Door Jelle Stuip

Redacteur

De allersnelste (en duurste) laptops

ASUS, MSI en BTO met RTX 5090 Round-up

02-05-2025 • 06:00

72

Singlepage-opmaak

MSI Titan 18

Samengevat

Dit is het absolute 2025-topmodel van MSI, met een Ultra 9 285HX-processor, RTX 5090-videokaart, 6TB opslag en 96GB geheugen. Het is een van de snelste 5090-laptops die we tot nu toe getest hebben door zijn gecombineerde maximale vermogen van 270W. Dat leidt tot hoge framerates en zoals gebruikelijk, luidruchtige koeling. De touchpad die in de polssteun verwerkt is, werkt helaas niet zo prettig en het scherm is slecht gekalibreerd. Dat valt tegen voor een laptop van dit geld. MSI is op de hoogte van dat probleem, maar heeft het tijdens het maken van deze review nog niet weten te verhelpen. Met een prijs van 6800 euro biedt deze laptop uiteraard niet het meeste waar voor zijn geld. Wie voor deze hardware kiest, doet dat 'omdat het kan'.

Getest

MSI Titan 18 HX AI A2XWJG-234NL

Prijs bij publicatie: € 6.800,-

Vanaf € 6.999,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Het topmodel van MSI is de Titan 18. Het is net als de andere twee een 18"-gevaarte dat in dit geval 3,62 kilogram weegt. Dat is exclusief de 400W-adapter van 1,16 kilogram. Hij is voorzien van de allersnelste Intel-processor van dit moment, de Core Ultra 9 285HX, die 100MHz hoger geklokt is dan de 275HX, die je in de BTO en ASUS aantreft. Verder is er 96GB werkgeheugen aanwezig en 6TB opslag. Deze laptop is ook de duurste van de drie en kost 6800 euro.

Voor dat geld krijg je een laptop die een behuizing heeft die grotendeels van kunststof gemaakt is. Alleen de achterkant van het scherm is van metaal gemaakt en in het midden prijkt het drakenlogo dat MSI voor zijn gamelaptops gebruikt. De draak kan in alle kleuren van de regenboog licht geven, maar dat kun je ook uitschakelen, mocht je dat willen. Het scherm is, ondanks dat metaal, het zwakste onderdeel van de behuizing. Je kunt het scherm vrij gemakkelijk torderen, bovendien kun je het plastic aan de voorkant, ter hoogte van de letters MSI, ook eenvoudig een halve centimeter indrukken.

Net als de andere laptops prijkt boven in het scherm van de Titan ook een camera, die ondersteuning heeft voor inloggen met behulp van gezichtsherkenning. De 1080p-camera kun je eventueel ook aan het zicht onttrekken met behulp van een schuifje. De ingebouwde speakers van de laptop onderscheiden zich niet echt van veel goedkopere laptops. Ze zitten aan de onderkant en de afgeschuinde kanten en het geluid reflecteert via het tafeloppervlak. Aan weerszijden van het toetsenbord lijken ook speakergrills te zitten, maar daar zitten alleen heatsinks en USB-poorten onder.

MSI Titan 18 2025MSI Titan 18 2025
MSI Titan 18 2025MSI Titan 18 2025MSI Titan 18 2025

De USB-A-poorten hebben een snelheid van maximaal 10Gbit/s, terwijl de USB-C-poorten aan de rechterkant Thunderbolt 5 ondersteunen en dus tot 120Gbit/s gaan, mits je dat protocol gebruikt. Verder zijn er nog een SD-kaartlezer en een jackaansluiting aanwezig. Achterop zit de netwerkaansluiting en HDMI 2.1-aansluiting, die schermen tot 8k-resolutie op 60Hz kan aansturen.

Het opvallendste onderdeel aan de Titan is de touchpad. Als de laptop, of de verlichting, uitgeschakeld is, dan lijkt het alsof de laptop geen touchpad heeft. Zet je hem aan, dan licht de rechthoek op en daarbinnen zit de touchpad. Het is een haptische touchpad, wat wil zeggen dat trilmotoren ervoor zorgen dat het lijkt alsof de touchpad daadwerkelijk omlaag beweegt als je erop drukt. Apple gebruikt dezelfde techniek al sinds 2015 op zijn MacBooks. In tegenstelling tot het subtiele tikje dat de trilmotors van Apple geven, voelen de kliks van de Titan een beetje lomp aan. Daarnaast moet je vrij hard drukken om een klik te bewerkstelligen en worden kliks met twee vingers niet altijd goed gedetecteerd. Tot slot is de verlichte rechthoek het aanraakgevoelige gedeelte, maar het is niet voelbaar wanneer je daarbuiten treedt, zoals bij een gewone touchpad. De Titan-touchpad ziet er dus misschien cool uit, maar wij zijn er geen fan van.

Dat geldt dan wel weer voor het toetsenbord. De Titan is deels voorzien van mechanische Cherry-toetsen. Dezelfde die we al eens op de Medion X40 tegenkwamen. Dat zijn heel fijne toetsen en dat geeft het fijnste toetsengevoel in een laptop. Dergelijke toetsenborden nemen wel wat meer verticale ruimte in en zijn een stuk duurder dan gewone rubber dometoetsenborden en daarom tref je ze niet vaak in laptops aan. Zoals je mag verwachten, is iedere toets apart van rgb-verlichting voorzien.

MSI Titan 2025

Net als de BTO heeft de MSI ruimte voor vier ssd's en in dit geval mogen ze allemaal 80mm lang zijn. Onder een heatpipe verstopt zit het PCIe 5.0-slot en de andere slots werken op PCIe 4.0-snelheid. Opvallend is dat MSI de drie ssd's in RAID 0 zet, waardoor je een grote partitie van 6TB hebt, maar als een van de ssd's stuk gaat, ben je al je data kwijt. Net als de ASUS heeft de MSI twee slots voor het werkgeheugen. Door twee 48GB-modules te gebruiken, komt deze laptop op de maximale 96GB uit.