De Duitse evenknie van de Hoge Raad heeft bepaald dat Facebook-gebruikers in aanmerking komen voor een schadevergoeding na een datalek. Het verlies van controle over persoonlijke data volstaat volgens het hof voor compensatie, zonder bewijs van financiële schade.
Hoewel de eiser in de zaak 1000 euro eiste, stelt het hof nu dat 100 euro een passende vergoeding zou zijn. Het moet nu onderzoeken of Facebooks gebruiksvoorwaarden transparant waren en of gebruikers vrijwillig toestemming gaven voor het gebruik van hun gegevens. Een lagere rechtbank in Keulen had de claim eerder afgewezen, maar moest deze opnieuw beoordelen.
Moederbedrijf Meta verzet zich tegen de uitspraak. Volgens een woordvoerder die met persagentschap Reuters sprak is deze in strijd met recente jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie. Het bedrijf meent dat vergelijkbare claims al '6000 keer' door Duitse rechtbanken zijn afgewezen en stelt dat er geen sprake was van een hack.
De zaak draait om een datalek waarbij onbevoegden in 2018 en 2019 gebruikersaccounts konden vinden door telefoonnummers te raden via de vriendzoekfunctie van Facebook. Criminelen verzamelden zo de gegevens van ongeveer zes miljoen Duitse gebruikers. Een gebruiker klaagde Facebook aan omdat het bedrijf niet genoeg zou hebben gedaan om persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen.