Ik vind deze reactie wel kort door de bocht: het lijkt wat moeilijk dus beter niet doen. (kort door de bocht samenvatting van je reactie)
Ik had het geluk om een lezing te mogen volgen van de groep die in het artikel wordt benoemd. Op basis van "wetenschap" (geen idee waarom je de " toevoegt, maar ik zal je maar volgen), kan je wel stellen dat het huidige gebruik van smartphone en andere digitale tools schadelijk is voor (de ontwikkeling van) onze jeugd.
Als ouder van een jong kind vind ik het dan ook mijn verantwoordelijkheid om me daarop voor te bereiden en om voor mijn kind een goed groeipad uit te tekenen. Of we dat pad zullen kunnen bewandelen, zal moeten blijken, want kinderen zijn uiteraard geen programmeerbare machines. Ook wat dat pad dan precies moet inhouden, daarover kan je (eindeloos) discussiëren.
Maar dat de manier, waarop heel veel jeugd (en ook volwassenen) momenteel omgaan met deze zaken, grondig fout is, daarover kunnen we het hopelijk toch wel eens zijn. Ik zie in het verkeer bv. dagelijks jonge fietsers die net niet onder een wagen belanden omdat, vermoed ik dan, die ene IG-post liken toch net zo belangrijk was, terwijl ze zich door het verkeer begeven. En dan kan je beargumenteren dat dat niet de schuld is van smartphone/IG/FB/... maar van de gebruiker, maar dat vind ik nonsens. Er zijn zoveel apps die gemaakt zijn om je aandacht te trekken, die je aandacht als grondstof van hun verdienmodel hebben. En die zich dan ook verdiepen in hoe ze best je aandacht maximaal capteren. En net dat is de reden waarom dit wel een issue is, waarom je het niet kan vergelijken met de mp3-speler of GameBoy Color van vroeger. Nooit eerder zijn productontwikkelaars er in geslaagd om ons zo verslaafd te maken en te houden aan hun product (drugs buiten beschouwing gelaten om evidente redenen).
Vond de lezing persoonlijk wel grappig want ik maakte voordien in discussies vaak de vergelijking met de tabaksindustrie, die decennialang succesvol lobbywerk verrichte om toch maar hun vergif te kunnen blijven verkopen. Leuk te zien dat die vergelijking ook gebruikt werd in de lezing: het gaat nl. vaak over mentaal vergif waarvoor jongeren aan hun scherm gekluisterd zitten. En dat alles gesteund door een miljardenindustrie die meermaals aangetoond heeft weinig moreel besef te hebben. Als je aan dat laatste twijfelt dan nodig ik je uit om zo goed als eender welke hoorzitting te bekijken waarin Meta-baas Zuckerberg aan het woord is. Het welzijn van onze kinderen staat echt niet in hun top 100 van prioriteiten.
Ik had vroeger geen smartphone en ik heb het ook overleefd ondanks dat ik, volgens jou, dan maar gevaarlijker vermaak zou hebben opgezocht.
Op dit vlak niets doen, dat is m.i. een zeer ernstig falen als maatschappij in het ondersteunen van onze jeugd (en toekomst).
Let op: ik ben zeker niet tegen digitale zaken, ben fan van alles wat technologische ontwikkeling is en elke generatie moet er sterker in zijn dan de vorige. Mijn kritiek is dus niet op digitalisering op zich maar wel op ongecontroleerd gebruik door jongeren. Net zoals we ooit hebben ingezien dat het misschien geen goed idee is om 8-jarigen sterke drank te laten drinken of sigaretten te laten roken, beginnen we nu (20 jaar te laat) in te zien dat dit voor gebruik van FB/IG/TT/... net hetzelfde is.
Het verbaast me dat we er als maatschappij zo lang over hebben gedaan. We zullen er ook als maatschappij in moeten meegaan, want anders faalt dit. Als je de keuze aan een kind overlaat zal dat kind uiteraard voor de korte-termijn-beloning gaan. Je moet er dus als maatschappij voor zorgen dat dit geen optie is of toch de minder interessante optie is.
Of we daar ooit zullen geraken, daar maar ik me wel zorgen over. Want uiteraard is het super makkelijk om een lastig kind rustig te krijgen door het een tablet te geven. En laat gebrek aan goede opvoeding nu net een andere maatschappelijk revelant en actueel thema zijn...
[Reactie gewijzigd door Karebare op 6 mei 2025 13:43]