Deutsche Bahn gaat zelfrijdendetaxidienst testen met betalende passagiers

Deutsche Bahn gaat in de buurt van Frankfurt een dienst met zelfrijdende taxi's aanbieden. Het gaat om een test die betalende klanten gaat vervoeren. De auto's zijn aangepaste NIO's met techniek van Intel-bedrijf Mobileye.

De dienst heet KIRA en werkt met zes aangepaste NIO ES8-suv's. Het systeem gebruikt een combinatie van zes radarsensors, dertien camera's en negen lidars. Dit systeem is ontwikkeld door Mobileye, een dochteronderneming van Intel. De radar- en lidarsystemen werken samen; dit gecombineerde systeem werkt onafhankelijk van de camera's. Zo kan het ene systeem het andere overnemen, bijvoorbeeld bij slecht weer.

Het systeem is level 4-autonoom, wat wil zeggen dat de auto's volledig zelfstandig rijden binnen een bepaald gebied. Tijdens de huidige testperiode zit er een veiligheidsbestuurder in de auto, die indien nodig kan ingrijpen. Het uitgangspunt is echter dat de auto rijdt en dat de bestuurder dus alleen de auto bestuurt als het fout dreigt te gaan. Bij de proef wordt ook technische ondersteuning op afstand getest, die de auto op afstand kan besturen op basis van de cameradata. Deze teleoperatie zou de fysieke veiligheidsbestuurder op termijn moeten overnemen. Dan moet er ook een knop in de auto komen zodat inzittenden kunnen praten met de teleoperator, indien gewenst.

Zelfrijdende KIRA-taxi van Deutsche BahnDe auto's kunnen tijdens de test maximaal drie passagiers vervoeren en tot 130km/u rijden. De actieradius is maximaal 400 kilometer. Knut Ringat, ceo van de Rhein-Main-Verkehrsverbund, denkt dat KIRA een aanvulling kan zijn op het openbaar vervoer, 'zeker op het platteland'. "Als zelfrijdende auto's die je flexibel kan boeken 24/7 rijden op plaatsen waar lijnbussen maar een paar keer per dag rijden, wordt het openbaar vervoer toegankelijk voor iedereen en significant aantrekkelijker."

Rhein-Main-Verkehrsverbund is samen met Deutsche Bahn verantwoordelijk voor KIRA. KIRA is het eerste project dat in Duitsland zelfrijdende taxi's aanbiedt en daarmee ook het eerste Europese project. Uber en naar verluidt Baidu willen eveneens in Europa robotaxi's aanbieden. De KIRA-dienst werkt vooralsnog alleen in in de plaatsen Langen en Egelsbach, beide net onder Frankfurt am Main. Later dit jaar moet de dienst ook naar Darmstadt komen, verder ten zuiden van Frankfurt.

KIRA werkt met de KIRA-app waar gebruikers zich vooraf voor moeten aanmelden. DB en RMV spreken over een beperkt aantal testers, maar noemen geen concreet aantal. De test loopt in ieder geval tot eind dit jaar; mogelijk wordt deze verlengd. Het project wordt onder meer gefinancierd door een subsidie van 2,2 miljoen euro van de Duitse overheid. KIRA wordt al langer zonder passagiers getest.

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-05-2025 • 21:06

90

Reacties (90)

90
88
32
1
0
45
Wijzig sortering
Weet je, misschien moeten we die taxi's wat groter maken, en we geven ze een eigen infrastructuur om op te rijden voor de veiligheid, zodat het conflict vrij is met mensen die zo onverwachts kunnen zijn. En misschien moeten we het dan ook enkel op specifieke plaatsen laten stoppen in plaats van recht voor de deur, verhoogd de efficientie.
Ja dat lijkt mij ook een goed idee. Laten we het dan gelijk goed doen: we vervangen de inefficiënte lagedruk banden door stalen wielen met een zeer lage rolweerstand, op stalen rails. Om de luchtweerstand te verkleinen, maken we die voertuigen lang, zodat de luchtweerstand per passagier zeer laag is.

En omdat accu's duur zijn, regelen we de stroomvoorziening met een soort draad boven het voertuig, waarmee het voertuig met een soort verende constructie contact maakt. Altijd stroom zonder accu's!

Ik ga wat doen met dit idee. Ik denk echt dat dit wat kan worden.

;)
En als we het dan toch zo opschalen, is er eigenlijk geen economisch argument meer voor autonoom rijden: de kosten zijn vooral de infra, en je wil sowieso minstens 1 iemand die alles in dat voertuig begeleid, of doe nu autonoom rijdt of niet. Dus een extra iemand die het voertuig bestuurt is qua kosten niet echt een probleem, en dan kunnen we die hele testfase overslaan!
Ik denk dat als je zoiets wil aanleggen, bijvoorbeeld in Amsterdam, je een miljoenen budget nodig hebt. En dat je uiteindelijk met een miljarden rekening komt te zitten. ;)
Dat is alleen als je er op aandringt een ondergrondse stad te graven :Y)
Wat je omschrijft is wel weer het probleem van de trein/tram/trolleybus/vliegtuig: je hebt er speciale infrastructuur voor nodig en het vertrekt altijd van de verkeerde plek naar de verkeerde plek op een tijd die niet ideaal is. Het transport tussen de vastgelegde punten is vrij efficient (als je het formaat van het voertuig zou kunnen afstemmen op het actuele aantal reizigers zou het nog efficienter zijn), maar het stuk er voor en achter is dus helemaal niet zo efficiënt
Dat hangt heel erg af van waar je woont en waar je naar toe moet. Voor bevolktere plekken is een centraal verzamelpunt juist enorm efficiënt, ongeacht het stuk ervoor of erna. Het alternatief, iedereen met de auto/robottaxi vanaf thuis naar eindbestemming, is flink inefficiënter.

Een goed transport systeem is dan ook niet het één of het ander, maar een combinatie zodat men keuze heeft in de voor hen efficiëntste manier.

Trouwens, wat maakt bijv. trein infrastructuur specialer dan auto infrastructuur? Beide zijn toegespitst op een specifieke vorm van transport.

[Reactie gewijzigd door JakkoFourEyes op 28 mei 2025 01:10]

Dat spoorweginfrastructuur in principe per capaciteit veel goedkoper is dan wegen. Alleen hebben we in Nederland belachelijke regelgeving, die ervoor zorgt dat spoorwegen veel meer geluidswallen, tunnels etc. nodig hebben dan snelwegen.
Leuk voor dichtbevolkte gebieden, maar dit is nou juist een treinvervoerder die een oplossing probeert te vinden voor waar een trein of bus níet goed werkt.
In de toekomst rijden alle auto's zelfrijdend. De vraag is of je dan uberhaupt nog zelf een auto nodig hebt als je deze in een dichtbevolkt gebied woont waar er amper meer vrije parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Zo'n auto kan je dan voor de deur ophalen en afzetten, scheelt tijd met het zoeken naar een vrije parkeerplaats en het heen en weer lopen naar die parkeerplaats.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 28 mei 2025 12:27]

Dit soort auto's zouden eigenlijk op de busbaan mogen, dat kan een veiligere weg zijn voor dit soort auto's. Alleen heb je niet busbanen overal in de wereld. Er zijn zat landen die nog nooit van busbanen gehoord hebben.
Dat lijkt me een slechte zaak. Dat kan alleen maar zorgen voor opstopping voor het efficientere busvervoer. We laten huidige taxi's daar ook niet rijden.
Bent u taxichauffeur met een taxivergunning? Dan mag u in sommige gemeenten met uw taxi de bus- of trambanen gebruiken. Soms heeft u hiervoor een busbaanontheffing van de gemeente of provincie nodig.
https://ondernemersplein....n-gebruiken-met-een-taxi/
En onttrekking van klanten die er toch al niet zo veel zijn. Ik zie daar meer in een tussenoplossing: Busjes (ipv luxewagens) die een niet-rendabele bus service overnemen. Meer capaciteit, meer frequentie, geen personeelskosten. Eventueel in belbus formaat wat sowieso systeem / app / “AI” gestuurd kan zijn.

Verder beetje “schoenmaker blijf bij je leest” gevoel hier. Maar er zal vast iemand goed gelobbyd hebben. Wat ik vooral niet begrijp is dat ze hun problemen qua personeel op het spoor niet op weten te lossen met hetzelfde middel. Je zou toch verwachten dat treinen het vervoersmiddel bij uitstek zijn om autonoom te laten rijden. De techniek bestaat al meer dan 20 jaar nota bene.
Busjes (ipv luxewagens) die een niet-rendabele bus service overnemen
Dit gebeurt al best veel op het platteland.
Maar dan moeten er wel duidelijke regels voor taxi's komen. In mijn stad bijvoorbeeld lag er tot voor kort een stuk busbaan van enkele honderden meters bij het station, die twee kanten opliep, met in het midden de uitrit vanaf het busstation. De ene kant op waren taxi's toegestaan op de busbaan, maar de andere kant op niet.
En dan bedoel ik niet eenrichtingverkeer, maar letterlijk dat de busbaan in tweeën gedeeld was wat betreft taxitoelating. Dus ze mochten zeg maar vanaf de uitrit van het busstation in het midden wel naar rechts de busbaan op in beide richtingen, maar niet naar links heen/terug. Leg dat maar eens uit… Veel taxichauffeurs gingen daar de fout in. Het stond ook nergens aangegeven, dus dat maakte het nog lastiger.
Met robotaxis krijg je dus dat ze nooit in de war zijn.

Je geeft als overheid gewoon aan dat dat voor robotaxis eenrichtingsverkeer is, Apple / Google / Open / TomTom Maps nemen dat in hun mapset op en de routeplanning van het robotaxi bedrijf baseert zich daar weer op.
Taxi's mogen toch al op de busbaan?
In belgie mogen taxi's op een busstrook of bijzonder overrijdbare bedding rijden. Het verbaasd me als dat dit niet zou zijn in Nederland of Duitsland.
Zeg maar de busbaan hiervoor inzetten en dan de bus schrappen? Of de bus (voor de spits massa) ook van AI voorzien.
Dit bestaat al: MOIA in Hamburg, onderdeel van VW. Pikken je op bij dichtstbijzijnde bushalte, en droppen je ook weer bij een geselecteerde halte (Soort hybride tussen taxi en normale bus). Zijn ook bezig met self-driving.
voor de veiligheid
Vergeet niet dat de gemiddelde taxichauffeur standaard te hard rijdt zodat hij/zij meer passagiers kan vervoeren en dus meer inkomsten heeft.
Taxis zijn toch perfect voor de laatste stukjes, niche/rustige routes, mensen die slecht ter been zijn, rustige tijden...?
Asfalteren die sporen! 2x2 baanswegen, die alleen door zelfrijdende auto's gebruikt mogen worden die ook kunnen platoonen..
Dit is gaaf, maar is het veilig?
Ik zou het niet durven zeggen. Mijn nieuwe vrachtwagen kan zelf tussen de lijntjes blijven, gas geven, remmen, etc, maar als ik het systeem zou laten gaan zou hij binnen 2, oke, 3km op de kant liggen. Na de eerste correctie is de tweede aan de andere kant al iets heftiger enzovoorts....
Dat zou ik absoluut onacceptabel vinden, een lane assist die onstabiel is en gaat oscilleren. Gelukkig heb ik dat bij de lane assist van een auto nog nooit meegemaakt.
Nope, maar een auto is dan ook niet topzwaar en erg kort. Geen enkele snelweg is recht en je moet altijd iets de ene of andere kant op sturen om rechtdoor te rijden. Daar hebben ze nog niets op gevonden op de ontwikkelafdelingen van die fabrikanten. Grappige is trouwens wel dat ik terug kwam voor wat kleine veranderingen, vroeg hoe dat bevalt, ik zei "Dat zet ik gewoon uit, k*t ding" en hij zei "Dat zegt op 1 na elke chauffeur die ik het vraag tot nu toe". Dus leuk dat ze het ontwikkelen, maar niemand gebruikt het blijkbaar.
En dat verbaast mij. In principe is dat nou niet zulke exotische regeltechniek. Maar misschien lastig de balans tussen stabiel zijn, maar wel hard genoeg ingrijpen zodat het helpt (schiet weinig op wanneer je alsnog over de rijbaan naast je zou gaan)
Boven alles denk ik ook niet dat het het verkeer veiliger maakt. Ik kan inmiddels op bed gaan zitten en een broodje smeren terwijl de truck klaagt dat ik mijn stuur vast moet houden. En nee, dat durf ik nog niet aan, maar heb wel een tijdje zonder handen aan het stuur en voeten op de pedalen gereden. Dat maakt het natuurlijk niet veiliger omdat chauffeurs gewoon minder opletten, de auto doet toch het werk? En het allergrootste probleem met zelfrijdende auto's is dat computers geen inzicht of ervaring hebben, alleen sensoren. Als ik in de verte zie dat het verkeer af begint te remmen maar de personenauto voor me nog vrolijk 90, blijft de auto door kachelen, terwijl ik vast de cruise eraf gooi en evt vast wat afrem.
Juist veilig omdat men het systeem kan testen officieel, maar er zit wel een bestuurder in die oplet.

Beter als dit wordt het niet in een auto, het is als twee bestuurders in een lesauto. Alleen nu hebben beide wel hun rijbewijs en ervaring.
Precies, ja. Een beetje als iemand die rijexamen heeft. De examinator kan ingrijpen wanneer het nodig is, maar het is de hoop dat dit niet nodig is. En als het lang genoeg niet nodig is, is de kandidaat geslaagd.
Ja ik had het gezien op de televisie eht ziet ergoed uit en zou voor de dunbevolkte gebieden zijn waar dus weinigere mnsen wonen als in een stad.
Ik neem aan dat een solide bedrijf als DB weet waaraan het begint. Of zouden ze expres aan een onveilig experiment beginnen?
Petje af voor bedrijven die dit soort ontwikkelingen initiëren.
Op het spoor.

[edit]
@Djordjo heeft diens reactie stilletjes aangepast. Het woord "tijd" ontbrak.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 mei 2025 23:01]

Ja jammer dat je daarvoor dan gedownmod wordt
Iemand al meer info wat dit doet met de prijzen? I.p.v loonkosten ongeveer 1e voor per rit voor de ‘zelfrijdende software’ en daarmee een taxirit bv 25-30% goedkoper voor een ritje van 15min.

Ik ben bang dat het gewoon even duur blijft. Je ziet helaas bij veel innovaties waarbij mensen worden vervangen door software de dienst net zo duur blijft, maar helaas de ervaring vaak slechter. Als er ook maar iets mis gaat kun je met niemand of iets contact opnemen en is er vaak alleen een ai bot beschikbaar die niks kan oplossen. Als je geluk hebt kun je na 72uur een reactie van een mens verwachten als je ergens een mogelijkheid hebt om te mailen of een contactformulier in te vullen.
De DB spreekt in het artikel van een aanvulling op het OV, waar een bus te duur is om frequent te laten rijden. Dan lijkt het me dat ze niet met de taxi willen gaan concurreren uiteindelijk, maar de bus willen aanvullen. Dat kan alleen tegen redelijke prijzen, lijkt me.
Dan moet er ook een knop in de auto komen zodat inzittenden kunnen praten met de teleoperator, indien gewenst.
Fascinerend hoe vaak mensen artikelen maar half lezen...
Wees maar gerust, sommige lezen het helemaal niet.
Wow super gaaf, ik stap hier eerder in dan bij andere mensen. Hopelijk komt t snel naar Nederland
Want je vertrouwt andere mensen hun rijvaardigheid niet of je wilt niet met andere mensen in een voertuig zitten? Buiten dat ben benieuwd hoe dit verhouding t.o.v. de Cybercab.
Taxi's zijn vreselijk, vreselijk duur. De grootste kostenpost is de mens. Als robottaxi's op den duur massaal geproduceerd worden drukt dit de kosten gigantisch.

Daarnaast, ja, ik vertrouw taxichauffeurs in steden niet. Ligt helemaal bij mij, ik ben de eerste die dat toegeeft.

Wat zij aangeven van een aanvulling op het openbaar vervoer is al helemaal geweldig. Geen 'lege' lijnbussen meer, maar altijd relatief goed gevulde taxi's. Twee zetels bezet in een bus voor 30 mens is niet veel, maar in een auto heb je met 1 persoon al 1/3 zetels in gebruik. Laat staan als ze kleine auto's in gaan zetten. Efficient!

Ook zit je nu bijvoorbeeld met regiotaxi's voor minder valide mensen waar je soms, echt waar, uren lang omrijd voor 1 rit. Niet omdat er geen auto's zijn, maar omdat er geen chauffeurs zijn. Dit lost alles in 1 klap op.
Dit zal de kosten helemaal niet gigantisch drukken. De chauffeur van een taxi doet namelijk veel meer dan alleen aan dat stuur draaien en die pedalen induwen. Maar dat vergeet men blijkbaar wel eens. Wie gaat de taxi kuisen? Al helemaal wanneer klanten hem vuil achterlaten? Wie gaat dat trouwens in het oog houden? Wat ga je doen met kleine en grote defecten onderweg? Wat dacht je van het dagelijks en het lange termijn onderhoud?

Ja, de mens is een grote kostenpost voor een taxi, maar het is niet alsof je als robotaxi dienst ineens geen mensen meer nodig hebt. Sommige zijn misschien lager geschoold en daardoor goedkoper, maar is dat echt goed voor onze maatschapij? Of moeten we daar weer in de eerste plaats aan onszelf denken? Want vergeet dan niet dat als jij de kapitalistische kaart gaat trekken, dat de bedrijven dat ook gaan doen en het grootste deel van enige kostenverlaging vooral gaan omzetten in uitkeerbare winst.

En wat denk je dat zo een dienst in het spitsuur gaat doen? Leuk dat je even een voorbeeld geeft met 2 zetels bezet, maar ik zie tijdens de spits het openbaar vervoer stampvol zitten, net als onze wegen trouwens. Dan wil je net dat mensen zo efficient mogelijk vervoerd worden, en niet dat ze allemaal in individuele voertuigen gaan kruipen. Want dat is niet efficient.

En denk je dat een gehandicapte graag een voertuig ziet komen zonder iemand om hem/haar te helpen als dat nodig zou zijn?
Je hebt voor huidige taxi's ook meer mensen nodig dan de bestuurder, dus daar zit geen verschil in.
En is dat goed voor onze maatschappij? Ja, we hebben tonnen niet-hoogopgeleide mensen en die hebben allemaal werk nodig.

CBS:
In het eerste kwartaal van 2025 waren 390 duizend mensen werkloos, 3,8 procent van de beroepsbevolking (seizoengecorrigeerd).
En het niveau was
Wederom CBS:
In het eerste kwartaal van 2025 was de werkloosheid het hoogst onder de beroepsbevolking met uitsluitend basisonderwijs (8,6 procent).
De eerstvolgende is 5,1% en dat is met het niveau "Vmbo-, havo-, vwo-onderbouw, mbo1"

Wat zo'n dienst in de spits doet? Een stuk efficiënter rijden dan de mens en daarmee minder file veroorzaken! Naarmate er meer zelfrijdend komt zal de ellende op de weg afnemen.
En jij nam mijn efficiënt alsin filedruk, maar ik schreef over bezetting en doelde op andere zaken waaronder ruimte die het voertuig inneemt (en hiermee beter kan bewegen in een stad), onderhoudskosten en milieu. Een bus is immers een berg duurder dan een taxiauto.

Jazeker zou een gehandicapte dat graag willen! Niet alle gehandicapten zijn afhankelijk! Dit is een stigma. Daarnaast zijn er ook legio ouderen of slechtzienden die gewoon goed in een taxi kunnen stappen, maar geen eigen auto mogen rijden of ver lopen.

Lang geleden is mijn opa is zo'n taxi gekomen voor een rit van 30 minuten en ~25 km voor ons. Hij heeft er 1,5 uur over gedaan en heeft grofweg 60+ km gereden. Ander voorbeeld is dat ik een naaste heb die een (regio)taxi nodig heeft voor medisch vervoer, naar een artsafspraak bijv. Zitten gaat heel slecht en staan ook niet lang goed, met name op die mega slechte stoelen in de zorg. Maar een taxi afspraak komt 'tussen een een half een een heel uur', je ziet maar. (en komt soms zelfs nog later én staat verkeerd) Hier is het een echt uitkomst voor!!
En is dat goed voor onze maatschappij? Ja, we hebben tonnen niet-hoogopgeleide mensen en die hebben allemaal werk nodig.
Werk hebben enkel om maar werk te hebben is goed voor de maatschappij?
Ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren...

Het lijkt mij persoonlijk wel goed dat werkeloze mensen werk hebben.

En meer werkenden betekend minder uitkeringsdruk en meer belastinginkomen. Dat is goed voor de maatschappij. Wat ook een zeer goed iets is, is dat mensen weer een sociale kring\netwerk hebben en zich hierdoor beter gaan voelen.
Wat ook een zeer goed iets is, is dat mensen weer een sociale kring\netwerk hebben en zich hierdoor beter gaan voelen.
Dat hoeft op zich niets te maken te hebben met werk.

Ik denk dat werk dat daadwerkelijk waarde toevoegt aan de maatschappij maatschappelijk nut heeft. Mensen enkel werken om ze maar te laten werken terwijl het ook geautomatiseerd kan worden is "busy work", niet productief.
Absoluut onwaar!

Zoek "dagbesteding" maar op. Dat bestaat niet voor de lol.

Werken heeft absoluut een nuttig (sociaal) aspect naast "busy work".

Anders krijg je alleen maar Wall-E stijl mensen. Brrr.
Een bus vervoert meer mensen tegelijk en kan daardoor goedkoper zijn per rit. Stel je voor dat voor elke buspassagier een robotaxi in de plaats komt, dan wordt het plaatje heel anders. Niet te betalen en overal weer files.
Robotbussen.

Of alleen bussen met mens in de spits en daarna robottaxi's.
Mensen genoeg die robottaxi's helemaal uitgekauwd hebben, het idee is leuk, maar het is nergens een oplossing voor.
Het ontbreken van een chauffeur drukt inderdaad de kosten enorm. Maar waarom zou het bedrijf erachter die besparing aan de klant willen doorspelen ;)
Ik zie veel liever dat het OV uit handen van private partijen wordt genomen en er in die tak treinen & bussen zelfrijdend worden gemaakt zodat de kosten omlaag kunnen en de beschikbaarheid omhoog.
Yup. Garantie dat de kosten hoog zullen blijven. Eerst om de investering terug te kunnen verdienen en later is het gewoon de marktnorm en zijn taxichauffeurs gewoon hun baan kwijt.
Vanwege marktwerking? En natuurlijk, dat is niet heilig, maar bij iets als een taxi moet dat echt prima kunnen werken.

Waarom genationaliseerde ov bedrijven goedkope zelfrijdende treinen en bussen zouden opleveren snap ik weer niet echt. En juist daar is de kostenpost personeel juist relatief kleiner.
Een bedrijf zal idd nooit zomaar de prijs omlaag brengen. Maar in theorie zou deze markt wel aantrekkelijker worden voor concurrenten als er met lage kosten nog steeds een leuke winst gemaakt kan worden. Om je als heel eigen OV bedrijf te vestigen zal niet meevallen, maar juist dit soort ritjes lijkt me een markt die relatief eenvoudig te betreden is. Maar goed, daar zal wel tijd overheen gaan ja.
Het ontbreken van een chauffeur drukt inderdaad de kosten enorm. Maar waarom zou het bedrijf erachter die besparing aan de klant willen doorspelen ;)
Omdat er dan een grote kans is dat een andere ondernemer dat wel doet. Daarom kan je nu voor een paar honderd euro naar de VS vliegen bijvoorbeeld.
Lekker feesten zonder om te denken aan vervoer, niemand die nuchter hoeft te blijven en hopelijk goedkoop genoeg.
Zou men beseffen dat dit meer vrijheidsgraden heeft dan een trein?
Daarom ook beter, de trein geeft niet zoveel vrijheid. Omdat hij gaat naar waar je niet wil zijn, en hij gaat niet op de tijd dat jij wilt. De trein is een ongeveer systeem met compromissen.
Het is eigenlijk nog erger. Treinen of buslijnen zorgen voor congestie op vlak van huisvesting en kantoren. Iedereen wil immers bouwen nabij een treinstation of buslijn. Dat zorgt dan weer voor torenhoge huurprijzen of duur vastgoed. Heel het idee om naar het centrum te gaan om dan weer te verspreiden valt dan weg.

Dat wil zeggen dat je nog steeds via de trein naar een stad kan maar het hoeft niet het centrum te zijn en je kan dan elke windrichting uit. Zelf een afgelegen gebied is plots bereikbaar zonder nieuwe infrastructuur. Dit ontlast vele wegen die nu vastlopen omdat iedereen de zelfde richting uitmoet omdat huizen en werklocaties zich niet meer op ‘toegankelijke’ plaatsen moeten vestigen.
Wat was nou uit de oordeel gekomen van liability? Is de taxi eigenaar, software/firmware leverancier of de autofabrikant aansprakelijk bij blikschade of een ongeval? Wie tekent het verzekeringspapiertje? Rijdt er hierom nog wel sociaal een taxichauffeur mee als passagier?
Wat mij zo verbaast is dat er zoveel moeite wordt gedaan met zelfrijdende auto's, terwijl er een sector is waar autonoom rijden veel gemakkelijker doorgevoerd kan worden, namelijk de trein.
Daar hoor ik niets over, sterker nog: er zijn vacatures

Misschien hoeft de prijs voor een kaartje op die manier niet omhoog

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 28 mei 2025 08:19]

Ik kan wel wat redenen verzinnen: de belofte van zelfrijdende auto's is dat ze efficienter ingezet kunnen worden en dat ze veiliger zijn. Die twee argumenten gelden voor het spoor niet (in ieder geval veel minder).
Ik denk ook omdat er veel minder geld te verdienen valt voor de grote techbedrijven met automatisering van treinen. En dus zullen zij zich voornamelijk op focussen, ook al zouden andere opties efficiënter zijn voor de samenleving qua vervoer.
Het wegprogrammeren van een machinist is een druppel op de gloeiende plaat. Je hebt nu twee mensen nodig om honderden mensen te vervoeren, het is dus inderdaad financieel of uit veiligheidsoverwegingen helemaal niet interessant om daar energie in te steken.
Treinen zijn overigens al heel erg geautomatiseerd, een reden waarom er maar zo weinig ongelukken gebeuren :)
Ik heb weleens gelezen dat de toekomst niet aan de treinen is, maar een enorme hoeveelheid zelfrijdende minibusjes. Die kunnen op basis van ieders wensen een logische route bepalen waarbij je met enkele overstappen komt waar je zijn moet. Heb je afwijkende wensen waardoor die moet omrijden voor jou, dan betaal je wat meer. Alleen voor de langere afstanden neem je dan nog de trein.

Klinkt best aannemelijk.
Wordt nog wel een probleem voor locaties waar veel mensen tegelijk heen moeten, bijvoorbeeld (hoge)scholen en universiteiten, of stadions. Dan staat er straks een file minibusjes…
Daarvoor kunnen ze dan wel weer grotere busjes uitvinden.. oh wacht ;)
Klinkt goed, werkt niet. Rails is voorspelbaar, en zit niet in de weg -- busjes komen alsnog in de file. Bovendien gaat het ook om de dichtheid: een busje met één a twee passagiers neemt veel meer plek/persoon in dan een trein. Om het voor mensen leuke omgevingen te maken, heb je goed, bij voorkeur eigen-infra hebbend OV nodig. En rails is een stuk aantrekkelijker, want de onverwachtheid van een bus is altijd lastiger dan het kunnen voorspellen van een tram.
In die minibusjes zullen de arme mensen rondrijden die zich geen duurder vervoer kunnen veroorloven. Geen vrouw zal een minibus zonder bestuurder instappen waar al een paar ongure mannen in zitten.
Het één sluit het ander niet uit, trein voor de grotere beweging, auto's/busjes voor de kleinere start/eind beweging. Maar goed in Amerika zijn campus/industrie gebied vervoersdiensten ook een redelijk gemeengoed, dus ook daarin niks nieuws alleen nu zonder menselijke bestuurder.
@Hayte klein taalfoutje "alleen de auto bestuur als"

[Reactie gewijzigd door Jau2 op 27 mei 2025 22:04]

AuteurHayte Redacteur @Jau228 mei 2025 08:45
Is aangepast, dank voor het doorgeven!
Tof! Het komt steeds dichter, kijk er echt naar uit.

Van zodra het mogelijk is neem ik er ook een abo op!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn