De vijf laptops in deze vergelijking zijn voorzien van dezelfde RTX 40-videokaart en een Intel HX-processor. Bovendien hebben ze allemaal een 16"-scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels en een refreshrate van 240Hz. Is er een winnaar aan te wijzen? Dat hangt er een beetje van af waarnaar je op zoek bent, maar de Medion weet in ieder geval opvallend indruk te maken.
De Erazer X20 is in de meeste benchmarks wel ergens bovenaan te vinden, maakt niet al te veel herrie en heeft dat bijzonder fijn tikkende toetsenbord met Cherry-switches. De laptop is verder ook compleet uitgerust, met 2,5Gbit/s-ethernet, een webcam met gezichtsherkenning en ruimte voor een extra ssd. Het nadeel van de Medion is dat er slechts 1TB opslag in zit en dat de behuizing in vergelijking met bijvoorbeeld de HP en Lenovo vrij lomp is. En misschien wel het grootste nadeel: de versie zoals wij hem getest hebben, is niet meer te koop. Welke je wel kunt kopen, is de uitvoering met Core i7 13700HX-processor en 16GB geheugen. Verder is die uitvoering voorzien van hetzelfde toetsenbord, dezelfde videokaart en hetzelfde beeldscherm als de geteste uitvoering. Naar verwachting zullen de geluidsproductie en accuduur niet verschillen. In games die cpu-limited zijn, zullen de prestaties wel wat lager liggen. De prijs van deze goedkopere versie komt uit op 2200 euro. Ook met i7 in plaats van i9 is de Medion Erazer X20 wat ons betreft een aanrader. Medion heeft na het online gaan van de review aangegeven dat eind januari een opvolger zal komen met een cpu-refresh, voor een vergelijkbare prijs. Vermoedelijk gaat dat om een Intel-processor van de veertiende generatie. De introductieprijs van het i9-model was 2500 euro.
Aan de andere kant van het spectrum heb je de HP OMEN 16, die op het moment van schrijven een kleine 2600 euro kost. Voor dat geld krijg je een laptop die er in tegenstelling tot de Medion juist heel strak uitziet en voorzien is van een miniledscherm met een hoge helderheid. De prestaties vallen enigszins in de middenmoot van de vijf laptops en het grootste nadeel aan de HP is dat de minileds niet snel reageren, wat lange responstijden oplevert. Het is dus niet echt een laptop voor het spelen van snelle shooters. De laptop is ook wat karig bedeeld als het om aansluitingen gaat. Voor de niet geringe prijs krijg je slechts 1TB opslag en een slot voor een tweede ssd ontbreekt helaas.
De MSI is met een prijs van 2800 euro de duurste en voor dat geld krijg je een laptop die eruitziet als een kermisattractie. Of je de lichtjes aanzet of uit laat, kun je natuurlijk zelf bepalen, maar met alle frutsels op de behuizing is de MSI het tegenovergestelde van het strakke uiterlijk van de HP. Je moet er, kortom, van houden en dat 'gameruiterlijk' blijkt in benchmarks niet veel op te leveren. De MSI blijft iets achter vanwege de i7-processor. De concurrentie biedt voor minder geld een snellere i9-processor. Bovendien is de koeling van de MSI het luidruchtigst en daarom vinden we de GE68HX geen aanrader.
Lenovo's Legion Pro 7 en de Acer Predator 16 kosten allebei net geen 2500 euro. Die eerste, de Lenovo, heeft een vrij dunne behuizing, die niet zo dun of strak is vormgegeven als de HP. De laptop presteert in alle benchmarks prima, maar heeft niet echt iets dat hem van de concurrentie onderscheidt. De ssd is met 1TB een beetje krap en je hebt geen mogelijkheid om met behulp van vingerafdruk of gezichtsherkenning in te loggen. Een extra ssd kun je wel eenvoudig bijprikken en de ventilators met rgb-verlichting vertonen een iets subtielere variant van de ledbalk die we op de MSI aantroffen.
De Acer, tot slot, is een laptop die er op het eerste gezicht niet uitzet als een gamelaptop, totdat je de rgb-leds achter het scherm ziet. En er zitten meer tegenstrijdigheden in de Predator 16. De processor is in veel gevallen zo snel als je van een i9 mag verwachten, maar tijdens games, met name op hoge instellingen, is de laptop duidelijk langzamer dan de concurrentie, terwijl hij die bij lage instellingen prima kan bijbenen. Het scherm van de Acer is, nipt, het best gekalibreerd en de responstijden zijn ook nipt de beste. De accuduur tijdens browsen valt tegen, terwijl die tijdens zwaardere belasting weer de beste van het vijftal is. Er is wel geïnvesteerd in een 'gaming'-netwerkkaart van Killer, maar die is 1 en geen 2,5Gbit/s. De ssd is dan wel weer 2TB groot. De Acer is een laptop waar je ongetwijfeld veel plezier aan kunt hebben, maar in deze vergelijking van gamelaptops vinden we gamebenchmarks zwaar wegen en op dat punt valt de Acer helaas tegen.
Dus welke gamelaptop zouden we aanraden? Gezien zijn prijs en het fijne toetsenbord biedt de i7-versie van de Medion X20 een prima prijs-kwaliteitverhouding. De laptop die er het best uitziet, het mooiste is afgewerkt en het mooiste scherm heeft, is de HP en dat vinden we dan ook een aanrader. Een laptop die 100 euro minder kost en eigenlijk op alle gebieden prima presteert en bovendien betere responstijden heeft dan de HP, is de Lenovo Legion Pro 7 en ook die laptop vinden we, naast de Medion en HP, een aanrader.