Garmin introduceert Connect+-abonnement met AI-inzichten voor 9 euro per maand

Garmin introduceert Connect+. Het betreft een betaald abonnement voor zijn Connect-app, dat gebruikers onder andere toegang tot AI-inzichten geeft. Tot op heden had Garmin geen features achter een paywall. Het abonnement kost 9 euro per maand of 90 euro per jaar.

De AI-inzichten worden de grootste toevoeging van Garmin Connect+. Met een feature genaamd Active Intelligence krijgen gebruikers 'gepersonaliseerde inzichten en suggesties' op basis van hun gezondheids- en activiteitsdata. Naarmate de AI-feature meer gebruikt wordt, moeten de suggesties beter aansluiten bij individuele gebruikers, claimt het bedrijf. Active Intelligence wordt als bèta toegevoegd aan het Connect+-abonnement. Het bedrijf deelt verder ook geen concrete informatie over de AI-feature.

Connect+ voegt ook een nieuw prestatiedashboard toe, waarmee gebruikers aangepaste grafieken kunnen maken met hun fitness- en gezondheidsdata. Abonnees krijgen daarnaast extra begeleiding bij het volgen van Garmin Run Coach- of Cycling Coach-trainingsprogramma's, extra LiveTrack-functionaliteit, de mogelijkheid om work-outs in real time te volgen via de Connect-app en enkele extra opties om hun Connect-profiel aan te passen.

Het is voor het eerst dat Garmin betaalde features toevoegt aan zijn Connect-platform, dat gebruikt wordt om fitness- en gezondheidsdata van Garmin-smartwatches mee te volgen. Het bedrijf was in het verleden vocaal over zijn gebrek aan paywalls, schrijft ook The Verge. In een interview met diezelfde techwebsite zei een Garmin-projectlead in 2022: "We berekenen geen kosten voor de toegang tot je gegevens en dat is iets wat we zullen blijven doen en waar we veel waarde aan hechten." Technisch gezien klopt dat wel nog steeds, aangezien het Connect+-abonnement extra inzichten biedt bij data die gratis toegankelijk is. Alle bestaande Garmin-features blijven ook gratis, benadrukt het bedrijf.

Update, 11.31 uur - De dollarprijzen van Connect+ zijn vervangen door de prijzen in Nederland. Met dank aan GroeneThee.

Garmin Connect+

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

28-03-2025 • 11:06

107

Submitter: Hathi

Lees meer

Reacties (107)

107
104
60
2
0
31
Wijzig sortering
DC Rainmaker heeft een uitgebreide review geschreven, ook beschikbaar als video.

Hij was niet enthousiast over de kwaliteit van de "insight" berichten.
De reviews van DC rainmaker geven mij altijd een dubbel gevoel. Lijkt altijd wel dat hij niet te kritisch kan zijn omdat hij er zijn geld mee verdiend. De minpunten worden altijd wat afgezwakt. Wat betreft de Fenix 8 bijvoorbeeld werd niets verteld over de matige hartslag meting. Wordt nu na half jaar eindelijk wat beter.

En on topic... Het abonnement is een eerste stap waarbij de updates met nieuwe features waarschijnlijk verleden tijd gaan zijn. Die nieuwe features gaan dan achter de paywall. Dit terwijl de verwachting bij aanschaf was (van dit horloge van 1100 euro) dat je komende 3a4 jaar nog nieuwe features erbij krijgt in de updates. Slechte zaak en waarschijnlijk dan toch mijn laatste Garmin horloge.
Tof, dat klinkt als eerlijk. Goede reviews schrijft ie altijd.

Ik ben ook niet enthousiast over iets waar Garmin juist een ster in was: gratis features. Nu geld vragen voor iets waar je via hun - dure tellers - al voor betaald, bizar! Hetzelfde geldt overigens voor Strava, waarom betalen, ze verdienen al bakken geld met al die data.
Het is een wereldwijde trend. Er wordt steeds meer overgegaan van bezig naar een soort huur. In theorie werkt dat vrij goed zoals bij Spotify, maar de fragmentatie van content maakt het onmogelijk voor de meeste mensen. Garmin springt op deze trend zonder er daadwerkelijk iets tegenover te stellen.

Eerder hebben ze de nieuwe Fenix horloges ook vooral flink in prijs verhoogd, zonder ze echt beter te maken. Het lijkt alsof ze ronddrijven zonder een duidelijke koers en dat dit vooral een soort wanhoopspoging is om geld binnen te harken. Het is wat je zegt, maar ik weet zeker dat meer bedrijven gaan volgen. In de toekomst bezitten we niks en huren we alles.
Klopt, ik vind dit zelf een jammerlijke ontwikkeling tbh. Garmin gooit hun USP nu weg vind ik, zonde. En dit geldt voor steeds meer bedrijven lijkt het. Schulden (gaten) moeten gevuld worden, linksom of rechtsom lijkt het. In software land ben ik ook al niet echt blij met subscription. Ik vind dat men altijd een keuze moet hebben tbh.
Wat betreft die Fenix, dat is dus niet waar. Ik heb zo'n nieuwe Fenix 8 en de meerwaarde is absoluut aanwezig. Het is nu een volwaardig duikhorloge geworden tot 40 meter diepte dat is voor de meeste duikers dus ruim voldoende. Die meerprijs is dus absoluut gerechtvaardigd, ik hoef niet meer te switchen en al mijn stats in één app.

Wat betreft de paywall voor AI (en toekomstige nieuwe) features, eens. Ik betaal voor kwaliteit en afwezigheid van abonnementen.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 29 maart 2025 16:53]

Waar kennen we dat ook alweer van 'you own nothing and will be happy' ofwel je bezit niets en bent een pinautomaat voor de bedrijven en overheid. Goede richting...
Mijns inziens is het terecht met deze AI features. De AI kost veel energie en daarmee geld. Het is een feature die steeds meer gebruikt wordt (en door consumenten verwacht) wordt. Het is denk ik financiëel niet haalbaar om deze features gratis te geven. Zolang alle features die tot nu toe gratis waren ook gratis blijven (looking at you, Strava) heb ik hier begrip voor.

Persoonlijk heb ik geen behoefte aan deze AI features en zal ik er daarom ook niet voor gaan betalen. Ik vind de premium die de producten kosten het ook nog waard in de support die ze geven en de vrijheid die je hebt in de inzichten in je eigen data.
Als je steeds meer geld moet vragen voor features, terwijl er steeds meer mensen op deze aardbol rondlopen (dus potentiële klanten), dan klopt er iets niet aan je business model. Ofwel, ik begrijp wat je zegt, maar ben het niet met je eens.
Maar de bestaande features blijven gratis, alleen voor hun extra dingetje moet je geld betalen.
Vooral het AI stukje was echt om te huilen.

"Proficiat, je bent aan je activiteitsminuten geraakt net als de afgelopen 4 weken!" Ja, daar heb ik echt 9 euro per maand voor over... De andere features zijn ook (gelukkig) zaken waar ik geen fluit aan heb.
Daarom waarschijnlijk een volgende service die na enkele jaren met stille trom weer verdwijnt. Ben echt benieuwd aan welke doelgroep Garmin appelleert.

Bij de mensen die ik om mij heen met Garmin horloges zie rondlopen (inclusief mijzelf) is de winst al dat ze vaststellen dat ze "genoeg" actief zijn. Voor die vaststelling alleen is op zich geen AI nodig. Die groep heeft dan zat aan de gratis functies.

Misschien dat als je echt fanatiek met sport bezig bent dit interessant voor je is. Maar wie gaat meer dan 100 euro per jaar betalen voor een AI lifecoach? Als je zo serieus met trainen bezig bent dan weet je er vaak zelf al genoeg van om daarin een lijn uit te zetten.
Datzelfde vraag ik mij dagelijks af over Strava abonnementen. En toch zie ik het aantal betalende Strava gebruikers nog steeds groeien in mijn omgeving.

Persoonlijk was ik juist weg aan het bewegen van Strava, naar Garmin toe. Er verdwijnen steeds meer functies bij Strava achter een paywall. En Garmin toont alles gratis.

Blijkbaar heeft men er toch geld voor over, ook - of misschien wel juist - de minder fanatieke sporters.
Persoonlijk ben ik ook niet enthousiast over de standaard 'insight' berichten.

Ze zijn nog lang niet op het punt dat je AI moet toepassen om betere insights te tonen. Door dat nu te doen, met abonnement, klikt als een moneygrab ten koste van kwaliteit in wat je krijgt als je hun (prijzige) horloges koop die gewoonlijk na een paar jaar vervangen worden en. Dus kunt stelen dat de cloud functionaliteit in de aanschaf prijs zit verwerkt.
(Ik baseer mij op mijn vrienden kring en een sporadische blik hier in het forum).

[Reactie gewijzigd door 2green op 28 maart 2025 13:31]

Hier zie ik dus het nut niet van in. Als je een smartwatch hebt met lichaamsfunctie sensoren (temperatuur, zuurstof etc) dan zou die al een uitgebreide reeks grafieken moeten genereren. Ideaal zou een export functie zijn dat je de data in een Excel sheet o.i.d. kan importeren. Dan kan je zelf al trends zien, bijvoorbeeld dat je conditie beter of slechter wordt?

Of schrijf het desnoods op in een schrift.

Ik kan mij een plus abonnement nog voorstellen als je een loop route wilt plannen en wilt weten waar de mooie paden lopen, waar je onderweg een flesje water kan bijvullen enzo.

Omdat AI nu de hype is, hoeft toch niet alles in een AI-abonnement gegoten te worden?
Eens, het is triest om te zien dat elk los bedrijf AI diensten gaat aanbieden voor x euro per maand.

Als je dat voor al je producten zou doen betaal je 200-500e aan AI diensten voor je pc, fiets, auto, smart home, tandenborstel, telefoon, oven, koelkast, wasmachine etc.

Je wil uiteindelijk 1 AI tool die met al je apparaten en diensten kan werken.
Nou nee.
Ik wil AI-functies voor diensten die toegevoegde waarde hebben voor mij. Dit soort AI-modellen zijn heel specifiek geprogrammeerd voor één ding. Sportadviezen en koelkastfuncties hebben niet zoveel met elkaar te maken.

Ze zouden natuurlijk een AI-model kunnen maken dat alles kan (dus dat het vooral een onderscheid maakt), maar dan wordt het onder aan de streep net zo duur als al die diensten bij elkaar. Generieke AI-diensten bestaan voor alsnog niet.
Sportadviezen en koelkastfuncties hebben alles met elkaar te maken. Daar heb ik geen AI voor nodig om dat te weten.
Hoe is dat anders dan dat bedrijven abonnementen aanbieden voor van alles en nog wat. Van TV tot aan scheermesjes? Met alles moet je je altijd afvragen heb ik het nodig?. En ik kan je vertellen dat vrij veel van die abonnementen het antwoord waarschijnlijk Nee en op zijn best 'misschien' is.

En werkt het niet? Dan cancel je de subscription weer en ben je er vanaf. Wat ik niet wil is dat er 1 dienst is die met alles en nog wat kan werken omdat wanneer die dienst er mee kapt niks meer werkt.
Eens, het is triest om te zien dat elk los bedrijf AI diensten gaat aanbieden voor x euro per maand.
Wat is er triest aan? Het idee is toch niet triest. Je probeert een meerwaarde te verkopen. Meestal zit er nu idd AI in het recept. Je zou als bedrijf dom zijn om AI er buiten te laten. Ze lanceren na de hype dus ik vermoed dat er wel over nagedacht is. Ook zit AI in zowat elke cloud service tegenwoordig.

Als de service geen meerwaarde is voor jou dan koop je het niet. Ik heb een paar abbo's lopen. Icloud, Spotify, Netflix, 4G in mijn auto en nog wat meer professionele zaken zoals Gpt, Adobe en Figma. Je kiest de betaalde cloud service die je wenst, so simpel is het. Je moet er echt niet meer piefpoef-emo aanhangen.
Je wil uiteindelijk 1 AI tool die met al je apparaten en diensten kan werken.
Dat is wat Apple 'probeert' te doen, als je 'learn from this app' aanvinkt in Ios18.4 dan kunnen apps data delen met Apple intelligence. De vraag is hoe performant at gaat zijn tegenover een AI of agent die zeer specifiek getrained is om 1 bepaald inzicht te geven.
Stel je traint altijd op dezelfde manier
En Garmin ziet dat mensen met een vergelijkbaar profiel
- baat hebben bij een andere training (interval ipv constant)
- geen baat hebben bij een andere wijziging (vaker per week training)
- beter kunnen training op een bepaald moment van de dag (ochtend, ondanks lager energieniveau ook minder last van hooikoorts)
- grotere of kleinere stappen beter zijn
etc.
dan kan het maatwerk geven bij adviezen. AI kan dergelijke adviezen eenvoudiger genereren dan in het verleden mogelijk was
Heb je daar echt AI voor nodig? Zit bij je eerste aanname ('je traint altijd op dezelfde manier') niet al gewoon de oplossing om meer vooruitgang te boeken? Daar heb je toch geen AI voor nodig, laat staan een abonnement. Evenmin om je erop te wijzen dat je op de ochtend moet trainen als je later op de dag last hebt van hooikoorts, als je van jezelf weet dat je daar hinder van ondervindt.

Een betere implementatie van trainingsplannen (daily suggested workouts) op basis van een gesteld doel (afstand + streeftijd) zou wel wenselijk zijn want die lijken niet altijd met elkaar te matchen. Ook dat zou denk ik prima zonder AI gegenereerd kunnen worden voor de recreatieve loper.
Het is in de praktijk afwachten wat de toegevoegde waarde zal zijn. Uiteindelijk ligt het er net aan wat voor data er verwerkt kan worden en hoe het toegepast wordt.

Gevoelsmatig is dit een dienst die voor de serieuze hobbysporter een toegevoegde waarde kan hebben.

Professionals zullen al (persoonlijke) trainers/coaches hebben, en recreatieve sporters hebben waarschijnlijk al voldoende aan wat er nu is (de generieke adviezen). Misschien gaat deze data in de praktijk voor coaches/trainers/sportfysiotherapeuten een toegevoegde waarde hebben? (dus niet in de nu aangeboden vorm, maar meer als desktop-app, waar de trainer/coach/sportfysiotherapeut data in kan invoeren om te laten verwerken tot gepersonaliseerde adviezen)
Gevoel is dan ook vaak een slechte raadgever. De mensen die juist volhouden met sporten, zijn veel minder doel georiënteerd. Juist als je het proces uitzoeken wat werkt en niet leuk vindt, blijf je er langer mee bezig. Dit soort AI functies heeft de potentie dit weg te nemen en daarmee een averechts effect te creëren.

En nee ik zeg niet dat dit daadwerkelijk zo zal zijn. Alleen dat je je gevoel het beste kunt negeren.

Ik ga zelf iig geen tientje lappen hiervoor.
Ik bedoelde, dat ik het gevoel heb, dat dit een dienst kan zijn voor de doelgroep: 'tussen de serieuze sporter/profsporter en de recreatiesporter'.

De serieuze sporter/profsporter zal contact hebben met een coach/(personal) trainer, en de recreatiesporter, moddert lekker aan (vind het gewoon fijn om überhaupt in beweging te zijn). En voor de groep die hier tussenin bungelt, is dit mogelijk iets. (denk ik)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SillieWous28 maart 2025 13:23
De mensen die juist volhouden met sporten, zijn veel minder doel georiënteerd.
Ik denk dat dit niet klopt. De meeste mensen die sport lang volhouden zijn juist heel erg met doelen bezig en veelal competitief ingesteld.
Hangt denk ik (en meer onderbouwing heb ik daar dan ook niet voor) af van wat voor menstype je bent.

Er zullen mensen zijn die schema's als een levenslijn zien om door te gaan en verder te komen. Misschien is hier een doelgroep voor deze AI coaching.

Voor mensen die gewoon willen doen wat goed voor hen voelt en wat voor hen haalbaar is om vol te houden kunnen trainingschema's die verandering suggereren een stoorzender vormen. Maar deze groep is ook geen doelgroep denk ik want zoekt hier helemaal niet naar.
Dat zit er nu al op. De vraag is of deze functionaliteit nu betaald gaat worden terwijl dit nu gratis is
Het idee is, dat als je van heel veel gebruikers data correleert en patronen verwerkt, dat je dan een individuele sporter betere suggesties kan geven. Het gaat hier niet op de actuele data weergeven, maar wat je met de data kunt.

Zie het een beetje als wat Netflix doet.
Als persoon 1, 2 en 3, titel A, B en C leuk vinden. Dan is de kans groot, dan als persoon 4 titel A en B leuk vindt, dat die dan C ook leuk vindt.

Alleen dat dus met sportgegevens. Als sporters 1 t/m 100 bepaalde meting-combinaties hebben en baat hebben bij X, dan is de kans groot dat dit ook voor sporter 101 geldt (als die soortgelijke metingen heeft). En dit is precies waar AI-functies goed in zijn. Data correlaties (uit Big Data modellen) uitlezen en verwerken tot een output..
Een loop route inplannen kan al langer via 'Training & Planning' > 'Courses' echter daar heb je alleen de keuze uit onderstaand dus niet specifiek 'mooie' paden echter komt 'populair' in de buurt:
- route uittekenen: automatisch of handmatig
- route: populair, volg wegen, handmatig

Het zou inderdaad mooi zijn als de route ook waterpunten meeneemt in de route via Garmin's software. Nu doe ik dat op basis van 3rd party apps op mijn mobiel die ook meegaat: WaterSpots (goed in de Benelux), FountainFinder (iOS only, beter voor buiten de Benelux omdat incompleet in NL). Daarnaast staat er 'AquaFinder' in de Garmin Connect IQ store gemaakt door een 3rd party (laatste update in 2023).

Ik ben het met je eens dat de AI functionaliteit wat mijn betreft minder interessant is.
Ik zie dan veel liever (bij voorkeur niet achter een betaalmuur):
- integratie waterpunten op route
- integratie publieke wc's op route
- meer 3rd party integratie denk aan cloud music apps (Google Drive, OneDrive, Dropbox) ala CloudBeats Music (mobiele app) maar dan in de Connect IQ store

[Reactie gewijzigd door funrider op 28 maart 2025 11:42]

Zonder het abbo heb je al je data al beschikbaar hoor, zoals ze dat altijd al deden.
Nee, je begrijpt het niet. Standaard features zullen straks AI-only worden en daardoor alleen nog maar beschikbaar worden onder de subscriptions.
Nederlandse prijzen zijn ook al bekend.
30 days free, then €89.99/year or €8.99/month.
Best wat geld voor iets wat op het eerste zicht niet zoveel toevoeging heeft.
Zou hier wel voor willen betalen maar €9/maand voor dit...
Apart ook dat de euro prijzen weer hoger zijn dan de dollar prijzen, terwijl de euro meer waard is...
Erg jammer, duur horloge gekocht en moet nu opeens bijbetalen voor allerlei functies die normaal gratis waren.

Dat AI zit ik totaal niet op te wachten, strava heeft dat ook en dat is ook waardeloos. Dit soort AI modellen zullen enkel open deuren intrappen.

Wat ik wel jammer vind is dat bijvoorbeeld livetrack functie ook achter paywall terecht komt, wat echt een nuttige functie was.

Overall erg teleurgesteld hierin.
Erg jammer, duur horloge gekocht en moet nu opeens bijbetalen voor allerlei functies die normaal gratis waren.
Dit is niet waar. Alle bestaande functionaliteit blijft gratis.

Zie ook de hands-on van dcrainmaker.

Maar goed, wel jammer natuurlijk dat er een betaald deel komt.
Als ik het zo lees blijven alle huidige opties gratis. Dus als je die AI niet gebruikt hoef je niets extra's te betalen.
Ben benieuwd of het net zo'n 'succes' wordt als Athlete Intelligence van Strava
Dat gaat vallen of staan met de kwaliteit van de output natuurlijk. Als dit echt een toegevoegde waarde kan hebben voor een serieuze sporter, dan kan dit het best waard zijn, maar als het niet verder komt dan van die 'no shit sherlock'-suggesties, dan heb je er niets aan.

Wat ik me alleen afvraag (en misschien staat het in de linkjes), waar de data op gebaseerd is. Is het gebaseerd op 'alle Garmin-gebruikers', of alleen op de data van de abonnees. (als het een opt-in is, dat je (geanonimiseerde) data gebruikt wordt voor dit soort doeleinden, is het natuurlijk prima)
Een serieuze sporter heeft (waarschijnlijk) een coach beschikbaar die daadwerkelijk ziet hoe een sporter zijn/haar oefeningen uitvoert en krijgt ook directe terugkoppeling van de sporter zelf. Beide zijn belangrijk om het effect van een training op prestatie te bepalen. Garmin heeft nooit toegang tot deze informatie dus veel verder dan 'no shit sherlock'-suggesties komen waar een serieuze sporter iets aan heeft zal vermoedelijk al ambitieus zijn.
Goede kans dat dit waar is. Het enige voordeel voor Garmin is, is dat zij van HEEL veel sporters data (kunnen) ontvangen, en met big data kunnen ze een heel end komen natuurlijk.

Zoals ik al elders schreef, zullen de profs inderdaad al een coach/trainer hebben. Dus misschien is het handig voor de laag er onder? (De serieuze "hobby-sporters"?)

Het is in de praktijk afwachten hoe dit gaat uitpakken. Het is nu nog echt te vroeg om er wat zinnigs over te zeggen. Garmin gaf volgens het artikel ook al aan, dat het mogelijk even duurt voordat er betere suggesties zullen komen. (Klinkt voor mij als een slag om de arm van Garmin/)

Misschien is die data zinvoller voor een coach of personal trainer. Dus dat de data van cliënten kunnen invoeren en laten correleren tegen al die andere data van andere trainers/coaches?
Ze hebben heel veel data maar missen cruciale informatie die niet op te vangen is door alleen maar méér data te hebben - waarbij die cruciale data ook ontbreekt. Met big data kan inderdaad veel, maar wat is een eind? Op welk detailniveau zou Garmin adviezen moeten geven om zinvol te zijn? En wat is de rol van AI daar precies in?

Ik denk overigens dat het veel waardevoller is om naar de data binnen een sporter te kijken. Als ik bv. na een training naar mijn eigen running dynamics kijk en zie dat ik aan het einde van een duurloop mijn tempo volhoud doordat ik mijn cadans gaandeweg ben gaan verhogen om de kortere staplengte te compenseren, dan zou ik op basis daarvan ook kunnen concluderen dat de training wellicht te lang/zwaar was. Bij een intervalloop waarbij ik in het laatste interval niet in staat ben om het tempo vol te houden zou ik ook kunnen concluderen dat een training te zwaar is en op basis daarvan een volgende training anders kunnen inrichten. Daar heb je geen 'dure AI' voor nodig om dat te implementeren...

Maar uiteindelijk heb je gelijk, het is te vroeg om er wat zinnigs over te zeggen. We gaan het zien. Ik zal in elk geval niet de eerste zijn die een abonnement hiervoor afneemt.
Daar heb je geen 'dure AI' voor nodig om dat te implementeren...
Of misschien juist wel om dat goed, dan wel nog beter te doen? (ik zou het oprecht niet weten). En misschien voegt het minder toe voor hardlopen, en juist meer voor fietsen of roeien?

Of misschien kun je juist na één keer kijken juist niet zelf die conclusie trekken. Dus dat je door een bepaald punt moet op de methode die je nu gebruikt? En daar kan die AI dan weer handig in zijn. Die 'weet' dat (als het zo is) op basis van al die andere gebruikers, of dat je juist nu net een tandje bij moet zetten of inderdaad verminderen om (makkelijker) een hoger niveau te halen. Op een gegeven moment wordt het getalletjes kraken, en dat is precies waar AI-modellen goed in zijn. Om al die data met elkaar te correleren (je snelheid, cadans, staplengte, luchtdruk, weersomstandigheden, buitentemperatuur, lichaamsgewicht, lichaamslengte, hartslag, enz, enz, enz. en dat historisch te correleren.) En misschien is het allemaal onzin wat ik nu zo uit m'n duim zuig :) Ik zou het niet weten.
Naarmate de AI-feature meer gebruikt wordt, moeten de suggesties beter aansluiten bij individuele gebruikers, claimt het bedrijf
Zoals we beiden al zeggen. Het is afwachten, of en voor wie het zinvol is of gaat worden. En door de opmerking in het artikel, heb ik het idee dat Garmin dat zelf ook een beetje denkt, alleen verwoorden ze het wat positiever ;).
Veel coaches doen ook maar wat he? Het grootste gedeelte heeft geen echte noemenswaardige achtergrond, en ze waaien gewoon mee met de hypes. Daarnaast missen de meesten de skills om onderzoeksresultaten en sportresultaten daadwerkelijk juist te interpreteren. Het is een wetenschap.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 28 maart 2025 13:14]

Een serieuze sporter (professioneel of recreatief) heeft (per definitie) niet zo'n type coach. Topsport is inderdaad wetenschap, dat ben ik met je eens.

De skills om onderzoeksresultaten en sportresultaten te interpreteren zijn voor beginnende sporters en recreanten denk ik ook niet zo belangrijk. Voor beginnende sporters en recreanten is het naar mijn mening veel belangrijker - zeker bij het ouder worden - om te focussen op hoe (de vorm) mensen bewegen en hoe ze dat zo goed mogelijk blessurevrij kunnen blijven doen. Ook daar zit natuurlijk een wetenschappelijke basis onder, maar hoe je die precies in de praktijk brengt als coach is minder kritiek dan wanneer je op het niveau zit dat seconden van je marathontijd afgeschaafd moeten worden.
Die van Strava is echt vreselijk. Die zegt altijd hetzelfde. Epic workout, of solid workout. Dat is meer een AI slijmbal.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marve7928 maart 2025 13:25
Bijzonder. De Strava AI geeft hier namelijk vrijwel altijd wisselende informatie en altijd meer dan alleen "epic workout" of "solid workout". Athlete intelligence maakt er altijd een verhaal / bekpnopt verslagje van. Dat kan zeker nog beter maar zo beknopt als jij het hier schetst is het echt niet. De data van Garmin evenmin.
Ja hij vertelt wat dingetjes, zoals je was sneller dan gemiddeld blabla.

Het is echt een gimmick.
Al 2x een ticket gemaakt om het te verwijderen uit m'n feed.
Vinkje om het uit te zetten was mijn vraag, aangezien anderen het misschien wel willen.
Wel response gehad, maar het is er nog steeds.....
Garmin levert goede horloges en een app boordevol enorm waardevolle informatie. AI voegt hier niks toe en ik wil niet overal een abonnement bij.
AI voegt hier niks toe en ik wil niet overal een abonnement bij.
Beide wil ik bestrijden:
Ik wil een horloge dat werkt.
Garmin moet zijn servers en software up to date houden, dat kost allemaal geld, dus als ze het theoretische perfecte sporthorloge uitbrengen dan gaan ze enkele jaren later failliet. Je kunt het een abonnement noemen, of (un)planned obselence, maar vroeg of laat ga je geld bij leggen, of je wilt of niet.
Mijn vorige Garmin viel na bijna 4 jaar letterlijk uit elkaar, dus ik heb m vervangen. Als dat elke 4 jaar gebeurt dan kun je dat een terugkerende eenmalige uitgave noemen, maar wat is dan nog het verschil met een abonnement?

AI, mits goed uitgevoerd, kan wel degelijk iets toevoegen. Nu is het al zo dat je niet naar ruwe sensordata kijkt, maar naar de interpretatie daarvan. Een beweging die als een stap wordt gezien, een reeks optische waarden die omgerekend kan worden naar een hartslag etc. De slaap-tracking is sinds mijn vorige Garmin aanzienlijk beter geworden. Het kan mij natuurlijk niet schelen of ze dat doen met AI, of met een handgeschreven algoritme, maar aan het einde van de dag wil ik geen ruwe data, maar de interpretatie ervan: informatie (of zelfs: wijsheid).
Garmin moet zijn servers en software up to date houden, dat kost allemaal geld, dus als ze het theoretische perfecte sporthorloge uitbrengen dan gaan ze enkele jaren later failliet.
Mensen zeggen dat inderdaad wel eens, maar wat is daar van aan? Niet iedereen koopt op exact hetzelfde moment en nieuwe horloge en doet er exact even lang mee. De voorraad aan klanten in se "onuitputtelijk" om die reden, dus ze hebben al een constante inkomstenstroom net door de verkoop van hun hardware.
Niet iedereen koopt op exact hetzelfde moment en nieuwe horloge en doet er exact even lang mee.
Ik had misschien moeten uitleggen wat een perfect horloge is: een perfect horloge wordt niet opgevolgd door een ander model en gaat niet kapot. Het is dus het laatste horloge dat je ooit koopt.

Dit is natuurlijk een gedachtenexperiment, maar de uitkomst heb ik verteld: Garmin heeft linksom of rechtsom nieuwe inkomsten nodig. Als een abonnement er voor zorgt dat ze zich niet geremd voelen het perfecte te horloge te ontwikkelen dan zie ik dat persoonlijk niet als een nadeel.
Als Garmin connect te veel achter een betaalmuur gooit, dan ga ik mijn gegevens gewoon bedraad erafhalen, zoals met eerdere fietscomputer. Ik heb wel strava betaald, maar dat is vanwege het downloaden van door anderen gereden routes. Die kan ik ook zonder download maken, maar dit kost tijd.... De ai functie van strava is waardeloos, benieuwd naar die van Garmin, maar wat er nu aanwezig is stelt helemaal niks voor, alleen standaard aanmoediging en wat ik zelf ook kan zien. Daarbij doe ik het wielrennen omdat ik het fijn vind en rij ik geen wedstrijden en een km harder is niet belangrijk, ik ben te oud voor topsport.....
Jammer, het aanbod van de gratis functies zal in de komende jaren vast afnemen......
Daar ben ik ook wel een beetje bang voor...
Nu dit geïntroduceerd is, zullen nieuwe features allemaal wel achter de paywall komen.

Ik vind de huidige 'gratis' versie van de fitness coach zeer beroerd.

Bij heel veel oefeningen geeft hij geen uitleg wat je precies moet doen. Misschien ligt dat aan mij omdat ik niet veel gefitnessed heb, maar het is deels wel en deels niet geimplementeerd heb ik het idee.
Nu ik dit bericht lees, denk ik dat ze hier dus niet veel meer aan gaan verbeteren, maar je gaan pushen om dan maar de abbo versie te nemen, want daar zit het coaching verhaal goed in.
Ze mogen van mij prima extra diensten aanbieden zolang de gebruiker maar toegang heeft tot alle sensoren & data zodat de gebruiker ook zelf z'n eigen software kan gebruiken. Momenteel kan dat met Garmin sporthorloges (https://pypi.org/project/garminconnect/) al loopt dat wel via de servers van Garmin en blijf je dus afhankelijk.
Ik heb liever dat de gebruiker alles lokaal kan inlezen zodat die niet afhankelijk is van de servers van Garmin die ooit uitgeschakeld zullen worden.

(En als we toch bezig zijn graag ook de source coded & documentatie zodat we onze eigen OS & software-updates kunnen schrijven).
Je kan natuurlijk altijd zelf de fit-file van je activiteit van het device halen. Dan heb je geen Garmin clouddienst nodig. Is alleen niet zo gebruiksvriendelijk.
Mooi spul dat Garmin voor sport. Maar als nieuwe functies straks ook alléén beschikbaar komen achter paywall dan wordt het tijd voor één alternatief. Liefst europees.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SuperMP28 maart 2025 13:27
Het probleem is met name dat er maar weinig serieuze concurrenten zijn, zeker wanneer je je ook nog eens tot alleen (volledig) Europese producten beperkt.
Elke sporter kan voor zichzelf beslissen of de betalende Connect+ voor hem / haar leuk en/of nuttig is.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn