Miyamoto: 'Wii U kan één WiiPad tegelijk gebruiken'

Volgens Nintendo-gamedesigner Shigeru Miyamoto kan de Wii U maar met één WiiPad tegelijk overweg. Daarom is Nintendo ook niet van plan om de nieuwe controller voor de volgend jaar te verschijnen spelcomputer los te verkopen.

Wii U-logoVolgens Miyamoto onderzoekt Nintendo nog of het mogelijk is om meer WiiPads tegelijk op een enkele Wii U te gebruiken. Volgens de bedenker van Zelda en Mario is het wellicht makkelijker om een Nintendo 3DS in plaats van een extra WiiPad te gebruiken, maar staat nog niet vast dat dit kan. Wel heeft Nintendo bevestigd dat games en controllers voor de Wii, zoals de Wii Remote en de Classic Controller, op de Wii U gebruikt kunnen worden.

Op basis van foto's heeft de site Golgotron inmiddels geconcludeerd dat het 6,2"-touchscreen van de WiiPad een resolutie van 854 bij 480 pixels heeft. De controller is verder voorzien van twee analoge sticks, een d-pad, vier knoppen en vier shoulderbuttons, met daarnaast een microfoon, een speaker, een accelerometer, een gyroscoop en een camera.

De Wii U, die afgelopen dinsdag op de E3-gamesbeurs in Los Angeles werd onthuld, heeft mogelijk niet genoeg rekenkracht om beeld aan meerdere WiiPads te leveren terwijl er ook nog hd-beeld naar de tv moet worden gestuurd. De console bevat een nog niet gespecificeerde multicoreprocessor van IBM en een grafische chip van AMD. Gezien eerdere geruchten en op de E3 aangekondigde games is de Wii U in elk geval even krachtig als een Xbox 360 of PlayStation 3.

Tweakers.net gameredacteur Paul Hulsebosch heeft de Wii U-controller inmiddels aan de tand gevoeld

Door Bart de Water

Nieuwsposter

10-06-2011 • 14:23

124 Linkedin

Reacties (124)

124
121
81
11
1
20
Wijzig sortering
De mogelijkheid om meerdere we u pad te gebruiken word nog bekeken. Nintendo heeft in een intervieuw gezegd dat ze dat nog niet hadden getest en dat ze dat gingen testen
De hardware staat nog niet vast. Als ze meer kracht nodig hebben kunnen ze de hardware nog tweaken.
De design van de console zelf staat ook nog niet vast want toen ze vroegen waarom er geen ethernet poort was zeiden ze dat dit een verlopige model was.
De eind console wordt krachtiger dit zei miyamoto.
De Wii U, die afgelopen dinsdag op de E3-gamesbeurs in Los Angeles werd onthuld, heeft mogelijk niet genoeg rekenkracht om beeld aan meerdere WiiPads te leveren terwijl er ook nog hd-beeld naar de tv moet worden gestuurd.
Hmm... de kracht is nagenoeg gelijk aan de xbox 360 en de ps3. Als ze nu wat meer power erin gestopt hadden, dan hadden ze makkelijk meerdere Wiipads kunnen aansturen. Het is het allemaal net niet met de mogelijkheden die ze nu hebben.

Mijn eerste gedachte was ook: nice, multiplayer met 4 wiipads zal wel gaaf zijn, maar dat is dus nooit mogelijk, en nog niet getest ook. Tjah... Dat je de wiimotes en controllers kunt gebruiken voor de Wii U is wel leuk, maar ik ga geen dure upgrade uitvoeren om alleen de specifieke nieuwe dingen op maar 1 wiipad te kunnen doen.
Terwijl velen gewoon upgraden van console terwijl de enige verbetering de snelheid van hardware was...
Anoniem: 251423
10 juni 2011 17:48
Dat zou betekenen dat die WiiPad niet de 'hoofd controller' voor de console gaat worden, zeker niet voor alle 3th party titles waarvan ze met volle trots zeiden dat ze op de WiiU gaan komen. Hoe wil je Metro: Last Light gaan co-open bijvoorbeeld?

Daarom vraag ik me af; wat voor controller gaan ze nog meer uitbrengen? Moeten we met een WiiMote gaan spelen voor de third party games? Hoop het toch niet.
Je kan nog altijd co-op spelen via internet, maar dat terzijde.

Het lijkt mij ook geen goede zet van Nintendo als ze niet minstens 4 WiiPads kunnen handelen. Ik verwacht eigenlijk wel dat er een constructie komt waarmee er met 1 WiiPad remote play kan worden gedaan, maar met meerdere WiiPads alleen een '2D' modus beschikbaar is waarmee dan toch zaken als scores, inventory en dergelijken op kunnen worden gedaan.

Even aangenomen dat de remote play modus gewoon 60FPS doet, zou je die bandbreedte best kunnen delen over 4 inventory schermpjes die elk met 10FPS refreshen.
Tja, dat zou jammer zijn.

Ze zouden toch best minstens 2, mogelijk 4 pads ondersteunen.

Laat de keuze aan de ontwikkelaar en de speler.

Er zijn meerdere facetten aan dit probleem.

1 is de kostprijs.

Liever iets meer betalen voor een systeem met meer mogelijkheden, langere levensduur dan keuzes te maken die veel beperken. Zeker kostprijs is belangrijk, maar ze maken al altijd winst op hun systemen, met net iets minder marge moet het toch ook kunnen. Ben eens benieuwd naar een hypothetisch bill of components van zo een controller...

trouwens, meer pads verkopen = grotere volumes componenten = lagere prijs....

2 is standaard ondersteuning.

ALS ze al 2 pads ondersteunen, maar er maar 1 standaard bij een wii u steken (wegens punt 1), dan is er geen volledige basis voor 2 spelers, en moet een pad bijgekocht worden. dat kan developers ontmoedigen. Er kunne natuurlijk verschillende SKU's gemaakt worden, een wii u met 1 pad, een wii u met twee pads, een wii u met 1 pad en twee wii controllers,.. telkens met een gepast game... wat dan weer meer mogelijkheden geeft om punt 1 op te vangen.

3 technisch limiet

dit hangt natuurlijk ook weer met punt 1, kostprijs samen. technisch kan het zeker, maar de vraag is hoever willen ze gaan.

Er zijn 2 facetten aan het ondersteunen van meerdere pads ( en daarnaast gewone controllers), namelijk de rekenkracht voor het renderen van de verschillende beelden, en het streamen van de video naar de lcd controller pad.

Het moet toch best mogelijk zijn... dat mii chase spel rendert een 4-voudig split screen, plus de controller.

Als ze nu 's de resolutie van de controller lcd netjes qHD maken, dat is 960 x 540.

dan kunnen ze gewoon een 1080 hd beeld uitsstreamen, alle controllers ontvangen het ganse beeld, maar telkens tonen ze een offset ervan op het scherm.

of laat het idee van streamen varen en steek een gpu chip in de controller... dan moet wel de data van de scene zelf doorgestuurd, maar dat kan vooraf.

het moet niet zo moeilijk zijn even te rekenen wat voor rekenkracht en meer specifiek framebuffer en zo er hiervoor nodig is, plus hoeveel data door de lucht moet... latency is ook belangrijk...

misschien dat je geen 2 full hd beelden gaat renderen van crisis 2 bv, maar voor een hd mario game of zo moet het toch kunnen...

Laat de keuze aan de developer, wat past bij het spel, maar ga het alsjeblieft niet geforceerd tegenhouden.

hetzelfde voor de multitouch bv, zou dat nu zoveel meer kosten?

[Reactie gewijzigd door Frederick D op 10 juni 2011 21:10]

WiiPad, ik vind het een aparte naam.
Zou dat ding in Groot-Brittanië ook zo heten? "Ik ga even met mijn plas-plaatje spelen".

En ik snap ook de meerwaarde van zo'n apparaat niet. Als ze dan toch zo'n ding ontwerpen dat je in je handen kunt houden, maak hem dan zo dat hij multifunctioneel is, zodat je hem net als de PSP en de VITA ook los kunt gebruiken. En helemaal als je er dan maar één per systeem kunt gebruiken. Is het nou zo ingewikkeld om het zo te maken dat dat er 2 kunnen zijn?

Ik lees dat de rekenkracht van de Wii-U moet komen. Ja das natuurlijk nie handig. Zeker voor wat ze verwachten dat die Pads gaan kosten hadden ze beter daar ook wat rekenkracht in kunnen stoppen.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 10 juni 2011 14:31]

Volgens mij slaan veel mensen hier de plank volledig mis.
Het is _juist_ het aparte dat de console de beelden genereert en doorspeelt naar de controller. Als de controller dit zelf ook nog moet kunnen dan zal deze niet zulke mooie beelden kunnen genereren en wordt de controller veel duurder en (nog belangrijker) veel zwaarder.
Ik merk dat niet veel mensen inzien dat deze console echt wel potentie heeft. Maar niemand kan op dit moment met zekerheid zeggen of het gaat werken, omdat er nog geen software voor beschikbaar is anders dan tech demo's en mockups.

Persoonlijk vind ik het een heel interessant apparaat, wat gezien de huidige kosten van hardware minstens zo goede prestaties kan leveren als een PS3 of 360, tegen een relatief lage prijs. De aankondiging van third party adoption beloofd ook veel goeds! :)
denk je niet dat het verschrikkelijk veel bandbreedte kost om real life game beelden naar zo’n ding te sturen via wifi of bleuthoot? oftewel dat wordt gigantische compressie met in de console nog redelijk krachtige hardware om het weer te decoderen en uit te pakken. vergis je niet, want dat kost nog steeds erg veel rekenkracht. persoonlijk lijkt het mij handiger en goedkoper om de remote de beeldverwerking af te handelen. dan zou je eventueel de WiiPad (lijkt wel veel op iPad hea als je het uitspreekt? misschien maar eens Apple inlichten via twitter :P) kunnen gebruiken als game console op het toilet ofzo, maar dat gaat nu niet. ook kan je dan meerdere wiiPads koppelen.


Wat ik niet snap is dat Nintendo het serieus voor elkaar heeft gekregen om te zorgen voor een grafische afhandeling door AMD die ongeveer net zo scoort als een PS 3 of Xbox 360. die dingen zijn al bijna 6 jaar oud en Sony heeft nu dus de PSV die PS3 graphics heeft in handheld formaat. lijkt mij toch een tikkie beter presteren dan de WiiU dan.
Gezien eerdere geruchten en op de E3 aangekondigde games is de Wii U in elk geval even krachtig als een Xbox 360 of PlayStation 3.
hoop dat het toch 2 keer zo goed gaat worden als dat.
Ik denk eerder dat het op basis van wireless hdmi wordt overgestuurd i.p.v. over wifi. En afhankelijk van de sterkte van het signaal zou je heel misschien toch nog op het toilet kunnen gamen :)

*edit typo

[Reactie gewijzigd door willem_liu op 10 juni 2011 17:53]

WHDMI naar een controler lijkt me een te dure toepassing! zowel mbt de initieële (lees: rechten/development-kosten )qua hardware/patenten & royalties; als het kunnen van de hardware (zeker meerdere controlers "Wii pad's) op deze manier lijkt mij een dure aangelegenheid!

Enkele voorbeelden waarom het naar mijn idee te duur zou "kunnen" worden:

Bluetooth, WiFi of misschien wel een Nintendo's eigen comm. channel lijkt me een te dure techniek om toe te passen in een console als de Wii U (in acht genomen dat Nintendo de laatste paar jaren meer op de "Cheap ass" tour is geweest dan op de copmuting power tour! Hardware is meer dan Power alleen (denk aan Wii mote etc))

[Reactie gewijzigd door johnkessels87 op 10 juni 2011 19:01]

Zeker voor wat ze verwachten dat die Pads gaan kosten
Daarom is Nintendo ook niet van plan om de nieuwe controller voor de volgend jaar te verschijnen spelcomputer los te verkopen.
Wat maakt het uit wat die Pads gaan kosten, als je toch 1 gratis bij je console krijgt
''gratis''

bij een auto krijg je ook echt geen gratis banden en gratis volle tank dat zit bij de prijs inbegrepen en bij boodschappen krijg je ook geen gratis verpakking bij die betaal je ook
gratis bestaat niet.
Nee hoor die betaal je bovenop (de benzine) de aanschafprijs in de vorm van kosten rijklaar maken :+ .'

Maargoed wat is nu je punt? Je vind de Wiipad te duur??? Of juist niet?

Zoals vermeld hoort hij bij de console en is er nog geen prijs bekend. Als het ding eigen/meer rekenkracht krijgt dan wordt hij alleen maar duurder om te produceren. Je moet het zien al dat je een zware 1080p stream naar je laptop stuurt. Natuurlijk kun je een laptop aanschaffen die zelf de zwaarste 1080p kan decoderen echter dat is niet de meest kosten efficiente oplossing.

edit: de mensen die denken te lezen dat hier staat dat de wiipad gebruik maakt van 1080p streams moet nog maar eens zijn best doen het stukje opnieuw te lezen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 11 juni 2011 02:26]

1080p sturen naar een scherm met een 854 bij 480 pixels resolutie? Lijkt me sterk. Die resolutie past 4 keer in 1080p, zou dus mogelijk moeten zijn om naar 4 wiipads te streamen, tenminste als de draadloze techniek die ze gebruiken die bandbreedte toelaat.
Het lijkt me net leuk om meerdere wiipads te kunnen gebruiken, zeker als je wilt spelen zonder tv (wat toch 1 van de features is), lijkt me leuk om bvb als je 2 of meer kinderen hebt ze rustig tegen elkaar te laten spelen terwijl je zelf rustig naar het nieuws kijkt of naar weet ik veel wat kijkt.
Het zou mij erg weinig verbazen als 1 jaar na de release ineens de Wii U-mote Plus uitkomt, waardoor het ineens wel mogelijk wordt om met 4 U-motes te spelen. Het is een geintje wat naar mijn mening vaker wordt uitgehaald door Nintendo, door achteraf iets te leveren wat de spelervaring ineens wél compleet kan maken.

Desalniettemin ben ik erg geinteresseerd in dit dingetje, zou er zeker een keer mee willen spelen!
Let wel, de Wiimote Plus is later voor de Wii geintroduceerd omdat de technologie het niet eerder toeliet.
Je hebt niet veel van mijn opmerking begrepen... ik maak een vergelijking bij een ander platform, namelijk het streamen van je desktop pc naar een oudere laptop met een 1080p blueray. Een laptop zoals bijvoorbeeld een pentium m kan deze video niet zelf snel genoeg renederen. Via VLC is het echter mogelijk dit op je desktop pc te doen en alleen de beeldstream door te sturen.
http://www.wikihow.com/Us...r-Network-Using-Multicast

Zoals het er nu naar uitziet moet je de wiitab zo ook zien..., hij krijgt zijn beeld gefeed van de console (staat in het artikel). De eerder genoemde opmerking mbt het zelfstandig makenvan het platform (dwz eigen rekenkracht), waar deze thread over gaat, maakt de controller een stuk duurder. Vandaar de vergelijking met de laptop.. Je kunt het net zo goed naar je oude laptop streamen in plaats van een laptop van 1500 euro aan te schaffen. Om het nog verder voor te kouwen; je kunt een wiitab maken met zware grafische kaart en een multicore cpu en verdere benodigdheden zoals een dvdspeler OF je streamed gewoon het beeld van je console en houd de wiitab relatief goedkoop.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 11 juni 2011 02:27]

Ik geloof dat zijn punt was dat als je de Wii U zonder WiiPad zou kopen veel goedkoper zou zijn. Ik zou ook wel 2x nadenken om de Wii U met WiiPad te kopen als de pack daardoor €100.- ofzo duurder zou worden. Vooral omdat de WiiMote e.d. er gewoon nog op werkt en veel mensen die nog hebben liggen van de gewone Wii. Daarom ben ik persoonlijk heel benieuwd naar de prijzen van de console + pad of de twee apart...
Tot hij stuk gaat en het niet onder de garantie valt.
Het is een nickname, net zoals Wiimote officieel door het leven gaat als Wii remote of in het Nederlands Wii-afstandsbediening. Wii U-controller is ook weer zo'n mond vol en ze hebben het apparaat officieel nog geen naam gegeven :)

[Reactie gewijzigd door Rafe op 10 juni 2011 14:29]

De Britten maken zulke dingen wel vaker mee. Leuk voorbeeld is Avatar/The Last Airbender. Het draait in die serie om air/water/fire en earth "benders". Benders is in Brits Engels een niet zo vriendelijke uitdrukking voor homosexueel. Daar zit je dan met je kinderen voor de buis :p
Anoniem: 315662
@RagingR210 juni 2011 15:37
de wii heet nu toch ook gewoon de wii, lijkt me niet zo'n groot probleem.
Zou dat ding in Groot-Brittanië ook zo heten? "Ik ga even met mijn plas-plaatje spelen".
Dat zal wel meevallen, in Engels sprekende landen zijn ze wel gewend om meerdere verschillende woorden te hebben met dezelfde uitspraak. Dat maakt het Engels soms ook lastig. Je kan vaak aan het woord niet zien hoe je het uit moet spreken. Het zit dus voornamelijk tussen jouw oren ;)
Anoniem: 315662
@Proxx10 juni 2011 15:41
het is Wii Pad, dus niet Wi iPad, je vergelijking is een beetje vergezocht.
Leuke flame:

Echter denk ik dat Nintendo en Apple op dit gebied redelijk aan elkaar gewaagd zijn (op gebied van patensen en naam/brand)

Tevens zouden de 2 GIGA's iets van elkaar kunnen leren. Beter communiceren zij met elkaar om betere producten voor de consument te realiseren.

On topic: "Wii pad" is een titel/naam die is gegeven aan de controler van de Wii U door een Engels nieuws-blad/bericht en dus niet representatief voor de naamvoering die Nintento gaat voeren!!!

Ikzelf vind de naam "Wii pad" een leuke/goede naamgeving voor de controler zoals deze nu is gepresenteerd voor Nintendo (door een tech-nieuws site). Ofwel Ninty Wii U pad FTW! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door johnkessels87 op 10 juni 2011 19:12]

Ik lees een heleboel mensen die aan het klagen zijn dat er maar een WiiPad aangesloten kan worden op de Wii U. Maar volgens mij is dat helemaal niet zo'n groot probleem. En als er 4 WiiPad's gebruikt zouden kunnen worden op de Wii U dan zou daar maar weinig gebruik van gemaakt worden door de mensen die de Wii U aan gaan schaffen. Het lijkt me namelijk dat die WiiPad door als zijn mogelijkheden en het beeldscherm wat er is ingebouwd een behoorlijk hoog prijskaartje heeft. Een originele Wiimote kost 50 euro een alternatief merk kost 20 euro. Kun je na gaan wat ze voor een WiiPad gaan vragen. Stel dat je uit gaat van een prijs van 150 euro per WiiPad. De meeste mensen gaan echt geen 450 extra betalen om 3 controllers extra in huis te hebben. Ik denk dat de meeste mensen die 50 euro van de originele Wiimote al teveel vinden.
Voor 4 personen is misschien wat overdreven. Ik denk dat er genoeg mensen zijn met 2 controllers bij hun console (zoals ik) om even een spel samen te spelen. Ik denk daarom dat het leuk was geweest dat je in ieder geval met 2 mensen tegelijk een game kon spelen, zoals bijvoorbeeld dat schietspel waarbij je met de Wiipad kon richten.
En hier lopen we weer tegen een van de grootste problemen van Nintendo aan : rekenkracht. Ze maken wel leuke toestellen maar die zijn niets tegen de rekenkracht van de Sony Playstation 3 of Xbox 360.

Ik vind het ook jammer dat je maar met 1 WiiPad per systeem kan spelen omdat er in de promotievideo ook iemand af de tv moet omdat iemand anders baseball wil zien. Dan is het toch wel zo leuk als je met zn tweeën aan het spelen bent dat je met twee kan voortspelen.
En hier lopen we weer tegen een van de grootste problemen van Nintendo aan : rekenkracht. Ze maken wel leuke toestellen maar die zijn niets tegen de rekenkracht van de Sony Playstation 3 of Xbox 360.
Heb je het bericht wel gelezen?
Gezien eerdere geruchten en op de E3 aangekondigde games is de Wii U in elk geval even krachtig als een Xbox 360 of PlayStation 3.
dat is wel een prestatie 7 jaar na de release van de 360 :s
Daarom is Nintendo ook niet van plan om de nieuwe controller voor de volgend jaar te verschijnen spelcomputer los te verkopen.
Leuk, en wat nu als mijn controller buiten de garantie om kapot gaat? Moet ik contact opnemen met Nintendo om vervolgens een paar dagen/weken te moeten wachten op een nieuwe controller?

[Reactie gewijzigd door densoN op 10 juni 2011 14:35]

Gezien eerdere geruchten en op de E3 aangekondigde games is de Wii U in elk geval even krachtig als een Xbox 360 of PlayStation 3.
Ik kan het mis hebben hoor, maar volgens de geruchten word de nieuwe Wii wel een stuk krachtiger als de PS3 en 360

Een nieuwere generatie triple core cpu van IMB op hogere clocks als de concurent
een r700 serie videokaart, (4890) die is vele malen krachtiger als wat in de huidige consoles zitten.
En niet te vergeten dat deze "IBM" core grote kans een nieuwer type is... en dus betere performance zal kunnen genereren.

(een voorbeeld wat mogelijk zou zijn met een 6e generatie IBM Power Core (nu is de 7e generatie al "current")) http://mediacdn.disqus.co...ges/116/8914/original.jpg

Afwachten is alles wat we kunnen doen... Al is brainstormen wel leuk O-)

[Reactie gewijzigd door johnkessels87 op 10 juni 2011 17:38]

ja prima en erg leuk, maar waarom kunnen ze dan maar 1 wiipad aansturen terwijl sony met remote play dat ook al kan. het verschil tussen de twee concoles is echt huge.

je hebt gelijk dat de Wii u een stuk sterker als de 360 en PS3 gaan worden, maar waarom dan maar een controller? hebben ze de „U” in Wii-U iets te letterlijk genomen? volgens mij is de Wii in de markt gezet als familieconsole. daar blijft nu dus niets van over.
Vergeet niet dat de gewone Wii controllers ook gewoon ondersteund blijven, dus het casual gamen blijft. Met de betere specs gaat dat er ook nog eens een stuk beter uitzien :)

Ook zijn de definitieve specs nog niet bekend, dus wie weet kunnen er straks twee Wii U controllers worden gebruikt.
Van dat kapot gaan was het eerste waar ik aan moest denken toen ik dit artikel las.
Er zit best nogal wat tech in zo'n remote, dus de kans dat één van die toeters en bellen het vroeg of laat zal laten afweten is toch niet te verwaarlozen...

Ik vraag me echt af hoe ze dat willen regelen.
Ofwel:
 • geven ze "life long" garantie, maar dat zou ze wsl te veel kosten.
 • moet je een aardig bedrag (dat nog niet publiek is gemaakt) neertellen na een tijd aan de lijn van Nintendo customer support te hangen.
 • zijn ze volledig onverkrijgbaar zonder Wii U en zodra je controller kapot is, willen ze dat je een volledig nieuw systeem koopt.
Guess only time will tell.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door -ETz-candyman op 10 juni 2011 15:48]

tja, niet alleen een probleem NA garantie, maar ook tijdens garantie, want als jij je controller kapot laat vallen, dan valt dat echt niet onder de garantie..
Anoniem: 26222
@densoN11 juni 2011 00:02
Als je de afstandsbediening van je TV kapot laat vallen kan je ook geen nieuwe kopen in de winkel. Dan bel je de fabrikant. Zo moet je het zien.
De Wii U lijkt minstens de rekenkracht te hebben van de 360 vzwiw, lijkt me dus niet al te lastig om een 'extra' schermpje aan te sturen.
Maar de Wii U is dan ook al van de 2e generatie en die zal het op de markt moeten opnemen tegen de Playstation 4 en Xbox (480?).
Anoniem: 325463
@alopex10 juni 2011 14:32
Xbox 720 vind ik leuker klinken, ik denk dat de PS4 wordt uitgerust met een hexacore cpu met een high-end gpu: bijvoorbeeld de radeon hd6950
En die zal dan vast games in 2K ondersteunen als dat ding uitkomt :)
Trouwens, de wii is de 7de generatie en de wii u komt van de 8de generatie

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 325463 op 10 juni 2011 14:33]

Hexacore in een PS, verliezen ze dan niet een core dan wat ze nu in de ps3 hebben
Ja en nee... De CELL is iets apparts!?! deze cores kun je absobuut niet vergelijken met een normale X86 core of power core. De CELL heeft (kort door de bocht) 1 hoofd core met 7 zogenaamde SPU's, hiervan is 1 SPU uitgeschakeld... De hoofd core is vergelijkbaar met een X86 of power core! Maar de SPU's kunnen (wederom kort door de bocht) slecht 1 taak verwerken. Ofwel een normale core die alles kan met 6 cores die kunnen worden geoptimaliseerd voor specifieke taken zoals physixs en renderen van shaders of textures. Vandaar was het initieel ook de bedoeling dat de PS3 geen apparte GPU zou hebben. Dit bleek echter al in een vroeg stadium niet voldoende (lees makkelijk) voor "gaming" toepassingen.

De CELL heeft absoluut potentie, echter is de ontwikkeling hiervoor zeer complex. Over het algemeen zou een hexa+ core een goede keuze zijn voor multie platform, dit zorgt ervoor dat ports makkelijker kunnen worden geoptimaliseerd voor een toekomstige console (lees Wii U/PS4/Xbox xyz). Tevens zijn de meeste ontwikkelaars meer bekend met de X86 of powercore structuur. Om deze reden is het financieel aantrekkelijker om als multiplatform ontwikkelaar te werken met X86 of IBM powercore.

Er gaan geruchten dat de WII U een processor heeft die tussen de 1.5 en 2.5 maal strerker is dan die van de x360. (3x 3.2GHz met een soort van hypertrading (dus 6 treads) op powercore structuur voor de x360). De Wii U zal grote kans een soort gelijke CPU bevatten, maar dan op een nieuwere structuur, hogere snelheid en wellicht een extra core.

Hier een voorbeeld van wat mogelijk zou zijn: http://mediacdn.disqus.co...ges/116/8914/original.jpg en nog een http://www.engadget.com/2...brains-in-nintendo-wii-u/ Let wel op dat dit puur speculatie is. Tevens een foto met commentaar over de CPU chip die de Wii U zou bevatten (let op: dit is een foto van de 1st dev. kit) http://m.engadget.com/def...tegory=classic&postPage=1
Een minimum van 2 "Wii pads" lijkt me toch wel gaaf hoor... Er zijn dan veel meer mogelijkheden voor game devolepers. Denk bijvoorbeeld aan toffe coop functies etc.

De "Wii pad" zoals in het artikel genoemd lijkt mij persoonlijk echt heel erg leuk. Zeker de mogelijkheid om een soort van "virtueel beeld" in je virtueel spel te kunnen genereren. Voorbeeld: Ik ben een shooter aan het spelen. Ik bevind mijzelf in een tank oid. en wil zonder de turret te draainen links of rechts tov. de tank een beeld krijgen van het battlefield... Ik draai de controler en zie wat er gaande is! Dit is slechts één van de mogelijkheden die ik voorzie met deze controler!

Niet alles draait om pure power! Dit is pure coooooooole hardware.

Edit: een mening van IGN.com over de controler (welke nog steeds in dev. stage is) http://m.uk.ign.com/articles/1173582

EINDE

[Reactie gewijzigd door johnkessels87 op 10 juni 2011 17:20]

"Er gaan geruchten dat de WII U een processor heeft die tussen de 1.5 en 2.5 maal strerker is dan die van de x360. (3x 3.2GHz met een soort van hypertrading (dus 6 treads) op powercore structuur voor de x360). De Wii U zal grote kans een soort gelijke CPU bevatten, maar dan op een nieuwere structuur, hogere snelheid en wellicht een extra core."

Allemaal speculatie die tegen de feiten in gaan.
Observatie 1) Pretty much alle demos uit de presentatie waren van andere platformen en dus niet op de wiiu. Of hij is compleet nog niet klaar, of developers hebben nog niets geport of hij is gewoon niet zo geweldig. Gezien het nintendo is is mijn geld op het laatste.
Observatie 2) De tech demo die zogenaamd wel op de hardware draaide was underwhelming at best. Zelfs eerste generatie xbox360 en ps3 games zagen er beter uit en zien er nu veeeel beter uit.
Observatie 3) Als iemand die alle nintendo hardware tot de wii bezit kan ik me niet herinneren dat ze ooit sterke specs hebben gehad. Niet perse altijd slechte specs, maar niet de beste. Het lijkt me raar dat nintendo na decennia opeens van koers wisselt terwijl ze het zo goed doen. Vergeet niet, nintendo heeft bijna elke E3 wel aangekondigd dat dit jaar het jaar zou worden waarbij ze aandacht zouden geven aan de interesses van de core gamer. Een belofte die ze tot nu toe nooit in de verste verten zijn na gekomen.

Een hele hoop beloften, een slechte trackrecord qua beloften en speculaties dus. Quite frankly, eerst zien, dan geloven want hun woord is niets waard. Als ze hun beloften waar maken dan vraag ik me nog eens af waarom ik geld zou moeten neer dokken voor hun terwijl ik de entertainment die ze beloven ook ergens anders al haal.
Allemaal speculatie die tegen de feiten in gaan.
Observatie 1) ...
Observatie 2) ...
Observatie 3) ...
Je eerste observatie is gewoon een flame, niet gebaseerd op feiten. Het porten van spellen naar een compleet nieuw systeem kost veel tijd en geld. De Wii U is nog lang niet af, de specs staan nog niet eens definitief vast. Denk je nou echt dat externe studio's bakken met geld gaan investeren in hardware die nog niet af is?

Je tweede observatie is wederom een flame. De techdemo is vergelijkbaar met PS3 en Xbox360 graphics. Als je games wilt die er "nu veeeel beter" uit zien zul je toch echt een PC moeten hebben. De consoles, Wii U tech demos - PS3 - Xbox360, onderling vertonen niet meer dan marginale verschillen. Dat is ook niet vreemd, het is immers antieke hardware wat er in de huidige generatie consoles zit. Nintendo heeft met de techdemo inderdaad een behoorlijk underwhelming vertoning afgeleverd. Als dit het is, dan hebben ze niet meer gedaan dan de huidige generatie bijgebeend, maar niet overtroffen.

Je derde observatie is ook al een flame. Je vergeet volgens mij de NES, SNES en N64. Destijds waren er geen consoles die zowel grafisch als audio-technisch beter presteerden. Je zou wellicht kunnen beargumenteren dat de eerste Playstation destijds een voordeel had vanwege de CD-ROMS versus de cartridges van de Nintendo 64 waardoor de PS veel meer opslag voor games beschikbaar had. Maar daar staat tegenover dat de N64 vrijwel geen laadtijden had, terwijl je van de PS bijna grijze haren kreeg elke keer dat er een nieuw level geladen moest worden :)

Ik vindt je laatste reactie opzienbarend. Een Nintendo console koop je niet voor 3rd party games, maar juist voor de Nintendo spellen. Mario, Zelda, Metroid, enz. Dat zijn games die je absoluut nergens anders zult vinden. De Wii heeft bewezen dat je geen high-end systeem hoeft te hebben om de meest succesvolle console bouwer te zijn. Sterker nog, de destijds high-end systemen van Microsoft en Sony hebben in hun leven erg veel problemen gekend. Dergelijke ellende is Nintendo nog nooit voorgevallen terwijl (of misschien wel doordat) zij al veel langer aan de weg timmeren. En, petje af, Nintendo verdiende geld aan de hardware vanaf de dag dat de Wii gelanceerd werd. Sony en Microsoft hebben honderden miljoenen toe moeten leggen op hun hardware de eerste jaren van de huidige generatie.

Als Nintendo iets bewezen heeft, dan is het wel dat ze goede consoles kunnen bouwen waar je veel schikt van zult hebben als je van Nintendo spellen houdt. High-end hardware of niet.
Zo naar het schijnt zal de PS4 WEL een vergelijkbare CELL proc hebben met nog meer SPU's, wat natuurlijk nu geen probleem meer is omdat developers nu eindelijk de CELL onder de knie krijgen, tja en dan weer een compleet andere architectuur gaan nemen is niet zo'n slimme zet..

En de WiiU mag ook best een snellere proc hebben, het ding komt pas bijna over een jaar uit, en dan is de xbox360 al meer dan 6.5 jaar oud, dus als ze dan nog een gelijkwaardige proc zouden hebben is dat te triest voor woorden..
Het lijkt me meer logisch dat ze voor de PS4 weer voor CELL gaan. Ten eerste omdat het backwards compatibiliteit enorm zou vergemakkelijken op die manier en omdat de ontwikkelaars inmiddels eraan gewend zijn (en het ook steeds meer gewend zullen geraken). Daarom dat geporte games er op PS3 dikwijls minder goed uit zagen dan op Xbox 360, maar dat is inmiddels voorbij.
Xbox360 sloeg om het feit dat het hele systeem op de gebruik heen draait (niet letterlijk) vandaar de naam 360, denk ook niet dat de volgende Xbox720 of 480 of een dergelijk variant hiervan gaat heten.

Ontopic:
Vind het wel jammer dat deze er maar 1 kan aansturen, maar als de gebruikte processor net zo krachtig is van de Xbox360 kunnen ze er niet een iets krachtigere inzetten zodat hij er meer kan aansturen?
Lol, een 6950 in een PS4, dream on!
Helemaal niet zo onwaarschijnlijk, wie weet zelfs nog sterker. Als je zoiezo bedenkt dat prijzen in de loop van de tijd dalen en het nog zeker nog >1 jaar duurt voordat een eventuele nieuwe Xbox of PS in de winkels ligt. En als Sony of Microsoft het dan massaal inkoopt is het ook weer goedkoper.

Helemaal niet zo onwaarschijnlijk.
NVIDIA is goede vriendjes met Sony lately.
Maar de Wii U is dan ook al van de 2e generatie en die zal het op de markt moeten opnemen tegen de Playstation 4 en Xbox (480?).
2e generatie?

de Wii U is 6e generatie console. Nintendo doet al een fors tijdje mee in die industrie. Microsoft zit pas op generatie 2, en sony op generatie 3. Het enige verschil is dat MS en Sony altijd enorme risico's nemen door per verkochte console in het begin enorme verliezen te pakken. ( dat is pas eens door iemand uitgerekend, en heeft bijvoorbeeld sony een slordige 4 miljard gekost ). Nintendo echter, maakt per console winst. Altijd al. Ze gaan ook niet anders doen.
Geen losse verkoop? lekker dan als je wii-pad kapot gaat, kan je kiezen, of de molen in bij nintendo om via support een nieuwe te kopen/krijgen, of een compleet nieuwe wii-u kopen.

Aan de andere kant, dat ding zou los waarschijnlijk te duur worden om in de winkel te kunnen verkopen als "controller"
Anoniem: 325463
@vectormatic10 juni 2011 14:42
Er zal vast wel eentje(danwel namaak) op dealextreme ofzo verschijnen, en console reparatie shops kunnen vast wel aan officiële spare parts komen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 325463 op 10 juni 2011 14:43]

Eigenlijk niet, ze halen ze uit systemen die kapot zijn maar nog bruikbaar zijn.. (net als dvd drive replacements - de duurste Wii reparatie van 120 dollars)
Namaak lijkt me een moeilijk punt:

Danwel met licenties dan wel om het geavanceerde stukje techniek.
Ik denk dat dat inderdaad eerder een reden is, wie gaat nu een extra controller van laten we zeggen 'bijna 100 euro' halen?
Anoniem: 365841
10 juni 2011 14:25
Wat heb je dan nog aan de Wii (We) als je er maar 1 kan gebruiken :/
Inderdaad. Zo te zien hebben ze de "U" in de "Wii U" te serieus genomen.
Omdat er ook nog gewone Wii controllers in combinatie gebruikt kunnen worden. Kan je dus nog steeds met meerdere gamen.
De console is WIJ, de controller is JIJ, voor als de anderen aan WIJ bijv. tv willen kijken, dan kan JIJ doorspelen :)
Behalve dat ook nog een nieuwe console met hopelijk meer content voor 'hardcore' gamers.
Behalve dat ook nog een nieuwe console met hopelijk meer content voor 'hardcore' gamers.
Uit het oorspronkelijke artikel hier op t.net, waarin de Wii U werd aangekondigt:
Van third party-ontwikkelaars werden Wii U-versies van Lego City Stories, Darksiders II, Tekken, Dirt, Batman Arkham City, Assassin's Creed, Ghost Recon Online, Aliens: Colonial Marines, Metro: Last Light en Ninja Gaiden 3
Dat begint er toch al serieus op te lijken. ook hoorde ik iets over Battlefield, en CoD. Daarnaast is Ubisoft een grote aanjager met Nintendo zelf. En dit alles gaat gepaard met kwaliteit gelijk aan (of beter) aan de xbox 360 / PS3.

Nintendo heeft zelf toegegeven dat ze onbedoeld een splitsing hebben aangebracht tussen core en casual gamers. Waarbij de eerste groep meer richting 360/PS3 ging, en de laatste naar de Wii.

Ze gaan de splitsing nu ongedaan proberen te maken, en ik zie het ze nog wel doen ook.
Die console wordt gewoon een Xbox 360/PS3 qua specs, daar kan Nintendo in 2012 net zoveel winst op maken als destijds met de Wii. Eigenlijk loopt de Wii U volgend jaar al gelijk achter, net als de Wii achterliep toen hij uit kwam, al zal het verschil nu niet zo drastisch zijn. En gezien het feit dat waarschijnlijk alles weer van plastic zal zijn aan de controller, behalve het schermpje en alles gestreamt zal worden via de console zal de controller ook niet al te veel kosten qua productie. Ik vind dat toch wel jammer dat het er altijd zo goedkoop uit ziet. Als je dat vergelijkt met de PS3 of de nieuwe Xbox 360 Slim, dat ziet er toch wat professioneler en waardevoller uit.
En die zijn niet van plastic? Euhm.. toch wel.
Volgends meerdere bronnen... een van deze: http://www.youtube.com/watch?v=hTkCIJGTe_U is de controller juist niet cheap ass! Dit hadden veel criticie wel verwacht, echter op de E3 hebben zij met de Wii U kunnen spelen (demo's) en bleek juist het tegenover gestelde! (Bijvoorbeeld fok gamer (ondergeschikt aan tweakers.net))

De controller zou goed/degelijk/duur ogen en prima in de hand te liggen! Echter is het nog steeds niet zeker dat de retail versie van de Wii U en "Wii pad" zo zal blijven en is dus onderhevig aan veranderingen.

Tevens commentaar van een journalist: That the controler "Wii pad" would be: Absolutely impressive". Tevens is de demo van Zelda; more mature: due to the amount of spiders and the mature feeling of it! http://www.youtube.com/watch?v=hTkCIJGTe_U

Kort: Ninty --> Nintendo "gaming/power/pure/all/fun and overall more adult" zou van toepassing zijn als je het volgende filmpje bekijkt: http://www.youtube.com/watch?v=hTkCIJGTe_U Let op: dit is slechts één demo en dus niet representatief voor de gehele line-up aan games/console; Wii U

Only time will tell!

BTW: spiders are getting angry by a spider disco! LOL 8)7


Edit: 2x hetzelfde fimpje op youtube (tube8) om twee diverse punten duidelijk te maken.

Edit 2: zei --> zij (als in onderwerp)

[Reactie gewijzigd door johnkessels87 op 10 juni 2011 18:32]

Beetje jammer, de huidige Wii is juist een familie-console imho. Zou dus wel fijn zijn als dat zo blijft.

Anyways, voor wie niet kan wachten op de WiiU, je kan met een iPad en Apple TV een vergelijkbaar iets doen. ( http://www.techzine.nl/ni...hd-doet-een-wii-utje.html )

Het verschil met het systeem van de Wii is dat je iPad (je controller dus) de berekeningen doet, en het beeld stuurt juist naar het kastje bij de TV.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 10 juni 2011 14:28]

Of gewoon een telefoon met (wireless) HDMI, me LG 2X kan zonder andere apparaten gewoon op me TV spelen (is nog wel bekabeld maar dat zal met de tijd ook wel verdwijnen) ;) Of elke Android phone op je PC aansluiten als controller :)
De meeste huidige spellen laten dan hetzelfde zien op het scherm als op je 'controlller' bij Real Racing HD zie je de kaart op je controller en de je auto e.d op je TV.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee