Zo'n tweeënhalf jaar geleden bracht LG de CX-oled-tv uit die voor het eerst ook met een beelddiagonaal van 48 inch beschikbaar kwam. Later volgden veel andere tv-fabrikanten met hun 48"-oled-tv's. Dit formaat is ongeveer 'klein' genoeg om ook te worden overwogen als monitor en er verschenen dan ook de nodige reviews waarbij de recensenten specifiek keken hoe deze televisie was in die rol. Uiteraard werd aangestipt dat 48 inch als monitor nog altijd aan de grote kant is, een bezwaar dat alweer iets minder speelt bij de dit jaar voor het eerst verschenen 42"-oled-tv's van Panasonic, Sony en LG.
Dat televisies met deze voor monitorbegrippen relatief forse formaten ook als monitorvervangers worden ingezet, had natuurlijk een reden. In monitorenland waren er simpelweg niet of nauwelijks oledopties; gamers hadden wel wat te kiezen, maar het was allemaal lcd. Het oneindige contrast en de superieure zwartwaarden, gecombineerd met betere kijkhoeken en responstijden van oled zijn simpelweg buiten bereik met lcd-monitoren, dus waren televisies de enige optie. Inmiddels is dat veranderd: momenteel staat er een klein dozijn oledmonitoren in de Pricewatch.
LG kwam in 2021 al met een voor professionele beeldbewerking bedoelde oledmonitor in de UltraFine-serie op basis van het oledprintproces van het Japanse bedrijf Joled, de 32EP950. Dat scherm, vooral bedoeld voor een niche, maakte dus nog geen gebruik van de woledtechniek die LG Display toepast voor de productie van grotere oledpanelen bedoeld voor televisies.
/i/2004863078.webp?f=imagenormal)
Daar is dit jaar verandering in gekomen. LG kwam met de UltraGear 48GQ900, de eerste oledmonitor van LG voor gamers en de eerste oledmonitor die de 4k-woledpanelen gebruikt. Dit is een 48"-monitor met niet alleen HDMI-aansluitingen, maar ook een DisplayPort-aansluiting. ASUS kondigde begin dit jaar ook oledmonitoren aan: de PG48UQ met een 48"-paneel en de PG42UQ van het 42"-formaat. Daarnaast kondigde Acer de Predator CG48 met een 48"-paneel aan. Corsair komt met een 45"-monitor die buigbaar is en LG toonde eerder een 240Hz-ultrawide met een oledpaneel en beelddiagonaal van 45 inch. Ook fabrikant Benq laat zich niet onbetuigd en kondigde in augustus zijn eerste 48"-oledmonitor aan.
Dit zijn allemaal nog relatief grote formaten, maar er komen ook kleinere oledmonitoren. LG heeft eerder al de UltraGear 27GR95QE-B aangekondigd, een 27"-oledmonitor met 1440p-resolutie en 240Hz-refreshrate. LG Display zou ook al zijn begonnen met de productie van 27"- en 32"-oledpanelen voor monitoren.
Nog niet alle genoemde monitoren zijn al (breed) beschikbaar, maar er valt al wat te kiezen. Dat wordt zelfs nog beter, want er is een concurrerende oledtechniek die ook een duit in het zakje doet: QD-oledpanelen van Samsung Display. Er zijn al televisies van Samsung en Sony op basis van deze afwijkende oledtechnologie en monitoren bleven niet achter. Dell bracht de 34"-Alienware AW3423DW op de markt, die gebruikmaakt van hetzelfde paneel als de Samsung Odyssey G8QNB. MSI toonde al modellen van 34 en 49 inch. MMD heeft naast een woledmonitor ook een QD-oledscherm aangekondigd. Samsung Display zou ook de productie van 27"- en 32"-panelen overwegen, wat op termijn voor nog meer QD-oledmoitoren kan zorgen.
Wie een oledmonitor wil kopen, heeft de meeste opties bij grotere diagonalen van 42 inch of meer. Degenen die graag een 34"-QD-oledmonitor willen en bijvoorbeeld die van Alienware wensen, moeten vooral geluk en geduld hebben, want dit exemplaar is vaak uitverkocht. De beschikbaarheid is ook bij monitoren van andere fabrikanten regelmatig nog niet al te best. Daar komt bij dat er diep in de buidel moet worden getast: 1200 euro is doorgaans het minimumbedrag dat nodig is om een oledmonitor te bemachtigen.