat vervolgens vergelijk met wat je vroeger betaald voor expansion packs, dan kan ik niet anders concluderen dat het volkomen redelijk is.

Ja onder de streep is het wat duurder dan een expansion pack vroeger was, maar je krijgt er ook een hele hoop meer voor terug. Dat je het nu vaak het handigste redelijk snel na launch moet kopen is natuurlijk een marketing iets waar inderdaad de bedrijven baat bij hebben, anders deden ze het niet. Maar tegelijkertijd vind ik ook dat DLCs een negatievere naam hebben dan wat redelijk is. Wat ook wel komt door sommige games waar je inderdaad wel weer 10 euro betaald voor twee wapens en een skin.
Dit stel je wel, maar in mijn ervaring is dit zeker niet het geval. Waar je vroeger een uitbreidingspakket kon kopen voor vaak de helft van de volledige prijs van een spel, kan je tegenwoordig de grotere DLC pakketen kopen voor ongeveer de helft van een volledig spel of 1/3e daarvan.

Maar in die DLC packs zitten vaak maar enkele toevoegingen.. Een paar nieuwe maps, wapens, voertuigen? Hetzelfde geldt voor andere games. Die uitbreidingspakketten die veranderen het spel volledig. Denk bijv. aan een nieuwe factie, een nieuwe campaign én de extra maps/wapens/voertuigen etc. Bovendien kreeg je één, misschien twee van die uitbreidingspakketten die volledig optioneel zijn om te kopen. Je wist van te voren waar je aan toe was.

Nu met Battlefield moet je haast wel premium hebben danwel alle DLC kopen, anders kan je gewoon met niemand meedoen. Servers die constant wisselen naar maps waar je geen toegang tot hebt, achteraan de queues wachten op andere mensen enzovoorts.

Ik vind dat persoonlijk niet acceptabel. Battlefield 2 was één van mijn favoriete videogames en BF3 vond ik wel okay bij launch maar toen ik een paar maanden later wilde spelen waren er nog maar een handje vol servers die de maps van het kale spel draaide en al mijn vrienden zaten op andere maps waar ik niet op kon te spelen. Laat maar dan.

Heb Battlefield 4 dan ook niet gekocht en kijk nu heel kritisch naar wat een spel kost en wat daar mogelijk nog bij komt voordat ik tot aanschaf overga. Rijtje begint overigens steeds langer te worden, weet niet of het aan mij ligt of aan de game industrie.. Geen games (meer) met belachelijke DLC, geen games van Ubisoft, geen games van EA, geen "early access" games.. En dat van iemand met 200 games in alleen Steam.
Als je BF4 premium direct kocht kostte het je 50 euro (tijdje wachten kon natuurlijk ook). Dat is inderdaad meer dan wat een aantal jaar geleden een uitbreidingspakket kostte, zo'n 30-35 euro. Echter als ik het vergelijk zijn alle 5 de DLCs bij elkaar opgeteld ook wel significant meer dan één zo'n uitbreidingspakket, dus dan is het niet vreemd dat hij ook duurder is.
Ik koop geen games meer die uitgekleed worden in DLC's... 't zijn dan ook voornamelijk EA en Ubisoft die er een handje van hebben om alles uit te kleden en vervolgens opgeknipt als DLC aan te bieden..

Ze zijn hiermee hun eigen graf aan het graven; van mij mogen ze.. mijn geld krijgen ze niet meer.
Ben wel deel met je eens, zeker over Titanfall en De Sims games.
Battlefield 4 DLC's (en premium) vind ik wel waard voor je geld, maar €50 voor premium vind ik beetje duur!
Dus... je zegt eerst dat geen enkele DLC bij grote games het waard is om vervolgens een voorbeeld te geven van een DLC die het wel waard is? Of wou je zeggen dat de TES games geen grote games zijn? Of dat de recentere DLC's voor de TES games geen goede DLC's waren?
Ik geef je wel gelijk in dat er veel slechte DLC is, maar om te roepen dat alle DLC van grote games slecht is, daarmee ga je te kort door de bocht.
Ik kan niet zo goed hele recente goede voorbeelden geven want ik speel vaak wat oudere games simpelweg omdat ik punt 1 nog zo'n grote backlog in steam heb en punt 2 het een hoop geld scheelt als je games wat later speelt. Borderlands 2 echter is nog wel redelijk recent en daar vond ik de meeste DLC's hun geld echt wel waard. Ook werden ze over het algemeen gewoon ontwikkeld nadat de game al uit was (al zou je kunnen discussiëren over de mechromancer). Helaas is tot nu toe the pre sequel weer een voorbeeld van hoe het niet moet, maar die hele game komt op mij dan ook nogal over als uitmelken en is een stuk minder goed dan borderlands 2.
De Sims games is pas erg met features verwijderen en weer in DLC te plaatsen :(
Die je daarna weer gratis kunt downloaden. Of doelde je niet op oa de zwembaden?
Over de zwembad ben ik wel blij dat het gratis is, maar bijv. Vakantie, dieren, uitgaan, eigen winkel beginnen kan gewoon niet!
Ik ben gestopt met spelen na het eerste deeltje. Maar zover ik me kan herinneren waren die toen al allemaal alleen via de expensions te verkrijgen. Klinkt niet alsof er met dit deel veel veranderd is ;)
Volledig mee eens.

In mijn ogen is de pre-order cultuur die over de laatste paar jaar is ontstaan een grote boosdoener. Waarom zou je als bedrijf een goed werkend spel uitbrengen als iedereen toch wel betaald?

Gamers die mee doen aan deze pre-order praktijken schieten zichzelf EN alle andere gamers in de voet. Steam staat vol met geweldige games die wel volledig af zijn, goedkoper zijn en wel goed functioneren ga die spelen en koop de nieuwe games pas als ze uit zijn.

Dan moeten de bedrijven eerst een goed product afleveren en hun beloftes waarmaken voordat het geld binnenkomt. Bekijk eerst reviews en daadwerkelijk gameplay materiaal voordat je beslist.

Dat Ubisoft überhaupt het grove lef heeft om DLC's te maken laat staan om te verkopen in plaats van hun games eerst goed werkend te maken.

Ik hoop dat alle mensen die vorig jaar games hebben gepre-orderd voor 60 hard verdiende euro's voor een buggy en waardeloos geoptimaliseerde game er veel plezier mee hebben. Lekker met waardeloze graphics, glitches en sub 20fps gamen op je "next-gen" console. Dikke lol.

|:(
Als speler van de total war games kan ik het omdraaien. De dlc is prima. De eerste release is het geld niet waard. Het duurt meestal een jaar voordat een total war game een beetje spelenswaardig is en met een goede dlc uitbreiding erbij, dan wordt het gebalanceerder en stabiel.
Dit. De complete CoD serie is verpest door de DLC's. Maar er is één uitzondering vind ik, Mario Kart 8. Hierbij is de DLC goedkoop en werd deze niet meteen uitgebracht een week na de release ofzo.
Dit is simpelweg productstrategie, je betaald toch wel!!

Genieter nou gewoon eens van. Zo word het gamen niet leuker met al dat gezeur!!

Als er iets niet werkt trek jij als eerste aan de bel, gaan ze aan de slag voor je!!

Negatief gezeur altijd altijd, man man man
Ook ik geef je daar gelijk in. Maar wat mij nog meer stoort is dat als er na enige jaren een trilogy uitkomt, je zelfs daar de DLCs niet standaard bijkrijgt. Ik heb zelf de Mass Effect trilogy op de Xbox, daar zit eigenlijk niets bij. Je kunt sommige DLCs gratis downloaden (ware het niet dat dit bij mij telkens mislukt...) en andere nog steeds voor betalen. De PS4-versie daarentegen is volledig compleet uitgekomen... Een extra DVDtje had er bij ME best bijgemogen (want ik neem aan dat dat de reden is: Geen zin om de originele DVD-pressing aan te passen).
Valve deed het met Half Life 2 ook best aardig vond ik
Helemaal mee eens! _/-\o_ Als er na release 1x misschien 2x per jaar een knappe DLC komt wil ik daar idd best geld voor neerleggen maar na 2 maanden alweer 10 euro betalen voor 2 missies en/of 3 wapens vind ik echt belachelijk!! (Zelf nu alleen gedaan voor FC4 omdat ik het gewoon echt een leuk spel vind en wel met die harpoon wou knallen! 8)7 )
Als je zo snel een DLC uit brengt is je spel in mijn ogen gewoon nog niet klaar voor een release!!
Ik vind 1 dlc wel het geld waard en dat is die van The Last Of Us. Voor de rest koop ik eigenlijk nooit dlc of seizoenspassen. Zonde van m'n geld.
Aan de manier van reageren op een thread als deze blijkt dat je nooit de tijd van single releases hebt meegemaakt (ongeveer tot 2010). Games werden uitgebracht op het moment dat de meeste bugs waren verwijderd en DLC kwam vaak pas een jaar later uit, en DLC bestond vrijwel altijd uit meer dan gewoon een paar nieuwe maps en wapens voor een prijs van *maar* 10 euro maximaal.

DLC van tegenwoordig (ik kijk naar jullie: EA en Ubisoft) is gewoon een manier van geld melken. Breng een onvoltooid spel uit "omdat de community al te lang wacht", om het daarna te voltooien met kleine DLC's die soms meer dan 20 euro kosten.

Ga jij maar gewoon terug naar je Call of Duty grot waar je met je 12 jarige vrienden kan spelen, maar val ons niet meer lastig met dit soort comments.
Jurian, je schrijft dat de lvl cap bij destiny voor spelers omhoog is gegaan naar lvl 33 bij het uitkomen van de hard mode in de crota raid. Dit is niet zo. Slechts de AI heeft deze hogere lvl cap gekregen.

In de hard mode in crota raid zijn nieuwe wapens te verdienen, meer niet.

EDIT: link naar bungie

[Reactie gewijzigd door Orangeno op 31 januari 2015 06:26]

De tijd waarin je voor een eenmalig bedrag een game kocht is helaas voorbij. Nintendo heeft het nog lang volgehouden door hier niet aan mee te doen, maar konden de verleiding toch niet weerstaan.

Bij Nintendo moet je Smash Bros Wii U kopen + Smash Bros 3DS om Mewtwo te unlocken... OF 1 van de 2 en een beetje extra betalen om hem alsnog te unlocken...

Paar nieuwe chars bij Mario Kart en nieuwe banen voor extra geld...

Het zijn geen hele grote bedragen, maar voorheen brachten ze gewoon meteen een compleet spel uit. En Mewtwo was allang klaar voordat Smash Bros werd gereleased.
Smash Bros kan ik geen oordeel over geven (heb het spel niet), maar Mario Kart 8 wel. De MK8 DLC is een voorbeeld voor de andere publishers. MK8 was al een vrij compleet spel. Met die track packs kan je voor EUR 12,= 50% extra content kopen, plus nog wat extra characters/karts/parts.
En het zijn ook echt goede tracks, geen gemakzuchtig copy-paste werk (behalve misschien SNES Rainbow Road).

Of, zoals mijn zoontje van 5 het bekijkt; voor 12 euro koop je gekleurde Yoshi's, waar je gratis een zooi banen bij krijgt ;)
Niets nieuws dat voor SB, Pokemon vergeten? Zelfs de manier waarop je die character moet unlocken ook :)
Ik kon me nog UT99 herinneren, toen kwamen er bonus packs uit. Nieuwe maps, wapens en mods. Er waren in totaal 4 bonus packs gespreid over een aantal jaren. Echt heel gaaf.

Ik vond het heel raar toen ik de eerste betaalde maps tegenkwam, 10 euro voor slechts 4 maps (op de 360 voor mij)...

Tijden veranderen.
Sowieso is er na UT99 nooit meer een betere FPS uitgebracht. Wel qua gfx, maar nooit meer qua gameplay en balans qua wapens. Laatst nog eens een avondje gespeeld op een hotelkamer, ondanks de slechte gfx was het stukken leuker dan bijvoorbeeld een paar delen van CoD of weetikwatvoor eyecandy ik nog in mijn steam library had staan.

En zat er ook niet nog een hi-res texture pack bij ook trouwens?

[Reactie gewijzigd door Spanky79 op 31 januari 2015 23:28]

Damn, heb het vorige week ook weer teruggevonden op de zolder, met 4 expansion packs en hd texturepack. Manman wat een gameplay, echt 100x zo goed als al die andede moderne spellen.
Tijd voor een remake. Gameplay hetzelfde, maar wel betere graphics en wat nieuwe levels. Ik koop hem voordat de ontwikkeling begint....Nog wat leuke muziekjes erbij en wat nieuwe taunts en hoppa.

Alleen al om gewoon nog eens een potje deck16][ te spelen.....
Haha zeker te weten! UT2004 en UT2007 heb ik ook nog ergens liggen, ziet er wel beter uit maar de gameplay trekt werkelijk op niets in verhouding met UT99 :)
Op dit moment wordt UT weer ontwikkeld, community development. Ga maar eens kijken. De alpha is al uit, maar het is allemaal nog erg technisch. Ik ga ser voor zorgen dat ik bij de eerste beta vooraan sta.
Bijzonder om te lezen dat ook de crew van tweakers geen last had van grote bugs in AC Unity. Een collega en ikzelf namelijk ook totaal niet. Ik ben een keer vast komen zitten in het plafond (ging automatisch dood na bepaalde tijd). De enige "bug" die ik ook ondervond was een lage framemaat als ik snel door de map ging of snel omhoog klom, meer niet. (ps4)

Overigens hoor je mij niet klagen over gratis dlc vanwege die enorme hinder die ik heb gehad enzo. Sluit mij verder wat dlcs betreft aan bij Annihilism, als het niet gratis Is dan zal ik het ook echt niet snel kopen.
Hier dezelfde ervaring! Ik begrijp alle commotie rond unity niet, ik heb geen enkel probleem gehad.
Afgezien van een sporadische crash naar de desktop (alleen bij het initieel laden van het spel) ben ik ook tegen weinig technische pproblemen aangelopen. In fact, de game is eigenlijk prima speelbaar op mijn laptop op niet misselijke instellingen (900p en High/Very High), veel beter dan ik had verwacht na alle horror-verhalen.
Betekent niet dat er in-game geen issues zijn - vast komen zitten in objecten waardoor je moet herladen, besturing met een eigen wil, als een debiel rondjes om kistjes etc. moeten draaien om de interactie te triggeren - maar zonder alle technische ellende die veel onfortuinlijke gamers moeten verduren zijn dit slechts randzaken die af en toe frustreren, maar de ervaring niet danig verpesten dat de lol er al snel vanaf is. Sterker nog, ik geniet echt met volle teugen van het spel.

Dead Kings ben ik nog niet echt aan begonnen overigens, omdat ik de final sequence nog moet afwerken. Heb alleen gedwongen de eerste sequence gedaan, omdat je die moet uitspelen zodra je Franciade bezoekt - beetje een domme constructie, dus hou daar rekening mee.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 31 januari 2015 11:05]

GuildWars 2 hun DLC (nieuwe expansion) wordt het geld waard (volgens mij).
Er wordt een serieuze hoop nieuwe content toegevoegd:
- Een nieuw, groot gebied
- Nieuwe wapens
- Nieuwe bazen
- Bepaalde systemen die vernieuwd worden (mastery)
- Nieuwe draak (draken? Lijkt toch zo in video)
- Nieuwe profession!
- Nieuwe races (niet speelbaar :-() en terugkeer van Margonite/seer/forgotten (nog niet zeker, nog veel discussie rond)

En het grootste verschil: 1x aankopen, niet maandelijks betalen.

Ik kijk er persoonlijk naar uit!
Yup, dat lijkt inderdaad het geld meer dan waar te worden, mits ze er geen $60€60£60 voor vragen.

De reden dat ze hier zoveel content in kunnen stoppen is puur omdat ze er al 1? 2? jaar mee bezig zijn, waarschijnlijk al sinds net na de launch van het origineel.

Net zoiets als de eerder aangehaalde, geweldige, uitbreiding tribunal bijvoorbeeld.
Denk toch dat de introductieprijs zoiets zal zijn.
Bwa, ik denk niet volledig na de release hoor, was nog veel living story, scarlet,... content dat toegevoegd zijn
Menschen menschen,

Gewoon niet kopen die DLC's als je het er niet mee eens bent.

Als het grote gros dit ook eens gaat doen dan kunnen de makers/uitgevers niet anders dan de boel grondig anders aan te pakken.
Je hebt gelijk. Ik koop het dan ook niet.
Welke game waard is? Geen enkel game, ik ben grote fan van games. Games met DLC moet je keihard downloaden. Sorry hiervoor, maar ik irriteer me mateloos aan zulke games

[Reactie gewijzigd door LegendaryTurk op 31 januari 2015 20:07]

Nee, als je het er niet mee eens bent dan speel je de game gewoon niet. Downloaden én daarna spelen is gewoon iemand anders z'n brood van z'n bord stelen. Dat valt nooit goed te praten.
Vind de titel wel leuk: Welke dlc is je geld waard?

Zie AC Unity - Dead Kings is gratis :+

Titel zou leuker zijn als: Welke dlc is jou aandacht waard?

[Reactie gewijzigd door davevleugel op 31 januari 2015 08:01]

Ik heb inderdaad nog wel een game die in de lijst ontbreekt, maar die inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid DLC tegen een (IMHO) spotprijs heeft ontvangen - Hyrule Warriors. Daar zijn inmiddels drie DLC's voor, en er komt nog een vierde, die je alle vier los of in één pakket kunt aanschaffen, en alles bij elkaar voegen die best veel content toe.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True