Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ubuntu 9.10 nader bekeken

Conclusie

De desktop-versie van Ubuntu 9.10 is zonder meer een knap stukje werk van Canonical en de Ubuntu-ontwikkelgemeenschap. Het opensource-OS boot opnieuw sneller, de vernieuwde grafische afwerking bevalt ons goed - al blijft dat uiteraard ook een kwestie van smaak - en de Software Store, hoe basaal ook in de huidige versie, belooft veel. Verder is de hardware-ondersteuning nog beter geworden: alle systeemonderdelen en aangesloten randapparatuur functioneerden goed op de diverse computers die we voor het uittesten hebben gebruikt.

Toch kunnen we ook kritiekpunten noemen. De Ubuntu One-client deed zijn werk nog niet goed, maar dit is vermoedelijk een tijdelijk probleem. Ook blijven een aantal oude nadelen van Linux-besturingssystemen in het algemeen overeind staan: de achterblijvende ondersteuning vanuit de gameswereld en Adobe's processortijd-vretende Flash-plugin. Deze minpunten, ook al zijn ze Canonical niet te verwijten, kunnen voor veel gebruikers een reden zijn om de overstap van Windows naar Ubuntu niet te wagen.

Ubuntu Moblin Remix heeft veel potentie, maar op dit moment is de gui nog onvoldoende stabiel om deze dagelijks op een netbook te gebruiken. Intel werkt ondertussen hard aan Moblin 2.1. Kubuntu Netbook Edition is als netbook-OS minder vernieuwend dan Moblin, maar al wel behoorlijk stabiel. Beide netbook-OS'en kunnen echter, wanneer ze wat verder zijn uitontwikkeld, zonder meer een interessant alternatief gaan vormen voor bijvoorbeeld Windows XP of Windows 7 Starter.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Canonical geeft Ubuntu 11.10 vrij Nieuws van 13 oktober 2011
Canonical: census-package werkt anoniem Nieuws van 12 augustus 2010
Linux-kernel 2.6.35 is uitgebracht Nieuws van 2 augustus 2010
Canonical test eigen Ubuntu-font Nieuws van 8 juli 2010
Versie 8 van Linux Mint ziet levenslicht Nieuws van 30 november 2009

Reacties (223)

Wijzig sortering
Ik heb sinds een week Kubuntu 9.10 rc draaien en heb de Windows 7 installatie niet meer aangeraakt deze week ;). Niet dat ik Windows 7 niet goed vind maar voel mij nu meer thuis in Kubuntu. Het start in 35 seconden en dat is veel sneller dan de vorige versie, in vergelijking Windows 7 start bij mij in 1 minuut en 15 seconden (en dan is ie nog wat aan het rammelen) Wat mij opvalt is dat onder KDE alles nu meer als één geheel aanvoelt en dat heb ik bij voorgaande versies nooit zo gehad, zelf het installeren van programma's is nu in KDE (Qt) style. Dit gaat via het (niet in de review genoemde) KpackageKit wat met de Kubuntu cd is meegeleverd. Deze is makkelijk bruikbaar en ik mis Synaptic totaal niet.

Wat ik altijd minder vond in de vorige versies van KDE was de stabiliteit die was ronduit slecht, in deze versie heeft hij mij positief verbaast het is stabiel :). En alles wat je verwacht van een desktop zoals ingepakte bestanden uitpakken met een rechter muisklik is weer aanwezig. Verder stoorde ik mij aan de "slordig" uitziende popups met meldingen. De versie in Gnome waar je doorheen kon klikken was veel mooier en miste ik echt in KDE maar tot mijn verbazing kan je die nu instellen (was ook genoemd in de review). En zoals al gezegd OpenOffice.org en Firefox ziet er nu goed uit onder KDE. Helaas is alleen de bestanden koppeling (Met werk programma moet FF iets mee openen) niet ingesteld, en als je dan een programma wilt instellen dan krijg je een Gnome verkenner venster en zoek het maar uit dat was wat minder. Dit is onder de nieuwe OpenSUSE versie beter geregeld, (perfect zelf) ik hoop dat dit snel overgenomen wordt, klik maar voor een demo van OpenSUSE intergratie.

Wat ook goed is was als je na installatie Konqueror opstart je de vraag krijg om DVD en Mp3 ondersteuning te installeren, eenmaal gedaan ben je eigenlijk bijna helemaal compleet, zelf een Add-block plus optie zit nu in Konqueror. Wel heb ik mijn plasma theme en achtergrond aangepast, ik vind Air niet zo mooi.

Zie hier voor mijn huidige desktop van Kubuntu 9.10 met KDE en het glassified plasma theme.

ps. het probleem met mijn geluidskaart wat ik had onder r9.04 is opgelost, soms had die ineens geen geluid omdat de sound server crashte :). (Asus P5q)

Edit: aanvulling

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 28 oktober 2009 19:38]

Wow, je dekstop ziet er zeer smooth uit, ben van plan om ook Kubuntu te installeren. De final release van Ubuntu is trouwens al gelekt op piratebay!
Vergeet niet te checken of deze "final" idd de final is: doe de MD5-checksum-check! Alleen zo kan je weten of je geen troep mee naar binnen haalt die Canonical er niet in gestopt heeft.

Mijn gratis advies: wacht nog een paar uurtjes, en haal hem binnen via betrouwbare kanalen.
Vergeet ook niet dat deze Ubuntu standaard met Grub2 geleverd zal worden! Aardig opstartvoordeeltje t.o.v. grub 0.97, ondermeer door ondersteuning van veel platformen en paden (RAID-opstellingen e.d.).

Nu nog wachten op de "opvolger" van Grub die ook processen parallel kan starten.
Ook mooi aan de nieuwe Grub is dat je gebruik kan maken van scripts. Daarbij kan Grub eindelijk vertaald worden, ook heel handig.
Helaas heb ik hoe ironisch dan ook probleem met die Grub _O- . Hier probeer ik via USB Ubuntu 9.10 te instaleren zonder hoop helaas -O- .

Tenzij iemand mij snel kan helpen }>
Ik draai deze release (zoals gewoonlijk) al sinds de beta, en ik ben weer zeer positief verrast over hoeveel ze kunnen doen in die 6 maanden. De nieuwe GDM is echt een verbetering, het nieuwe Human theme ziet er veel gelikter en professioneler uit, en toen ik mijn HD geconverteerd had naar ext4, jezus wat start dit ding snel op. En het booten zelf ziet er erg strak uit :)

Ik ben ubuntu gebruiker sinds 6.06, en ik vind het echt wonderbaarlijk welke evolutie Ubuntu in een relatief korte periode (3 jaar) heeft ondergaan. Kan Windows nog van leren IMO, evenals het update systeem (update-manager -d en even later heb je 9.10 draaien!).
Ik ben ubuntu gebruiker sinds 6.06, en ik vind het echt wonderbaarlijk welke evolutie Ubuntu in een relatief korte periode (3 jaar) heeft ondergaan. Kan Windows nog van leren IMO, evenals het update systeem (update-manager -d en even later heb je 9.10 draaien!).
In Microsoft's verdediging, die hebben betaalde medewerkers en in verhouding ook minder, Linux is veel meer modulair opgebouwd, en Windows moet natuurlijk als totaalpakket werken met heel veel hardware en software, onder andere microsoft's eigen serverprogrammatuur. Bij Linux is dat soort functionaliteit modulair - zowel qua software zelf als qua verantwoordelijkheid, waar slechts een klein team aan een bepaald programma werkt, die gebruikt wordt door de distro's.

Werkt in theorie beter, maar ik weet zo niet wat er allemaal komt kijken, noch bij Windows, noch bij Linux.
Mwah, als je ziet wat Windows eigenlijk omvat, valt het best wel mee en zijn ze toch best traag. Ubuntu is een volledige desktop omgeving, waar je bij Windows alleen het OS en een paar tools voor internet, mail en media krijgt (wat overigens ook allemaal aparte teams zijn). Je zult altijd 3rd party software nodig hebben (al dan niet van Ms zelf) om echt te kunnen werken.

Daarbij denk ik dat als Microsoft/Windows meer open was geweest, ze een heel leger aan gratis ontwikkelaars zouden kunnen ontvangen. Maar omdat het puur om dollars en macht gaat bij Ms, houden ze de ramen en deuren stevig dicht.
Ik draai nu al een tijdje 9.10. Ik ben er erg tevreden over, alle hardware werkt out-of-the-box, inclusief extern scherm en Fn-toetsen (Geen propriëtaire drivers nodig!). De boottijd is inderdaad erg strak, maar wat ik nog verbazingwekkender vond is dat mijn accutijd is gestegen van ~160 min naar ~190 min, wat toch een flinke verbetering is. Dit komt geloof ik doordat de open-source Ati driver nu ook power management voor mijn GPU ondersteunt. (x1650 Pro)

Empathy heb ik weer vervangen door Pidgin, maar dat zal wel gewoon gewenning zijn.

Flash loopt bij mij al tijden enorm soepel, ook full screen mét desktop effects aan. Ik heb dan wel een T7200 in de laptop zitten, dus misschien dat het daaraan ligt. Hoewel de CPU wel onderklokt blijft op 1 GHz tijdens het afspelen van full-screen youtube.

Ik ben zelf ook nooit zo kapot van de standaard ubuntu look, hoewel hij deze keer inderdaad wel wat verbeterd is. Deze jongen heeft het wel begrepen: http://www.bisigi-project.org/?page_id=6

En mooie games die de laatste tijd voor Linux zijn uitgekomen zijn toch wel World of Goo, Quake Live en Heroes of Newerth(Nog gratis beta, echt aanrader, DotA-kloon). En gamen doe ik wel op mijn xbox :)

Er schijnt trouwens een kernel bug te zijn in deze release waardoor een MSI Wind (of afgeleiden) niet boot als de webcam aanstaat! Ff opletten dus.
Ubuntu 9.10 is sinds een uurtje ofzo te downloaden: http://nl.releases.ubuntu.com/karmic/

Op de homepage van ubuntu.com is de link nog niet te vinden omdat ze aan het wachten zijn todat alle mirrors zijn geüpdatet.
Is 9.04 nu al te updaten naar 9.10 want hier kan ik niets over vinden nog.

Ik heb de /etc/apt.sources.list aangepast en alle jaunty vervangen door karmic en de dist-upgrade loopt nu. Gaat redelijk vlot want het is maar iets van 1, Gb

Helaas is mn installatie nu omzeep. Ik kan niet meer starten naar het grafische scherm. Gelukkig heb ik nu een dagje vrij, dus heb ik wat tijd om het probleem op te lossen.

Het probleem bestaat eigenlijk uit de melding:

status: Unknon job: usplash

Ik ben nu bezig om de originele CD te branden zodat ik op die manier apt-get upgrade kan afmaken vanaf cd source want ik krijg mn netwerk niet online

[Reactie gewijzigd door raymonvdm op 29 oktober 2009 18:24]

Werkt Ubuntu nog goed nadat je op jouw manier hebt geüpdated? Het lijkt me veiliger om dit aan te houden.

[Reactie gewijzigd door Conjacq op 29 oktober 2009 16:20]

Zie mijn update:

De update link die jij aangeeft werkte bij mij nog niet, dus ik dacht ik doe het ff handmatig, maar heb wel een klein beetje spijt nu |:(
De 9.10 versie was al maanden te proberen middels de backports. Ben er vanaf de eerste beta aan begonnen en totaal geen problemen mee gehad.
Deze zijn ook als desktop cd te downloaden, als je wilt proberen zonder je systeem in gevaar te brengen.
Op eigen risico uiteraard, maar over het algemeen is het vanaf de beta's goed mogelijk om te upgraden.
misschien een missende package hier of daar. Met debian werkt deze methode van updaten prima, Ubuntu blijkbaar niet helemaal. Ik zou eerst alle splash packages maar eens weghalen en xsplash installeren..
meuk: Ubuntu 9.10 bèta

Voor de mensen die de beta willen hebben, want de echte versie is nog niet online ;)
De RC is momenteel al uit ;)

http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/910overview

[Reactie gewijzigd door Sh4wn op 28 oktober 2009 18:26]

dat is 9.04 waar je het over hebt in je link :)
Oeps, was weer iets te snel met googlen :') Gefixed, maar zoals painkill al hierboven zegt, de RC is er al wel. :)
Ja, dat is dus 9.04 ;)

Dit is echt de laatste versie die ik kon vinden.

Edit: http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/910overview

Er is dus wel een 9.10 RC, wel even iets scrollen :)

[Reactie gewijzigd door painkill op 28 oktober 2009 18:18]

Ik vind het wat jammer dat Ubuntu 9.xx niet meer op een partitie van 4GB past. Ik had er speciaal een snelle USB-stick van 4GB voor gekocht en nu blijkt die te klein geworden. Het installeren lukt nog wel, maar vanaf dat de (essentiële) updates gedownload en geïnstalleerd moeten worden, is er een gebrek aan schijfruimte.
Het installeren lukt nog wel, maar vanaf dat de (essentiële) updates gedownload en geïnstalleerd moeten worden, is er een gebrek aan schijfruimte.
Gedownloade packages worden opgeslagen in /var/cache/apt voor later gebruik en wellicht neemt die te veel ruimte in. Een oplossing zou kunnen zijn om, wanneer je updates installeert, een andere schijf, stick of ram drive onder /var/cache/apt/[archives] te mounten. Of (veiliger) telkens een paar updates tegelijk installeren, de cache cleanen (aptitude clean), en verder gaan. Dit is allemaal ongetest en dus op eigen risico ;)

[Reactie gewijzigd door user109731 op 28 oktober 2009 22:20]

M'n ubuntu is f*cked denk ik, hij staat niet meer in het bootmenu van windows 7 :?
Deze stappen zullen je waarschijnlijk wel kunnen helpen: http://apcmag.com/how_to_...nstalled_first.htm?page=5
Ik mis info over de voorheen vreselijk brakke WIFI ondersteuning.
Heb je wicd wel eens geprobeerd? Dat is met wifi-werken een genot. Eenmalig iets instellen (desnoods per werkplek) en gaan met de banaan. Ook zorgt wicd ervoor dat je automatisch wordt her-verbonden indien nodig. En als je van werkplek wisselt, bijv. van je werk naar thuis, dan pakt wicd automatisch de instellingen op (die je natuurlijk wel een eerste keer hebt ingesteld).
Werkt ook met Ubuntu en AntiX heeft dat standaard aan boord.
Dit werkt onder 9.04 al prima, dus dat zal wel niet verslechtert zijn.
Kubuntu 9.04 had toch flinke problemen met beveiligde draadloze netwerken. Waar het probleem nu precies zat weet ik niet meer maar dat viel me toch wel even tegen in een final versie. Ik hoop dat ik deze keer niet tegen dat soort dingen aanloop.
Dat zeiden ze: "Ook de harware-ondersteuning is verbeterd"
Tja, ik heb geen enkel probleem met WiFi. Maar dat ligt maar net aan de chip die in je dongel/laptop zit. De ene fabrikant biedt goede opensource Linux-drivers, maar de andere vertikt het om info vrij te geven over de hardware, zodat er geen stuurprogramma gemaakt kan worden.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True