Veel interessante weetjes en meerdere versies van uitleg over dit 'probleem' gezien, maar veel zitten ernaast.
1). Regiocodes zijn niet vergelijkbaar met PAL/NTSC in die zin dat hardware dermate ver gevorderd is dat je in andere landen die media nu gewoon zou kunnen afspelen, terwijl bijv. TV uitzendingen (of videobanden) in NTSC vroeger op GEEN ENKELE manier getoond konden worden op een PAL TV of video recorder.
Ik had zelf op een gegeven moment een behoorlijk prijzige videorecorder aangeschaft die dit wèl kon (die kwamen ook pas veel later beschikbaar) omdat ik Anime spaar en er in Amerika een veel breder aanbod was, wat overigens nu nog steeds geldt voor DVD's/Blurays. (en daarmee bedoel ik het grotere aanbod)
2). Wat wel juist is en al door meerdere mensen is aangegeven is dat de regiolock voorkomt dat er een complete marktstrategie de grond in wordt geboord als mensen een spel uit bijv. Amerika gaan importeren terwijl dat spel pas over een half jaar in Europa uit zal komen, en datzelfde geldt natuurlijk voor Azië. Regelmatig zie je trouwens ook dat de naam van een Europees spel anders is dan die van de Amerikaanse. (denk bijv. aan de N64 versie van Starfox, hier Lylat Wars geheten) Hetzelfde geldt ook voor de eerder genoemde leeftijdscertificering (denk bijv. maar aan Amerika en het rijbewijs, en datzelfde geldt voor films en games)
3). Lokalisatie is ook een reden van regiolocks. Als een spel in Amerika wordt uitgebracht, hoeft het HOOGUIT in 3 talen te worden gemaakt (US Engels/Spaans/Frans) en in Azië/Japan natuurlijk alleen in de Aziatische talen/dialecten met hier en daar wat Engels in de menu's. In Europa heb je echter een veelvoud van talen en moet er dus veel meer gedaan worden om de spellen geschikt te maken voor distributie in al deze landen. Natuurlijk kan je zeggen dat de meeste Europeanen al meerdere talen (of op zijn minst Engels) spreken maar er zijn ook mensen die gewoon in hun eigen taal willen gamen.
4). Ook voor eventueel geplande updates à la Xbox 360/PS3 is een regio lock nodig. Het zou soms kunnen werken, maar een PAL update/add on downloaden bij een NTSC versie van een game zal meestal niet werken of problemen opleveren en nee, daar is geen patch voor.
Als je import wil gamen, dan moet je gewoon het systeem van je keuze kopen. Er is een complete markt voor en ook in Nederland zijn er zat winkels waar je terecht kunt. Ik zou bijna zeggen dat dit al kan sinds de 8bit machines, maar dat weet ik niet zeker.
Ik ben zelf wat import betreft pas ingestapt bij de Dreamcast, maar weet wel dat de Sega Saturn en de PSX het ook al hadden (en voordat iemand me daarop gaat wijzen: zònder insteekmodules zoals bij de SNES of Sega Megadrive) en dat heeft net zoals mijn punt over de video recorder wederom te maken met het feit dat we het signaal zelf tegenwoordig ook gewoon op onze tv's/monitoren kunnen weergeven, waar dat in de jaren 80 nog niet gewoon was. (wellicht via gruwelijk prijzige omvormers, maar niet plug & play zoals tegenwoordig)
[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 23 juli 2024 05:03]