Eerste Wii U-games voor twee gamepads verschijnen in 2013

Volgens Nintendo's Bill Trinen verschijnen in 2013 de eerste Wii U-games die met twee gamepads te besturen zijn. Dat is ook de reden dat er bij lancering van de Wii U nog geen losse gamepads te koop zullen zijn. De Wii U is vanaf 30 november te koop.

Trinen laat zich uit over de plannen van Nintendo in een interview met Wired. Volgens Trinen, als tolk/vertaler in dienst van Nintendo of America, verschijnen er geen losse gamepads op de markt als de Wii U op 30 november geïntroduceerd wordt. Dat heeft geen zin aangezien er tijdens de introductie van de nieuwe console geen games verschijnen die het gebruik van een tweede controller ondersteunen, stelt hij. Die verschijnen volgens Trinen pas in 'in de loop van 2013'.

Wanneer precies is niet duidelijk. Trinen kan alleen loslaten dat er geen games die het gebruik van een tweede controller ondersteunen verschijnen tijdens het lopende boekjaar, dat voor Nintendo loopt tot 31 maart 2013. Hij laat ook niet los welke games er gebruik gaan maken van een tweede controller.

Bij de aankondiging van de Wii U, tijdens de E3 van 2011, stelde Nintendo's Shigeru Miyamoto dat de console met slechts een gamepad overweg kon. Eind 2011 liet het concern echter al los dat het toch wilde proberen een tweede controller aan de console te koppelen. Tijdens de E3 van dit jaar toonde Nintendo niet alleen het nieuwe uiterlijk van de gamepad, maar kondigde het ook aan dat het mogelijk zal zijn om met twee pads tegelijk op de Wii U te spelen. Ook bij die gelegenheid liet Nintendo niet los welke games er gebruik gaan maken van een tweede controller.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

17-09-2012 • 13:24

46 Linkedin

Lees meer

Hardware in Nintendo Wii U blootgelegd Nieuws van 19 november 2012
Wii U krijgt regioslot Nieuws van 24 september 2012
04:18
Nintendo Wii U Video van 8 juni 2012
Wii U gamepad Video van 5 juni 2012
Nintendo Wii U Line-up Video van 5 juni 2012
Betaalde dlc komt naar 3DS en Wii U Nieuws van 1 augustus 2011
E3: Wii U Tech Demo Video van 15 juni 2011

Reacties (46)

46
46
40
6
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 230001
17 september 2012 14:47
Voor de gamers die niet tegen hun verlies kunnen :)

http://wiiudaily.com/2012/09/broken-gamepads-replace/
WTF? 170 dollar? Nou snap ik meteen waarom ze niet los te koop zijn tijdens en na de launch. Menige koper houd rekenig met wat de bijkomende kosten worden bij aanschaf van een console. Bij het zien van die prijs zal menig er ook nog eens een nachtje over gaan slapen denk ik.

En ja, wat is een "fee" ( las toch echt de eerste 2 kaar free hahaha" dat moeten we dus ook nog eens bezien
En als je gamepad kapot gaat, door eigen schuld dus niet onder garantie, heb je een werkloze Wii U?
Kotaku heeft het uitgezocht en blijkbaar kan je, tegen betaling, een nieuwe controller kopen via Nintendo's klantenservice. Mocht het om een fout gaan in het product, dan is het natuurlijk kosteloos, want dan valt het onder garantie.
Maar dat is bij een X360, PS3 of *vul hier een willekeurige console in* toch net zo goed?
Ja maar daar kun je (van bij de lancering) een nieuwe controller voor kopen.

Ik vermoed wel dat Nintendo gewoon defecte controllers zal repareren / omruilen, al dan niet tegen betaling (ls het je eigen fout is).
Ik vermoed wel dat Nintendo gewoon defecte controllers zal repareren / omruilen, al dan niet tegen betaling (ls het je eigen fout is).
Is ook de enige logische oplossing imo. Wat dat betreft heeft Nintendo best een goede reputatie; Nintendo is enkele jaren geleden gestopt (in 2007) met het repareren van hun oudste consoles, de NES en de SNES. (bron)
Dat vroeg ik mij ook al af. Er kan natuurlijk van alles gebeuren waardoor je Wii controller stuk gaat. hij wordt veel gebruikt, en hij kan natuurlijk makkelijk vallen of er gaat drinken overheen. Natuurlijk heel dom, maar als je dan meteen een nieuwe console moet kopen lijkt me een beetje raar.
Niet onder garantie, tja dan koop je een nieuwe.
Ze zijn gewoon los te koop (zie vorige nieuwspost over de Wii U

Met garantie gevallen zal je hem moeten opsturen.
Dan mag ik inderdaad hopen dat de Wii motes en Nunchucks voldoende zijn.
Om games te spelen, wellicht zijn er wel games die deze controlle verplichten.
Deze zouden uiteraard niet gespeeld kunnen worden.
Ze zijn gewoon los te koop (zie vorige nieuwspost over de Wii U
Zie de huidige nieuwspost:
Dat is ook de reden dat er bij lancering van de Wii U nog geen losse gamepads te koop zullen zijn.
Te snel gelezen, mag hopen dat de controllers degelijk zijn de eerste maanden na release. Lijkt me wel maar je kan altijd net die pech hebben van een slechte batch.

Was toch al van plan om deze Wii U later aan te schaffen en af te wachten of er vervelende kinderziektes zijn of nu dan het geval van slechte controllers.
Daar zit wel wat in. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken. In principe kun je ook spelen met wii motes en chucks, maar als er specifieke elementen zijn waarbij de gamepad verplicht is dan zit je inderdaad vast.

[Reactie gewijzigd door Nrgphoenix op 17 september 2012 13:39]

In dat geval kan je het waarschijnlijk nabestellen, het komt alleen niet in de winkels. Je kan zelfs nog N64 apparatuur nabestellen op de site van Nintendo.
Voor reparatie opsturen, waarschijnlijk hebben de verkooppunten of groothandels wel een voorraadje voor dit soort gevallen.
Het vermoeden doet mij aan dat je de kapotte opstuurt en voor een vergoeding je een nieuwe krijgt, nadat je eens gebeld hebt met de support-lijn.

Kom op, grote speler als Nintendo heeft daar heus wel een antwoord op.
Nintendo wisselt tegen een vergoeding kapotte tabletcontrollers omhebben ze al laten weten.
Ik vind het interessanter om te weten of de Wii U ook dualplay gaat ondersteunen. De hardware zou het aan moeten kunnen en zeker Nintendo games lenen zich over het algemeen goed voor een techniek als Dual Play. Ach ja, zal wel een paar updates duren denk ik.
Ik denk als de hardware het aankan, dat het wel zal gebeuren. Op zich is het niet heel ingewikkeld (2 videostromen, 2 beelden) en de brillen zullen dan al bij de tv moeten zitten lijkt me. Misschien kan het zelfs zonder 3d-tv, aangezien die brilletjes hebben met links/rechts knipperende glazen en niet bril1/bril2 knipperende glazen.

Dan zou Nintendo een set synchroniserende brillen moeten meeleveren en de frames om en om moeten doorsturen naar de tv.
Wij hadden begin jaren 80 een Atari VCS. Daar zaten standaard 2 joysticks (en 2 paddle controllers) bij. Sommige spellen, zoals "Combat" die erbij zat, kon je tegelijk "tegen elkaar" spelen. Andere spellen, zoals "Demon Attack" speelde je tot je "dood" was, dan was speler 2 aan de beurt tot die dood was, etc.

Nu is het 2012. 30 jaar later. Dat je maar EEN controller krijgt om de kosten laag te houden, OK... maar dat je er niet een los kan kopen voor een redelijk bedrag is gewoon te idioot voor woorden.

Oplossing: wacht met kopen tot die 2-player-at-once games uitkomen, dan ligt het in de verwachting dat er een nieuwe bundel uitkomt met 2 controllers en een van die games.
Nu is het 2012. 30 jaar later. Dat je maar EEN controller krijgt om de kosten laag te houden, OK... maar dat je er niet een los kan kopen voor een redelijk bedrag is gewoon te idioot voor woorden.
Okay, en dan legt Nintendo die dingen wél in de winkel. Koopt iedereen een losse tweede controller (met een hoop geklaag dat ze zo duur zijn) en gata dan thuis vol verwachting aan de slag met het zojuist gekochte WiiU pakket.

En komt er vervolgens achter dat de eerste games waarin die peperdure tweede controller überhaupt gebruikt wordt, pas volgend jaar verwacht worden. En dus krijg je nog eens een hele serie klachten dat Nintendo iets verkoopt waar niemand iets mee kan. Mensen brengen de extra controller naar de winkel, eisen hun geld terug... Kortom, een hoop bad publicity, waar niemand op zit te wachten.

Sta er overigens ook niets van te kijken dat tegen de tijd dat die games verschijnen die die tweede controller ondersteunen, de prijs van dat ding inmiddels ook geen 170 dollar meer is.
Zo'n controller slurpt denk ik wel batterij door het schermpje. Straks moet je er weer een draadje aan hangen als je lang wilt gamen.
Ik verwacht dat hij minimaal 6 uur op een volle lading zal kunnen draaien.
3 to 5 hours life, 2.5 hours to charge. The battery life is dependent on the brightness of the screen.

http://www.eurogamer.net/...pad-battery-life-detailed
Je zou maar op 30 november een WiiU kopen en op 1 december je gamepad laten vallen. Mag je 4 maanden wachten tot je een nieuwe kan kopen...
Ach daar zul je toch wel op een manier aan moeten kunnen komen? Ik neem aan dat nintendo daar wel een service voor op kan zetten. Je kunt niet van retailers verwachten dat die iets in de winkel leggen wat alleen als reserve onderdeel dienst kan doen.
Nope, Nintendo wisselt de kapotte tegen een vergoeding om.
Komen er ook gewone controllers voor de wii u? Ik haat die nun chucks... Of zou ik het dan met de classic controller moeten doen?
Ik denk dat je de bestaande 'old school' controller gewoon op de WiiU kan aansluiten met USB.

Dit verwacht ik, ik heb geen bronnen. :P
Ik vind deze feature er interesant:
Media capabilities
Nintendo is working with Netflix, Hulu Plus, Amazon Instant Video, and YouTube to bring streaming digital movie and television content to the Wii U. Nintendo has demonstrated that simple gestures can be used on the Wii U GamePad to transfer video content from the GamePad to the television screen. Users will also have the ability to switch from the television screen to the Wii U GamePad when watching videos.[87]
The Wii U GamePad can also be used as a universal television remote with a built in guide, even when the Wii U is off.[88] Nintendo also announced a free television based service called Nintendo TVii. Nintendo TVii will allow users to find programs on Hulu Plus, Netflix, Amazon Instant Video, and on their cable network; users will then be able select the source of the program they wish to watch and watch that program on their television or on the Wii U Gamepad. Users can also use the Gamepad screen to get information on the show they are watching, this information is recevied from Wikipedia, IMDB, as well as individual source services. The information provided on the Gamepad for each show can range from reviews, screenshots, player positions updated in realtime (in sports broadcasts), cast lists, trailers, and general information about the show. Users can then interact with the information as well as share and comment on the information on social networks such as Miiverse, Facebook, and Twitter through the Gamepad while they watch their show on the TV screen. Users will also be able to control their DVR through the Wii U and the Gamepad.[89]
Zou dat beteken dat het ook een soort van digtale decoder in dat ding komt? Want dat zou ver zijn.. jammer dat de diensten die ze in dat artiekel voor geven niet leveren in NL.
Ook interessant is het idee van crossplatform gaming zoals ze bij de nieuwe Super Smash Bros van plan zijn. Hierbij zouden Wii U spelers tegen 3DS spelers moeten kunnen spelen :)
Ik ben toch erg hoopvol dat dit een revolutie voor (spel)besturing wordt. Als de spellen eenmaal ontwikkeld zijn, moet het concept dmv Android/iphone apps toch ook naar andere consoles te porten zijn (in smartphones zitten toch alle sensoren al)
Android = PS3, WP = Xbox enkel iOS wordt buiten beschouwing gelaten, vermoed ik.
wat bedoel je met? Android = PS3, WP = Xbox don't get it
Koppeling maken met android phone en PS3 en Windows phone met Xbox, om ze in te zetten als controller/extra display, zelfde idee als Apple nu met Apple TV/iDevice integratie heeft.

Waarschijnlijk zo gekozen omdat Sony nu al Android tablets en telefoons inzet en Microsoft zowel WP als Xbox heeft.
Android = PS3, WP = Xbox enkel iOS wordt buiten beschouwing gelaten, vermoed ik.
PS3 -> PS Vita.
Apple TV, games vanaf je iPad, iPod of iPhone streamen naar je tv waarbij het iDevice dienst doet als controller, soms met hetzelfde beeld, soms met aangepast beeld.

Enige is dat er nog wat lag is en de Apple TV grafisch niet even snel is als de laatste generatie iDevices (single core A5)

Apple heeft het dus al en daarmee dus een hele cheape (100 euro) console en groot aanbod aan games (gratis tot een euro of 5) ;p

[Reactie gewijzigd door KeRsTmAnNeKe op 17 september 2012 14:11]

Dit kan je niet menen. Ga je games op een iDevice nu serieus vergelijken met er console? Die games zijn misschien 10 nu minuten leuk en verre van interessant.
valt tegenwoordig nog wel mee hoor. daarnaast, heb je gezien waar het overgrote (en nog best goed verkopende!) wii game aanbod nu uit bestaat? enige verschil is de prijs (en die iOS games zijn vaak beter... :P )
Die iOS games heb ik ook, maar het komt in de verste verte niet in de buurt. Natuurlijk is de Wii een casual console, maar wat er met de WiiU gaat gebeuren is nog niet duidelijk. In ider geval gaat elke vergelijken met een iDevice mank. Die dingen komen niet in de buurt, hoe graag een eigenaar zonder console dat ook wil geloven.
Apple is pas net met dit soort spul bezig, Nintendo al 30 jaar.

Het heeft wel potentie, zeker als je kijkt naar de games die veel verkocht worden voor de Wii, tuurlijk komen de games niet in de buurt van de Zelda's en Mario's, maar er is veel spul op de Wii wat wij crap noemen, maar de casual/kleine gamer geweldig vind. Daarnaast heb je ook ports van oude games die vroeger wel als volwaardig verkocht werden.

Dat soort spul kan makkelijk op mobile devices en kost dan stukken minder dan de 50-60 euro wat voor een gemiddelde Wii game neergeteld kan worden. (gratis tot 5-6 euro)

Microsoft zou hetzelfde geintje dadelijk kunnen doen met de (nieuwe) Xbox en Windows 8 telefoons en tablets.
Sony zou het evt kunnen met hun Google TV doos en hun tablets die al PS One games kunnen spelen.

Grafisch loop je dan inderdaad nog even achter, maar reken maar dat het concurrentie gaat worden voor de consoles zoals ze er nu zijn. Stukken goedkoper qua hardware (er van uit gaande dat je al een tablet en/of telefoon hebt!) en heel veel goedkoper qua games. Las ergens al dat 1 op de 5 huishoudens een tablet heeft. Als het grootste deel daarvan naar de tv kan streamen zie ik dat echt een hele grote concurrent voor de consolemarkt worden...

Vraag me ook af wat de WiiU gaat brengen, hopelijk gaat het anders als bij de Wii, in het begin razend populair en achteraf eigenlijk maar een stuk of 5 goede games hebben, waardoor de hardcore gamers afhaken en verder gaan op PS/Xbox.
"Apple is pas net met dit soort spul bezig, Nintendo al 30 jaar. "

30 jaar hetzelfde spel opnieuw uitbrengen is nou ook niet echt bepaald iets om over te praten..

Als nintendo nou eens wat echte originele IP's op de markt zou zetten in plaats van mario/zelda clones dan zou jou argument waarde hebben.
Pikmin, Luigi's Mansion, Nintendogs, Animal Crossing, Wii Sports?

Nieuwe IP zat. En bovendien verkoopt de oude IP in sommige gevallen nog steeds beter als de nieuwe IP van andere bedrijven, dat gaan ze echt niet stilleggen omdat jij daar op uitgekeken bent. Voor jou tien anderen die wél op de nieuwste Mario/Zelda zitten te wachten.
De snelste processors kunnen niets veranderen aan het feit dat gamen op een touchscreen RUK is.

Leuk voor Jan met de Pet of om een lang toiletbezoek te veraangenamen maar niet
voor de ietwat serieuzere gamer.
ik zie wel voordelen van zo'n scherm zeker als je bedenkt dat menig wii onder de tv in de woonkamer staat. kan zoonlief gamen en pa films kijken :D.

ben benieuwd wat de prijs gaat doen en kijk ook naar onze oosterburen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee