Dan door naar de games: zoals gezegd kreeg geen game zoveel aandacht als Mario Kart World. De langverwachte opvolger van Mario Kart 8 Deluxe werd eerder dit jaar onthuld en uit die teaser konden we al verschillende dingen afleiden. Tijdens de Nintendo Direct van deze week werden niet alleen veel van die eerder ontdekte details bevestigd, er werd ook een wagonlading nieuwe informatie over ons uitgestort en natuurlijk konden we daarna ook zelf aan de slag met de game. Daarover meteen even dit: de assisted besturing kon niet uit. Je weet wel, dat je rondrijdt met zo’n lampje achter je kart, de n00b-mode? Die moest dus verplicht aan blijven tijdens de speelsessies in Parijs. Jammer, want dat is niet de manier waarop de meeste gamers Mario Kart spelen. Het is dan jammer om de eerste kennismaking met Mario Kart World op deze manier te moeten doen.
Gelukkig is er verder vooral goed nieuws te melden over Mario Kart World. De game neemt Mario Kart 8 als basis en brengt die basis op elke mogelijke manier naar een hoger niveau. Dat is top, maar daarbij komt ook een kanttekening. Die basis die zijn oorsprong dus vindt in Mario Kart 8 is duidelijk zichtbaar. Je herkent die game hier echt nog in en als je eenmaal speelt, voelt het ook niet meteen heel erg anders. Net zoals de Switch 2 een evolutie is van de Switch, is Mario Kart World een evolutie van Mario Kart 8. Wie een wereld van verschil verwacht, wordt misschien teleurgesteld.
Open wereld en 24 spelers
Toch is er wel een wereld van verschil. Letterlijk: Mario Kart World heeft een grote, open wereld waarin je onder meer vrij kunt rondrijden. Alle circuits in het spel hebben een plek in de wereld en je reist dus ook af naar die plekken als je daar gaat racen. Speel je een Grand Prix, dan mag je nu ook van de ene naar de andere locatie rijden, tussen de races door. Tof, al is het ook een makkelijk manier om wat laadtijden te omzeilen. De open wereld komt echter op allerlei andere manieren terug in de gameplay. Zo kent Mario Kart World een modus waarin je alleen of met vrienden vrij door de wereld heen kunt crossen en waarin je gebruik kunt maken van een Photo Mode. Daarnaast hebben we in Parijs ook de Knockout Tour kunnen uitproberen. Hier race je met 24 spelers van de ene naar de andere kant van de kaart, waarbij je zes tracks op rij afwerkt. Om de zoveel tijd kom je door een checkpoint en telkens valt de laatste speler af, tot er aan het einde één winnaar overblijft.
Die modus is leuk en spannend en dat komt mede door het aantal spelers. 24 Spelers op een baan zorgt voor chaos en spanning. Het getuigt ook van de mogelijkheden van de Switch 2 dat het apparaat nu probleemloos 24 karts en personages in de game weergeeft, inclusief al het spektakel dat je gewend bent van Mario Kart. Dat spektakel wordt natuurlijk mede veroorzaakt door de power-ups, waarvan Mario Kart World een aantal nieuwe varianten toevoegt. Zo zag ik het veertje dat je kent uit Mario-games, waarmee je korte tijd in de lucht kunt vliegen. Ook zijn er specifieke power-ups waardoor spelers tijdelijk extra groot worden. Verder zag ik gouden schildjes voorbij vliegen en zijn er naast vuurballen nu ook ijsballen. Raak je een tegenstander daarmee, dan zal zijn kart tijdelijk even glibberen en glijden. Er zijn er waarschijnlijk nog wel meer, maar de speeltijd was ook weer niet zo ruim dat ik er al te diep in heb kunnen duiken.
Andere keuzes en waar is Link?
Dat geldt voor nog wel meer elementen. Uit hoeveel tracks de wereld precies bestaat, hoeveel personages en karts er zijn, zal later even goed bekeken moeten worden. Wel viel me op dat je niet langer wielen en een zweefzeil kiest. De selectie blijft bij het kiezen van en personage en een kart. De personages hebben daarbij een indicatie voor een bepaalde racestijl. Zo staat Luigi te boek als ‘pure racer’ en heet Mario een ‘allrounder’. Anderen hebben bijvoorbeeld ‘air’ als indicatie. Wat de impact daarvan is op de gameplay, ben ik nog niet helemaal achter. Verder viel op dat er een flink aantal nieuwe personages op het roster staan, maar opvallend genoeg ontbrak Link in het aanbod. Misschien dat we die als dlc gaan terugzien tegen de tijd dat er een nieuwe Zelda in zicht komt? Het kan ook dat Link er in de uiteindelijke versie van Mario Kart World wel gewoon bij is. Gevraagd naar waarom Link er niet tussen stond antwoordde een Nintendo-medewerker dat Link niet in deze demoversie van de game zit. Nou ja, zo ver was ik zelf ook al wel, maar wat dat betekent voor de uiteindelijke game moeten we dus afwachten.
De gameplay voelt in grote lijnen als die van Mario Kart 8 Deluxe, tenminste, als je in de assisted mode speelt. Toch brengt Mario Kart World ook wat vernieuwing. Ik noemde net het woord ‘spektakel’ al en de nieuwe grinds en wallrides lijken ook daaraan bij te gaan dragen. Je kunt je boosts in Mario Kart World dus ook op die manier verkrijgen. Ik heb dit zelf nog niet echt kunnen uitproberen, maar zag het andere mensen wel doen. Het ziet er gaaf uit en zal op diverse plaatsen in de spelwereld waarschijnlijk snellere lijnen opleveren.
Games worden (weer) duurder
Op voorhand is het enige nadeel aan Mario Kart World de prijs. Als je een Switch 2 koopt met Mario Kart World in de bundel, betaal je voor de digitale versie van de game slechts een meerprijs van 40 euro, wat erg meevalt. Los kost die versie echter 80 euro, terwijl de fysieke versie zelfs voor 90 euro over de toonbank gaat. Daarmee zet Nintendo de toon voor wat mogelijk het nieuwe normaal zal worden in het prijspeil van games. Zelfs op het nieuwe prijsniveau zullen games een gunstige ‘per uur prijs’ houden ten opzichte van veel andere vormen van entertainment. Het is hoe dan ook even slikken voor de consument, die nauwelijks heeft kunnen wennen aan de stijging van 60 naar 70 euro als standaardprijs voordat er alweer een schepje bovenop wordt gedaan.
Een kleine pleister op die wond kan komen via een nieuwe feature van de Nintendo Switch 2. Spelers kunnen via GameShare een game delen met maximaal drie andere Switch-consoles. Dat werkt vooral lokaal. Sommige games kunnen echter ook online gedeeld worden via GameChat. Dat laatste geldt alleen voor Nintendo Switch 2-consoles onderling. Lokaal kunnen diverse games ook gedeeld worden met Nintendo Switch-consoles. De oude Switch kan ondersteunde games ontvangen, maar niet zelf games delen via GameShare.
De presentatie tijdens Nintendo Direct en de speelsessie tijdens het evenement maakten al veel duidelijk over Mario Kart World, maar er valt waarschijnlijk nog veel meer te vertellen. Dat belooft Nintendo te gaan doen tijdens een aparte Nintendo Direct-livestream, die specifiek over deze nieuwe racegame gaat. Die presentatie staat gepland voor 15.00 uur op 17 april.