Laptop Best Buy Guide
In de laptopcategorie tot 500 euro is de afgelopen twee maanden eigenlijk niet zo gek veel veranderd. Twee maanden geleden schreven we over de verwarrende naamgeving van de nieuwe processors van Intel en AMD, en die nieuwe processors komen we ondertussen in steeds meer laptops tegen. We hebben ze ondertussen in verschillende laptops getest en nadat de Black Friday-storm was gaan liggen, konden we kijken welke laptops je de komende tijd het best kunt aanschaffen voor een budget van 500 euro.
Het recept voor een goede instaplaptop is als volgt. We zoeken iets met een enigszins vlotte processor. Dus een Core i3-chip van Intel, of een Ryzen 3- of 5-processor van AMD. Door het gegoochel met typenummers hebben Ryzen 5-processors niet meer minimaal zes cores, zoals bij de vorige twee generaties het geval was, maar zijn ze er ook met vier. Bij de Core i3-processors is Intel de andere kant op gegaan en die kun je nu zelfs met acht cores krijgen, maar dat zijn dan wel weer enkel zuinige E-cores. Onderaan deze pagina vind je benchmarks waarin je beide chips kunt vergelijken. Voor een laptop van 500 euro voldoen beide chips wat ons betreft.
Verder moet er minstens 8GB werkgeheugen in de laptop zitten en moet de ssd 256GB groot zijn. Meer is natuurlijk beter, zolang het niet ten koste gaat van andere aspecten. We komen nog weleens laptops tegen met grote ssd's of veel werkgeheugen waar verder een TN-scherm in zit. Dat zijn de goedkoopste panelen, met slechte kijkhoeken en een laag contrast. Dat zouden we in geen geval aanraden. Een ips-paneel of een daarop lijkende techniek is daarom een vereiste, net als een minimale resolutie van 1920x1080 pixels.
Best Buy
:fill(white):strip_exif()/i/2005772548.jpeg?f=thumblarge)
Slim 3 is Lenovo's nieuwe naam voor de IdeaPad 3, een laptop die we al vaak in de Laptop Best Buy Guide gezien hebben. De Slim 3 oogt, zoals de naam aangeeft, iets dunner dan de IdeaPad 3, maar lijkt in grote lijnen nog op zijn voorganger. De behuizing is volledig van plastic gemaakt en voelt redelijk stevig aan. Het mooie van de Slim 3 is dat het een mooi gebalanceerd systeem is. Hij heeft bijvoorbeeld Wi-Fi 6 aan boord en is voorzien van een USB-C-aansluiting die ook video uitstuurt en die je kunt gebruiken om de accu op te laden.
Verder is er een ips-scherm met een lekker hoog contrast en een resolutie van 1920x1080 pixels aanwezig. De webcam heeft een resolutie van 1280x720 pixels en laat zich verbergen achter een schuifje. Verder is de laptop voorzien van een SD-kaartlezer en twee USB-poorten op 5Gbit/s: links en rechts. De HDMI-aansluiting ondersteunt helaas slechts versie 1.4 van het protocol, maar mocht je een 4k60-scherm willen aansluiten, dan kan dat via USB-C. Het werkgeheugen is niet upgradebaar. De ssd is wel vervangbaar, maar daar moet je een relatief exotisch 42mm lang exemplaar voor hebben.
De processor in deze laptop is de Ryzen 3 7320U, een quadcore van AMD die nog van Zen2-cores is voorzien. De chip presteert ongeveer gelijk aan de Core i3-N305 van Intel, die acht cores heeft. De AMD-chip heeft onze voorkeur, omdat die sneller zal zijn in software die niet goed geoptimaliseerd is voor acht cores. Voor vijf tientjes extra is er ook een uitvoering met de Ryzen 5 7520U, maar dat vinden we niet echt een aanrader. Hoewel 'Ryzen 5' significant sneller klinkt dan 'Ryzen 3', is dat marketingpraat. Het gaat om dezelfde processor, met even grote caches en evenveel cores, maar met een 400MHz hogere basiskloksnelheid en 200MHz hogere turbokloksnelheid. Dat maakt wat ons betreft niet genoeg verschil om de hogere prijs te rechtvaardigen.
Alternatief
:fill(white):strip_exif()/i/2005796596.jpeg?f=thumblarge)
De Vivobook Go-serie is ASUS' opvolger van de gewone Vivobook-serie en het design is wat dunner geworden, waardoor de laptop er aantrekkelijker uitziet. De behuizing is nog steeds volledig van kunststof gemaakt, maar voelt stevig aan. Onder de motorkap zit een Ryzen 5 7520U-processor, een quadcore van AMD die iets hoger is geklokt dan de Ryzen 3 7320U. Verder zijn 8GB niet-upgradebaar geheugen en een ssd van 512GB aanwezig.
Het aanwezige beeldscherm maakt gebruik van een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en ASUS geeft een helderheid op van 250cd/m². De webcam heeft een resolutie van 1280x720 pixels en is achter een schuifje te verbergen. Aan de linkerkant van de behuizing zit een langzame USB 2.0-aansluiting, terwijl rechts wel een vlotte 5Gbit/s-USB-aansluiting zit. USB-C is ook aanwezig, maar die poort is alleen voor USB-apparaten en niet te gebruiken om de laptop mee op te laden of een beeldscherm op aan te sluiten. Verder is er nog een HDMI 1.4-aansluiting aanwezig. ASUS heeft bezuinigd op de wifi, want de laptop ondersteunt maximaal Wi-Fi 5 en maakt daarbij gebruik van slechts één antenne.
Alternatief
:strip_exif()/i/2006000964.webp?f=thumblarge)
Medions E16423 is een laptop met bijzonder goede specificaties voor zijn geld. De behuizing is van minder goede kwaliteit, dus deze laptop is vooral een aanrader als je de beste specificaties voor je geld wilt hebben. De processor is een Core i5-1155G7, met vier cores. Er is 8GB werkgeheugen aanwezig, dat niet uit te breiden is. De 512GB-ssd kun je wel eenvoudig vervangen, want daar zit een luikje voor in de bodem.
Het scherm heeft een resolutie van 1920x1200 pixels en dat is een zeldzaamheid in deze prijsklasse. De helderheid is met 230cd/m² niet bijzonder hoog, maar het scherm heeft een prima contrast. Ook uniek voor deze prijsklasse is dat het paneel de volledige sRGB-gamut kan weergeven. De accuduur komt uit op bijna zevenenhalf uur tijdens browsen. De webcam heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Wat we ook vrijwel niet tegenkomen in deze prijsklasse, is een USB-C-aansluiting die je kunt gebruiken om de laptop mee op te laden en die ook video kan uitsturen. Heb je een dock, dan kun je deze laptop daarop aansluiten.
Prima specificaties dus, maar het nadeel van deze laptop zit hem in de bouwkwaliteit. De behuizing is van dun plastic gemaakt en voelt goedkoop aan. Houd je hem vast, dan kun je hem een beetje torderen. Dat zul je in de praktijk niet snel doen, maar het zegt iets over de stevigheid. De achterkant van het scherm is van metaal gemaakt, maar dat is geen garantie voor een stevige bouwkwaliteit. Verder beschikt de laptop over een verouderde Wi-Fi 5-netwerkkaart.
De acht cores van de Core i3-N305-processor zijn in Cinebench Multi vlotter dan de vier processorcores in de andere drie laptops, maar Cinebench schaalt wel heel goed over meer cores. Dat is niet voor iedere toepassing het geval, dus daarom hebben quadcores, die per core sneller zijn, de voorkeur. Grafisch gezien is de Iris Xe-gpu een stukje vlotter dan de Radeon 610M, die nog op de Vega-architectuur gebaseerd is.