Door Jurian Ubachs

Redacteur

Downloadable Games Special

Kleine greep uit PSN, Xbox Live & Steam

Apotheon

Header Screamride
Titel Apotheon Score
Platform Steam, GOG, PlayStation 4
Prijs 10,99

Wat gaat het toch altijd heerlijk mis in games als de goden even niet doen wat er van ze verwacht wordt. In The Banner Saga zagen we al hoe de wereld knap snel richting de afgrond ging zonder goddelijk gezag, en Kratos heeft op zijn tijd ook wel een appeltje te schillen met de lui die zich het liefst bovenop de Olympus verschansen. Ook in de game Apotheon, die sinds begin februari te downloaden is voor pc, Mac en PlayStation 4, gaat het mis dankzij de goden.

Nikandreos tegen de goden

Dit keer hebben zij het helemaal gehad met de mensheid. Van het menselijk ras is niet geworden wat de goden er van gehoopt hadden, en dus is het tijd voor een grote schoonmaak, oftewel: het einde van de mensheid. Een jonge vechter genaamd Nikandreos wordt echter door Hera ingeschakeld om een einde te maken aan deze idioterie. Om de mensheid te redden van de ondergang zal Nikandreos de krachten van de goden voor zichzelf moeten claimen. Met de hulp van Hera vindt Nikandreos zich dan ook al snel terug op de Olympus, waar hij op jacht gaat naar bekende namen als Apollo, Ares, Poseidon en uiteindelijk ook Zeus.

De weg naar elk van deze goden wordt gekenmerkt door veel knokpartijen. Nikandreos kan allerlei wapens en armor vinden of kopen in de spelwereld, en daarmee zal hij de diverse vijanden die op zijn pad komen te lijf moeten gaan. Die vijanden zijn erg verschillend. In de bossen van Artemis wordt het pad van Nikandreos gekruist door wolven, terwijl hij het in het domein van Ares onder meer moet opnemen tegen twee reuzen. In de onderwereld van Hades zijn het allerlei geesten en andere dode wezens die je het moeilijk maken, en bij Poseidon zul je al zwemmend worden lastiggevallen door verschillende agressieve vissen.

Zwartfigurige stijl

Bij het spelen valt als eerste de stijl van het spel op. Apotheon is een side-scrolling 2d-game met elementen uit platformers, vechtspellen en rpg's. De grafische stijl is een kunstwerk op zich. Niet zo vreemd: de makers hebben een bekende, oude Griekse stijl geadopteerd: de zogenaamde zwartfigurige stijl. Die was in het oude Griekenland de populairste stijl voor het versieren van potten en vazen. Door het spel deze stijl aan te meten, heeft ontwikkelstudio Alientrap er heel slim een vrij uniek uiterlijk aan gegeven. Sterker nog: het was het uiterlijk van het spel dat aanvankelijk onze interesse wist te wekken. Het algemene 'oudheid-sausje', zoals de aanwezigheid van diverse bekende figuren, vormt een leuke extra voor mensen die zich daarin interesseren.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Belangrijker voor de game is echter de gameplay. Die is over het algemeen fijn, al zul je even moeten wennen aan bepaalde elementen van de physics. Soms springen de poppetjes in het spel namelijk net even anders dan je logischerwijs verwacht, en kijk ook niet gek op als je ineens iemand twintig meter de lucht in slaat. Of dat echt bij het spel past, daar kun je over discussiëren, maar het zorgt telkens voor een glimlach rond de mond. De manier van vechten verandert overigens met elk ander wapen dat je kiest. Voor ons werkte de combinatie van schild en zwaard over het algemeen goed, maar bij sommige vijanden kan een aanpak met een speer of met pijl en boog beter werken.

Fijne snelheid

De gameplay wordt verder geholpen door de snelheid. Als je een paar meter vooruit loopt, gaat Nikandreos vanzelf steeds sneller lopen. Hierdoor kun je aardig hard door de levels heen rennen en ook aardige sprongen maken. Wat ons betreft zit hier het 'geheim' van Apotheon in: het navigeren door de levels gaat zo vloeiend en soepel dat het zeer sterk bijdraagt aan hoe leuk Apotheon is om te spelen. Zodoende raak je al verknocht aan het spel voordat je een van de vele spectaculaire boss-fights hebt uitgevochten.

Het enige dat we Apotheon echt kunnen aanrekenen is dat de basisgameplay, op de routes naar de diverse goden toe, op een gegeven moment wat eentonig wordt. Als je je favoriete tactieken een beetje door hebt, en er ook voor hebt gezorgd dat je de wapens hebt die er voor nodig zijn, is Apotheon niet al te uitdagend meer, en redelijk recht toe - recht aan. Voor ons wist dat de pret echter niet te drukken. Met zijn mooie stijl en fijne gameplay is Apotheon een aanrader.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (47)

Wijzig sortering
Roundabout is dus gewoon Kuru Kuru Kururin met een limousine? :D

Wel een beetje jammer dat jullie de eShop compleet links laten liggen. Naast de vele rotzooi, zijn daar namelijk ook een aantal pareltjes te vinden, zoals Shovel Knight en Pushmo Blocks en Pushmo World. Natuurlijk, niet multiplatform (al is Shovel Knight wel onderweg naar andere platformen), maar dat is Screamride ook niet :)

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 6 maart 2015 09:24]

Ook ik wil graag Nintendo E-Shop items hier in terug vinden. :)
Heb ik naar gekeken, maar ik kon geen leuke en recente! games vinden. Zijn de titels die hierboven genoemd zijn van dit jaar? (eventueel eerder op ander platform uitgebracht maakt niet uit, als de versie die we bespreken maar wel recent is)
Pushmo & Crashmo zijn al enige jaartjes oud (2011/2012), hoe fantastisch ze ook zijn. Shovel Knight is van vorig jaar.
Ja. Zoals ik zei: ik heb wel in de eShop gekeken, maar geen recente games gevonden. Vorig jaar verschenen is gewoon te oud.

Voor sommige games (Roundabout bijv) geldt dat de game eerder wel al verschenen is, maar dat de versie die wij hebben besproken wél recent is. Dat viel bij de Wii U dus niet te doen...
Shantae and the Pirate's Curse
Citizens of Earth
Chariot (ook voor PS4 en Xbox One)

Shovel Knight is pas in november van vorig jaar uitgekomen in Europa, niet echt oud naar mijn mening. Bovendien komt dat spel nu ook naar de Xbox One en PS4, toch wel noemenswaardig in dit lijstje.

Stealth Inc 2: A Game of Clones is van oktober vorig jaar, maar komt volgens mij nu ook naar andere platformen.
Shovel Knight is natuurlijk ook voor PC, dus in dat opzicht nog interessanter om te bespreken.
Steamworld: Dig is ook een leuke titel in de eShop, al is hij niet helemaal origineel.
Ik snap niet goed dat mensen dit soort games kopen, heb je hier nou een PS4 of Xbox One voor gekocht?
Begrijp me niet verkeerd, het zal vast leuk tijdverdrijf zijn maar is dit soort games niet meer iets wat je op je gsm wilt spelen als je op het kleine kamertje zit ipv een avond relax op de bank ligt met je PS of Xbox :X
Dus het gaat alleen puur om grafix?
Game je omdat je leuke games wilt spelen of omdat je iets moois zoekt om naar te kijken?

Er zijn zat mensen ( zoals ik zelf) die zich meer aangetrokken voelen tot nieuw unieke settings dan constante rehashen van bestaande franchises.

Ik heb meestal meer lol met de kleine games zoals; The Binding of Isaac of Geometry wars, dan Call of duty.

Maar dat is ook maar mening, ik probeer eigenlijk te zeggen dat mensen niet allemaal een PS4 of Xbox One hebben voor de zelfde redenen.
Ik snap jou reactie ook wel, maar heb je nou echt de hardware van een PS4 of Xbox one nodig om platform/arcade games te spelen? Dit kan toch ook op een tablet/gsm en wil je graag op je tv spelen kun je nog altijd streamen? Tuurlijk wil je games spelen wat je leuk vind en ieder zijn/haar eigen ding maar het gaat me puur om de vraag: Heb je een console met deze hardware en een prijs van €400,- om dit soort games te spelen? ;)
Nee, natuurlijk heb je dat niet altijd nodig maar het is wel heerlijk om dat gewoon chill op je bank te kunnen spelen. En sommige van die spellen hebben het wel nodig. Daar is de besturing helemaal gericht op de controller.
Het is inderdaad meer een kwestie van; "ooh, je hebt al een ps4 of Xbox One? dan kan je dit ook nog spelen als je niks te doen hebt." XD
Nee, strikt genomen heb je niet de 400 euro hardware nodig. Maar waar je denken vast zit is dat je redeneert met een 'of-of' scenario. Waarom niet 'en-en'? Ik koop een PS4 om zowel eenvoudig en relaxed toptitels te kunnen spelen, maar ook om eens een goede indie-game te spelen.

En dan biedt een PS4 me zaken die het fijner maken om het te spelen, iets dat een tablet en al helemaal een telefoon me niet kunnen bieden. Een fijne, ergonomische controller, lekker op de bank op een 55" tv met degelijk geluid. Als ik dat al heb voor de overige games, waarom dat dan niet ook gebruiken voor dit soort games? Ik juich alleen maar toe dat games niet beperkt worden tot een bepaald platform...

Bovendien zouden volgens jouw redenatie mensen dus alsnog 300 euro moeten neertellen voor een tablet om zulke games op te moeten spelen ;)

[Reactie gewijzigd door Geronimous op 7 maart 2015 15:14]

Dit dus. Naast GTA, Alien, Assassins Creed, mag ik toch ook wel FEZ, Hotline Miami, Apotheon en New 'n' Tasty - Oddworld: Abe's Odyssee (Serieus, deze verdient n nieuwe naam...) spelen?!
Dus als ik dit soort games leuk vind, kan ik beter een smartphone van 400+ euro kopen?
Ben het met je eens. Dit zijn meer games voor Android settopboxen oid. Hier heb ik in elk geval geen next gen voor gekocht. Mja kennelijk vinden sommige dit wel leuk :)
Als je ook 'AAA'-games speelt is het onzin om voor simpelere games een extra settopbox/tablet te kopen dat weer extra controllers nodig heeft terwijl je al een playstation hebt.
Ligt het nu aan mij of is the Escapist gewoon een spin-off van Prison Architect? Het lijkt er super veel op. Heb al lopen zoeken, maar ik zie geen enkele link tussen de twee spellen behalve dan de stijl en de locatie (gevangenis).
Game-studio & uitgever zijn verschillend. En de ene game is het doel om iedereen binnen te houden, de andere game om juist te ontsnappen.

Er is dus, zoals je zelf zegt, geen enkele link tussen de twee games anders dan dat het er erg hetzelfde uitziet en/of voelt.
Het zijn twee compleet verschillende games die ik allebei sinds de alpha volg, in PA ontwerp en onderhoud je je eigen gevangenis. In the escapist probeer je een gevangenis te ontsnappen. Het zijn 2 totaal verschillende stijlen en type games, maar delen hetzelfde thema.
Helaas niets over de tientallen gave games uit de eShops.
Daar is gekeken maar niks recents genoeg gevonden.
Werkelijk niet?

Shantae and the Pirates Curse, Shovel Knight (oké, die is al even uit), IRON FALL: Invasion, Fairune, Blok Drop X Twisted Fusion zijn zeer interessante indie downloads voor de Nintendo platformers.
Leuk deze revieuws. Graag meer! Ik neem aan dat Helldivers nog beetje te vroeg dag was voor deze 6. Maar looking forward to that one!
Inderdaad, meer! Voor mezelf merk ik dat Tweakers hiermee tegemoet komt aan de tweakerbehoefte, zeg maar gat in de markt :)
Prima initiatief dus, en ook vlot en niet te voorzichtig geschreven. Dat helpt!
Screamride had van mij wel wat hoger gemogen. Vooral de Demolition-mode leent zich goed om met meerdere mensen de hoogste score te behalen. Al mag ie inderdaad wel wat goedkoper, maar zoveel invloed zou dat nou ook weer niet moeten hebben op de prijs, gezien er toch aardig wat content in zit.

Risk zou ik zelf in de lijst niet hebben meegenomen. Triviant, Tetris of Monopoly dan des te meer. Maar goed, ik zou sowieso een andere selectie hebben gemaakt. De genoemde spellen zijn nou niet bepaald de toppers van PSN en XBL
Hun voorwaarde was dan ook de leeftijd van de games. 1 a 2 maand oud. Dan houd je niet veel over. Wat jammer is, er zijn juweeltjes bij die iets ouder zijn,
Mag van mij ook uitgebreider en vaker.
Heb zelf een ps4 en eerlijk gezegd heb ik me tot nu toe meer vermaakt met games als resogun, Vaillant wars, oddworld, steamworld dig en hotline Miami. Sterker nog; een van m'n favo games aller tijden is From Dust.
Dus graag aandacht blijven geven aan deze toppers.
Ben het helemaal met je eens. Heerlijk om reviews over dit soort games te lezen! Steamworld dig heb ik me echt al uren mee vermaakt.
Mochten jullie nog een andere gaan maken, overweeg Abe New 'N Tasty, Valiant Hearts: The Great War en Final Fantasy 7,8 of 9. Zeer leuke indie/oude games met goede verhalen en gameplay! Daarbij wil ik er nog aan toevoegen dat het misschien beter zou zijn om games te reviewen die minimaal 3 sterren hebben, dat is toch wat fijner sinds het een kleine greep is uit vele andere games. Wel leuk deze reviews, ik zie dit graag vaker in de toekomst!
Valiant Hearts hebben we al twee keer behandeld, waaronder in deze review: reviews: Valiant Hearts: The Great War - mooi en leerzaam tegelijk

Verder is het voor dit soort round-ups belangrijk dat games recent zijn. Anders is het inderdaad volstrekte willekeur. Recent is natuurlijk een rekbaar begrip, maar ideaal gezien zijn de games die we bespreken binnen de laatste 1, maximaal 2 maanden uitgebracht.
Caribbean wordt geassocieerd met Sid Meier's Pirates! Die game bevond zich ook in de slip stream van de Pirates of the Caribbean films. Een andere game die hierbij naar mijn idee niet onvermeld moet blijven is de Pirates of the Caribbean game. Denk nu niet, een flauw aftreksel, is elkaar gestampt om gelijk uit te kunnen komen met een van de films. Het in elkaar gestampt zijn is misschien wat waar, de game kon buggy zijn, maar wat voor de game spreekt is dat het geen bal met de films te maken heeft. POTC heeft meer te maken met haar voorganger, Salty dogs. De uitgever van POTC was Bethesda, toe bij mij al befaamd door de Elder Scrolls serie. De developer was Akella, een Russisch gamehuis dat zeker met ingang van Salty Dogs een heel mooi weer en water model uitventte ("storm"). Zeker Salty Dogs en POTC waren games met sfeer. POTC wist op een gegeven moment een cultstatus te bereiken, inclusief een mod community die de storm engine tot letterlijk nog grotere hoogten kon krijgen. Akella heeft het kunstje met andere zeilbootgames herhaald (Age of pirates, Swashbucklers). De magie van die eerste games hebben ze naar mijn mening niet kunnen vasthouden.

De Pirates! van Sid is ook een game met een geheel andere opzet, prima speelbaar, maar had niet de immersie van POTC. Bedenkende welk niveau POTC al in 2003 wist neer te zetten, ben ik bijna verbaast dat in 2015 een game neergezet kan worden dat in opzet een kopie tracht te zijn, maar die dat niveau niet eens weet te benaderen. In 12 jaar tijd!

Het enige wat nog voor het behandelde game spreekt is het beperkte budget van 20 euro. Maar ja, als je dan toch ergens een tijd mee bezig wil zijn, dan wil je toch ook iets dat dat echt waard is. Gelukkig laten de beide 2D Indie games zien dat ook voor dat budget echt wel wat te genieten is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 6 maart 2015 21:30]

Caribbean wordt geassocieerd met Sid Meier's Pirates! Die game bevond zich ook in de slip stream van de Pirates of the Caribbean films.
Ja, ik herinner me nog hoe ik als peuter van die films heb genoten eind jaren '80. Of was dat dan toch De kleine zeemeermin:P
Dit zou vaker moeten gebeuren :)

Vind het erg tof dat er iets geschreven wordt over de wat kleinere downloadable games die het soms ook echt waard zijn en soms zelfs leuker kunnen zijn dat AAA games (binding of Isaac anyone?). Vond dit erg verfrissend om te lezen _/-\o_

Keep on going!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee