'Gpu van Wii U is gebaseerd op Radeon HD 4000-chip'

Volgens Japanse bronnen zou Nintendo een chip die vergelijkbaar is met de R770 uit de Radeon HD4000-serie gebruiken als gpu voor de Wii U. De chip kan overweg met DirectX 10.1 en is in staat om vier schermen tegelijk van beeld te voorzien.

Nintendo heeft zich nog niet uitgelaten over het binnenwerk van de Wii U, maar de Japanese website Game Impress Watch denkt te weten welke gpu Nintendo heeft uitgekozen voor de nieuwe console, die het tijdens de E3 aankondigde. Nintendo gaat een chip die vergelijkbaar is met de R770 uit de Radeon HD4000-serie gebruiken als gpu. Dat lijkt verouderde hardware, maar met een R770-chip streeft de Wii U zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3 voorbij. De R770 kan overweg met DirectX 10.1 en Shader Model 4.1, terwijl de gpu van de Xbox 360 niet veel verder komt dan DirectX 9. De R770 kan bovendien vier sd-signalen tegelijk uitsturen.

Die feature doet terugdenken aan de eerste geruchten die over de Wii U verschenen. Toen was er sprake van een console waaraan vier controllers gekoppeld konden worden die elk een eigen sd-beeld zouden ontvangen van de console. Nintendo heeft die geruchten echter steeds ontkend. Volgens Nintendo-icoon Shigeru Miyamoto kan de Wii U slechts met één controller overweg.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

15-06-2011 • 12:59

155 Linkedin

Reacties (155)

155
149
102
13
1
7
Wijzig sortering
De Xbox 360 kan wel een paar dingen extra die niet bij DX9 horen.
Maar als dit waar is is het wel een powerhouse.

De Xbox 360 heeft namelijk een 64 48 shader chip van de eerste generatie Universal shaders. De RV770 heeft de 4e generatie aan boord. Die shaders zijn niet alleen krachtiger het zijn er ook nog eens veel meer. De RV770 had er namelijk 800.

Afhankelijk van de clocks kan die chip wel eens 15-20x zo krachtig zijn. Het mag dan wel veroudert zijn maar voor een console is dan minder belangrijk. Zie ook de Xbox 360 en de PS3 die vandaag de dag erg mooie beelden laten zien ondanks hun (volgens de standaard van vandaag de dag) beperkte hardware.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 15 juni 2011 14:08]

EDIT: vergeet wat ik hier eerder zei, dit is volgens mij de correcte info over Xenos/RV770

Xenos is een 240 "spu" chip. 3 SIMD cores met 16 "5D" ALUs
RV770 is een 800 "spu" chip. 10 SIMD cores met 16 "5D" ALUs

Xenos draait op 500MHz
RV770 draait op 750MHz

Xenos heeft 16 TMUs
RV770 heeft 40 TMUs

Xenos heeft 8 ROPs (op EDRAM die)
RV770 heeft 16 ROPs

Groot verschil is wel dat de 360 10MB EDRAM heeft, wat een enorme boost kan geven in performance als deze goed gebruikt wordt. De specs van WiiU zijn echter nog niet volledig bekend, dus het is niet ondenkbaar dat deze een zelfde chip gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Snoitkever op 15 juni 2011 14:10]

Ik kon dit over de Xenos C1 vinden:

500MHz Custom ATI Graphics Processor

Unified Shader Core
48 ALU’s for Vertex or Pixel Shader processing
16 Filtered & 16 Unfiltered Texture samples per clock
10MB eDRAM Framebuffer

Die 800 SPU's zijn kun je ook ALU's noemen. Zo ver ik weet was de HD2900 8x zo krachtig als de Xbox 360. EDRam kon inderdaad een boost geven. Of als Cache of het kon gebruikt worden om "free"aa mogelijk te maken. In de praktijk heb ik weinig geen AA gezien in Xbox games.

In de tijd dat de Xbox 360 ontwikkeld werd had je de R580 (aka X1900)
-Pixel shaders 3x16 = 48
-Vertex shaders = 8
-Texture units = 16

Als ik naar deze spec sheet kijk: http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=63968

Begin ik het idee te krijgen dat de Xenos C1 misschien 1D geweest is. Waar ze bij de R600 overgestapt zijn naar een 64 (5 wide) Principe. Ik ga kijken of ik daar nog wat meer over kan vinden. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik et toen nooit zo diep in gedoken ben. Als je naar de die size kijkt van de Xenox (ED ram zit er los naast) dan is het een best grote chip. Ook al was deze gemaakt op 90nm.

Edit: Volgens Anandtech:

Xbox 360 Revision CPU GPU eDRAM
Xenon/Zephyr 176mm2 182mm2 80mm2
Falcon/Opus 135mm2 156mm2 64mm2
Jasper 135mm2 121mm2 64mm2

De R600 was op 80nm 420mm2.
Dus Xenos was relatie klein. Nu vraag ik me alleen af of deze ook dat vliw-5 was of dat het toch iets totaal anders geweest is.

Ik weet wel dat de R500 (aka Xenos C1) nooit als desktop chip uit gekomen is. Ze hebben die "geschrapt" en zijn door gegaan naar de R600.

Edit2:

Heb het volgende kunnen vinden:
Unified-Shader of Xbox 360 GPU has total 48 the operational unit which is (ALU). As for respective ALU, the 4way vectoring unit of 128bit has 1 and 1way scalar unit 1 of 32bit inside. Are simultaneously order issue and processing possible vis-a-vis both units. Concerning each ALU, it becomes the calculation where these at a time 512 registers exist, but the register group is done share.
Ik weet niet pressie wat het betekend maar 4 way lijkt mij de manier van aanspreken. Kortom het zijn nog steeds 48 units. Waar je bij de R600 dat vliw 5 kreeg waardoor elke shader eigenlijk 5 units er onder had hangen (4 simple 1 complex).

Edit 3: Nieuwe Info van een Artiekel van Beond3D:
Its been said that Xenos's shader processor is an array of 48 ALU's, however it is more correct to say that that it is 3 separate arrays of SIMD (Single Instruction Multiple Data) ALU's. Each one of the 48 ALU's can co-issue a vector (Vec4) and a scalar instruction simultaneously, essentially allowing a "5D" operation per cycle. Each one of the ALU's is a complete instruction duplicate of the others and are all single precision IEEE floating point 32-bit compliant. The ALU's will process everything in FP32 internal precision and there are no internal partial precision requirements for FP16. Additional to the 48 ALU's is specific logic that performs all the pixel shader interpolation calculations which ATI suggests equates to about an extra 33% of pixels shader computational capability.
Dus wel 5D dus dan zouden het wel 240 shaders zijn. In dat geval is de Xenos C1 toch krachtiger dan ik dacht. Verschil met de RSX is dan heel klein en ik denk persoonlijk in het voordeel van de C1.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 15 juni 2011 14:52]

Geruchten gaan echter dat de Wii U GPU 16MB EDRAM zou bevatten...

Bron: http://mediacdn.disqus.co...ges/116/8914/original.jpg
Ik weet net of het hetzelfde zal zijn als in de Xbox, aanzien microsoft daar de patenten op heeft. Net als op de R500 die is ook alleen voor de Xbox 360 gebruikt.
Klopt verkeerd onthouden :$
Als PC gamer ben ik niet zo blij om dit te horen. Zolang de consoles niet overstappen op DirectX11 zullen er ook aanzienlijk minder PC games uitkomen die Dx11 ondersteunen.
Vergeet niet dat consoles geen DirectX kennen! Dit is iets wat voor Windows geld.

Vergeet ook niet dat de Tesselator wat een van de dingen is die nieuw was in DX11 al sinds de HD2xxx serie in de AMD chips gebakken zit. Elke generatie werd deze wel krachtiger en kon deze meer. Maar er zit gewoon een Tesselator in de RV770 waarmee je dus hardware Tesselation kan doen. De Xbox360 had die tesselator trouwens ook al maar dat is een nog simpelere versie.

En AO moet je dan wel missen maar dat is wellicht iets wat je ook nog op een andere manier kan oplossen.

Zie ook de Beelden die nu uit een Xbox 360 of PS3 komen. Er is veel meer mogelijk als de hardware vast ligt en je daar specifiek voor gaat optimaliseren.

Daarnaast kan het ook zijn dat de RV770 als basis gebruikt wordt inc wat toevoegingen.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 15 juni 2011 13:47]

Goede kans dat OpenGL ook op de PC weer een revival gaat doormaken. Op mobieltjes en tablets is het nu ook openGL wat de klok slaat, dus het gebruik van DirectX is niet bepaald toegenomen.
Het is ook de vraag hoeveel waarde je aan grafische kracht hecht. De huidige WII is succesvol maar dat is niet dankzij zijn grafische kracht. Dit neemt niet weg wanneer de wii grafischer sterker zou zijn het apparaat nog interessanter is.

Wii moet het hebben van hun bewegingscontrollers, simpele - leuke spellen en de klassiekers zoals de mario en bijvoorbeeld donkeykong reeks. :)
Ja dat geld voor de huidige wii.
Met deze wii-u willen ze een nieuwe weg inslaan en ook de hardcore gamer bereiken, als je dat wil doen heb je toch goeie grafix nodig want dat zijn ze gewend met de ps3 / xbox360... en al helemaal wanneer de nex-gen consoles uitkomen want die gaan de wii-u weer keihard voorbij.

dus nintendo moet het er echt op gokken dat iedereen nu als een gek een wii-u haalt en strax daarom geen nieuwe xbox of ps meer wil.
Ik zie gewoon niet in wat die nieuwe wii de core gamer te bieden heeft.

- Nintendo heeft sinds de introductie van de wii elk jaar beloofd dat ze de core niet zullen vergeten en elk jaar was het huilen met de pet op. Maw, elk jaar een dikke FU richting de core gamer.
- Nintendo wil imponeren met grafische kracht maar alles wat ze hebben getoond zijn demos die draaien op systemen van de concurrent en een prerendered filmpje dat niets doet wat huidige systemen ook niet doen. Het zal dus amper of niet kunnen staan op grafische pracht.
- Ze zeggen dat ze veel core games zullen hebben maar kondigen maar een paar aan. Games die tevens ook op alle andere platformen gereleased worden. Sterker nog, games die veel eerder op andere platformen uitkomen. Core games zullen dus niet zijn sterkste punt zijn.
- Ze zeggen dat online goed geregeld zal zijn maar dat is eerst zien, dan geloven. Hun trackrecord is extreem slecht. Andere platformen hebben extreem goede en bewezen online platformen die heel goed werken. Online zal dus niet een verkoop punt zijn.
- Het komt pas in 2012 uit, dan zit je al weer tegen de next gen window van de andere platformen aan en er is geen haar op mijn hoofd die er aan twijfelt dat , zelfs al zullen ze geen grafisch wonder verrichten, de wiiu compleet zullen verpulveren qua cpu/gpu.

Nee, het enige wat overblijft is wederom een gimmicky controller die waarschijnlijk aan zal slaan bij de casuals maar voor de rest niets doet voor de core. Het zal ongetwijfeld een goed systeem zijn maar ik zie gewoon niet in waar het meerwaarde bied die core gamers over moet halen om er in te investeren. Alles wat het bied word immers al door de concurrenten geboden voor minder geld.

Aanvulling: Van wat ik er trouwens van begrijp is dat de wiimote (of een nieuwere versie iig) nog steeds de standaard controller zou zijn en dat het systeem maar 1 versie van deze pad zou aan kunnen.
Dit lijkt me extreem verwarrend en juist niet wat je wilt doen.

[Reactie gewijzigd door actionInvoke op 15 juni 2011 15:20]

Even ingaand op je post, begrijp me van tevoren goed, ik ben het niet helemaal met je oneens. Er is echter nuance :

- Nintendo heeft sinds de introductie van de wii elk jaar beloofd dat ze de core niet zullen vergeten en elk jaar was het huilen met de pet op. Maw, elk jaar een dikke FU richting de core gamer.
Resultaten van het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Heb je de spellen lineup nu gezien? BF3, Batman Arkham City AC3. De goede thirtparty games zijn aanwezig ;) Een uitermate goede stap ! Daarnaast is voor de huidige gameproducties de Wii U de beste console om voor te programmeren, van alle drie het snelst, extra mogelijkheden en de kick van de nieuwigheid.

- Nintendo wil imponeren met grafische kracht maar alles wat ze hebben getoond zijn demos die draaien op systemen van de concurrent en een prerendered filmpje dat niets doet wat huidige systemen ook niet doen. Het zal dus amper of niet kunnen staan op grafische pracht.
Gelijk heb je, daarom is er ook de feature van de controller. Echter outperformt deze doos de ps3 en de xbox360 helemaal en dat is wat we willen zien op 1080p ;) Opnieuw, een goede stap!

- Ze zeggen dat ze veel core games zullen hebben maar kondigen maar een paar aan. Games die tevens ook op alle andere platformen gereleased worden. Sterker nog, games die veel eerder op andere platformen uitkomen. Core games zullen dus niet zijn sterkste punt zijn.
Over het releasen is het puur speculeren. Het is afwachten wat de lineup over een jaar is. Iedereen weet dat je van te voren hier niets zinnigs over kan zeggen. Voor een lineup bij de release vind ik die van de Wii U echter idioot sterk. dat valt niet te ontkennen.

- Ze zeggen dat online goed geregeld zal zijn maar dat is eerst zien, dan geloven. Hun trackrecord is extreem slecht. Andere platformen hebben extreem goede en bewezen online platformen die heel goed werken. Online zal dus niet een verkoop punt zijn.
Het systeem van de Wii voldoet prima. Dit is gemakkelijk door te ontwikkelen en te verbeteren voor de grotere en hogere eisen. Geloof me, dit is echt niet een groot probleem. Het word pas een probleem als je perikelen krijgt zoals op het PSN.

- Het komt pas in 2012 uit, dan zit je al weer tegen de next gen window van de andere platformen aan en er is geen haar op mijn hoofd die er aan twijfelt dat , zelfs al zullen ze geen grafisch wonder verrichten, de wiiu compleet zullen verpulveren qua cpu/gpu.
De next gen window duurt wel even. De PS3 moet 10 jaar meegaan, dat is nog zeker 4 jaar vanaf nu. Waarschijnlijk is Nintendo niet gek geweest en zien ze ook wel dat de gimmick van de Wii overwaait. En daar wordt op ingespeeld. Dit is een move die waarschijnlijk niet is verwacht vanuit Microsoft en Sony. Het enige waar je wel op kan gaan gokken is dat er daar extra vaart achter de nieuwigheid word gezet. Wat voor de kosten tegen zal gaan vallen. Nee, deze slag is iig volgend jaar voor Nintendo.

Nee, het enige wat overblijft is wederom een gimmicky controller die waarschijnlijk aan zal slaan bij de casuals maar voor de rest niets doet voor de core. Het zal ongetwijfeld een goed systeem zijn maar ik zie gewoon niet in waar het meerwaarde bied die core gamers over moet halen om er in te investeren. Alles wat het bied word immers al door de concurrenten geboden voor minder geld.
Minder geld is speculatie. Besides zijn de gimmicks in te zetten op een vernieuwende manier. In BF3 lijkt het me geweldig in te zoomen doormiddel van je Pad, op een gun gemonteerd. Heb je eindelijk eens je eigen fysieke scoop. Maar ik voel je punt. De hardcoregamer heeft genoeg aan een degelijke controller, zonder al die features. Die is er gelukkig ook. En onthoud, meer keuze is altijd beter.

Aanvulling: Van wat ik er trouwens van begrijp is dat de wiimote (of een nieuwere versie iig) nog steeds de standaard controller zou zijn en dat het systeem maar 1 versie van deze pad zou aan kunnen.
Dit lijkt me extreem verwarrend en juist niet wat je wilt doen.
Eens. De beste oplossing lijkt me dan ook voor de thirtparty releases gewoon de oude vertrouwde classic controller aan te sluiten. Deze word ondersteund.

[Reactie gewijzigd door HgnX op 15 juni 2011 19:29]

Bedenk wel, Sony wilt een levens cyclus van 10 jaar aanhouden, dat betekend niet dat ze 10 jaar wachten met het uitbrengen van de ps4. De PSX en PS2 halen/haalden hun 10 jaar ook terwijl de opvolger al in de schappen lag.

Ik verwacht nog in 2013 een nieuwe console van MS en Sony. Kerst 2012 lijkt mij iets te voorbarig of ze moeten op de Tokyo Gameshow hun console uit de doeken willen doen.
Als het na de Wii U nog 2 jaar duurt voordat de volgende xbox/PS verschijnt dan kunnen ze in de tussentijd toch aardig winst maken. Vooral als ze vanaf dag 1 al winst maken op de hardware wat zover ik weet nog altijd het geval is geweest bij Nintendo. Hoeft de opvolger daarvan wellicht ook niet zo lang op zich te laten wachten en kunnen ze Sony/MS weer de troef afsteken.

Hoop dat het gerucht niet waar is anders zullen de PC ports grafisch ook niet veel bijzonders zijn.

Waarom zijn de tweakers hier trouwens zo geinteresseerd in de dx versie, alleen de MS consoles gebruiken DX (een afgeleide).
Anoniem: 380152
15 juni 2011 13:02
Ik begrijp de toevoeging van die upad niet echt. Je kunt er maar 1 gebruiken, hoe wil je dan gaan gamen als je met 4 man bent?

Verder staat Nintendo niet bekend als High End gaming, als het waar is dat MS volgend jaar bij de E3 een nieuwe Xdoos aankondigen zal de Wii weer achter liggen.
Zowel Sony als MS hebben al aangegeven dat in de huidige markt de miljardeninvesteringen (en verliezen) bij console-hardware niet meer werken.

Verwacht dus geen super-high-end consoles zoals destijds met de 360 en PS3 het geval was, maar eerder iets dat ze van begin-af-aan break-even of zelfs met winst kunnen verkopen. M.a.w. mindere hardware.

Dat is ook de reden dat ik voorlopig uberhaupt nog geen nieuwe consoles verwacht, maar pas over een jaar of 3 op z'n vroegst.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 15 juni 2011 13:07]

Dat kunnen zij wel vinden, maar de markt is een andere mening toegedaan. Dankzij de gameproducten van de afgelopen 10 jaar draaien games puur om technische innovatie en bijna niet meer om innovatieve gameplay; die blijft bijna altijd hetzelfde.

Ze hebben er dus zelf voor gezorgd dat er een verwende markt is ontstaan met betrekking tot de snelheid waarmee technische innovaties ontwikkeld werden en ik vrees dat dit gat niet zomaar op te vangen is met wat zogenaamd innovatieve gameplay.

"Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald" gaat hier niet op: er is een duidelijke keuze gemaakt tien jaar geleden, waardoor een hele generatie opgegroeid is met games die er geweldig uitzien en geweldig klinken, maar weinig gameplay hebben. Die ga je niet zomaar overhalen met leuke gameplay, maar mindere graphics.

Kijk maar naar de originele Wii: technisch matig, toegankelijke gameplay. En uiteindelijk gedoemd om slechts als leuke gimmick te eindigen; bij de meesten staat hij al onder het stof. Toendertijd met de NES en SNES was dat wel anders; sterker nog: sommigen spelen er nog mee na 25 (!) jaar.
De hardware van de Wii werd vanaf het begin af aan met 6 dollar winst p/s verkocht.

En ik neem aan dat de nieuwe Nintendo (dat ding gaat echt geen wii U heten :X ) dat ook kan. Als deze een beetje dezelfde hw kracht heeft als de PS3.

Een PS4 met 12-core CPU en quadcore GPU verwacht ik binnen 2 jaar ook nog niet. En zelfs een xbox 720 zal komend jaar, denk ik, nog niet officieel aangekondigd worden.
12-core is wellicht wat veel ja, maar een 6- of 8-core die elke 4 threads kunnen verwerken zijn al wel de 'geruchten'.
nieuws: 'PlayStation 4 krijgt IBM Power7-chip'
quote: uitlink
Sony zou een cpu met 6 tot 8 cores en 24 tot 32MB gedeeld L3-cache willen hebben, waarvan elke core vier threads tegelijk kan verwerken. Een Power7-chip met die specificaties zou volgens FGN Online rond de 200 double precision-Gflops kunnen leveren. De Cell-processor van de huidige PlayStation 3 komt tot 15 double precision-Gflops, wat betekent dat de PS4 in theorie meer dan tien keer krachtiger is dan zijn voorganger.
Al met al lijk het me toch wel weer een high-end CPU.
De Power7 is een gigantische chip, veel te duur en groot voor in een console. Ik verwacht eerder dat ze een redesign van de Cell (sneller, kleiner, zuiniger) zullen gebruiken i.c.m. een veel modernere (nVidia) GPU.

Dit maakt ook backwards compatability een stuk makkelijker.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 15 juni 2011 16:56]

Is dat niet de zelfde dezelfde chip die ze hadden gebruikt voor dat AI geval bij Jeopardy? Watson heette het dacht ik. Had ergens gelezen dat de Wii U zo'n CPU aan boord zou hebben (Ars Technica geloof ik).

Edit: Dank @ hier onder :)

[Reactie gewijzigd door Jace op 16 juni 2011 11:12]

De Wii u zal inderdaad een power variant krijgen. Die is niet heel verrassend aangezien de chips in de Wii, xbox 360 en PS3 ook allen varianten van de power architectuur zijn. (Al dan niet van het PowerPC neefje)

Maar power chips zijn zowel als embedded (langzaam en zuinig) versie als in high performance versie (power7) verkrijgbaar. Wat de performance van de Wii U wordt kun je dus niet zomaar afleiden uit de architectuur van de CPU. Wel is het schijnbaar vergelijkbaar met de xbox 360 maar net wat sneller.

eigenlijk klinkt het ontwerp van de hele wii U als opgevoerde xbox :X
Daarom vind ik de Wii U (ja zo gaat ie echt heten :P) ook een mooi voorbeeld van hardware die nu in het marktbeeld zou passen en met winst/break-even verkocht kan worden.

En dat is maar een vrij kleine verbetering ten opzichte van de 360/PS3. Daarom zie ik MS of Sony voorlopig nog geen nieuwe consoles uitbrengen. Maar pas als ze consoles kunnen maken voor een redelijke prijs die wel een flinke prestatieverbetering betekenen.

En die ontwikkeling verwacht ik pas over 2 a 3 jaar. Bovendien zit er, doordat de huidige generatie consoles met redelijk belachelijke specs zijn ontworpen voor hun tijd, een stukje langer mee kan dan gemiddeld het geval is geweest tot nu toe. De graphics van games als Uncharted 3 en L.A. Noire kunnen nog steeds prima mee, zelfs in verhouding tot moderne PC's. Er zit dus nog aardig wat rek in de huidige generatie.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 15 juni 2011 14:15]

Dat die verhouding tot moderne PC's redelijk lijkt is alleen maar vanwege het feit dat ze niet optimaal ontwikkelen voor moderne PC's. Zouden ze op grafisch vlak echt alles uit de snelste pc van dit moment willen halen, dan zal het er een magnitude (om met de woorden van J.Carmack te spreken) beter uitzien.

Omdat de meeste games in de eerste plaats voor de consoles worden ontwikkeld, worden ze niet tot nauwelijks geoptimaliseerd voor de PC. Met tot gevolg dat het enige verschil, het enige voordeel wat je kan behalen te zien is aan de framerate en resolutie.

Verder heb je wel gelijk hoor. Ik denk niet dat er heel veel consolegamers wakker zullen liggen wanneer ze nog 1 of 2 jaartjes langer met hun console moeten doen. De graphics zijn zoals je al zegt prima en met de release van Kinect en Move kunnen ze nog wel even mee, wat ook de bedoeling was van deze gadgets.
Komt bij: Meer details is meer werk, je kan je ook afvragen of game developers er baat bij hebben dat de lat steeds hoger wordt gelegd.
Wat je zegt is zeker waar, een 6870 is zo enorm veel sneller dan wat er in de huidige consoles zit, dat zien we niet terug in de graphics.
Ik denk eerder dat ontwikkelaars met zoveel verschillende hardware te maken hebben, het onmogelijk is om een game te optimaliseren. Je optimaliseert bijvoorbeeld een game voor een PC met een Intel i7 Processor met een ATI HD 6950 GPU, iedereen die dat niet heeft valt dus al buiten de boot. Het wordt al wel gedaan hoor, sommige games werken beter met bijvoorbeeld een nVidia kaartje (Mirrors Edge was zo'n spel i.v.m. de Physics mogelijkheden), en sommige schijnen beter te werken met een Intel processor. Punt blijft dat alle PC gamers elk een ander systeem heeft, er is niet eens een redelijk grote groep die dezelfde PC hebben waarvoor je kunt optimaliseren alleen al omdat er zoveel combinaties aan hardware mogelijk is. Een PS3, Xbox 360 en Wii U zal altijd dezelfde hardware behouden waardoor je daar dus (voor een lange tijd) op zoek kan gaan naar de grenzen en andere manieren om toch dat effect te krijgen.

Iedereen heeft het trouwens over DirectX, maar sinds wanneer gebruikt Nintendo DirectX binnen hun spel computers? Ik dacht dat die, net als Sony, gebruik maakten van OpenGL?
Sony zal voor de PS4 een Cell processor gaan gebruiken die ze samen met IBM ontwikkelen dacht ik. Als ik het goed heb heeft Sony een Cell processor fabriek gekocht om deze in hun tv's en andere producten te kunnen steken. Minder kosten door de investering dus. Ik denk dan dat de nieuwe generatie Cell goedkoper voor Sony gaat worden en natuurlijk veel beter na nu al 6 jaar ongeveer.
xbox 720 zal komend jaar, denk ik, nog niet officieel aangekondigd worden.

waarom ga je ervanuit dat het de 720 gaat heten dat is nog niet eens officieel bekend ?
Dat heeft waarschijnlijk te maken met het volgende:

XBOX +360
XBOX 360 +360
XBOX 720

De kans is uiteraard zeer groot dat die inderdaad anders gaat heten, maar zolang er geen officiele naam voor is wordt de XBOX 720 best vaak als tijdelijke naam gebruikt
maar je wist meteen wat hij bedoelde...
E3 2012 zeggen mijn bronnen. Maar pin me er niet op vast :P
is dat logisch? Bij Sony kan ik het me nog wel voorstellen, aangezien die een paar jaar elke console met verlies hebben verkocht, maar de xbox is vanaf het begin al met winst verkocht en ze hadden gezegd dat de vorige xbox nog 50 euro goedkoper kon en dat ze dan nog steeds winst zouden maken!

Nou geef ik toe dat miljarden bijna niet meer terug te halen is. maar een flinke investering is opzich niet zo vreemd, en een flinke verbetering tenopzichte van de WiiU verwacht ik eigenlijk wel
Off topic:
Wat is de definitie van winst???
Alleen $100 winst per console zegt helemaal niets.

FTE kosten, ontwikkel + productie kosten enz: $1.000.000
Dan moet de omzet minimaal zijn: $2.000.000
Dan komst de belastingen langs (minus 40%) en je houd over $600.000, en dat is winst!


Ontopic:
De HD4000 serie is niets mis mee, maar hoe kan je als leiding gevende goedkeuring geven voor verouderde technieken?
Je console heeft een minimale levensduur van 5 jaar, en dan zet je in op techniek van 2 tot 3 jaar geleden.
Ik zal ook geen Nintendo meer kopen, rare games, slechte graphics en het is een hebben ding.
Uit onderzoek is ook gebleken dat de Wii een console is waar men het minst op speelt, de Xbox 260 en PS3 worden veel intensiever gebruikt.

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 15 juni 2011 17:34]

Ach, het loopt dus twee series achter. De PS3 heeft dacht ik een G70 of G71 GPU. Dat was bij z'n release dus 1 generatie geleden. Een behoorlijk verouderde generatie geleden, sinds de 8800GTX daar leuk rond de 100% overheen ging. Sindsdien brengt elke nieuwe serie slecht een relatief kleine presatieverbetering met zich mee.

GPU met HD4850 of hogere presaties zou naar mijn mening in ieder geval erg netjes zijn voor een console.

Maar ik snap de teleurstelling. De 360 zou dacht ik een GPU aan boord hebben dat was gebasseerd op een soort R600. Dan is het toch jammer dat de Wii U dan 7 jaar na de release van de 360 slechts iets meer dan een enkele generatie gpu's is opgeschoten.

Toch denk ik eigenlijk wel dat het voldoende is. Hoop alleen niet dat Sony en Microsoft ook gaan streven voor de voldoende, maar echt vooruitgang tonen. Anders zitten we nog langer met haast outdated console ports :P
Anoniem: 231603
@Jace15 juni 2011 18:41
nu is een R770 zeker geen verkeerde keuze kwa preformence maar vraag me toch af waarom er niet gelijk voor een variant gegaan is uit de volgende generatie die wel over Direct X11 beschikt.

het maakt niet uit eigenlijk.
Hoe dan ook het is wel een gigantische vooruitgang t.o.v. de prestaties van de huidige WII die meer in de buurt zat van een RV610 in prestaties.
Simpel, tenzij ik me ernstig vergis gebruikt een console geen DirectX maar gebruiken ze eigen API's. Welke versie van DirectX er ondersteund word is dus van geen enkel belang.
Ze gebruiken geen API's, daarom zijn ze ook wat sneller dan hun pc variant (met zelfde grapische kaarten) ze maken callbacks direct naar de kaart.
desalniettemin had hetwel mogelijk geweest tesseltion units te gebruiken en meer complexe shaders, ook betere physics op de GPU dmv bijvoorbeeldopenCL of andere technieken die lijken op direct compute.

ook al gebruiken de consoles niet letterlijk direct X ze zitten wel vast aan wat de GPU aan functies ondersteund.

verder heeft bijvoorbeeld en HD 6850 meer performance dan een 4850 met een vergelijkbare thermal envelope, dus om voor een oudere variant te gaan die (naar verhouding) meer stroom verbruikte en minder features heeft...
ik vindt het geen logisch besluit (op het eerste gezicht)
zelfs een 5770 zou een betere keus zijn. of nog beter een 6970M
veel performance, alle features en laag TDP

[Reactie gewijzigd door freaq op 16 juni 2011 09:13]

@Freaq,

Logisch, de HD6850 moeten ze duur inkopen.
De verouderde HD4850 kunnen ze goedkoop inkopen, overschot.

Door een dure GPU gaat de prijs natuurlijk ook omhoog.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 17 juni 2011 22:17]

Jace

De ontwikkeling van de GPU per serie maakt wel degelijk verschil.
Misschien de technische ondersteuning niet, maar u vergeet hoeveel meer reken kracht en bandbreedte erbij komt.

Zo zwart/wit als u het ziet is het niet.
De 360 moet je vergelijken met de 7800gt, dan zou een HD4850 een behoorlijke verbetering zijn.
@peternap,
Vergeet niet dat de huidige games totaal niet laten zien wat er uit een videokaart te halen is. Afgelopen jaren is de pc hardware enorm veel krachtiger geworden maar in de games is dat niet terug te zien.

Kijk maar is naar de ruby demo van ati/amd die jaren geleden als demonstratie van de 2900xt gemaakt was.:
http://www.youtube.com/watch?v=jVqNQtDi0fY&hd=1
Hou er rekening mee dat het echt gerendeerde beeld nog een stuk beter is als in dit youtube filmpje!

Ik denk daarom dat een R770 chip, vanuit gaande van minimaal 4870 snelheid of beter, meer dan snel genoeg is voor een gameconsole mits er efficiënter mee omgegaan wordt dan met games op de pc meestal het geval is.
Basb

Ik heb in de afgelopen 4 jaar ongeveer 3 videokaarten gehad.
Een 8800gtx, gtx260 en nu een HD6950 OC.

Uit tests kan ik u mededelen dat het verschil gigantisch is.
Ik kon de game Crisis 2 met de gtx260 spelen op max 1280x800, waar de HD6950 OC in hetzelfde systeem lachend op mijn native 1680x1050 kan draaien.

Test tools als Futuremark laten zien dat GPU kracht zeer belangrijk is.
Dus nee ik ben het niet met u eens.
Uiteindelijk draait het niet alleen om prestaties maar ook om kostprijs. Sony bijvoorbeeld heeft al aangegeven dat de enorme investeringen in de PS3 nu nooit meer gedaan zouden worden.

Nintendo was met de wii de eerste speler die koos voor misschien wat mindere graphics maar een lagere prijs. Dankzij de innovatieve controller was de Wii een doorslaggevend succes. Met de Wii U wil men HD graphics toevoegen en daarvoor is een R770 waarschijnlijk voldoende. Nieuwer kan maar zal de console duurder maken en voegt waarschijnlijk weinig toe. De r770 lijkt me dus een prima optie.
De eerste Xbox is inderdaad met winst verkocht. De Xbox360 is de eerste jaren echter gewoon met verlies verkocht puur om met een zo laag mogelijke prijs marktaandeel te winnen, net als de PS3.
Daar ben ik het niet mee eens, Sony heeft veel geld geinvesteerd in een cell processor waardoor de PS3 in het begin ook meer dan 600 koste en alsnog met verlies werd verkocht. Ze hebben aangegeven dit niet opnieuw te willen doen.

Ik denk niet dat dit betekent dat de nieuwe consoles niet meer zo high-end worden, maar dat Sony voor een wat conventionelere architectuur zou kiezen die meer in de buurt ligt van die van een PC, omdat veel spellen slecht geoptimaliseerd worden omdat de architectuur van de PS3 zoveel afwijkt van die van de PC en xbox 360.

Op het moment is het onduidelijk welke console krachtiger is, de videokaart in de xbox 360 is krachtiger, maar de cell processort heeft weer 8 cores en kan ook taken als anti-aliasing op zich nemen. Het lijkt erop dat de PS3 heel langzaam de overhand begint te krijgen omdat developers eindelijk doorhebben hoe ze er mee om moeten gaan, maar ik kan dit niet met zekerheid zeggen.

Stel dat een van de twee in de volgende generatie duidelijk betere graphics krijgt, dan zullen veel mensen deze console meteen als beter beschouwen, dus zal hij beter verkopen. Daarom is het alsnog van belang dat ze zoveel mogelijk high-end blijven ten opzichte van elkaar, en zelfs ten opzichte van een in prijs vergelijkbare pc. Tenzij ze hier dus harde afspraken met elkaar over gaan maken, als dat al legaal is, moeten ze wel zo high-end mogelijk worden.

[Reactie gewijzigd door disguisedpotato op 15 juni 2011 16:40]

Of Nintendo nou achter gaat liggen of niet is niet van belang, want dat heeft invloed op de graphics en in mindere mate physics.

Als er goede spellen komen met goede gameplay wordt het wel verkocht, en we zagen natuurlijk dat veel families met en zonder kinderen een Wii kochten.

Dus om Nintendo nou af te schrijven omdat de hardware langzamer wordt dan de Xbox of Playstation vind ik kort door de bocht.

Het kan nog steeds graphics op het scherm toveren die meer dan voldoende zijn en kan zelfs concurreren met PC graphics.
Met 'gewone' controllers. Althans, ik neem aan dat er verschillende controllers voor komen.
Dur, je kan nog steeds de oude controllers gebruiken. Trailer niet gezien?
Anoniem: 361746
15 juni 2011 13:04
Het zou toch op zijn minst een GPU mogen zijn met DX11, hoe meer ik hoor over de Wii U, hoe meer ik mij afvraag waarom dit onding zo laat op de markt komt, de volgende generatie consoles zijn er binnen het jaar en een half en dan komen ze met dit af.
Het zou toch op zijn minst een GPU mogen zijn met DX11
Hoeveel nut heeft Direct X <zoveel> op een console die niets met directX doet?

Direct X wordt alleen gebruikt onder Windows, zelfs niet eens op de xbox 360. (alhoewel die API's er wel compatible mee zijn)
Hoeveel nut heeft Direct X <zoveel> op een console die niets met directX doet?
Voor de honderdduizendste keer, de DirectX versie slaat niet letterlijk op de API maar gewoon op de feature spec. Als je zegt "X is een DirectX 10 GPU" dan bedoel je dat X de features support die in de DirectX 10 generatie van hardware zat, dus shadermodel 4 en geometry shaders etc. Het betekent niet dat je per se de DirectX API nodig hebt om die kaart aan te spreken - zelfs op de PC hoeft dat niet.

De DirectX API is puur een abstractielaag voor de hardware. Eentje die op de Xbox 360 overigens een stuk dunner is, en die je niet eens hoeft te gebruiken om optimaal van je hardware gebruik te kunnen maken. De Xbox 360 is DirectX 9 compatible, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Als je echt serieus wilt developen voor de 360 dan bypass je D3D API waar nodig om zo optimaal van de hardware gebruik te kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 15 juni 2011 14:36]

De Xbox 360 gebruikt wel Direct X, waar denk je waar de naam vandaan komt dan ? de mooie groene X komt oorspronkelijk van de X van Direct X.
De Xbox 360 gebruikt een aangepaste Direct X 9.
"Dat lijkt verouderde hardware"

Dat IS verouderde hardware, waarom niet meteen DX11?
En waarom zou die maar 1 controller kunnen doen? de gpu zou 4 beeldschermen kunnen voorzien van beeld.
dat zou dus 1 tv en 3 controllers zijn.

Verder verbaas ik me nog steeds hoe de console zo weinig hardware hebben en toch zulke beelden op de tv kunnen tonen.
Hoef ik met een pc niet te proberen.
Zijn de pc games dan allemaal zo slecht ontwikelt?
ik snap dat de consoles geen uitgebreid os draaien dus dat dat minder resources kost, maar Zoveel minder geloof ik niet!

Verder ziet de wii-u (wat een rot naam), er kwa mogelijkheden interessant uit.
Ik ben wel benieuwd naar de rest van de specs.
...
Verder verbaas ik me nog steeds hoe de console zo weinig hardware hebben en toch zulke beelden op de tv kunnen tonen.
Hoef ik met een pc niet te proberen.
Zijn de pc games dan allemaal zo slecht ontwikelt?
ik snap dat de consoles geen uitgebreid os draaien dus dat dat minder resources kost, maar Zoveel minder geloof ik niet!
...
Je bent je er van bewust dat games op een console 90% van de tijd op nog niet eens 720p draaien en niet hoger dan 30 frames per seconde op het beeld toveren ? Ook worden vaak texture details e.d. zwaar naar beneden geschroefd en vervolgens pleuren ze een lading post processing over het beeld waardoor het lijkt alsof het er allemaal leuk en aardig uitziet (GTA IV)
en het feit dat alles op een computer meestal erg slecht geport wordt geeft dus dat een wii of xDoos for that matter dezelfde graphics neer kunnen zetten als een pc die tien keer zo krachtig is. door alle emulatielagen op de PC is het gewoon onbegonnen werk. een game studio zou veel betere producten neer kunnen zetten als ze voor ieder platform vanaf scratch zouden beginnen. dat kost alleen wel bakken met geld.
Aan alle console gamers: vergeet Call of Duty en GTA. Dat is geen referentiemateriaal. Er zijn goede titels zat die met een heel goede PC versie (of alleen maar een PC versie) die op de consoles maar weinig licht zien. Ik vind het laatste jaar de trend trouwens in de goede richting gaan. Assassin's Creed Brotherhood bijvoorbeeld is heel goed geport (alle Ubisoft games eigenlijk) en draait gewoon goed. De PC die je er voor nodig hebt kost meer dan 300 euro, maar je krijgt wel 1080p60 terug met pakken meer detail, hogere draw distance, scherpe textures, etc.... 60fps op zich is al de moeite waard. Alles is veel vloeiender... echte een aparte ervaring. De vloeiende beelden, mooie graphics samen met de 1:1 besturing die je krijgt met de muis zorgen voor een veel intensere ervaring.

Waarom denk je dat CoD zo een goede gameplay heeft volgens iedereen? Hun controls heeft iedereen, dat run&gun gedoe zie je ook heel veel terug. Het is de 60fps dat alles veel vlotter doet aanvoelen. Lees dit eens en bekijk de filmpjes KLIK

We zien dat de input lag in GTA IV (30fps) tot wel 200ms kan zijn, zonder de vertraging van het scherm erbij geteld. CoD4 (60fps) heeft maar een input lag van 67ms. Je moet 3 keer langer wachten in GTA IV voor het spel reageert dan in CoD4. Tel hier nog 100-150ms ping bij op (als je gelukt hebt) en nog wat nabewerking door je TV... voor je het weet duurt het een halve seconde tussen het duwen op de knop en daadwerkelijk de kogel zien aankomen. Dit merk je ook. Zelfs bij CoD zit er een interval van honderden miliseconden tussen het afschieten van een kogel en de hitmarker zien. Zelfs op een ADSL lijntje is de ping naar de server vaak nog onder de 30. PC schermen doen veel minder nabewerking en hebben meestal onder de 30ms vertraging. Echte gameschermen vaak zelfs minder dan 10ms. Doe er nog 17ms bij om het beeld te renderen en je komt uit op ongeveer 70ms vertraging tussen de knop induwen en de hitmarker in een online spel

Spellen zien er niet alleen beter uit, ze spelen ook beter. 60fps zal samen met 1080p (en meer 3D) de grote "hype" worden bij de volgende generatie consoles. Allemaal oud nieuws voor PC gamers. Ik kijk uit naar de nieuwe generatie consoles. Dan is er terug wat innovatie in de hele industrie. We zitten nu in de 2de helft van het leven van de huidige consoles en iedereen probeert zo veel mogelijk geld uit hun investering te halen. Dit geldt zowel voor de console fabrikanten als de developers. Niemand wil nu nog zwaar investeren in een engine voor de huidige consoles waardoor iedereen achterblijft. Bij de volgende generatie gaat iedereen de nieuwe technoligische vooruitgangen willen gebruiken, maar daar gebrek aan ervaring zullen veel spellen niet optimaal draaien op zowel consoles (CoD2 <-> CoD:BO groot verschil) als PC en komen er weer hopen "slechte" ports. Dit terwijl de console code ook bagger is maar door de gigantische kracht die erachter zit toch goed lijkt te draaien.
Anoniem: 361746
@Axewi15 juni 2011 13:07
Beeld u in dat de console een HD scherm moet aansturen + 4 SD schermen op de controller, die GPU zal dat gewoon niet aankunnen.
De chip kan overweg met DirectX 10.1 en is in staat om vier schermen tegelijk van beeld te voorzien.
dit is nogal tegensprekend met de feiten die we eerder gehoord hebben is het niet? de GPU zou niet krachtig genoeg zijn om meer dan 1 controller aan te sturen. nou dat lijkt mij wel hoor. de meeste games zijn nu toch in 720P en dat is denk ik prima te behappen naast 3 controllers met SD resolutie. zeker met zo’n chip. ik heb een HD4350 en die kan call of duty black ops in die resolutie (720P) al prima aan dus moet je nagaan wat de R770 architectuur kan in onder andere de HD48xx serie
Elk WiiU spel draait op 1080p ;)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 15 juni 2011 20:06]

elke console is exact hetzelfde van de binnenkant. en dus kan je het ideaal optimaliseren voor die hardware, daardoor kan je de graphics precies zo aanpassen dat de console het perfect draait en het er alsnog super uitziet.

Dat hoef je met een pc absoluut niet te verwachten omdat de hardware die daar in zit zo erg verschilt dat optimalisatie helemaal geen optie is, maar het gewoon zo goed mogelijk op alle pc's moet draaien (zonder fouten, crashes etc)

en ja inderdaad! het maakt zo'n gigantisch verschil!
DirectX is niet relevant voor niet-Microsoft platforms.
Verder verbaas ik me nog steeds hoe de console zo weinig hardware hebben en toch zulke beelden op de tv kunnen tonen.
Hoef ik met een pc niet te proberen.

Zo weinig hardware :?
Een PS3 heeft een 6 core CPU, en een GPU die krachtiger is als een Nvidia 7800 GTX. En die hoeft maar 1920x 1080 weer te geven. Mijn laptop scherm heeft al een hogere resolutie :O

Moderne Graka's kunnen mooiere beelden op echt hoge resoluties weergeven.

(over de xbox 360 weet ik weinig dus daar laat ik me niet over uit)

[Reactie gewijzigd door artificial_sun op 15 juni 2011 13:38]

Het is wel jammer dat de ps3 slechts 256mb ram heeft waardoor bij de huidige multiplatform releases het nog weleens wil voorkomen dat er niet echt optimaal van de hoeveelheid ram in pc's gebruik wordt gemaakt (2gb+). Denk bijvoorbeeld f1 2010 waarbij je tijdens je pitstop geen overview van de baan kunt zien doordat de textures volgens codemasters gestreamed worden en het hierdoor technisch niet mogelijk is deze functionaliteit toe te voegen.
Ps3 heeft hoogstens 10-20 titels die daadwerkelijk in 1080p gedraaid worden, en dan zeker niet op 60fps. Alleen WipEout HD & Fury volgens mij -_-',,
Jammer maar helaas... Wat 't nog erger maakt: 720p games zien er op mijn 1080p scherm minder mooit uit dan op een 720p scherm... Waziger... Logisch ook, maarjah, kut Sony met hun over the top beloftes... Alle games 1080p! Misschien wel op 60fps! Nou als de volgende generatie consoles dat haalt ben ik al blij.
10 tot 20 games? Ik ken naast WipeOut maar 1 game die echt is gebouwd voor 1080p met 60fps en dat is GT5 met shitty alpha texture filtering als gevolg als ik me niet vergis? (kartelrandjes in de regen, shaduws en zo)

FFXIII deed geloof ik wel 1080p/30fps cinematics, maar ingame waren het gewoon upscaled 720p beelden. Als je nog wat titels weet hoor ik het graag, want zo up-to-date ben ik nou ook weer niet XD
Dat deze console, qua GPU de vorige generaties voorbij is gestreefd mag ook wel. Maar hoe lang zal het duren voordat Sony en Microsoft hun nieuwe consoles aankondigen?
aankonding van sony zal wss volgend jaar zijn gezien het patroon van 6jr
Ik denk (hoop) dat er met deze geruchten word gestrooid om de daadwerkelijke info te verbergen.

Gezien de levenscyclus van een console en de huidige staat van de PC, moet je toch op zn minst een low-mid end van de laatste generatie verwachten. Het zal wel enkel HD gamen zijn (gaat tenslotte nog altijd op een tv) maar dan is iets van een 57xx of nieuwer toch wel het minste wat ik verwacht.

Zo'n 5770 kaartje bijvoorbeeld is 80 euro in de winkel, dus in bulk en direct bij de leverancier kopen moet het nog stuk goedkoper gaan. Dan kost het misschien 50-70 euro, zat over voor overige hardware.
je snapt toch wel dat zo'n gpu in een console nog geen 10 euro kost hè... Ze kopen bij nintendo enkel de kale chip met ondersteuning van de fabrikant. En in tegenstelling tot de desktopmarkt maakt het ook minder uit dat ze een ''oude'' chip kopen, omdat een console veel meer tijd besteed kan worden om alles uit zo'n chip te halen. Op de pc gebeurt dat veel minder, omdat daar meer tijd besteed moet worden aan comptabiliteit met alles systemen.
Sony heeft bij de release van de PS3 het statement gemaakt dat de doos 10 jaar mee zou moeten gaan. Wacht dus nog maar even ;) Link
Ze verkopen ook nog steeds PS2's toch ;) Dus de PS4 zou ook makkelijk samen met de PS3 ondersteund kunnen worden.
Ik zie dit als een update van de Wii. Het lijkt me echt sterk dat Nintendo niet binnen 3 tot 4 jaar met een nieuwe console komt. Of weer een update van de Wii U. Zij hebben destijds op andere gameplay in plaats van graphics ingezet. Nu SD graphics onacceptabel blijken te worden komen ze met een HD variant. En in de tussentijd kunnen ze werken aan een echt nieuw platform. Of zoals gezegd, een update van de Wii U.

Just my 2 cents.
Zo zie ik het ook..Wat dat betreft had Wii HD ook een logische naam geweest.
Hoe dan ook, meer CPU/GPU power heeft natuurlijk meer voordelen dan alleen grafische verbeteringen.
not gonna happen.

Ze waren al meerdere jaren bezig met deze nieuwe console, dus veel geld en tijd in gestoken en dat gooi je niet weg binnen een paar jaar.

Deze opmerking is dus net zo zinloos als wat ik anderen zie zeggen dat de naam van het apparaat nog niet definitief is.

En het is niet alleen een HD update, want hij kan veel meer en is ook stukken krachtiger dan de Wii èn de huidige HD consoles laat hij ook achter zich. (voor het moment)

Natuurlijk worden de nieuwe consoles weer beter, maar dat zal gezien alle serieuze prognoses nog een tijdje duren, dus vooralsnog krijgt Nintendo voldoende tijd om een goede user base voor het apparaat op te bouwen, dus is het goed mogelijk om een voorsprong te krijgen en met een beetje slim marketen deze ook te houden totdat de volgende ronde begint...
Als de geruchten waar zijn is dit gewoon een vorige-generatie GPU. Hij mag dan iets sneller zijn als de 360 of de PS3 (en dat mag ook wel) maar het blijft een DX10 kaart die niet mee kan met de huidige top-of-the-line PC kaarten. Het is een kaart uit 2008 die in een console met een leven-cyclus van ongeveer 5 jaar gestopt word. Als je het mij vraagt is het een gemiste kans van Nintendo.
Het hoeft ook niet mee met de top of te line, daar streeft Nintendo ook niet naar! Ze willen alleen maar de gameplay en de beleving verder brengen.
Duidelijk dat ze daar wel naar streefden tijdens hun E3 presentatie; ze hebben daar verschillende high-end (third party) titles aangekondigt en lijken zich daarmee ook toe te spitsen op hardcore gamers.
Natuurlijk deden ze dat, de afgelopen jaren hebben ze bij de hardcore gamers en pers nogal wat imago schade geleden omdat er eigenlijk geen grote 3rd party titels verschenen voor de Wii, en dat probeerden ze nu recht te zetten.

Daarnaast was het ook om aan te geven dat ze de concurrentie aankunnen en dat developers weer vertrouwen hebben in Nintendo's console.
En daarom is het nu precies ook zo jammer dat ze de plank volledig mis lijken te slaan met de GPU ;)
Ze hebben enkel tech demo's (zelfs het Zelda spel was niet meer dan een tech demo) laten zien. Nog geen enkele game is officieel aangekondigd voor de WiiU.
Nintendo gaat weer de boot missen. Ik ga er van uit dat de nieuwe consoles van microsoft en sony toch zeker directx11 gaan ondersteunen en er vol op gebruik van zullen maken. Dat betekend dat de Wii U weer achter gaat lopen en grafisch mindere versies gaat krijgen.
Tegen de tijd dat Sony en Microsoft hun nieuwe consoles launchen heeft Nintendo alweer bootladingen van die Wii U's verkocht. Die boten missen ze dus niet. En de nieuwe Wii U moet het opnemen tegen de 'verouderde' XBox360 en PS3. Marketingtechnisch een peuleschil.
Als de nieuwe consoles van Sony en Microsoft het op de markt aan het uitvechten zijn met mega advertentiebudgetten, dan zit de R&D van Nintendo alweer op de helft van het ontwikkeltraject van hun volgende console.
Gewoon een ideale timing van Nintendo.
Gewoon een ideale timing van Nintendo.
of een slimmer strategie. Zowel Sony als Microsoft hebben regelmatig verkondigd dat hun laatste consoles 12 jaar mee moesten qua lifecycle (waarschijnlijk niet in de laatste plaats om de initieele verliezen per verkochte console goed te maken, voor alleen sony al was dat een geschatte 4 miljard dollar).

Nintendo hanteerd veel kortere lifecycles, tegen een veel lagere prijs. Onderaan de streep veranderd dat niets aan omzet cijfers over dezelfde periode, maar het zet je wel meer in beeld, als een meer, en vaker innoverend bedrijf.
weer de boot missen? De wii heeft beter verkocht dan de playstation 3 en xbox 360 dus zo erg hadden ze de boot niet gemist.
Sterker nog deze strategie werkt blijkbaar beter, en zit minder risico aan verbonden. Zo veel miljoenen investeren in hardware en dan maar hopen dat je product goed verkoopt.
Zowel MS als Sony heeft gezegd dat hun vorige console de laatste was die zulke giga budgetten kreeg voor het ontwikkelen van die hardware. Het is het gewoon niet meer waard.

(wiki)
Units shipped to retailers (worldwide):

Wii - 86.01 million (as of March 31, 2011)
Xbox 360 - 55 million as of June 3rd, 2011)
PlayStation 3 - 50 million (as of March 29, 2011)

edit: plus het hele idee dat het bij de wii draait op graphics is natuurlijk fout. =)

[Reactie gewijzigd door nr12 op 15 juni 2011 13:17]

Ik ga er van uit dat de nieuwe consoles van microsoft en sony toch zeker directx11 gaan ondersteunen
DX11 wordt alleen ondersteund op Windows, op geen enkel ander platform. De xbox 360 heeft welliswaar compatible API's, maar het draait nog altijd geen windows, en ook geen Direct X.

Sony doet al helemaal niets met Direct X, die gebruiken - net zoals de Nintendo, Android en iOS - OpenGL.
Anoniem: 325463
15 juni 2011 13:04
Geen radeon 6950? ;)
Hoop dat de gpu speed en vram ook een beetje goed zijn, niet dat zij een 200mhz met 128mb ram budget videokaartje erop pleuren die toevallig 4 video outputs heeft(gelukkig is er geen videokaart uit de 4xxx serie die zo slechte specs heeft en wel dx10).
Blijkbaar zit er wel een goeie videokaart in alleen jammer dat het van 2 generaties terug is
Volgens mij is het toch een slome(hoewel ik al tevreden ben met mijn gigabyte 8400GS)
@Skelle: De videokaart zal waarschijnlijk passief gekoeld zijn denk ik dan als het in een kleine doos zit

Extra: schema wii u versus ps4(geen geruchten dus ik improviseer wat met verhoudingen tussen wii en ps3)
Formaat tussen vergelijkingen:wii u|ps4
Cpu: triple-core powerpc cpu op 3ghz | Hexacore core-cpu op 4ghz
Gpu: Powercolor HD4350 Sapphire HD4870(denk dan wel underclocked aangezien ze vast geen actieve koeling in zo`n kastje zetten) | Asus ENGTX580
Ram: 1gb ddr3 | 4gb ddr4

Mijn mening is trouwens:De wii (u) is voor casual gamers die niks omgeven dat er geen 8x AA op hun party spelletje kan ofzoiets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 325463 op 15 juni 2011 13:30]

Een Radeon 48xx is geen budget videokaartje hoor... het zijn de topmodellen van 2 generaties terug en die kunnen zelfs nu nog zeker wel meekomen.
Volgens mij heeft een 48xx geen 128 MB maar 1024 MB aan videogeheugen
Anoniem: 325463
@Dylan9315 juni 2011 13:14
Nergens staat dat het een 48xx is maar er staat 4xxx
Dus het kan ook een 43xx zijn
Ehm nee, er staat een R770, ATI(AMD) gebruikte de R770 architectuur bij de 4730 HD en vanaf de >4830 HD dus dat zijn wel degelijk high end kaarten.
Verre van high end, de hd4850 verslaat de door jouw genoemde en was net aan wel/niet high end, onder de HD4870 en HD4890 (en de dubbele/cf varianten)
Ik ging uit van de generatie toen der tijd, de 48xx serie was toen de tijd echt wel high end hoor. Tuurlijk nu niet meer, we zijn immers 2 generaties verder...
512 of 1024MB

(mijn 4870 heeft 512mb :'( )
ik denk dan wel dat je een verkeerd beeld hebt van "casual"

een mooi glimmend scherm voor je neus maakt je niet "hardcore"
vroeger werd je zelfs met mario als hardcore bestempeld
Jouw improvisatie is iets te ver gedacht denk ik

de ps4 gaat echt geen GTX580 huisvestigen, die is ten eerste veel te duur en lang niet zuinig genoeg

Eigenlijk het zelfde met je andere schattingen, dat zijn echt veel te dikke specs voor een console.

Plus dat de Wii U een hoger geclockte CPU zou krijgen dan de 360 dus 3 GHZ klopt niet


maar... Ik kan het natuurlijk mis hebben

[Reactie gewijzigd door Sinester op 15 juni 2011 17:03]

Een AMD GPU lijkt me iig aannemelijk, (de gamecube en wii draaide op Ati) maar 4 SD beelden is dan weer te weinig. Er zal minimaal 1 HD beeld bij moeten lijkt mij. En als het beeld vergelijkbaar wordt als de PS3 heeft niemand wat te klagen.

[ Volgens Nintendo-icoon Shigeru Miyamoto kan de Wii U slechts met één controller overweg. ]

Dat lijkt me sterk, of het apparat moet helemaal Kinect achtig gaan werken. Maar dan sluit je weer een groote groep gamers uit. Als er gewoon 4 aan kunnen kun je lekker RPG'en mat z'n alle. Stats, gear, journal op de controller en de actie op het hoofdscherm
Ja, maar als je met 4 Wiipads kon werken, zou ik het zeker willen kopen. Nu met maar 1 Wiipad per systeem vind ik het wat magertjes. Zouden ze het niet zo kunnen maken dat de Wiipads een SD beeld doorkrijgen wat dus minder processing power vereist? Want op HD op zo'n klein scherm is dan ook niet veel toegevoegde waarde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee