Nintendo boekt eerste jaarverlies ooit door inzakkende verkoop

Nintendo heeft voor het eerst ooit een jaarverlies moeten melden. Sterke dalingen in de verkoop van de Wii en de Nintendo 3DS zijn de oorzaak. Volgens Nintendo worden de resultaten beter met de Wii U en de uitbouw van het Nintendo Network.

Nintendo logoHet jaarverlies is te wijten aan een inzakkende verkoop van alle Nintendo-consoles. Het bedrijf verkocht tijdens dit financiële boekjaar, van maart 2011 tot maart 2012, 36 procent minder consoles. Daarbovenop lijdt het bedrijf onder een te sterke yen, waardoor de waarde aan geëxporteerde goederen onder druk staat.

Zo werden van de Wii in het jaar maar tien miljoen stuks verkocht in plaats van de gehoopte dertien miljoen en daalde de vraag naar de Nintendo 3DS. Nintendo heeft geen gedetailleerde en bijgewerkte verkoopcijfers van de 3DS vrijgegeven. Wel werd eerder dit jaar bekend dat er in totaal vijftien miljoen stuks van de 3DS waren verkocht sinds de release in maart vorig jaar.

Daarbij zwelde de verkoop van de 3DS pas aan na zware prijsverlagingen, die de winstmarge van Nintendo zo sterk zouden hebben gedrukt dat het bedrijf per verkochte handheld een nettoverlies zou lijden. Volgens sommige bronnen ziet het bedrijf zijn markt ook opgeslorpt worden door de toenemende populariteit van gamen op smartphones, maar de president van Nintendo ontkent die stelling.

Nintendo ziet het volgende jaar rooskleurig in. "Met de komst van de Wii U later dit jaar wordt het beter. We hebben geleerd van de fouten die we hebben begaan met de launch van de 3DS en gaan het met de Wii U goed doen." Het bedrijf wil zich ook meer richten op de onlinedienst Nintendo Network van de volgende console.

Door Adrian Buyssens

26-04-2012 • 12:02

84 Linkedin

Reacties (84)

84
83
43
3
0
30
Wijzig sortering
Geen verrassing voor mij. De Wii is vrij oud (net als alle andere consoles) en heel veel mensen hebben er al eentje. Waarom de verkoop van de 3DS dan zo tegenvalt weet ik niet, maar misschien heeft men genoeg van het begrip "DS"? Ze moeten is met een nieuwe naam komen misschien. :)

Verder goed dat men focust op online gebruik. Ik hoop alleen niet dat die "friend codes" terugkomen en dat de nieuwe Smash Bros. op een server draait ipv bij iemand thuis. Zoals Mario Kart Wii.

Verder zou ik graag zien dat de nieuwe Smash uitbreidbaar wordt vanuit de Nintendo Shop. Voor 0,25 cent een nieuwe character kopen ofzo. Dan kan je een spel eindeloos blijven uitbreiden en blijf je het spelen. Natuurlijk is 0,25 niet zoveel, maar als miljoenen mensen het poppetje (of de stage, de muziek, of misschien compleet nieuwe mode) downloaden verdien je er toch een hoop aan! :)

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 26 april 2012 12:09]

3DS heeft het niet bijzonder goed gedaan, ook niet qua beoordeling van kwaliteit. Maar het grote probleem is eigenlijk nog wel dat voor veel mensen een handheld niet genoeg toegevoegde waarde meer heeft.

5 jaar geleden had bijna niemand een smartphone, de mensen die er wel 1 hadden kwamen vaak niet verder dan hele simpele spelletjes (ik spreek uit ervaring, had zelf een Qtek 9100). Toen was een handheld nog erg aantrekkelijk, dan had je wat te doen. Nu heeft een flink gedeelte van die groep een nieuwe smartphone met een zooi spelletjes. Natuurlijk zijn deze niet altijd van dezelfde kwaliteit, maar ze komen steeds dichter in de buurt, in sommige gevallen bieden ze zelfs betere spellen.
Een handheld is dan ook gewoon niet meer aantrekkelijk voor deze groep. Een handheld met wat spellen kost je zo 250-300 euro en die moet je dan altijd bij je dragen. Je telefoon heb je al en de spelletjes, als ze niet gratis zijn, kost je een paar euro.

Ik heb zelf naast mijn eerste smartphone nog regelmatig mijn PSP of NDS gedragen. Nu zit ik in de trein bijv Civilization Revolution te spelen. Ja dan heeft een handheld weinig toegevoegde waarde meer, de 3DS en PSV kunnen mij dan ook nog weinig boeien, ook al vind ik zeker die laatste een schitterend apparaat.
En niet alleen de naam, ook de grafische kwaliteit van de spellen moet echt omhoog. Eigenlijk zien vaak alleen de spellen van Nintendo zelf er goed uit, de rest gewoon minder.
Als de Wii U 1080p gaat ondersteunen moet dat lukken toch? De meeste spellen voor de Wii zien er in Dolphin (emulator) in 1080p namelijk prachtig uit. Het probleem is alleen dat de Wii dit niet ondersteund.
Alleen resolutie is niet genoeg. Het zou wel helpen wat glande randjes weg te krijgen, en zeker in wat meer cartoony games a la Zelda zullen wel opknappen, maar realistische stijlen zullen toch echt afgrijselijk blijven als de hardware de prestaties niet kan leveren.

De vraag is natuurlijk in hoeverre dit voor Nintendo van belang is...
Er word gezegd dat de Wii U, ongeveer gelijk word met de Xbox 360, qua console kracht.

Denk persoonlijk dat ze een grote fout maken bij Nintendo, Wii was nieuw en goedkoop en vooral de controller was een heel nieuw concept.

De Wii was een alternatief voor de hele dure andere consoles, deze generatie komen zowel MS als Sony met in verhouding minder grote stap in prestaties maar wel met goedkopere hardware.

Voor de Wii U geld dat niet meer, waarom zou je een Wii U nemen als je het zelfde krijgt van een Xbox 360, waar wel veel spelen al voor uit zijn, en Kinect is eigenlijk vergelijkbaar met de Wii controller, maar dan zelfs zonder controller die je TV kan vernielen.

Leuk dat schermpje op de Wii U controller, maar denk dat het niet genoeg is voor de super verkopen als ze hadden met de Wii.

@HerrPino
Had persoonlijk juist weer gelezen dat hij ongeveer 6x krachtiger zou zijn.
Is een Xbox 360 niet 6x zo krachtig als een Wii?

[Reactie gewijzigd door player-x op 26 april 2012 13:39]

Om eerlijk te zijn; je moet toch wel een apart slag idioot zijn als je je TV kapot gooit met een WiiMote. Er zitten sinds de allereerste release polsbandjes bij ffs.
Er word gezegd dat de Wii U, ongeveer gelijk word met de Xbox 360, qua console kracht.
Had persoonlijk juist weer gelezen dat hij ongeveer 6x krachtiger zou zijn. Maar goed, we zullen zien. Totdat de specs bekend zijn en hij op de markt is, zal het speculeren blijven. Voor mij geld dat als er een Zelda voor wordt gereleased (en het liefst 1 die eruit ziet als in de WiiU tech-demo) dan koop ik hem.
De volgende generaties Xbox en Playstation ondersteunen waarschijnlijk 4K. Dus dan loopt Nintendo alweer achter.
Wie hebben er tegenwoordig 4K televisies? Bar weinig mensen, vermoed ik.
Voor dat handjevol mensen dat een 4k televisie heeft hoef je het ook niet te doen... De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een TV die 1080p kan weergeven.
Dat zei men van 1080p toen de xbox 360 en ps3 uitkwamen ook.
Die ondersteunen dat in de praktijk dan ook maar hoogst zelden. Je mag al blij zijn als de gemiddelde 260/PS3 game 720p haalt.
Dat was overigens ook wel een grote reden dat Nintendo die hele HD-race links heeft laten liggen.
De verkoop van de 3DS valt helemaal niet tegen, tis de snelst verkopende handheld ooit.

Echter maakt Nintendo hier minder winst op dan destijds op de DS. De Wii doet het inderdaad slecht, en bovendien heeft Nintendo veel aan R&D uitgegeven voor de Wii U.
De verkoop van de 3DS valt helemaal niet tegen, tis de snelst verkopende handheld ooit.
Veel falende of slecht verkopende zaken heb ik weten de snelste te zijn in iets.

Je kunt de titel "de snelst verkopende" op zoveel wijzen claimen of bekomen, dat ik die dingen echt niet meer als waardemeter neem.

De nieuwe nokia smartphones worden ook zo geportretteerd, maar denk je dat het in realiteit over het algemeen zo lekker loopt ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 april 2012 13:00]

Nee maar om nou steeds te zeggen dat de 3DS tegenvalt qua verkopen? Ze maken er geen winst op, dat is wat anders.
De 3DS deed het beter dan de Wii en is in Japan de best verkochte hardware ooit, da's al met al niet slecht.

Ben het wel met je eens dat elk bedrijf naar dat bepaalde groepje cijfertjes zoekt waarbij het systeem goed uit de verf komt. Maar met 13 miljoen verkochte apparaatjes in een jaar tijd kan je toch niet klagen, zeker niet in deze tijd.
Ik denk dat mensen (nog) niet heel veel behoefte hebben aan 3D. Als je dan al een DS hebt, is een nieuwe niet nodig.
Ik heb anders hier een Gameboy, Gameboy Advanced, 2 DS lights en een 3ds
Anoniem: 181786
@Framoes26 april 2012 17:41
Ik heb een DSi en heb enige tijd geleden toch een 3DS gekocht. Geweldig apparaat en het heeft zeker heel veel toegevoegde waarde.
Het scherm is beter en dan ook nog eens in 3D wat de games er wel heel leuk uit laat zien. Er zijn inmiddels erg leuke titels op verschenen. De internetmogelijkheden oa multiplayer) zijn verbeterd en er zitten een heleboel andere leuke dingen op die de DSi mist.

De 3DS is echt niet enkel een DS 1.5 met een 3D schermpje.
Maar met een DS kan je niet de spellen spelen die op de 3DS uit komen, omdat de 3DS een nieuwe krachtigere handheld is dan de DS.

Dus niet zo als de DS en DSi wat gewoon het zelfde apparaat is
Dus niet zo als de DS en DSi wat gewoon het zelfde apparaat is
Ook dat klopt niet, de DSi was wat krachtiger dan de DS/DSLite welke wel gelijk waren qua hardware. Maar de 3DS wint het dan weer met een kracht die er echt ver boven ligt. (Wii+ niveau)
Wel goed dat Nintendo de focus legt op betere online diensten. Ze liggen een stuk achter als je kijkt naar xbox, ps3 en pc.
Wel goed dat Nintendo de focus legt op betere online diensten. Ze liggen een stuk achter als je kijkt naar xbox, ps3 en pc.
Fatsoenlijke offline gaming is al praktisch niet meer mogelijk met al dat DLC geweld, dus hopelijk gaat Nintendo niet diezelfde kant op. De focus moet weer komen op goede standalone games die je in z'n geheel koopt i.p.v. dat je je blauw betaalt aan extra content in de hoop dat het uiteindelijk een fatsoenlijke game is.

Terug naar het model van de NES en SNES dus, toen de focus niet alleen lag op het snel eruit pompen van matige games en online geld binnen harken.
Die focus heeft Nintendo mijn inziens juist altijd vast gehouden, vele titels zijn echte huiskamer games of echte sp-games zoals Mario. Maar ik denk juist dat dit een beetje het probleem is voor Nintendo die toch teveel heeft gerekend op familie en vrienden die gezellig bij elkaar gaan zitten om te gamen, maar dat gebeurd gewoon lang niet meer zoveel als vroeger. In de Snes tijd en de PS1 tijd zaten we iedere avond bij een andere vriend... nu gamen we nog steeds samen, maar over een draadje en ieder in zijn eigen vertrouwde omgeving.
Misschien geen DLC en online geld binnenharken zoals sfynx zegt maar Nintendo staat wel bekend om zijn eindeloze rehashes van games. Hoeveel mario karts, kirby's, zelda's etc zijn er al wel niet?

Heb hier een wii en een xbox staan maar kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst de wii heb aangeslingerd, en dat is echt niet omdat ik de games te kiddy vind.

Ik denk zowieso dat de Xbox360/Wii mijn laatste console zal zijn. Ik vind de releases van de afgelopen tijd op consoles bijzonder slecht en games worden steeds incompleter afgeleverd om maar ff snel wat geld binnen te harken met DLC.

Ik vermaak mij de laatste maanden veel beter met F2P games op de PC zoals League of Legends of World of Tanks.
Hoezo ligt Nintendo achter? Nintendo is eigenlijk altijd al meer van de Arcade geweest en op dat vlak doen ze het best goed!

En ze zijn de enigste met de technologie dat wanneer je de controller beweegt er iets gebeurd. (Of heb ik dat mis?)
Sony heeft Move en Xbox Kinekt, dus nee, ze zijn niet de enige meer.
Playstation heeft de Move.
En als je het hebt over controller bewegen dat er iets gebeurd, had de normale sixaxis controller van de ps3 het ook al gedeeltelijk.
lol met je controller bewegen is zoooo 2007! ;)
Nintendo WiFi Connection is nooit gekraakt. PSN (nu SEN) wel. I rest my case. En Xbox Live is niet bepaald gratis.
Officieel gezien is XBOX live wel gratis omdat je er gebruik van kan maken zonder te betalen, echter kun je bijna niks zonder te betalen...
Dus is het niet gratis om online te gamen.
Omdat er niks interessants te halen valt misschien?
Ouch! Van een winst van $957 miljoen (het vorige fiscale jaar) naar een verlies van $533 miljoen. Van een omzet van $12.5 miljard naar een omzet van $8 miljard. Dan vind ik het verlies toch nog reuze meevallen als je bedenkt dat ze $4.5 miljard minder hebben omgezet...

Laat ik heel eerlijk wezen, de Nintendo games en consoles zijn toch gericht op een jonger publiek dan bv. een PS3 of een Xbox360. Deze groep jonge mensen moet het meestal doen van een klein beetje zakgeld en cadeautjes met verjaardag en feestdagen. met een slechte economische situatie zullen Ma & Pa toch minder te besteden hebben en dat zullen de koters ook voelen. Bij de iets oudere jeugd en (jonge) volwassenen hebben meer controle over hun eigen geld en kunnen daarbij zelf meer prioriteit leggen bij een console/game.

Nintendo moet het ook behoorlijk hebben van de handhelds en juist daar zijn smartphones en tablets aardig aan het snoepen, zeker bij het iets oudere publiek. Ma of Pa een nieuwe smartphone en de koters hebben een nieuwe handheld (en games zijn over het algemeen een stuk goedkoper).

Persoonlijk moet ik bij Wii direct denken aan Mario achtige games, als ik echter hier naar de top 25 Wii games kijk dan zie ik er echter een aantal titels tussen staan die mij een stuk meer aanspreken dan Mario achtige games (ook leuk, maar ik denk niet dat ik er snel een Wii voor zou kopen): http://uk.wii.ign.com/articles/104/1048874p5.html

Een PS3 staat bij mij nog steeds hoger op de verlanglijst (budget + Dust514 = PS3 voor mij). Hoewel als ik kijk wat een Wii kost en voor hoeveel deze op de 2e hands markt wordt aangeboden dan is dat eigenlijk peanuts, zelfde geld voor de games.
Die verlies komt door de investering in de Wii U.

Er zitten op dit moment pakhuizen vol met Wii U consoles, dat is waar het geld heen is.

En omdat Nintendo die dingen nog niet verkoopt kunnen ze niet meegeteld worden in de omzet of winst.
Anoniem: 449467
26 april 2012 12:07
Voor het eerst sinds 1889...dat is zeker niet slecht! Maar nintendo kennende komen ze er inderdaad volgend jaar gewoon weer bovenop!
Ik denk niet dat Nintendo in 1889 al videogames verkocht. Tenzij "Duck Hunt" in de vorm van een jachtgeweer en wat kogels ;)
Persoonlijk vind ik zelf dat Nintendo wel zo'n beetje zijn langste tijd heeft gehad. Vond de WII zelf wel grappig om een keer te doen, maar daarna ben ik er ook wel klaar mee niet alleen omdat de games niet echt mijn interesse hebben maar de graphics lijken wel uit het jaar 2000.

Verder denk ik inderdaad dat de opkomst van het mobiele gamen op met name tablets het Nintendo erg moeilijk maakt. Ze moeten het echt hebben van de zumba games e.d. en dat is nu ook wel een beetje over zijn hype heen.

Ik denk dat de dalende lijn die nu zichtbaar is voorlopig nog wel even aan zal houden.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 26 april 2012 12:07]

Zolang de 3DS in een stijgende lijn zit en de Wii U eraan komt had ik die conclusies nog niet aangenomen.
de graphics lijken wel uit het jaar 2000
Daar zit je inderdaad niet ver vanaf. De Wii is eigenlijk niets meer dan een gamecube met een motionsensitive controller en de gamecube is in 2001 gereleased.
Behalve dat de Wii 2x zo snel is als de GameCube...
Als je Super Mario Galaxy op 1080p met 2x AA zou spelen zou niemand klagen over de graphics. Die game laat echt wel zien dat de Wii grafisch meer kan dan de GameCube.

Punt is alleen dat veel ontwikkelaars niet de tijd nemen om mooie graphics op de Wii uit te poepen. Want zelfs met de grafische max op de Wii haal je het niet met HD op de 360. Het levert weinig meer centjes op om een geweldige engine op de Wii uit te brengen, waarom zou je het dan doen?
@perkouw

Wat jij doet is scorebordournalistiek.

Nintendo heeft enorm veel geld uitgegeven aan de ontwikkeling van de Wii U, ze hebben bovendien een voorraad moeten opbouwen aan consoles en dat kost allemaal geld.

Die uitgaven zijn opgenomen in de verliescijfers.

Het gaat juist hartstikke goed met Nintendo, Nintendo heeft zelfs iets van 15 Miljard op de bank.
Ik denk dat het probleem is dat Nintendo weliswaar innoveerd maar altijd min-of-meer op hetzelfde grafische platform in graphicsstijl blijft. Nu dat hardware zo veel beter is geworden lijkt het neit meer gerechtvaardigd om een Nintendo console te halen wiens specificaties al achterhaald zijn op het moment dat deze nog wordt ontworpen in zijn specificaties. De hardware van de Wii en waarschijnlijk ook de Wii U zijn niet om over naar huis te schrijven.

in principe zou dat niet moeten uitmaken. Het plezier van de spellen zou zwaarder moeten wegen. Het probleem is echter dat innoveren inspellen lastig is geworden. de directe concurrenten Sone en Microsoft kunnen dezelfde spellen maken als Nintendo met dezelfde look en feel. De Wii moto is eht antwoord van Nintendo op minder sterk kunnen innoveren in spellen; innoveren in hardware voor nieuwe spelinnovatie mogelijk te maken.

het probleem daarbij was echter dat men snel op de Wii was uitgekeken en twee a drie jaar later hadden Sony en Microsoft vergelijkbare hardware innovaties uitgebracht. De vraag of de Wii U beter zal zijn valt te bezien. Ik hoop het voor Nintendo; maar een SNES succes zal het iet zijn waarschijnlijk.
Ik vraag me af of mensen in deze tijd wel een nieuwe nintendo willen. Ik ben sinds de 8-bit erg fan van nintendo tot aan het gamecube tijdperk toe (mede dankzei de 3d versie van Metroid en natuurlijk alle mario spellen).

De DS vind ik bijvoorbeeld al iets meer waarde hebben dan de WII, vanwege de oldskool mario spellen, zelda spellen etc.

Wat Sega heeft gedaan vond ik een goede actie, niet meer richten op consoles, maar meer op games. Laatste aantal sonic spellen die uit kwamen en weer terug naar de roots gingen waren fantastisch om te spelen. Sonic Sega Racing was ook een leuk alternatief voor bijv mariokart.

Stel nintendo gaat hun spellen ook uitbrengen voor de Playstation en Xbox, dan neemt de winst in mijn ogen weer snel toe, want dan hebben ze aan mij iig weer een nieuwe (ex)klant bij.
10 miljoen stuks verkopen vind ik nog behoorlijk veel voor zo'n oude console, zeker nu de nieuwe console van Nintendo al een tijdje is aangekondigd.

Ben wel benieuwd naar het vernieuwde netwerk van Nintendo. Ze lopen toch behoorlijk achter qua functionaliteiten en klantvriendelijkheid vergeleken met SEN en Xbox Live.

Hoop voor Nintendo dat de nieuwe console goed verkoopt, maar ik ben er bang voor. Die console laat gewoon niet veel nieuws zien.
Het is voor Nintendo hoog tijd dat ze met een nieuwe console komen anders blijven ze in het rood duiken.
Ook ik heb direct na de launch een Wii gekocht en heb deze eigelijk altijd beschouwd als een miskoop. In het begin had je nog ff genoeg aan de gimmick van de nieuwe controllers. Maar daarna ga je op zoek naar games. En dan gaat het mis met de Wii. Behalve de bekende standaard games uit de Nintendo-stal is er eigenlijk alleen maar bagger op de Wii uitgekomen.
Voor Nintendo is het te hopen dat ze met de nieuwe console ook weer echte aansprekende games gaan krijgen. Zelf ga ik in ieder geval deze keer de kat uit de boom kijken en niet wederom een console kopen om eigenlijk alleen maar Mario op te spelen. Dat is wel leuk, maar niet genoeg. :+
Het was te verwachten aangezien de spellen waar meer geweld in voorkomt gewoon van slechtere kwaliteit is. Handhelds als de PSP en PSVita zijn nu eenmaal gewoon beter. Daarnaast heeft de smartphone als platform ook een grote opmars gemaakt.

Verder heeft Nintendo zijn tijd gehad met de consoles, ze hebben zich met de Wii erg gericht op de familiespellen. Dat is ook met de andere consoles zo, veel spellen zijn alleen nog in een gezinssituatie met jonge kinderen.

[Reactie gewijzigd door Martindo op 26 april 2012 12:11]

Je bedoeld Handhelds als de PSP en PSVita vind ik nu eenmaal gewoon beter ipv Handhelds als de PSP en PSVita zijn nu eenmaal gewoon beter... :)
ze zijn hardware matig van een betere generatie alleen verkopen die nog slechter...

Ik ben erg tevreden met mijn 3DS en de grafische kwaliteit van die spellen. Ik wil gewoon leukere spellen spelen op het ding, de topspellen op de 3DS zijn altijd nog veel beter dan de topspellen op mijn Tablet of telefoon.

De hoeveelheid topspellen is echter veel lager dan op android / iOS...
De hoeveelheid topspellen is echter veel lager dan op android / iOS...
Bestaan er uberhaubt TOP spellen op Android en iOS? Spellen die zich kunnen meten met (handheld) console spellen. ... Angry Birds en Cut the Rope vallen daar iig niet onder (hoewel het best leuke spelletjes zijn).
- Dead Space
- Modern Combat 3
- Real Racing 2
- Infinity Blade
- N.O.V.A. 2
- GTA 3
- Max Payne
- Rage HD
- Archetype (Multiplayer only)
- Battlefield: Bad Company

En bijna alle games zijn voor 2-6 euro verkrijgbaar. Wat de drempel tot koop vele malen lager maakt dan de +20 euro die Sony en Nintendo vragen.

Veel spellen zijn remakes voor het mobiele platform maar dat maakt ze niet minder leuk en grafisch doen ze echt niet onder voor de 3DS of Vita.

Het grootste nadeel blijven nog de controls, maar daar worden steeds innovatievere oplossingen voor bedacht. Dead Space 2 is bv. perfect te spelen op de iPad met touch-controls.

Ook interessant is dat bv. Real Racing 2 een multiplayer variant heeft icm de Apple TV. Je kunt dan dus met meerdere apparaten racen op je TV waardoor een console overbodig wordt. Dit soort spellen beginnen nu pas op te komen, maar games zullen hier veel meer op gaan inspelen.
Ik zie bv. een Mario Party achtige game al voor me, met mini-games die op het touch-screen gespeeld worden. Zo zou bv. een Angry-birds level een mini-game kunnen zijn.

Ik denk dat veel mensen iOS als game platform onderschatten incl. Nintendo/Sony/Microsoft.

Ps. En van de zomer komen Baldur's Gate 1 en 2 uit met verbeterde graphics :D

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 26 april 2012 13:08]

Anoniem: 181786
@RobbieB26 april 2012 17:43
Heel leuk en aardig. Het is enkel zo spijtig dat het stuk voor stuk ruk is qua bediening.
En ja ik heb een iPhone en een iPad maar sinds de 3DS hier in huis is speel ik er eigenlijk nooit meer een spelletje op.
20 jaar geleden werd hetzelfde gezegd over de muis/keyboard besturing.

De huidige jeugd groeit op met deze touchscreen interfaces en passen zich hier retesnel op aan.
Anoniem: 181786
@RobbieB27 april 2012 07:39
Wie zei dat 20 jaar geleden dan? Ik heb het namelijk nooit gehoord in mijn omgeving terwijl ik de overgang wel bewust heb meegemaakt.

De huidige jeugd groeit ook op met de DS/3DS en PSP/PSV en verkiest nog steeds (de combinatie touchscreen en) fysieke knoppen.
Hardwarematig is de 3DS veel beter dan de PSP hoor ;)
Toch betwijfel ik of de PSVita daadwerkelijk genoeg goede games heeft om mensen bij de 3DS weg te plukken. Veel mensen zeggen titels zoals Mario Kart, Mario World en Zelda veel meer dan Uncharted.
De Vita had afgelopen week nog geen 10.000 stuks verkocht in Japan. En de week daarvoor ook, en de week daarvoor ook, en de week daarvoor ook. Zo'n dieptepunt heeft zelfs de 3DS niet gehad.

Je zegt dat de Sony handhelds beter zijn, maar de verkoopcijfers liegen er niet om. De gamedivisie van Sony heeft geen cent opgeleverd de afgelopen jaren.
Nintendo draait voor het eerst in haar hele bestaan (!) één keer verlies, overigens na 5 jaar ongekend veel winst, en dan heeft Nintendo nu opeens 'zijn tijd gehad'?

Sowieso, Nintendo heeft nog miljarden op de bank staan... die gaan echt niet failliet hoor.
Precies. Dat de verkoop van de Wii afneemt komt omdat ze de WiiU aangekondigd hebben.

En ook met de 3DS komt het wel weer goed door Kid Icarus, Monster Hunter, Heroes of Ruin, Fire Emblem :) En nog een aantal andere toppers.
Onder andere daardoor natuurlijk, daarbij ook dat de markt misschien wel verzadigd is, en dat er weinig nieuwe software van de bekende Nintendo IP's is uitgekomen op de Wii, de laatste twee jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee