Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

E3 2012: Nintendo-persconferentie videoreport

06-06-2012 • 07:58

45 Linkedin

Nadat Sony en Microsoft hun E3-boodschap al hadden verkondigd, was het dinsdag de beurt aan Nintendo om hetzelfde te doen. Zoals verwacht pakte het Japanse bedrijf voornamelijk uit met zijn nieuwe console, de Wii U. Zo passeerden onder meer Zombi U, Lego City en Nintendoland de revue. Ook toonde Nintendo een deel van de third party line-up voor de Wii U, die met titels als Mass Effect 3, Darksiders II, Batman: Arkham City - Armored Edition en Assassin's Creed III ook sterk belooft te worden. Voor de Nintendo 3DS was dit jaar minder ruimte, aangezien Nintendo de focus op de Wii U wilde leggen.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik zie het nu al gebeuren dat iedereen die controller voor zich moet houden om bepaalde dingen gedaan te krijgen; ik zie er gewoon geen toevoeging in bij single player games. Asynchronious local multiplayer is wel leuk, maar lijkt vooral gericht op de casual gamer, evenals gamen als de TV door iemand anders wordt gebruikt.
De specificaties van de WiiU zijn over 2 jaar alweer outdated, en het ding staat dus echt een zelfde lot te wachten als de Wii. Ik verwacht ook veel minder verkopen dan de Wii.

Third party is nog steeds een lastig verhaal voor Nintendo, ondanks Warner en Ubisoft zijn de andere grote jongens nog niet echt te porren. All-in-all ziet het er mijnziens niet zo best uit :)
De specificaties van de WiiU zijn over 2 jaar alweer outdated, en het ding staat dus echt een zelfde lot te wachten als de Wii. Ik verwacht ook veel minder verkopen dan de Wii.
Dat is behoorlijk tegenstrijdig. Nintendo gaat het succes van de Wii (want dat is de Wii) gewoon evenaren.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 juni 2012 11:17]

Anoniem: 279033
@907106 juni 2012 11:22
Gezien het aantal Wii-kopers dat teleurgesteld was in de Wii (zie onderzoeken over percentage Wii's dat na x maanden stof hapt) denk ik dat de mensen deze keer heel wat huiveriger zijn. Daarnaast hebben de hardcore gamers geen enkele reden om over te stappen.

Dit dus bijv:

http://www.industrygamers...ctive-users-says-nielsen/
Trailing the pack by a good margin in terms of active users is Nintendo's Wii, which is even trailing its predecessor, the GameCube.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 279033 op 6 juni 2012 11:27]

Dat zou misschien nog wel mee kunnen vallen. Als ik vertel dat ik graag Zelda games speel, krijg ik maar al te vaak te horen 'Zelda ziet er niet mooi uit, slechte graphics, etc.
Terwijl het imho een prima game is met bijna altijd weer toffe en vernieuwende gameplay.
Dus als ze graphic goodness op weten te krikken, dan zijn er misschien wel mensen die zich toch eens aan een Nintendo game wagen :)
Nintendo weet echt wel hoe ze een touchscreen kunnen benutten tijdens games
Het is alleen jammer dat andere partijen er zich vaak makkelijk vanaf maken en de extra mogelijkheden amper benutten, dat was ook duidelijk te zien op games op de DS

[Reactie gewijzigd door Sinester op 6 juni 2012 11:12]

Anoniem: 279033
6 juni 2012 08:09
Wanneer er in graphics vrijwel geen verschil is tussen de 3DS versie en de zogeheten 'next-gen' versie weet je dat er iets niet klopt. Doel hierbij op de Mario games uiteraard.

Nintendo had beter naar Ubisoft kunnen kijken (Rayman Legends) om te zien hoe je een 2D game in het HD-tijdperk toch prachtig kan maken ipv dezelfde Gamecube-kit uit de kast te trekken waarmee ze NSMBW maakten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 279033 op 6 juni 2012 08:56]

Rayman Legends is echt wel een leuk spel, maar voor Mario zal dat gewoon niet werken. Mario is gewoon een hele andere setting dan Rayman. Je kan dan beter zeggen kijk naar WarioLand (Wii). Wat geheel met de hand getekend is. Maar daarvoor hebben we dan weer Paper Mario :)

De NSB stijl is dan ook niet uit een GameCube kit gehaald maar is speciaal ontworpen voor de Nintendo DS, en later aangepast voor de Wii.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 juni 2012 09:12]

Anoniem: 279033
@907106 juni 2012 09:25
Dat bedoel ik dus precies. Het feit dat de game grafisch niet evolueert tov de vorige/huidige generatie is gewoon erg jammer want het kan zoveel beter en juist op een beurs als de E3 heb je een kans om de spierballen van jouw nieuwe machine te showen. Met games als MarioU, een paar PS3 ports en Nintendoland is dat niet bepaald gebeurt. Vaak koop je een nieuwe console omdat de graphics ed stukken beter zijn dan bij de huidige consoles. Bij de Wii U is dat helaas niet zo.

Het ziet er niet beter uit dan een handheld game en zelfs voor de Wii U had het beter gekund, ogend op de PS3-achtige games die ze later lieten zien. Een Warioland Wii zou idd een goede stap zijn voor Nintendo. Nu lijkt het alsof ze er helemaal geen effort in gooiden.

Juist een game die retro probeert aan te doen zou in sprite- of handgetekende stijl hoge ogen gooien. Er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken hoe de game er beter uit had kunnen zien en die stijlen zouden dan genoeg verschillen van Paper Mario, die sowieso een compleet andere grafische stijl heeft dan Wario.

Wanneer deze game aangekondigd zou worden voor de PS3 zou het DLC geweest zijn...
Vaak koop je een nieuwe console omdat de graphics ed stukken beter zijn dan bij de huidige consoles
Bij Nintendo is dat volgens mij juist minder het geval.. je koopt een Nintendo console omdat je graag games uit de stal van Nintendo wil spelen, alles wat 3rd party is, komt als een soort van extra (imo)
Een opmerking over ZombiU. Dit is een platform exclusive, nadruk op de U.
Als ik het goed begrepen heb komt Darksiders II in eerste instantie eerder uit op de WiiU, en pas later op andere consoles.
While the game is slated to release in August on other consoles, it will be a day one launch title for the Nintendo Wii U.
Dus weliswaar niet een WiiU-only game, maar wel een lauch title voor de WiiU
Of heb ik dat nou helemaal verkeerd begrepen :S

[Reactie gewijzigd door Majoras Waker op 6 juni 2012 11:02]

Als dat klopt dan zou de Wii dus voor Augustus uit moeten komen. Kan natuurlijk maar die kans lijkt me vrij klein aangezien juli niet echt de meest ideale maand is voor een launch.
Nou ja, wie weet doet Nintendo eens gek en ligt de console volgende week al in de winkel :+

OT: Ik vond op youtube nog dit filmpje http://www.youtube.com/watch?v=ErKELKo1fyY&
Gaat over een van de minigames in Nintendo Land, en zoals het er hier uitziet word dat toch wel een leuke partygame! Vooral de splitscreen indeling is wel goed gedaan vind ik, door de twee gewone spelers een iets groter scherm te geven.
Inderdaad opmerkelijk dat ze toch nog redelijk in 2D land zitten met hun belangrijkste spel.

Wel goed om te zien dat Nintendo nu ook de "serieuze gamers" wat meer serieus aan het nemen is, met niet alleen spellen die er uit zien alsof ze uit "happy rainbow color land" komen. Ik denk dat ze nog steeds ook veel focus hebben op familie spellen, maar ze zullen toch wel doorkrijgen dat als je alleen focust op tiener-en-jonger spellen ze een steeds groter wordende markt links lieten liggen (doelende op de kinderen van de jaren '80 en '90 die inmiddels wat ouder zijn en toch ook blijven gamen)
Anoniem: 279033
@rockhopper6 juni 2012 09:06
Dat vond ik juist tegenvallen eigenlijk. Hoeveel exclusives zijn er voor de oudere gamers? Er zijn ports van Mass Effect en Batman maar dat zijn tegen de tijd van de WiiU release al games van een jaar oud en geen redenen voor de specifieke aankoop van een Wii U. Als WB verwacht dat mensen Batman nog een keer kopen vanwege een gimmicky touchscreen dan zal dat tegenvallen.

De enige volwassen exclusive is Zombi U maar naast het feit dat het wel erg veel lijkt op Left 4 Dead lijkt het me niet fijn spelen dat je die tables steeds moet optillen en bewegen om je zaklamp te schijnen. Zoiets klinkt leuk maar na een halfuurtje wens je alweer dat die actie aan de rechter analoge stick gekoppeld zou zijn. Weinig toegevoegde waarde van de Tablet voor die game dus.
Zombi U [...] lijkt het me niet fijn spelen dat je die tables steeds moet optillen en bewegen om je zaklamp te schijnen. Zoiets klinkt leuk maar na een halfuurtje wens je alweer dat die actie aan de rechter analoge stick gekoppeld zou zijn. Weinig toegevoegde waarde van de Tablet voor die game dus.
Daar is Keza MacDonald van IGN het niet mee eens:
If having to look up and down between the screen in your hands and the screen on your TV seems a bit awkward, well, it is – but it works, because it creates tension. If you’re looking through the loot on someone’s corpse, you’re focussed on the screen in your hands, leaving yourself exposed to attack. It means that you’re constantly flicking your gaze upwards fearfully whilst you rifle through someone's pockets or your own backpack, like you would look over your shoulder if you were doing so in real life. You're pressured to do things as fast as possible in case something creeps up behind you and you don't have your hands on your gun.
Het creëren van spanning lijkt me essentieel voor spellen van dit genre.
Anoniem: 279033
@RayNbow6 juni 2012 10:19
Ik geloof ook wel dat het leuk is maar voor hoelang is zoiets leuk? Zelfde als met de Wii: motion controlls waren leuk en tof maar na een tijdje begon het toch te vervelen.

Daarnaast is de mechaniek zoals beschreven ook simpelweg te realiseren met een soort ' pauze'scherm. (waaronder de game gewoon doorgaat uiteraard.
Daarnaast is de mechaniek zoals beschreven ook simpelweg te realiseren met een soort ' pauze'scherm. (waaronder de game gewoon doorgaat uiteraard.
Dan moet je steeds je scherm wegdrukken, dat is handig (not). Op de (3)DS zie je ook vaak dat je inventory op het onderste scherm staat terwijl de actie gewoon doorgaat. Dit is dus hetzelfde.
Zelfde als met de Wii: motion controlls waren leuk en tof maar na een tijdje begon het toch te vervelen.
Maar de button en thumbstick controls de we al sinds jaar en dag tegenkomen zijn nog wel steeds leuk en vernieuwend? Misschien een beetje zwart-wit gezien zo, maar ik vind dat je nou toch wel heel negatief bent. Button controls zijn wat mij betreft ook prima, daar niet van, en in veel games is het inderdaad makkelijker om combo's te maken.

Maar ik heb onlangs ook Skyward Sword gespeeld, een game die zo'n beetje gebouwt is op motion controls, en ik moet zeggen dat het met motion controls toch wel een stukje fijner en diepgaander speelt als met gewone knoppen. Toegegeven, soms waren de controls ontzettend frustrerend, en reageerden ze niet goed (bleek achteraf te komen door de positie van mijn sensorbar) maar bij dingen zoals de beetle en het zwemmen voelden de controls veel beter dan wanneer je alleen knoppen gehad zou hebben.

Dus motion controls vervelen mij in ieder geval nog lang niet!
Het kan een leuke toevoeging zijn, die controlls maar bij veel spellen hebben ze geen toegevoegde waarde. Veel multiplatformgames gebruik een zwiepje van de wiimote als alternatief voor het drukken op een knop. Als je dan constant moet zwiepen gaat de meerwaarde al gauw weg.

Dit was zelfs te zien bij Donkey Kong op de Wii waar rollen met een zwiepje gedaan was terwijl het net zo goed aan een knop gekoppeld kan worden. Hier kwam dan ook veel kritiek op doordat het minder accuraat was en accurate sprongen bij een game als deze belangrijk zijn.
Bij shooters vond/vind ik het heerlijk werken, de Wiimote. Net zo snel als een muis.
Bij heel veel spellen heeft het een toegevoegde waarde. Bij simpele omzettingen echter niet. En bij de gebruikelijke lading baggergames (bv Laura's passie) zal het vast geen voordeel hebben. DK op de Wii heb ik dan weer net niet geprobeerd.

Maar over het algemeen ben ik wel te spreken over de Wiimote maar bij bijvoorbeeld MK Wii gebruik ik wel altijd de classic controller (en ook daar hebben ze nu een goede oplossing voor zo te zien) en mijn vrouw het stuurtje met daarin de Wiimote.
Tegen de tijd dat de WiiU uitkomt zijn er weer genoeg nieuwe games op de markt. Maar verwacht niet dat EA speciaal voor de WiiU een Mass Effect 4 gaat ontwikkelen.
De nieuwe sportgames van EA zoals Fifa en NBA13K komen op de WiiU uit, GTA V komt voor de WiiU uit. Genoeg te beleven en je kiest gewoon voor de exclusives welke console je wilt kopen. De meeste games verschijnen tegenwoordig voor meerdere systemen.
Verder ga ik er vanuit dat er nog genoeg games aangekondigd gaan worden voor de launch van de WiiU.
Dat verwacht ik ook wel aangezien de drie consoles dan zo'n beetje on par met elkaar lopen. (De 'normale' Wii reken ik niet mee) Probleem is echter dat de games op de Wii U zo'n meerwaarde moeten tonen dat mensen niet alleen de Wii U versie kopen maar ook bereid zijn om het geld voor de console zelf neer te tellen.

Veel mensen hebben nu een HD-console en zo te zien hoef je voor de graphics niet een Wii U game te kopen. Van wat ik heb gezien bij de presentatie is de touchscreen-implementatie behoorlijk gimmicky, iets wat ook zo was bij multiplatformgames voor de Wii/X360/PS3 dus dat moet enorm verbeteren willen mensen bereid zijn zoveel geld te betalen voor nog een console.

Mits dit niet lukt dan is Nintendo over 2 jaar de pineut, wanneer de next-gen consoles lanceren en een behoorlijke grafische sprong maken. Dan krijg je weer hetzelfde scenario als nu met de Wii aka kneuzenports voor Nintendo.
Hoeveel exclusives zijn er voor de oudere gamers?
Waarom zouden games van Nintendo zelf niet voor oudere gamers zijn? dat blijven toch de beste spellen op de consoles van Nintendo imo

Als je Nintendo's eigen spellen alleen voor kinderen vind, moet je gewoon niet in de richting van Nintendo kijken als je een console wil kopen
Anoniem: 279033
@Sinester6 juni 2012 11:44
Nintendo zei zelf dat ze de oudere gamers wilden terugtrekken met de Wii U. Als je dan alleen met ports van een jaar oude games komt dan volg je je eigen woorden niet op. Waar zijn de Call of Dutys etc en waarom zou ik die voor de Wii U moeten hebben? Als Nintendo die gamers wil aantrekken zullen ze met exclusives moeten komen zoals de Ps3 die bijv met GoW en de Xbox met Halo heeft.

Nu hoef je zelf geen fan te zijn van deze games maar ze maken wel degelijk een verschil als je naar de verkoopaantallen kijkt op de Xbox/PS3.
Jammer dat er weinig 3DS games op de planning staan.
Je hebt duidelijk niet opgelet.

Het staat al in de tekst onder de video "Voor de Nintendo 3DS was dit jaar minder ruimte, aangezien Nintendo de focus op de Wii U wilde leggen."

En in de pres conference werd ook verteld dat vandaag een webcast zou zijn om alle nieuwe first en 3rd party 3DS titels aan te kondigen. Gezien de webcast een uur zal duren zullen er best wel wat titels aangekondigt worden.
Ja, Nintendo pakt groots uit. En dat is leuk :)
Nintendo was bagger, geen grote titels, geen next-gen graphics. De controller functies zijn niet boeiend, gewoon een gimmick. ZombiU is ook niet spectaculair na zien van beelden
Als hardcore Nintendo fan moet ik ook zeggen dat ik zwaar teleurgesteld ben in deze E3. Nintendo moest hier laten zien waar ze tot in staat waren. Hier moesten ze de 360 en PS3 gamer overhalen. En dat hebben ze gewoon niet gedaan.

Vorig jaar lieten ze een 3D Zelda zien, daar was iedereen tevreden over. Waarom dat niet uitwerken? Pikmin was tof, maar daar hield het qua exclusives op. Dan steken ze een kwartier in een remake van een last-gen game. Waar waren de live demonstraties? Waar waren die gameplaybeelden met prachtige graphics? Ik vond ZombiU wel leuk, maar ik wil meer over die game weten. Ook positief verrast over de Lego game.

De tabletcontroller lijkt me best leuk en toegevoegde waarde bieden, maar ik wil gewoon meer weten over de games, niet over de toepassing van die controller.

En dan is de E3 afgelopen, verschijnt er opeens een video van een Wario game en een nieuwe IP: Project P-100. WTF Nintendo, waarom was dat niet op de E3? Verder was de bespreking van Assassins Creed ook de moeite waard geweest. De snelle showcase van Tekken en Ninja Gaiden had veel meer aandacht moeten krijgen.
NintendoLand viel me vies tegen als afsluiter van de conferentie. Wat ze vervolgens bij de Developers Conference hebben laten zien van NintendoLand leek me juist wel leuk.

Nintendo had deze E3 moeten toppen, en dat heeft ze niet gedaan. Ze hadden een HD Metroid moeten laten zien of zoiets. Dat is niet gebeurd, maar dan nog konden ze een véél betere E3 geven door bepaalde games meer aandacht te geven.
Wat je wil als consolebouwer is dusdanig belangrijk zijn door je populariteit of dicht bij het technologische gemiddelde zitten dat game developers hun game specifiek voor jou console ontwikkelen.
De 360 en PS3 liggen dicht bij elkaar en dus valt daarop geld te verdienen omdat je weinig extra moeite hoeft te doen en de kosten laag kunt houden om je game goed uit te laten komen op die consoles. Nintendo komt daar nu ook eventjes bij in de buurt en dus zien we een aantal ports met extraatjes naar de WiiU komen.
Straks wanneer de PS4 en 720 weer een dikke voorsprong nemen zal het te veel moeite en geld gaan kosten om te downgraden naar de WiiU en lopen de meeste 3rd party devs weer weg.
Op dag 4 is één van de geheime E3 games een Nintendo game.
Wat zal het wezen ? :)
We hopen allemaal Zelda U, dus ik gok op Lets Dance 8.

Edit : Ubisoft is erg actief. Ik heb me bedacht. Ik gok op Beyond Good & Evil U.

[Reactie gewijzigd door mercapto op 7 juni 2012 02:18]

Pikmin, een 2d mario spelletje en een kermisspel. ik ha snel even wat put opties Nintendo aan de Nikkei index kopen.
dit ding wordt te duur (too little too late)
en het is te eenvoudig te kopieren met mobieltjes op de xbox360/PS3.

bespaart je weer 399euro voor een wii U :+

(typo: bespaart) :z

[Reactie gewijzigd door stewie op 8 juni 2012 12:10]

Nintendo probeerd tenminste nog innovatief te zijn. Microsoft en Sony hebben al helemaal weinig te melden op de E3. Geen nieuwe consoles, alleen nieuwe games.
Nouja ze kunnen inderdaad straks weer kopieren wat Nintendo verzint, want daar zijn ze goed in.
En nog maar eens drie Mario games en dat noem jij innovatief. Ik ben wel eigenlijk weten hoeveel het aandeel Nintendo is gezakt naar lachwekkende presentatie van gisteren. Geen datum, prijs en specs van de Wii U hoe triest wil je het hebben.
Want iedereen MOET tegelijk een nieuwe console op de markt brengen ?
Ze kopieren een gimmick die even leuk is en niet overal geforceerd in aangebracht moet worden. Prima plan.

Ik ben teleurgesteld in de gameplay degradatie van MS en Sony. Elke game draait om scripted events en filmpjes met hier en daar even de tijd om wat knoppen in te drukken lijkt het wel. Steeds meer on-rails schijn vrijheid waar je 10 uur naar een interactieve film zit te kijken en dan is het wachten op deel 2, 3, 4, 5....

Nintendo dwingt zichzelf en 3rd party ontwikkelaars om hun nieuwste gimmick overal in aan te brengen. Op papier zijn er veel toepassingen maar in de praktijk zitten we waarschijnlijk straks weer met alleen maar 13 in een dozijn party games. Ik heb geen vrienden op de bank dus Nintendo is me kwijt, tenzij ze een hele goede online service bieden met random play, online vrienden heb ik zat.

Als indy, iOS en Android games een home console voorbij streven in grafische pracht en fun factor ga je het moeilijk krijgen als Nintendo denk ik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee