Garmin introduceert fietslamp met ingebouwde 4k-camera voor 550 euro

Garmin komt met een fietskoplamp met een ingebouwde 4k-camera. Deze Varia Vue slaat automatisch videobeelden op wanneer een incident wordt gedetecteerd. Het apparaat is per direct beschikbaar en kost 550 euro.

Garmin Varia VueDe Garmin Varia Vue combineert een fietslamp van maximaal 600 lumen met een 4k-camera met elektronische beeldstabilisatie, schrijft de fabrikant. De camera slaat beelden op naar een microSD-kaartje, dat niet wordt meegeleverd. Het apparaat haalt volgens Garmin een accuduur van zes uur tijdens het opnemen van 4k-beelden, mits de lamp uitgeschakeld is. Wanneer de verlichting is ingeschakeld, varieert de accuduur tussen de 1,25 en vijf uur, afhankelijk van de lichtstand.

Volgens Garmin heeft de Varia Vue incidentendetectie. Wanneer de camera een ongeluk detecteert, worden automatisch de beelden vóór, tijdens en na het incident opgeslagen. Gebruikers kunnen ook handmatig beelden opnemen.

De instellingen van de camera kunnen aangepast worden via compatibele Garmin Edge-fietscomputers en de Varia-smartphoneapp. Gebruikers kunnen een optioneel Vault-abonnement afnemen, waarmee camerabeelden automatisch naar de cloud worden geüpload via wifi. Zo'n abonnement kost 12 euro per maand of 120 euro per jaar. Garmin levert de camera met een Edge-montageset, waarmee de lamp aan een fiets gemonteerd kan worden. De camera is ook compatibel met GoPro-montagehardware.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-04-2025 • 15:20

253

Lees meer

Reacties (253)

253
249
95
3
0
126
Wijzig sortering
Je vraagt je vaak toch af wie de pricing bedenkt voor dit soort producten. Of is dit vooral gericht op wielrenners die een fiets van ruim 8k hebben? Want op mijn elektrische fiets van 3k overweeg ik dit zelf niet eens.
Met een pedelec van meer dan 10k ben ik al langer aan het uitkijken naar een camera die ik op de fiest zou kunnen monteren. Kom te vaak een situatie tegen waarbij het net niet is, waarbij met minder geluk ik tegen de grond gelegen zou hebben, of erger. En ja, als er dan iets gebeurd en er ontstaat discussie zouden beelden verdomd handig zijn.

Maar het is niet eenvoudig om iets goed te vinden dat ook netjes op de fiets gemonteerd kan worden, temeer daar de fiets wel beschikt over een USB-A poort om een toestel van spanning te voorzien. Een batterij is dus al niet noodzakelijk.
Dat komt denk ik meer omdat het aso's zijn die midden op de weg fietsen en absoluut geen rekening houden met auto's die willen inhalen. Overigens vind ik dat je op het fietspad moet fietsen, en niet harder dan 25km/u zoals de rest.
Dat komt denk ik meer omdat het aso's zijn die midden op de weg fietsen en absoluut geen rekening houden met auto's die willen inhalen.
Geen pedelec bezitter, maar die snap ik dan wel weer. Automobilisten zien een "fiets" en verwachten niet dat je er met 40-45 per uur aan komt stormen. Ze maken nauwelijks geluid en verschrikken andere weggebruikers daardoor, ook door hun snelheid . Om gezien te worden snap ik wel dat ze midden op de weg fietsen. Waar het wringt is dat pedelecs een wettelijke status hebben, die ook opeisen wat ik ervan zie, maar dat de rest van de weggebruikers dat "omdat fiets" niet herkennen.

Ik fiets zelf erg veel met een analoge fiets op spierkracht (gemiddeld 24-26km per uur) en schrik me meermaals de tandjes als zo'n pedelec zonder enig geluid met een noodgang (te dicht) voorbij komt en ik vraag me ook af of elke pedelec bestuurder wel beseft hoe hard dat nu precies gaat. Net zoals "knotjes" van 70 rustig met één hand aan het stuur 25km per uur fietsen, zich van geen gevaar bewust.

Aso's heb je overal, bij elk type bestuurder, bij fietsers zonder motor, bij auto's en ook bij pedelecs. Daar zit het niet. En een camera heb je ook niet nodig als je defensief fietst. De keren dat ik onderuit gegaan ben had ik zelf kunnen voorkomen als ik tijdig had geremd en voorrang had gegeven, ook al reed ik op een voorrangsweg. Iets met "ego" wat in de weg stond. Heb ik van geleerd. Je gelijk halen met een camera klinkt dan wat verdrietig. Schouders ophalen, een keer hardgrondig "lul" zeggen en door.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 9 april 2025 16:29]

Ik heb ook een pedelec, en ik ben helemaal akkoord dat er veel bestuurders echt aso's zijn.
Maar toch wil ik dit even nuanceren.
Daar zit het niet. En een camera heb je ook niet nodig als je defensief fietst.
Ik rijd altijd defensief en ben heel voorzichtig. Bijvoorbeeld mensen voorbij zoeven vind ik verschrikkelijk dus ik blijf er ook achter tot er echt een hoop ruimte is.
Maar defensief rijden is niet voldoende. Zoals je al zei, bestuurders verwachten geen fiets die 45 per uur kan rijden. Incidenten die ik al geregeld bijna heb voorgehad komen hier altijd uit voor, en niet omdat ik roekeloos rijd. Meermaals komen er auto's uit zijstraten die denken dat ze 'die fiets' wel voor zijn. Auto's stoppen niet voor hun stopstreep en bollen tot over het fietspad. Gisteren nog een auto die afslaat, maar in één beweging in die zijstraat omdraait en de baan terug opdraait.
Ik doe een heel stuk steenweg met dichte bebouwing en zijstraatjes, daar rijd ik zelf bijna nooit meer dan 30 en wordt dan ook steeds door pedelecs voorbij gezoefd. De aso's. :)
Kleine toevoeging: Ook spedelecs dienen zich aan de verkeerssituatie aan te passen. Dat betekent dat je bij een weg met zijstraten niet perse de maximale snelheid dient te rijden, net als autos, maar dat vergeten veel verkeersdeelnemers. Alleen als de weg overzichtelijk is en er geen overwacht verkeer of mensen uit zijstraten en dergelijke kunnen komen mag men ook daadwerkelijk de maximale snelheid rijden, anders dien je je aan te passen aan de situatie (net zoals je waarschijnlijk tijdens je rijexamen geleerd hebt, kort door de bocht: gas los/snelheid minderen bij mogelijke onoverzichtelijke of gevaarlijke situatie en remmen tot gepaste snelheid bij onverwachte onoverzichtelijke of gevaarlijke situaties)
Dus 30 is bij drukke wegen met veel afslagen en onoverzichtelijke hoeken nog te hoog ;)

PS: in NL hoor je binnen bebouwde kom op de weg thuis (in het midden) dus zou je niet zo snel afgesneden moeten worden door afslaande autos.

[Reactie gewijzigd door andries98 op 10 april 2025 12:12]

Ik zie ook dat automobilisten soms moeite hebben met het concept qua reactievermogen en inschatten, maar ik denk niet dat je daar de Pedelec-rijder de schuld van kunt geven. Met een defensieve rijstijl, inhalen met wat ruimte en niet vol gas, en je aan de regels houden kan het prima. Dat je schrikt herken ik ook maar dan moet je of beter om je heen kijken of gewoon een spiegeltje nemen. Dat laatste is echt handig trouwens.

Daarnaast denk ik dat we met wat minder auto's en wat meer fietsen en snelle fietsen ook meer ruimte op de weg gaan krijgen. Dus ik vind het een prima ontwikkeling.
Check. Het is het concept dat je zonder geluid ingehaald wordt met een noodgang. En dat herken ik grappig genoeg zelf ook. Met windkracht 3-4 achter me rij ik rustig tegen de 40km per uur op mijn fiets. En ik heb geleerd als ik dan iemand inhaal dat ik altijd even geluid maak om te laten weten dat er wat aankomt. En op smallere fietspaden veel vaart minder om het snelheidsverschil niet te groot te laten zijn.

Een beetje nadenken, elkaar wat ruimte gunnen helpt al heel veel. Wat ik niet wist overigens is dat een pedelec binnen de bebouwde kom "maar" 30 mag. Ik fiets voor de lol een keer of drie per week heel vroeg in de morgen in polders, waar doorgaans heel veel te hard wordt gereden op de weg, zeker in de vroege morgen en vroege avond. Ik zou me ook niet veilig voelen daar met 45 per uur op de pedelec tussen dat gehaaste woon-werk verkeer. Dat zal denk ik de reden ook zijn dat ik ze vaak zie rijden op fietspaden. Maar wel veel te hard. Spiegeltje ben ik nog niet aan toe vrees ik :)
Elektrische autos moeten allemaal geluid maken zodat je ze aan hoort komen. Dan zou het logisch zijn dat dat ook gaat gelden voor de Pedelec.
Die hoor je ook echt niet hoor. Helemaal niet parallel aan de snelweg bijvoorbeeld (meer omgevingsgeluid).
Klopt daar ben ik als EV rijder ook best bewust van. Helaas is er tot op heden niet een vriendelijke manier (attentie claxon, in plaats van schiet van je stoel claxon) waarmee je een wat aardiger kunt aangeven dat je er bent.

Overigens is de regel voor pedelecs dat je op de openbare weg 45 mag (tenzij lager is aangegeven, zoals in AMS waar je overal maar 30 mag ook met auto), 40 op fietspad buiten bebouwde kom en 30 binnen bebouwde kom.

Wat ik wel mis en vreemd vind in de informatie (en verplichtingen) over pedelecs dat er geen geluidssignalering (fietsbel of claxon) bij staat als benodigdheden.
Ja heel herkenbaar! Toeteren vind ik daarbij niet echt een optie want dan schrikken mensen ook is mijn ervaring. Zit ook een hele vervelende toeter op, haha.

Op het fietspad buiten de bebouwde kom mag je met een Pedelec of scooter zelfs 'maar' 40 en dus niet vol gas. Helaas word ik ook regelmatig ingehaald door de scooters en ook fatbikes op die fietspaden. Ik fiets in de regio Groningen en dat gehaaste woon-werkverkeer tussen de landerijen herken ik maar al te goed. Ik werd vorige week nog door een Tesla ingehaald met 100+ km/u. Dat weet ik omdat ik parallel aan de snelweg fiets. Dat is ronduit gevaarlijk ook al zag ik 'm al aankomen in de spiegel.

Ik denk dat de conclusie in het inleven in de medemens zit i.c.m. een aangepaste rijstijl (geen haast enzo). Helaas gaat het daar niet heen in de wereld..
Ik zweer bij mijn spiegeltje. Ik rijd geen pedelec, maar een e-bike. En het is zo handig om te zien of er niet een auto/wielrenner/pedelec aankomt voordat ik iemand inhaal. Even in mijn spiegeltje kijken. Beetje voor elkaar uitkijken scheelt zoveel ellende.

Het is oprecht een lifehack, zo'n spiegeltje. Laat je vooroordeel van "da's voor bejaarden", mocht je dat hebben, gewoon varen. Neem zo'n spiegeltje en je gaat merken dat je veel beter inzicht krijgt in het verkeer om je heen zonder de hele tijd als een op hol geslagen oehoe je kop om te draaien.
Punt is vooral dat een pedelec zo'n categorie net niks is. Het is geen fiets, het is geen scooter, het is geen snorfiets. Ik weet niet hoeveel vermogen je zelf moet leveren om die 45 te halen, maar bibeko ben je langzaam tov de overige weggebruikers die 50 rijden. Op het fietspad ben je veel te snel voor een fietser.

Overigens vandaag wel een topper meegemaakt, rijd een rondje op de racefiets, voor mij een stelletje op ebikes maar rijden wat langzaam, wel heel breed naast elkaar. Rijd achter de linker, die merkt mij niet op, ik bel om aan te geven dat ik achter ze rijd. Knijpt die doos vol in de rem, kon er nog net langs slingeren. Schijnbaar is een belsignaal al genoeg om hun brein compleet uit te schakelen.
Overigens vandaag wel een topper meegemaakt, rijd een rondje op de racefiets, voor mij een stelletje op ebikes maar rijden wat langzaam, wel heel breed naast elkaar. Rijd achter de linker, die merkt mij niet op, ik bel om aan te geven dat ik achter ze rijd. Knijpt die doos vol in de rem, kon er nog net langs slingeren. Schijnbaar is een belsignaal al genoeg om hun brein compleet uit te schakelen.
Als weggebruiker 'op en met bijna alles' (auto, scooter, stadsfiets, racefiets, skates, skeelers, wandelen) herken ik je beeld van "breinloze e-bikers die alles fout doen", maar doe je daar zelf alles goed? Nee...
Als je kiest om er niet vlak achter te zitten wanneer je belt gaat wat jij beschrijft ook nooit gebeuren, conclusie; nogal klunzig van haar, maar als je echt eerlijk bent, toch ook geen handige actie van jou kant.

Verkeer = iedereen is gek, dus moet je met echt alles rekening houden (helaas...).
Ik zat er niet vlak achter. Ik kon er nog omheen. Oh, en de snelheid was nog geen 10km/h trouwens. Gewoon bizar dat een keer bellen al het brein uitschakelt van zo'n mens. Stop dan met verkeersdeelname...

[Reactie gewijzigd door Nox op 10 april 2025 10:40]

Stop dan met het idee dat je overal voorbij moet en moet inhalen.
Net als speedpedelecs lijken wielrenners te denken dat het verboden is om iets langzamer te fietsen.
Ja want 10km/h is echt een prima snelheid om te fietsen, dan val je zowat om als je nog langzamer gaat. Schijnbaar is het altijd het probleem van de ander, stop eens met dat bekritiseren. Ze fietsten naast elkaar op een fietspad wat redelijk smal was, dat an sich was nog geen probleem maar een uiterst rechts en een uiterst links. Ze gaan niet vanzelf weer op een normale breedte fietsen en dan bel je een keer om aan te geven dat je er langs wilt en dan schakelt het brein gewoon in een keer uit bij die lui. Dat is m.i. toch echt geen verstandige keus om nog te gaan fietsen, bedenk je eens wat er gebeurt als die een keer voorrang moet verlenen of stoppen voor een overstekend kind.
Als je zegt
... kon er nog net langs slingeren.
dan doe je zelf ook iets niet helemaal handig, punt, geen discussie over mogelijk.
Ja, want in de berm fietsen is verstandiger ofzo. Wat moet je anders? 40 meter afstand houden? Dan horen ze je bel ook niet. Maargoed, ik kap met de discussie, met jou valt er toch niet te praten, ik ga lekker verder fietsen, de mazzel.
Eh, ik probeer met mijn gewone fiets altijd 20 tot 25 te halen als de wind en de helling het toe laat, als je aan 10 per uur fiets, dan nog elektrisch, ga je beter wandelen want je bent helemaal niet zo gezond bezig, zeker als die oudjes terrasjes doen of dan wat in een winkelstraat gaan slenteren.
De bedoeling van de fiets is juist sneller te zijn dan te voet, dan moet het ook iets opbrengen en me ook nog wat cardiotraining geven.
Jij kon dit 100% voorkomen met meer geduld en/of beter anticiperen, dat jij dat niet deed kun je niet bij een ander in de schoenen schuiven, hoe hard je het ook blijft proberen.

Ja, andere mensen zijn en blijven gevaarlijk, onvoorspelbaar en doen dingen waar ze niet (meer) geschikt voor zijn in het verkeer; leer ermee leven en doe het zelf nog beter, er is immers letterlijk geen andere keus! Behalve zelf te stoppen natuurlijk... ;)
Verkeer = iedereen is gek, dus moet je met echt alles rekening houden (helaas...).
Yep. Zo is het. Ik anticipeer op het lompste, domste, stomste gedrag van mijn medeweggebruikers. Dat heeft er al heel vaak voor gezorgd dat ik niet in een (bijna) ongeval situatie kwam.

Je staat iedere dag op met vers vertrouwen in de mensheid, en dan ga je op de fiets het woon-werkverkeer in....
Schouders ophalen en door is wat lastig als je serieus gewond bent, wellicht invalide voor de rest van je leven. En als je dan zo'n aso hebt die er gewoon vandoor gaat of ontkent bij het ongeluk betrokken geweest te zijn dan lijkt het me toch erg fijn om camera beelden te hebben. Dat hoeft echt niet alleen maar om je gelijk halen te gaan maar om het verhalen van kosten bijvoorbeeld.
Tuurlijk. Defensief rijden en het hele ongeluk voorkomen is denk ik NOG een betere optie, vind je ook niet?
Zeker, maar je kunt niet altijd alles voorkomen. Dan kan een camera toch best nuttig zijn. Ik heb er nog geen maar ben al een tijdje aan het denken dat ik er eigenlijk ook een in mijn auto zou moeten hebben. Het kan gewoon een hoop ellende voorkomen. Eigenlijk is het net als een verzekering, je doet er alles aan om hem niet nodig te hebben (als het goed is) maar als het toch mis gaat is het toch fijn dat ie er is.
Volledig met je eens.
Het probleem in het verkeer is ook dat niemand iets elkaar gunt, voorrang hebben en voorrang krijgen zijn twee losstaande dingen tegenwoordig.
Op een tweewieler, of het nu motor, brommer, pedelec of normale fiets is moet je anticiperen (met elk voertuig trouwens), niet iedereen ziet je en dat is 9/10 keer niet met opzet.
Zo heb ik dat zelf ervaren op een brommer in het verleden op een weg met vrijliggend fietspad waarbij een bomenrij de autoweg belemmerde goed op het fietspad te kijken en persoon slaat af.. ik zat in de zijkant van de auto.
Daarna rij je toch anders en de persoon in kwestie was ook totaal verrast.

Aso’s heb je altijd, dat zal niet veranderen.
Geen pedelec bezitter, maar die snap ik dan wel weer. Automobilisten zien een "fiets" en verwachten niet dat je er met 40-45 per uur aan komt stormen.
Ik vind dit nog steeds een van de raardere regels. zelfde voor brommers/scooters. Like 5 km\h verschil als maximum snelheid, maar wel gemixed verkeer, dat gaat hoe dan ook zorgen voor irritaties. Niets zo irritant als een scooter die voor je komt staan bij het verkeerslicht en dan vervolgens iedereen ophoud, omdat ie trager is in alles. Gewoon omdat het moet.

Dit geldt dus ook voor een speedpedelec, waarom niet gewoon 50 max? kan iedereen lekker doorrollen, houden we net ff meer afstand en is er allemaal niet zo'n gedoe.

Ja 5 km/h maakt een verschil bij een ongeval, maar er moet toch ook wel meetbaar te maken zijn dat er minder ongevallen gebeuren (omdat inhalen niet meer nodig is en volgafstand hoger blijft)?
Helemaal met je eens.
Zeker sinds ik van de week een familielid met een elektrische fiets hoorde zeggen dat voorrang geven zo moeilijk is, omdat door de snelheid het te gevaarlijk is om vol te remmen. Dan ga je over de kop.
Komt toch op hetzelfde neer als tegen een agent zeggen dat je niet voor rood kon stoppen omdat je veel te hard ging.
Heb je gezegt dat er 2 remmen op een fiets zitten, voor én achter? Dat ze beide moeten gebruiken? 8-)

Achter zal niet zoveel doen, maar alle beetjes helpen, en voorrem goed doseren.

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 10 april 2025 10:01]

Als mensen moeite hebben met hard/gedoseerd remmen. Dan moeten ze maar ABS verplichten op alle types e-bikes.
Of hun snelheid aanpassen aan de omstandigheden.
Een pedelec is regeltechnisch eerder een brommer dan een fiets. Dus het klopt dat ze niet op het fietspad fietsen want daar horen ze meestal ook niet. Af en toe zie je (pedelecs toegestaan) op een bordje fietspad.
op het fiets/bromfietspad rijden. Of op de rijbaan.
U mag dus niet op het fietspad rijden.
bron

[Reactie gewijzigd door AWiersma op 9 april 2025 16:17]

Voor Nl klopt dit, binnen een zone van 50km/h of lager hoort de pedelec op de weg, tenzij anders aangeven met het bordje met een P of brommer klasse b. In Be mag een pedelec dan weer 'kiezen' tussen het fietspad of de weg, tenzij anders aangegeven met P of B... (Er zijn nog paar extra regels ivm bepaalde type fietspaden/voetpad combo's, maar details...) Lekker handig die EU regels... Al moet ik toegeven dat er niet zo heel veel zijn zoals ik die de grens oversteken met zo'n ding :D


Maar merk dat ruim 90% dit niet snapt en merk ook vooral dat ik in NL ook vaak op het fietspad gedrukt wordt door autobestuurders, waar ik niet hoor bij 50 of 30km/h... Terwijl als je van achter komt toch heeeel duidelijk ziet dat het geen fiets is door de verlichte nummerplaat... :(

Motiveert niet echt... terwijl het gewoon idioot is voor mijn trip van ca 17,5k om een 2e auto te kopen :(

[Reactie gewijzigd door Diablo668 op 9 april 2025 17:20]

je mag met je belgische auto in nederland he :+
Een speedelec is een elektrische scooter met pedalen en heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Ze volgen dezelfde regels als voor bromfietsen en scooters. Ze moeten dus op de weg, in het midden van de rijstrook rijden.

Dat is niet asociaal, dat is hoe het hoort.
Dat weet ik, daarom zei ik ook die laatste zin! En sommige gedragen zich wel als aso als ze niet even rekening houden met verkeer wat wil inhalen, even beetje naar de zijkant en auto kan inhalen ipv constant te bumperkleven. Daarom ook de laatste zin in mijn reactie.
Nee. Niet "even beetje naar de zijkant". In het midden van de rijstrook rijden, of links van het midden rijden als er deksels etc in het midden van het asfalt liggen. De aso is de auto die aan het bumperkleven is. De wet zegt helaas, tegen EU wetgeving en het verdrag van lissabon in, dat ze maar 45 mogen dus als je niet normaal kan inhalen kan je niet inhalen. Als je wilt inhalen, ga je volledig naar links en haal je in zoals je een auto inhaalt. Daarnaast, als je 50 mag en de speedelec, brommer of scooter rijd 45, is er geen reden om in te halen.
Daarnaast, als je 50 mag en de speedelec, brommer of scooter rijd 45, is er geen reden om in te halen.
Dat is toch exact de reden om in te halen? En om met een speedpedelec daadwerkelijk 45 te rijden moet je echt wel degelijk je best doen, beetje tegenwind en je gaat dat al niet redden. Tzal echt veel eerder tegen de 40 aan zitten en dat is echt te traag wmb.
De wet zegt helaas, tegen EU wetgeving en het verdrag van lissabon in, dat ze maar 45 mogen
Die vind ik wel interessant. Wat zouden ze volgens die wetgeving en dat verddrag dan wel moeten mogen?
De meeste speedelecs die ik zie rijden, rijden tussen de 45 en 50 kmh. Geen enkele reden om in te halen. Geen idee hoeveel moeite het kost want ik heb nog nooit op zo'n ding gereden. Ik haal alleen in als het echt veilig kan en behandel speedelecs, scooters, brommers en motoren zoals auto's, zoals je hoort te doen. Sterker nog, bij die groepen doe ik vaak extra moeite om veilig in te halen. Ze hebben tenslotte geen rolkooi.

Volgens EU wetgeving is er geen maximale snelheids bregrenzing, alleen een maximale snelheid dat je mag rijden. De Bugatti Veyron SuperSport kan 431 kmh halen maar dat mag je niet rijden op de Nederlandse weg. Zo werkt dat met bromfietsen en scooters ook. Ook mogen bromfietsen en scooters gebruik maken van 80 wegen en er 80 rijden.
rijden tussen de 45 en 50 kmh
Dan rijden ze dus officieel wel te hard. Ik ben met je eens dat het beter is als deze weggebruikers ook gewoon 50 rijden (dus dan ook echt doen), want dan hoeven we inderdaad niet in te halen.
Volgens EU wetgeving is er geen maximale snelheids bregrenzing
Ik denk dat hier de crux in zit. In NL is er ook geen begrenzing, maar een maximale constructiesnelheid die voor de typegoedkeuring wordt gebruikt. Dus de fabrikant maakt het voertuig dusdanig dat ie echt niet harder kan dan die 45.

maar ja met europese typegoedkeuring zou je toch verwachten dat er dan wat dingetjes doorheen glippen.

Maar ik vind het inderdaad ook raar dat men zo hard moeilijk loopt te doen met rollenbanken ed. leuk dat ie volgens jouw apparaat harder kan, maar zolang ik er niet harder mee heb gereden dan dat, is er dan daadwerkelijk een overtreding begaan?
Nederland doet rare dingen met constructiesnelheden. De constructiesnelheden die hier op je kentekenbewijs staan worden namelijk niet door de fabrikant bepaald. Elke scooter die in Nederland op de markt komt, heeft een minimale constructiesnelheid van 80kmh of meer. Allemaal. Een van mijn vorige brommers (nieuwere, 2018) was origineel een 250CC motorfiets die daarna als 125CC motorfiets is uitgebracht, om daarna alleen in Nederland met een andere cilinder en kop als 50CC op de markt te komen met een constructiesnelheid van 45kmh. Alles is hetzelfde als de 250CC versie. Zelfde frame, zelfde remmen, zelfde voorvork, alles is hetzelfde. Een andere bromfiets van mij, van eind jaren 60, is zowel als 125CC als 50CC uitgekomen met het motorblok als enige verschil. Constructiesnelheid die de wet hanteerd zegt dus niets over de werkelijke constructiesnelheid volgens de fabrikant. Als jij nu een nieuwe scooter koopt, dan rijden dezelfde scooters in Spanje op de snelweg met een gang van 100. Ze worden speciaal afgevoerd voor de Nederlandse markt en verbruiken daardoor veel meer brandstof. Zundapp is ook een mooi voorbeeld. Je kunt je bromfiets herkeuren met hetzelfde blok en remmen en ineens is je constructiesnelheid weg. Dan ga je van een gele naar een blauwe motor plaat.

Rollenbanken zijn dus volgens zowel de EU wetgeving als ECtHR illegaal. Ik vind rollenbanken ook erg vervelend en zorgt er voor dat ik met mijn meest bereden bromfiets (uit 1960) niet in de buurt van steden wil komen. Hij rijd een paar kilometer te hard en dan kunnen ze al je bromfiets afpakken. Het is echt absurd. Ik rij er mee in het weekend als het mooi weer is en gewoon rustig aan. Ik rij gewoon mee met het verkeer en wil mensen niet tot last zijn maar over een paar kilometer die je theoretisch te hard kan rijden doen ze al alsof de wereld vergaat. Dat terwijl het zorgt voor veel minder overlast en het veel veiliger is.
Klopt. Het verschil in snelheid zorgt juist voor onveilige situaties. Als een brommer daadwerkelijk 50 reed (en niet 45 op de teller) was er veel minder reden om er voorbij te gaan (naast dat meesten ongelofelijk stinken)

Het is ontzettend krom dat een 250CC apparaat uit Italië hier in Nederland praktisch kreupel is gemaakt met een 50cc blokkie dat praktisch zowat meer uitstoot dan het oplevert. Frame en remmen kunnen het met gemak aan. Enige wat het niet trekt is het blok.
Dat blok trekt het makkelijk. Toen ik die nog had, had ik er een normale CDI op gezet en die liep 55-60 op de GPS (afhankelijk van de wind) zonder problemen. Gewoon met standaard caberateur en cilinder.

Brommers en scooter stinken niet als ze goed afgesteld staan. Ga je ze kreupel maken met een begrenzde CDI, die vonken afkapt als er teveel toeren gemaakt worden, waardoor er onverbrande benzine de uitlaat in gaat, dan gaan ze stinken. Een onbegrenzde scooter die verder standaard is, ruik je niet. Het brandstofverbruik gaat gigantisch omlaag en de uitlaat blijft schoon. Alleen lopen ze dan ietsjes te hard en ben je een crimineel.
Dat blok trekt het makkelijk.
Nouja 50 wel, maar ik bedoelde in verhouding met wat een 250cc blok normaal kan.

Het is bizar dat een simpele “begrenzer” eigenlijk de boel alleen maar erger maakt.
Met een goed afgestelde 50cc rijd bijna elke brommer gewoon 60 zonder problemen. Niet te vergelijken met een 250CC natuurlijk.

Begrenzers zijn altijd een drama. Je gaat namelijk begrenzen en als je niet een hypermoderne injectie systeem hebt, maar een caberateur, moet je gaan begrenzen op andere manieren. Uitlaat knijpen is een stap, waardoor de flow van de gassen verstoord word. Dat zorgt voor een slechtere ontbranding. Vaak word er op een CDI begrensd. Bijna alle moderne scooters hebben dat. Als je een stekkertje losklikt is deze ontgrensd en kun je zowel harder en hoef je veel minder vaak te tanken. Ook zijn je uitlaatgassen veel lager. Bregrenzen is gewoon slecht en zinloos. Hoger verbruik, meer uitlaatgassen en je bent gevaarlijker bezig.

Welkom in Nederland.
Ook zijn je uitlaatgassen veel lager.
Voldoende reden dus om politiek nederland even wakker te schudden, begrenzers er af te halen en normale autos weer gewoon toe te laten in de centrumringen.
Politiek intereseert het helemaal niets. Er was jaren geleden een onderzoek gedaan door de gemeente Amsterdam over uitlaatgassen van 4takt scooters. Hierbij hebben ze een 50CC scooter vergeleken met een 1.6 liter auto. Wat ze gedaan hebben:

Ze hebben een standaard 50CC scooter gepakt en de uitlaatgassen gemeten
Ze hebben een standaard 1.6 liter auto gepakt en de uitlaatgassen gemeten.

Om dit """eerlijker""" te maken, hebben ze geheel bewust de uitlaatgassen van de scooter vermenigvuldigd met 32. Want 1600CC gedeeld door 50CC is 32. Daarna hebben ze in het nieuws gebracht dat scooters vele malen vervuilender zijn dan auto's, terwilj dat helemaal niet klopt. 32 scooters zijn vervuilender dan 1 auto. Op basis van deze volledig foutieve berekening, hebben ze scooters toegevoegd aan de milieuzone. Het is een smerig spelletje en politici weten dat ze fout zitten.
Houd gewoon rechts met zo'n ding en zit niet zo te regelneuken
Met 40 á 45 km/uur op het fietspad?
Lijkt me niet een goed plan
Op het bromfietspad mag je binnen de bebouwde kom ook maar 30.
Heb onlangs even de elektrische fiets van mijn dochter geleend en ja als postbode knap ik sowieso wel redelijk door... voor ik het wist vloog ik met 40 over het fietspad, en nee dat is niet heul grappig als je er niet aan gewend bent. Die 30 per uur is dus ook met een gewone standaard elektrische fiets prima te overschrijden.
Met 40? Wat voor ebike was dat dan, boven de 25 kapt de motor ermee, trap jij 400W weg op een fiets die waarschijnlijk totaal niet jouw maat is? Of heeft je dochter zo'n fatbike zonder begrenser? :+
Mijn dochter en ik zijn even lang dus dat is het probleem niet, staat prima afgesteld ook voor mij. Fatbike heeft ze niet, gewoon een ding dat idd bij 25 per uur ermee stopt met ondersteunen, maar als postbode knap ik dagelijks met 80+ kg achterop een fiets zonder versnellingen en met terugtraprem in weer en wind... dus ja "wat zwaarder" trappen is voor mij geen probleem ;) En ik weeg zelf nog geen 60 kg en ben 1m80 dus nogal een "dunne" uitvoering om het maar ff zo te noemen :P
Voor een speedpedelec gelden de volgende snelheden:

Op de rijbaan maximaal 45 kilometer per uur
Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur
Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 kilometer per uur
Ze horen wel op de weg. Ze horen niet op het fietspad.

Je moet je gewoon gedragen in het verkeer en normaal rijden. Wat je hier zegt is dat je een aso mobilist bent. Daar hebben we er al veels te veel van op de weg. Die mensen proberen ook gewoon veilig op hun bestemming te komen en een van de dingen die je dan hoort te doen, is in het midden van je rijstrook te rijden. Een van de redenen om dat te doen, is om te voorkomen dat auto's je gaan inhalen waar het niet veilig kan. Geef elkaar de ruimte, zorg dat iedereen veilig aan komt. Dat is voor iedereen beter.

Misschien is het een idee voor je om een paar rijlessen te nemen. Dit is kennelijk nogal weggezakt. Als je dat dan doet, neem dan een les op een motor of scooter, zodat je de situatie beter gaat begrijpen.
Die mensen proberen ook gewoon veilig op hun bestemming te komen
Lijkt me dat je dan beter niet met een fiets tegen 45 in het midden van de baan knalt. Het verkeer is al zo gek aan de binnenkant van de auto.
Volgens de wet moeten ze de regels van scooters volgen. Dus in het midden van de rijstrook. als je aan de zijkant gaat rijden, gaan auto's je gevaarlijk inhalen en breng je jezelf alleen maar in gevaar. Op de plek rijden waar je hoort te rijden. Op de weg is dat in het midden van de rijstrook.
Volledig akkoord dat het zo moet en dat het om te scheuren met de fiets de veiligste manier is. Maar of scheuren met een fiets, tussen het steeds gekker wordende verkeer, een veilige, slimme manier is om je te verplaatsen, daar ben ik niet van overtuigd.
Dat mag. Daarom gaat de EU binnenkort verplichten dat auto's automatische snelheidsbegrenzers hebben zodat je niet meer harder kan rijden. Over een paar jaar kun je niet meer harder rijden en rijd je dezelfde snelheid als deze fietsen.
En dan wordt het veiliger? Het is niet dat je in mijn omgeving de aangeduide snelheid kan halen na 6u en voor 22u. Spits loopt hier heel de dag door en inhalen is hier nergens mogelijk. Dus dat zou hier 0,0 verschil maken.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 10 april 2025 13:04]

Geen idee, het is niet mijn idee. Dat wil de EU. Allemaal beperkingen op nieuwe auto's en de maximale leeftijd van auto's op de weg zetten op 15 jaar, om mensen te dwingen nieuwe auto's te kopen. Dat is waar ze heen willen. Over een paar jaar heb je geen stuur meer in je auto zitten als het zo door gaat. In de VS als je een Tesla met FSD hebt, hoef je je stuur en pedalen al niet meer te gebruiken. Je stapt in, zegt tegen de auto waar je heen wilt en de auto rijd naar je bestemming. Je hoeft nu alleen nog maar vooruit te kijken, vanwege de wet. Hier lopen we nog hard achter op dat gebied, maar we gaan daar wel naartoe. Als het om veiligheid gaat, is FSD gecombineerd met gebieden met minder mensen, een goede combinatie. Hier in het westen van het land is het veel onveiliger op de weg dan in het oosten van het land. In Duitsland is het nog vele malen veiliger op de weg.
Over een paar jaar geen stuur meer? Het lukt ons nog niet om treinen autonoom te laten rijden.
Geen idee hoe het zit met treinen, maar in de VS rijden er al taxi bedrijven rond met auto's zonder bestuurder, stuur of pedalen.
Daar ben ik helemaal met mee. Ik ken alvast 1 yt kanaal van iemand die die regelmatig neemt voor de fun en die ook wat test. Dat gaat regelmatig goed fout. En dat in een afgebakende regio die tot in detail in kaart is gebracht met een dikke LiDAR bak op het dak van de wagen.

En dat op Amerikaanse wegen, die zijn lekker breed en recht, alles in een grid aangelegd. Lekker voorspelbaar.

Ik ben me bewust dat een moderne wagen in 90% van de gevallen best oké autonoom kan rijden. Maar die laatste 10% opvangen kan nog wel eens heel lang duren.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 10 april 2025 16:30]

Ik hoop het niet. Die begrenzers zijn echt kansloos slecht.

Je ziet het nu al met auto’s die direct gaan piepen als je 1 km/u te hard rijd (op teller dus nog niet eens in de buurt van daadwerkelijk te hard) en verkeerd gesignaleerde snelheidsborden langs parallelwegen. Er zijn zoveel redenen waarom dit gewoon dom is dat is niet grappig.
Klopt en dat valt onder dezelfde regel. de eerste stap was een verplichting voor audio/visuele melding als je te hard rijd. de tweede stap is dat je automatisch begrensd word. Dat is volgens mij over een jaar of twee jaar. Dan kun je in een ferrari of lamborghini op een 100 weg nog maar 100 rijden.
Kunnen we daar nog wat tegen doen? Wordt echt heel gevaarlijk namelijk.

Zeker zolang men bij wegwerkzaamheden nog steeds foutief borden neerzet.
Er iets tegen doen? Nee. Nee zeker niet. Ferrari heeft het al geprobeerd en verloren.

Ik vind dat van dat begrenzen gigantisch vervelend, maar daar kan ik (persoonlijk) nog mee leven. Ik ga toch nooit een nieuwe auto kopen. Wat ik veel erger vind is dat ze willen dat auto's van 15 jaar of ouder automatisch gesloopt moeten worden als er "ingrijpende reparaties" gedaan moeten worden. Denk daarbij aan het vervangen van je remblokken, remschijven, vervangen distributieketting in de motor en laswerkzaamheden. Ik heb een nieuwe auto, mijn auto is namelijk pas 18 jaar oud en mijn auto zou dan straks ineens gesloopt moeten worden terwijl ik hoop er nog wel een jaartje of 20-30 in te kunnen rijden.
Echt? En dan lopen we zo fkn moeilijk te doen over een USB kabeltje?

Man wat een gezeur. Kom nou.
Waardeloos dus, toch heb ik er mijn mening over, die dingen horen niet op de weg.
Dat is wettelijk zo geregeld. Het is inderdaad een mening en niet meer dan dat.

Het snelheidsverschil is voor beide opties te groot. Buiten de bebouwde kom mag die pedelec 45, een auto 60 of 80. Dat verschil is te groot. Op een fietspad rijden fietsers zoals ik met - zeg - 25 per uur als maximum. Een pedelec kan bijna 2X zo snel. Als zo'n pedeleccer niet goed uitkijkt en met een kleine 50km per uur tegen mij aan komt terwijl ik dat waarschijnlijk niet zie aankomen, ook niet fijn.

Ik zeg net elders dat ik me kan voorstellen dat een pedeleccer (heet dat zo?) zich onveilig zal voelen tussen veel snellere verkeer. Maar ik heb hetzelfde op fietspaden waar ik als snelle fietser (geen hulpmotor, wel > 25km/uur) alsnog met een noodgang wordt ingehaald door een geluidloos object.

Het is exact wat @ArawnofAnnwn al zegt, ze horen wettelijk echt op de weg en hebben daar dezelfde rechten en plichten als een auto. Rechts rijden zoals je suggereert leidt tot extreem onveilige situaties, dat is oprecht de meest slechte optie. Precies die inhaalwens die hier geventileerd wordt zorgt voor onveilige situaties en laat pedeleccers uitwijken naar fietspaden met hetzelfde onveilige gedrag.

De oplossing? Pedeleccers max 55 laten rijden en auto's buiten de bebouwde kom max 60 laten rijden. En waar pedeleccers op een fietspad moeten, max 25 per uur. Resultaat is dat het verschil in snelheid er uit is. O ja, en dan wel handhaven graag.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 9 april 2025 21:50]

Als je buiten de bebouwde kom 60 of 80 mag zul je zien dat bromfietsers of een peddelec op het fietspad moet. Een snelheidsheidsverschil tussen 80 en 45 zal dan ook niet snel voorkomen. Meestal zijn fietsers en brommers op dit soort wegen niet toegestaan. Zelfde binnen de bebouwde kom. De peddelec mag daar 30, 5KM harder dan de fietser. Het maximale snelheidsverschil valt hier ook wel mee. Natuurlijk zijn er mensen die zich niet aan de regels houden. Zo rijdt niet elke auto precies 50 waar hij 50 mag. Vele rijden langzamer, harder overigens ook.
Sorry, maar dit slaat echt nergens op. De helft van je “feiten” kloppen niet.

Een speedpedelec mag binnen de bebouwde kom op een bromfietspad ook gewoon maar 30. Op fietspaden geldt gewoon een algehele maximum snelheid van 30.

Dus als fietser met >25 km/u wordt je alleen met een noodgang ingehaald door aso ballen die moedwillig te hard rijden.

En buiten de bebouwde kom zul je op 60-/80-wegen ook gewoon fietsers tegen kunnen komen die 12 rijden (zoals ik, ik ben echt pleuris traag op een fiets ja) en daar zul je als automobilist ook gewoon mee moeten dealen door ff gas los te laten oid. Of misschien zelfs remmen. Kan gebeuren.

Over het algemeen zullen er op drukke stukken provinciaal (dus belangrijke interstedelijke fietsroutes) ook gewoon bromfietspaden liggen en dan moet moeten SPers daar ook gewoon op rijden.
Een speedpedelec mag binnen de bebouwde kom op een bromfietspad ook gewoon maar 30
Volgens mij zeg ik werkelijk nergens dat dat niet zo is, ik had er even "buiten de bebouwde kom" bij moeten zetten. Mea culpa.
Op fietspaden geldt gewoon een algehele maximum snelheid van 30.
Nee hoor, buiten de bebouwde kom is dat 40 voor een Speedpedelec (en op de rijbaan is dat 45). Link.
En buiten de bebouwde kom zul je op 60-/80-wegen ook gewoon fietsers tegen kunnen komen die 12 rijden
En dat is prima, snel genoeg om niet om te vallen. Het ging mij erom dat het verschil in snelheid op dat soort wegen m.i. te groot is en dat lang niet iedereen daar rekening mee houdt.

Maar ach, er zijn belangrijker zaken op deze aardbol om over te twisten :)
> Op fietspaden geldt gewoon een algehele maximum snelheid van 30.
Nee hoor, buiten de bebouwde kom is dat 40 voor een Speedpedelec (en op de rijbaan is dat 45). Link.
nee oke dat klopt, maar dus niet:
Als zo'n pedeleccer niet goed uitkijkt en met een kleine 50km per uur tegen mij aan komt
Op een fietspad mag dat dus niet.
Het ging mij erom dat het verschil in snelheid op dat soort wegen m.i. te groot is en dat lang niet iedereen daar rekening mee houdt.
Dat zal, maar dan de maximum snelheid voor auto's omlaag halen terwijl pedelecs qua snelheid vele malen harder gaan dan een normale fietser (of achteruit fietser zoals ik) is dan niet handig.
Als zo'n pedeleccer niet goed uitkijkt en met een kleine 50km per uur tegen mij aan komt
Op een fietspad mag dat dus niet.
Blijkbaar denk je dat er overal fietspaden zijn. Maar dat is buiten de randstad zeker niet gebruikelijk. Ik fiets erg veel in polders omdat ik daar woon, weinig fietspaden daar op polderwegen. In het donker letterlijk levensgevaarlijk met een fiets omdat er doorgaans erg hard wordt gereden.
Dat zal, maar dan de maximum snelheid voor auto's omlaag halen terwijl pedelecs qua snelheid vele malen harder gaan dan een normale fietser (of achteruit fietser zoals ik) is dan niet handig.
En dat is gewoon een lastig probleem. In de polders fiets ik werkelijk nooit in het donker omdat er hard gereden wordt en het superonveilig is. Ik heb de oplossing ook niet, maar het probleem zit hem in het snelheidsverschil. Daar moet je dan in mijn optiek de oplossing zoeken. SP (mooie afko, ik denk dan telkens aan politiek) snap ik ook dat die wellicht liever op een fietspad rijden in plaats van op de weg, ook al moeten ze dat. Ik zou me ook onveilig voelen. De wet heeft hier een probleem veroorzaakt waar niet zo goed over nagedacht is vooraf. Gezond verstand mag je veronderstellen in het verkeer. Alleen is dat helaas niet de praktijk.
Als pedelec rijder rij ik zelf ook liever op een degelijk aangelegd en breed fietspad dan op de weg en probeer dan ook meestal een route uit te kiezen waarbij ik de weg zo min mogelijk moet gebruiken. 45 is ook geen 50 en in de praktijk haal ik meestal de 40 niet (gevolg van keuze voor een middenmotor, invloed van weer, etc etc), dus ik kan ook heel goed begrijpen dat een pedelec voor je best irritant kan zijn als je niet voorbij kan met je auto... maar de wet is nu eenmaal hoe deze is, door je aso op te stellen tegenover een pedelec rijder ga je deze niet veranderen, je gaat eerder mensen met dit gevaarlijk gedraag aanzetten om terug voor een auto te kiezen, ook voor routes waar dit helemaal niet nodig is, waardoor het weer drukker wordt op de weg, meer parking nodig en is ook weer slechter is voor het milieu... probeer elke fietser en pedelec gebruiker dan ook als iets positiefs (een auto minder op de weg) te zien.

Ik moet ook wel zeggen dat in mijn ervaring eigenlijk de infra (zeker in BE, maar ook nog op veel plaatsen in NL) nog steeds niet voldoende is om al de verschillende type weggebruikers goed en veilig te accommoderen... Maar om het dan maar altijd op die 'veel te snelle fiets' te steken... :( (cowboys tel ik niet mee)... nee de onderliggende problemen moeten aangepakt worden, net zoals in 70/80 steden ook aangepast werden aan fietsers en voetgangers, moet de rest nu ook mee met deze verandering in mobiliteit, want we willen en moeten minder auto's op de weg hebben.

Over fietspaden gesproken, daar kom ik dan weer heel vaak 'lomp' gedrag (bv. 3 langs elkaar, zwalpende over de hele breedte, niet rechts houden, niet aandachtig zijn, telefoon gebruik, headset op, ...) tegen van andere gebruikers, wat soms tot heel gevaarlijke situaties kan leiden... veel van de zaken zijn in principe ook verboden of aan bepaalde regels/voorwaarden verbonden...en iedereen met beetje gezond (boeren)verstand zou dat normaal ook moeten inzien, maar dat gezond verstand zijn precies heel wat mensen kwijt geraakt als ik rond mij kijk... Again het probleem zit dieper dan het op het eerst zicht lijkt (en ja er zijn zeker cowboys, net zoals met auto's, fietsen en brommers,...).

Ik rij daardoor zelf ook nogal defensief (zo rechts mogelijk, iets minder snelheid bij inhalen, wachten in bepaalde situaties, ...) en toeter vaak ook 2x heel kort om aan te geven dat ik (een snellere weggebruiker) er aankom (iets wat bij normaal gedrag eigenlijk niet nodig zou moeten zijn, maar ik in de praktijk ondervonden heb dat het beste werkt als ik wil gaan inhalen, tenminste als de andere weggebruiker er met de aandacht bij is :/).
Rij zelf ook een pedelec, niet met middenmotor dus 45 (en ook 49) is goed te doen.

Punt is dat de trip naar mijn werk gevaarlijk is omdat er te veel automobilisten zijn die iets "vinden" en er gedrag aan koppelen: van de weg af drukken, opgewonden toeteren en gebaren, agressief gedrag.

bovendien moet ik ergens op een 4 baans weg rijden omdat het snelheidsverschil op het fietspad te groot is. Dat is de theorie, de praktijk: op de weg wordt ik dagelijks ingehaald door auto's die 80 rijden (mag niet, maar ze doen het wel) Bovendien werken de lussen in de weg voor verkeerslichten niet. Als ik vervolgens op het fietspad ga en 30 rijd en bovenstaand verhaal wel uitleg als ik aangehouden wordt, kunnen ze me nog steeds bekeuren, waar ook geen verweer tegen mogelijk is omdat het een Mulder overtreding is.

ik kies er vaak toch voorm ivm mijn eigen veiligheid, ik pas mijn snelheid overigens wel aan (en wordt vervolgens door fatbikes en brommers ingehaald (fatbikes mogen geen 30 en zeker geen 40 en brommers mogen daar net als ik ook niet)
Dat komt denk ik meer omdat het aso's zijn die midden op de weg fietsen en absoluut geen rekening houden met auto's die willen inhalen.
"Vroegah" had ik geleerd met mijn brommer examen dat je midden op de weg moest rijden. En dat klopt ook: https://experts.anwb.nl/a...-middenop-bamQSS4EQmd2toS

[Reactie gewijzigd door Soepstengel op 9 april 2025 17:12]

Midden van de weg is wel wat anders dan midden van de rijbaan.
Is dat waarom alle auto's naar me toeteren als ik midden op de weg rijd? :X
Auto's moeten niet speed-elecs willen inhalen in de bebouwde kom zonder dat daar ruimte voor is bedoel je. Gewoon geduld hebben, die paar seconden kun je missen. Speed-elecs fietsen bij voorkeur midden op hun weghelft in een smalle straat omdat autobestuurders teveel stunten.
Jij hebt niets "te vinden". Het verkeersreglement is duidelijk. En SP rijders die zich daar niet aan houden zijn aso's. Idem voor autos, moto's, en elk voertuig trouwens.

Bromfietsen bestaat al honderd jaar maar daar doet niemand zo moeilijk over.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 9 april 2025 18:14]

Bromfietsen bestaat al honderd jaar maar daar doet niemand zo moeilijk over.
Jawel hoor.

Vind het ook verschrikkelijk irritant dat die dan net ff voor je komen piepen bij het verkeerslicht. Vooral als je ze net daarvoor hebt ingehaald.

Je bent trager dan auto's, blijf lekker veilig achteraan rijden. Scheelt de rest een hoop frustratie en jij bent met je scootertje net zo snel op je bestemming want je kunt toch niet harder.
Brommers/scooters die een rij auto's inhalen bij een stoplicht vind ik ook niet tof, absoluut waar. Maar als ik achter een brommer rij die op de rijbaan moet rijden, tja, dan is dat maar zo. Vaak is dat op een 50 weg (of 30) waar je toch niet veel harder mag met de auto. Brommers hebben (als ze tenminste op de rijbaan mogen rijden binnen de bebouwde kom) net zoveel recht om daar te rijden als auto's, dat is gewoon hoe het wettelijk geregeld is. Of ze (iets) trager zijn doet verder niet ter zake.

't Aardige is overigens dat ze juist daar rijden omdat de wetgever het verschil in snelheid op fietspaden te groot vond binnen de bebouwde kom.
Maar als ik achter een brommer rij die op de rijbaan moet rijden, tja, dan is dat maar zo.
Als ik er veilig langs kan, ben ik er langs, ga daar echt niet achter blijven hangen.
Overigens vind ik dat je op het fietspad moet fietsen, en niet harder dan 25km/u zoals de rest.
Echter zijn er verkeerswetten in het land die iets anders zeggen. Wat je vindt is niet zo heel relevant.
Het is natuurlijk een beetje allebei. Als automobilist erger ik me aan het gedrag van sommige fietsers die rijden alsof ze onkwetsbaar zijn en voorrang nemen waar ze het absoluut niet hebben. Je remt als automobilist toch wel, maar de blikken die ik dan krijg, geven me het gevoel dat ze de verkeersregelaar niet eens kennen.

Maar als fietser gebeurt het me ook bijna wekelijks dat automobilisten me nog even snel inhalen, direct naar rechts afsnijden en rechtsaf slaan. Waarom niet even wachten? Is die toen seconden (?) tijdwinst het echt waard? Of inhalen met hoge snelheid op een smalle weg, ik schrik me dan kapot. Rondom het dorp waar ik woon zijn enkele fietsstraten aangelegd. De omwonenden hebben daartegen geprotesteerd, want zij wonen nu ineens aan een fietsstraat en dat zal ze reistijd kosten (?). Ik zou er blij me zijn, maar goed. Je mag er als automobilist maar 30km/u, maar er wordt vrijwel door iedereen 60km/u of zelfs harder gereden. En als fietser vind ik dat nog niet eens erg, als er geen fietser in de buurt is, maar rem dan wel even af als je er een passeert.

Conclusie: het verkeer is gewoon bijzonder druk en rekening met elkaar houden is er niet meer bij. Tel daarbij op dat je te maken hebt met opgevoerde e-bikes (wordt effectief gewoon gedoogd*) en speed pedelecs, die eruitzien als een fiets, maar veel sneller gaan, en de chaos is compleet.

* Vroeger stond er ongeveer twee keer per jaar politie met een rollenbank langs mijn route naar school (17km), dus als jouw brommer opgevoerd is, had je een grote kans gepakt te worden. Met fietsen boeit het blijkbaar niet. Er komen mij e-bikes voorbij waarbij de berijder met gemak 35km/u trapt, tegen de wind in of bult op. Dat is eigenlijk een speed pedelec, maar dan zonder verzekeringsplaatje. Het lijkt allemaal niet meer uit te maken. Sommigen hoeven niet eens met te trappen en hebben dus effectief een elektrische brommer, maar dan wederom zonder verzekeringsplaatje.

Overigens kun jij wel vinden dat een speed pedelec op het fietspad moet en 25km/u mag, de wetgeving zegt wat anders. Het snelheidsverschil met auto's op de rijbaan is veel kleiner dan met de fietsers op het fietspad. En daar komt ook een deel van de agressie vandaan: mensen die de regels niet kennen en voor eigen rechter gaan spelen of de ander wel even "opvoeden" in het verkeer.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 10 april 2025 06:20]

Conclusie: het verkeer is gewoon bijzonder druk en rekening met elkaar houden is er niet meer bij. Tel daarbij op dat je te maken hebt met opgevoerde e-bikes (wordt effectief gewoon gedoogd*) en speed pedelecs, die eruitzien als een fiets, maar veel sneller gaan, en de chaos is compleet.
Ik mountainbike, ik wandel, ik racefiets, ik rij motor, ik rij auto en af en toe zit ik in de trein. Dat zijn zes "rollen" die ik aanneem als ik aan een rit begin. Stel dat ik me in elk van die rollen continue erger aan mensen in die andere rollen, dan zou ik goed beschouwd dus dagelijks een enorme hekel aan mezelf hebben.... Ik zou daar toch verschrikkelijk verdrietig van worden.

Het grootste probleem is intolerantie en het feit dat ergernis en boosheid kennelijk hele fijne emoties zijn, gezien de constatering dat mensen daar heel, heel makkelijk in vervallen.
Al die auto's op het fietspad (geparkeerd) dat zijn de aso's. Automobilisten die niet uitkijken als ze uit een uitrit komen en het fietspad blokkeren, waren tig jaar geleden voor mij de reden om op mijn gewone fietsje op sommige plekken niet op het fietspad te fietsen. Na een paar keer bijna kapot gereden te zijn door die 'asomobilisten' was ik er wel klaar mee.
En waarom zou ik niet harder dan 25km p/u mogen fietsen? Zodat mensen in hun auto geen rekening met mij hoeven te houden, maar ik alleen met hen? Als automobilisten gewoon niet parkeren, stoppen, keren, etc. op het fietspad, dus gewoon de regels volgen, is er voor mij geen reden om op de weg te fietsen.
Ik heb overigens nog nooit een elektrische fiets gehad.
Ik ben als part-time fietser, full-time autobestuurder wel bewust van veel situaties die ik als autobestuurder tegenkom die voor fietsers niet fijn zijn.

Met name uitritten waar er niet genoeg zicht is op aankomend verkeer (dat dan weer door paralel geparkeerde auto's), maar er ook niet genoeg plek is tussen het einde van de uitrit en het fietspad voor tenminste 1 auto. Dus moet ik met de auto op het fietspad gaan staan wachten tot er genoeg ruimte is om de weg op te draaien. Zeer irritant dat als ik daar sta te wachten, ik dus fietsers forceer om mij heen te gaan.

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 10 april 2025 10:20]

Wacht even, je klaagt over automobilisten die zich op het fietspad bevinden, en jij rijdt zelf niet op het fietspad maar op de openbare weg. Zie je het probleem niet?

De verkeersregels zijn voor 2 redenen: er om het voor iedereen veiliger te maken en om de doorstroming te bevorderen. Niet om de één meer te pesten dan de ander. Dat jij niet harder mag dan 25 km/u, is voor jouw eigen bescherming. Bestuurders van een auto/bus/tram hebben beperkt zicht met betrekking tot achterom kijken. Ze kunnen een bepaalde afstand zien als ze afslaan. Als de weg vrij is, en jij dan ineens met 45km/u aan komt rijden, zal hij je niet op tijd zien, en jij zult flink op de rem moeten. Vandaar die 25 per uur.
Dat is ook de reden dat speedelecs op hogere snelheid zich op de rijbaan moeten begeven.

"Zodat mensen in hun auto geen rekening met mij hoeven te houden?" Nee! Die regel is er 'zodat' we rekening met je kunnen houden.
Je mag best harder dan 25 alleen niet op een elektrische fiets. Dus als automobilisten (en heus niet alle) zich niet aan de regels houden en mij een paar keer van de sokken rijden, dan kies ik voor m'n eigen veiligheid. Het is prima mogelijk om eerst te wachten voor je het fietspad oprijd. Maar goed, niet alle automobilisten doen dat. OF om eerst te kijken voor je afslaat een oprit op. Of ik nou met 10 30 of 40 km per uur fiets, je kunt me echt wel op tijd zien. Anders kun je beter je rijbewijs inleveren.
Ik heb het even opgezocht, ik was er stellig van overtuigd dat fietsen ook een maximum snelheid hebben. Dat is niet dus niet zo. Mijn excuses daar voor.
Het is echter wél zo dat er een maximumsnelheid geldt voor een fietspad, binnen de bebouwde kom is dit 30km/u. Dus er is wel een andere variant van maximale snelheid.

En ja, wachten als ik de boel niet goed kan zien is iets dat ik altijd doe. En je hebt er altijd aso's bij zitten die totaal niet kijken. Daar moet gewoon beter op gecontroleerd worden, maar dat gebeurt veel te weinig.
Ik heb even gegoogled hoe hard je mag met zo'n speed pedelec.
Binnen de kom: 30, buiten de kom: 40. Maar op de normale rijbaan: 45.
Het frappante is dat daaronder de eerste link naar een speed pedelec verkoper adverteert: "Onze speedelecs kunnen tot 70km/h!" Zulke snelheden gaan natuurlijk nergens over.

Wat ik wel storend vind aan een speed pedelec, is dat ik als automobilist van achter wel kan zien dat ze snel kunnen gaan, vanwege het nummerplaatje, maar dat vind ik niet zo interessant.
Het probleem is dat wanneer ze me op een kruispunt benaderen, dus dat ik ze van voor of zijkant zie, dat ik niet kan zien of het om een normale fiets of een speedelec gaat. Het ziet er uit als een normale fiets voor mij, dus verwacht ik snelheden van 20km/u.
Mijn vraag is echter wat kun je met de beelden.
Als je door een auto wordt aangereden dan heb je hopelijk een nummerplaat die je kunt noteren om verhaal/PV te halen. Hiervoor kan een camera verdomd handig zijn.
Wat als het echter een andere fietser betreft of zelf bromfietser/speedpedelec die van de tegemoetkomende kant komt.
Je hebt wel bewijsmateriaal dat er iets is gebeurd. maar wat als ze doorrijden . dan heb je enkel bewijsmateriaal tegen onbekenden. Je mag immers als burger niemand gijzelen ook niet tot de politie er is.
Het geef je enkel een vals gevoel van veiligheid
Hoevaak worden fietsers eigenlijk van voren aangereden door auto's? Ik vermoed dat ze veel eerder van opzij of van achteren worden aangereden. En juist bij een frontale aanrijding vermoed ik dat de fietser ergens reed waar deze niet had moeten rijden....maar is aanname.

Op de een of andere manier hebben we in Nederland onkwestbare fietsers maar heel kwetsbare motorrijders - gezien hun rijstijl, rijopleidingen en kleding vereisten dan....
(Natuurlijk rijdt een motor harder dan een fiets maar het is niet alleen snelheid die het verschil oplevert tussen auto en kleinere weggebruikers)
Ik hoor het al, dat wordt een 360 graden camera bovenop je helm.

Je ziet er dan misschien uit als een teletubby, maar alles komt wel in beeld.
Zet niets op je helm !!! Zie mijn andere post hier ergens.

Voor verkeer van achter kan je de Varia™ RCT715 koppelen. Zie je niets in beeld, dan ben je zelf in elk geval niet de schuldige aan het ongeluk.
Hoevaak worden fietsers eigenlijk van voren aangereden door auto's?
Ik kan intussen niet meer op 2 handen tellen hoe vaak ik een noodstop heb moeten uitvoeren om niet frontaal op een auto te knallen (zowel met mijn pedelec, elektrische fiets als normale fiets trouwens), waarbij de schuld volledig bij de auto bestuurder zou liggen.

Meestal omdat de automobilist er niet met de volle aandacht bij was en met soort tunnel visie reed (zelf ook wel eens schuldig aan gemaakt aan hoor!), maar vaak ook omdat de infrastructuur slecht is aangelegd of sterkt verouderd is, waardoor de bestuurder geen goed overzicht heeft.

Wat dat betreft doet NL wel heel wat zaken goed, maar zit er nog heel wat oud zeer. Ik raad iedereen ook even aan om keer bij https://www.youtube.com/@NotJustBikes te kijken als je meer wilt weten wat ik hiermee bedoel.
met soort tunnel visie reed
Dat gebeurt dus bij alle mensen schijnbaar. We zien grotere dreigingen nu eenmaal beter (dat heeft een hogere prioriteit) daarom kijken we als het ware door de kleinere weggebruikers heen (dus voetgangers, fietsers, motorrijders en ververolgens auto's als er vrachtwagens rijden). En dan telt de breedte ook weer anders mee dan de hoogte van de weggebruiker.
Vorige week zet ik op een recht stuk een maneuver in gang om een wagen voorbij te steken. Die wagen reed 40 en je mag er 70 rijden. Er was plaats genoeg ... Zijn er 2 wielerterroristen naast elkaar aan het rijden op het fietsbad waar je gemakkelijk met 3 kan naast elkaar rijden want is extreem breed. Ik zet mijn maneuver in ben halverwegen de wagen om voorbij te steken, springt er 1 van die 2 terroristen op de gewone baan. Had ik niet alles toegeslagen dan had ik er los op gezeten. Er is niet voorgevallen, maar gelukkig heb ik een camera vooraan en achteraan de wagen. Moest ik er op gezeten hebben kon ik altijd bewijzen dat ik niet in fout was. Op een fiets heb je een 360 camera nodig en dat is niet alleen voor wagens, maar ook andere wielerterroristen die denken dat ze meerijden in de tour de france en absoluut hun metertje moeten halen. Onlangs nog met de fiets bijna zelf in de kant gereden door zo een wielerterrorist (tour de france type) die zich plat moest smijten in een bocht waar je niks kan zien. Een 360 camera zou ik meteen op mijn helm zetten
En daar was ik dan, maanden geleden, op de snelweg, helemaal in mijn element, totdat ik plots werd geconfronteerd met de majestueuze kracht van een Tesla – of eigenlijk, de 'technologische revolutie' die blijkbaar een persoonlijk vendetta tegen mijn rijvaardigheden had. Terwijl ik rustig mijn snelheid aanpaste, besloot de zelfrijdende auto van mijn buurman dat het wel tijd was om mijn rijstrook als persoonlijk oefenterrein te gebruiken. Het was alsof de Tesla een soort robotische een-wielige stuntshow uitvoerde, zigzaggend en met geen enkele waarschuwing op mijn bumper duikend. Het leek bijna alsof het apparaat zich verveelde en dacht: ‘Ach, wat maakt het uit, ik rijd wel even door deze lompe menselijke rijders heen!’ Gelukkig voor mij (en voor mijn stuur), deed de Tesla het niet zoals in de film en ramde het me niet – maar ik kan wel zeggen dat ik mezelf voor het eerst in mijn leven als bijrijder voelde… van een auto die geen enkele interesse had in mijn leven.
Gijzelen niet. Aanhouden en een burgerarrest uitvoeren wel.
Als er een strafbaar feit is gedaan ja.
Maar een ongeluk/botsing is zelden een strafbaar feit.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @mjtdevries10 april 2025 10:54
Wegrijden na een ongeval zou een reden kunnen zijn en dat is wel degelijk een strafbaar feit dat helaas veel voorkomt.
Niet per definitie blijkbaar:
https://www.politie.nl/in...jd-na-een-aanrijding.html

Als iemand letsel heeft en acute hulp nodig heeft dan is het altijd strafbaar.
Maar anders blijkbaar niet als je je maar binnen 12 uur meld bij de politie.

Durf je het risico aan van een rechtzaak dat je iemand toch niet mocht aanhouden, omdat ie zich binnen 12 uur bij de politie had kunnen melden?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @mjtdevries10 april 2025 13:31
Hoeveel mensen melden zich alsnog binnen 12 uur bij de politie die initieel de plek van het ongeval verlaten? Dat zou zo maar (bijna) de 0 kunnen benaderen. Het aantal zal in ieder geval laag liggen. Het risico op een rechtszaak lijkt mij overdreven hoog ingeschat.
Dat zou ik niet zo makkelijk beweren. Er zullen best veel mensen zijn met een initiele schrik en vlucht reactie die zich later bedenken dat dat niet goed was.

Maar of dat wel of niet gebeurd in de praktijk is niet van belang. Feit is dat de wet aangeeft dat het in de eerste 12 uur geen strafbaar feit is.
En een advocaat zal dan ongetwijfeld aanhalen dat dat burgerarrest dan onrechtmatig was. Juist mensen die fout zaten zullen alles aangrijpen wat ze kunnen.

Dan wil je niet maanden in onzekerheid zitten vanwege een rechtzaak omdat iemand jou aangeklaagd heeft.

En als je denkt dat risico laag is. Als BHV-er is me ooit verteld dat ik als BHV-er wettelijk beschermd ben wat betreft de handelingen die je uitvooert. En een EHBO-er had die bescherming op dat moment niet. Die vertelden over rechtzaken waarbij een EHBO-er was aangeklaagd door een slachtoffer wiens leven was gered door de EHBO-er. Maar om dat leven te redden was het noodzakelijk het slachtoffer te verplaatsen en die was deels verlamd geraakt.
Uiteindelijk heeft de rechter na een jaar die EHBO-er vrij gesproken, maar die heeft al die tijd in onzekerheid moeten leven.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SSSQ9 april 2025 16:58
Je mag immers als burger niemand gijzelen ook niet tot de politie er is.
Kan / mag je geen burgerarrest uitvoeren?

Aan een burgerarrest zijn wel een aantal eisen en voorwaarden verbonden:
Je moet de verdachte direct aan de politie overdragen.

Je mag, om te voorkomen dat de verdachte wegloopt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door de verdachte vast te houden. Het gebruikte geweld mag niet verder gaan dan nodig om te bereiken dat de verdachte er niet vandoor gaat.

Er is een duidelijke grens waar de geweldstoepassing moet ophouden. Heeft de verdachte zich overgegeven of is de verdachte weerloos? Dan is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dat geldt voor een aanhouding door de politie, maar ook als je als burger iemand aanhoudt.

Bron: https://www.politie.nl/in...-verdachte-aanhouden.html

[Reactie gewijzigd door Bor op 9 april 2025 17:01]

Je vergeet de allerbelangrijkste voorwaarde: je mag dat alleen doen als je een strafbaar feit ziet gebeuren.

Een overtreding is geen strafbaar feit.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 10 april 2025 10:22]

Je mag immers als burger niemand gijzelen ook niet tot de politie er is
Wel een beetje, je mag een burgerarrest uitvoeren als je iemand op heterdaad betrapt.
En, volgens de website van de politie:
Je mag, om te voorkomen dat de verdachte wegloopt, dwang uitoefenen. Bijvoorbeeld door de verdachte vast te houden.
https://www.politie.nl/in...-verdachte-aanhouden.html
Nou mogen ze die pedelecs van mij ook wel meer beperken. Dik 40 door het dorp heen (30 zone) is vragen om problemen.
Daar ben ik het als Pedelec-rijder wel mee eens, maar de keren dat ik in 30-zones me ook echt aan de snelheid houd word ik ingehaald door auto's met 50 km/u. Dan kies ik er liever voor iets sneller te rijden met een wat defensieve stijl (niet vlak langs geparkeerde auto's, even gas terug bij kruisingen, etc.). In mijn ogen de veiligere oplossing omdat auto's dan achter me blijven.
Niks anders dan met brommers en scooters
Ja wel. Die hoor je namelijk al van ver aankomen!
En het irritante van electrische fietsen is ook dat snelheid inschatten gekkig voelt omdat de rotatie van de benen totaal niet klopt met de snelheid van de fiets.
Dat deden je benen al bij versnellingen op de fiets, heeft niet specifiek te maken met de e-bikes. Het verschil is wel groter.
Het heeft wel degelijk specifiek met e-Bikes te maken. De snelheid van de fiets klopt over het algemeen niet met de cadans.

Op een normale stadsfiets rij je met een cadans van ruwweg 70-90 als je 25 km/h rijdt. De gemiddelde e-Biker heeft een cadans van 12 (ok, ik overdrijf).

Een wielrenner die 40+ km/h rijdt zit vaak op een cadans van 85-95. Een speed-pedelec zit dan op 50~ ofzo.

En ik snap dat versnellingen uitmaken, maar de genoemde cadans is vrij gangbaar.
Ben je nog niet bijna omver gereden door elektrische scooters? Die hoor je niet aankomen en gaan nog een stukje harder dan de fietsen.
Ook irritant inderdaad. Maar die hoor je net als fatbikes veel beter dan een fiets vanwege de dikkere banden.
Houdt er wel rekening mee dat een camera de fiets niet veiliger maakt. Als je met volle snelheid met je kop op de grond komt, verandert de camera daar niets aan. Defensief rijden is dus vele malen verstandiger.
Leuk advies hoor, maar je bent zelden de enige op de weg.
Als een mafklapper uit het niets komt en je van de sokken rijdt, dan kan zo'n ding in ieder geval helpen bij het halen van je gelijk.
ik heb een S-bike* en ervaar veel E-bike mafklappers die je met 3x je snelheid inhalen op een 1 meter breed fietspad met razende vrachtwagens er naast. Hadden we het al gehad over fat-bikes met 14 jarige gassies?

*spierkracht bike, uitstervende fiets van het soort 'Gazelle'
De mafklappers op fatbikes en speed pedelecs zijn vervelend, maar doen er hier niet toe. Het kunnen wel veroorzakers van ongelukken zijn en dan is een camera een mooi instrument om te kunnen bepalen wie schuldig aan het ongeluk is.

Veel fietspaden in Nederland zijn helaas aan de smalle kant voor het aantal gebruikers wat eroverheen gaat. Dat de snelheden zo verschillen (ca 15 voor de stadsfiets, 25 voor de e-bike, 30 voor racefietsers, 45 voor brommers en speed pedelecs) maakt dat er veel meer ingehaald moet worden dan voorheen. De meeste fietspaden zijn daar helaas onvoldoende op berekend. Een één richting fietspad zou eigenlijk minimaal 1,40 m breed moeten zijn, een twee richtingen fietspad 2,20 om al deze snelheden veilig te kunnen accommoderen. Dit zijn niet heel toevallig de minimale aanbevolen breedtes voor fietssnelwegen.
Ja idd - inhalen is altijd een risico volle actie eigenlijk. Juist op de reguliere autowegen wordt dat onderdrukt terwijl we nu op de fietspaden veel inhaalacties zien. De oplossing om dan de brommers en speed-pedelecs weer op de rijbaan te laten rijden vind ik ook ontzettend onverstandig (en onhandig).
Het zou goed zijn als mensen bij aanschaf van een electrische fiets (en al helemaal die extrasnelle modellen) ook even een cursusje zouden krijgen. Het aantal mensen dat in de binnenstad rusrig 25km/h rijdt en dat als 'fietssnelheid' beschouwt is enorm. En dat is ook niet gek, want het gaat zo gemakkelijk op een e-bike dat je helemaal niet het gevoel hebt snel te gaan.

Maar 25 km/h is in de binnenstad wel degelijk aardig snel. En als je een fietspad moet delen met kinderen en uitwijkende shoppers eigenlijk *te* snel.
Een breed fietspad als Bunnik-Utrecht is juíst waar de pedelecs in mijn ogen veel te hard gaan. Links en rechts stromen fietsen, soms 2 breed en laatst met klein kind, ze vliegen er als sluipmoordenaars doorheen. Walgelijk.

En lees ik hier nou dat ze eigenlijk op de weg (max 60) horen, of niet?
Binnen de provincie Utrecht zijn er aantal plaatsen waar je een ontheffing kan aanvragen om met je Speed pedelec op het fietspad te mogen rijden met een max snelheid van 30 KM per uur.
Die stromen fietsen zijn vaak scholieren die graag ook de hele weg claimen ook bij tegemoet komend verkeer, ben blij met een claxon, maar ik laat mij niet de kant in drukken door pubers.
Binnen de bebouwde kom horen brommers en speed-pedelecs op de rijbaan, buiten de bebouwde kom op het fietspad, tenzij door borden anders aangegeven.

Helaas zijn er altijd mensen die de veiligheid van anderen niet willen inzien er gewoon zelf zo snel mogelijk willen rijden. Waar en hoe ze inhalen maakt ze niet uit, of ze anderen in gevaar brengen evenmin, als ze er maar langs kunnen. De max snelheid is voor diezelfde categorie mensen gelijk aan de max snelheid die ze zelf kunnen halen. Inderdaad WALGELIJK.
En dan mag je je ook zorgen maken dat ze je camera van 600 euro niet jatten...
Met zoiets wil je toch ook een soort docking systeem dat je hem erin klikt en als je op bestemming bent er zo uit klikt. Dat ding laat je niet aan je fiets zitten, dan ben je hem kwijt.
Je bevestigt het punt van @Martinez- dat dit vooral iets is voor bezitters van duurdere fietsen.

En niet om lullig te doen maar als je iets te vaak een bijna-ongeluk meemaakt zou je wellicht soms een wat defensievere rijstijl kunnen hanteren in situaties die je herkent als potentieel gevaarlijk. Als je in de kreukels ligt heb je weinig aan "maar het was de schuld van de tegenpartij" :)
Of je nou een dure fiets of goedkope fiets hebt, dat maakt dit product niet goedkoper op. Ik snap best dat iemand die 10,000 euro neerlegt voor een fiets bereid is om meer neer te leggen voor extra's, maar voor een camera met lampje? Ik blijf dat toch wel royaal vinden en kan me haast niet voorstellen dat er geen goedkopere cq betere alternatieven zijn. Kan me best vergissen maar dit klinkt voor mij toch wel erg buitensporig.
https://nl.aliexpress.com...961ac0edd417fb2b20a196bd9

Gebruik ik voor op de motor, werkt echt perfect. Op een pedelec heb je toch ook een helm op? Daarop plakken en klaar.
Plak liever niets op een fietshelm. Lijm beïnvloed de sterkte van de helm en als je verkeerd terecht komt kan zo'n camera op je helm gemakkelijk dwars door je helm je schedel indrukken. Tijd voor spijt is er dan niet meer, maar je nabestaanden zullen wel een uitvaart moeten regelen. Blijf je met die camera ergens achter hangen, dan is de kans op een gebroken nek reëel.

Een fietshelm is berekend om een impact op een stoeprand of zijkant van een paaltje (relatief lange impact-strook) zodanig te verwerken dat je schedel nog heel blijft. Voor meer dat dat zijn ze niet gemaakt! Mijn aanstaande schoondochter is vorig jaar op een paaltje geknald en dankt haar leven aan haar leven, maar ze heeft wel een kwartier bewusteloos gelegen voordat ze werd gevonden en door een trauma helikopter naar het ziekenhuis is gebracht. Had er iets op haar helm gezeten, of was de helm ouder dan twee jaar geweest dan had ze de val niet overleefd.

Waarom ze tegen het paaltje is gereden is een raadsel. Ze kent die weg op haar duimpje. Een camera als dit had een uitkomst kunnen bieden, maar voor een (semi)prof telt elke gram, dus extra gewicht aan een fiets hangen is een No Go.
Eens, ik heb begrepen dat het ski-ongeluk van ene M.Schumacher mede zo veel gevolgen heeft door de Gopro op zijn helm.
of was de helm ouder dan twee jaar geweest
Zo snel al?

Inmiddels begreep ik dat ook snelle afremming van het hoofd erg slecht (de hersenen bewegen dan nog wel) is en dat eigenlijk een soort remweg in de helm ook verstandig is. Dus dat het hoofd niet al te vast in de helm zit. Maar ook weer niet te los natuurlijk. Het is een moeilijke balans.

En inderdaad extra spul aan de helm lijkt me ook erg onverstandig.
In helmen zit schuim wat vervormt bij een botsing, de enige kreukelzone die je hoofd heeft.
En uit ervaring kan ik vertellen dat dat schuim voelt als een heerlijke zachte kussen terwijl je hoofd keihard op het asfalt knalt en ik dit daarom nog hier kan navertellen. Moet er niet aan denken dat er aan die kant van mijn helm nog iets op vastgeplakt zou zijn. De extra hoogte dat het creëert waardoor er andere krachten op je nek komt lijkt mij niet verstandig. Eventueel zou het ook door de helm heen kunnen boren en de constructie ervan zwakker maken.
Dus dat het hoofd niet al te vast in de helm zit. Maar ook weer niet te los natuurlijk.
Juist wel, dit is exact de reden waarom er absorberend schuim in de helm zit.
Mijn speed pedelec helm heeft bovenop gewoon een montage optie voor een camera al zou ik het zelf zeker niet dagelijks gebruiken.
Fietshelmen zijn rare dingen. Ze moeten je beschermen, maar je mag er geen last van hebben. Ze zijn daarom minimaal van gewicht en omdat je hoofd bij inspanning behoorlijk warm kan worden moet er ook nog een veel koeling zijn. Fietshelmen worden daardoor heel minimalistisch ontworpen om met zo weinig mogelijk gewicht veel ventilatie te bieden en toch te beschermen.

Het wordt aangeraden een fietshelm niet langer dan 3 jaar te gebruiken. Voor de keuring worden ze verouderd tot ca 3 jaar. Dan kunnen ze nog steeds een hoofd voldoende beschermen tegen een val van ca 2m hoog op een stoeprand oid. De buitenste schaal mag dan breken. Op volle vaart tegen een paaltje klappen vraagt een helm waarvan de buitenste schil niet breekt, waardoor de druk over een groter oppervlak van het onderliggende schuim wordt verdeeld.
Ook het onderliggende schuim verouderd en zal een klap op een stoeprand of tegen een paaltje minder goed over een groot gebied kunnen verdelen. Een val op een vlakke ondergrond of tegen een autoruit is dat nog geen probleem.

Heeft een helm een keer een klap op moeten vangen, dan kan je die het best direct vervangen. (Semi)profs rijden nooit langer dan een jaar met een helm, maar die krijgen gewoon een nieuwe van de sponsor. Rij je op een racefiets, vervang dan je helm na twee jaar. Rij je op een e-bike, kies dan een zwaarder model en vervang die liefst na 3 maar uiterlijk 5 jaar.
Je kan heel veel onderzoeken doen (je lijstje is ook lang) en elk onderzoek zal andere resultaten geven.

Veel hangt af van hoe het onderzoek is opgezet. Er zit van alles tussen van onderzoek naar ongelukken tot eigen val methodes. In Europa bestaan gestandaardiseerde testen voor de certificatie. Die voldoen prima als een helm op een vlak oppervlak terecht komt. Fabrikanten gebruiken zelf ook testen waarbij ze de helm (uiteraard verzwaard om een hoofd te simuleren) op een buis laten vallen. Afhankelijk van het type raden ze wel aan om de helm na drie tot vijf jaar te vervangen.
Alle onderzoeken tonen aan dat de helmen in kwaliteit achteruit gaan. Wat ze niet meenemen is het gebruik. Een bezwete kop is niet goed voor het schuim. Een veel gebruikte helm van een racefietser gaat daardoor sneller achteruit. Daar (semi)profs bijna dagelijks op de fiets zitten is het geen overbodige luxe om de helm na een jaar af te danken.
Het vriendinnetje van mijn zoon had de helm nog maar drie weken en als je ziet wat daar van over is als je met 32 km/uur op een paaltje duikt schrik je behoorlijk. Het is dat ze toen alweer thuis was met "slechts" een zware hersenschudding, maar anders had ik de drager weinig overlevingskans gegeven. De schuimlaag lag in drie stukken in de stof die de boel nog een beetje bij elkaar hield. Van de shell was eigenlijk niets meer over.

Het meisje wat bij de WK is omgekomen is met volle vaart tegen een boompje terecht gekomen. Ze is daarna nog een stukje weggekropen, maar toen buiten bewustzijn geraakt en uiteindelijk door een schedelbasis fractuur overleden. Het vriendinnetje van mijn zoon reed ook in die wedstrijd mee en ik kan je vertellen dat het een emotionele tijd is geweest. Met die ervaring raad ik iedereen aan om nooit te bezuinigen op een goede helm. Dat betekend niet dat je voor een dure helm moet gaan, maar houdt er dan wel rekening mee dat goedkope helmen sneller degraderen.

Vroeger heb ik ook geraced en achteraf begrijp ik niet dat wij toen nooit een helm op wilden. Die waren toen natuurlijk nog lang niet zo goed als nu, maar ze hadden levens kunnen redden.
Heftig verhaal, en zaken op je helm plakken lijkt me niet verstandig. Echter, ik ben het niet eens met
(semi)prof telt elke gram, dus extra gewicht aan een fiets hangen is een No Go.
Voor een amateur met grootheidswaanzin telt elke gram. Een prof kent het verschil tussen trainen op de openbare weg, en een wedstrijd met een afgezet parcours. Met zoveel uren op de openbare weg, weet een echte prof dat het onverantwoord is om bijv. zonder bel te rijden. Een reparatie-set, camera of goede koplamp zouden daar, naar afweging van de wielrenner, ook bij kunnen behoren.
Ik snap dat idd ook niet zo goed. Met MTB-en had ik er ook last van dat men dan geen bel had bijvoorbeeld, maar die schreeuwen meestal wel weer op tijd.

like die 15gram gaan het verschil niet maken in het bos op de zondagmiddag rit.
MTB-ers kijken veel minder naar het gewicht. Die fietsen zijn door hun stevige bouw en vering zelf al veel zwaarder.
Het maakt geen zak uit of ze er wel of niet op letten, je bent gewoon verplicht een bel te hebben als je op de openbare weg fietst.
Eens, al merk ik zelf dat veel (vaak oudere) mensen niet op een bel reageren en je alsnog een schreeuw moet geven.
Ik beledig oudere mensen niet. Zelf begin ik daar ook steeds meer toe te behoren.
Fair. Zo’n bel is vaak in frequentie vrij hoog. Kan me voorstellen dat een lagere toon het beter doet bij oudere.
Ik ken door mijn wielerverleden en de organisatie van de plaatselijke profronde heel wat wielrenners, (oud)profs, amateurs en (semi)profs uit het damespeleton. Ik weet wat zij meenemen en ja, ook dan telt elke gram.
Een tasje aan de fiets hangen is een No Go. Alles moet in het shirt. Wat er meegaat is: een lichtgewicht binnenbandje, twee lichtgewicht bandenlichters, een paar rubber stripjes (daar repareer je tubeless banden mee) en twee gaspatronen. Afhankelijk van de lengte van de rit één of twee bidons, een paar repen en een paar gelletjes. Niet te vergeten natuurlijk de fietscomputer en de telefoon.
Ja ik ken ook iemand (en dat is een prof) die wel eens 70 km gaat fietsen met haar hond op de rug.

Bij de amateurs zie je steeds vaker een achterlicht (knipperstand), ook die met camera. De koplamp gaat alleen mee met avondritten, maar als die gecombineerd is met een camera verandert dat wellicht.
maar voor een (semi)prof telt elke gram, dus extra gewicht aan een fiets hangen is een No Go.
Voor tijdens de wedstrijden misschien. Niet tijdens een training of vrije-tijds-ritje.
Die lui hebben een hekel aan elk grammetje te veel. Of het nu een wedstrijdje is of een ritje met schoonpa op een loodzware driewieler is doet er niet toe. Een fiets moet zo licht mogelijk zijn. Het enige extra gewicht wat mee mag moet gegeten of gedronken kunnen worden.
Op de motor heb je toch ook een helm? 😅
Een motorhelm is van een heel andere orde als een helm voor een speedpedelec, wat ook weer eentje van een heel andere orde is dan een standaard fietshelm.
Dan zou ik toch liever een aparte lamp en camera hebben.
Garmin is voor zover ik weet geen producent van fietsverlichting. En zeker op een pedelec wil je goede verlichting, en zeker geen verlichting op een aparte batterij maar op het lichtsysteem van de fiets.
Garmin maakt al jaren Varia fietslampen met een ingebouwd radarsysteem, die geeft aan als er een auto achter je zit en met welke snelheid deze komt aanrijden. Het is echt heel handig als je met andere fietsers in een groepje rijdt, want als je achter iemand fietst met zo’n ding herkent ‘ie de auto achter je (ondanks dat jij ook achter dat lampje zit) en waarschuwt hij je ervoor dmv het achterlicht.
Kom te vaak een situatie tegen waarbij het net niet is
mogelijks is de oorzaak niet extern te zoeken.
Speed pedelecs zijn ook best een zeldzaamheid. Gisteren voor de tweede keer eentje gezien sinds ik bestuurder ben (zeker 25 jaar) en in eerste instantie ben je verbaast. Wat doet die fietser hier. Kom je dichterbij dan zie je de nummerplaat dan is het “oh ja”.

Daarna ben je na 2km achter eentje te zitten die midden op de rijbaan blijft rijden het wel een beetje zat. Gedraag je sociaal en dan krijg je sociaal gedrag terug. Uiteraard zijn er uitzonderingen, wat vaak ook weer een reeks aan irritaties vooraf is gegaan.

Dan ben jij het dupe van je mede pedelecs bijvoorbeeld.
Daarna ben je na 2km achter eentje te zitten die midden op de rijbaan blijft rijden het wel een beetje zat. Gedraag je sociaal en dan krijg je sociaal gedrag terug.
Net als op de motor moet je defensief rijden met een speed pedelec, anders krijg je inhaalacties op dezelfde rijstrook en moet je maar hopen dat je niet de berm in geduwd word met alle gevolgen van dien op die snelheid.

Maar wel doortrappen uiteraard, zodat je het verkeer niet achter je ophoudt.
Voordeel van een motor is dat hij ook harder kan. Zelf motor rijder.

Een pedelec mag en kan niet harder.

Defensief is OK maar niet te lang of frustrerend.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 10 april 2025 14:10]

Kan je niet gewoon een GoPro of iets dergelijks gebruiken?
Gefeliciteerd, een GoPro a €180- helpt je verder..
Bedenken van (fabrieks)prijzen is een vak. Veel merken hebben daarom prizingconsulents in dienst. Ik heb dat een keer voor een schoenenfabrikant gedaan.
De prijs wordt niet alleen bepaald door de som van de onderdelen plus productiekosten en een deel van de R&D, maar ook door de doelgroep waarvoor het is bedoeld. Met een wat luxere uitstraling moet je de prijs wat hoger stellen, voor een basic product vraag je een wat goedkoper uiterlijk en hoewel de overige kosten dan gelijk kunnen zijn reken je daar wel een lagere prijs voor.
Een lamp met camera is een puur luxeproduct en dan gooi je als fabrikant 70 tot 100% bovenop de kostprijs.

Zo'n lamp met camera koop je niet alleen om je fiets te beschermen, maar vooral als bewijs bij een ongeluk. Dat kan schade aan je (dure) fiets zijn, maar ook eigen lichamelijke schade. Medische kosten kunnen immers behoorlijk in de papieren lopen.
Ze kunnen beter value based pricing toepassen. Naar waarde ten opzichte van alle concurrentie de prijs bepalen. Wat ze nu doen is zichzelf compleet uit de markt prijzen. Er zijn zoveel alternatieven die beter en goedkoper zijn.
Ze doen juist aan value-base pricing. Het merk Garmin is al geld waard omdat dat voor een kwalitatief goed product staat. Fietscamera's zijn nog schaars en gecombineerd met een lamp (al is de lichtopbrengst matig voor een racefiets) is uniek, zeker als je die kunt koppelen aan een achterlamp met camera en ongeval detectie. Dat mag wat kosten. Als er concurrentie komt zullen die hun prijzen afstemmen op wat er dan op de markt is en Garmin zal daar mogelijk op reageren.

Dit is overigens een introductieprijs en over een half jaar zal de prijs ongetwijfeld wat dalen.
Dit lijkt mij ook eerder gericht op landen waar de veiligheid van fietsers een stuk minder gegarandeerd is, zoals bijvoorbeeld de VS, waar je eigenlijk altijd gedwongen wordt om op de drukke weg te fietsen.
Tsja, als je weinig fietst heb je er niet veel aan. Maar als je veel en lang woon werk fietst en ook in donker en met regen en de afgelopen 22 jaar gemiddeld 6 aanslagen per dag op je leven moet meemaken is deze camera van groot belang. Heb zelf met een camera gefietst en het gedrag van automobilisten, vrachtwagens, tractoren, motoren, bromfietsers, fietsers, wandelaars, enz. is van ongekend dramatisch slecht en zelfs walgelijk niveau. En als het misgaat staan ze vrijwel direct de schuld op de ander af te geven.
In mijn auto van 50k zou ik dit niet eens overwegen, laat staan een fiets.
K zou het wel doen. Ook met politie erg handig. Die hebben namelijk geen enkele manier om correct een elektrische auto te bemeten onder acceleratie, dus gaan ze uit van snelheid over zelfde afstand en dan eigen top. Een auto die bij lange na niet zo snel op trekt als een elektrische auto heeft altijd een aanzienlijk hogere top nodig om dezelfde afstand af te leggen in dezelfde tijd. Op 300-500 meter is dat al gauw 10-15km hoger. Dat is een fikse boete kan ik je vertellen.

Een dashcam met GPS functionaliteit is echt superhandig. Al was het maar voor bewijsvoering.
Niet voor op de stations fiets in elk geval. Mijn lampje van 2 euro en versleten snelbinders worden er zelfs al afgejat.
Mijn hema fietslampjes worden aan de lopende band gejat. Dit is ook binnen 5 seconden weg.
Dat en dat je dit dus absoluut niet op je fiets moet laten zitten als je 'm ergens neerzet. Zo'n ding vergeet je veel te gemakkelijk naar mijn idee.

Verder een prijs die inderdaad helemaal nergens op slaat, ook al heb je een fiets van 10k. Ze hebben ook nog een achterlicht met radar die volgens mij zo'n beetje in dezelfde categorie zit. Blijkbaar verkoopt dat ook al goed, dus denken ze dat ze dit ook wel kunnen proberen...
Wat heeft de waarde van de fiets nu weer te maken met de waarde van een camera die je er eventueel op gebruikt?
Op een fiets van 200 euro ga je al helemaal geen camera monteren, me dunkt. De camera (die je wss voor verzekeringsdoeleinden/schuldvraag) aanschaft kost dan al snel meer dan 2x zoveel dan dat je fiets waard is.

Dan kan je beter 2 reservefietsen van 200 euro kopen en alvast stallen. Daarnaast lijkt me dit nogal gevoelig voor diefstal. Een stationfiets zou ik deze dus al nooit op monteren, maar wel op mijn racefiets (als ik dit product al zou aanschaffen).
Je koopt de camera toch om mooi beeld te maken? Wordt niet mooier of slechter naargelang de fiets mooier of slechter is
Ik val zelf vooral enorm over de 12 eu per maand om dingen naar de cloud te laten sturen.
En dan wordt je van achter aangereden
880euro voor 2 camera's die je dus zeer geregeld op moet laden en nooit aan je fiets kan laten zitten. Lijkt me toch wel een niche product, misschien iets voor de racefietser?

Al zie ik vooral de racefietser zich vaak slecht gedragen in het verkeer...
Iedereen gedraagt zich als een debiel in het verkeer. Het is dat een normale fietser geen 40 kmh gaat en je meer tijd hebt dat je het merkt bij een racefietser. De meeste automobilisten doen sowieso maar wat en kennen niet eens de helft van de verkeersregels lijkt het.
De verbazing over spitsstroken ieder ochtend is ook weer groot. Vooral als ie aan de rechterkant ligt en er dus een enkele doorgetrokken streep ligt.

Die groene pijlen erboven betekenen dat die witte streep niet op die manier geldig is. O-)
Dit zou verplicht moeten zijn op elke e-bike, met name voor (slechthorende) ouderen.

De beelden is een leuke gimmick, maar de meldingen voor verkeer hebben wel degelijk een toegevoegde waarde.

[Reactie gewijzigd door P-aul op 9 april 2025 16:01]

Of je fietslamp gejat :')
Je hebt dadelijk een aparte rugzak nodig voor de spullen van je fiets waarvan je bang bent dat ze gejat worden: fietscomputer, accu, voorlicht...
Of je neemt gewoon een analoge fiets, je weet wel zo als je ouders/grootouders hadden, een met trappers, een dynamo en een terugtraprem. Is het een kwestie van dubbel op slot zetten aan een goed fietsenrek, en 99 procent kans dat die er nog compleet staat bij terugkomst.
De fiets staat er, maar dat lampje met camera wordt er gewoon afgerukt hoor. Samen met je zadel.
Ik fiets zelf op een Gazelle van ik denk 35 jaar oud (ook echt van mijn oma geweest), dus persoonlijk hoor je mij niet klagen :)
Lampjes van de Action laten ze ook gewoon zitten.
Maar dan staat dat natuurlijk op de beelden van je achterlicht met camera! :+
Maar serueus, die bestaat al langer. De RCT715
Los van dat ik e afvraag wie zoveel geld voor een lamp met camera op zijn fiets over heeft, een automatische upload via wifi lijkt me weinig zinvol als je op de fiets zit. Of je moet een hotspot met je telefoon maken, maar dan nog... Ga je die beelden zitten terugkijken? Als je dat wilt zullen het specifieke beelden zijn, kleine moeite om even aan je computer te hangen lijkt me.
Een automatische upload met wifi is ontzettend nuttig. Zodra ik thuis kom met de fiets upload mijn fietscomputer mijn data naar de cloud en naar bijvoorbeeld Strava. Ik hoef zelf niets meer te doen en kan zodra ik er zin heb de data analyseren.

En of iemand de beelden gaat terugkijken? Geen idee maar ik neem aan dat degene die zo’n camera koopt dat wel eens zal doen. Net zoals bijvoorbeeld mensen hun dashcam filmpjes soms terugkijken.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 9 april 2025 15:32]

Wat gaat strava dan met die beelden doen? Er zit (zover ik het artikel lees) geen GPS in.
Strava gaat voor zover ik weet geen beelden uploaden. Mijn fietscomputer maakt ook geen beelden.
Dat zal dan waarschijnlijk samen hangen met het Vault abonnement dat Garmin op agressieve manier probeert te pushen.
Ik vraag me inderdaad af of hier veel markt voor is voor een fiets in het verkeer. maar het feit dat de set compatible is met gopro montage, verwacht ik dat ze hopen dat het in die categorie gaat vallen, al zou ik mountainbiken in het donker toch ook wel dapper vinden.
In fietsland Nederland waar de fietser een beschermde soort is niet. In de rest van de wereld kan het wel veiliger gevoel geven aan fietsers als ze bewijs hebben als ze van hun sokken gereden worden.
als ze van hun sokken gereden worden.
Camera van voren + aanrijding van opzij of van achteren.... :'(
En de camera op een fiets stuur gaat alle kanten op.... veel meer dan de dashcam bij een auto. Erg onhandig dus....
Garmin heeft al langer een camera met radar die naar achteren kijkt, dit is een aanvulling. En lang niet alles hoeft een fysieke aanrijding te zijn. Hoe vaak zie je op de fiets bijna ongelukken? Ik vaak genoeg, paar dagen geleden nog een appende bestuurder die geen voorrang gaf op de rotonde. Als ik daar toch opgeklapt was, dan was die paar seconden beeld van daarvoor best veelzeggend.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 9 april 2025 16:02]

En lang niet alles hoeft een fysieke aanrijding te zijn.
Gelukkig niet maar dan is het ook: en door.... ;)
Hoe vaak zie je op de fiets bijna ongelukken?
Vast heel vaak - maar daar heb je de camera niet voor nodig toch?
Bijna elk weekend kan je op vrijdagavond georganiseerde mtb-tochten rijden in België. Gebruik even zoektermen vtt en nocturne.
Dit is iets voor sportfietsen (racefiets of mtb). Als ik de Mont Ventoux op fiets, heb ik ook een camera (goedkope namaak GoPro) onder mijn fietscomputer hangen, naar die beelden heb ik al wel eens terug gekeken. Ik heb ook een lamp die ik op die mount kan hangen, maar moet dus kiezen of ik wil filmen of licht hebben. Een groot deel van het jaar heb ik geen licht op mijn fiets nodig, ik probeer overdag te rijden, maar bij schemering heb ik toch liever verlichting om zeker gezien te worden.

Het automatisch uploaden lijkt me ook handig want GoPro mounts kunnen een gedoe zijn, dan kan ik die camera/lamp gewoon aan de fiets laten. Voor het opladen van het elektronisch schakelsysteem (Shimano Di2) moet ik toch ook de hele fiets in de buurt van een stopcontact zetten, al moet dat niet zo regelmatig opgeladen worden.

Ik heb er wel zelf geen €550 voor over, maar mijn collega heeft op zijn racefiets een Lupine lamp van +€300 dus er is wel een groep die dat er voor over heeft. Als de lamp vergelijkbaar is natuurlijk.
Het idee is leuk maar de prijs is echt idioot.
Dat komt omdat de kop is omgedraaid om het leuker te maken.

"Garmin introduceert op fiets mountbare 4k-camera voor 550 euro met lampje" klinkt heel anders
Klinkt anders maar blijft even duur.
Klinkt een stuk beter, maar denk dat de clickthrough rate van de huidige titel beter werkt voor de inkomstenstroom. Zeker gezien het aantal reacties onder dit artikel vs andere artikelen van vandaag ;)
(...) Garmin introduceert op fiets mountbare 4k-camera voor 550 euro met lampje" klinkt heel anders.
Ja, want dat klopt niet: in jouw zin kost die camera "550 euro met lampje".

'Garmin introduceert 4K-camera/fietslamp-combi voor 550 euro' is ook "omgedraaid" en klopt wel.

(Maar goed, semantiek, yadda-yadda-yadda.)

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 9 april 2025 17:17]

automatisch videobeelden op wanneer een incident wordt gedetecteerd

En een fietser wordt altijd van voren aangereden?
Als jij iemand aanfietst ligt er meer bewijslast bij jou dat je onschuldig bent, dan dat je van achteren wordt aangereden. Zelfde met dashcams in auto's.
Veel berichten over dat het te duur is, maar wij gemiddelde Nederlanders waar praktisch gezien iedereen een stadsfiets heeft en op relatief veilige paden kan fietsen, en waar fietsen meer een noodzakelijk vervoersmiddel is dan een sport/hobby, zijn dan ook niet de doelgroep.
De doelgroep zijn wielrenners in het buitenland, die op relatief onveilige wegen moeten fietsen. De prijs is duur, totdat je met een dure carbon bike een val maakt omdat iemand anders een fout maakt, en je geen bewijs hebt voor de verzekering. In een land als de VS loop je dan als snel duizenden dollars mis, en afhankelijk van de ernst zelfs tienduizenden dollars.
Houd je fiets licht en je portemonnee zwaar en plak voor 20% van dat bedrag zonder maandelijkse lasten een 2e hands GoPro op je helm
Het is inprincipe een gaaf product (afgezien van de prijs). Ik denk dat dit ook op een hele specifieke markt is gericht. Enige waar ik bang voor ben is dat je volgens mij vaker van de zijkant geraakt zal worden op een fiets. Dan heb je dus niks aan die camera. een 360 view camera zou beter zijn.
Een beetje fietser maakt de set compleet met een Varia™ RCT715. Radar, camera, achterlicht a 400 eu :+
Ik blijft wel mijn 200 euro DJI osmo action 4 + 30 euro led lamp gebruiken
550 euro ??!! Voor dat geld moet dit wel een fantastisch en wereldschokkend voorlamp met camera ( of camera met voorlamp ) zijn ... maar het is een Garmin en daarmee heb ik niet zulke beste ervaringen. Dus zou het mij hoogst verbazen dat dit werkelijk zo'n high-end apparaat is, wat het gezien de prijs toch eigenlijk wel zou moeten zijn !

Maar serieus, wat dacht Garmin toen ze deze camera/voorlamp ontwikkelden en deze prijs al in gedachte hadden .... 1 april misschien ?

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 9 april 2025 16:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.