Ik denk dat er een aantal veranderingen zich afspelen die op termijn Ubuntu goede kansen geven om een groter aandeel te krijgen in de desktop markt:
- Meer grote bedrijven ondersteunen nu open standaarden.
- De innovatie in desktop systemen neemt af, het product nadert het einde van zijn levenscyclus
- Algemene acceptatie van Linux als de motor voor nieuwe platforms
- Opkomen van supermachten als China
- Met Canonical wordt de ontwikkeling steeds gestroomlijnder
Om hier even op uit te wijden. We kunnen zien dat een aantal zeer grote spelers als Novel, IBM, Google actief zijn gaan bijdragen aan de ontwikkeling van Linux. Voor hen is Microsoft een veel groter gevaar dan Linux. Proprietary oplossingen op een open source basis bieden juist voor hen voordelen. En deze bedrijven zijn daarom bereid de open source gemeenschap te versterken.
De innovatie in de desktop is niet zo groot meer als hij was. De PC is nog lang niet dood, maar het product is in de eindfase beland. Dat kunnen we aan een aantal ontwikkelingen zien.
- De penetratiegraad neemt niet meer toe in de ontwikkelde landen.
- We zien nu een omkering: steeds meer taken die traditioneel op de PC werden gedaan worden niet meer op de PC gedaan. Zo is de PC niet meer het belangrijkste game-platform. Ook wordt het steeds minder belangrijk als multimedia centrum, andere apparaten nemen deze functie over. Ook als communicatie centrum verliest de PC aan belang door de opkomst van Smartphones en straks tablets. Ook verliest het geleidelijk zijn rol van informatie opslag ten gunste van de cloud.
- De snelle ontwikkeling van de PC zat nu juist in het onstluiten van steeds nieuwe toepassingsmogelijkheden. Dit tijdperk is voorbij. De PC heeft zich ontwikkeld tot een volwassen product en de manieren waarop de functionaliteiten vorm hebben is min of meer uitgekristaliseerd. Er zit niet zo veel ontwikkeling meer in.
De open source beweging was op het gebied van de ontwikkeling van de desktop geen koploper. Maar dat was ook haar kracht. Open source hoeft niet snel producten op de markt te gooien, het kan rustig kijken wat het beste route is. Toen de PC-ontwikkeling heel gejaagd verliep had zij moeite om bij te houden. Maar nu het tempo van innovatie er uit is, zal het voor bedrijven als MS moeilijker worden om zich de open source van het lijf te houden. Want open source op de desktop groeit gestaag op een zeer solide, best uitgedachte basis, het is een kracht die je niet kunt stoppen.
De sleutel zit in de standaarden. We gaan naar open standaarden toe. De mensheid pikt het niet om opgehangen te worden aan de proprietary standaarden van 1 bedrijf als het om de vitale informatie uitwisseling gaat. In de ontwikkelingsfase kan dat wel bestaan, maar op langere termijn is dit onaanvaardbaar.
De ontwikkeling op de desktop gaat niet hard meer. Windows 7 is helemaal geen sprong vooruit ten opzichte van XP. Het is gewoon een upgrade meer niet. Het ondersteunt de nieuwe technologien, de interface heeft een overhaul gekregen, veiligheid is wat verbeterd, en het is natuurlijk weer wat groter, logger en uitgebreider geworden. Het is een verbetering. Maar als je bedenkt dat ze daar zeven jaar voor nodig gehad hebben dan kun je rustig zeggen dat de ontwikkeling in rustig vaarwater is gekomen.
In dat rustige vaarwater zal Ubuntu vanzelf langszij komen op de kritische punten dat is een kwestie van tijd. Grote projecten als office en ubuntu waren lastig voor de open source beweging die niet centraal geleid is, omdat er veel gecoordineerd moet worden en een centrale visie nodig is die consequent moet worden doorgevoerd. In de open source beweging werkt dit anders. Het is een leerproces waarin geleidelijk het inzicht groeit hoe men het het beste kan aanpakken. Maar wanneer men eenmaal het juiste spoor heeft gevonden dan loopt het prima, zoals we de laatse jaren met name kunnen zien.
Ik ben erg blij met deze laatste versie van Ubuntu omdat zij laat zien dat Canonical op het juiste spoor zit en dit consequent weet vast te houden. Canonical weet de ontwikkeling op een goede manier te structureren. Canonical pakt de zwakke punten stap voor stap aan. Zo zijn ze er in geslaagd om de een interface te maken die geintegreerd is.Eerdere linux interfaces kwamen nog al gefragmenteerd over. Het ontbrak aan visuele eenheid. Dat is onontbeerlijk voor de gewone gebruiker die zich erg laat leiden door visuele overeenkomsten en daar aanknopingspunten in zoekt.
Vensters dienen steeds dezelfde opmaakelementen te hebben en dialoogvensters met dezelfde functie dienen uniform te zijn. Uniformiteit en stijlelementen zijn enorm belangrijk om een complexe omgeving beheersbaar te houden. Als er in Nederland niet op alle wegen rechts werd gereden en overal dezelfde wegbewijzering stond zou reizen een vermoeiende zaak zijn.
Canonical heeft dit goed begrepen. Met elke versie scherpen ze dit verder aan. Waar ik bijzonder blij mee ben is dat dat Canonical niet langer achter Windows aanloopt als voorbeeld. Microsoft Windows is een smaakloze omgeving. Het is typische een massa product. Een massaproduct zal nimmer prachtige design hebben, dat stoot de massa alleen maar af.
Te lang is men geobsedeerd geweest door het idee dat Linux een Windows alternatief zou moeten zijn. Een namaak windows kan echter per definitie geen hoogvlieger zijn, dat is Windows zelf immers ook niet.
Canonical lijkt dat nu begrepen te hebben. De ontwikkelingen op smartphone gebied hebben een bepaald bewustzijn wakker gemaakt. Op Linux kan je prima interfaces baseren die ver voorlopen op Windows. Wat MS handhaaft zijn geen designregels die slaafs moeten worden nagevolgd om succes te hebben.
In deze versie van Ubuntu zie je dat designers hun intrede hebben gedaan. Net als bij Apple is Ubuntu bezig om een eigen design te ontwikkelen. Dat is een veel betere strategie. De mensen die Ubuntu omarmen zijn geen jan en mien doorsnee. Voor doosnee mensen zonder hogere idealen is het volksvoedsel Windows goed genoeg.
De open source beweging bestaat uit mensen die hogere apiraties hebben. Het zijn mensen die iets moois willen bouwen. Het zijn mensen die creatieve vermogens hebben en niet de Windows-kroket uit de muur willen trekken. Ze willen zelf bouwen aan iets wat mooier is en een mooiere toekomst weerspiegelt dan de onnadenkende consument van Microsoft.
Onder teckies zitten heel wat mensen met hogere idealen. Ook onder kunstenaars zitten veel van dit soort mensen. Als die twee samen worden gebracht dan kunnen er dingen groeien die de smakeloze producten van MS deklasseren.
Zo'n platform moet niet als doel hebben uit te groeien tot het meest gebruikte platform.
Het moet als doel hebben een schitterende vrijplaats te bieden voor spirituele, vrijheidslievende mensen. De eigenzinnigen die hun leven vorm willen geven door creativiteit i.p.v. slaafs consumentengedrag.
Op alle mogelijke manieren proberen bedrijven als MS de burger zijn keuzevrijheid te ontnemen en ze in te kapselen in afhankelijk slaafs consumentendom. Dat is niets nieuws. Maar immer zullen er mensen zijn die zich omgeving scheppen waar zij zich daar aan kunnen onttrekken, waarin vrijheid heerst, waarin gedreven mensen iets moois proberen te bouwen.
Linux is geen mislukking. Linux is een doorslaand succes. Wie even goed om zich heen kijkt ziet dat Linux bezig is uit te groeien tot de basis waarop de nieuwe platformen groeien. De desktop is maar een stukje van deze puzzel, een belangrijk stukje maar toch maar een stukje.
De kracht van Canonical is haar consistentie. Onderschat Ubuntu niet. Ubuntu wordt beter en beter en beter. En deze verbeteringen hopen zich op. Het voordeel dat Ubuntu heeft boven WIndows is dat het op een beter basis is gebouwd. Dat voordeel blijkt niet niet direct, maar gaat op termijn steeds zwaarder wegen. Als de basis goed is kan je voortbouwen zonder grote herzieningen. MS heeft al diverse keren grote herzieningen moeten doorvoeren om verder te kunnen groeien. Maar door de ballast van het verleden blijft het immer een houtje touwtje systeem.
Met het nodige kunst en vliegwerk weet men het allemaal aanvaardbaar te laten werken, maar neem nou maar het simpele gegeven dat Windows constant updates moet hebben. Hier openbaart zich een fundamentele zwakte. Wie wil er een smartphone waarop je constant updates moet laden en virusprogramma's moet draaien?
De digitale werkelijkheid wordt alsmaar complexer en daardoor moeilijk te beheersen. Naarmate deze ontwikkeling verder gaat zal er vanzelf een moment komen dat systemen die ordelijk, veilig en stabiel zijn by design aan belang gaan winnen. Systemen die de achterdeur opzetten door constante updates te vragen, een constante strijd moeten leveren met virussen en infiltranten, die organisaties niet bevrijden, maar juist afhankelijker maken, zullen op termijn terrein gaan verliezen.
Wat ik een beslissende stap van Canonical vindt is de Windows interface als voorbeeld los te laten. Dat schept de ruimte om werkelijk iets moois te maken. Canonical heeft kennelijk goed nagedacht en ingezien dat je je beter door Apple kan laten inspireren dan door Microsoft. Maak iets dat weergaloos mooi en perfect afgewerkt is in detail.
De zwaktes die Ubuntu nu nog heeft zullen ook overwonnen worden. Nu Apple Flash heeft verworpen zal de afhankelijkheid van flash verminderen. We hebben het straks niet meer nodig. Ook de nog niet perfecte conversie van office zal steeds minder belangrijk worden. In de eerste plaats zijn er talrijke budget-office suites die uitstekende conversie weten te behalen, dus het is zeker mogelijk. In de tweede plaats worden bedrijven steeds bewuster van het nadeel van proprietary document standaarden. Verder weekt de revolutie in de mobiele devices mensen los van de oude standaarden. Mensen worden niet alleen mobieler, ze hechten ook minder aan vaste standaarden. We beginnen er aan gewend te raken dat er morgen weer iets anders is dan vandaag. De moderne consument droomt er niet meer van over tien jaar nog zijn huidige mediabestanden te kunnen afspelen. Hij wil steeds het nieuwste, steeds iets anders.
De open source beweging is van karakter aan het veranderen. Zij is niet meer slechts de beweging die een open alternatief wil bieden. Zij is een innoverende beweging aan het worden die het voortouw neemt. Kijk eens naar een browser als Firefox. Als alternatief voor de Internet explorer leed zij een marginaal bestaan, maar als innovator heeft zij een belangrijke plaats opgeist. Ook Chrome en Android uitgegroeid tot speerpunten in de ontwikkeling. MS is nog eerste in aantallen, maar kwalitatief wordt ze steeds vaker gedeklasseerd.
Ubuntu gaat nu een eigen, veel rijkere weg inslaan. Zij neemt niet langer Windows tot voorbeeld maar OSX. Dat is een veel inspirerende voorbeeld. probeer iets te maken dat niet 99,999 compatible is, maar mooier en fijner werkt. Zorg dat het standaard is voorzien van voortreffelijke applicaties. Verleg de focus. Buit de voordelen uit, in plaats van kleine nadelen proberen op te heffen.
Linux kan namelijk wel zijn OS bundelen tot een complete kant en klaar eco-systeem. MS kan dit niet omdat zij als platformhouder geen oneerlijk concurrentievoordeel mag uitbuiten. Dit is een voordeel dat Ubuntu verder kan gaan uitbuiten. Zorgen dat de meegeleverde applicaties perfect zijn, en perfect samenwerken.
Als Ubuntu er in slaagt om een all in one oplossing te bieden die in alle opzichten af is, dan zal het een heel sterke propositie worden voor hardware fabrikanten. Stapje voor stapje komt dit dichter bij. Met elke nieuwe editie werkt Canonical aan de vervolmaking.
We leven in snel veranderende tijden. De jongeren van nu leven niet meer in een streekcultuur. Ze leven steeds meer in een mondiale ruimte, waarin ze zichzelf vormgeven door de cultuur te kiezen waarin ze zich thuisvoelen. De producten waarmee ze zich omringen moeten passen bij hun identiteit.
Mensen die Apple kopen zijn mensen die schoonheid waarderen. Het zijn mensen die zichzelf het beste gunnen. Die niet op zichzelf bezuinigen. Mensen die Linux omarmen zijn idealistische, sociale en vrijheidslievende mensen. Mensen die de standaardproducten van MS tot zich nemen, zijn massa mensen die een kroket uit de muur trekken. Het is de voor de hand liggende keus, stelt geen eisen, heeft geen identiteit net als zijn gebruikers.
Op deze mensen moet Canonical geen systeem richten. Canical moet net als Apple zijn eigen publiek gaan bedienen met zijn unieke product voordelen. Enorme vrijheid, een levendige community van zelfbewuste mensen met hogere idealen. Je draait geen Linux omdat je Windows niet betalen kan, Linux draaien is een statement, een onafhankelijkheidsverklaring van mooie, zelfbewuste mensen.