Rechter verbiedt verkoop R4-flashkaartjes en omgebouwde Wii's

Elf Nederlandse webwinkels mogen van de rechtbank in Den Haag niet langer R4-flashkaartjes en 'omgebouwde' Wii-consoles verkopen. De firma's zouden met deze producten het spelen van DS- en Wii-games tegen de wet in mogelijk maken.

R4De rechtszaak tegen de elf webwinkels werd in 2008 door Nintendo aangespannen. De spelfabrikant stelde dat de bedrijven tegen de wet in R4-flashkaartjes en varianten op deze geheugenmodules voor DS-handhelds verkochten, terwijl het hierdoor mogelijk werd om illegaal gekopieerde games te spelen. Bovendien zouden de bedrijven eveneens tegen de wet in 'omgebouwde' Wii-consoles aanbieden.

De rechtbank in Den Haag heeft Nintendo woensdag in het gelijk gesteld. Volgens de rechter is bewezen geacht dat de R4-kaartjes 'vrijwel uitsluitend worden gebruikt voor het omzeilen van de voorzieningen die Nintendo heeft getroffen om inbreuken op haar auteursrecht tegen te gaan' en wordt daarmee artikel 29a van de Auteurswet overtreden. Het verweer van de verdediging dat Nintendo zich schuldig zou hebben gemaakt aan oneerlijke mededinging, werd door de rechtbank terzijde geschoven.

In het vonnis stelt de Haagse rechtbank dat de elf bedrijven direct de verkoop van flashkaartjes die voor de DS bedoeld zijn, moeten staken. Ook de verkoop en de invoer van modchips die bedoeld zijn voor het ombouwen van Wii-consoles mag niet langer, evenals het aanbieden van diensten voor het ombouwen van Nintendo-consoles.

De bestaande voorraden moeten binnen veertien dagen worden vernietigd, terwijl de rechter in een later vonnis een nog nader te bepalen bedrag zal vaststellen die de bedrijven aan Nintendo moeten betalen vanwege 'onrechtmatig handelen'. In het vonnis is tenslotte nog te lezen dat de douane een aantal partijen R4-kaartjes en modchips al op last van Nintendo in beslag heeft genomen. Deze zullen worden vernietigd.

Het is nog niet duidelijk of het vonnis van de rechter ook directe gevolgen heeft voor bedrijven die hardware of diensten leveren voor het 'ombouwen' van andere consoles. Met name voor de Xbox 360 en de PSP zijn er diverse 'modding-mogelijkheden' die ook commercieel worden aangeboden.

Onlangs liet een topman van uitgever THQ nog weten dat de 3DS, een handheld die 3d-beelden kan tonen, veel beter tegen piraterij zou zijn beveiligd dan de bestaande DS-modellen. Hierdoor zouden uitgevers weer meer interesse hebben gekregen in het ontwikkelen van games voor het platform. Hoe deze beveiliging precies beter zou zijn, liet THQ wijselijk in het midden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-07-2010 • 19:02

413

Submitter: Cartman!

Lees meer

Reacties (413)

413
396
194
14
0
7
Wijzig sortering
Beetje vreemd dit, waarom zin R4 kaartjes (en andere varianten) verboden? Ze kunnen ook worden gebruikt voor het draaien van Homebrew en spellen welke iemand gekocht heeft (zoals ik)

Ik draai alleen homebrew (homebrew browser, MSN, Wolf3D ect) en spellen welke ik ook als losse cardridge thuis heb liggen, dit is volledig legaal en sterker nog: Ik heb Nintendo ooit een mail gestuurd, welke bevestigden dat je een spel wat je zelf bezit mag draaien op een Emulator of 3rd party kaart.

Ik begrijp wel dat grotendeels (99%+) het alleen maar heeft om gedownloade spellen te spelen...

Als gewone losse spellen nou eens goedkoper werden (30 - 40 euro) zou het ook een stuk interresanter zijn voor consumenten om gewoon dat weer te kopen IPV een R4 kaartje van eenmalig 20 euro waar ze 30 spellen ofzo op kunnen zetten voor nop.
Dat is in de rechtszaal genoemd, maar de rechter was niet overtuigd dat homebrew een reëel iets was:
Dat de producten daadwerkelijk op grote schaal voor die alternatieve doeleinden worden gebruikt, is in het licht van het voorgaande niet aannemelijk, mede gelet op het feit dat de spelcomputers van Nintendo specifiek zijn ontworpen voor het spelen van de Nintendo spellen en niet voor het - buiten het kader van een spel - afspelen van muziekbestanden, internetten, fotograferen en bellen.
Ik vermoed dat de rechter het onwaarschijnlijk vond dat er echt massa's mensen hun Wii gaan modden en dan homebrew erop zetten. De webwinkels hebben te weinig bewijs overlegd om hem van het tegendeel te overtuigen.

@Skinkie: ik geloof graag dat de homebrew-community groot en levensvatbaar is, daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat je bij de rechter moet bewijzen dat homebrew een legitiem doel is dat bescherming verdient .

Met die vergelijking lijkt hij eerder te zeggen dat hij zich niet kan voorstellen dat mensen hun Nintendo spelcomputer gaan ombouwen tot een telefoon of audiospeler. In zo'n situatie moet je als winkelier dus meer overleggen dan alleen een Wikipediapagina die zegt dat er een homebrew community is. En dat is niet gebeurd, dus dan doet de rechter dat als een praktisch niet relevant verhaal af.

[Reactie gewijzigd door Arnoud Engelfriet op 23 juli 2024 17:38]

Als ik het verslag van de rechtbank zo lees dan hoeft er niet eens echt iets bewezen te worden. Aannemelijk maken lijkt 'al' voldoende.
Nintendo heeft aannemelijk gemaakt dat dergelijk spullen voornamelijk gebruikt worden om de beveiliging te omzeilen tbv. het spelen van spellen. Daartoe werden o.a. advertenties van aanbieders overlegd waarin het spelen van gekopieerde spellen wordt gepromoot. Andere toepassingen werden daarin niet gepromoot.
De webwinkels hebben weliswaar de stelling neergelegd dat die spullen ook voor andere, legale doelen gebruikt kunnen worden. Maar hebben verzuimd dit aannemelijk te maken op basis van software titels, gebruikersgroepen en gebruikscijfers.

Ook zijn er een heleboel andere wetsartikelen voorbij gekomen waaraan een-en-ander getoetst is. Zowel het gebruik van het Nintendo beeldmerk als het spelen van kopien. Daarvan is uiteindelijk alleen het spelen van kopieen overeind gebleven. En de toetsing hierop is ook nog eens keer vanuit verschillende invalshoeken bekeken en onderbouwd.

Samengevat, je mag er van alles van vinden. Maar ik denk dat er weinig tegen in te brengen is als je leest wat er allemaal aan argumenten is ingebracht van de kant van Nintendo.
En het onderdeel waarvan nou echt een punt gemaakt had kunnen worden (het spelen van homebrew software en zo), dat laten ze doodleuk liggen.
Aannemelijk maken is ook voldoende. Uit het vonnis leid ik echter niet af dat Nintendo dat ook gedaan heeft. Wie eist, bewijst. Nintendo had moeten aantonen dat de R4-kaarten vrijwel uitsluitend gebruikt worden om wederrechtelijk doeltreffende technische beveiligingen te omzeilen. Nintendo heeft enkel aangetoond dat er een significant aandeel kaartjes op die manier werd gebruikt. Omdat de tegenpartij niet duidelijk heeft kunnen maken dat de kaarten voor een aanzienlijk deel voor legitieme doeleinden gebruikt worden, acht de rechtbank het voldoende aannemelijk dat aan die conditie is voldaan.

Dat is een denkfout. Als ik aantoon dat er rode auto's zijn en ik niet aantoon dat er blauwe zijn, is niet aangetoond - niet eens aannemelijk gemaakt - dat alle auto's rood zijn.

Verder is niet aangevochten dat de maatregelen van Nintendo in aanmerking komen voor de bescherming die artikel 29a biedt. Opmerkelijk, daar Nintendo niet de maker noch diens rechtverkrijgende is van de software.

Belangrijkste twistpunt is natuurlijk: waar worden de mods voor gebruikt en in welke mate? Daar is geen feitelijke informatie over en er bestaan ook geen eenduidige maatstaven voor. Dat maakt het doen van een degelijk onderbouwde uitspraak erg lastig, maar dat is voornamelijk de wet en niet de rechter aan te rekenen.
Ik begrijp wat je zegt.

Vraag is alleen: is het allemaal zo zwart/wit?
Pak het voorbeeld van de rode en blauwe auto's.
Waarom zou ik het nog aannemelijk moeten maken dat ALLE auto's rood zijn als de tegenpartij niet eens aannemelijk kan maken dat er ook blauwe auto's zijn?

En dus:
Waarom zou Nintendo het aannemelijk moeten maken dat die kaartjes uitsluitend gebruikt worden om beveiligingen te omzeilen als de tegenpartij niet eens kan aantonen dat ze ook nog voor iets anders gebruikt worden.

Maar ook (redelijk theoretisch - maar toch):
Het is niet de rechter of de wet aan te rekenen. Alleen maar aan ons - mensen.
Als iedereen het spel speelt zoals het bedoeld is gespeeld te worden, dan hoeven er geen wetgevers en rechters aan de pas te komen.
Iedereen happy-de-peppy!
Maar is zoiets dan wel aan te tonen voor het 'ombouwen' van een iPod of een iPhone? Want ondanks dat het vast mogelijk is om betaalde apps voor een iPod/iPhone ergens vandaan te ritselen, denk ik dat er best veel mensen applicaties uit Cydia gebruiken.

Is het niet vreemd dat de rechter stelt dat omdat het apparaat er niet voor is ontwikkeld, dat het dan ook maar niet technisch kan werken? Als stemcomputers gebruikt zijn als een schaakcomputer, waarom zou een spel computer met twee schermen niet als PDA gebruikt kunnen worden?

Dus in het licht van het voorgaande, wat was dat?

Als je een zee van homebrew tools met screenshots kunt overleggen, waarom zou een rechter in dan hard kunnen maken dat homebrew de bedoeling van het apparaat niet is?
Laatst op tweakers bijvoorbeeld: http://panocamera.com/blog/?p=26

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 23 juli 2024 17:38]

omdat ze een beveiliging omzeilen. Ook homebrew is niet toegestaan.
Beveiling omzeilen is niet strafbaar!!!
Als je daarna iets doet wat wel strafbaar is of tijdens het omzeilen iets kapot maakt van iemand anders is dat wel strafbaar.
Beveiliging omzeilen mag niet. Want je gaat daarna de software erop zetten terwijl deze niet origineel is met beveiliging . De DRM is eraf = niet origineel meer = illegaal want je mag van software geen backup maken, wel met films/muziek voor eigen gebruik.
Ja en nee. De daad van het omzeilen is strafbaar, tenminste voor zover dat er geen uitzondering in de wet staat die uitdrukkelijk zegt dat dit toegestaan is. Van software mag je juist wél een backup maken, kijk bijvoorbeeld naar artikel 6 §2 belgische softwarewet, wel voor zover dit noodzakelijk is voor het gebruik. De softwarewet is een bijzondere wet ten aanzien van de auteurswet, dus in principe moet de mogelijkheid om een softwarebackup te maken gevrijwaard blijven. Artikel 22, 5° van de auteurswet zorgt verder voor een "recht" tot backup van audio(visuele) werken voor thuisgebruik. Het staat momenteel nog ter discussie in hoeverre de omzeiling van een beveiliging nog strafbaar is wanneer de omzeiling enkel gebeurt om gebruik te maken van zo'n "recht". Momenteel neigt de rechtspraak eerder naar het strafbaar blijven van deze handeling.
Belgische softwarewet is anders dan de Nederlandse :)
Naar strekking en inhoud is het hetzelfde als de Nederlandse, want het zijn namelijk allemaal implementaties van Europese richtlijnen.
Van software mag je zelf backups maken voor persoonlijk gebruik, en lees mijn post nog maar eens een keer, want ik heb nintendo een jaar terug zelfs een mailtje gestuurd & een bevestiging terug gekregen :z
Mag ik kopieën maken van mijn computerspellen en andere interactieve software?

Nee. Computerspellen mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd. Volgens de Auteurswet mag iedereen, zonder voorafgaande toestemming van de auteur 'voor eigen oefening, studie of gebruik' zelf een kopie maken van bv. een cd, MP3-muziekbestand of film. Deze uitzondering geldt echter niet voor computerspellen en andere software.

anti-piracy.nl

kopieën is back-ups

:)

[Reactie gewijzigd door Rockvee2 op 23 juli 2024 17:38]

Niet? Lees dit eens;
Artikel 138a
1.Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt, als schuldig aan computervredebreuk, gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in een geautomatiseerd werk of in een deel daarvan. Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven:
a. door het doorbreken van een beveiliging ,
b. door een technische ingreep,
c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel, of
d. door het aannemen van een valse hoedanigheid.
2.Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft computervredebreuk, indien de dader vervolgens gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of overgedragen door middel van het geautomatiseerd werk waarin hij zich wederrechtelijk bevindt, voor zichzelf of een ander overneemt, aftapt of opneemt.
3.Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft computervredebreuk gepleegd door tussenkomst van een openbaar telecommunicatienetwerk, indien de dader vervolgens
a. met het oogmerk zichzelf of een ander wederrechtelijk te bevoordelen gebruik maakt van verwerkingscapaciteit van een geautomatiseerd werk;
b. door tussenkomst van het geautomatiseerd werk waarin hij is binnengedrongen de toegang verwerft tot het geautomatiseerd werk van een derde.
Wetboek van Strafrecht;
Tweede boek, Misdrijven Titel V (Artikelen 131-151c) "Artikel -> 138a"

Ook wel bereikbaar via;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Computervredebreuk
of
http://wetten.overheid.nl...ldigheidsdatum_21-07-2010

En ja! De Nintendo DS/DSi/DSi XL/DSL e.d. zijn allen gewoon computers.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 17:38]

Anoniem: 112442 @DarkForce22 juli 2010 10:40
Je hebt een regel niet bold gemaakt.
Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven:
Deze is van belang voor homebrew. En voor de R4 kaartjes.
Je maakt het mogelijk om software af te spelen, je komt niet aan het werk (spel data).

De zaken die je noemt zijn het kopiëren van de game vanaf een cartridge.
geld het nog altijd voor homebrew, ik dring nog altijd binnen in hun os (immers daarvoor heb ik die R4 nodig, om de beveiliging te omzeilen zodat er iets op te starten is vanaf een SD kaartje).
Fout, je mag doen met je DS wat je maar wilt. Ook het spelen van gedownloade spellen en homebrew is gewoon legaal. Waar je je gedownloade spellen vandaan haalt is wat anders... Homebrew is gewoon 100% legaal.
Nee, spelen van gedownloade spellen mag niet . Staat heel duidelijk in de auteurswet :)
3e keer: Het backuppen van spellen (Ergens downloaden valt hier ook onder) is toegestaan, 3e keer dat ik zeg: Ik heb hier zelfs een bevestiging van Nintendo van gekregen :z
Zie mijn eerdere reactie hier maar eens, beetje vreemde bevestiging heb je dan gekregen als je eerst wel een beveiliging van een computer (en dus Nintendo DSx) mag omzeilen en volgens wetboek van strafrecht niet.

Ben bang dat ze je hier dus gewoon in de zeik gezet hebben of zelf niet eens op de HD weten waarover ze het hebben.
Nee, een download valt hier niet onder. Veel DS ROMs die op het internet rondgaan zijn ofwel Amerikaanse of Aziatische versie van spellen waar je geen gebruiksrecht op hebt als je een Europese versie hebt.

Bovendien zijn veel ROMs op het internet aangepast om de beveiliging te omzeilen of gemodificeerd om te draaien op een brakke emulator die de hardware niet goed emuleert.

Hieruit blijkt dat als je de backup niet zelf gemaakt hebt, je helemaal niet kunt weten of je wel te maken hebt met een 100% kopie van jouw origineel.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 23 juli 2024 17:38]

Gaan we weer

Mag ik kopieën maken van mijn computerspellen en andere interactieve software?

Nee. Computerspellen mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd. Volgens de Auteurswet mag iedereen, zonder voorafgaande toestemming van de auteur 'voor eigen oefening, studie of gebruik' zelf een kopie maken van bv. een cd, MP3-muziekbestand of film. Deze uitzondering geldt echter niet voor computerspellen en andere software.

anti-piracy.nl

kopieën is back-ups

Downloads zijn kopieen van spellen/software en dit mag dus niet . Ik weet niet wie die medewerker was maar het is niet zo, ik wil zo wel naar nintendo bellen of mailen voor bevestiging maar het mag gewoon niet
bronnen???

want homebrew zou je in principe niet mogen verbieden, heeft niets met copyright te maken en de overige beperkingen zijn in NL helemaal niet rechtgeldig, wij hebben geen dcma en stellen homebrew ook neit gelijk aan terrorisme zoals in bijv de vs...
Dus ik mag geen R4 meer kopen om homebrew software te draaien?
Dat klopt. Aangezien iets van 99,9999999999% van je R4 collega's dat ding misbruiken om er illegaal games mee te spelen waardoor de gehele markt voor de DS is verziekt.

Ik heb m'n DS moeten verkopen omdat bijna geen enkele ontwikkelaar nog geld steekt in het ontwerpen van een fatsoenlijk spel voor de DS omdat toch niemand het koopt maar download. Dankzij de mensen die te beroerd zijn om te betalen voor games hebben ze mij m'n gameplezier vergald.

Daarom pleit ik er in dit geval voor dat het doel de middelen heiligt en dat de R4's niet meer verkocht mogen worden. Meestal begint na dit soort berichten een hele groep te schreeuwen dat ze geen homebrew meer mogen draaien terwijl je er oprechte twijfels bij kan hebben hoeveel mensen ook echt homebrew gebruiken en of die kleine groep het verpesten van de hele markt waard is.
ik heb 3 spellen legaal gekocht - uit de niet 5 euro bak, en van alle 4 (ja van eentje zelfs dubbel) heb ik dikke spijt wat een bagger zooi was dat zeg...

nu speel ik vooral 50in1 mini games, en die heb ik uit de 5 euro bak...

ja ik hoor bij die genen die geen spelletjes (als ze nieuw zijn) kopen. - maar aan de kwaliteit gemeten - is het in de meeste gevallen ook meer dan terecht dat er niet voor wordt betaalt.

de DS is gewoon een RUK platform BASTA
Dat valt dus best mee en dat weet je ook wel.
er zijn best goede spellen alleen is inderdaad het grote deel "party games" waarin je steeds dezelfde mini games tegenkomt>bowlen, touwtje springen etc etc etc

Ook de playstation portable heeft er last van, zo goed als alle systemen.
Ikzelf koop wel gewoon legaal in de winkel en ja dat kost geld! als je ziet wat voor ontwikkel kosten een spel als starcraft heeft... maar het is jammer dat de markt zo verziekt wordt door mensen die niet betalen en game makers die schijnbaar wegkomen met een zoveelste waardeloze game.


gelukkig komen er ook er zo nu en dan ook geweldige games uit.
Maar een spel als Starcraft heet meerwaarde als je het koopt, een DS spel niet. Als ze nou eens iets simpels deden: code in handleiding die je aan het begin moet invoeren om het spel te kunnen spelen. Alleen eventjes een geencrypte lijst met codes in de ROM stoppen en het duurt best lang totdat men het kan illegaal kan spelen.
Dat deed men vroeger al met MSX/C64 software, en die handleidingen werden gewoon gekopieerd. Gekleurde code-lijsten maakten het toen wat moeilijker, maar met kleurencopiers en scanners in overvloed is dat nu geen probleem meer.
Airline Tycoon 2 (PC Game) heeft dat ook, maar dan download je gewoon de manual in pdf vorm en zoek je het daarin op.

Zelfde met Uplink, daar moet je ook een code uit een grid ingeven, maar de code grid werd gewoon meegeleverd in de .nfo van de release.

Werkt allemaal niet echt en is alleen maar lastig voor de mensen die het spel gewoon gekocht hebben.

[Reactie gewijzigd door CMG op 23 juli 2024 17:38]

Waarom download je dan de games als je de games ruk vind? Als je ze ruk vind moet je ze ook niet downloaden. Dit is dus weer een smoes om het goed te praten.
Anoniem: 26222 @i-chat22 juli 2010 02:35
Misschien een review lezen voordat je een spel koopt? Barbie in Kenland blijkt dan toch niet zo'n goed spel te zijn. De games die door Nintendo zelf zijn ontwikkeld meestal wel.
En je denkt oprecht dat er nu toch nog nieuwe games uit gaan komen ;) Beetje naief toch?
Misschien ligt het aan het feit dat veel spellen die zijn uitgekomen het kopen niet waard zijn. Maar daar kom je helaas pas achter als je het al hebt.
Dus dan ga je andere wegen bewandelen...
Welke homebrew software heb je dan gemaakt? Wordt die R4 wel gebruikt om homebrew software te maken? Ik neem aan dat Nintendo voor ontwikkelaars wel pakketten heeft waarmee je -als je ontwikkelaar bent- eigengemaakte software kan draaien.

Als je als normale consument een Nintendo Wii koopt, dan weet je vooraf dat je zelf niet de software kunt maken. Als je dat wilt moet je een (andere) computer kopen...
Als je als normale consument een Nintendo Wii koopt, dan weet je vooraf dat je zelf niet de software kunt maken. Als je dat wilt moet je een (andere) computer kopen...
Als ik mijn Wii wil modden moet ik dat helemaal zelf weten. Het gaat hier om de verkoop van gemodifieerde Wii's en R4 kaartjes om DS spellen mee te kunnen spelen.

9 van de 10 is de zogenaamde homebrew een emulator waar dan ook vaak weer illegale roms voor worden gedownload.

Dus hoewel ik zelf ook zo'n soort kaartje heb gehad, heeft de rechter in deze gewoon gelijk.
Met een R4 kaart kan je geen homebrew maken, wel draaien.
En ja nintendo heeft van dat soort pakketten... voor een paar duizend euro, oftewel voor de huis, tuin en keuken developer is dat niet te doen.
Ik ben 16 jaar een salaris van 100 euro in de maand heb mezelf een beetje c++ geleerd en programmeer wel eens wat voor mezelf ook voor de ds.
een normale consument weet NIET dat hij zelf niet de software kunt maken. maw een normale consument die een beetje technische is en wel van knutselen houdt gaat ervan uit dat hij zelf de software kan maken.
een console is een apparaat om software mee te draaien..net als andere apparaten en als ik gekocht heb dan mag ik net zo knutselen als ik wil.en die chip is dan ook hartstikke legaal.
Het gaat niet alleen om het maken, ook om het spelen.

Nou is er niet zo heel veel must-have homebrew ... maar met ScummVM kan je oude Lucas Arts adventures op je DS spelen.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 23 juli 2024 17:38]

Welke homebrew software heb je dan gemaakt? Wordt die R4 wel gebruikt om homebrew software te maken?
Wat een rare opmerking.
Dit is een vergelijkbare opmerking dat als iemand zegt dat hij een PC heeft voor OSS waarop je de vraag stelt welke OSS heb je geprogrammeerd? (De meeste mensen gebruiken OSS i.p.v. programmeren).

Je kunt homebrew ook downloaden en installeren.

Zie deze lijst.
in principe niet meer nee omdat volgens de rechter bewezen is dat de kaartjes voor het overgrote deel voor de nu dus illegale doeleindes gebruikt wordt en niet voor homebrew spul...
De bestaande voorraden moeten binnen veertien dagen worden vernietigd, terwijl de rechter in een later vonnis een nog nader te bepalen bedrag zal vaststellen die de bedrijven aan Nintendo moeten betalen vanwege 'onrechtmatig handelen'. In het vonnis is tenslotte nog te lezen dat de douane een aantal partijen R4-kaartjes en modchips al op last van Nintendo in beslag heeft genomen. Deze zullen worden vernietigd.
is het bezitten van zo'n kaartje nu illegaal geworden of de verkoop ervan en het faciliteren van ombouwen van de console?
In het laatste geval zou de winkel de kaarten mogen houden alleen niet verkopen (of weggeven) omdat het bezitten van de kaarten niet illegaal zou zijn (hoeveel DS bezitters hebben de kaart en zijn in het eerste geval dan zwaar illegaal ook al hebben ze alleen homebrew?)....

Daarnaast sinds wanneer doet de douane iets wat een producent vraagt nog voordat een product illegaal is bevonden?
"Hey, reken mijn buurman eens in, ik span morgen een rechtzaak aan tegen hem en verwacht dat ik deze ga winnen dus wil je hem alvast oppakken!"
Het verhandelen van de kaartjes is hiermee illegaal geworden, ook als je niet tevens aanbiedt de console om te bouwen.

Formeel kun je de lijn doortrekken naar particulieren: ook zij handelen onrechtmatig door deze kaartjes te gebruiken. Maar ik zie niet hoe Nintendo daar achter kan komen, dus daar zou ik niet bang voor zijn.

De douane heeft de bevoegdheid zendingen tegen te houden als ze een vermoeden krijgen dat een zending illegaal is. Net zoals de politie je mag aanhouden als ze vermoeden dat je iets strafbaars doet.

@Michie4life: wat zeg ik nou net: als ze een VERMOEDEN KRIJGEN dat een zending illegaal is. Als achteraf blijkt dat het vermoeden onjuist is, dan gaat ie alsnog op de post naar de besteller.

En met dit vonnis in de hand kan de douane dus gerust elke zending met herkenbare modchips of R4-flashkaarten tegenhouden.

[Reactie gewijzigd door Arnoud Engelfriet op 23 juli 2024 17:38]

Formeel kun je de lijn doortrekken naar particulieren: ook zij handelen onrechtmatig door deze kaartjes te gebruiken. Maar ik zie niet hoe Nintendo daar achter kan komen, dus daar zou ik niet bang voor zijn.
Je kunt de aanbieders van de spellen toch aanpakken, daar ligt uiteindelijk het probleem niet bij de R4 kaartjes.
De douane heeft de bevoegdheid zendingen tegen te houden als ze een vermoeden krijgen dat een zending illegaal is. Net zoals de politie je mag aanhouden als ze vermoeden dat je iets strafbaars doet.
Waarschijnlijk heeft de gemiddelde douanier net zoveel kennis van dit soort zaken dan de gerechtelijke macht.

Een sticker met XSDHCX of zoiets dergelijks erop i.p.v. R4 en een rekening die niet duid op een R4 kaartje. En je kaartje zal waarschijnlijk gewoon bezorgd worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 17:38]

Dit vermoeden mogen ze niet uiten op verzoek van een commercieel bedrijf dat nog bezig is met een rechtzaak waarvan de uitkomst totaal niet zeker was of dit in het voordeel van Nintendo was..... Dus hadden ze het nooit mogen tegenhouden....

maar ok, het scheelt de ontvangende partij weer vernietigingskosten.....
Ja maar niet als je iets doet wat nog niet strafbaar is.
Anoniem: 367080 22 juli 2010 01:07
Wederom worden gamers die geinteresseerd zijn in het importeren van titels de dupe.

Ik ben al jaren geforceerd om al mijn consoles the flashen/modden vanwege het feit dat uitgevers geen heil zien in de distributie van goede games naar het westen. Van het handjevol games dat gelokaliseerd wordt in de VS, komt nog maar een fractie daarvan naar Europa. De delays die soms zelfs langer dan een jaar duren daarbuiten gelaten.

Ik heb me jarenlang blauw betaald om games via internetwinkels met woekerprijzen mijn huiskamer binnen te krijgen, en ik ben het zat geworden. Daarnaast irriteerde ik me aan het feit hoe sommige games in hapklaar in stukken gehakt worden tijdens het lokalisatie-proces en veel van de originele intentie van de ontwikkelaars verliezen.

Sinds een paar jaar gebruik ik steam voor het kopen van PC titels (en heb sindsdien niet meer een fysieke gameswinkel bezocht), en heb veel geleerd over hoe belangrijk goede distributie is in het bestrijden van de gevreesde praterij. Valve heeft nauwelijks problemen ermee vanwege de perfecte distribitutie en lokalisatie omdat die nagenoeg perfect is. Mijn games worden automatisch ge-update en kan het op elke pc installeren zonder gezeik.

Als Nintendo en andere ontwikkelaars wat meer durf zou tonen in het lokaliseren, en het voor mij gemakkelijker en goedkoper zou maken om deze titels te kopen, zou ik minder naar mijn flashcard grijpen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 367080 op 23 juli 2024 17:38]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nintendo_DS_Lite
Ik weet niet waar jij je DS games importeert maar dit apperaat is gewoon regio vrij dus je hele tekst slaat op onzin
Je kan gewoon lekker je games importeren en spelen waar je maar wilt
zelf bestel ik altijd op thehut is een aanrader
@ Seal64
De wii is 1 van de weinige die niet regio vrij is
Hij claimt AL zijn consoles moet hij wel flashen/ombouwen bla bla bla
PS3 regio vrij Xbox360 regio lock maar 99% van de games regio vrij NDS regiovrij PSP nooit naar gekeken maar al mijn import games werken
Dus ik snap het probleem niet ik heb hier alle consoles staan over het algemeen import ik alles geen problemen op de wii na maarja hoeveel A titels worden er alleen in USA/asia uitgebracht van de wii ? kan ze op 1 hand tellen

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 23 juli 2024 17:38]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nintendo_DS_Lite
Ik weet niet waar jij je DS games importeert maar dit apperaat is gewoon regio vrij dus je hele tekst slaat op onzin
Je kan gewoon lekker je games importeren en spelen waar je maar wilt
zelf bestel ik altijd op thehut is een aanrader
Hmm...
Rechter verbiedt verkoop R4-flashkaartjes en omgebouwde Wii's
Ik vermoed dat het stukje over regio's inderdaad niet over de DS gaat, eigenlijk...

[Reactie gewijzigd door Seal64 op 23 juli 2024 17:38]

Anoniem: 279559 21 juli 2010 19:09
ZoZo dan moeten we ook snel alle cd's verwijderen omdat deze ook "voornamelijk" gebruikt worden voor illegale doeleinde. Ook moeten alle verkopers van mp3 spelers stoppen met verkopen want deze toestellen worden ook gebruikt icm met illegaal verkregen mp3tjes.
Het verschil is waarschijnlijk dat die R4-kaartjes (vrijwel) tot enig doel hebben om illegaal verkregen Wii-spelletjes op te zetten en waarschijnlijk het ook nog eens mogelijk maken om een beveiliging van Nintendo te omzeilen.

De geldt niet voor CD-recordables, want daar kun je ook een backup van je gegevens mee maken (om maar een voorbeeld te noemen) en portable audiospelers zijn ook niet primair ontworpen om illegale MP3-bestanden mee af te spelen, je kunt ook eigen MP3-bestanden afspelen (als je van een audio-CD een MP3 maakt voor eigen gebruik mag dat gewoon)...
Het verschil is waarschijnlijk dat die R4-kaartjes (vrijwel) tot enig doel hebben om illegaal verkregen Wii-spelletjes op te zetten en waarschijnlijk het ook nog eens mogelijk maken om een beveiliging van Nintendo te omzeilen.
Even voor de duidelijkheid: de R4 is voor de NDS bestemd, niet voor de Wii. Een denk- of leesfout die je al eerder gemaakt hebt.

Hoewel de R4 NDS kaartjes inderdaad naast een klein aanbod aan homebrew weinig ander nut hebben, is er wel degelijk een legaal nut voor het modden van de Wii. Dat zit hem in het feit dat die console nog steeds region-locked is.

Was het niet toegestaan beveiligingen te omzeilen met het doel eerlijk aangeschafte content (import games uit de VS of Japan?) af te kunnen spelen? Of is dat recht ook al weer zonder protest weg gegeven?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 17:38]

Dat is niet aan de orde geweest in deze zaak. In 2002 was er een andere zaak over Playstation-modchips, waarin dit wel speelde:
De voorzieningenrechter hecht geen geloof aan de stelling dat de modchips in overwegende mate zouden worden gebruikt om van buiten Europa geïmporteerde PS-spellen te kunnen afspelen.
Alhoewel niet uit te sluiten valt dat, wanneer iemand een aldaar legaal in het verkeer gebrachte kopie meeneemt, het is toegestaan dat hij die kopie hier in Nederland mag gebruiken, dan nog geldt dat een dergelijk gebruik zo'n klein onderdeel van het totaal betreft, dat moet worden geoordeeld dat dit gebruik een commercieel beperkt doel of nut heeft.
Ook hier zie je dus dat de rechter weinig geloof hecht aan dergelijke verklaringen. En dat is niet omdat ze n00bs zijn die nog niet eens hun videorecorder kunnen programmeren, maar omdat ze afgaan op wat de partijen hen overleggen, en een sterke neus hebben voor alles dat riekt naar smoesjes.

Als je dan een partij folders krijgt die duidelijk maken dat je illegale meuk op een spelcomputer kan spelen, en nergens over homebrew of Linux of regio 3-DVDs, dan klinkt een verweer "jamaar er zijn mensen die een backup willen trekken" of "mensen willen uit Korea geimporteerde spellen kunnen spelen hier" al heel snel als een smoesje.
de verdediging in de Playstation zaak is al stuk competenter dan de R4 zaak. in deze zaak is de uitspraak niet juist. de rechter motiveert veel maar de motivaties snijden geen hout.
zie bijv:

"Het lijkt overigens wei-nig geloofwaardig dat bezitters van originele PS-spellen hun dure PS-console, louter ter bescherming van de originele spellen, tegen betaling van een bedrag van € 30,-- tot € 100,--, zouden laten ombouwen om door henzelf gemaakte reservekopieën te kunnen afspelen."

een rechter hoort niet zo een blote stelling in te nemen wat dit is niet evident! dit is geen arbitrerende kwestie van hij vindt te veel en zij te weinig en de rechter moet als arbitrage beslechten).
en

"Alhoewel niet uit te sluiten valt dat, wanneer iemand een aldaar legaal in het verkeer gebrachte kopie meeneemt, het is toegestaan dat hij die kopie hier in Nederland mag gebruiken, dan nog geldt dat een dergelijk gebruik zo'n klein onderdeel van het totaal betreft, dat moet worden geoordeeld dat dit gebruik een commercieel beperkt doel of nut heeft."

terwijl Sony zelf slechts geschat heeft op

"CD-rom piraterij in Nederland te schatten is op 12,5 miljoen stuks met een straatwaarde van 125 miljoen Euro en dat daarvan bestaat uit illegale interactieve software, waarvan een substantieel deel zou bestaan uit illegaal gekopiëerde PS-spellen"

dus Sony beweert niet eens dat het om zo'n klein onderdeel gaat dit is mogelijk wel het geval maar lijkt mij sterk dat rechters dit allemaal heeft zitten te rekenen.
kortom beweringen van de rechter die niet op feiten zijn gebaseerd maar op fantasien (fantasie totdat tegendeel bewezen wordt) en dus geen hout snijden. het is duidelijk dat het geen onpartijdige rechter is... de rechter procedeerde mee met sony.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 juli 2024 17:38]

Als je dan een partij folders krijgt die duidelijk maken dat je illegale meuk op een spelcomputer kan spelen, en nergens over homebrew of Linux of regio 3-DVDs, dan klinkt een verweer "jamaar er zijn mensen die een backup willen trekken" of "mensen willen uit Korea geimporteerde spellen kunnen spelen hier" al heel snel als een smoesje.
Laten we een andere zaak nemen over illegale content.

nieuws: Brein verliest kort geding tegen Ziggo om blokkeren The Pirate Bay

Hier hebben ze over geoordeeld dat ze de mensen moeten aanpakken die zich niet aan de wet houden.
IMO moet dat ook zo zijn met R4 kaartjes. De mensen die deze illegaal gebruiken moeten aangepakt worden.
IMO moet een beveiliging zoals Nintendo die inzet als onrechtmatig gezien worden.

En ik blijf het vreemd vinden dat rechters waarvan waarschijnlijk het overgrote deel niet eens weet wat homebrew is, een oordeel over zo'n zaak kunnen en mogen vellen.
maar omdat ze afgaan op wat de partijen hen overleggen, en een sterke neus hebben voor alles dat riekt naar smoesjes.
Waarbij Nintendo het geld en de advocaten en de lobby heeft. De R4 verkopers hebben dit niet. (Je wint ook eerder een zaak met Moszkowicz dan met de advocaat zonder naam).
In de zaak van Ziggo heeft Ziggo ook de advocaten, het geld en de lobby.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 17:38]

Ok over cd's hebben jullie gelijk. Maar iedereen die je met oortjes ziet op straat heeft alle muziek toch niet gekocht. Dat kan niet. Ok er zullen wel mensen zijn die mp3 tjes mooi kopen maar de grootste hoop download toch gewoon. Dus moeten ze dat ook verbieden hoe raar het ook klinkt.
Die mp3's downloaden mag wel volgens de Auteurswet, software (in dit geval games) downloaden mag niet en dus zijn de kaartjes die als enig doel hebben dit mogelijk te maken ook verboden.
Zoals ik het hier lees is het enige nut van de R4 kaartjes (naast er een blokkentoren van te maken) het omzeilen van de beveiliging op de DS/Wii.

Dat is toch compleet iets anders dan een 'product' waar je eventueel 'illegaal verkregen' muziek op kan plaatsen.
Niet helemaal een goede vergelijking, een R4 kaartje is alleen voor het kunnen afspelen van niet geauthosriseerde software, een cdr(w) kan gebruikt worden om allerhande data op te branden, zij het legaal of illegaal.

Jij weet net zo goed als ik dat een R4 kaartje vrijwel uitsluitend gebruikt wordt om gekopieerde spellen te spelen.. De Homebrew scene is grappig maar weinig interessant voor de doorsnee DS gebruiker.

We hebben het niet om het ombouwen van een DVD/HD-DVD/BluRay speler voor het kunnen afspelen van originele discs uit andere regio's, we hebben het om het ombouwen van een console specifiek bedoeld om iso's van spellen te kunnen spelen..
Anoniem: 143912 @Ramoncito21 juli 2010 20:46
"Jij weet net zo goed als ik dat een R4 kaartje vrijwel uitsluitend gebruikt wordt om gekopieerde spellen te spelen.."

zo werkt rechtspraak in noord korea. maar hier kennen wij andere rechtsbescherming. ik heb nergens in de uitspraak de bewijzen van nintendo gelezen (staat in bijlagen).. zodoende die vergelijking met DVD branders gaat uistekend op
Nintendo heeft producties overlegd waaruit blijkt dat de kaartjes worden aangeprezen om illegale kopieen van hun spellen op te zetten. Er zijn geen producties overlegd waaruit blijkt dat mensen de kaartjes AANPRIJZEN om er homebrew op te zetten. Ook bleek nergens uit dat er een levensvatbare homebrew community was. Dan heb je als rechter weinig keuze dan concluderen dat die kaartjes voor illegale meuk bestemd zijn en dat dat homebrew een theoretisch punt is.

Als alle DVD branders worden aangeprezen met "kopieer de DVD van uw buren en verkoop deze op het schoolplein" dan zouden ze ook best eens verboden kunnen worden. Daarom staat er in die reclames ook altijd "maak een kopie van je vakantiefilm en de eerste stapjes van je kind".
punt is juist niet dat een levensvatbare community is dat is niet relevant want zo staat er niet in wet. die advocaat van de webwinkels is ook erg incompetent maar ik ken die producties van nintendo niet. De verdediging had wel wat beters kunnen verzinnen. Ik ben ook erg benieuwd naar de producties van nintendo. Als dat geen sterke bewijzen zijn dan wordt het in de toekomst misschien wel makkelijk om mensen allerlei zaken aan te naaien.
ik betwijfel alleen of het een sterke overwinning is voor Nintendo. de webwinkels kunnen net zo hard weer terugkomen door beter juridisch dicht te timmeren (een nieuwe chinees zoeken en anders aanprijzen zie vorige post). opgelost toch?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 juli 2024 17:38]

Het punt is dat er wel een levensvatvare homebrew community is. De meeste mensen met een simpele prut R4 kaart weten dat echter niet. Als men het wel weet, denk ik dat er een stuk minder illegaal gedownload word.
De meeste mensen met een R4 interesseert dat helemaal niet, die willen gewoon gratis de games spelen die in de winkel liggen.
Anoniem: 112442 @Zer022 juli 2010 00:15
Op zich niet vreemd gezien de prijs en het gebrek aan kwaliteit. IMO is de prijs gewoon absurd.

http://tweakers.net/price...03/nintendo-ds-games.html

Een R4 kaartje zullen ze bij mij nooit aantreffen. Ik zou nooit meer dan € 100,- uitgeven voor een device dat door de sloomste smartphone uitgelachen wordt.
CPU One 67.028 MHz ARM946E-S[2] and one 33.514 MHz ARM7TDMI
Als de kwaliteit zo slecht is laat die games dan gewoon links liggen, maar blijkbaar wil je ze wel spelen...zou het kunnen dat je er alleen maar niet voor wilt betalen?
Anoniem: 112442 @Vizzie22 juli 2010 11:02
@Vizzie
Als de kwaliteit zo slecht is laat die games dan gewoon links liggen, maar blijkbaar wil je ze wel spelen...zou het kunnen dat je er alleen maar niet voor wilt betalen?
Heb je mijn reactie gelezen?

Ik heb geen Nintende DS*, R4 kaartje en Nintendo games legaal of illegaal. Omdat ik vind dat de Nintendo en de spellen veel te duur zijn.

Dat is heel anders voor de XBox360 en de PS3. Waar je IMO wel waar voor je geld krijgt.

Ik heb een PS3 (een beetje tegen wil en dank na de OtherOS actie van Sony). Ik zou deze daarom niet meer kopen.
Maar ik heb wel allemaal Legale spellen, zelfs als er een mod voor zou zijn zou ik deze nog kopen. Puur omdat de prijs/kwaliteitverhouding goed is.

Het zou mij niet verwonderen dat Nintendo dadelijk onder de grafsteen naast Sega komt te liggen als console bouwer, als ze met dit soort acties doorgaan.
Mogen ze nog wat Mario software leveren voor de Microsoft en Sony consoles, en mogelijk de PC.
Anoniem: 112442 @Ramoncito21 juli 2010 22:44
Niet helemaal een goede vergelijking, een R4 kaartje is alleen voor het kunnen afspelen van niet geauthosriseerde software, een cdr(w) kan gebruikt worden om allerhande data op te branden, zij het legaal of illegaal.
Dit is erg kort door de bocht.

Ik ben het met je eens dat de R4 kaartje veelal voor het gebruik van content uit illegale bron gebruikt wordt.

Maar dit geldt zeker niet zo voor iedereen.
De R4 kaartjes hebben voor de legale koper ook voordelen. Veel meer spellen op je device i.p.v. tich kaartje meenemen. Tevens als back up.
En ook een reden waarom Frankrijk niet voor een verbod was, homebrew.
nieuws: Nintendo verliest rechtszaak tegen verkopers flashkaarten

Ik vind het heel vreemd dat de Nederlandse rechter een uitspraak in het voordeel van Nintendo doet.
Zeker gezien de backup mogelijkheid en homebrew.
-homebrew boeit niet echt: ik omzeil middels die R4 een beveiliging en dat is illegaal, helder
- backup boeit niet, ik moet er een beveiliging voor omzeilen en dat is illegaal, waardoor die regel voor backups gewoon niet op gaat.

De verdediging heeft daarbij niet aannemelijk kunnen maken dat die homebrew community echt zo belangrijk is. Zoals hierboven staat ergens "ja maar als meer mensen van homebrew afwisten". Leuk, maar dat weten ze dus niet, dus dan kan het zijn dat je niet levensvatbaar bent.

Het concept van Nintendo is daarbij ook nogal duidelijk: die DS is gemaakt om games op te spelen, die in die cartridges zitten verpakt. Wil je programmeren ? Dan moet je een ontwikkellicentie aanschaffen bij Nintendo (een normale manier van werken), klaar. Het richt zich totaal niet op hobbyisten, ookal menen een paar van wel.
Inweze is dat al zo. Je betaalt namelijk al een heffing op je writable media vanwege de thuiskopie. :)
Dit geldt alleen voor audio en video content en niet voor software, waar we het hier over hebben. ;)
Dat weet ik... gaf alleen aan dat er bij cdr en dvdr al een heffing bestaat ivm met mogelijk illegaal gebruik
Anoniem: 366316 21 juli 2010 19:07
Wat een onzin, zolang die R4's niet in de DS worden gepropt is er toch geen wet overtreden? Dat die kant en klaar omgebouwde consoles niet verkocht mogen worden snap ik wel maar die R4's? Wat volgt? Het verbieden van etsmiddelen voor printplaatjes? Allerhande electronica onderdelen?
Dat vind ik kortzichtig want het enige nut van een R4 is de beveiliging van de DS omzeilen. Heroine doet ook niks illegaals, het zijn de mensen die het gebruiken! Zo kan ik ook redeneren.
En wat als de volgende hack via een usb stick is? Of een ander soort RAM?

Gaan we dan de verkoop van die producten ook maar verbieden? Dat 1 niet Nederlands bedrijf hier last van heeft hoort niet te betekenen dat het Nederlands justitieel orgaan even besluit dat een product niet meer verkocht mag worden.

Het zou eens tijd worden dat Nederlandse rechters het belang van Nederlandse winkels gingen behartigen ipv dat van Amerikaanse en Japanse console bouwers en film makers.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 40104 op 23 juli 2024 17:38]

Bij een generieke USB-stick is het eenvoudig om aan te tonen dat die legitieme toepassingen heeft en dus niet "bestemd is" voor het omzeilen van de beveiligingen van de Nintendo consoles.

@dmantione: ik weet dat Free Pascal bestaat, maar kun je ook bewijzen dat het een populair pakket is, zodat bij de rechter kan worden betoogd dat hiermee real-world damage gedaan wordt? Wil je zo'n discussie winnen dan moet er meer zijn dan de spreekwoordelijke drie man die gek doet met hun console.

[Reactie gewijzigd door Arnoud Engelfriet op 23 juli 2024 17:38]

Dan zal ik dan maar eens eenvoudig aantonen dat die R4 legitieme toepassingen heeft en niet bestemd is voor het omzeilen van de beveiligingen.;) Ik ben medeauteur van Free Pascal, een bekende openbroncompiler. We hebben ook een compiler voor de Nintendo DS, die kan je hier downloaden:

http://www.freepascal.org/down/arm/nds-netherlands.var

Als je hulp nodig hebt om je spelletje voor de Nintendo DS te programmeren, dan zijn de mensen van Pascal Game Development je graag behulpzaam:

http://www.pascalgamedevelopment.com

Maar hoe zet je het spelletje dat je geprogrammeerd hebt nu op je apparaat? Met een R4-kaart misschien? Wou die rechter onze gemeenschap, die gigantisch veel tijd en energie heeft geïnvesteerd in het mogelijk maken van het schrijven van software voor de DS uitmaken voor een stel piraten?? Kom nou!

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 17:38]

Ja je leest duidelijk zijn tekst niet goed een USB stick kan je voor zoveel gebruiken ook voor de PC/laptop/fotolijsten
R4 kaarten zijn er maar voor 1 ding beveiliging omzeilen van de NDS.
En dat jullie je tijd daarin steken moeten jullie zelf weten als je namelijk wil programeren voor nintendo moet je met hun een contract afsluiten voor hun hardware dan gaat alles officieel en mag je het zelfs op een orginele cartridge uitbrengen
Die contacten met Nintendo zijn er. Nintendo sluit geen contracten af tenzij het om een spel gaat wat wereldwijd commercieel te verkopen valt. Verder maakt een contract geen biet uit, dat helpt je namelijk alleen om een spel in de winkel te leggen, dat is dus als een spel helemaal af is. In tussentijd ben je afhankelijk van flashkaarten om je spel te ontwikkelen.

Hoe je het wendt of keert, ik kan zo aantonen dat die R4 legitieme toepassingen heeft, en rechters verspreid over heel Europa hebben voorlopig geoordeeld dat ze legaal zijn. In Nederland nu niet. En best kans dat als ze mij gedaagd hadden dat er een andere uitkomst was geweest.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 17:38]

@dmantione:
Hoe je het wendt of keert, de praktijk laat zien dat R4 vooral voor illegale toepassingen wordt gebruikt, en daarmee de verkoop van spellen verziekt. Dat is ook gewoon aan te tonen. En daarmee worden de legitieme toepassingen -die overigens ver in de minderheid zijn- van ondergeschikt belang.
Dat is de redenatie van de Nederlandse (en Japanse en Australische) rechters. Daarnaast is een importeur in de UK die R4 kaarten wou importeren daarvoor ook de cel ingegaan.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 23 juli 2024 17:38]

Dat is niet waar: het bezit ven heroine is strafbaar, niet zozeer het gebruik.

Waar het hier om draait is dat een artikel verboden wordt omdat je er hoogstwaarschijnlijk iets wederrechtelijks mee zult gaan doen.

Alsof je een koevoet verbiedt omdat inbrekers die ook gebruiken.
Het grote verschil is natuurlijk dat ik met een koevoet ook legale dingen kan doen, aangezien het een zeer handig sloopwerktuig is, terwijl je, voor zover ik begrijp, met een R4 kaartje enkel en alleen de DS beveiliging kunt omzeilen wat blijkbaar illegaal is.
blijkbaar - alleen wel raar, en ondoordacht, die haagse rechter (of de advocat van deze internet ondernemingen), is duidelijk incompetent.

je hebt in NL namelijk nog steeds het recht om zelf backups van je gekochte software te maken. (das wel wat anders als de regels bij muziek - waar je ook van je buurman mag copieren) -

deze rechter ontneemt ons nu dus het recht op het maken van backups op 'software' waar we al voor hebben betaald. - dit lijkt me NOOIT in lijn met overige wetgeving die hierover is.

het probleem dat er 'teveel' roms op het internet zwerven is ook niet de schuld van de R4ds chip (want voor zoveer ik weet kun je met een r4 chip niet eens backups maken van je 'eigen' spellen.

ik heb ook een r4 chip met 1gb - een een stuk of 10 spellen 'waarvan' ongeveer 7 legale - en 3 die ik nog niet in de 5 euro bak heb kunnen vinden ... dat ik ze vervolgens heb moeten downloaden omdat ik niet helemaal prcies weet (of zin had om te zoeken naar) een eigen manier van kopiëren maakt naar mijn idee weinig uit,


raar besluit dit omdat Ook in volgende versies nog steeds geen 'r4 mogelijkheden zijn ingebouwd. .... ik snap trouwens zowiso niet waarom de NDs nog zo ouderwets is (zou dat komen omdat het niet door een westers bedrijf wordt gemaakt)
Ik word een beetje moe van mensen die rechters als incompetent afdoen omdat ze het met het vonnis oneens zijn. (Niet per se alleen jij, maar een hoop mensen gilt al omdat die vermaledijde meneer Hensen -uweetwel van FTD/Eyeworks- in het panel zat.) Het is hier Groklaw niet.

Het recht op een backup is juridisch beperkter dan je zou denken. De backup moet 'noodzakelijk' zijn (art. 45k Auteurswet). Bij een ROM is al in 2002 geoordeeld dat daar geen noodzaak is om zelf een kopie te maken, omdat je bij de leverancier een vervangend exemplaar kunt krijgen. Nog afgezien van het feit dat die dingen zelden stuk gaan.
Je hebt het recht op backups, maar Nintendo heeft niet de plicht dit mogelijk te maken. Dat is het punt, je mag wel backups maken maar Nintendo geeft je niet het recht die backup op de DS te gebruiken.
Anoniem: 112442 @ktf21 juli 2010 23:48
Je hebt het recht op backups, maar Nintendo heeft niet de plicht dit mogelijk te maken. Dat is het punt, je mag wel backups maken maar Nintendo geeft je niet het recht die backup op de DS te gebruiken.
Je vergeet iets in te vermelden "in Nederland".

Voor Frankrijk geldt dat bijvoorbeeld niet.
nieuws: Nintendo verliest rechtszaak tegen verkopers flashkaarten

Tevens heeft Brazilië ook andere gedachten over kopieer beweging.
nieuws: Brazilië overweegt drm op content in publieke domein te verbieden

Het raakt me gelukkig niet want ik ga niet zoveel geld uitgeven voor zwaar verouderde hardware.
IMO is Nintendo het enigste bedrijf dat van Lood Goud kan maken. Zelfs Apple kan zwaar verouderde hardware niet eens voor zo'n hoge prijs verkopen.

Eigenlijk wel jammer dat die uitspraak nu pas gedaan is. Als deze uitspraak veel eerder gedaan was had Nintendo hun Wii op de buik kunnen schrijven. Want volgens mij is de mogelijkheid van het afspelen van content uit illegale bron momenteel nog de enigste reden om de Wii aan te schaffen. Zeker gezien de prijs t.o.v. consoles die qua grafische weergave wel van deze tijd zijn. Dan kijk je niet eens naar de prijs van Wii spellen.
Eigenlijk wel jammer dat die uitspraak nu pas gedaan is. Als deze uitspraak veel eerder gedaan was had Nintendo hun Wii op de buik kunnen schrijven. Want volgens mij is de mogelijkheid van het afspelen van content uit illegale bron momenteel nog de enigste reden om de Wii aan te schaffen. Zeker gezien de prijs t.o.v. consoles die qua grafische weergave wel van deze tijd zijn. Dan kijk je niet eens naar de prijs van Wii spellen.
Helemaal mee eens. De Wii en de DS danken hun enorme populariteit voor een groot deel aan het gemak waarmee spellen uit illegale bron gespeeld kunnen worden. Zonder dat gemak blijft in beide gevallen een platform over dat qua prijs/prestatie niet kan tippen aan de concurrentie.

Nintendo graaft zijn eigen graf.
Dat Nintendo je niet het recht geeft maakt niet uit, de DS is van jou. Als ik je een door mij ontwikkelde speciale balpen verkoop en jij gebruikt die om je oren mee schoon te maken, kan ik je dat niet verbieden, als zou ik het nog zo graag willen.

[Reactie gewijzigd door 2playgames op 23 juli 2024 17:38]

Hier ga je een grote fout in. Een backup maken van je software is niet legaal. Hiermee omzeil je de beveiliging. En waarom zou je Nintendo DS games kopieren??. Als hij het niet meer doet, kan je gewoon Nintendo bellen voor een oplossing
Anoniem: 112442 @Rockvee221 juli 2010 23:54
En waarom zou je Nintendo DS games kopieren??.
Om meerdere spellen bij je te kunnen hebben op één kaartje i.p.v. van tich cartridges?
Als hij het niet meer doet, kan je gewoon Nintendo bellen voor een oplossing
Ooit gedaan?
IMO klinkt dit heel mooi.
Ik denk dat dit zo'n ongelofelijk kastje muur verhaal of erg duur gaat worden dat je hier vanzelf van af ziet.
Dit valt waarschijnlijk niet binnen standaard procedures van Nintendo.

Ik vraag me af of iemand hier ervaring mee heeft?
Ja meerdere malen zelfs nintendo is erg coulant daarin je betaalt alleen de verzendkosten (laatste keer dat ik dat deed dan) was iets van 1 euro ofzo
Anoniem: 112442 @HADES200122 juli 2010 08:28
Dat had ik niet verwacht (zie ook mij post).

Dit wel precies hoe het zou moeten zijn.
Dat je alleen verzendkosten en mogelijk minimale administratiekosten betaald. Afhankelijk van de reden waarom de cartridge defect is.
Defect door eigen schuld verzendkosten en onderdeel kosten.
Spontaan defect verzendkosten of zelfs helemaal gratis.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 17:38]

Bij spontaan defect buiten de eigen schuld mogen er wettelijk niet eens kosten worden berekend, dat is gewoon garantie, en garantie is kosteloos herstel cq vervanging, ook voor webwinkels geldt dit. Het is alleen onzinnig om dit juridisch aan te vechten voor zulke lage bedragen en de meeste webwinkels maken hier ook misbruik van.

Een hoop mensen (en personeel in de winkels) weten niet dat garantie net zo lang geldt als de redelijk te verwachten levensduur van het apparaat. De bewijslast bij defect ligt na 6 maanden bij de consument. Als het euvel zich voor die tijd openbaarde gaat de wet er van uit dat het mankement al in het produkt aanwezig was.
prima garantie voorwaarden bij Nintendo, aan de lijve ondervonden met een DS met dooie pixel en een Wii die niet door de updates heen kwam. opsturen en omruilen. Heel makkelijk.
Als je een apparaat had gewild waar tig spellen op kunnen in plaats van dat je cartridges moet gebruiken had je geen DS moeten kopen!

Omruilen van cartridges als er één kapot gaat zou binnen de grenzen van het consumentenrecht gewoon moeten kunnen.
Anoniem: 112442 @Vizzie22 juli 2010 09:48
@Vizzie
Als je een apparaat had gewild waar tig spellen op kunnen in plaats van dat je cartridges moet gebruiken had je geen DS moeten kopen!
Dit is jouw mening, die je probeert te verkondigen als de waarheid.
En een mening die bijvoorbeeld niet opgaat in Frankrijk en in andere landen waar de R4 kaartjes wel verkocht mogen worden.

IMO is het van belang voor Nintendo dat voor hun spellen betaald wordt. Of ze daarna door de rechtmatige eigenaar op één kaartje gezet worden is IMO niet aan Nintendo om daar over te oordelen.
De gebruikersrechten worden betaald en de code wordt extra ter gelde gemaakt ten koste van Nintendo.
Anoniem: 27537 @i-chat21 juli 2010 20:11
Die tegenstelling (recht op maken van backups vs onmogelijk maken van het gebruiken van die backups) is handig opgelost; je hebt dat recht wel, maar niemand is verplicht je in staat te stellen dat recht uit te oefenen...

Overigens, de consoles die Nintendo de laatste jaren op de markt heeft gebracht zijn allemaal zo extreem ouderwets zodat Nintendo ze vanaf de datum van introductie met winst kan verkopen voor een prijs waar zoveel mogelijk consumenten meteen "ja" tegen zeggen. Op zich een betere strategie dan de digital-download-only, duurder-dan-de-gewone PSPGo.....
"je hebt in NL namelijk nog steeds het recht om zelf backups van je gekochte software te maken."
tov
"want voor zoveer ik weet kun je met een r4 chip niet eens backups maken van je 'eigen' spellen."

Je haalt je eigen argument onderuit.
Dat kun dus wel:
R4 erin, tooltje opstarten
R4 eruit
Game erin
Rippen
Klaar
Die regel is niet compleet. Ja je hebt recht op backups maken, zolang je hiermee geen beveiligingen omzeilt. Deze uitspraak is dus weldegelijk in lijn met de wet.

En je laatste alinea slaat trouwens ook compleet nergens op.
1 De DS is verouderd omdat hij alweer oud is. (maar verkoopt desondanks nog altijd beter als de modernere PSP)
2 Japan is wel een westers land.
3 De volgende versie krijgt wel de mogelijkheid om spellen op het interne geheugen te zetten. En daarnaast hebben de DSi en DSi XL ook al download mogelijkheden, waarbij spellen op het geheugen geinstalleerd worden.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 17:38]

Anoniem: 112442 @knirfie24421 juli 2010 23:34
@knirfie244
Die regel is niet compleet. Ja je hebt recht op backups maken, zolang je hiermee geen beveiligingen omzeilt. Deze uitspraak is dus weldegelijk in lijn met de wet.
IMO is deze bepaling te gek voor woorden.

Eerst mocht je legaal een kopie maken van je iets waar je de autheurrechten voor betaalt hebt. Dan komt de industrie die dit onmogelijk maakt.
IMO had de industrie verboden moeten worden om deze beveiliging aan te brengen.

Ik hoop dat dit op termijn ook een soort GNU beweging in de Media industrie zal opleveren. Als alternatief voor de bestaande Media. Waar artiesten weer het geld krijgen dat hun toe komt i.p.v. dat het geld gaat naar labels en de eerlijke consumenten hun rechten terug krijgen.
En ticket monopolisten die kaartjes van een optreden als illegaal verklaren omdat ze er niet tegen kunnen dat kaartjes op de zwarte markt verkocht worden terwijl ze zelf helemaal niet mee werken aan marktwerking en een open markt. Waar je concert kaartjes ook bij de blokker, Aldi en Lidl kunt kopen.
Dan vraag je je af waar het geld blijft van de kaartjes die ongeldig verklaard zijn?
Je kunt hem ook voor homebrew gebruiken, maar gezien 99% van de kopers dat er toch niet mee gaat doen vind ik het een goede zaak dat ze er tenminste mee bezig zijn het aan banden te leggen.
Misschien komen er dan ook ooit nog eens een hoop echte games uit ipv die 100 in 1 dozijn spellen.
Anoniem: 143912 @netblade21 juli 2010 20:35
"maar gezien 99% van de kopers dat er toch niet mee gaat doen"

99% gebruiken flashcards voor homebrews
Nee verre van 1% gebruikt homebrew de rest is alleen maar voor het downloaden van copyrighted games omdat ouders de games te duur vinden
Als ouders de games te duur vinden,en dat vinden ze inderdaad, dan zullen er veel en veel minder DS3D's verkocht gaan worden en wordt de afzetmarkt voor dit platform behoorlijk klein. Eens kijken hoeveel games er dan voor uit zullen komen.

Vergeet niet dat de populariteit van de DS voor een groot gedeelte komt door de R4 kaartjes e.d. Nintendo heeft de DS altijd winstgevend weten te verkopen en heeft dus bakken met geld binnengeharkt aan de verkoop van de DS mede dankzij de R4 e.d. Alleen omdat de developers nu massaal afhaken moeten ze de R4 e.d. gaan bestrijden, maar daarmee draaien ze indirect de populariteit van de opvolger de nek om...
Anoniem: 143912 @HADES200122 juli 2010 19:17
oplossing is: bewijs!!!
zonder bewijs blijft het bij welles/nietes.
mijn vorige post dus graag negeren maar ik kan het niet laten om ook mee te doen me zomaar stellingen lanceren.
gevoelsmatig ben ik overigens ermee eens dat de meerderheid flashcards toch gebruikt voor iets illegaals... maar gevoel is geen bewijs ... helaas.
Neem iemand anders in de maling.

Homebrew op een DS is totaal niet interessant. Games zijn amateuristisch gepruts en apps schrijf je 100x makkelijker voor een telefoon met windowsmobile/android/ios, en ja die hebben ook een touchscreen en wifi.
Ik denk dat die 1% die netblade je geeft al 1000 keer meer is dan er daadwerkelijk mensen R4 kaartjes voor homebrew gebruiken, maar 99%? Dat percentage haal je hier op tweakers niet eens, laat staan in de echte wereld waar ouders die dingen gewoon voor hun kleine kinderen halen.
Oke en als je heroine gebruikt dan bezit je het niet? :P

Nee maar de uitspraak is opmerkelijk: er staat namelijk vrijwel uitsluitend. Er zijn dus volgens de rechter nog mogelijkheden om het verkopen wel te legaliseren :Y) (want vrijwel is niet geheel)
Oke en als je heroine gebruikt dan bezit je het niet?
Hmm, misschien als de dealer het direct bij je inspuit? :+
ja maar dan draag je het wel mee totdat het met je urine in de plee komt(of het word verbrand in het crematorium als je teveel inspuit...)
Een koevoet kan je nog voor iets anders nuttigs gebruiken zo'n R4 kaart niet, net als heroïne.

"Nee agent, ik ga een experimentele lijm maken van die heroïne, dat is toch niet illegaal?"
Zeker nog nooit van homebrew gehoord. :/
Anoniem: 143912 @henri809621 juli 2010 20:31
helemaal mee eens. daarom is het ook een verkeerde uitspraak en ik hoop dat er hoger beroep wordt aangetekend plus een eis voor een flinke schadevergoeding van nintendo.

uitspraak van de rechtbank den haag:
"Zij stellen dat hun modchips en flashcards “op grote schaal” worden gebruikt voor die alternatieve doeleinden, maar de Webwinkels en [L] hebben op vragen van de rechtbank niet kunnen specificeren hoe groot de omvang van dat gebruik is en hebben de stelling ook niet onderbouw"

"Dat de producten daadwerkelijk op grote schaal voor die alternatieve doeleinden worden gebruikt, is in het licht van het voorgaande niet aannemelijk, mede gelet op het feit dat de spelcomputers van Nintendo specifiek zijn ontworpen voor het spelen van de Nintendo spellen en niet voor het - buiten het kader van een spel - afspelen van muziekbestanden, internetten, fotograferen en bellen."

dus in hoger beroep goed onderbouwen.

"Nintendo heeft ook gewezen op de onderling aansluitende vormgeving van de DS spelcomputer en spelkaartjes en de noodzaak van de kopieerbeveiligingscode om een spel te kunnen spelen op de Wii console....is de handel in flashcards en modchips strijdig met artikel 29a Aw omdat met die producten de hiervoor genoemde beveiligingsmaatregelen worden omzeild"

ik ben benieuwd hoe nintendo dit heeft bewezen.. want dit staat nergens in de uitspraak.

.".. vele uitlatingen van fabrikanten, aanbieders en gebruikers van die producten die Nintendo heeft overgelegd en waaruit die toepassing blijkt"

dus een nieuwe chinees zoeken die vele uitlatingen moeten doen dat flashcard voor homebrews en mulitmedia.

kortom: slechte uitspraak en in tweede ronde zowel in business als rechtzaak beter

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 juli 2024 17:38]

Het is geen slechte uitspraak, de rechter beslist op de feiten die voor hem liggen. Als de webwinkels niet onderbouwen dat er een grote homebrew community is, en hun Chinese leveranciers allemaal roepen "play illegal games" of zo, dan ga je gewoon nat.
die advocaat van de webwinkels heeft het daarom ook slecht gedaan. als je de uitspraak leest dan kunnen de webwinkels dus net zo hard weer back in business zijn door een nieuwe chinees zoeken (of dezelfde chinees maar met een andere naam op de kaart geplakt) en marketing voert met homebrew en multimedia.
@Arnoud Engelfriet: Maarja helaas die homebrew community is sowieso al illegaal bezig, om homebrew te gebruiken moet je de beveiliging van de DS omzeilen, en daardoor is het ook illegaal in nederland (vanuit europese wetgeving).. (overigens vreem dat jij als jurist dit kleine stukje vergeet)

Overigens is bij alle consoles de homebrew community erg klein (zelfs waar het legaal op is (PS3's pre firmware 3.21)).. Zelf ben ik wel voor homebrew en vindt het dan ook erg jammer dat bedrijven dit proberen tegen te gaan, maar vanuit een bedrijfs oogpunt is dat natuurlijk wel logisch, want stel je voor dat de homebrew community enorme veel games maken waardoor mensen geen gewone spellen meer kopen.. Ook zou je denken dat als een bedrijf winst maakt op de hardware dat ze het toch wel toe zouden laten, maar die winst is natuurlijk erg klein vergeleken met de winst die ze maken op de games/diensten..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 juli 2024 17:38]

De zwakte van het rechtssysteem laten we maar zeggen, het kijkt alleen naar de feiten die voor haar neus liggen.

Maar enigzins snap ik het wel, dit is een vrij vergelijkbaar verhaal met de eerste playstation modchips.(toen was er alleen niet zoveel homebrew)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 229719 op 23 juli 2024 17:38]

Ik mag het vast niet zeggen, maar:
Dit vonnis is gewezen door mr. P.H. Blok, mr. Chr.A.J.F.M. Hensen en mr. P.G.F.A. Geerts en in het openbaar uitgesproken op 21 juli 2010.
de heer Hensen zal er eens niet bij betrokken zijn.

Als meneer Hensen een uitspraak moet doen over copyright, dan is het wel erg vaak in het voordeel van de grote bedrijven. Het is gewoon eng.
Ik denk dat deze man niet deugt. Gelukkig is het meestal zo dat de waarheid vanzelf wel een keer uitkomt.

Ik ben gelukkig niet de enige die het ziet:
http://twitter.com/FTDb/status/16463641695

Ik heb het vorige keer ook gezegd: ga eens wat lezen over ex-rechter Westenberg. Deze man wordt inmiddels vervolgd vanwege meineed. Meineed als rechter....
http://www.rechterwestenberg.com/

[Reactie gewijzigd door Quacka op 23 juli 2024 17:38]

Corrupte rechters? Hou toch op man, misschien dat er twee of drie tweakers zijn die een R4 kaartje gebruiken voor homebrew, alle andere mensen die er een hebben gebruiken dat ding gewoon om spellen waar ze niet voor betaald hebben te spelen.

Jammer dat het minuscule groepje dat de kaartjes op een soort van legitieme manier (maar nog steeds verboden omdat je de beveiliging omzeilt) moet lijden onder de rest maar dat is wel vaker zo.

Daarbij: als je een apparaat wilt voor homebrew koop dan gewoon iets dat daarvoor gemaakt is, als je het niet met Nintendo's businessmodel eens bent koop dan geen DS.
Anoniem: 112442 @Vizzie22 juli 2010 09:56
@Vizzie
Daarbij: als je een apparaat wilt voor homebrew koop dan gewoon iets dat daarvoor gemaakt is, als je het niet met Nintendo's businessmodel eens bent koop dan geen DS.
Wat een rare opmerking. Tot deze uitspraak waren de R4 kaartjes gewoon legaal in Nederland.

Een fabrikant kan welk businessmodel dan ook bedenken als het in strijd is met de wet is het niet rechtsgeldig, dat zie je ook aan de landen war de R4 kaartjes wel verkocht mogen worden.

Waarschijnlijk slik je iedere EULA die op de VS gestoeld is ook als zoete koek?
@worldcitizen:
Een fabrikant kan welk businessmodel dan ook bedenken als het in strijd is met de wet is het niet rechtsgeldig, dat zie je ook aan de landen war de R4 kaartjes wel verkocht mogen worden.
Maar het businessmodel van Nintendo is niet in strijd met de wet. In principe zijn de R4 kaartjes nooit legaal geweest in nederland, omdat daarmee een hardwarematige beveiliging omzeilt wordt, wat ook in nederland verboden is.

EULA's zijn in principe in nederland ook gewoon rechtsgeldig zolang er maar geen dingen in staan die tegen de (consumenten) wet zijn..
je blijf de beveiliging omzeilen, wat dus niet mag...
Anoniem: 304016 @Janusch21 juli 2010 19:48
Beveiliging omzeilen mag wel... afaik
Beveiliging omzeilen mag net niet. Staat met zoveel woorden in artikel 6 van de copyright directive. Wat nog interessanter is, is artikel 6.2, waarbij de verkoop van apparatuur die voornamelijk dient ter omzeiling van "technological protection measures" ook verboden is. Nu, dat heeft in een paar landen als Spanje en Frankrijk al voor de nodige rechtspraak gezorgd, maar in Spanje bijvoorbeeld was het voldoende dat werd aangetoond dat er ook nog een secundair gebruik van de flashcards mogelijk was om de flashcards te legaliseren. Imho is dat totaal onrealistisch, aangezien 99% van die flashcards enkel voor dubieuze doeleinden gebruikt worden. Daarom vind ik deze rechtspraak beter tav Nintendo. Wel moet opgemerkt worden dat dit een vonnis in eerste aanleg is, en er dus nog beroep kan aangetekend worden. Ik verheug mij al op het precedent dat deze zaak zal vormen voor menig ander Europees rechtscollege!
edit: Sorry moet verder lezen, commetaar over het omzeilen van beiliging is reeds door W!mpix duideljk gegeven. :D

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 17:38]

Anoniem: 143912 @Janusch21 juli 2010 19:59
dan blijf je ook met een koevoet inbreken wat ook niet mag
Hoe zit het in nederland dan, waar je een persoonlijke kopie mag maken ter backup van het origineel. Als je de beveiliging niet mag kraken, dan zijn deze twee wetten in strijd met elkaar.

En dan heb je nog altijd "fair use" , daar de homebrew scene in mijn ogen gewoon onder valt.
Mjah, homebrew kan alleen op een DS als je normale beveiliging omzeilt met een R4 achtige kaart, Nintendo staat het gebruik van homebrew nu eenmaal niet toe dus da's geen argument waar je ver mee komt bij de rechter.
Anoniem: 304016 @Tijger21 juli 2010 19:49
Nintendo niet nee, maar het is volgens de wet niet verboden... Ik heb zelf zo'n kaartje en daar staat alleen homebrew op en mario kart DS maar dat spel heb ik ook nog orgineel liggen
Zelfde voor mij. Voor ik mijn OpenMoko had was mijn DS met flashkaart mijn favo Linux handheld. telnet, ssh, rdesktop, alles.
Het omzeilen van de technische beveiliging is bij wet verboden. Dat moet je (vziw) ook doen om homebrew te draaien en is het énige waar een R4-kaart voor gebruikt kan worden.
Homebrew daar heeft Nintendo geen ruk aan om wat linux gebruikers voor cheap hardware te bezorgen. Dus mag niet. Koop een open apparaat dat volledig legaal is. Zal wel meer kosten. Dus dat home brew is gewoon krenterig gedrag.

'n Netbook met Linux maar dan kom je niet ver met €160,-

Dat is dus de kern van het home brew. Probleem. Consoles staat voor cheap op de markt gedumpte hardware. Vooral op de markt gezet om profits binnen te halen via games. De hardware heeft nogal een extreem interresante Price for the buck ratio.

Hier heeft iPad geen last van te duur als netbook
Nintendo verkoopt al zijn hardware met winst.
@SG: Nou, goedkope hardware? ik vindt voor wat een DS levert het echt geen goedkoop apparaatje (kleine waardeloze schermpjes IMHO)..
Dus dat home brew is gewoon krenterig gedrag.
Ben ik het niet mee eens, homebrew is vaak uit hobbymatige nieuwsgierigheid, kijken wat de mogelijkheden zijn. Elke rechtgeaarde tweaker heeft deze neiging, het maximale uit een apparaat halen.

Wanneer Nintendo (en andere console/hardware fabrikanten) ervoor bewust voor kiest haar hardware te dumpen om nog meer geld binnen te harken met supplies (in dit geval games) moet zij niet zeuren wanneer deze electronica voor andere doeleinden gebruikt wordt of de te dure supplies door anderen geleverd gaan worden.

Ze zou(den) het ook op een eerlijker manier kunnen doen, en de hardware tegen de reeele prijs verkopen. Overigens wordt er wel degelijk winst gemaakt op de hardware alleen de marge is wat lager.
Er zijn ook kaarten die wel homebrew kunnen draaien maar niet met gekopieerde spellen overweg kunnen. Het homebrew verhaal is grote onzine, ik betwijfel dat er wereldwijd meer als 5 personen zijn die hun R4 alleen voor homebrew gebruiken.
De "grap" is dat er heel veel mensen hiermee rondstrooien.

Veel van die mensen zullen vast ook wel bezig zijn met homebrew, maar als je gaat kijken naar de totale hoeveelheid verkochte "R4" kaartjes, dan denk ik dat je achter de komma moet gaan kijken als je de mensen wilt vinden die iets met homebrew doen.
(dus niet echt een markt voor nintendo)

Voor zover ik weet, ken ik niemand met een R4 (of soort gelijke) kaart die homebrew heeft.
Punt is dat deze kaarten voor 99,9% (ik roep maar wat) van de mensen puur en alleen maar voor gratis spellen wordt gebruikt.

Dat nintendo hier wat aan gaat doen is, vind ik, volledig terecht.
Maar ik vind wel dat ze veel meer met demo's moeten gaan doen. Op dit moment is het gewoon dat er veel, heel veel troep te koop is, wat zeker geen 40 euro waard is en dus je minder geneigd bent om een spel te kopen.
Anoniem: 27537 @teek221 juli 2010 20:03
Voorkomen dat je kinderen ervoor zorgen dat je voor de tigste keer Mario Kart kan gaan kopen omdat ze wéér de DVD bekrast hebben of allerhande vage rotzooi in de cartridge hebben gepropt, wat is daar mis mee? Via een harde schijf of geheugenkaartje toegang hebben tot je complete games library zonder steeds DVD's of cartridges te hoeven wisselen, wat is daar mis mee? Toegang krijgen tot je DLNA mediaserver, wat is daar mis mee? Zo kan ik nog wel meer verzinnen dat allemaal onder het kopje "nuttig, maar standaard niet mogelijk" valt.
Nintendo is redelijk tolerant in het vervangen van defecte media, ik heb ook een keer een schijfje gehad wat het niet meer deed, tegen verzendkosten een nieuwe gehad na m'n originele in te hebben gestuurd.

En dan, leer je kinderen maar eens wat beter omgaan met hun spullen. Als ik vroeger m'n speelgoed kapot maakte had ik pech gehad, kon ik wachten tot m'n verjaardag of sinterklaas om wat nieuws te krijgen...
Jaja, totdat je een importversie uit Amerika of Japan wilt omruilen... Dan geven ze niet thuis.
Logisch want daar hoeven ze geen garantie op te geven, het is namelijk je eigen import, zonder garantie van de Fabrikant in Nederland.
Anoniem: 26222 @ari322 juli 2010 02:18
Want je importeert natuurlijk altijd amerikaanse en japanse games voor je kinderen (die nog zo jong zijn dat ze cartridges/discs slopen).
klopt. op die manier mag de hengelsportwinkel ook geen katapults meer verkopen (werden gebruikt om lokvoer ver in het water te kunnen schieten)

ik snap ook niet dat nintendo hiertegen in het verweer gaat, terwijl ze een hele markt (homebrew) voorbij laten gaan.

Het is een gat in de markt en in plaats van dat ze er in springen, maken ze hem stuk om maar dezelfde ouwe rommel voor 30 euro te kunnen verkopen (in een nieuw jasje)
ik snap ook niet dat nintendo hiertegen in het verweer gaat, terwijl ze een hele markt (homebrew) voorbij laten gaan.
Het is een gat in de markt [...]
Dan mag je mij (en vast velen met mij) eens goed uitleggen hoe dat een "gat in de markt" is. Hoe moet Nintendo volgens jou aan homebrew verdienen?
Eerder alsof je wapens verbiedt omdat ze hoofdzakelijk in de criminele sfeer worden gebruikt....
Sorry, maar een R4, M3, TTDS, AceCard etc etc... Zijn heel wat meer dan simpele kaartjes om roms mee af te kunnen spelen op je DS.

Ik zou zelf geen DS willen hebben zonder een Ace. Het kaartje geeft mij de mogelijkheid om direct wifi te gebruiken, om emulatoren te starten en vervolgens games te emuleren. ScummVM is gewoon gruwelijk op de DS. Daarnaast is het gewoon rete handig om al je games te rippen en vervolgens op een SD kaartje te zetten en deze vervolgens te spelen op je DS. Geen geziek meer van een zooi DS kaartjes in je broekzak of jas met dit warme weer. Nee alleen je DS met 1 cartridge met al je homebrew, games en muziek.

Persoonlijk vind ik dit dan ook een behoorlijk tegenvallende uitslag, en hoop ik dat de winkeliers zelf nog in hoger beroep gaan.

Daarnaast vind ik dat zodra jij een console koopt deze ook compleet van jezelf is en een leverancier hier niks meer over heeft te zeggen. Al wil ik van mijn Wii een koffiemolen maken dan heeft Nintie daar niet over te zeggen.

Een Wii ombouwen geeft ook gewoon veel meer voordelen t.o.v. van een standaard Wii. De dingen die ik hierboven al noemde voor de DS gelden ook voor de Wii (behalve het trein reizen uiteraard :)) maar point en click adventures op je TV door middel van ScummVM.

Een Hardeschijf aan of in je Wii om daar al je games naartoe te rippen en vervolgens vanaf een menu een game aanklikken en spelen maar.
Geen schijfjes meer welke bekrast raken, omdat je ze 1x moet rippen en vervolgens netjes in de kast kan zetten. Als je naar vriende gaat neem je alleen je Wii + controllers mee en je kunt gamen.

Jammer heel jammer, ik hoop dat er nog een staartje achteraan komt in het ons "de consument" zijn voordeel.
Anoniem: 26222 @Passkes22 juli 2010 02:29
We weten allemaal dat jij je games niet zelf ript. Dat is namelijk niet zo makkelijk als het downloaden ervan.

Mensen proberen hier zo braaf over te komen..
Tegenwoordig bestaan er ook FTP apps voor flashcards waarbij je het programma start, de flashcart eruit haalt en dan de officiele gamecard erin doet ;)
Als jij een Wii hebt, met een degelijke bootloader is het zelfs gemakkelijker om games te rippen dan om te downloaden.

1: Start wii op met bootloader/custom rom
2: Start je iso lees applicatie
3: Klik op "Copy game contents to storage"

Even wachten en het staat op je hardeschijf. Schijfje kan terug in hoesje waar die beschermd is, en jij kan die games zonder problemen spelen.

Ik heb ook een DS flashkaartje (nog de oude generatie, die je in je gameboy slot steekt), en waar ik vroeger er nog af en toe wel een spelletje voor downloadde, is het nu niet eens de moeite meer voor. Wel heb ik voor mijn DS een gamelibrary van ~50 legale spellen, en ik gok dat die attachrate hoger is dan de gemiddelde DS die nu verkocht word. Ook met dit type flashkaart is het ontzettend gemakkelijk om een backup te maken, aangezien dit ding gewoon in slot 2 blijft zitten, terwijl je je DS game in slot 1 stopt.

Ook developen met zo'n kaartje is leuk, want de DS is zo'n ongelovelijk underpowered systeem, waarbij je 2 cores hebt waar eentje op 33 mhz, de andere op 66 mhz draait, en je eigenlijk je complete spel in een veel te kleine geheugenspace moet krijgen.
Jij weet helemaal niets over mij, dus mag je je mening lekker voor je houden....

Ik rip dus wel al mijn games zelf...
Ik heb een 30 tal DS Games gekocht en geript, waaronder de hele zelda en final fantasy serie. Dit zijn dan ook alle DS games welke ik speel, het aanbod qua games op de DS is summier in die zin van wat ik leuk vind om te spelen.
De rechter vond blijkbaar dat R4's vrijwel uitsluitend werden gebruikt om in DS'en in te bouwen. Mee eens of niet? En daarom vond de rechter dat artikel 29a van de auteurswet overtreden was.
Eigenlijk gebruikt men ze voor het ombouwen van een kaas zodat je een backup kan maken voordat je hem eet. :)

Maar even serieus:
Zonder een flashcard (want zo heet zo'n ding) kan je dus bijna niks met je DS, behalve games. Er is genoeg homebrew om legaal gebruik te gebruiken als argument voor de legalisatie van flashcards. Niet alleen is de homebrew vaak beter dan de games van uitgevers (Video Games Hero is hier schuldig aan, onder andere), ook kan je er video's mee kijken, muziek luisteren, etc. Eigen software draaien? Even DevKit Pro installeren en je kan aan de slag. Kan dit met een DS Lite, zonder flashcard? Nee dus. Doet Nintendo er iets aan? Nee.
Waarom zou Nintendo hier in vredesnaam iets aan moeten doen? Zij verkopen het als een spelcomputer om spelletjes te spelen en niet om muziek te luisteren of films te kijken etc. De enieg manier om it wel te kunnen is door beveilingen te doorbreken, wat wettelijk niet is toegestaan.

Als je muziek wilt luisteren koop je een MP3 speler, wanneer je een film wilt kijken koop je een portable DVD speler of gewoon een multimediaspeler die het allemaal kan afspelen.

Niemand kan ontkennen dat verweg de meeste van deze kaartjes gewoon voor illegale games wordt gebruikt.

Het kunnen maken van een backup is ook geen recht, op het moment dat je een beveiling moet doorbreken kun je gewoon geen backup maken. Kun je een backup maken zonder een beveiliging te doorbreken dan is er niets aan de hand.
Als je muziek wilt luisteren koop je een MP3 speler, wanneer je een film wilt kijken koop je een portable DVD speler of gewoon een multimediaspeler die het allemaal kan afspelen.

Het kunnen maken van een backup is ook geen recht, op het moment dat je een beveiling moet doorbreken kun je gewoon geen backup maken. Kun je een backup maken zonder een beveiliging te doorbreken dan is er niets aan de hand.
Moet ik ook meteen een andere broek gaan kopen, en zo'n broek met van die zakken aan de zijkant zijn uit de mode.
Het is toch veel leuker en handiger wanneer je een portable apparaat hebt, die meerdere functies aan boord heeft. Dat Nintendo weigert deze mogelijkheden uit te buiten vind ik niet erg. Maar dat mij het recht wordt ontnomen deze mogelijkheden zelf toe te voegen onder het mom van verbreken van een beveiliging vind ik niet redelijk. Het is een normaal apparaat, dat ik wil gebruiken zoals ik dat wil. Wanneer Nintendo een bepaalde functionaliteit niet toevoegt, hoeft zij die functionaliteit niet te ondersteunen, maar om dit te bevechten gaat te ver.

De wet tegen het omzeilen van beveiligingen is bedoeld om open standaarden de nek om te draaien en reverse engineering tegen te gaan. Door de grote entertainmentlobby is deze wet er doorheen gedrukt.

Zelfde zou zijn wanneer je een auto hebt gekocht en je geen mp3 speler en handsfreekit zou mogen inbouwen, omdat dan de standaardradio moet worden omzeild.

Ook het maken van backups ook al is er een beveiliging zie ik als recht, wanneer de originele CD/DVD het niet meer doet wordt ik met kosten geconfronteerd terwijl ik voor de rechten dubbel en dwars betaald heb. Het omzeilen van de beveiliging van het uitlezen van een ROM met als doel deze te kopieren voor verspreiding, vind ik een ander verhaal.
Als die R4-kaartjes voor andere doeleinden te gebruiken zijn en niet speciaal bedoeld zijn om gebruikt te worden in de Nintendo Wii, dan heb je gelijk. Zoals ik het echter lees is dat die kaartjes speciaal gemaakt zijn om gebruikt te worden met de Wii en tot (enig) doel hebben om gekopieerde Wii-spelletjes te bevatten, dan is het een ander verhaal.

De andere zaken die je noemt, die zijn niet specifiek ontworpen voor het overtreden van de wet - die onderdelen hebben een ander primair doel dan gebruik maken van illegale software, dat je met die onderdelen mogelijk zelf ook een kaart(je) kan maken die eenzelfde werking heeft dan een "R4"-kaartje is dan niet zo belangrijk...

Met een mes kun je ook allerlei dingen doen waar die niet voor bedoeld is en zo de wet overtreden, maar dat betekend nog niet dat het verboden is om zo'n mes te bezitten. Het bezit van een vuurwapen is daarentegen weer wel aan regels gebonden...
gekopieerde spellen zijn in nederland niet per defenitie illigaal en dat is deze rechter blijkbaar vergeten.

je hebt in nl nogaltijd het recht op backups van alles waar je licenties op hebt gekocht.
en in een licentie mag nooit staat dat je licentie vervalt bij beschadiging van het medium ....
je vergeet hier een erg groot punt hoe wil jij een backup maken met een R4 kaart ?
dat kan je namelijk niet oftewel je moet hem downloaden van internet en dan erop zetten dus is het al niet eens meer jouw kopie.

@Jachra
ik herhaal hoe kan ik een backup maken met de R4 kaart niet voor de R4 kaart
Want als die R4 kaart erin zit kan ik geen backup maken

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 23 juli 2024 17:38]

je vergeet hier een erg groot punt hoe wil jij een backup maken met een R4 kaart ?
Link
Je hebt inderdaad het recht om een backup te maken, maar de ontwikkelaar hoeft niet de mogelijkheid te bieden. Op het moment dat jij een beveiling moet doorbreken ben je illegaal bezig en kun je geen backup maken en dat is wat hier het geval is.
R4 kaartjes zijn niet verboden, alleen het op grote schaal handelen er in. Je kunt een R4 kaartje nog steeds bij Dealextreme.com bestellen en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Dealextreme is bovendien veel goedkoper.
Dealextreme verkoopt al maanden geen R4 kaartjes meer.
Het nadeel is dat dit ook jurisprudentie schept voor andere hardware modificaties: overclocken kan hiermee strafbaar gemaakt worden, het modden van je eigen hardware of het verwijderen van beperkingen die fair use in de weg lopen (iets wat helaas al ingeperkt is) idem.
Dat hoop ik niet want ik heb nog wat in bestelling staan...

Maar inderdaad. Een R4 kaartje is toch ook maar een simpel opslagmedium? Als we dit soort ongein al gaan verbieden dan is het einde zoek.
Dus gaat iedereen die zo'n chip wil ze weer in het buitenland bestellen. Nintendo is altijd al erg actief met beveiligen van hun consoles geweest, des te meer een uitdaging voor hackers. Dat er vraag is naar modchips en R4 kaartjes geeft toch wel een beetje aan dat mensen de spellen te duur vinden om ze origineel te kopen.
te duur is een non argument. Kan je het niet betalen, blijf er dan af.
te duur is een non argument. Kan je het niet betalen, blijf er dan af.
Aangezien de DS toch vooral op de wat jongere gamer gericht is (iig voor de breintraining en zo :+) is het een logisch argument. Kinderen hebben weinig te besteden en ook ouders zien er vaak weinig in om regelmatig een euro of 35-40 te betalen voor een spelletje bij de BS. Voor 20 euro per spel (en er zijn zat spellen die echt niet meer waard zijn) zou er vast eerder gekocht worden door deze groepen.

De prijs is vaak vergelijkbaar met PC spellen en vrij dichtbij de prijs van (volwassen) consolegames terwijl de kwaliteit en content veeel lager/minder is.
Jonge kinderen moeten leren sparen. Als de ouders alle spelletjes downloaden voor hun kind dan vind dat kind het gewoon terwijl het gewoon illegaal is.
Goedkoopste spel, 12,- in de bakken zelfs nog goedkoper van zelfs nog geen tientje !
only in a perfect world,

de grote bazen van grote bedrijven als nintendo of op welk andere gebied dan ook banken, verzekeraars etc etc. worden maaar al te vaak betrapt op belasting-ontduiken,
diefstal van miljoenen, jatten van het lokole bejaardenhuis. infeite. en zulke figuren gaan huilen dat men hun 'spelletjes' jat????

te duur is idd een non-argument voor zoiets banaals als een 'spelletje' maar ik geef de jatters niet eens helemaal ongelijk, want als je de reclame moet geloven heb je zo'n spel gewoon NODIG ...

only in a perfect world...
Ongelofelijk, wat een drogredenaties weet je er weer uit te persen. Wat hebben de vormgever en de programmeur die 60 uur per week aan die spelletjes werken daarmee te maken? En de game-testers, en de muzikanten, de marketingafdeling, etc? Ze werken er hard aan, dag in dag uit. Díe worden opeens ontslagen en moeten op zoek naar ander werk, omdat er geen brood meer te verdienen valt met het maken van DS-games. Omdat er buiten proportie veel gekopieerd wordt. Iedereen die games opeens 'te duur' vindt, terwijl die spellen 15 jaar geleden nog braaf gekocht werden. Toen ze niet eens veel goedkoper waren en wij nu wel een stuk rijker.

Ja maar hij', 'Ja maar zus', er valt altijd wel weer iets te bedenken waar je deze broodroof weer mee goed kunt praten. Omdat je óf te dom bent om beter te weten, óf omdat het je gewoon geen zak kan schelen tenzij het je eigen brood wordt die wordt geroofd. Ik acht je slim, dus waarschijnlijk (maar ook helaas) het laatste.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er in alle mensen die kopiëren goedkeuren een grote, geldjattende, hypocriete, krokodillentranen huilende baas zit, alleen een paar trapjes lager op de financiële ladder. Als je in het klein al niet ethisch kunt denken en handelen en je niet bezighoudt met de gevolgen van je gedrag, dan kun je dat ook niet als je aan de top van een groot bedrijf staat en haal je dezelfde grapjes uit maar dan in het groot.
Het valt mij nog mee dat het argument "ze hebben teveel geld, met hun dure koophuizen (vila's) dikke vette mercedes en Roll's Roys" niet wordt genoemd.... ;)
Dat ook misschien maar kinderen zijn de grootste doelgroep volgens mij en voor hen is het beter om niet steeds met die insteekkaartjes te priegelen. Ook kun je er muziek op zetten zodat je het ding als muziekspeler kunt gebruiken.
DSiWare en de DSi muziekspeler hebben deze twee functies al overbodig gemaakt.
Als je een DSi hebt...
En bovendien zijn dat niet de enige dingen die je kan doen met een R4(i)
Ja ook films kijken (yay, lage dpg kwaliteit) en homebrew spellen die vaak zo slecht geprogrammeerd zijn dat ze na 10 seconden al vervelen.
Klopt, maar wat nu als je geen DSi hebt, maar een gewone DS? Ik heb er ook veel muziek op geluisterd als ik onderweg was. Het was voor mij overbodig om én een telefoon, én een mp3 speler, én een DS mee te nemen. Nu kon ik de mp3 speler thuislaten (Was een Creative Zen, dus geen kleintje) als ik niet veel mee wilde nemen.

Nu heb ik overigens alles in één op de iPhone, telefoon, muziek en games.
Zijn er serieus nog mensen die een telefoon hebben die niet kan dubbelen als MP3 speler? Volgens mij heeft mijn backup-nokia van drie tientjes die optie zelfs.
Tuurlijk kon de telefoon die ik toen had dat, maar als ik moest kiezen tussen een sd kaartje (+adapter) in mijn notebook steken of een kabel tussen tel+notebook (of tel openmaken en kaartje eruit halen)....is de keuze snel gemaakt.
Grappig.... mijn vrouw heeft de DSi XL en als ze er een SDkaartje in steekt speelt ie ook muziek. Zo'n R4 kaartje is dus niet nodig voor muziek. Next reason!
Anoniem: 304544 21 juli 2010 19:12
Nintendo ziet niet in dat ze ook winst maken aan de mensen die eerse een DS kopen. Nu zou ik toch dubbel gaan nadenken voordat ik een DS zou kopen.

Die bedrijven denken echt alleen maar aan geld en zien niet in dat ze hiermee ook inkomsten weggooien.
Waarom zouden ze niet aan geld denken? Gelijk hebben ze. Graag even klepjes afdoen, ieder bedrijf denkt aan de centen en zoekt naar mogelijkheden de verkopen te stimuleren om nog meer centen te verdienen.

Ieder bedrijf dat 'centen' niet op de eerste plaats heeft staan zou het niet redden in de huidige economie.

Op die DS's verdienen ze redelijk, ze moeten het alleen hebben van de games. Hoewel.... die games worden 1x gekocht en vervolgens verspreid. Mja, dan snap ik ineens hoe het komt dat Nintendo met dit soort geintjes begint.

Waarom denk jij dat een Canon, Epson, HP, Lexmark meer goedkope dan dure printers verkopen? Juist! Omdat ze de centen zien van de dure cartridges... maar als iedereen die gaat navullen (hervullen) dan krijg je weer van die geintjes die Epson en Canon enkele jaren flikte. Ik vind het niet gek!
"Op die DS's verdienen ze redelijk, ze moeten het alleen hebben van de games."

Hoe weet jij dat nou? Volgens mij is het eerder andersom. Nintendo heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze veel verdienen op de hardware in tegenstelling tot MS en Sony die nauwelijks of geen winst maken op de hardware.

Op het moment dat ik een DS koop en alleen maar gedownloade spelletjes erop speel, heeft Nintendo nog steeds winst gemaakt door mijn gedrag. En met mij een heleboel anderen.
Dus Nintendo heeft liever minder verkochte hardware (minder winst op hardware) dan die extra spellen die piraten dan wel kopen. (dat zullen er niet veel zijn want piraten rennen niet snel naar de winkel om even die honderden euro`s op de toonbank te leggen)
Van mij mogen ze die R4 kaartjes verbieden, maar dan moeten ze niet gaan zeuren dat de winst daalt omdat er minder hardware verkocht wordt. Door deze rechtzaak moeten ze ook de (voor Nintendo) nadelige gevolgen onder ogen zien.
Jullie hebben beide ongelijk: Nintendo verdient zowel aan de hardware als aan iedere verkochte game. Ongeacht wat piraten denken dat het tegenhouden van flashkaartjes zal doen met de DS, beredeneert Nintendo dat zowel de hardware als de games beter verkocht zullen worden zonder deze flashkaarten. Dus in de ogen van Nintendo is deze stap een logische.

Bovendien moeten mensen niet vergeten dat er meer bij komt kijken voor Nintendo: deze moet bewijzen aan third-parties dat ze (in de toekomst) beter in staat zijn te voorkomen dat hun beveiliging gekraakt wordt, anders wil er straks -bij wijze van spreken- ook geen hond ontwikkelen voor de 3DS.
Nintendo heeft geen bestaansrecht als er niet voldoende software voor wordt ontwikkeld. En zo'n R4 is slecht voor het businessmodel van de softwarebedrijven die software voor de DS willen ontwikkelen.
Anoniem: 142776 21 juli 2010 20:47
Hmm raar vonnis. Als ik er nou genoeg van heb om al die stomme cartridges mee te zuilen en ze voor de handigheid op een sdkaart in mijn R4 heb gestopt dan mag dat nu ook niet meer? Of ik em als backup in de kast heb liggen voor als er iets mee gebeurd? Volgens mij mocht dat gewoon van de nederlandse wet.
dat was al in 2005 veranderd met een grote rectzaak =P
mag wel maar dan allen van multimedia en niet van software
Backup van games is illegaal
Dus als er een downloadshop op de DSI zou zijn voor spellen zou je het niet meer doen?
Als of spellen ontwikkelen gratis is ;) Als iedereen de spellen download waarom dan nog (nieuwe) spellen maken. Dan moet er wel een grote winstmarge op de DS zitten en dan willen gamemakers de spellen niet meer voor de DS maken.
En dat is exact wat men bij de DS nu ziet. Ontwikkelaars laten het platform vallen omdat er geen geld meer mee te verdienen is. Handelaars kopen geen voorraden meer omdat ze toch niet verkocht worden.

De DS is een goed voorbeeld dat aantoont dat illegaal downloaden wel degelijk schade kan aanbrengen aan een markt.
Ik vermoed dat de mogelijkheid van illegaal downloaden wel aan het succes van de DS heeft bijgedragen. Zonder de R4 en aanverwante kaartjes (met mogelijkheden als goedkoper (gratis) aan spelletjes komen (al is dit illegaal), muziek kunnen luisteren en zeker ook veel spellen op 1 geheugenkaartje kunnen zetten) is zo'n handheld spelconsole veel minder interessant.
Niet echt.... niet voor niets was er al een run op dat ding toen het net verkocht werdt... en toen nog was de R4 niet eens ontwikkeld... kiddo's hier in de omgeving kochten spelletjes bij het leven, sinds de komst van R4 is het juist niets meer wat gekocht wordt. De DS wordt pas vervangen als ie kapot is, en niet omdat er een nieuwer type is uitgekomen.

Zowel DS als de spel ontwikkelaars hebben nu grotendeels een verliespost te danken aan R4.
Klopt. Probeer in de Benelux maar eens de nieuwste Ace Attorney game (Ace Attorney Investigations) van Capcom te pakken te krijgen - dat lukt je niet, niet buiten importkanalen om. Die game is hier niet eens meer uitgegeven, en de reden die de uitgever daarvoor gaf is letterlijk dat er hier toch maar 6 exemplaren worden verkocht. De overige 99.994 exemplaren worden gedownload en op een R4 gezet.
En als je het graag als nog in de winkel wilt zien, betaal je er naar... en laten we deze discussie dan eens doortrekken naar de CD's en DVD's en je snapt direct waarom CD's en DVD's in de winkel ook niet goedkoper worden en geworden zijn.

Kwestie van vraag en aanbod. Hoe minder afname, hoe duurder... of zelfs geen verkopen in specifieke landen e.d.
Met het verschil dat CD's/DVD's in Nederland altijd al stervensduur waren i.v.m. andere (Europese) landen, zonder enige goede reden die ook maar iets met illegale kopieen te maken kan hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.