Dertien Amerikaanse staten klagen TikTok aan om schaden van kinderen

Dertien Amerikaanse staten hebben TikTok aangeklaagd omdat het bedrijf bewust de gezondheid van kinderen zou beschadigen en het publiek hierom zou misleiden. De openbaar aanklagers willen dat TikTok zijn gedrag aanpast en boetes betaalt.

TikTok zou zich bewust op kinderen richten omdat zij nog niet goed om kunnen gaan met verslavende content, zegt de openbaar aanklager Rob Bonta van de staat Californië. Hij zegt, evenals de andere openbaar aanklagers, dat TikTok heeft bijgedragen aan de geestelijke gezondheidscrisis onder Amerikaanse kinderen. Letitia James, openbaar aanklager in New York, zegt dat kinderen zich ook fysiek pijn hebben gedaan of zijn gestorven door TikTok-challenges.

De openbaar aanklagers verwijzen naar onderzoek waaruit zou blijken dat in 2023 63 procent van alle Amerikanen tussen de dertien en zeventien jaar oud TikTok gebruiken. De meesten gaven aan TikTok dagelijks te gebruiken, 17 procent van de tieners zou 'vrijwel altijd' op TikTok zitten.

De staten stellen dat TikTok gebouwd is op een businessmodel waarbij de tijd die jonge gebruikers er doorbrengen zoveel mogelijk wordt gemaximaliseerd. Het platform verdient hier via targeted advertenties geld aan. Onder meer het algoritme, de schoonheidsfilters, autoplay, oneindige scroll, TikTok Stories en Live, pushnotificaties, en likes en comments worden als schadelijke delen van TikTok genoemd.

TikTok heeft wel maatregelen om schadelijke gevolgen onder kinderen te beperken, maar deze werken niet goed, stellen de staten. De schadelijke gevolgen van het platform zijn juist veel groter dan TikTok erkent, 'en TikTok prioriteert veiligheid niet boven winst', stellen de staten. Daarnaast doet TikTok er niet genoeg aan om gebruikers onder de dertien jaar te weren. Naast Californië en New York doen Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, North Carolina, New Jersey, Oregon, South Carolina, Vermont, Washington en Washington D.C. mee aan de rechtszaak. TikTok zegt volgens Reuters het oneens te zijn met de aanklachten en zegt dat ze 'onjuist en misleidend' zijn.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-10-2024 • 15:35

39

Lees meer

Reacties (39)

39
38
21
1
0
10
Wijzig sortering
Ongeveer vijf weken geleden was ik in China en daarna in Japan, en de content die TikTok daar laat zien, is echt van een heel ander niveau. Het is veel educatiever, zoals video's over het maken van pinhole camera's, tekenen, en meer. Dat TikTok in Amerika zo'n chaos lijkt te veroorzaken, komt simpelweg door de bizarre challenges en influencers die steeds grenzen opzoeken. In Azië wordt TikTok juist gebruikt als een leerzaam hulpmiddel.

Westerse landen begrijpen het gewoon niet en laten die gevaarlijke challenges toe, samen met influencers die hun kijkers op een negatieve manier beïnvloeden. TikTok doet hier eigenlijk niets verkeerd; het probleem ligt bij de manier waarop het in sommige landen gebruikt wordt. Amerika lijkt stuurloos, zonder een platform van het kaliber zoals TikTok in Azië.
Wil je zeggen dat het algoritme dag in Azië gebruikt wordt anders is dan dat in de VS? Of dat kinderen daar totaal andere interesses hebben? Want het gaat er bij mij maar moeilijk in dat kinderen per land zo fundamenteel verschillen van elkaar en dat er niet in alle landen mensen zijn die hier geld aan willen verdienen.
Want volgens mij is het concept TikTok op zichzelf het probleem niet. Je kunt daar zowel brainrot als educatieve content op vinden, maar bepalen de algoritmes uiteindelijk waar je mee plat gegooid wordt.
Nog even afgezien van hoe educatief filmpjes van zo'n korte duur over het algemeen zijn natuurlijk.
Wil je zeggen dat het algoritme dag in Azië gebruikt wordt anders is dan dat in de VS?
Dat klopt ja[bron]. Het is bekend dat TikTok in thuisland China educatieve inhoud voorschotelt en daarmee het intellect wellicht wat omhoog haalt, terwijl de Europese en Amerikaanse versies 'hersendode' inhoud voorschotelt. Dat zou over een paar decennia echt wel een verschil kunnen zijn!

Een quote van de link: "Douyin promotes educational, patriotic, and skill-based content aligned with Chinese government objectives. While TikTok promotes entertainment, trends, and challenges, dance routines, comedy skits, and beauty hacks."
Uh ja ok maar dan heb je het dus over 2 verschillende platforms, die dezelfde techniek gebruiken en TikTok is dan alsnog dezelfde TikTok als in het westen. Dat zij daar ook een andere variant, Douyin, hebben die gebruikt wordt als "educatief" staat daar dan toch los van?
Overigens mag je je best hardop afvragen of die, door de staat gestuurde "patriotic content" wel zo goed is voor het kinderbrein, maar dat is een andere discussie.
Volgens mij heeft China al die schadelijke content verboden en moet TikTok dat (actief) weren.
Hierdoor krijg je gelijk ook andere (betere) content te zien. Die brainrot content is er immers niet.

In de USA (of breder: de westerse samenleving) hebben we zo'n verbod niet ingesteld. En wat je ziet, doet men volgen, waardoor een brainrot filmpje algauw opvolging krijgt en je dus minder educatieve content krijgt. Een platform is zo goed als hun slechtste content.
Kinderen beter voorlichten en opvoeden is geen optie verder? Er zijn flinke campagnes met "don't do drugs" maar "don't do tiktok" is blijkbaar te ingewikkeld.
Ik heb altijd dubbel gevoel bij dit soort zaken.

Ene kant vind ik dat bedrijven zeker hun verantwoordelijkheid moeten nemen in dit soort dingen maar aan de andere kant vind ik dat je als ouder ook je verantwoording moet nemen.

Mijn dochter(10) heeft sinds kort een mobiel en wil nu ook op tiktok. Vind het heel lastig om te bepalen want als ze in een verkeerd algoritme terecht komt krijg ze dingen voorgeschoteld die ik niet bevorderlijk acht voor haar. Aan de andere kant kan ze ook in het algoritme terecht komen met kittens en domme dansjes en daar zie ik dan niet direct een probleem in (al zijn domme dansjes dom :+ ).

Als we haar uiteindelijk dan toch op tiktok zouden laten gaan, vind ik het ook de verantwoording van haar moeder en mij om in de gaten te houden wat ze doet.
vind ik het ook de verantwoording van haar moeder en mij om in de gaten te houden wat ze doet.
Hoe was je van plan dat te gaan doen?
Heeft het platform 'audit' mogelijkheden om bij te houden wat er gedaan wordt?

En dan nog, de praktijk wijst toch uit dat dat de problemen niet voorkomt?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 9 oktober 2024 16:07]

Door af en toe mee te kijken. Doen we nu ook bij dingen als snapchat bijvoorbeeld.

We hangen er niet als een helicopter boven. Je kunt ook niet alles voorkomen maar vind het altijd goedkoop om enkel naar, in dit geval, tiktok te kijken en zelf niks ondernemen.
Wie zegt dat er zelf niks ondernomen wordt?
Precies. Het een sluit het ander niet uit.

En bovendien heeft niet ieder kind even adequate opvoeders. Moeten we die dan maar overlaten aan iedere gril die techindustrie met behulp van miljardeninvesteringen kan verzinnen? Dit is de 'een beter milieu begint bij jezelf' insteek; diffusion of responsibility

https://theness.com/neuro...fusion-of-responsibility/
Moet je niet sowieso 13 zijn om op sociale media te mogen?
"Kinderen jonger dan 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders voor een account waarmee ze gegevens delen met een bedrijf" kijk eens aan, je had het bijna "goed" bij het rechter eind.
;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 9 oktober 2024 18:26]

Je kan goedkeuren welke filmpjes ze ziet.
Voorlichten en opvoeden door ouders die er geen ernst in zien want weten niet wat TikTok is of vinden het een leuk app met filters en dansjes.
Een ouder vindt het niet raar dat een kind 10 uur per dag op dezelfde app zit?
Sommige helaas niet. Veel kinderen krijgen gewoon zo’n apparaat in hun handen gepropt. Maar of je nu 1,2 of 10 uur in dat vergif zit maakt ook niet echt uit.

Veel kinderen worden door hun kinderen opgevoed met doelloos filmpjes kijken en maar scrollen. Heb het hier ergens wel eens gepost, in een restaurant waar een kind van een jaar of 2 of 3 met een tablet en een telefoon bezig werd gehouden want hij kan niet kiezen wat hij moet kijken.
Nu is dat extreem maar niet uitzonderlijk.
Ik zou het oprecht al knap vinden als mijn kind langer dan 30 minuten op dezelfde app zit (want dan schopt de ouderlijk toezicht meuk ze eruit). Bovendien zijn social media zoals tiktok niet toegestaan.

[Reactie gewijzigd door Azenomei op 9 oktober 2024 20:45]

En je kinderen zijn nog niet zo gehaaid dat ze dat omzeilen?

Mijn neefjes en nichtjes omzeilen bijna alles en als het ze niet lukt schakelen ze wel de hulp van hun vriendjes en/of het internet in.

Ze mochten ook niet op tiktok maar via omwegen zitten ze toch gewoon op tiktok.
Kinderen beter voorlichten en opvoeden is geen optie verder?
Is *ook* een optie, maar het is niet "of of".
Ja dat bedoelde ik met "verder" :)
Kinderen beter voorlichten en opvoeden is geen optie verder? Er zijn flinke campagnes met "don't do drugs" maar "don't do tiktok" is blijkbaar te ingewikkeld.
Goed voorbeeld, (de meeste) drugs is wel verboden namelijk :+

Dus blijkbaar is er een verbod EN voorlichting nodig en dan kom je er nog niet want het is niet alsof er geen drugsproblemen zijn in de VS ofso...
Gelukkig zijn kinderen gehoorzaam en is "don't do drugs" heel effectief geweest.
Nee, zeker niet. Social media bedrijven zetten nogal wat dark patterns in om de aandacht van mensen te gijzelen. Jouw aandacht is hun verdienmodel...
En helaas zijn mensen minder sterk dan de psychologische manipulatie achter deze dark patterns.

Dus "opvoeden" en "eigen verantwoordelijkheid" (ook van volwassenen) is niet meer iets waar je nog vanuit kunt gaan wanneer manipulatie in het spel is.
Don't do Instagram? Facebook? YouTube? X? Whatsapp? iMessage?
Oh nee die komen niet uit China?
Ben benieuwd hoe de andere grote spelers hiernaar kijken. Aangezien de modus operandi niet echt verschilt zouden zij ook snel kunnen volgen door een willekeurig partij die de kinderen totaal wil beschermen en iedereen aan gaat klagen.
Nou ik ben blij dat Apple dit allemaal reguleert via de AppStore. En kinderen wil beschermen tegen zulke praktijken. Of lees ik dat verkeerd 8)7
Link
Link

[Reactie gewijzigd door MrKaplan op 9 oktober 2024 16:18]

Heb het bij wijze van test ook een paar weken gehad. Het is een erg verslavende App, oneindig scrollen. En hij lijkt precies te weten wat je leuk vindt. In mijn geval onschuldige dingen als F1, boten en vliegtuigen, maar soms kwamen er ook rare filmpjes voorbij van mensen die live bijv. aan het eten zijn en dat soort dingen.

Merkte dat je ongemerkt als snel een half uur op de bank ligt te scrollen.

Niet goed voor je.

[Reactie gewijzigd door Servowire op 9 oktober 2024 17:21]

Een paar jaar terug kwam er een voorstel van Trump of TikTok te verbannen, en toen was er één en al ophef. Volgens mij was het toen ook met de reden dat het een slechte invloed was, én omdat het een Chinees product is dat mogelijk voor spionage doeleinden ingezet zou kunnen worden oid.

Benieuwd of men er nu wel anders in staat, dan wel om de reden dat het merendeel gewoon complete brainrot content is. Zie nou al hele generaties jeugd als een stel hersenlozen, nog net niet kwijlend, door de content te scrollen, zonder dat ze dit überhaupt lijken te absorberen.

Dat het schadelijk was voor kinderen was toen ook al geruime tijd een probleem.

Jaja kom maar op met die minnetjes, schijnbaar een gevoelige snaar geraakt huh? :+

[Reactie gewijzigd door Chefd op 9 oktober 2024 15:51]

dan wel om de reden dat het merendeel gewoon complete brainrot content is.
Geldt dat voor andere platformen niet ook?
Vast, maar TikTok spant zeker de kroon wanneer het daar op aan komt. En de andere platformen zijn met name met dezelfde trends en features begonnen op basis van wat ze bij TikTok zagen.

Ik geloof ook niet dat een ban het fundamentele probleem zou oplossen, want dan neemt vast een ander medium het over, of komt er gewoon een nieuwe. De wereld zou er niet minder om worden als het zou verdwijnen, en als ze slagen in een blokkade of aanpassing dat er een voorbeeld gezet wordt voor de andere platformen.

Met name omdat de app content en gebruikers mogelijk aangespoord worden dat verslavende systeem te stimuleren. Aldus onderdeel van het probleem waar deze staten zich over buigen.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 9 oktober 2024 16:36]

Nou ik durf zelfs te stellen dat als ze iemand moeten aanklagen, ze naar zichzelf moeten kijken en naar het verleden.
Vrouwen en met name jonge vrouwen zijn de meest beïnvloedbare groep, blijkbaar. Bij mannen zijn er (een stuk) minder problemen te vinden wat betreft invloed buiten hun eigen directe omgeving. Waar mannen als voornaamste probleem porno hebben zijn dat voor vrouwen een stuk meer dingen.

Voor het hele social media gebeuren was er al normale media zoals films en series. Vol met allerlei fantasiewerelden die allerlei verwachting scheppen van hoe bepaalde dingen gaan of tot stand komen, maar waar eigenlijk geen bal van klopt. Iedereen tuimelt erin en denkt: "Ja, zo ging dat vroeger allemaal. Dat is de traditie, de norm," Ja mooi niet dus, Ja krijgen een hele grote groep mensen, vooral vrouwen, hele hoge onrealistische verwachtingen over bijvoorbeeld relaties.
Censuur is altijd lastig, aangezien veel landen daar wetten tegen hebben. Ik heb nooit Tiktok gebruikt in enige vorm, behalve door andere media als Youtube (als in, dezelfde filmpjes). Echter vindt ik het lastig om iets omdat ik het niet vertrouw gelijk te verbieden.

Toen ik jong was, deden jongeren ook dingen die ouderen niet goed vonden. Geweld in games bijvoorbeeld. Ik was als de braverik van de klas verbaast dat jongeren van nog geen 12 bijvoorbeeld schietspellen deden als Call of Duty of Halo. Ook zaten jongeren teveel binnen, keken te veel tv, etc. En Facebook of Twitter stonden later vaak ook laag in het vaandel. (Ik sluit alcohol even uit omdat die regels wel zijn aangescherpt.) En elke generatie heeft dit. Ik hoorde ergens van een oude Engelse tekst die klaagde dat Robin Hood verhalen populairder waren dan kerkpsalmen.

Mijn punt is dat je (jeugd) cultuur heel moeilijk kan verbieden. Misschien moet ergens grenzen door de overheid worden getrokken, als ouders dat niet kunnen/willen. Ikzelf zou een kind nog niet eens een emailaccount geven zonder toezicht. Maar we kunnen niet alles via de staat verbieden waarvan we denken dat het slecht is, althans niet zonder onderzoek, alternatieven bedenken, misschien eerst rantsoenering. Immers is hun jongerencultuur anders dan de onze was en is, en kunnen we niet eeuwig, altijd en volledig voor ze bepalen wat goed of slecht is.
Tsja, lijkt me toch een beter alternatief dan opgroeien met Rottun en 4chan en Liveleak maar wie ben ik..
Tiktok is echt niet anders dan youtube of facebook, dus waarom tiktok wel en die andere 2 niet... Oh wacht die andere 2 zijn van amerikaanse bedrijven en tiktok van een chinees bedrijf.

Dat kinderen challenges doen ligt toch ook behoorlijk aan de ouders die geen toezicht houden.
Nou, dat mag wat mij betreft ook wel voor volwassenen gebeuren en voor meer social media.
En als ik zie hoe deze media volwassenen al (negatief) beïnvloeden dan wordt ik erg verdrietig hoe dit voor kinderen moet zijn :(

Mijn kind hou ik dan ook ver weg bij deze media, hoe jong hij ook is. Mijn partner daarentegen zit in het proces dat zij het konijnenhol wordt ingesleept door urenlang verblijf (wat niet random is, daar zorgen de algoritmes wel voor) op deze social media. Niet alleen met desinformatie maar ook allerlei ideaalbeelden van relaties, romantiek, het rijke, succesvolle leven, hoe je vrouwen moet begrijpen als ze je verrot schelden. In mijn optiek is dat een sociaal verschijnsel dat er altijd al was, echter nu is de penetratie en impact hiervan in de samenleving zó groot dat het mi hele vervelende gevolgen gaat hebben.

Censuur is geen fijn ding, maar de vraag is wellicht wel: Wanneer is iets censuur/onderdrukking en wanneer zijn beperkingen in het 'algemeen belang'?
Ze moeten ook de ouders er op aanwijzen dat ze beter hun kind in de gaten moeten houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.