Garmin introduceert fietscomputer Edge MTB voor mountainbikers voor 400 euro

Garmin kondigt de Edge MTB aan: een fietscomputer voor mountainbikers. De fietscomputer biedt een vijf keer snellere gps-registratie dan gebruikelijk, om gedetailleerdere informatie te tonen bij complexe routes en snelle afdalingen. De Edge MTB kost 400 euro.

De Garmin Edge MTB heeft een polling rate van 5Hz, wat inhoudt dat het apparaat vijf keer per seconde gegevens verzamelt. Dat moet resulteren in nauwkeurigere tracking bij snelle en complexe ritten dan de 1Hz-standaard. Volgens Garmin is de Edge MTB bestand tegen modder en steenslag. De fietscomputer heeft zeven knoppen en het kleurenscherm wordt beschermd door Corning Gorilla Glass. De Edge MTB heeft volgens de fabrikant een accuduur tot 14 uur bij 'veeleisend gebruik' en tot 26 uur in de spaarstand.

De Edge MTB biedt zowel een Enduro-ritprofiel om de totale stijging en daling van ritten bij te houden, als een Downhill-ritprofiel om afdalingen te tracken. Hierbij heeft de terugkeer naar de top via een shuttle of skilift geen invloed op de ritstatistieken, aldus Garmin. Verder kunnen gebruikers timing gates instellen langs een parcours om tussentijden bij te houden, bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd.

Verder ondersteunt de Edge MTB ingebouwde kaarten en is het apparaat voorzien van een vooruitkijkmodus om vooraf informatie te krijgen over de namen van paden, hoogteprofielen, de afstand terug naar de start en de moeilijkheidsgraad van een pad. Ook houdt de fietscomputer statistieken bij, zoals het aantal sprongen, de sprongafstand, de hangtijd, de moeilijkheid en ritprestaties.

De Garmin Edge MTB heeft een adviesprijs van 400 euro. Op het moment van schrijven ligt de levertijd tussen de vijf en acht weken.

Garmin Edge MTBGarmin Edge MTBGarmin Edge MTB

Door Sabine Schults

Redacteur

18-06-2025 • 12:52

60

Submitter: PeacekeeperNL

Reacties (60)

60
60
28
4
0
28
Wijzig sortering
Precies en een hobby mag geld kosten toch, zeker gadgets, we zitten op tweakers :-)
Maar het moet wel een meerwaarde hebben ten opzichte van de huidige lineup. Persoonlijk zie ik dat als XC mountainbiker niet direct.
Die is er denk ik ook zeer beperkt. Deze lijkt vooral gericht op gravity focused (enduro en downhill) mountainbikers.
Hoe zinvol is dat, 5Hz om via GPS de snelheid bij te houden? Daar zit toch nog altijd los van de polling rate een aardige afwijking op. Kan me niet voorstellen dat dat heel precies is, ook als je kijkt naar snelle opvolgende bochten.

Mij lijkt dan zo'n oldskool sensor met magneetje op de spaak een heel stuk preciezer, en goedkoper. Vierhonderd euro..

edit:

ter verduidelijking: ik probeer dit niet te vergelijken met een fietscomputertje van de Hema. Ik vraag me alleen serieus af of voor het aspect nauwkeurige snelheidsmeting een 5Hz GPS wel het juiste instrument is. Dat staat verder volledig los van wat het apparaat nog meer kan.

[Reactie gewijzigd door doltishDuke op 18 juni 2025 13:11]

Het idee is dat de GPS zo beter bijhoudt hoe je precies door de bochten gaat bij bochtige mountainbike paden. Voor snelheid heb je gewoon een snelheidssensor op je wiel zitten die draadloos met je Garmin communiceert. Gelukkig tegenwoordig maak je die gewoon vast om je wielnaaf, geen gekut met magneetjes, kalibreert automatisch met GPS, werkt direct.

Dus puur voor snelheid is dit niet de juiste keuze nee. Daar is die 5Hz ook niet voor bedoelt. Maar gezien je specifiek de focus legt op €400 als je het hebt over een magneetje, lijkt het toch wel erg alsof je aanneemt dat deze hele fietscomputer niet meer doet dan eentje van de Hema.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 18 juni 2025 13:24]

Een groot deel van de onnauwkeurigheid van GPS komt door een praktisch constante offset: je positie zit er wellicht een paar meter naast, maar dit is (op een schaal van een paar minuten en een afstand van een paar km) steeds dezelfde paar meter in [i]dezelfde[i] richting.

Landmeters gebruiken dit bijvoorbeeld door een basisstation op een vaste bekende locatie te zetten, de GPS-positie te vergelijken met de daadwerkelijke positie, en de afwijken te sturen naar een mobiel meetapparaat. Door de afwijking af te trekken van de gemeten GPS-positie van het mobiele apparaat kan je héél nauwkeurig de daadwerkelijke positie bepalen, tot enkele millimeters. Dit heet RTK GPS, en het is een variant van differential GPS.

Bij een sport als mountain biking maakt de absolute locatie niet héél veel uit, want je hebt voornamelijk interesse in snelheid, afstand, en hoogtemeters. Deze zijn allemaal een vergelijking van meerdere metingen, dus zolang beide metingen ruwweg dezelfde offset hebben is de waarde alsnog redelijk accuraat. Met de hogere meetfrequentie kan je nou juist die snelle bochten beter meten, want de kans is veel kleiner dat de meting per ongelijk een bocht "afsnijd" door een locatiebepaling vlak vóór en vlak ná de bocht te doen, in plaats van in de "punt" van de bocht.

Als je bergafwaards gaat met 40km/u doe je met 1Hz iedere 11 afgelegde meters een positiebepaling, daar kan een flinke bocht compleet in verdwijnen. Met 5Hz doe je iedere 2 afgelegde meters een positiebepaling: succes om daar met die snelheid een bocht in te proppen!
Goed verhaal, maar als je 40 km/u doet dan zullen er niet heel veel bochten in 11 m passen! 8-)
Probleem is wel dat wanneer je in de bergen en zeker bossen best het gps-signaal wat wisselvalliger is. Bladeren houden het best wel een beetje tegen. Dus de snelheid in praktijk is wat minder betrouwbaar en heb je liever meer marge.
Voor vierhonder euro krijg je natuurlijk wel een bak meer functionaliteit dan alleen een sensor met magneetje...
Dat snap ik ook wel, maar waarom zou je zo'n naar ik aanneem dure GPS module gebruiken in plaats van iets wat goedkoper en preciezer is? Dan kun je alsnog een normale GPS en uitgebreide software leveren natuurlijk.

Ik probeer zo'n ding niet te vergelijken met een fietscomputertje van de Hema, ik vraag me gewoon echt af of de genoemde techniek zijn doel wel behaalt.
Het zorgt er vooral voor dat de GPS track die je er dan van krijgt nauwkeuriger is. Voor nauwkeurige snelheid kun je inderdaad al jaren een losse sensor gebruiken (magneetgebaseerd of met een accelerometer, meestal accelerometer tegenwoordig). Zie bv deze review van DC Rainmaker, stukje "High Speed Data Feature": https://www.dcrainmaker.com/2025/06/garmins-new-edge-mtb-cycling-gps-review-hows-it-different.html. De GPS track gemeten op 5Hz met de Edge MTB snijdt minder vaak bochten af dan de 1Hz track van de Edge 1050.

Die laatste is overigens nog een stuk duurder, dus het is niet zo dat die 5Hz meting de fietscomputer veel duurder maakt, Garmin fietscomputers kosten nu eenmaal wel wat geld.
Ik heb een Garmin Edge. Die kunnen wel wat meer dan alleen de snelheid doorgeven.

- navigeren
- je kunt er meer apparatuur op aansluiten (cadansmeter/hartslagmeter/snelheidsmeter/een apparaat wat een piepje laat horen als er autos van achter je komen etc.
- je kan in het scherm laten weergeven wat je wil.
- het weer
- whattsapp/mails etc.vje ziet dat je gebeld wordt. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit erop. Zolang het maar met fietsen te maken heeft.

Top dingen en zou voor mij dan eigenlijk nooit naar een ander merk gaan. Al zijn de Wahoo ook vrij goed.
Klinkt alsof iemand je een smartphone voor aan het stuur heeft verkocht. Het ding kan heel veel, maar ik heb al een smartphone en hoef geen tweede.
Ik zeg doen!

Sta je in the middle of nowhere met een lege smartphone omdat de accu met scherm continue vol aan zo leeg is, met een kapotte OIS module door het gestuiter van de fiets en zo lekker te bedienen met handschoenen aan zonder te stoppen.
Nog een leuke, uit eigen ervaring, want ik dacht ook eerst geen fietscomputer nodig te hebben als ik op fietsvakantie in het buitenland wou navigeren. Als het begint te regenen, registreert je telefoon aanrakingen waardoor die god weet wat begint te doen. Mijn toenmalige telefoon was wel waterdicht, maar als er water in de USB poort kwam, viel die gewoon uit. Kon ik daar in een café die poort proberen droog te maken. Daar zijn ook wel hoesjes voor, maar werkt het touchscreen dan nog wel, en een telefoon heeft geen andere input.

Fietscomputers met touchscreen filteren water op het scherm beter uit, maar ik verkies zelf nog een fietscomputer zonder touchscreen. En voor de laadpoorten zit meestal een flapje.

Ik zou ook gewoon niet gaan MTB'en of gravel'en met een telefoon op het stuur, een val wordt te kostelijk en modder kan omhoog spatten. Als ik de weg weet, en niet echt moet weten hoe hard ik ga, zou ik het ook nog registeren met een horloge (want als het niet op Strava staat, is het niet gebeurd, toch?), maar met een telefoon doe ik het niet meer.
Dat vind ik erg fijn aan mijn Karoo, die kan ik zelfs op regenvergrendeling zetten en dan alsnog volledig bedienen met de knoppen.
Wat dacht je van het scherm.
Een smartphone is niet gemaakt om uren achter elkaar aan te staan en direct zonlicht te verwerken. En een smartphone is zo leeg als je continu het scherm en de GPS aan hebt staan

Ik vind de garmins echt top
Er is wel te weinig concurrentie want de prijzen zijn nog te hoog
Dat de batterij zo leeg is, had de persoon waar ik op reageerde al gezegd. En verder inderdaad leesbaarheid van scherm (meestal toch).

Toch zie je over fietscomputers altijd wel iemand het nut ervan in twijfel trekken. Het is zoals bij wel meer zaken die de smartphone vervangen heeft (camera, mp3-speler, handheld gaming), een telefoon kan heel veel maar een gespecialiseerd toestel doet het toch beter.
De gemiddelde smartphone gaat ook richting formaatje zak-TV tegenwoordig. Dat hoef ik niet op m'n stuur te hebben. Een compact schermpje met de route is daarentegen bijna niet meer weg te denken tegenwoordig.
Ja klopt haha
Een halve tv op je stuur is niet handig
Klopt als een bus wat je zegt. Maar bovenstaande kan evengoed vrij handig zijn als je aan het fietsen bent. Buiten dat je voelt of je wind in fiets of niet geeft dit ding dat ook aan en kan hij ook zeggen of en wanneer het gaat regenen. Je hebt de gekste widgets ervoor.

Toch vind ik het vrij simpel. Appjes en mailtjes lees ik niet onder het fietsen. Als ik gebeld wordt stop ik en pak ik op (bellen gaat niet op een wielrenfiets met die wind).

Alles wat ik erop heb staan heeft enkel met fietsen te maken. Zou niet meer zonder dat ding kunnen. Ik kan wel steevast 30kmh fietsen. Maar als dit wind in is fiets ik mezelf over de kop. Dus hou ik mijn hartslag aan.
Alleen ga je niet mountainbiken met een telefoon op je stuur die in de volle zon leesbaar moet zijn en in de zomer oververhit en in een paar uur leeg is.

Met een dergelijke robuuste Garmin ga je een heel weekend uren op de fiets zitten, 10 keer op je bek gaan (shit happens) en nog steeds een half volle accu hebben (en een telefoon in je achterzak die nog heel is).
Geen idee hoelang de accu van je telefoon mee gaat met scherm en navigatie aan. Maar mijn Edge 840 houdt het iig fietstochten van 4 uur vol en dan staat de accu nog op zo’n 80%. Ligt bovendien heerlijk stabiel in de butler.
Een smartphone aan het stuur is al niet aan te raden bij fietsen op de weg. Trillingen doen echt wonderen voor de levensduur van de telefoon, die gaat zo hard achteruit dat je zou denken dat het een strava segment is.
Maar je doet geen smartphone op je stuur. Zelf heb ik op mn racefiets en gravelbike een Edge van Garmin die zeker in deze prijscategorie valt. Die kan bijna alles wat je smartphone kan, alleen wil je die niet op je stuur hebben (omvang).
Heb in het begin geprobeerd om een smartphone op mijn GSM te gebruiken, maar na 3 a 4 uur navigatie was mijn batterij toch leeg.
Daarnaast als er wat regen of een modderspatje op het scherm kwam, werd dit geregistreerd als touch in komoot, waardoor ik plots mijn navigatie kwijt was.
Als je een beetje serieus fietst als sport, dan kan je bijna niet om een fiets computertje heen, zeker voor gravel en MTB.
Ik heb een Garmin Edge 510 en 520 en daarnaast een Garmin Fenix horloge. Geen enkele smartphone die ook maar in de buurt komt van het gebruiksgemak van een Garmin device. Los van het feit dat je in de volle zon amper iets zult zien op je smartphonescherm, is een gps-fix op een germin device ook veel beter. Je hoeft je niet druk te maken om regen, modder, valschade.
Mijn Garmin horloge begeleidt me met kaartje aan tientallen uren (30-40) op een lading. Ja, scherm en tracking continu aan. Externe HRM en powermeter. Niet overdreven.

Is dat nodig? Zelden. Is het handig dat ik 2 dagen na elkaar zonder tussenlading elk 10u kan doen? Heel erg.

Welke smartphone biedt 20+u SOT met navigatie?

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 18 juni 2025 15:33]

Volgens mij ook nog Watt meters op de pedalen, of niet?
De snelheidssensor is zowat het minst interessante aan deze fietscomputer. Hij moet vooral op tijd kunnen zeggen of je links of rechts moet afslaan. In het verleden heb ik nog een Mio gehad en dat was een drama op dat vlak. Bij een snelle afdaling melde hij vooral na de afslag dat je de afslag gemist hebt. Ook als je afwijkt van de route, moet hij afhankelijk van je instellingen snel kunnen route aanpassen of melden dat je verkeerd zit. Je moet ook kunnen inschatten op basis van de resterende helling hoeveel energie je in je benen en/of batterij kan verbruiken.
Uit de eerste alinea:
De fietscomputer biedt een vijf keer snellere gps-registratie dan gebruikelijk, om gedetailleerdere informatie te tonen bij complexe routes en snelle afdalingen.
Het gaat niet om snelheid het gaat om lokatie!
Hoe zinvol is dat, 5Hz om via GPS de snelheid bij te houden? Daar zit toch nog altijd los van de polling rate een aardige afwijking op. Kan me niet voorstellen dat dat heel precies is, ook als je kijkt naar snelle opvolgende bochten.
Dat staat er niet, er staat dat het apapraat 5x per seconde gegevens verzamelt. Dat gaat veel verder dan de snelheid vaker aanpassen.
Mij lijkt dan zo'n oldskool sensor met magneetje op de spaak een heel stuk preciezer, en goedkoper. Vierhonderd euro..
Ik kan mij niet anders voorstellen dat hij, net als mijn Garmin Edge 1040, gewoon een externe wielsensor ondersteunt, wat uiteraard (vooral in het bos of in de stad) veel nauwkeuriger is dan GPS. Zo algemeen als het nu omschreven is (5x per seconde gegevens verzamelen), zal hij wellicht je hartslagdata, cadans en wielsnelheid ook wel 5x per seconde opslaan. Is het voor mij een reden om iets nieuws te kopen? Zeker niet, maar het is een logische volgende stap in gegevensverwerking en -opslag.
Ik heb er niet echt verstand van, maar hij ondersteunt naast gps ook glonass en galileo... Misschien dat hij daarmee wel nauwkeuriger kan zijn? En dan gaat het denk ik niet zo zeer om de afstand, maar om exact waar je reed. Zo'n downhiller kan heel snel kleine bochten maken, dan lijkt 5 keer per seconde me niet eens zo overkill, aangenomen dat de tracking inderdaad wel redelijk nauwkeurig kan zijn.
Het gaat ook niet perse om de snelheid maar wel de afstand, daarnaast is een magneetje en een ontvanger niet echt robust als je echt flink gaat MTB'en en moet weer per wiel band combinatie geconfigureerd worden

[Reactie gewijzigd door GrooV op 18 juni 2025 13:05]

Ik heb in het verleden nooit hoeven configureren met de Sigma Rox 12 (en eerdere modellen) en nu met de Edge 840 kan ik me dat ook niet heugen. Zowel op de mtb als race had ik een sensor met magneet. Magneetjes en sensor zijn bij mij nog nooit van de MTB gevallen, ook niet bij valpartijen.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 18 juni 2025 13:20]

Als het ding een magneet gebruikt om de snelheid te bepalen zul je toch echt de omtrek van je wiel aan moeten geven. Hoe moet ie anders van aantal omwentelingen (aantal keer dat de magneet langs komt) naar afstand komen?
Als de buitenmaat van het wiel verandert zal je toch echt moeten kalibreren. Daarnaast is de granulariteit met magneet en ontvanger beperkt tot de afstand die de fiets aflegt per rotatie van het wiel. Ga je uit van een 26 inch wiel dan is dat grofweg 2.1m (je zit er dan op een ritje dus hooguit iets minder dan 4.2m naast)

GPS heeft een minimum afwijking van 2m bij optimaal bereik, maar dat is niet zo belangrijk, omdat je datapunten onderling vergelijkt. Een onderzoek met 5hz gps bij hardlopers gaf een ~8% afwijking per 50m. Dat is wel een beetje matig IMO.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 18 juni 2025 13:32]

De omtrek van je wiel verandert al als de bandenspanning verandert...
Als je GPS en een magneet hebt, dan hoef je die niet te configureren. Dit doet de Edge dan zelf.
Yep, dat is de gebruikelijke oplossing. Werkt al heel lang prima.
Het ding kan ook navigatie met kaarten.
Niet te vergelijken met een Cateye dus.
Waarschijnlijk kun je ook gewoon externe sensoren voor snelheid en cadans koppelen via ANT+ en Bluetooth.
Ik heb niet het idee dat de snelheid 1 keer per seconde word bepaald door je gps, maar dat er 1 keer per seconde en data punt word weg geschreven. Door dat 5 keer per seconde te doen stijgt resolutie van je registratie. Als je dus terug wilt kijken hoe je gereden hebt heb je meer informatie.

Je kunt trouwens voor 15 euro ofzo een sensor op op je naaf vastmaken die de rotaties meet en die aan je fiets computer/gps koppelen. Dat is vooral handig in het bos als gps niet altijd even stabiel is. Dit helpt vooral in de nauwkeurigheid van je totaal gereden afstand. Kalibratie daarvan doet ie automatisch aan de hand van de gps.
Ik verwacht dat dat niet specifiek voor de snelheid is maar vooral voor accurate navigatie, zeker in afdalingen met veel bochten, snelle single-tracks of een bospad dat zich bijvoorbeeld in vijven splitst zodat je op tijd weet welke je moet hebben.
Hoe zinvol is dat, 5Hz om via GPS de snelheid bij te houden? Daar zit toch nog altijd los van de polling rate een aardige afwijking op.
Ik kan me voorstellen dat je juist door de hogere polling rate tot een gemiddeld hogere nauwkeurigheid kan komen.

Als niet elke meting direct wordt vastgelegd, maar het gemiddelde van de laatste X metingen waardoor 'outliers' niet meteen je route geheel laten verspringen, dan lijkt een hoger aantal metingen om de gemiddeld positie in een seconde mee te bepalen (of meer outliers van weg te gooien) gunstig.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 18 juni 2025 14:44]

Verkoopt Garmin ook zo'n magneetje met bluetooth ;) 30 euro...
De wielsensor gebruikt gyroscoop en kalibreert mbv gps.
Op de mtb maak je vaak korte bochten. Op een bochtig parcour kan ik zo 10-15 procent meer kilometers afleggen als ik de speedsensor op het wiel heb. Maar vooral hoogtemeters zijn vrij lastig, in Nederland is het soms maar 3-5 meter omhoog en die registreert niet altijd goed.
Beetje raar, de 5 Hz feature is alleen beschikbaar tijdens afdalingen in de Enduro en Downhill activiteit.
Zelf heb ik een Edge 1040 en als ik een keer met mn gravelbike een singletrack pak, dan merk ik dat je bijna geen tijd hebt om deze af te lezen. Zal voor die MTB ook wel een issue zijn.
Zo wat een prijs joh voor een stukje techniek
Mensen betalen zo elke 2 jaar 1000-1500 voor een smartphone tegenwoordig. Dan is dit in vergelijking niet zoveel.
Ik heb de mijne de laatste weken gemiddeld 21u/week gebruikt. Dan zijn de QoL dingetjes wel merkbaar en het waard.
Ik weet niet welke mensen dat zijn, maar ik ga echt nooit zon bedrag neerleggen voor een stuk hardware
Blijft ergens wel grappig dat een fietscomputer meer kost dan een beetje degelijke 2e hands fiets.

Kan er misschien nog wel 2 mooie fietsen voor kopen van dat geld :P
Serieuze fietsen koop je niet voor 400€. Daar kan je aardig op los gaan
Ik merk dat ik in de praktijk met zelfgemaakte routes het scherm van de 830 mtb versie al wat aan de kleine kant vind bij snelle wisselingen. Weet niet of dit per se een toevoeging gaat zijn los van de kleine tweaks. Voor de downhillers wellicht wel handig.
Ik heb een haat - liefde verhouding met fietscomputers. Ik snap maar al te goed dat er een markt voor alle trainingszaken en metingen is. Voor mij is het belangrijkste kunnen navigeren. Dat doen ze idd allemaal en hebben als belangrijkste voordeel tov een telefoon dat ze goed afleesbaar zijn in de zon, lange accuduur hebben en tegen een stootje kunnen.
Daarentegen hebben ze een overgecompliceerde interface, een UX uit het jaar kruik en het scherm (qua resolutie en snelheid) van een Rabo reader.
Ik reis nu met de fiets van München naar t Gardameer en mn Wahoo gebruik ik puur vanwege de accu duur
Dit zou wel handig zijn voor Strava segmenten, die zijn nu allemaal met 1Hz pogingen gevuld, wat voor korte segmenten betekent dat de relatieve verschillen erg groot zijn.
Strava heeft daarom een tijdje terug een minimum lengte ingevoerd: https://communityhub.stra...gments-minimal-length-925

Die beperking zouden ze nu dus selectief kunnen opheffen, door bij het aanmaken van het segment te kijken wat de resolutie is van de track.

Ik gok wel dat de GPX files hiermee 4-5 keer zo groot worden.

[Reactie gewijzigd door usr-local-dick op 23 juni 2025 06:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.