GameCube-spellen mogelijk toch speelbaar op Wii U

Volgens Amber McCollom, director of entertainment & trend marketing bij Nintendo of America, zullen bepaalde GameCube-games speelbaar zijn op de Wii U. Nintendo zou de games als download gaan aanbieden via de WiiWare-service.

"De Wii U kan geen GameCube-discs afspelen, maar een aantal games die speelbaar waren op de GameCube kunnen gedownload worden via WiiWare", beweert McCollom in een interview met website NintendoGal. De Wii U is de nieuwe console die Nintendo op de E3 aankondigde. Dat deze, in tegenstellng tot de Wii, geen GameCube-schijven meer kan afspelen, was al bekend. Dat Nintendo van plan is om GameCube-games als download aan te bieden, is echter nieuw.

De opmerking van McCollom roept wat vragen op. Tot nu gebruikt Nintendo de term WiiWare enkel voor originele Wii-games. Voor games die al eerder voor andere consoles verschenen, gebruikt het concern het Virtual Console-kanaal. Bovendien roept de opmerking vragen op over het interne geheugen van de Wii U. Met 512MB aan intern geheugen zou de Wii geen GameCube-games kunnen behappen, aangezien die op 1,4GB-mini-dvd's geleverd werden. De opmerking van McCollom doet vermoeden dat de Wii U ruimer bedeeld is.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

21-07-2011 • 10:33

38 Linkedin

Reacties (38)

38
35
24
2
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 7055
21 juli 2011 10:49
Ok hieruit mag je concluderen dat de Wii U meer opslaggeheugen bevat, maar een belangrijkere vraag waar je als originele GameCubespellenbezitter antwoord op wil is:

Kan je je eerder gekochte GameCubespel spelen zonder dat je er opnieuw voor hoeft te betalen ?
Waarschijnlijk niet, dat is voor nintendo heel moeilijk te controleren of jij dat spel echt hebt natuurlijk.

Maar als je die spellen al hebt, dan zal je ook al wel een gamecube en/of wii bij je tv hebben staan. En daar zullen ze gewoon op blijven werken.

Dit is wss meer bedoeld voor nieuwe eigenaars, ongeveer net als die new play control releases waar ze gamecube titels iets hebben opgepoetst en controls hebben veranderd voor de wii.
Het lijkt me persoonlijk niet zo heel moeilijk te controleren. Als eigenaar van het spel heb je immers gewoon de disc er liggen. Dat de wii u de camecube hardware niet kan emuleren (wat ik betwijfel, de systeemeisen voor dolphin zijn voor de gamecube games niet superhoog) betekent niet dat hij niet kan testen of de disc in het diskstation aanwezig is om vervolgens de voor de wii u gecompileerde binaries te downloaden.
Anoniem: 19339
@NESFreak22 juli 2011 08:45
Denk niet dat ze daar aan gaan beginnen.

Als jij een Wii U hebt, hebben je vriendjes er waarschijnlijk ook een. Even een mapje met iemands GC-discs rond laten gaan in je vriendencircuit, en iedereen heeft gratis games.
De WiiU zou het schijfje nu juist NIET meer kunnen lezen, dus valt het niet te controleren.
Ja, maar gewoon op je Wii dus, niet op je Wii U zonder em opnieuw digitaal te kopen.
Maar dan nog... Dan kun je misschien 1 of 2 games op je interne geheugen zetten. En een 32GB SD-kaart loopt dan ook al vrij snel vol.

Volgens mij is het slimmer om bepaalde Gamecube toppers opnieuw te persen op een WiiU schijfje en die voor 9,95 in de winkel te koop te leggen. Zitten wel wat kosten voor het persen en het distribueren aan, maar dat hebben ze toch allemaal al geregeld.

[Reactie gewijzigd door redah op 21 juli 2011 10:37]

Alweer? Je kan die toppers anders nu ook al voor de Wii aanschaffen, helaas voor prijzen hoger dan de gewenste 9,95.
Klopt, maar die zijn *kuche* aangepast aan de Wii *kuche*.

Het zou wellicht wel een goede systemseller zijn om gewoon eens wat goedkope games uit te brengen (want dat hele WiiU verhaal moeten we nog maar zien).

Of een combi: 29,95 voor een GC game met een 20 Euro VirtualConsole prepaid kaart :)
Anoniem: 230001
@redah21 juli 2011 10:44
Ha, jij denkt dat Nintendo die games dan voor 9,95 in de winkel legt? Plak er maar een 2 voor maar ik vrees een 3.
Met 512MB aan intern geheugen zou de Wii geen GameCube-games kunnen behappen, aangezien die op 1,4GB-mini-dvd's geleverd werden
En dat slaat ergens op? De PS3 heeft maar 256MB geheugen en sommige games zijn een dikke 20GB. Of moeten games in een emulator in 1 keer aan het geheugen gevoerd worden?

2GB RAM voor een console zou overigens niet slecht zijn, kunnen games mooi grotere textures gebruiken en zo duur is RAM ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 juli 2011 10:37]

Opslag, de Wii heeft maar 512 MB aan flash-geheugen
Ah, en we dachten nog wel dat Nintendo met de tijd mee zou gaan.. Krijgen developers zeker weer zo'n raar grootte limiet bij Wiiware.

Ze zouden gewoon dat ding met een Hard Disk van 100GB uit moeten rusten, of een andere versie maken die dat heeft, ben je meteen van die rotzooi af.
Anoniem: 19339
@Wolfos21 juli 2011 10:46
Het artikel is niet helemaal duidelijk geschreven, maar de 512MB gaat over de Wii, niet over de Wii U. De zin die erop volgt zegt dat je zou kunnen concluderen dat de Wii U ruimer bemeten zal zijn dan de Wii, met z'n 512MB.

Er is nog niet echt iets bekend over de specs van de Wii U qua intern en extern geheugen, dus jouw conclusie over "met de tijd meegaan" is wat voorbarig.
volgens de power unlimited (zijn meestal aardig op de hoogte) zou hij 8 gig interne opslag krijgen met optionele extern HD (heeft 2x usb aan de voorkant en 2x usb aan de achterkant)
Zou natuurlijk prachtig zijn als er inderdaad een harde schijf in komt, maar dat is qua percentage in de kosten vrij prijzig, dat was met de originele Wii een reden om er gewoon een klein beetje flash geheugen in te doen, scheelt weer 50 euro voor een harde schijf en op een prijs van iets van 250 euro is die 50 euro wel mooi 20%..
Tegenwoordig kost een hard disk van 250 GB 28 euro, dus lijkt me geen probleem om in de wii U een grotere HDD te stoppen.
Hoogstwaarschijnlijk gewoon een klein foutje in het artikel. Het gaat dus om het opslaggeheugen, niet om het RAM. De Gamecube had maar 43MB RAM, dus dat moet geen probleem opleveren natuurlijk.
Er staat dat de Wii, niet de Wii U dus het oude apparaat maar 512 MB intern geheugen heeft.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nintendo_Wii
en dat klopt.
(Het gaat om Flash geheugen dus niet RAM)

Is het uit te breiden met 2G via een sd kaart, theoretisch genoeg.

Een game cube spel van 1,4g uitbrengen zou dan vast te veel problemen opleveren bij de hepldesk. Van de wii gebruikers kun je niet verwachten dat ze een inschatting kunnen maken van welke hardware ze moeten aanschaffen om zo iets mogelijk te maken.

Maar de wii kun je gewoon als game cube gebruiken.

[Reactie gewijzigd door henk-jan op 21 juli 2011 10:59]

Is het uit te breiden met 2G via een sd kaart, theoretisch genoeg.
Nog wel meer ook. Al een jaar of twee terug is ondersteuning voor grotere capaciteit SD-HC ingebouwd. Ik heb er als ik me goed herinner ook een 32 GB SD-HC kaart in zitten.

Loop je overigens nog wel tegen een nadeel aan - je kunt niks opstarten vanaf SD dus je moet alsnog alle data heen en weer gaan zeulen.

[Reactie gewijzigd door Seal64 op 21 juli 2011 12:03]

Anoniem: 22438
@Seal6421 juli 2011 17:56
ahum kuch, softmodding, kuch

1tb harde schijf aan mijn Wii gehangen, krijg ik denk ik nooit vol.

Mighty channels en usb loader gx en ineens kun je met de Wii wat de makers van de Wii zelf zeggen dat niet kan.

Erg fijn dat ik niet meer steeds op hoef te staan om het schijfje te verwisselen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 21 juli 2011 17:58]

[...]

En dat slaat ergens op? De PS3 heeft maar 256MB geheugen en sommige games zijn een dikke 20GB. Of moeten games in een emulator in 1 keer aan het geheugen gevoerd worden?

2GB RAM voor een console zou overigens niet slecht zijn, kunnen games mooi grotere textures gebruiken en zo duur is RAM ook weer niet.
512mb opslag geheugen niet het aantal ram maar de fysieke opslag zoals bv een Harddisk.

Zou wel mooi zijn indien er een redelijke opslagruimte is.
Indien je virtual / wiiware wil opslaan hoef je daar geen zorgen om te maken dat je niet genoeg opslag hebt.
En voor die games moet waarschijnlijk weer betaald worden, ook al liggen ze naast je op de kast?
Jottem, nu nog ondersteuning voor externe USB3 apparaten en dan kan je lekker je GameCube spellen opslaan daarop terwijl ze ook snel laden.
Maar dan zou je dus in principe als de Wii U gekraakt is, alle gamecube spellen speelbaar moeten maken... als ik het zo goed begrijp, waarom zou het mogelijk zijn om sommige spellen te downloaden in plaats van alle gamecube spellen vrij te geven, het is veel werk natuurlijk. Het moet mogelijk zijn denk ik zo. Al zou je dan de gamecube spellen die niet beschikbaar zijn moeten converteren om het zo op je wii U te krijgen...
Je kan toch gewoon USB schijfen aansluiten?
Als deze games als wiiware versie zullen uitkomen zijn ze dus geport naar een andere indeling. Wie zegt dat deze spellen dan nog steeds anderhalve gig groot zijn? Dit is net als een symbian met een dualcore proc: simpele overcapacity..
Natuurlijk zit er meer intern geheugen in de Wii U. Waarom? Omdat geheugen tegenwoordig niets meer kost. Ik denk dat er standaard 4GB in komt te zitten en zelfs meer. En dan ook nog eens flinke harddisk van 500 GB. We zitten wel in 2011 :+
Sony doet toch exact hetzelfde? Daar staan zelfs nog Playstation 1 spellen in de store.
Alleen als je die PS1-spellen zelf op disc hebt, stop je die disc gewoon in je PS3. Dat is dus niet mogelijk bij de cart-gebaseerde spellen van Nintendo.. (dus pre-GC)

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 21 juli 2011 11:22]

Welke ps3? Geen van de europees gereleasde PS3's heeft een backwards-compatibility chip en alleen de amerikaanse PS3 van het eerste uur heeft deze nog. Voor het spelen van PS1/PS2 games op je PS3 ben je echt afhankelijk van de PS-Store.
De allereerste PS3, de 60GB versie, kan je zowel PS2 als PS1 spellen mee spelen, volgens mij via software ipv de chip. Daarna hebben ze de PS2 backward compatibility verwijderd.
Maar je kan met alle PS3's PS1 games spelen, een paar spellen doen het niet, maar ik denk 95% wel.
Uhm de eerste generatie PS3 in Europa had ook nog backwards compatiblilty, dacht dat de vs versie ook nog de CPU had en de EU versie alleen de EE chip. IIG mijn 60 GB versie speelt nog prima ps2 spellen.
Ik heb geen ps1 spellen, maar dacht altijd dat die gewoon gepakt werden door iedere ps3.
Niet helemaal. De oorspronkelijke 60GB versie die in Europa verscheen konden zowel ps1 en ook de meeste ps2 games spelen. In latere versies hebben ze de resterende ps2 hardware verwijderd uit de ps3, hierdoor verdween de ps2 ondersteuning.

De ps2 emulator had de 'Emotion Engine and Graphics Synthesizer (EE+GS) chip' nodig, omdat die hardware toen niet geëmuleerd kon worden. De ps1 emulator was echter volledig softwarematig en zou dus nog steeds moeten werken.
(Kan het zelf niet bevestigen aangezien ik enkel een 60GB versie heb)

[Reactie gewijzigd door sirnh1 op 21 juli 2011 12:52]

Wat is er dan gebeurt met de softwarematige emulatie van ps1 spellen voor de ps3?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee