X verloor de afgelopen maanden miljoenen gebruikers in Europa

X, het voormalige Twitter, verloor de afgelopen vijf maanden ongeveer 10,5 miljoen gebruikers in de Europese Unie. Dat blijkt uit het transparantierapport dat het platform moet publiceren om te voldoen aan de Digital Services Act.

Uit het recentste DSA-transparatierapport, dat X deze maand publiceerde, blijkt dat het socialemediaplatform momenteel 94,8 miljoen maandelijkse gebruikers heeft binnen de Europese Unie. Dat zijn er 10,5 miljoen minder dan vijf maanden geleden, toen het platform een gebruikersaantal van 105,3 miljoen rapporteerde. Het lijkt erop dat het aantal gebruikers binnen de EU hiermee voor het eerst lager ligt dan toen Elon Musk het platform in 2022 kocht; toen had het platform naar eigen zeggen rond de 100 miljoen gebruikers in Europa.

De afgelopen maanden waren de daling het grootst in Frankrijk, Polen en Duitsland. Het aantal gebruikers dat X minstens één keer per maand bezoekt, met of zonder account, daalde daar respectievelijk met 2,7 miljoen, 1,8 miljoen en 1,3 miljoen. In Nederland daalde het aantal X-gebruikers van 8.371.941 naar 7.474.280. Dat is een daling van bijna 900.000 gebruikers. Het aantal Belgische gebruikers bedraagt nu 2.266.281 en daalde daarmee met ruim 288.000.

Waar de daling aan te wijten is, is niet met zekerheid uit het rapport af te leiden. Wel vertrekken gebruikers en adverteerders al langer bij het platform. Zo liet de stad Parijs onlangs weten het platform te verlaten. Het PR-account zei dat het gebrek aan moderatie op X het gebruik ervan 'onmogelijk' maakt. Het bedrijf heeft inmiddels bijvoorbeeld geen moderators meer in dienst die Nederlands spreken als primaire of tweede taal.

In de EU lopen momenteel onderzoeken naar X, waarin wordt gekeken of het platform de wet overtreedt door desinformatie en illegale content op het platform onvoldoende aan te pakken. Volgens The New York Times overweegt de Europese Commissie daarvoor een boete van meer dan een miljard dollar, hoewel de EU dat nog niet officieel heeft bevestigd.

Update, donderdag - In het artikel is verduidelijkt dat het gebruikersaantal mensen betreft die X minstens één keer per maand bezoeken, met of zonder account.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

30-04-2025 • 20:02

218

Submitter: Maurits van Baerle

Reacties (217)

217
197
116
7
1
30
Wijzig sortering
In Nederland daalde het aantal X-gebruikers van 8.371.941 naar 7.474.280. Dat is een daling van bijna 900.000 gebruikers. Het aantal Belgische gebruikers bedraagt nu 2.266.281 en daalde daarmee met ruim 288.000.
Ik kan die cijfers echt met geen mogelijkheid en ook niet met knipogen of goede wil geloven.
Even de nederlandse bevolking:
  • 18 miljoen inwoners [1]
  • 2.6 miljoen ouderen (65+) [2], ik denk dat je veilig kan stellen dat - op een enkele daar - die categorie geen X gebruikt
  • ~2.1 miljoen kinderen onder de 12 [3]. Waarvan je volgens mij ook kan stellen dat die geen X gebruiken
  • Blijft de rest over (18 - 2.6 - 2.1) = 13.3 miljoen
In deze som zou het dus betekenen dat de helft (heel ruw "natte vinger" berekend) van de categorie 13-65 allemaal X gebruikt.
Ter vergelijking met bijvoorbeeld Facebook (~10 miljoen Nederlanders) en Instagram (8 miljoen). Het is werkelijk onmogelijk dat X in gebruik op gelijke voet staat met Instagram. Daarbij, deze cijfers [4] laten zien dat Twitter zo voor het Musk gebeuren op rond de 3 miljoen zat, dat moet eerder minder zijn nu dan meer.

Dus 7.474.280? Nee, dat is absoluut onmogelijk. 1/4e daarvan (~1.8 miljoen) lijkt me eerder realistisch. Met wel de opmerking erbij dat ik het aanneem van het artikel hier met de "minimaal 1x inloggen per maand" benchmark.

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/...evolking/bevolkingsteller
[2] https://www.vzinfo.nl/bevolking/vergrijzing
[3] https://www.cbs.nl/nl-nl/...volking/leeftijd/jongeren
[4] https://www.marketingfact...-media-in-nederland-2024/

Edit.

Wat verduidelijking van mijn kant. 65+ die ik hier uitsluit, dat is misschien wat kort door de bocht. Laat ik het anders stellen. Ik neem aan dat de 65+ van vandaag hooguit in de marge meetellen wat betreft accounts. Maar de -12 personen, daar blijf ik bij stellen dat X daar in algemene zin geen factor meer is.

Andere diepgaande posts hieronder lijken erop te wijzen dat die 7.474.280 niet gebruikers is in de zin van mensen die inloggen met een account (ik had al voor mijn edit gezegd dat ik dat wel als aanname had door het artikel zelf). Het lijkt er meer op dat ie 7.474.280 unieke bezoekers zijn. Met die nuance, lijkt me dat hoge getal voor nederland heel wat realistischer. Ook dit is weer mijn aanname!

Wat hier wel mist is wat duidelijkheid in de terminologie en getallen.

[Reactie gewijzigd door markg85 op 1 mei 2025 14:34]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @markg851 mei 2025 10:57
De manier waarop het aantal gebruikers wordt berekend is door de EU wettelijk vastgelegd in de Digital Services Act. De definitie luidt van zo'n gebruiker luidt (DSA artikel 3 lid p):
a recipient of the service that has engaged with an online platform by either requesting the online platform to host information or being exposed to information hosted by the online platform and disseminated through its online interface;
Het gaat daarbij om alle unieke gebruikers die minstens één keer per maand met het platform hebben geëngageerd op een van die manieren. De aantallen worden dan weer gemiddeld over de periode van zes maanden (in dit geval tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2025). Mag zowel ingelogd als uitgelogd zijn, dat dan weer wel.

Alle grote platforms die onder de DSA vallen, moeten diezelfde definitie en methode hanteren bij het melden van hun Europese gebruikersaantallen. Je kunt daarom beter de DSA-cijfers gebruiken bij het maken van directe vergelijkingen, ipv onderzoeken uit andere bron. Instagram meldt in totaal bijvoorbeeld 11,8 miljoen gebruikers in Nederland, Facebook 10,3 miljoen.

[Reactie gewijzigd door AverageNL op 1 mei 2025 11:10]

Wordt vanuit de EU bepaald dat iedere user die inlogt wordt geteld, en daarbij extra iedere user die uitlogt?
Als ik namelijk dit bericht bekijk, en de PDF van de eerste link bekijk kom ik tot de volgende conclusie:
Wat verder niet lijkt te kloppen is dat deze getallen uit de lijst met "ingelogde users", "uitgelogde users" en "totaal" is.

Ingelogde Users: 4,737,950
Uitgelogde Users: 2,736,329
Totaal 7,474,280

Waar het totaal het optellen van ingelogde en uitgelogde users is. Als iemand dus inlogt en daarna uitlogt wordt deze persoon hier bij het totaal 2x gerekend.

[...]
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @DiaZ_19861 mei 2025 11:39
De EU heeft het in de methode echt specifiek over 'unieke' gebruikers, dus het lijkt me niet dat ze gebruikers op die manier dubbel optellen. Nederland heeft in dit voorbeeld dus ~4,7 miljoen maandelijks actieve gebruikers met een account, en los daarvan nog eens 2,7 miljoen niet-geregistreerde gebruikers, als het goed is :)

[...]
Het gaat daarbij om alle unieke gebruikers die minstens één keer per maand met het platform hebben geëngageerd op een van die manieren. De aantallen worden dan weer gemiddeld over de periode van zes maanden (in dit geval tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2025). Mag zowel ingelogd als uitgelogd zijn, dat dan weer wel.
De EU heeft het in de methode echt specifiek over 'unieke' gebruikers, dus het lijkt me niet dat ze gebruikers op die manier dubbel optellen.
Hmm interessant, dat zet me wel aan het denken; ik zie met wat snel skimmen niet wat een 'unieke' gebruiker precies is. Zonder account & cookies ben je vooral aangewezen op IP adressen of browser fingerprinten gok ik? Als ik op reddit zit dan druk ik nog wel eens op een post die me naar twitter stuurt, ik heb geen account en ga dus weer terug naar reddit, blijkbaar ben ik hiermee dus 1 maand lang een actieve gebruiker.

Als ik een week later op de WC met mijn telefoon hetzelfde doe ben ik dan 2 gebruikers? En zou mijn 5g verbinding een vast IP adres hebben of ben ik tussen de 2 en de 4+ niet ingelogde gebruikers omdat ik met enige regelmaat per ongeluk via reddit op de twitter inlog pagina kom? :P
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Fourtrain1 mei 2025 14:28
Ook een goeie vraag! Zeker omdat ze onder de DSA niet extra mogen tracken om gebruikersaantallen vast te stellen, zal er vast overlap zijn. Hoeveel invloed dat heeft op de cijfers, weet ik eerlijk gezegd niet. Bij gebruikers met accounts zal het inderdaad véél simpeler vast te stellen zijn (die zijn overigens in bijna alle EU-landen goed voor het grootste aandeel, behalve in Kroatië en Slovenië als ik zo gauw even kijk)
Hoe verifiëren ze eigenlijk gebruikers?
Ik kan mij er wel in vinden dat er een daling plaats vindt vanuit de EU.

Maar hoeveel van die accounts zijn bots en hoeveel zijn gebruikers.

Vooral "desinformatie/propaganda" wordt verspreid met bots. En laten ze daar nu toevallig voor onderzocht worden.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Caelestis1 mei 2025 14:23
Goeie vraag, de DSA dicteert dat platforms bots en scrapers 'mogen' aftrekken van de cijfers, maar ze mogen daarvoor geen extra gebruikersgegevens verwerken of extra tracking toepassen:
Where such providers are able to discount automated users such as bots or scrapers without further processing of personal data and tracking, they may do so.
Hoe dat precies gebeurt, weet ik niet. Het lijkt dus ook geen verplichting te zijn. Het is wel goed om te realiseren dat lagere gebruikersaantallen melden in principe gunstig is, omdat hele grote platforms (met meer dan 45 miljoen gebruikers) moeten voldoen aan strengere regels. Nu komt X daar wel wel heel ver bovenuit (bijna 95 miljoen volgens hun transparantierapport), dus ik weet niet in hoeverre filteren een factor zou zijn in hun DSA-status.
Ooooooh, op die manier.

Uitgelogde users zijn in dit geval niet users die ingelogd waren en nu uitloggen, maar de uitgelogde users zijn in dit geval de anonieme users.
Oke, dus als ik je goed begrijp (ook met de antwoorden hieronder) leest dit simpelweg verkeerd:
Het aantal X-gebruikers dat minstens één keer per maand inlogt, daalde daar respectievelijk met 2,7 miljoen, 1,8 miljoen en 1,3 miljoen. In Nederland daalde het aantal X-gebruikers van 8.371.941 naar 7.474.280.
En beschouwen ze voor de DSA elke unieke verbinding (en dat is dan een "gebruiker") die binnen een bepaalde periode op de site is geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld vast nog wel een X account van letterlijk decennia geleden al jaren niet meer gebruikt en tel ik als "ingelogde gebruiker" zeker niet mee. Maar ik klik wel eens op een link wat naar X gaat.

Of anders verwoord, als je het hele "ingelogde gebruikers" even negeert en simpelweg zegt dat het unieke bezoekers vanuit nederland zijn dan klinkt me die 7.474.280 wel heel realistisch.

Wat het nou precies is is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Wellicht kan het artikel ook wat duidelijker?

[Reactie gewijzigd door markg85 op 1 mei 2025 14:24]

AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @markg851 mei 2025 14:31
Oei, die passage hoort 'inlogt' inderdaad niet thuis. Ik pas het inderdaad meteen aan, en zet zo ook een update onder het artikel :)
Dankjewel!

Al moet ik zeggen dat het nog steeds voor interpretatie vatbaar is. De hele term "gebruiker" is in deze context niet duidelijk. De aanname die je doet bij de term gebruiker is dat je er een account heb. Als ik X bezoek door op een linkje te klikken ben ik niet ineens een "gebruiker" van de site. Of neem tweakers zelf als voorbeeld. Als gebruiker kan ik hier comments posten. Een perk die je heb met een account.

De indirecte aanname bij gebruiker is een account. Een unieke bezoeker is geen gebruiker maar ik denk wel dat je hier eigenlijk unieke bezoekers bedoelt. Dat geeft ook een heel ander betekenis an de genoemde getallen (en meer realistischer in dit geval).
2.6 miljoen ouderen (65+) [2], ik denk dat je veilig kan stellen dat - op een enkele daar - die categorie geen X gebruikt
En waarom dan niet? Twitter (X) kwam uit in 2006. Die ouderen van nu waren toen gewoon 40+ jaar oud...
ik was in die tijd 40 en de meeste mensen zaten op Hyves :+
Vergeet niet dat bedrijven ook Twitter accounts kunnen hebben, en niets weerhoudt je ervan om meerdere accounts te hebben en hierop maandelijks in te loggen.

Verder zullen er vast en zeker ook "legitieme" botaccounts bij zijn die bijvoorbeeld radarberichten de wereld in sturen en dergelijke. Het is niet duidelijk of de API gebruiken hetzelfde is als "inloggen" of actief zijn.
"In Nederland daalde het aantal gebruikers van ..."
"... het aantal gebruikers binnen de EU ..."
"Het aantal Belgische gebruikers ..."

Dan had er of zou er moeten staan: "het aantal accounts" ipv "het aantal gebruikers".
Dat saillante onderscheid maakt het verschil tussen natuurlijke personen (de gebruikers) en rechtspersonen (de accounts van bedrijven, stichtingen, verenigignen, overheden enz) duidelijk.

Nog een stapje verder gedacht: er kunnen honderden accounts door één gebruiker beheerd worden. Maar honderden gebruikers kunnen ook samen één account beheren. Beide getallen zijn dus nodig om er iets zinnigs over te zeggen.
Wat verder niet lijkt te kloppen is dat deze getallen uit de lijst met "ingelogde users", "uitgelogde users" en "totaal" is.

Ingelogde Users: 4,737,950
Uitgelogde Users: 2,736,329
Totaal 7,474,280

Waar het totaal het optellen van ingelogde en uitgelogde users is. Als iemand dus inlogt en daarna uitlogt wordt deze persoon hier bij het totaal 2x gerekend... Zo kan ik mijn aantal users ook kunstmatig ophogen, tel gewoon iedereen die inloggen en die uitloggen als andere personen...

Geen wonder dat het aantal té hoog leek...

Of interpreteer ik de PDF verkeerd?
Ja, dat deed ik, blijkbaar zijn de uitgelogde users in dit geval niet users die ingelogd waren en nu uitloggen, maar de uitgelogde users zijn in dit geval de anonieme users.


edit: typfoutje

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 1 mei 2025 12:04]

De tabel staat er inderdaad compleet contextloos in, Dus ik vind dat er in dit artikel nogal deftige conclusies worden getrokken uit nogal summiere data. Samen met de rekensom van @markg85 lijkt me hier iets niet te kloppen.

Zelfs met de nuancering van @b12e over dubbele accounts, bots en bedrijfsaccounts is het een heel hoog getal. De redactie zou natuurlijk navraag kunnen doen, maar dan krijgen ze waarschijnlijk alleen maar poep-emojis terug.
Dat ook, en wat te denken van oudere accounts? Stel dat je in 2009 een account hebt aangemaakt, daarna je wachtwoord vergeten bent, geen toegang meer hebt tot je oude e-mailadres en denkt: ik maak een nieuw account aan. Dan telt dat voor twee, maar feitelijk ben je maar op één account actief. Het is daarom interessanter om te weten hoeveel actieve gebruikers X is kwijtgeraakt.
Het aantal gebruikers dat X minstens één keer per maand bezoekt
Het lijkt me sterk dat oude vergeten accounts meetellen, want die zijn niet actief.
In mijn timeline zijn juist enkel de 65+ nog actief. Het is juist een boiler platform.
Ik heb op x een berekening gezien die stelde dat er een daling van +-50000 accounts zijn en niet meer dan een miljoen.

Ik vrees dat tweakers hier de bal misslaat door gewoonweg nieuws van derden te herpubliceren.
O ja, op X een bericht over een daling op hun eigen platform? Iets met 'Wij van WC-eend....'
Mijn gevoel zegt me dat als dat platform gegevens presenteert 'op X' (en niet in een officieel document), dat best met een kilo-zak zout genomen mag worden....
Je kan ook eens logisch nadenken en beredeneren dan 1.5 miljoen gewoonweg onmogelijk is. X is geen Instagram he
Dit kan toch niet daadwerkelijk een echte
Dat heb op feesboek twitter x gestaan
zijn?
Het is een trend en als het onderzoek een jaar geleden op dezelfde manier is gedaan, dan is de conclusie zo gek nog niet. Daarbij is er ook minder controle op bots & trollen, door twitter, dus het zijn er eerder nog meer echte gebruikers die geen account meer hebben
Een hele hoop aannames, zie je dat zelf niet?
Dit zijn geen aannames, het zijn cijfers gebaseerd op artikelen van een paar sites. De enige aanname is mijn opmerking over dat 1/4e eerder realistisch is.

Je mag het er rustig niet mee eens zijn, geen probleem. Vertel dan wel wat er fout is, leren we als het goed is beide weer van.

[Reactie gewijzigd door markg85 op 1 mei 2025 00:37]

Uh, en de aanname dat slechts een enkele 65+ Twitter gebruikt dan?

En de aanname dat alle kinderen onder de twaalf geen Twitter gebruiken?
Helaas is niet alles te vinden. Maar deze aanname mag je best maken hoor. De generatie die nu 65+ is, die niet opgegroeid is met social media, hebben over het algemeen weinig met social media. En dan ook nog eens Twitter?

Kinderen hetzelfde, heb 2 kinderen net onder 12, heb, via school, via vrienden/vriendinnen, die Kids niet eens over Twitter of X horen praten. Die zijn van de TikTok en daarachter Instagram.
Zou kunnen dat dit klopt, klinkt aannemelijk, maar het blijven wel aannames, dat was mijn punt.
Er zijn genoeg 65+-ers met Facebook. Sterker nog: ik hoor niet anders dan dat Facebook in Nederland inmiddels een “platform voor ouderen” is, zowel op als buiten Tweakers. Ik zou dan eerder zeggen: 80+ in plaats van 65+.

Let wel dat ik het specifiek over Facebook heb, hè. Wat betreft X ben ik het met je eens dat weinig 65+-ers dat zullen hebben.

Dat je ergens niet mee opgroeit is geen punt om er niks mee te hebben. Het is maar net waar je interesse ligt en in hoeverre je mee wilt met je tijd, en vaak ook wat je omgeving doet. En vergeet ook niet dat er genoeg oudere mensen zijn die door jongere generaties worden geholpen (“ik maak wel even een account voor je aan”, “ik regel zus en zo”, etc.).
Aannames mag je maken, maar dan roepen dat iets niet klopt want jouw aannames zeggen wat anders is echt een brug te ver.
Bizarre aannames in deze tijd. Vind mij maar een 70+'er die nog altijd niet op Facebook zit. Voor zover ik ze tegenkom doen die mensen niets anders dan de hele avond scrollen en liken.
X is geen FB mbt ingebruikname he
Je vergeet bedrijven, bots en multiple accounts.

En je vergeet iets heel belangrijks, dit gaat om gebruikers ingelogd en niet ingelogd.

Ik heb geen account, en klik 1 of 2x per maand een keer op een linkje van X aan de hand van een artikel hier of op Geenstijl en dus tel ik mee in deze statistieken en zoals mij zijn er velen.
Een bot tel je mee als bot niet als gebruiker van een land
Een bot hoor je niet mee te tellen als die geïdentificeerd is als bot, en lang niet elke bot is/wordt geïdentificeerd. Deze getallen bevatten dus wel degelijk ook bots, eigenlijk zou je een paar duizend van die accounts nader moeten bekijken om dan een inschatting te maken van het percentage bots welke je hebt meegeteld bij de MAU, dat kan 5% zijn maar het kan ook 30% zijn, dat weten wij simpelweg niet.
De cijfers zijn misschien feiten (iig onderbouwd), maar er zit 1 hele grote aanname in:
“Het is werkelijk onmogelijk dat X in gebruik op gelijke voet staat met Instagram”
Deze zin is niet gebaseerd op feiten, maar is een gevoel. Iets waar ik wel denk dat waarheid is, maar desalniettemin blijft het een aanname.

En ik denk dat men vergeet dat meerdere accounts per inwoner mogelijk zijn. Ik had vroeger meer dan 10 accounts op Twitter (nu X).

Op Facebook zijn meerdere accounts veel minder gebruikelijk doordat je daar “Pages” hebt.
'2.6 miljoen ouderen (65+) [2], ik denk dat je veilig kan stellen dat - op een enkele daar - die categorie geen X gebruikt'
Dat kan je alleen 'veilig stellen' als je weet waar je over praat. Mijn ervaring is dat het aantal 65plussers dat X gebruikt (veel) groter is dan het aantal dat jij suggereert. De pensioenleeftijd is momenteel 67 jaar. Dat zegt in dit verband ook wel iets.
Het zijn gewoon Google-accounts. Iedereen installeert de app en logt in met de reeds actieve Google-login. Zelfde binnen Windows/Edge.Zo'n gebruiker betekent amper iets.
Overigens werkt het beter dan Bluesky. Die hebben voor de tigste keer mijn wachtwoord invalid gemaakt zonder reden. Ik ben gestopt met resetten. Dan maar niet.
Ik heb volgens mij wel twee accounts. Ik gebruik ze al 5 jaar niet meer. Maar ik denk dat ze beide tellen als gebruiker.
2.6 miljoen ouderen (65+) [2], ik denk dat je veilig kan stellen dat - op een enkele daar - die categorie geen X gebruikt
~2.1 miljoen kinderen onder de 12 [3]. Waarvan je volgens mij ook kan stellen dat die geen X gebruiken
Ik denk dat je het nog wel eens zeer fout kan hebben over deze 2 zaken, heb ik verder geen echt bewijs voor maar mijn gevoel zegt dat er genoeg 65+ mensen op X zitten.. en ook jonge kids die dit gewoon stiekem doen
Je "boomer beperking" (65+) lijkt me in ieder geval onhoudbaar als argument.
Twitter bestaat bijna 20 jaar en heel veel gebruikers van het eerste uur hebben nu opgezegd.
Dat betreft zelfs de oudste en trouwste gebruikers en uiteraard tellen juist die stevig mee.
Daarnaadt zijn er nogal wat gebruikers die meerdere accounts bezaten/bezitten.
Wat is een goed alternatief voor "X"?
Steeds meer mensen gaan naar Bluesky. Sommige (voornamelijk mensen van de tech-community) zitten op Mastodon (want open wooo).

Een andere groep mensen gaat naar buiten en raakt gras aan.
want open wooo
Dat open is wel wat het gaat voorkomen dat het hetzelfde lot gaat leiden als X. Dat moet ik bij Bluesky nog maar zien.
Ik snap dat grote probleem daarover nooit, zeker niet bij een platform als X of aanverwanten. Dan verdwijnt het na 10 jaar en "gaan we ergens anders heen", nou en? Kijk, als we massaal sites als Wikipedia met regelmaat gaan vervangen wordt het vervelend, maar wat op X staat heeft nagenoeg geen waarde meer zodra het een paar dagen oud is, enkele uitzonderingen daargelaten.
Ik denk zelfs dat het wel goed is dat zulk soort platforms zo nu en dan vervangen worden. Dat dwingt men weer om opnieuw gebruikers aan te moeten spreken.
Het is vervelender als de data vervolgens op wordt gekocht door een of andere partij die een stuk minder controleerbaar is met wat betreft ze met die data gaan doen. Niet dat het nu geen probleem is, maar de EU kan X nu iig grote boetes opleggen met als dwangmaatregel dat ze anders geen zaken meer kunnen doen in de EU.
Dat stelt dat ze nu wel al controleerbaar waren en dat boetes opleggen ook goed gaat.

En die boetes krijgen ze ook omdat ze veel macht zouden hebben vanwege hun gebruikersaantal. Als de macht nu eens weg valt dan is dat probleem meteen ook minder groot.

Of bedoel jij de data die nu aanwezig is in X/Twitter? Tja - dat was sowieso al een verloren zaak en ik vraag me af hoe nuttig/bruikbaar die data is.
Precies, er zijn genoeg platforms die komen en gaan, maar dat vergeten heel veel mensen. Zie bijvoorbeeld TikTok: massale hype, want trendy, maar iedereen is alweer vergeten dat Vine de voorganger van TikTok was. Goed, nu is TikTok wel wat groter en bekender, maar Vine was niet klein en er zaten genoeg beroemdheden op. Plus in handen van Twitter, ook geen onbekende speler.

En zo zullen er nog wel meer platforms zijn die komen en gaan, en een opvolger krijgen.
Bluesky of Mastodon, maar eigenlijk is microblogging imho helemaal niet meer aan te raden. Het is nooit heel nuttig geweest.

Voor echt nieuws had je "vroeger" voornamelijk RSS-feeds om van serieuze zaken op de hoogte te blijven en het hele "iedereen moet er zonder nadenken een opmerking over kunnen geven"-gebeuren eromheen is altijd al gericht geweest op het produceren van clickbait, dus waarom zou je daar een vervanger voor willen?

En ja ik realiseer me dat het geven van een opmerking hier binnen dezelfde categorie kan vallen ;)

Maar hier is een opmerking geen clickbait op zich en wordt het gebruikt als toevoeging op een artikel, waardoor er een eerste kader staat op basis van het artikel (en dus een redacteur die er langer over na heeft gedacht) ipv een schreeuwerig kort bericht met weinig (als het al aanwezig is) context.
Als iemand updates op z'n Mastodon profiel post, heb je een RSS feed cadeau. Gewoon .rss achter het profiel zetten en presto.
Dank, maar het ging mij meer om de intentie achter de berichten in zo'n feed :)
Ik heb erg goede ervaringen met Bluesky. Aanzienlijk minder toxisch dan X tegenwoordig, en er hangt een veel relaxter sfeer. Ook aanzienlijk minder bots en een veel betere moderatie.

Mastodon hoor ik ook goede verhalen over, maar heb er te weinig ervaring mee om een goed oordeel te vellen.
Tsjah, bots komen waar iets te halen valt...
Dat is niet per se zo. In Japan valt er bijvoorbeeld ook genoeg te stelen in mensen hun huizen, maar toch ligt het aantal inbraken daar erg laag. Dus nee, bots, criminelen, etc. komen echt niet alleen maar af op plekken waar er iets te halen valt.
Vind bots en (real-life) criminelen vergelijken nogal vergezocht, jij niet?

Sowieso heeft het één consequenties en het ander niet.

Wat ik er meer mee bedoelde, voor de duidelijkheid; Bots worden gemaakt met een bepaald doel. Deze doelen moeten waarschijnlijk een zo groot mogelijke doelgroep raken.

Deze doelgroep is op iets als X niet alleen aanzienlijk groter, maar ook makkelijker te bereiken dan met iets als Mastodon of Bluesky, al is het alleen nog maar omdat het een bekend speelterrein is.
En wanneer gaat Tweakers eens het goed voorbeeld geven en X verlaten voor een alternatief?
Met de nadruk op X verlaten :)
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @PearlChoco1 mei 2025 11:00
Dat hebben we drie maanden geleden al gedaan.
En waarom precies? Is dit niet een gevalletje van de baby met het badwater weggooien?
Omdat het een gesloten rechts platform is geworden waarop linkse geluiden worden gecensureerd.

Sommige bedrijven willen niet tussen alle haatbetuigingen staan, hun goed recht.

En aangezien er niet veel doorhadden dat Tweakers niet meer op Twitter actief is, word die baby ook niet gemist. Een enorm overschat platform.
Oh waw, dat wist ik nog niet! Respect voor Tweakers! _/-\o_
Dus ze hebben hun X-account opgezegd? Want PearlChoco vroeg niet of Tweakers elders actief was, maar wanneer ze X gingen verlaten.
https://mastodon.social/ of https://bsky.app/ als je het niet gedecentraliseerd wil hebben.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 april 2025 20:10]

Mastodon, als je graag een open source, federated alternatief ('fediverse') wil proberen.

Of Bluesky, als je iets zoekt dat sterk lijkt op het oude Twitter.
Voor een 1 op 1 alternatief dat volgens mij nog niet genoemd is zijn er front-end's als nitter. Wel de tweets kunnen lezen, maar geen account vereist en zonder daadwerkelijk de site te hoeven bezoeken.

Of dit ook als gebruikersactiviteit telt weet ik niet, maar het is in ieder geval een minimalistische ervaring als je bijvoorbeeld een link naar een tweet wil bekijken.
Stoppen met social media
Social media vrij ... Wie is dat nog tegenwoordig?
Alleen bellen, smsen en mailen. Heerlijk zo rustig en o ja lekker gewoon 'face to face' bijpraten natuurlijk!
Ik denk dat je serieus onderschat hoeveel mensen geen sociale media gebruiken. Ik ken er althans genoeg, inclusief mezelf. Oftwel dat je Tweakers bij sociale media rekent, dan ben ik daar wel schuldig aan.
Het is inderdaad maar net wat je meerekent. Technisch gezien zou je fora ook onder sociale media kunnen scharen en irc eventueel ook nog. Dan is het fenomeen al veel ouder dan gedacht.
Ik ben redelijk social media vrij aan hetw orden.
Ik ben ook die kant op aan het gaan.
Een goed alternatief voor sociale netwerken is eigenlijk van die netwerken weg blijven.
Die weg heb ik ook gevolgd. Het scheelt je ook een hoop tijd en je mist nagenoeg niets, want het gros is toch nonsens.
Ik vind tweakers toch echt een vorm van social media ;)
Stoppen met social media }>
Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom je uberhaupt nog "X" zou gebruiken. En je steunt direct Elon Musk zijn rare fratsen en al die haatzaaiende extremistische content erop is niet goed voor je. Ik vind het maar goed nieuws dat er mensen weg gaan bij dat platform.
Ik vind het hét social medium om live events te volgen die voor mij nieuwswaarde hebben. Traditionele media moeten eerst getuigen spreken, verifiëren e.d. terwijl een X gebruiker een stuk media post (van ontspoorde trein, oorlog, brand of wat men ook op het nieuws laat zien) van iets wat NU gebeurd. Dat maakt gelijk het platform ook de slechte kant van de mensheid zien, daarvoor wil ik geen oogkleppen opzetten.

Dat er minder moderatie is, in mijn ogen prima. De filterbubbel waar we inzitten is al zo op maat gemaakt dat als je het niet bevalt makkelijk kan ontvolgen of blocken. Om als reden “Musk” is eigenaar te noemen vind ik te kort door de bocht om te stoppen met het medium, hij is tenminste transparant over de overheidstaps die al jaren bestonden (ook je DM’s). Je zou ook niet iets moeten kopen, zoals een auto, omdat je denkt dat je fan van iemand bent. Als die dan tot andere inzichten komt die niet bij je eigen overtuiging vallen kom je er natuurlijk berooid af (Tesla verkopen want Musk is de baas!!!1!!)

[Reactie gewijzigd door Kecin op 30 april 2025 20:11]

Mensen hebben allerlei redenen om bepaalde producten of diensten wel of juist niet af te nemen. Het gedrag van de eigenaar zal voor de één wel, en voor de ander niet meespelen, gelukkig zijn we allemaal vrij om daar een afweging in te maken.

Maar het gebruik van X verdedigen met als argument dat Musk zo lekker transparant is… Je snapt hopelijk dat Musk alleen transparant is als het hem goed uitkomt?
Dat er minder moderatie is, in mijn ogen prima.
Ik weet niet of er minder moderatie is (ten opzichte van wat?). Het lijkt er wel op dat moderatie op Twitter specifiek gericht is op bepaalde onderwerpen en termen. Dat zorgt juist voor een filterbubbel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2025 20:59]

Inderdaad. Als je onder berichten kijkt over Trump is het vrijwel uitsluitend pro Trump en anti democraten. Vaak zie je dan wel staan dat ergens bijv. 10 reacties op zijn en dan zie je er maar 3.. allemaal pro Trump. Hoe zit het met die andere 7?

Geen moderatie mijn reet.. zó rechts en pro Trump kunnen de gebruikers van X nooit zijn.
Het verschilt wel. Ik gebruik het niet actief, ik kijk alleen als iemand mij een linkje stuurt. En ik heb zeker gezien wat je schrijft. Tegelijk laatste tijd zie ik juist heel veel anti-trump berichten onder Trump gerelateerde items. En die hebben ook verre weg de meeste likes gekregen dan.
Ben ik wel met je eens inderdaad. Helaas is elk platform wel een beetje zo toch? Op X heel veel pro Trump maar op Bluesky is het precies andersom.

Zou mooi zijn als er een platform zou zijn die gewoon een gezonde mix is en waar mensen daadwerkelijk hun mening kunnen uiten en discussiëren zonder dat het platform een sterke voorkeur heeft.
Bots of vrouw die diensten aanbieden aan eenzame mannen. Het zit er vol met lonely fans.

En veel Democraten zijn naar blue sky of andere alternatieven. Geloof me blue sky mis je niks aan daar worden complete servers geband om niks. Lunduke heeft daar een mooi filmpje over gemaakt.
Geen moderatie mijn reet.. zó rechts en pro Trump kunnen de gebruikers van X nooit zijn.
Ik denk dat je, met oprecht alle respect, te weinig door de Verenigde Staten hebt gereisd de laatste maanden/jaren. Buiten de grote steden en in buitenstedelijk gebied is Trump erg populair (vaak dunbevolkt, wat men denigrerend 'flyover country' noemt), en als zo'n groep mensen zich allemaal op een medium gaat concentreren zoals bij X, dan is dat echt wel zichtbaar. Van wat ik zie als ik er af en toe nog eens naar kijk zijn de verborgen reacties vaak bots en verkopers van scam/illegale waren.

[Reactie gewijzigd door davadude op 30 april 2025 21:44]

Dat neemt niet weg dat een aanzienlijk deel van de popular votes gewoon naar de democraten is gegaan. Neem daarbij het erg lage rapportcijfer voor Trump en dan kun je op je klompen aanvoelen dat het platform nogal scheef gaat en allang geen afspiegeling van de hele Amerikaanse samenleving meer is. Natuurlijk, als je door hillbilly country gaat dan snap ik wel dat je overwegend Trump stemmers tegenkomt maar zoals je zelf zegt zijn dat dun bevolkte gebieden en dus tellen de kustgebieden toch een stuk zwaarder mee in politieke voetafdruk.
Zo ver ik begreep had hij alles gewonnen.

Kiesmannen
Meerderheid van alle stemmen
Meerderheid in senaat en huis van afgevaardigden.

Probleem van de Amerikanen is dat ze 2 partijen hebben, en niemand heeft de extreme elementen aan bijde kanten ter orde geroepen als ze keer op keer idiote dingen deden.

Een positief dingen is dat de EU eens wakker word geschud en gaat nadenken over wat ze willen in de toekomst.

Elk nadeel heeft z'n voordeel.
Waar trek je de grens wat betreft minder moderatie? Is het ok als er leugens geplaatst worden, bijvoorbeeld als iemand jou onterecht van kindermishandeling of pedofilie beschuldigd, vind je het dan ook ok als er geen moderator is?
Slander and libel (laster en smaad) kun je ook gewoon in de VS voor vervolgd worden.
Leg je de verantwoordelijkheid daarvoor bij de onschuldig (met bijkomende initiële kosten) of zou je verwachten dat de eigenaar van de software ook bepaalde verantwoordelijkheden heeft? Recht hebben en recht krijgen zijn 2 verschillende zaken als het justitiële systeem hoge kosten heeft. Dit geeft rijke mensen/organisaties een oneerlijk voordeel tov minder bedeelden.
Het punt is dat het alleen laster of smaad betreft als het niet waar is, en aangezien X dat niet kan bepalen moet een rechter dat doen. Grote kans overigens in dit geval dat een advocaat volgens het no cure, no pay principe werkt aangezien deze zaken behoorlijk kansrijk zijn.
No cure no pay advocatuur is in Nederland volgens mij niet toegestaan.
Volgens mij is er niet per se minder moderatie, maar meer gerichte moderatie op onderwerpen waar Musk belang bij heeft
Je wilt niet de oogkleppen op doen als het om content consumeren gaat maar als het om materiële zaken consumeren gaat dan doe je ze wel op.

Een persoon niet willen steunen die extreem rechtse partijen steunt is niks geks aan en getoogt naar mijn ziens juist van oogkleppen af en een vooruitziende blik.
Welke traditionele media heb je het over? Want als er bijvoorbeeld een grote brand is ergens, zitten media als NU.nl, NOS, etc. er gewoon bovenop met een liveblog, foto's en soms filmpjes.
Maar zijn er b.v. grote demonstraties tegen de overheid in Duitsland, België of Frankrijk dan komt het regelmatig voor dat de NOS daar niets over bericht. Je moet mensen niet op ideeën brengen tenslotte.
Niet met een liveblog, maar dat zal niet te maken met de reden die jij noemt, maar om de reden dat het niet zo bijzonder is. Hoeveel demonstraties tegen de overheid zijn er op jaarbasis, zeker in landen als Frankrijk? In komkommertijd kan ik me een bericht nog voorstellen, maar daarbuiten moet het wel een héél bijzondere demonstratie zijn om noemenswaardig te zijn, bijvoorbeeld gigantische vernielingen of de overheid die keihard terugslaat. Zeker als we het hebben over een liveblog, wat qua snelheid vergelijkbaar is met berichtgeving op sociale media.
Tja iedereen moet voor zichzelf weten of ze de bedrijven van Nazi’s willen supporten, maar daar mag je zo iemand dan ook best op afrekenen.
Zeker nog nooit de chemische en medische producten van Bayer b.v. gebruikt?
Wat een whataboutism, dingen van bijna een eeuw geleden zijn heel wat anders dan iemand die NU nazi-groeten doet, de AfD support enzovoorts enzovoorts.
Nee, hij heeft helemaal gelijk, en ik zou ook nooit zaken doen met Nederlanders, die zijn nl schuldig aan het verschepen van grote hoeveelheden slaven naar o.a. Amerika. /s
Idd ja, en ik hoorde dat die homo sapiens ook nog de neanderthalers hebben uitgemoord. Ik zou gewoon niet meer handelen.
Verschepen is natuurlijk ook niet goed te praten (handel is handel) maar ik zou me meer concentreren op degenen die de slaven vingen (hint: geen Europeanen) of die de slaven vervolgens kochten in Amerika. Vraag maar eens aan Sylvana Simons hoe ze aan die achternaam kwam.
Ja jongen, blijf het allemaal maar goedpraten, het is me al duidelijk waar je staat.
Ik ben zeer waarschijnlijk ouder dan jij, en dit zijn gewoon feiten en/of eenvoudig beredeneerbaar.
De filterbubbel waar we inzitten is al zo op maat gemaakt dat als je het niet bevalt makkelijk kan ontvolgen of blocken.
Je zegt twee dingen die elkaar heel erg tegenspreken.

Die op maat ontwikkelde filterbubbel is helemaal niet makkelijk te ontvolgen/blocken.
Ik vind het hét social medium om live events te volgen die voor mij nieuwswaarde hebben. Traditionele media moeten eerst getuigen spreken, verifiëren e.d. terwijl een X gebruiker een stuk media post (van ontspoorde trein, oorlog, brand of wat men ook op het nieuws laat zien) van iets wat NU gebeurd. Dat maakt gelijk het platform ook de slechte kant van de mensheid zien, daarvoor wil ik geen oogkleppen opzetten.
Dan krijg je ook fakenews te zien en propaganda; het is niet gecheckt en jij weet niet of je gemanipuleerd wordt.
Dat er minder moderatie is, in mijn ogen prima. De filterbubbel waar we inzitten is al zo op maat gemaakt dat als je het niet bevalt makkelijk kan ontvolgen of blocken.
Ook dit is onjuist. Alles wat Musk niet bevalt, wordt weggejorist. Alles wat in zijn ogen 'woke', 'liberal' of 'socialist' is, bijvoorbeeld. Let wel, in zijn ogen. (Over het algemeen weten mensen die op een dergelijke manier obsessief reageren, niet eens wat woorden als 'woke', 'liberal' of 'socialist' betekenen, wanneer je doorvraagt. Het is hun vijand, dat wordt duidelijk, maar er klopt weinig van de argumenten.) Dat brengt mij terug op het vorige punt. De kans is groot dat je niet krijgt te zien wat Musk niet bevalt. Dan wordt nieuws eenzijdig en onbetrouwbaar en kun je het woord nieuws gerust tussen aanhalingstekens zetten.
Om als reden “Musk” is eigenaar te noemen vind ik te kort door de bocht om te stoppen met het medium, hij is tenminste transparant over de overheidstaps die al jaren bestonden (ook je DM’s). Je zou ook niet iets moeten kopen, zoals een auto, omdat je denkt dat je fan van iemand bent. Als die dan tot andere inzichten komt die niet bij je eigen overtuiging vallen kom je er natuurlijk berooid af (Tesla verkopen want Musk is de baas!!!1!!)
Transparant? Hij heeft twee keer de Hitlergroet gebracht in het Capitool, heeft de AfD openlijk gesteund in Die Welt en op X, maar hij is nog steeds niet eerlijk over zijn Nazisympathieën.

Kortom, ik vind je argumentatie bijzonder zwak. Je moet zelf weten dat je daar komt, we leven in een democratie, maar ik geloof je redenen waarom jeX gebruikt eerlijk gezegd niet.

[Reactie gewijzigd door ABD op 30 april 2025 22:44]

Jij bent volledig van het padje m'n beste.

Eender wie die een hitlergroet brengt, is nog lager dan het vuil van de straat. Links of rechts. Het enige wat je daar nog mee kan, is begraven onder de gevangenis.

Dat jij daar iets links-rechts van maakt, is veelzeggend.
Een onhandig gebaar :*) je moet echt beter leren trollen hoor.

Want als je echt wil zijn er bronnen genoeg die dit ondersteunen. Dat onhandig gebaar was wel degelijk een nazi groet.

https://www.reddit.com/r/...ks_nazi_salute_with_real/

Onhandig gebaar :+

https://www.forbes.com/si...ongoing-nazi-controversy/
If it walks like a nazi, talks like a nazi, tweets like a nazi and salutes like a nazi.. it's probably a nazi.
Je steunt Musk enkel als je op een advertentie klikt. Als je dat consequent niet doet dan ben je enkel een kostenpost.
Er is ook zoiets als mentale steun door zijn platform belangrijk te houden. Het gaat niet alleen om geld. Dat heeft hij toch zat, dus daar kan je hem niet echt mee raken.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 april 2025 20:09]

Je steunt Musk door het gebruik van het platform, echt niet alleen door het klikken op een advertentie. Actieve gebruikers tellen mee voor wat ze kunnen vragen voor advertenties, en ook het tonen van advertenties levert al geld op. Tevens levert het data op die ze kunnen verkopen.
Tuurlijk niet, X is wat waard omdat er gebruikers op zitten. Directe monetization is voor investeerders in Silicon valley producten nog nooit een belangrijke indicatie geweest of iets miljarden waard is of niet.

Daarbij, wat heeft Musk aan die advertentie-inkomsten? Hij heeft veel meer aan een platform vol luisterende / gestuurde oortjes die linksom of rechtsom (vooral rechtsom) beïnvloed kunnen worden
Adverteerders betalen sowieso om hun advertenties ergens te laten zien, of je er nu op klikt of niet.

Klikfrequentie beïnvloed misschien hoeveel adverteerders ervoor betalen of zorgen misschien dat adverteerders ervoor kiezen om te stoppen met adverteren als de frequentie bijzonder slecht is maar dat is een stuk minder 1 op 1. Het maandelijks aantal gebruikers speelt ook zeker mee in het laatste geval.

Niet dat het moreel gezien veel uitmaakt of mensen X verlaten maar ik moet wel zeggen dat de nummers van X en Tesla wel tekenend zijn. Het is de vraag of dat ook nog verder doorzet of dat het hierbij blijft.
En je steunt direct Elon Musk
Eerlijk gezegd ben ik dit soort non-argumenten een beetje beu, en dan houd ik mij in.

Ik gebruik een dienst, of koop een auto omdat ik de dienst of auto fijn vind. Dat de CEO iemand is dat zich niet helemaal gedraagt zoals ik het zou willen is echt iets wat mij niets interesseert.

Er zijn zo veel zaken in deze wereld die niet eerlijk verlopen. En ik ben van mening, als jij je druk maakt om een bepaald figuur, jij je ook druk moet gaan maken om alle andere zaken van bedrijven. En geloof me, dan blijven er echt heel erg weinig diensten over waar je nog gebruik van kan maken ;) .
Ja hoor. Je mag best wat goeds willen doen zonder je te bekommeren om al het andere in de wereld. En alsof andere bedrijven niet worden afgerekend op fratsen die ze uithalen.

Niet een auto van Musk willen kopen omdat je Musk niet wilt steunen is prima. Heel veel mensen hebben ook een auto van hem gekocht met het idee een positieve invloed op de wereld uit te oefenen, immers maakte Musk elektrisch rijden hip. Maar omgekeerd zou dan niet meer mogen? Ik ben dit soort kortzichtige toffe praat een beetje beu maar ik zal me inhouden.
Zullen we dan ook beginnen over de VAG group door wie hij is opgericht en wat hij heeft aangericht tijdens de tweede wereldoorlog? We kunnen zo bij tientallen merken en bedrijven wel doorgaan, maar je kiest uiteindelijk voor een product en niet de persoon dat erachter zit.
Dat zal als het noodzakelijk is, gelukkig zijn er zat alternatieven naast Tesla. Je staat je vrij om een auto niet te kopen om historische beweegredenen, ik hou het liever over wat de redenen nu zijn.
Als Musk een hands-off business man was geweest, ja. Maar je steunt een extremistisch propaganda platform door er op aanwezig te zijn en het te helpen aan kritische massa. Als mensen er weggaan, heeft hij geen bereik meer. Dan is het gewoon het zoveelste machteloze gab of truth social.
Ik ken weinig bedrijven waarvan de CEO een Hitlergroet in het openbaar doet, of extreem rechtse partijen financiert en promoot op social media.

Ik ben dan ook opgelucht dat er nog genoeg mensen zijn die zulke dingen wél interesseren, en bijgevolg X en Tesla negeren.
Ik gebruik een dienst, of koop een auto omdat ik de dienst of auto fijn vind. Dat de CEO iemand is dat zich niet helemaal gedraagt zoals ik het zou willen is echt iets wat mij niets interesseert.
Ja en nee. Musk is bij uitstek iemand die juist zijn industrieen inzet op zijn achterban te pooien. Dat vind ik een heel ander verhaal dan een CEO die alleen maar centen zit te tellen en zich verder niet op de voorgrond dringt.

Met andere woorden: Musk speelt zelf heel erg in op de associatie tussen zijn persoon en zijn bedrijven. Dan kan je het ook niet verbazen dat mensen die bedrijven daarop afrekenen.

Bovendien is de gebrekkige moderatie natuurlijk ook een enorme reden om ervan af te stappen. Zoals gezegd hebben ze geen enkele moderator meer in huis die Nederlands spreekt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 april 2025 20:16]

Precies of andere CEOs doen dat niet... Kom op het zeg
Niet zoveel nee. De meesten houden zich verre van de camera tenzij het om hun rol als CEO gaat. Juist om hun persoonlijkheid niet de beurskoers te laten beinvloeden.

Zelfs een Bezos zie je niet raaskallen op social media en die is al een van de meer uitgesproken CEO's. Van een Nadella zie je alleen maar press releases komen. Bill Gates werd pas uitgesproken op bijv. gezondheidsgebied toen hij geen CEO meer was.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 april 2025 20:47]

Hij heeft zichzelf altijd als een mafkees gedragen, alleen is het nu blijkbaar een probleem omdat hij Republikein is geworden.
Ik heb persoonlijk wel een probleem met een Hitler groet, maar dat ben ik.
Het is ook een keuze om wel of niet bij de Zara en de Primark kleding te kopen. De waarde die jij hecht aan mensenrechten bepaalt idealistisch gezien ook de keuzes die je maakt als consument. Wel geven om mensenrechten, maar tegelijkertijd je kleding bij Zara kopen is in mijn ogen simpelweg hypocriet. Ieder z'n eigen ding natuurlijk, maar dit is waar @YouGotLittUp denk ik op doelt.

Ik verwacht ook niet dat iedereen op de hoogte is van alle mensonterende zaken van ieder bedrijf, maar de rare fratsen die elon heeft uitgehaald zal weinigen onbekend zijn. Door zijn producten of diensten te gebruiken stem je indirect in met zijn gedrag. Ditzelfde fenomeen zie je ook bij racisme: als je in een groepsgesprek zit en iemand maakt een racistische opmerking, dan staat zwijgen (imo) gelijk aan instemming.

[Reactie gewijzigd door stimpyMGS op 30 april 2025 21:48]

Ik gebruik het voor voetbal gerelateerde content. Ik heb gekeken of dat al een beetje over is naar BluSky maar totaal niet.

Ik krijg geen haatzaaiende extremistische content te zien overigens...
Helaas zijn er nog steeds veel bedrijven/instaties waarbij X het primaire of soms zelfs enige (actieve) kanaal is voor aankondigingen of support.
Ook zijn er veel (sport)journalisten die enkel van X gebruik maken voor live updates.
Daarbij komt dat X het enige grote medium is met een zeer vrij moderatiebeleid/een gebrek aan moderatie, waardoor veel meer content is toegestaan dan op andere platforms.
Dat doet me denken aan de oprichter van Volkswagen, Ferdinand Porsche, die ontwierp de Kever in opdracht van Hitler, en het bedrijf had duidelijke banden met het naziregime. Toch rijden miljoenen mensen vandaag de dag in een Volkswagen zonder zich daar dagelijks van bewust te zijn, of zonder daarmee die geschiedenis te steunen. Wat ik ermee wil zeggen: het is goed om kritisch te blijven, ook op wie de touwtjes in handen heeft. Maar we moeten ook uitkijken dat we niet iedereen over één kam scheren die een platform of product gebruikt. Er kunnen ook andere motieven meespelen, of manieren waarop mensen het bewust anders inzetten.
Ferdinard Porsche is ergens in de jaren '50 gestorven. Hitler heeft zichzelf toen de Russen bijna voor de deur stonden een kogel door z'n kop gejaagd.
Het is zeker niet raar om bedrijven te beoordelen op hun hoge piefen als die hoge piefen hun bedrijven gebruiken om hun eigen politieke agenda's voort te stuwen. 'VW is door de nazis opgericht' is 80 jaar na dato net zo'n dooddoener als 'ja maar Hitler heeft ook de autobahn laten bouwen'

En ja, Musk profiteert zeker van het huidig politiek klimaat - door middel van 'zijn' Department of Government Efficiency was hij van plan om zijn AI-systeem overal in te shoehornen, NASA uit te kleden ten gunste van SpaceX, etcetc. Ik vind de stelling die boven je wordt gemaakt zeker niet raar
Bovendien worden de credits voor die autobahn vaak aan Hitler gegeven, terwijl de voorloper al werd aangelegd voordat Hitler pogingen ondernam om de zaak over te nemen en echt iets te zeggen had.

Het probleem met extreemrechtse en populistische politici is dat ze zelf weinig tot niets uitvinden maar wel overal krediet voor nemen.

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 30 april 2025 20:42]

Ik vind het wat riskant om over Hitler te gaan discussiëren, want dan dient eigenlijk geen enkel doel en kan maar wat makkelijk foutief geïnterpreteerd worden.

Maar je tweede zin zette me wel aan het denken. Ik denk eigenlijk dat het niet zozeer een eigenschap van extreemrechtse en populistische politici is, maar van politici in het algemeen...
Maar je tweede zin zette me wel aan het denken. Ik denk eigenlijk dat het niet zozeer een eigenschap van extreemrechtse en populistische politici is, maar van politici in het algemeen...
Nou, dan heb ik met m'n reactie toch iets bereikt :Y

Dat tweede kun je simpelweg bijhouden en turven, toch? En sowieso niet aannemen dat iemand altijd 100% gelijk heeft of ondanks intentie bepaalde kaders volgt. Mensen die dat wel kunnen moet ik nog ontmoeten, maar dan probeer ik autoriteit te verlenen aan n=1 en dat is dus ook niet betrouwbaar :P

Oh, en dit :+
Je snijdt terecht aan dat we bedrijven kritisch moeten beoordelen wanneer hun topmensen het bedrijf expliciet inzetten voor politieke doeleinden, maar doen alle bedrijven dat niet met bepaalde voorkeuren voor de linker- of rechterkant. Tegelijkertijd denk ik dat het risico bestaat dat we als consument steeds vaker geconfronteerd worden met dit soort dilemma’s, omdat grote techbedrijven overal doorheen verweven raken van AI tot ruimtevaart tot communicatie, helaas. De vraag is dan: waar trek je zelf de grens? Want als je consequent wilt zijn, zou je dan ook niet bijvoorbeeld stoppen met het gebruik van Tesla’s, Starlink, of zelfs bepaalde infrastructuur waar Musk indirect van profiteert? Het is m.i. te makkelijk om alleen X af te schrijven terwijl zijn invloed veel verder reikt. Dat maakt het probleem juist zo complex: het is niet zwart-wit, maar een systeem dat steeds meer in elkaar grijpt.
Ik heb een X account en ik zie nooit haatdragende content op m'n feed hoor. Misschien heeft het iets te maken met welke accounts je volgt en interactie hebt enzo ;)
Ik snap je punt. Maar helaas heeft de concurrentie geen alternatief voor Spaces.

Dat is dezelfde reden waarom ik een Starlink heb. Er is geen alternatief.
Ik snap je punt. Maar helaas heeft de concurrentie geen alternatief voor Spaces.
Spaces bestaat pas een paar jaar, is het nu echt al onmisbaar geworden voor jou? Ben je er zo van afhankelijk dat je om die reden op X moet blijven, ook als je dat eigenlijk liever niet wil?
Het is nogal makkelijk om een feature te noemen die de concurrentie niet heeft en dan te zeggen dat je dus niet over kunt stappen. Je kunt jezelf ook afvragen of je die feature echt nodig hebt.
Hetzelfde soort argument wordt vaak gebruikt voor MS-office of Azure-cloud: maar de alternatieven kunnen dit of dat niet... Vrijwel altijd is dat volstrekt nonsens als je objectief een programma van eisen zou opstellen.

Het is heel simpel: willen is kunnen. Kennelijk wil je het niet, maar zeg dat dan gewoon.
Dat je je dan ook moet verantwoorden voor de ethiek achter je keuze, is een consequentie die daar aan vast hangt.
Mensen komen ook niet buitenshuis, toch? of zo

Ik ben aan het kijken geweest naar starlink, het lijkt me ideaal voor een paar maanden met een camper weg. Maar helaas, Musk is eigenaar van starlink, en nu kunnen wij niet met de camper weg }>
Of heb jij een beter alternatief voor internet in heel europa, zonder per land te bedenken wat de kosten zijn, en het gewoon werkt?
Een e-sim van een internationaal opererende partij?

https://saily.com/nl/esim-europe/
Heb je er toevallig ook één die op een zeilboot te gebruiken is?
Op dit moment is starlink daar de enige optie en ik moet zeggen met één woord 'geweldig'. Dus moet een even goed en betrouwbaar alternatief betreffen.
In een dergelijk geval zou ik toch voor een minder goed alternatief gaan
Twijfelachtig handelt, gieren.

Het is de enige CEO met een dubbele hitlergroet. Doe ermee wat je wil.
Precies, maar je merkt al hij wil liever een republikeinen vs democraten-discussie. Terwijl dat niet relevant is, het gaat om dat mensen hem (te) extreem vinden.
Ik heb geen zeilboot en weet dus niet hoe ik zou handelen als er geen alternatief is; wachten tot ik ergens in een haven lig? Geen idee.

Wat ik wel weet van mezelf is dat ik al 40 jaar niet bij Shell tank. En dat is ook een overblijfsel uit de jaren 80 wat er in is blijven zitten.
Heeft niks meer met een moreel kompas te maken, want ik tank wel elders en ook die bedrijven zullen niet zuiver op de graat zijn.
Andere die roepen geen starlink gebruiken, want Musk=Bad, zijn de zelfde mensen die bij wijze van spreken op de A12 staan te protesteren maar wel een iphone en dure merkkleding hebben of desnoods hun rotzooi lekker goedkoop op Temu bestellen.

Tuurlijk zijn er wel geschikte en 'deugerende' alternatieven, maar zodra het geld gaat kosten komen principes toch vaak op de 2e plaats.
Die mensen plakken een stickertje op hun Tesla met "Ik heb deze auto gekocht voordat Musk gek werd" en denken dan dat ze zich 100% hebben gedistantieerd van Musk.

In het geval van satelliet internet zal dat wel meevallen wat betreft de kosten, genoeg aanbieders met op papier gelijkwaarde prestaties. Maar ze zullen vast niet allemaal even bekend zijn. Is op zich ook wel een niche markt op internet gebied.
sinds dag en dauw hebben we international roam like at home binnen Europa, dus zolang je onder GSM dekking ligt heb je dat *** netwerk van Musk nie nodig
Maar dat heb je niet midden op het water zoals de Noordzee of de Middelandse zee
Volgens dit artikel heeft X in Nederland 7.474.280 gebruikers. Ik kan me echt niet voorstellen dat bijna 1 op 2 Nederlanders X heeft en regelmatig gebruikt. Daar moeten toch gigantisch veel bots tussen zitten?
Misschien leef ik in een bubbel maar ik durf oprecht te zeggen dat van alle mensen die ik ken nog geen 1% op X zit.
Er is hoe dan ook niet duidelijk waarop de cijfers over de aantallen gebruikers gebaseerd zijn. En aangezien ze ook niet te controleren zijn is het dus goed mogelijk dat ze onrealistisch zijn. Dat hoeft natuurlijk geen opzet te zijn, maar er lijkt voor het bedrijf ook geen belang te zijn om transparant te tonen of de cijfers realistisch zijn. En dat is nmm al genoeg reden om ze niet zomaar te accepteren. Eerder om er kritisch op te zijn en om uitleg te vragen. En dat is nmm ook het doel van dit soort verplichtingen cijfers te publiceren.
Dat viel mij ook direct op en ik heb er mijn twijfels bij.

Twitter was al nooit een van de grote spelers omdat het een relatief niche toepassing is: erg gericht op tekst, minder op beeld en geluid. Het is geen Facebook of TikTok.

Ik weet niet hoe het nu zit omdat het demografisch flink veranderd is toen het X werd maar bij Twitter was het altijd zo dat de gebruikera gemiddeld wat ouder waren en gemiddeld iets hoger opgeleid. Dat zorgt er direct al voor dat het nooit een Facebook kon worden.

Dat deze cijfers over gebruikera gaan en niet over toevallige bezoekers die op een link hebben gekllikt en op X.com terechtkomen maakt het alleen maar vreemder dat ruim de helft van de volwassen Nederlanders eens per maand op X in zou loggen.
Wat is regelmatig?

Ik heb geen account en klik 1 of 2x per maand een X linkje wat ik in een artikel tegenkom, dus tel ik mee in deze statistiek.
En tel je ook dubbel mee als je het 1x doet vanaf je laptop en 1x vanaf je telefoon?
Als je niet ingelogd bent kunnen ze niet onderscheiden dat je dezelfde persoon ben (of willen ze het niet voor hun statistieken)
Als zij niet kunnen zien dat ik dezelfde persoon ben dan tel ik gewoon dubbel mee.
Kijk voor de grap eens hoeveel verschillende accounts het AD en Ziggo hebben. Dan snap je wel hoe ze aan ~7,5 miljoen "gebruikers" komen.
Mij stoort vooral de vele “bot” accounts die OF content aanprijzen en de hoeveelheid “X” rated content(pun intended) die voorbij komt.

Overigens is dat niet alleen bij X het probleem, Instagram heeft ook een handje van het tonen van OF content en 18+ suggestieve posts in de reel sectie.

I know dat is ook een deel wat je algoritme je pusht, wat je kunt aanpassen. Maar toch..
Je moet er ook niet de hele tijd op klikken
True true, maar soms scroll ik gewoon en wordt het toch gepusht.
In Nederland daalde het aantal X-gebruikers van 8.371.941 naar 7.474.280. Dat is een daling van bijna 900.000 gebruikers.
Zijn er 8 miljoen (maandelijkse!) gebruikers mét X account? Dat lijkt me enorm onrealistisch, zeker omdat dit recent (onafhankelijke) onderzoek het aantal gebruikers op rond de 3 miljoen zet:

https://www.newcom.nl/wp-...tage-Newcom-25-1-2025.pdf

8 miljoen maandelijkse Nederlandse bezoekers wil ik overigens wel best geloven; ik gok dat ruim 10% van de nieuwsberichten in onze landelijke media verwijs naar of bevat wel een X-post.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 30 april 2025 20:15]

Dit gaat om ingelogd en niet ingelogde gebruikers. Als je Opa net bij een Geenstijl artikel op een linkje heeft geklikt naar een X post dan telt die deze maand al mee.
Het is fascinerend om te zien hoe een platform dat ooit synoniem stond voor realtime nieuws en maatschappelijke impact, nu gebruikers verliest door precies het tegenovergestelde: afnemende betrouwbaarheid en gebrekkige moderatie. De kracht van sociale media ligt juist in het vertrouwen dat gebruikers hebben in de omgeving — als dat wegvalt, is massa-exodus onvermijdelijk. Ongeacht je mening over Musk: een gebrek aan investeringen in contentveiligheid en lokalisatie (zoals het schrappen van Nederlandstalige moderatie) is vragen om problemen, zowel juridisch als op het gebied van gebruikersvertrouwen.
Voorheen betrof het realtime nieuws en maatschappelijke impact met een flinke dosis censuur, het tegenovergestelde als waar je het platform nu van 'beschuldigt'. VvMU is mijns inziens zo belangrijk dat ik ook door de mij ongewelvallige informatie heen kan en moet spitten om niet zelf te neigen naar 1 kant. De community notes werken wat dat betreft beter dan moderatieteams vwb de kwaliteit van informatie. Eigen onderzoek blijft echter ook altijd noodzaak.

[Reactie gewijzigd door derhenno op 1 mei 2025 03:37]

X is prima net zoals threads en die bluesky en die andere troep. Ik snap dat de politieke beweging in europa weigert om iets te gebruiken van musk. Vooral in nederland is die mening sterk. deden we dit maar met alle social media voor onze data dan zou het er wat anders uitzien vandaag
Grok is wel een leuke AI variant omdat deze niet altijd even neutraal observerend reageert. Daarin kan X onderscheidend worden met de berichten service als ondergeschikte functie op termijn. Mogelijk had Musk al ingeschat dat de berichten service op z'n retour was?
X in combinatie met Grok is wat mij betreft een van de beste platforms die er is. Als je actueel nieuws zoekt zonder 10000 ads op alle nieuwswebsites die je via google tegenkomt is dit de enige oplossing.

Vraag gewoon aan Grok wat er aan de hand is en je krijgt alle informatie meteen. Geen idee waarom mensen hiervoor weglopen.

Btw Grok is via X volledig gratis en werkt echt uitstekend.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn