Bèta-versie Windows XP 64-bit Edition beschikbaar

Microsoft heeft gisteren een gratis bèta-versie van Windows XP voor x86-64-systemen ter download en op cd (leverbaar vanaf medio februari) beschikbaar gesteld. Cd's met bèta Windows XP 64-Bit Edition waren al sinds vorig jaar beschikbaar voor professionals, maar nu ook voor de rest van het publiek. Op de doos en cd staat groot Windows XP 64-Bit Edition, maar op de site heeft Microsoft het herhaaldelijk over 'Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems'. Hoewel bij de systeemvereisten de AMD Athlon 64- en AMD Opteron-processors worden genoemd (momenteel de enige x86-64-compatible processors op de markt), valt op te merken dat de naam van het besturingsysteem niet specifiek aan AMD64 refereert. Dat laat marketingtechnisch de deur open voor platforms met 64-bit extensies van andere fabrikanten, zoals mogelijkerwijs de roemruchte 'Yamhill'- of 'CT'-technologie van Intel. Waarschijnlijk zal Intel iets dergelijks op het IDF 2004 (16-18 februari) aan de pers tonen. Dat de aanvulling 'Extended Systems' (ES) leuk aansluit bij de toevoegingen 'E' en 'EE' aan Intels recentere Pentium 4-processors, kan natuurlijk puur toeval zijn.

Windows XP 64-bit boxWindows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems kan op dit moment alleen werken op systemen met x86-64 compatible processors. Installatie op een Athlon XP- of Pentium 4-systeem gaat niet lukken. Ter download wordt het OS in ISO-formaat aangeboden en is ongeveer 450MB groot. Een breedbandverbinding is hier dus geen overbodige luxe. Er zijn voorlopig alleen Engelstalige versies beschikbaar van deze 'preview'. Wat Windows XP 64-Bit Edition voor Athlon 64- en Opteron-systemen kan gaan betekenen is te zien aan de door AMD opgestelde benchmarks, te vinden in deze .pdf-file die op de website van Sun staat.

De benchmarks dateren van september vorig jaar, van voor de Athlon 64 3200+ en Athlon 64 FX-introductie. Dat geldt dus ook voor de gebruikte software en benchmarkversies. De wat gedateerde metingen hadden de Athlon FX-51 en Pentium 4 3,2GHz als snelste deelnemers in het testveld. Een half jaar later is dat wat het AMD-programma betreft nog steeds het geval (naast de Athlon 3400+), terwijl bij Intel achtereenvolgens Pentium 4 EE 3,2GHz, Pentium 4 3,4GHz en Pentium 4 EE 3,4GHz zijn verschenen. De door AMD opgestelde benchmarks zien er vaak erg veelbelovend uit, al zien we ook hier, net als bij het inschakelen van Intels Hyper-Threading bij Pentium 4 het geval kan zijn, dat er situaties bestaan waarbij de prestaties juist inboeten. Maar dat mag over het geheel genomen de pret niet drukken.

Windows XP 64-bit Edition cd

In de .pdf staan de vier volgende vergelijkingstabellen:

Zie voor gedetailleerde omschrijving van de testconfiguraties, instellingen en gebruikte software de eerder genoemde .pdf-file.

Door Jack Leenders

04-02-2004 • 13:44

87

Bron: Microsoft

Lees meer

AMD werpt een blik in de toekomst
AMD werpt een blik in de toekomst Nieuws van 24 april 2004

Reacties (87)

87
83
64
19
1
3
Wijzig sortering
Anoniem: 14932 4 februari 2004 14:10
Dat de aanvulling 'Extended Systems' (ES) leuk aansluit bij de toevoegingen 'E' en 'EE' aan Intels recentere Pentium 4-processors, kan natuurlijk puur toeval zijn.
Ligt dit nou aan mij of vindt iedereen dit een domme opmerking? Dit KAN alleen maar toeval zijn (stom toeval), daar de P4's geen 64-bitters zijn. Wat zou je bezielen als MS zijnde om te 'verwijzen' naar 32-bit procs als je een 64-bit OS op de markt zet. Beetje dom imho newsposter...
Intel gaat binnen twee weken 64-bits versies van Xeon en Pentium 4 demonstreren. Er wordt gespeculeerd dat dit zelfs de reden is waarom deze versie van Windows XP voor "ES" zo veel uitstel heeft opgelopen. Beetje kortzichtige reactie dus.
Omdat Pentium 4's heel misschien wèl 64-bit extensies konden hebben (zijn al aanwezig) en met wat fantasie Pentium 4 SE of ES zouden kunnen heten. Dat past dan toch mooi in het rijtje productnamen? Microsoft en Intel houden soms nog wel een beetje rekening met elkaar; waarom denk je dat deze 64-bit versie van Windows niet vorig jaar uitkwam, tegelijkertijd met het AMD64-platform? Misschien zegt de naam WinTel je nog iets?
Anoniem: 73850 4 februari 2004 13:58
Wat ik me afvraag is in hoeverre zo'n beta release bij de uiteindelijke final versie vandaan staat. Zijn alle windows-features bv al inbegrepen? Want als het al een stabiel en (zo goed als) voltooid product is dan kan ik me voorstellen dat mensen dit downloaden en dan niet meer de final versie gaan kopen? Vind het namelijk niet echt iets voor MS (geen flame naar MS ofzo trouwens) om dit algemeen en gratis beschikbaar te stellen. Je kan deze beta sowieso een jaar gebruiken, maar het lijkt me dat daar vrij snel cracks voor te vinden zijn.

Verder kan ik niet wachten totdat onafhankelijke benchmarks beschikbaar komen. Wil wel eens weten hoeveel de snelheids winst is van een 64-bits OS.

@janickgers:

Daar heb je een goed punt. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik denk dat de afwezigheid van een 64 bits OS inderdaad ervoor zorgt dat de mensen ófwel afwachten met de aankoop van een nieuwe PC, ófwel voor een Intel variant gaan. Dit laatste zou voor AMD en voor Microsoft nadelig zijn.
Vind het niet echt iets voor MS om dit algemeen en gratis beschikbaar te stellen.
Maar..... Microsoft geeft zo de mensen die twijfelden over wat ze voor systeem gaan kopen een mooie extra 'impuls' om over te gaan tot aanschaf van 64-bit procs. Als deze 64-bit versie nog niet te 'proeven' was zouden veel mensen voor de P4 kiezen, nu kiezen mensen misschien voor de A64 om toch van een 64-bit WinXP te kunnen profiteren.

Daardoor gaan mensen die nu een Athlon1600 met bijvoorbeeld 2k draaien overstappen naar Xp64, waardoor Microsoft weer een gedeelte markt 'creeert'. Op zich dus niet zo'n stomme zet. Ze kunnen nu nog lekker bugs en alles eruitfilteren doordat de enthousiaste nerds overstappen, tegen de tijd dat de bedrijven ook overgaan op 64-bit is winxp 64 bit dus gewoon perfect te draaien.
Ze kunnen nu nog lekker bugs en alles eruitfilteren doordat de enthousiaste nerds overstappen, tegen de tijd dat de bedrijven ook overgaan op 64-bit is winxp 64 bit dus gewoon perfect te draaien.

Net zoals bij Linux dus :+
Vind het niet echt iets voor MS om dit algemeen en gratis beschikbaar te stellen.
Het is zeker niet de eertse keer dat MS zoiets doet. Zo zijn er bijvoorbeeld ook trials te downloaden van Windows Sever 2003 Enterprise Edition en Exchange 2003. En daarvoor was ook Windows 2000 Server als trial te downloaden. Niks nieuws dus. :)
na mijn AMD64 gekocht te hebben had ik deze versie al gedownload. (via MSDN)

Echter kan ik er zeer weinig mee en dat zal voor meer mensen gelden.

Sata drivers van via of promise zijn er nog niet, (heb alleen een sata schijf) hetzelfde geld voor voor veel netwerkkaarten en geluid is ook nog lastig.

Beta drivers van Nvidia en Ati en zijn al wel te vinden.

Ik weet niet hoeveel drivers XP64 standaard aanboord heeft maar voor je deze versie echt kunt gebruiken is het toch nog even wachten op de hardware fabrikanten met 64bit drivers.

Als deze er snel komen geloof ik wel dat dit voor een verkoop inpuls kan zorgen van de AMD 64.

Nu nog 64bit software...

Edit; een zin afgemaakt

edit:
reactie op Tomas.

Dat is mooi, dat ga ik maar eens proberen dan, laatste keer dat ik zocht kon ik ze niet echt vinden.
Promise heeft wel al 64-bit drivers beschikbaar:
http://www.planetamd64.com/modules/mx_pafiledb/dload.php?action=file&f ile_id=4
Dit is de driver voor de Promise controller op de ASUS K8V (en mogelijk anderen).

VIA heeft een nieuwe (beta) versie gereleased van haar Hyperion drivers voor XP64:
http://downloads.viaarena.com/drivers/HyperionPro64/VIA_HyperionPro64_ v096P2.zip
Het enige probleem is hier dat de S-ATA/RAID drivers die hierbij zitten nog niet gebruikt kunnen worden tijdens de installatie van XP64 (via F6 en een floppy). Als je dus XP64 wil installeren op een SATA schijf zul je of de Promise controller moeten gebruiken of moeten wachten tot VIA dit probleem oplost.
Nu deze beta uit is zullen meer fabrikanten drivers maken en verbeteren. Nu komt het denk ik eindelijk op gang door die beta. Als de verkoop van AMD64's nu ook op gang komt en de beta en zijn opvolgers goed werken wordt het misschien wel wat.
Het zal me benieuwen of het aanslaat, en dat de markt voor 64 bit software als deze windows niet te klein is en nog een generatie moet wachten. Ik denk dat het vooral afhangt hoe Microsoft deze windows nu verder in de markt gaat plaatsen, als een soort XP Home edition (die misschien ietsje duurder is) of een meer Professional voor bedrijven en gebruikers die echt profijt halen uit die 64 bits. Dat is me namelijk nog niet echt duidelijk, en hopelijk kan deze beta wat meer duidelijkheid geven over wat Microsoft wil.
(Ik moet erbij zeggen dat ik het niet al teveel volg en dit misschien al wel gezegd is)
Wat kost het aanvragen van dat cd'tje nog inclusief shipping, handling en de duty taxes? :)
Standaard Shipping (3-7 werkdagen) kost $7,90 en Express Shipping (3-5 weken, dus boot) $23,90. Ik heb bij de diverse CPP cd's nog nooit importheffing of btw hoeven te betalen. Ik weet eigenlijk ook niet hoe de douane dat doet. Of het gebruikelijk is om btw te heffen over verzendkosten?

Ik laat hem wel even downen door een vriend die al wel breedband heeft :D Dat is sneller.
Vervoer per boot is maar duur tegenwoordig ;)

Ze hoeven die CD toch niet 3-5 weken te voeren of zo? ;-)
Hum.. je wil dus zeggen dat om 3 tot 10 maal zo lang te wachten je zo maar even 3x zoveel zou gaan betalen? Ik denk dat er iets niet klopt in je verhaaltje ;)
ik verwacht dat je deze CD in niet al te lange tijd bij het een of ander PC tijdschrift erbij krijgt of via via kunt kopen.
Microsoft is al zo'n beetje 2 jaar bezig met Windows voor AMD64.
Bijna nergens word ook meer gesproken over x86-64 (AMD's oude benaming voor AMD64).... waar die term ooit gestaan heeft, is ie nu vervangen door AMD64 (op een paar antieke documenten na misschien).
Nergens word er ook maar ene melding gemaakt van een andere 64-bit extensie op x86. Ook niet op MSDN.

Drivers worden geport naar dit windows platform. Programma's worden geport om er de voordelen van op te doen. Al met al is er aardig wat tijd in gaan zitten om software geschikt te maken voor AMD64.
Reken maar dat Intel niet doormiddel van z'n eigen incompatible 64-bit extensies op x86 een grote achterstand riskeert en zo niet mee kan doen aan het spelletje:
"You can be fairly confident that when there is software from an application and operating system standpoint, we'll be there." ...... zelfs als ze op het IDF compleet ander extensies bekend maken zal alle tijd die in het ontwikkelen van AMD64 is gaan zitten voor Intel verloren tijd zijn (er moet ook hardware getest worden etc.)
valt op te merken dat de naam van het besturingsysteem niet specifiek aan AMD64 refereert.
"The Windows Server 2003 family supports two different 64-bit architectures. The first is based on Explicitly Parallel Instruction Computing (EPIC), and supports the Intel Itanium processor family. The second is based on 64-bit extensions to the x86 instruction set, and supports the AMD64 platform." ... zie hier

....terwijl Windows 2003 net zo hard "Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems" genoemd word.
Ik denk dat de namen komen door het feit dat Intel al jaaaaaaren bezig is met Itanium en wellicht een begrip is geworden in Redmond.
AMD64 is in die zin een uitbreiding (Extended) dat het meer compatible is met x86-32. Ik denk dat MS die mogelijkheid heeft gegrepen om voor Intel ruimte te bieden om ook zo'n soort processor te gebruiken in combinatie met Windows XP.
Het zijn gewoon onderhandelingen geweest die jaren geleden plaatsvonden. Maar aangezien AMD eerst is heet de beta naar de AMD64 omdat daarmee meteen duidelijk is voor wlek platform hij geschikt is. Iedereen begrijpt dat bij het uitkomen van Windows XP 64-bit Extended blabla Intel ook aanwezig zal zijn, want waar zou Intel nog zijn als AMD en IBM (voor Mac) 64-bit processors verkopen en Intel niet?
Ik denk dat MS die mogelijkheid heeft gegrepen om voor Intel ruimte te bieden om ook zo'n soort processor te gebruiken in combinatie met Windows XP.
Ik denk dat die namen er puur zijn om product onderscheid te maken:

-Windows Server 2003 for 64-bit Itanium-based systems (and supports the Intel Itanium Processor Family)

en

-Windows Server 2003 for 64-bit Extended systems (and supports the AMD64 platform).

Bij beide "supports"..... een breed begrip maar wel zeer specifiek !

Hoe moeten microsoft en alle andere software fabrikanten ooit producten uitbrengen voor een Intel 64 bits variant op x86 die niet compatible is met AMD64 als de hardware ervoor pas op het IDF gepresenteerd word ? Zelfs de specificaties zijn nog niet eens bekend ! Voor AMD64 waren die er al voor dat de processor er uberhaupt was.

Als Intel nu mee wil doen in 64-bit land (en niet pas over een jaar of 2) zullen ze compatible moeten zijn met AMD64.

Voor diegenen die willen weten waarom microsoft ineens zo lief was tegenover AMD moeten dit document op de microsoft site maar eens doorlezen.
Q. And then you told Mr. Gates that Microsoft was already supporting one 64-bit product from Intel called Itanium so that they should just support the AMD Hammer and not the Intel Yamhill; isn't that correct, sir?
A. I requested that, yes.
Q. And Mr. Gates said he would talk to his people about that; correct, sir?
A. Yes.
J. Sanders van AMD heeft Microsoft ergens mee geholpen wat volgens Bill "really important" was (gaat over dit)
Was Intel niet in de jaren negentig niet ook al met 64-bit extensies bezig onder de codenaam 32+ ?
Dit bedoel je ?:

Secondly, an online CV of an Intel Engineer, Andy Glew says:

"IA32+ - yet another canceled project, which proposed to extend the IA32/x86 instruction set to 64 bits. I worked on 64 bit page tables, obtaining a patent on variable page size encoding."
Yep, en dat is denk ik hetzelfde als Yamhill, dat zogenaamd 'stopgezet' is. We zullen zien :) . Er zijn indertijd wat patenten aangemeld. Dat AMD dan ook zoiets ontwikkeld is niet zo'n punt, of het nu 'open' is of niet; Intel en AMD hebben cross-licenties afgesloten en kunnen veel van elkaars patenten over en weer gebruiken.
Bijna nergens word ook meer gesproken over x86-64 (AMD's oude benaming voor AMD64)....
x86-64 is de naam van deze soort processoren, alle Pentiums/Ahtlons zijn x86 cpu's, de 64 bit versie's ervan zijn x86-64 cpu's
Wat ik nu wel eens zou willen zien

Een systeem met Linux 2.6 kernel ( geen 64 bits)
Een systeem met Linux 2.6 kernel ( Zo veel mogelijk 64 bits apps en drivers )

Een systeem met Windows Xp
Een systeem met Windows Xp 64

Ik ben zo benieuwd wat de performance verschil is in "gewoon gebruik" tussen 64 bit en 32 ( dus niet alleen een tar file inpakken enzo)

Die vergelijking met Linux is zo leuk omdat je in principe bijna alles zelf kan compileren.
als je de source code van de programas hebt kan je ze in 64bit compileren, en de source code is in principe voor alle programes en bijna alle drivers voor linux wel te vinden.
alleen als je de 64bit compileert maak je nog niet altijd gebruik van ALLE voordelen die AM64 kan brengen, omdat sommige in de source moeten worden opgenomen. (x86-64 is namelijk meer als er alleen 64bit van maken, de extra registers zijn een goed voorbeeld van andere voordelen )
Als het goed is doet dat de compiler voor je.
tuurlijk de compiler kiest voor jouw of je sse2 of mmx wil gebruiken. Over het algemeen moet jij het doen.

Sommige functies worden door de compiler gedaan (sse+fp unit) maar dat is de processor gebruiken op een manier waar hij niet voor bedoelt is. (het is ook heel instabiel)
Lijkt me inderdaad zo'n test. En dan even de test-cases uitvoeren voor workstations en (web)-servers.
Anoniem: 14124 4 februari 2004 14:35
Ik ben benieuwd hoe ze Windows Update gaan aanpakken. Worden de updates voor de standaarde niet 64bits geoptimaliseerde Windows XP ook doorgevoerd naar het nieuwe 64bits OS, zoja automatisch beschikbaar zonder nadelen.

Of moet de gebruiker genoegen nemen met een mindere focus op patches etc. voor dit OS.
in princiepe is het een questie van de patches 2 keer compileren in plaats van 1 keer.
met misschien hier en daar een kleine tweak.
ik verwacht dus dat er niet veel verschil zal zijn.
kleine moeite dus.

en MS gaat er ook alles aan doen om dat zo te houden lijkt me omdat dat enorm scheeld in de kosten.
De kans bestaat zelfs dat bepaalde overflows en dergelijk niet werken op 64bit omdat het register groter is en er iets van een stack protectie op zit als het goed is.
Anoniem: 49546 4 februari 2004 14:10
Op zoek naar drivers?

Check http://www.planetamd64.com/modules/mx_pafiledb/dload.php?sid=bc1019f36 e888e1f6e964e683bbcf326

Alleen goede drivers voor een Ati videokaart heb ik nog niet kunnen vinden. De drivers van NVidia werken wel goed.
De gewone Ati Catalysts ondersteunen 64 bit windows server2003 al wel. Dus misschien ondersteunen ze deze ook wel gewoon.

Ik weet dat omdat de gewone 32bit 2k3 ook als 64 bit werd gezien. |:( (draai nu dus weer xp (32) :))
Anoniem: 94395 4 februari 2004 14:21
Wat kost het aanvragen van dat cd'tje nog inclusief shipping, handling en de duty taxes?
$ 7,90

Net besteld...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.