Dat is wat Musk en Trump er van maken, maar zo is het niet. Trump is niet voor niets impeached omdat hij geld achterhield voor Oekraïne dat het Congres had goedgekeurd. In 250 jaar heeft geen president deze macht willen grijpen, laat staan met succes. De meeste "agencies" zijn juist met opzet in grote mate onafhankelijk van de President.
Je haalt hier een aantal zaken door elkaar. Laten we het even helder scheiden:
1. Impeached worden en een impeachmentprocedure starten zijn twee totaal verschillende dingen. Trump is inderdaad twee keer onderworpen aan een impeachmentprocedure, maar nooit veroordeeld door de Senaat — dus juridisch en feitelijk: hij is nooit afgezet. Het is een politiek instrument, geen veroordeling.
2. Het stopzetten van de hulp aan Oekraïne had een duidelijke aanleiding: Hunter Biden zat in het bestuur van Burisma, een groot energiebedrijf in Oekraïne, en kreeg daarvoor ongeveer $60.000 per maand, terwijl zijn vader — Joe Biden — als vicepresident actief was op datzelfde politieke speelveld. Als Trump dat wilde laten onderzoeken vanwege mogelijke belangenverstrengeling en corruptie, is dat niet zomaar “machtsmisbruik”, maar een verdedigbare bestuurlijke overweging — zeker als je kijkt naar het bredere plaatje van wat er inmiddels is blootgelegd rondom buitenlandse geldstromen richting de familie Biden.
3. Je opmerking over “250 jaar geen president die deze macht heeft gegrepen” is feitelijk onjuist.
In de 19e en begin 20e eeuw hadden presidenten relatief méér ruimte om te regeren, zeker met een minder omvangrijke federale overheid.
Bovendien, veel van de huidige federale agentschappen zijn ontstaan ná de New Deal (1930s) en vallen onder de Executive Branch, en dus onder gezag van de president. Dat is grondwettelijk vastgelegd.
Als jij denkt dat de meeste agencies “onafhankelijk” zijn, dan snap je kennelijk niet hoe het Amerikaanse bestuursmodel werkt. Natuurlijk zijn er onafhankelijke toezichthouders, maar het overgrote deel van de uitvoerende instanties — van het Ministerie van Defensie tot aan de IRS — vallen rechtstreeks onder presidentieel gezag.
Het is belangrijk om mening en feit van elkaar te onderscheiden. Wat je hier brengt is een politiek gekleurde interpretatie, maar de juridische en constitutionele realiteit is genuanceerder.
Wat is dit voor onzin? Jij poneert de stelling dat er enorm veel geld verdwijnt, jij moet je claim onderbouwen. Het is niet aan mij om een negatief te bewijzen.
Je zou eens half zo kritisch moeten zijn op de heersende oligarchen als op een willekeurige Tweaker.
Als je écht geïnteresseerd bent in de feiten, dan zou je gewoon even op
https://doge.gov moeten kijken. Daar worden de bevindingen, analyses en aanbevelingen van het Department of Government Efficiency uitgebreid gedeeld. Dus nee, het is geen “loze claim” — de informatie is openbaar, je hoeft er alleen maar de moeite voor te nemen.
Het is nogal makkelijk om hier te roepen “bewijs het maar”, terwijl je overduidelijk geen enkele moeite doet om het zelf na te gaan. Transparantie is er — het lijkt er alleen op dat je liever vasthoudt aan je eigen vooroordeel dan dat je je even verdiept in wat er daadwerkelijk wordt gepresenteerd.
Dus voordat je begint over wie waar kritisch op moet zijn: stel dan in elk geval jezelf de vraag waarom je weigert te kijken naar bronnen die open en publiek toegankelijk zijn.
Waarom zo liegen? Zeker als het makkelijk te verifiëren is Biden erfde een gigantisch tekort van Trump en heeft dat gehalveerd. En Obama erfde de grootste economische crisis in 100 jaar, en ook hij bracht het tekort naar beneden.
Republikein Bush St. verhoogde het tekort van 41 naar 300 miljard.
Clinton bracht het terug naar 0
Bush Jr. bracht het tekort van 0 naar 1.2 biljoen.
Obama halveerde het terug naar 600 miljard.
Trump’s verhoogde het naar meer dan 3 biljoen
Biden bracht het weer onder de 2 biljoen
Trump zn huidige plannen komen uit tussen de 5 en 11 biljoen
https://www.crfb.org/blog...ities-total-5-11-trillion
Nogmaals, kijk naar wat ze doen en niet naar wat ze roepen. Je zegt dat Trump het anders wil doen maar hij wil precies hetzelfde als de vorige keer: minder belasting ophalen en meer uitgeven.
Nergens in mijn verhaal wordt gelogen — het probleem is dat jij tekort en staatsschuld door elkaar haalt, en dat bewust of onbewust gebruikt om je positieve plaatje te schetsen.
Het begrotingstekort (wat je per jaar meer uitgeeft dan binnenkomt) is inderdaad onder Obama en Biden in sommige jaren verlaagd. Maar de totale staatsschuld is onder geen van beiden gedaald, integendeel:
Onder Obama ging de schuld van ~$10 biljoen naar >$19 biljoen.
Onder Biden van ~$27 biljoen naar >$34 biljoen.
Dat kun je gewoon verifiëren in de bron die jij zélf aanhaalt: CRFB.org. Ze geven duidelijk aan dat de totale staatsschuld blijft stijgen, ook bij verlaagd tekort. Dus nee, er is geen sprake van “schuld verlagen” zoals je suggereert.
Dus er zijn 2 verschillende dingen die handig door elkaar heen worden gehaald:
“We hebben het tekort verlaagd”, dus de jaarlijkse toename van de schuld is minder groot.
Het klinkt politiek aantrekkelijker om te zeggen: “We verlagen de schuld”, maar technisch klopt dat niet tenzij er een overschot (surplus) is — wat noch Obama, noch Biden had.
Daarnaast doe je Trump ook geen recht door te zeggen dat hij “precies hetzelfde doet als vorige keer”.
In zijn eerste termijn gaf hij belastingverlagingen zonder importbarrières.
Maar hij zag de koopkracht weglekken naar China en Mexico.
Daarom stelt hij nu juist tariefmuren voor: om ervoor te zorgen dat Amerikaanse koopkracht ook in de VS blijft circuleren, in plaats van het buitenland te financieren.
Kortom, hij leert van zijn fouten — dat kun je van veel andere politici niet zeggen.
Je maakt zo'n punt van de overheidsschuld en juist als het er om gaat negeer je het volledig. De Amerikaanse economie is veel kwetsbaarder voor handelsbelemmeringen omdat hun economie van buitenlandse schulden aan elkaar hangt. Door dit beleid neemt het vertrouwen in Amerika rap af, wat betekent dat lenen duurder cq onmogelijk wordt. Minder handel betekent ook dat de status van de dollar als reserve valuta zwaar onder druk komt te staan, wat lenen ook weer veel duurder maakt. Een groot deel van de handel die Amerika doet, zoals wapens, is ook volledig afhankelijk van het vertrouwen en de goodwill die Amerika heeft.
De huidige wereldorde is door Amerika voor Amerika gebouwd. De rest van de landen lag in puin na WO2. Amerika is juist extreem kwetsbaar voor een verandering daarin. Dit is waarom alle presidenten van beide partijen deze orde met hand en tand verdedigde. De enige reden dat Trump en Musk dit te grabbel gooien is dat ze het prima vinden dat de VS een stuk armer en kwetsbaarder wordt, want dat betekent relatief meer macht en rijkdom voor oligarchen zoals hun. Precies wat er met Rusland is gebeurd.
Je vergeet één cruciale historische realiteit: Trump wil juist terug naar het economische model van vóór de Tweede Wereldoorlog, waarin de VS floreerde op basis van importtarieven, zelfvoorziening en handelsoverschotten. In die tijd was Amerika een schuldenarm land, had het een sterk industrieel apparaat, en financierde het enorme infrastructuur- en oorlogsprogramma’s met eigen middelen, niet door buitenlandse schulden.
Jouw punt over de kwetsbaarheid van Amerika klopt pas sinds de VS is overgeschakeld op een schulden- en consumptiemodel waarbij alles uit China en Mexico wordt geïmporteerd. Trump wil juist af van dat afhankelijkheidsmodel.
Het doel is:
Amerikaanse koopkracht in eigen land houden
Productie reshoren
Werkgelegenheid binnenlands stimuleren
Importheffingen gebruiken zoals in het pre-globaliseringstijdperk, toen de VS economisch onaantastbaar was
Dat heeft niets met “macht voor oligarchen” te maken, maar met het herstellen van de basis van economische soevereiniteit. Het huidige systeem maakt Wall Street rijk en Main Street arm. En ja, dat is het model dat zéér afhankelijk is van goedkoop lenen en vertrouwen van buitenlandse schuldeisers.
Wat Trump doet, is impopulair bij de globalistische elite omdat hij deze status quo doorbreekt. Maar historisch gezien is zijn koers gebaseerd op een succesvol Amerikaans economisch verleden — iets wat jij lijkt te vergeten in je betoog.
[Reactie gewijzigd door IntrCpT3R op 31 maart 2025 13:11]