Aqara brengt slimme rookmelder uit in Europa

Aqara brengt zijn slimme rookmelder uit in Europa. Het apparaat communiceert via het Zigbee-protocol met andere Aqara-apparaten in huis, waardoor alle gekoppelde sirenes en rookmelders tegelijk afgaan bij gevaar.

Aqara Smoke Detector
Aqara Smoke Detector

De rookmelder is uitgerust met een sirene van 85 decibel en een rode led-indicator. Via de Aqara Home-app kunnen gebruikers realtime meldingen ontvangen op hun smartphone. In combinatie met beveiligingscamera's kunnen gebruikers direct controleren of er daadwerkelijk brand is. Valse alarmen zijn uit te schakelen via de app, een draadloze minischakelaar of met een vooraf ingesteld gebaar naar de Camera Hub G3.

De rookmelder is compatibel met Amazon Alexa, Apple Home en Google Home, en ondersteunt Matter-over-Bridge. Hierdoor kan het apparaat samenwerken met andere slimme apparaten, bijvoorbeeld automatisch de airconditioning uitschakelen bij rookdetectie. De rookmelder krijgt volgens Aqara een batterijduur van tien jaar. Het apparaat krijgt een adviesprijs van 44,99 euro en is sinds dinsdag beschikbaar.

Door Andrei Stiru

Redacteur

19-11-2024 • 09:00

160

Reacties (159)

159
159
99
6
0
52
Wijzig sortering
ik vind het zo jammer dat deze melders alleen rook registreren, ze zouden ideaal zijn om meteen meer metingen te doen voor de luchtkwaliteit. Maarja, daar kunnen ze dan niet een andere apparaatje voor verkopen natuurlijk.
Het is natuurlijk ook zo dat verschillende stoffen ook efficiënt op eigen plaatsen gemeten moeten worden.
Rook en koolmonoxide kun je bijvoorbeeld niet op dezelfde plek meten i.v.m. gewicht.
Er zijn vele melders die die functies anders weldegelijk combineren...
Dit is een gevaarlijke, maar helaas veelvoorkomende misvatting. Het lijkt logisch om te denken dat apparaat X betrouwbaar is omdat het beide waarden meet, maar dat is niet altijd het geval.

Koolmonoxide heeft ongeveer hetzelfde gewicht als lucht en verspreidt zich daardoor gelijkmatig door een ruimte. Als je koolmonoxide al aan het plafond kunt meten, is de kans groot dat het te laat is en je bewusteloos bent. Daarom is het belangrijk om een koolmonoxidemelder op ademhoogte te plaatsen, afgestemd op de ruimte waarin deze wordt gebruikt.

In tegenstelling tot een koolmonoxidemelder moet een rookmelder juist aan het plafond worden opgehangen, omdat rook stijgt.

Een combinatie van beide in 1 apparaat is dus vrijwel nooit handig.
Dat klopt wel maar daar is wel een nuance bij nodig.
Koolmonoxide komt in een huissituatie normaliter vrij bij onvolledige verbranding. Dus bij een (cv) ketel, kachel of haard. Omdat de lucht én de koolmonoxide dan warm is, stijgt die wel degelijk naar het plafond.

Het is advies van de brandweer is dan ook om CO melders (of combinatiemelders) aan het plafond te bevestigen in dezelfde ruimte als het verbrandingstoestel, of op ademhoogte in andere ruimtes.

Zie ook hier:
https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/
Als je het rapport leest geldt het warme lucht verhaal alleen voor een verbrandingstoestel wat zich in dezelfde ruimte begeeft als de bewoners, zoals een gaskachel.
Maar als het we het hebben over CV's (die vaak in een niet-verwarmde ruimte bevinden, of juist op een zolder waar ook geslapen wordt), moet je wel degelijk op slaap-/leefhoogte de CO-melder monteren.

All in all vind ik het korte advies nog altijd niet helemaal duidelijk omschreven, en uiteraard is elke situatie anders, maar de meest Nederlandse situatie (CV op zolder, waar soms ook geslapen wordt) staat weer niet in het korte advies. Had iets duidelijker gemogen wat mij betreft.
Waar lees je dat precies? Ik zie dat niet terug.

Een CV ketel is net zo goed een potentiële bron van CO als een kachel. De warmte van de verbranding zorgt er voor dat de melder aan het plafond een goede locatie is.
Het enige wat ik lees over een niet-verwarmde ruimte, is dat je een CO melder niet moet plaatsen in een ruimte waar de temperatuur onder de -10 of boven de +40 graden komt omdat de werking beïnvloed (pag. 27).

De conclusie in het rapport is in ieder geval duidelijk; aan het plafond in een 'bronruimte'. Met nog wat extra aanwijzingen voor de exacte locatie.

Een CV op zolder waar ook geslapen wordt is natuurlijk beide, zowel een bronruimte als een slaapkamer. Dan is de belangrijkste plaats de bronruimte (tabel pag. 44) en dus aan het plafond. Hoewel je in dit geval misschien beter niet kunt besparen en een tweede melder plaatsen..
Op een zolder heb je natuurlijk vaak een schuin plafond, daar zijn dan nog specifieke richtlijnen voor aangegeven:
- Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
- Plaats de melder aan de hoge zijde van het schuine plafond.
Ik zou persoonlijk nooit een CO melder aan het plafond hangen. CO is zwaarder dan lucht en zakt. Het vult een ruimte van onder naar boven. Het kan door verhitting stijgen maar dat blijft niet uren tegenhhet relatief koelere plafond plakken natuurlijk. Uiteindelijk vult de ruimte zich van de vloer naar het plafond.

Wij hebben thuis te maken gehad met brandweer n.a.v. CO alarm. CV ketel op zolder naast het trapgat. Het advies was om de melder in het trapgat tussen de 2 verdiepingen in te monteren omdat CO in het trapgat naar de verdiepingen eronder zal zakken.
Dat is helaas een veelgehoorde misvatting. CO is zelfs lichter dan lucht. Maar het verschil is zo klein, dat ze effectief mengen en zich gelijk gedragen.

Koolstofmonoxide 1,25 kg/m3
Lucht 1,29 kg/m3
Wikipedia: Lijst van soortelijke massa's van gassen
Hmm interessant. Ik heb deze informatie des tijds van de brandweer gekregen. Die had ik dus niet zien aankomen.

Dankjewel voor t delen.

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 19 november 2024 16:12]

Goeie info dit, wist ik nog niet. Thanks
bedankt voor deze link!

Ik dacht heel correct mijn koolmonoxide op ademhoogte tegenover mijn cv te hangen, maar dit is dus helemaal niet te bedoeling.

Ga ik meteen even naar kijken. Nooit geweten dit.
Dat laatste is een belangrijk nuance verschil. Dank voor deze info!
Als je koolmonoxide al aan het plafond kunt meten, is de kans groot dat het te laat is en je bewusteloos bent.
Hoe weet je dat? Je noemt dingen een misvatting, maar levert vervolgens geen wetenschappelijke bron?
Het is volledig valide om deze stelling te confronteren en er is daadwerkelijk een bron die het tegenspreekt Een -1 is volledig onterecht, evenals die +2 van het orginele commentaar.

Afhankelijk van de context dient de melder op een specifieke plek gehangen te worden. In de CV ruimte boven/in de buurt de ketel. In elke andere ruimte op ademhoogte (dus slaapkamer/werkkamer hebben andere hoogtes). Zie ook wel de brandweer link van hierboven.

Gezien de zinnigheid en prijs van een CO melder is de enige LOGISCHE plaats de CV ruimte en daar dient de melder aan het plafond te hangen. De context van 99% van de gebruikers is namelijk het huis en ik ken niemand die in elke kamer een CO melder heeft hangen. Of uberhaupt een rookmelder in elke kamer.

ps. ja ja, foute moderatie melden in het forum. Jammer, maar helaas. Dit is kritieke informatie en een commentaar met +2 met gevaarlijke en deels foute informatie moet simpelweg direct benadrukt worden.
Tja maar waar hang je zo'n ding? Rook vang je boven het vuur af. Koolmonoxide onder het lek. Deze apparaten zijn in conflict met zichzelf.
Altijd boven en in de buurt van de ketel omdat in eerste instantie de verbrandingsproducten stijgen door de warme lucht. Boven de ketel zal dus als eerste een verhoogde CO waarde gemeten worden.

Zie ook: https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/
Eén hangt vlak bij de ketel, een hangt vlak voor het trapgat vanaf de zolder waar de ketel hangt op de overloop waar de slaapkamers zijn. Mocht die CO naar beneden komen, dan zou die het moeten oppikken lijkt me.
Maar ontsnappende CO bij je ketel gaat juist omhoog vanwege de warmte. Het werkt zo prima voor je verdieping onder de zolder, maar niet voor de zolder zelf.
Die bij de ketel hangt ook aan het plafond, van de voorzolder naast de technische ruimte.
En die worden vaak afgeraden om precies die reden.
Onzin, je zijn gewoon goedgekeurd en functioneel. Dit is deels gebaseerd op oude, verkeerde of beperkte informatie dat is gaan leven. Zowel de brandweer als de diverse brandpreventie clubs hebben geen enkel probleem met die combinatie melders, ze raden ze zelfs aan in sommige gevallen.

De enige logische plek voor een CO melder (al dan niet combinatie) in het huis van een particulier is in de CV ruimte. Daar dient de melder juist aan het plafond te hangen: https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/

De rest van het huis zijn rookmelders voldoende. Om een normaal huis volledig te voorzien van normale rookmelders kost je al een vermogen, laat staan als je daar 80 euro CO melders op ademhoogte gaat ophangen. Geen particulier die dat doet, op een enkeling na. Ik heb zelf net voor 600 euro aan brandveiligheid besteld voor m'n hele huis en daar zit maar 1 CO melder bij. Ik zou daar echt niet 4 extra melders van 80 euro aan toe voegen.
Dus geen complete onzin hoogstens een nuance.
En dan heb je straks last van koolmonoxide maar hangt je melder aan het plafond en kom je er te laat achter..
Onzin, CO melder moet in de eerste plaats aan het plafond in de CV ruimte. Zie ook: https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/

CO melders in verblijfruimtes voor particulieren komen praktisch niet voor, op een enkele enthousiasteling na. De meeste mensen gebruiken gewoon rookmelders in de rest van het huis en dat is al duur genoeg.
Tja, hoeveel is eigen leven / veiligheid je waard? Die paar tientjes over een periode van 10 jaar lijken me toch een no-brainer?
Ja, maar in tegenstelling tot brand, die overal kan ontstaan, kan CO alleen maar 'ontstaan' bij je CV-ketel of eventueel je fornuis, of open haard oid.
Maar fornuis is een non-issue natuurlijk, want als dat niet werkt heb je dat wel door en meeste mensen hebben geen open haard oid.

Dus, dan is 1 melder in de CV-kast meer dan genoeg. Want die kast zal zich eerst helemaal vullen met CO voordat het pas door de kieren van de deur naar de gang komt.
Idem voor een WC, als je daar een grote boodschap hebt gedaan ruik je dat op de hele wc maar eerst nog niet op de gang, dat komt pas later :-)

Daarom is één CO-melder in de CV-kast genoeg.
Moet je natuurlijk niet de deur van de CV-kast openzetten en tien ventilatoren die naar buiten blazen in die kast zetten want inderdaad, dan werkt het niet :-)
Ik heb ze daarom inderdaad op meerdere plekken, CV ruimte en kachel / openhaard ruimte :)
Inderdaad, bij elke CV of kachel moet je er eentje hebben als je het goed wilt doen!
En verder ben ik het met je eens hoor, beter een keer iets teveel geld uitgeven aan zoiets dan een keer te weinig.
Daarom heb ik ook op elke verdieping (grote!) schuimblussers staan.
Die hele kleine poederblussers, die werken op zich wel maar je hebt er in de praktijk niks aan. Er stond laatst een kartonnen doos buiten in brand met rommel erin, maar ik had al anderhalve brandblusser nodig om dat uit te krijgen. Tuurlijk, als je professionele brandweerman bent kun je er meer mee blussen (de schilder kan ook altijd meer schilderen dan ik met 1 pot verf), maar dat zijn we niet. Dus dan maar liever grotere :-)
Ik heb ook een CO melder staan in elke ruimte waar de schouw van de open haard langs loopt... De schouw zou maar een keer lekken o.i.d.
Nou mijn leven is mij op dit moment 650 euro waard. Om precies te zijn, zijn dat:
1 CO melder in de CV ruimte, 1 hitte melder in de keuken, 7 rookmelders verspreid in de verblijfruimtes en een gang. En een ABE brandblusser in de keuken voor vetbranden. Alle melders zijn daarbij ook gekoppeld, want die 20 euro melders irriteerde ik me aan.

Daarnaast had ik al een blusdeken, een schuimblusser, een goede EHBO kit (plus meerdere verlopen kitjes her en der verspreid) en 4 tourniquetten (auto, huis, werkplek en m'n rugtas).

Ik denk dat ik de basis meer dan voldoende heb gedekt en ik durf te stellen beter dan 90% van de mensen in nederland. 650 euro aan brandveiligheid is een behoorlijke investering die niet veel mensen willen of kunnen doen en dan ben ik nog bewust omgegaan met mijn keuzes, want ik had heel veel meer kunnen uitgeven, zoals melders met een dubbele radio (RF gekoppeld, plus zigbee voor een smart). CO melders in de slaapkamers voegt nauwelijks iets toe als er al bij de enige bron al een melder hangt en ik woon ook niet in een flat waar dat een mogelijk risico zou zijn.
Ik vind het echt een nobrainer, maar bij veel mensen moet het vaak eerst fout gaan bij hun zelf of bij iemand die ze kennen voordat ze er over na gaan denken.

Ik heb bijvoorbeeld ook een ijzeren keukentang op een aantal plekken in huis liggen waar apparaten met accu's gebruikt worden. Zodra die gaan namelijk kun jij ze niet meer aanraken en met een tang kun je ze eventueel (indien het nog kan) weg gooien. Maar dat zijn kleine dingen waar je niet zo snel aan denkt. Hetzelfde als een droger goed schoon houden en dat soort kleine dingen.
Het hebben van voldoende melders is inderdaad een nobrainer, maar het soort, merk, type, gekoppeld, etc. Daar moet je een gedegen en gewogen beslissing over maken. Niet iedereen heeft 1000+ euro liggen om het hele huis te voorzien van de beste veiligheid. De meeste mensen in de bijstand zullen het al moeilijk vinden om 3 melders op te hangen, zelfs al kosten ze 20 euro per stuk in de aanbieding bij de gamma.

Mijn overweging is deels praktisch, deels financieel en deels risico weging. Ik acht de kans op verdwaalde CO in mijn slaapkamer extreem laag. Ik woon niet in een flat, dus ik heb ook geen bron vanuit de buren. Het primaire risico is afgedekt, namelijk de CV ruimte.

Maar over nobrainers gesproken, ik vind persoonlijk ook dat iedereen een EHBO moet hebben of op z'n minst reanimatie kennis. Ik vind nog wel meer dingen een nobrainer op gebied van veiligheid, maar uiteindelijk moet iedereen ook zelf nadenken en een overweging maken wat moet en vooral kan.

Die droger schoonhouden heb ik simpelweg opgelost door een moderne droger te kopen. Het is een warmtepomp die al veel minder risico op brand heeft en hij droogt ook nauwelijks als je de filters niet schoonhoudt, dus je wordt wel gedwongen door het apparaat ;)
CO2 is ook zwaarder als lucht dus die meet je ook niet bij het plafond.

Voor zigbee luchtkwaliteit werkt de Ikea VINDSTYRKA prima overigens.
Over CO2 meters is een CO2-meters voor in huis topic.
En wat CO meters betreft wil je ook een lange batterijduur en juist laag boven de grond meten correctie, @morphje heeft gelijk plafond of ooghoogte, blijkbaar wordt CO2 en CO nogal door elkaar gehaald, dit hoef je normaliter alleen in de buurt van CV, Haard of gasfornuis te meten.

[Reactie gewijzigd door base_ op 19 november 2024 13:14]

Waarom blijft iedereen dit gevaarlijke advies herhalen? Nee dit is fout. Een CO melder moet in de eerste plaats aan het plafond in de CV ruimte. Zie ook: https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/


Edit: Dank je voor je aanpassing. Ik laat het bericht hieronder nog wel even staan, want de boodschap is wel dermate belangrijk en absoluut niet bedoeld als persoonlijke aanval, maar een "strenge waarschuwing" om levens te redden.

CO2 meters en die VINDSTRYKA heb ik ook wel eens naar gekeken, zodra m'n smarthome smarter is dan misschien wel, maar voorlopig is het voor mij niet zo zinnig. Dat ikea is wel leuk trouwens, maar een echte CO2 gekalibreerde sensor is behoorlijk aan de prijs, de goedkopere zijn vrijwel altijd afgeleide metingen van goedkopere sensoren.

[Reactie gewijzigd door morphje op 20 november 2024 11:30]

Ik heb nest melders en die meten ook CO. Kan er zo snel niks over vinden bij deze Aqara's, maar dat zou voor mij toch een reden zijn om toch voor de nest melders te gaan. Hoewel die wel een stuk duurder zijn..
Ik heb een aantal Nest melders hangen, en die hebben nog wel meer voordelen. CO detectie is één, maar ze communiceren ook met een stem melding wat ik heel prettig vind en ze zijn ook bruikbaar als subtiele verlichting. Er hangt er eentje op onze overloop boven, en de ingebouwde bewegingsdetectie laat de led-ring op het apparaat oplichten in het als je eraan komt. Heel prettig bij het naar de WC gaan 's nachts. Ze zijn m.i. ook mooier vorm gegeven dan dit apparaat.

Ze meten overigens helaas niet óók de luchtkwaliteit. Daar heb ik dus een aantal Netatmo's voor staan.
De batterijduur van die Nest melders is ook geweldig, zelfs met de nachtverlichting functie.
Ja, ik alleen werken ze eigenlijk maar met 1 specifieke soort batterijen. Ik had er andere in gestoken en toen begon hij na 2 dagen weer te piepen dat de batterij bijna leeg was. Toen maar diezelfde besteld als waar hij mee kwam. Daar stond in de reviews ook dat iedereen specifiek deze bestelde ivm de Nest rookmelder, omdat hij andere niet pakt
Lithium AA inderdaad, die van energizer zijn gelukkig niet extreem duurder dan normale premium alkaline batterijen en gezien de levensduur niet echt een issue lijkt mij. Je kan ook (dure) li-ion 1.5v AA rechargeable gebruiken, die gaan zo'n 1,5/2 jaar mee (voordat je ze opnieuw moet opladen).
Ik had dus eerst die li-ion oplaadbare gekocht (1.5v), maar toen begon hij dus na 2 dagen weer te piepen. Toen maar over op die andere en dat gaat goed. Maar suf dat hij daar zo kieskeurig in is.
Veel li-ion hebben 1.5v als laadspanning, niet als belastbare spanning. Staat ook zelden goed aangegeven.
Disclaimer: even geen voltage, of rookmelder type bij de hand.

Ik heb ook Lithium AA energizer ik 25 rookmelders. Na een jaar helaas al bij 4 piepjes vanwege lege batterij. De batterijen nagemeten en in elke melder was van 1 batterij de spanning te laag, de ander leek nog in orde.
Ik heb er 18 gen2 'in beheer' (huis, vakantiehuis, ouders en schoonouders), waarvan 14 op batterij. Alles hangt er al minimaal 5 jaar waarvan enkele al 8 jaar. Ik heb nog maar van 3 de batterijen moeten vervangen die ook het meest gebruikt worden met de pathlight functie.

Hoe dan ook kan ik mij niet vinden in jouw reactie want zover ik weet wordt via de app en de lightring gemeld wanneer ze vervangen moeten worden en uiteindelijk is er een gesproken melding (geen piepjes).

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 19 november 2024 11:14]

Dat je je er niet kan vinden begrijp ik uit je eerste bericht. ik geef net als jouw ook alleen aan mijn N=1 ervaring met de batterijen. De rookmelders die ik gebruik waren simpele Alecto SA-43. Indien de rest het wel nog jaren volhoudt waren het maar een paar slechte batterijen maar dat weet ik nog niet.
Ok, vandaar de verwarring gezien we het over de nest protect hadden. Die nest protect staan er om bekend heel lang mee te gaan met batterijen. Dit in tegenstelling tot de Alecto SA-43 waar meerdere reviews de korte baterijduur vermelden.
Let erop dat de Nests na 10 jaar echt ophouden met werken en mogelijk eerder.
De productiedatum is leidend, niet de datum waarop je gekocht hebt of hebt opgehangen.
Die datum vind je in de app of op de achterkant van het apparaat.

Toen ik voor het eerst Nest Protects kocht, waren die al meer dan 2 jaar oud. Dus ze gingen nog 'maar' 8 jaar mee. Een vijfde minder dan zou moeten, hoewel ik natuurlijk snap dat je nooit op dat 0 kan ophangen. Maar moet toch wel binnen 6 maanden, zou ik vinden.
Ik had er 3 gekocht voor 120 euro per stuk.
Toen heb ik gebeld met Nest en hebben ze mij (2/10) * (3*120) = 72 euro teruggeven terwijl ik de apparaten niet eens direct bij hen gekocht had. Supernetjes was dat toen! Was toen ook nog Nest en niet Google.
Geen idee of Google dat nu nog doet, of dat ze zeggen "ZOEK het maar uit" :-)
De gen2 zijn vanaf eerste ingebruikstelling mits verzegeld en voor de gen1 daar was ik inderdaad bekend mee dat dit productie datum is. Dat geld eigenlijk voor vrijwel iedere melder. Als je de gen2 bij google zelf koopt heb je een replacement program maar geen idee wat dat oplevert mogelijk is het alleen afvoer.

Hoe dan ook vind ik dat niet zo heel erg boeiend, voor dit soort dingen geeft ik liever meer uit, helemaal als je er ook meer voor krijgt en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Als ik ze moet vervangen is het ook nobrainer voor mij welke ik dan weer koop.
Ik ben alles met je eens en Nest toen ook met mij, vandaar dat ik ook netjes een deel van het geld terug heb gekregen.
Overigens heb ik net al een Nest moeten vervangen na 9 jaar. Hij bleef maar afgaan, ook al was er helemaal niks aan de hand. Elk uur gingie weer, batterijen vervangen maar dat hielp ook niet. Dus toen apparaat maar vervangen. Sensor zal wel (te) vies zijn geworden na 9 jaar in de keuken waar je toch eten kookt en er dus best wel 'plakstof' op de sensor zal zijn ontstaan.
Nest raad ook af om er een in de keuken op te hangen in directe omgeving van een kookplaat.
Ja, maar hoe ons huis is ingedeeld, soms heb je niet zoveel keus.
We hebben een open keuken en dan ontkom je er soms niet aan.
Heeft altijd perfect gewerkt hoor en reageerde ook heel netjes op aangebrande tosti’s met het gele licht en de aardige waarschuwing.
En ging eigenlijk nooit onterecht af bij het koken of de airfryer.
Maar na zoveel jaar houdt hij dan toch op.
Niet erg hoor, nieuwe gekocht en klaar :-)
Eigenlijk het bewijs van een goed product, als de enige mindere ervaring geen reden is om door eenzelfde product te vervangen :)
Die van mij zitten allemaal op netvoeding, dus over de batterijduur heb ik geen oordeel. Ze hebben wel een backup batterij natuurlijk.
Heb je deze toevallig ook aan Home Assistant weten te koppelen? Heb daar wat moeite mee.
Nee, sorry. Ik gebruik geen HA.
Dank voor je antwoord! :)
Ik heb een aantal Nest melders hangen, en die hebben nog wel meer voordelen. CO detectie is één, maar ze communiceren ook met een stem melding wat ik heel prettig vind en ze zijn ook bruikbaar als subtiele verlichting. Er hangt er eentje op onze overloop boven, en de ingebouwde bewegingsdetectie laat de led-ring op het apparaat oplichten in het als je eraan komt. Heel prettig bij het naar de WC gaan 's nachts. Ze zijn m.i. ook mooier vorm gegeven dan dit apparaat.

Ze meten overigens helaas niet óók de luchtkwaliteit. Daar heb ik dus een aantal Netatmo's voor staan.
De Nestmelders hebben de bijzondere eigenschap dat ze naast rook en CO ook al vroeg schroeiende beginnende branden kunnen registreren. Dit door het type sensor. De meesta andere rookmelders blijken bij rook vaak niet te alarmeren aangezien ze die niet als "brand" registreren. Pas als de brand zo is opgelaaid dat je bijna niet meer weg komt gaan deze af. Het onderzoek hiernaar vond ik echt schrikken.

Naast de Nest is er nog slechts 1 merk wat dit type sensor al heeft. Andere fabrikanten zijn hier nu ook mee bezig. Maar besef dat andere melders wel eens niet of laat kunnen alarmeren, ondanks dat ze aan alle keurmerken en testen hebben voldaan. De huidige testmethoden blijken echter onvoldoende waarheids getrouw in de laboratorium setting.

Nu nog even denken waar ik dit onderzoek vond. Voor zover ik herinner hing de betrouwbaarheid van reguliere melders af van de grafiek die de melders gebruikten om wel of niet alarm te geven bij bepaalde waarden. Door een nieuwe grafiek toe te passen kon de betrouwbaarheid bij reguliere melders ook flink vergroot worden tov. de oude inzichten. Recente melders gebruiken deze vaak al. Oudere melders niet.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 19 november 2024 09:52]

In mijn appartement was ik juist over op de nest omdat deze minder gevoelig was voor alarm geven bij koken. Spekjes in de pan was bij de traditionele melder standaard alarm.
Die Nest rookmelders zijn serieus aan de prijs (we hebben er 5 hangen in totaal). Maar inderdaad, de featureset is fantastisch. Nachtlampje op de hal is zo vreselijk handig.

Ze hangen nu al meer dan een jaar en klagen nog steeds niet over de batterij dus dat zit meer dan goed.
alleen jammer dat je CO niet goed kan meten op de plek waar hij hangt (plafond hoop ik) CO is namelijk lichter ongeveer even zwaar als lucht (N2+O2) CO2 en zal naar de grond zakken. Mocht hij het wel meten ben je ongeveer veel te laat.

[Reactie gewijzigd door gielie op 19 november 2024 10:54]

Is niet 100% waar, in ruimtes met verbrandingstoestel (cv of openhaard) circuleert dit makkelijker rond en is het advies op het plafond te hangen. Andere ruimtes op adem hoogte geadviseerd, in een slaapkamer zal dit dan bij het kussen zijn. Meer info kun je vinden op brandweer.nl/onderwerpen/koolmonoxidemelder-waar-hang-je-die-op
Ik weet eigenlijk niet, waarom een CO meter moet plaatsen bij een cv die afvoer en invoer lucht van buiten haald. Dit is toch dan een gesloten systeem?
Als het systeem heel is wel...
Iets wat lichter is zal stijgen.
Volgens mij moet een CO melder op c.a. 1,4m hoogte hangen. En over het algemeen hang je een rookmelder aan het plafond.
Je eerste CO melder in je huis moet je bij je ketel hangen. En die moet juist aan het plafond. Zie ook: https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/

Gezien de kostprijs van CO melders is dat voor 99,9% van de mensen ook de laatste die ze ophangen.
CO daalt naar de grond en bouwt dan van onderen op naar gelang er meer CO is. Rook stijgt op. Tegen de tijd dat CO de hoogte van de meeste rookmelders bereikt, ben je veel te laat (wellicht dood).

Daarom kun je beter een CO melder los van je rookmelder houden en lager ophangen in de buurt van je CV ketel. Ik heb daarom een CO melder in de CV ruimte staan (laag, in de buurt van de CV ketel) en heb een draadloos gekoppelde CO melder in de slaapkamer. Zodra de melder in de CV ruimte afgaat, dan gaat die in de slaapkamer ook af. De rookmelders (helaas van een ander merk, maar die had ik al en die maken geen CO melder) zijn allemaal bedraad van stroom voorzien met backup batterij die 10 jaar meegaat en zijn gekoppeld. Zodra er een afgaat, dan gaat de rest in huis ook af.

Ik vervang de rookmelders ze om de 10 jaar. Ik ben benieuwd hoe 'slim' en functioneel ze dan allemaal zijn.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 19 november 2024 14:19]

Dit is extreem gevaarlijke en incorrecte informatie. Lees graag even voor je eigen veiligheid!
Je CV ketel CO melder moet juist aan het plafond, omdat de warme lucht in eerste instantie stijgt en daar dus de eerste detectie plaats vindt: Zie ook: https://www.brandweer.nl/...lder-waar-hang-je-die-op/

CO melders in slaapkamers zijn zo goed als zeldzaam voor de meeste mensen, gezien de kostprijs van een CO melder. En meten bij de bron is altijd beter. Gekoppelde melders zijn dan wel weer zinnig en ook de reden voor de melders die ik aangeschaft heb (die zijn wel gekoppeld)
Dank je voor deze informatie!

Goed punt dat als CO ontstaat in de CV ruimte, dat het dan warm zal zijn en daarom eerst zal opstijgen. Echter, het zal wel afkoelen en daarna omlaag zakken, maar het alarm zou dan te laat kunnen zijn (als je toevallig net de CV ruimte in loopt en als CO dan net ontstaat en nog warm is, dus de laag hangende CO meter nog niet op zijn weg omlaag heeft bereikt). Gelukkig is mijn CV ruimte goed naar buiten geventileerd (mechanische afzuiging naar buiten, verse lucht via raamroosters naar binnen).

Ik zal de boel optimaliseren. Kleine moeite in mijn geval om de CO meter in het CV hok te verplaatsen.

De CO meter in de slaapkamer (die gelukkig wel op de juiste hoogte en plaats is bevestigd) is er enkel om het CO alarm (gemeten in de CV ruimte) ook in de slaapkamer af te laten gaan. Hij zou ook nog als backup kunnen dienen indien de CO meter in het CV hok faalt.

Tot slot, zo duur is het spul nou ook weer niet tegenwoordig. Mijn leven is het wel waard.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 19 november 2024 13:55]

Ik heb toevallig net 650 euro aan brandveiligheid besteld (1 CO, 1 hitte en de rest rookmelders). Dat vond ik persoonlijk al gortig genoeg. 4 extra CO melders voor de verblijfsruimtes werd wel erg gortig en voegt in mijn situatie niet heel erg veel toe.

Niet in de minste plaats dat ik in een "goed geventileerde" woning uit de jaren 70 heb ;) Maar qua risico moet ik ook een afweging maken tussen goed genoeg en prijs. En ik ga de huidige eisen al ruimschoots voorbij
Dat is best aan de prijs. Ik zat een flink stuk lager voor 9 bedraad gekoppelde rookmelders (inclusief batterij voor 10 jaar) en 2 draadloos gekoppelde CO melders. Betrouwbare merken uiteraard bij een betrouwbare webshop die daarin gespecialiseerd is.
Bedrade melders zijn inderdaad goedkoper en ik heb een afweging gemaakt qua prijs kwaliteit verhouding. En ik bedenk me ook dat ik er een ABE brandblusser erbij heb zitten in dat bedrag.

Ik wilde wel perse een melder die zowel rook als hitte detectie deed en dan worden ze wel gelijk een stukje duurder. Gekoppelde CO melders van hetzelfde merk waren wel gelijk 85 euro, dus gelijk 340 euro extra als ik ook de slaapkamers en woonkamer wilde doen. Dus dat is wel erg gortig voor een heel klein beetje extra risico afdekking.

Uiteindelijk is alles een afweging.
Luchtkwaliteit sensoren zijn echt ontzettend duur. Als je een professionele van 1000 euro naast een luchtververser plaatst, zul je zien dat de waardes totaal niet overeenkomen. Het zou dus puur een gimmick zijn.
Ik weet niet wat jij precies bedoelt met een luchtkwaliteitsensor, maar voor minder dan €1000 kun je echt wel (meer dan) voldoende meten voor een thuissituatie.

Voorbeeldjes van sensoren van hoge kwaliteit:

Sensirion SPS30 fijnstofsensor €43,50
Sensirion SCD41 CO2 + temp + luchtvochtigheid: €27

Dit zijn sensoren van een Zwitserse fabrikant, waarbij de nauwkeurigheid duidelijk in de specificaties zijn terug te vinden. De prijzen voor een fabrikant die een kant-en-klare sensor bouwt zijn natuurlijk nog veel lager; die koopt de sensoren in bulk en niet per stuk bij een Nederlandse webshop :P

En het kan nog goedkoper. Zelf gebruik ik in de tuin en kijken een SDS011 fijnstofmeter van €25. Dit is ook dé sensor die bij het samenmeetproject https://sensor.community/nl/ wordt gebruikt.
Omdat ze op accu werken en het 10 jaar moeten doen is dat niet echt een optie lijkt me
Dan verkopen ze een apparaat voor de prijs van twee? ;)
Een echte luchtkwaliteit sensor is gewoon best wel duur. Fijnstof en Co2 laten zich niet zo makkelijk meten. VOC's wel maar goed, die sensoren kosten ook in een Zigbee kastje geen drol.
Dat is omdat veiligheid en gezondheid 2 aparte zaken zijn. In deze wereld zijn veiligheidsfuncties belangrijker dan gezondheid. Daarnaast kan je geen 10 jaar batterijduur garanderen. Dat vreet simpelweg teveel stroom.
De Bosch Twinguard doet dit, een duur ding maar het meet ook de temperatuur, luchtvochtigheid, lichtsterkte, VOC, CO2 (geen echte CO2 sensor dacht ik, maar via de VOC sensor)
https://www.amazon.nl/Bos...aansluiting/dp/B07V1P3W16
Luchtkwaliteit in huis (en dus de vraag of je meer moet ventileren) meet je het beste op basis van CO2 (alle verblijfsruimtes) en fijnstof (keuken). En misschien VOC voor uitwalmende meubels.Ik ken geen kant-en-klare apparaten die rookmelder, CO, CO2, fijnstof en VOC combineren. Dat het niet alles-in-een is, is niet uniek voor Aqara.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 19 november 2024 10:28]

Wat ik vooral jammer vind is dat je op deze manier een kritiek systeem (brandveiligheid) afhankelijk maakt van up time van een niet-kritiek systeem (home automation). Hou het lekker gescheiden. Bij voorkeur bedraad en waar dit niet mogelijk is met een eigen draadloze communicatie zonder hubs of wat dan ook.
Ze piepen ook nog gewoon hè.
Maar verbinden niet met elkaar. Dus "ze" piepen niet (of althans pas als het te laat is)
De mijne (nieuwbouw) doen dat dus gewoon hé.

Ze meten stof, co2 en de luchtvochtigheid. Ze zijn gelinkt aan de ventilatie van mijn woning en zorgen dus dat deze aan/uit gaat. Dit betekent ook dat ik ze niet zomaar kan vervangen met b.v. een "smart" rookmelder.

Best jammer, want ik heb ze van het plafond gerukt omdat ze af bleven gaan ivm bijna lege batterijen om 4u s'nachts. Dat blijkt extra lastig als ze ook nog eens vastzitten met een 4-pin plug.
Een rookmelder die mij een berichtje stuurt van een bijna lege batterij zou fijn zijn.

Ze zitten dus op het stroomnet, maar toch waren de batterijen binnen 9 maanden leeg. Beetje jammer wel.
Het probleem met veel van die ALL-in-1 sensoren is dat deze vaak slechter zijn dan 3 aparte sensoren.

omdat ze immers 4+ sensoren moeten proppen in een kleine case om het zo gebruikersvriendelijk te houden, en je ergens op moet inleveren, waarbij ze voor CO2 dus een goedkopere sensor gebruiken IPV een hoogwaardige sensor.

[vergelijk maar eens een ARANET Co2 sensor TOV die van MOES] [heb er een rebrand versie van: 'Nomestic', deze ziet er exact hetzelfde uit als de moes,
het gemeten verschil in CO2 tussen de Aranet en 'Nomestic' sensor is meer dan 20%, waarbij beide correct zijn gecallibreerd.}


Daarnaast met die 15+in1/ALL-in1 sensoren zijn veel features vaak overbodig. zoals, CLOCK/date.

En vaak hebben deze sensoren ook nog het probleem dat ze geen ZIGBEE ondersteuning hebben en alleen via WIFI/TUYA werken.

Tevens heb ik zelf 2 "zigbee" rookmelders van de bundle deals op aliexpress.

1 is komplete bagger. [generic model]
en de andere is HYPER-SENSITIEF, [Model van HAOZEE] dit is er 1 die al afgaat met het minste beetje stoom/rook. [wat ironisch genoeg iets is, wat je wel wilt in een smart-smoke-sensor]
beide kosten circa 6-7 euro in de bundle-deal.
Nadeel van rookmelders aan elkaar koppelen is dat je niet kunt horen waar de brand is.
Je kunt dus niet op gehoor de veilige richting bepalen.

Qua gebruikersgemak kom je niet zo snel achter het apparaat dat eventuele false positives geeft.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 19 november 2024 09:55]

Weet niet of deze het kan maar onze rookmelders van Nest kunnen praten en vertellen dus duidelijk: "Er is mogelijk brand in de keuken", er komt ook een push-bericht op iedereens telefoon (dus ook handig als je niet thuis bent) duidelijker kan je het niet hebben toch?

Als ik boven zit en er begint iets te piepen moet ik anders gokken of het op de eerste of begane grond is en dan alsnog in welke kamer :-)
dat is zo ik heb deze ook en ben er heel tevreden over.
Als je de rookmelders allemaal kan horen (ook als je slaapt) heb je niet per se koppelbare nodig. Ik vind het een prettig idee dat er eentje vlak buiten mijn slaapkamer piept als er brand in de bijkeuken achter is.
De voordelen van gekoppelde rookmelders zijn vele male groter dan de nadelen.
Die van Google zijn gekoppeld maar als er bv boven rook is zal de rookmelder beneden dit laten weten door te zeggen waar er rook of brand is.
Toch is de koppeling van rookmelders al een tijdje een vereiste in het bouwbesluit voor nieuwbouw
Oh? welk artikel? In beide artikelen die ik lees kan ik daar niks over vinden. En de gerefeerde NEN norm gaat alleen maar over de werking/functioneren/testen van de individuele melder zelf. Daar staat alleen maar "IF a means of connecting a number of smoke alarms...." Dus optioneel.

https://www.bblonline.nl/....5/art3.117?q=rookmelders
https://www.bblonline.nl/....5/art4.211?q=rookmelders
Beetje slecht verwoordt van mij. NEN2555 heeft een decibel eis voor het alarmsignaal van de rookmelder. Die praktisch gezien alleen gehaald kan worden door rookmelders te koppelen.

Het staat er niet letterlijk in maar komt er uiteindelijk wel op neer.
In iedere verblijfsruimte en een buiten een verblijfsruimte gelegen vluchtroute in de woning, moet het
minimale geluidniveau van het alarmsignaal van de rookmelder, gemeten op enig punt in die ruimte,
minimaal 65 dB(A) en in iedere bedruimte minimaal 75 dB(A) bedragen.
Nou ik haal dat er niet perse uit, maar ik ben het wel met je eens dat een gekoppelde melder by far superieur is. Maar net zoals het smart gedeelte is het slechts een hulpmiddel en moet er niet op vertrouwd worden.

In de eerste plaats is die decibel eis zo opgesteld dat je, al dan niet met een beetje moeite, het ding overal in huis kan horen. Toen bij mij de melder (foutief) op de zolder afging duurde het even voordat ik het wel 30 seconden voordat ik het registreerde, maar horen deed ik het.
Zou je ook dat alarm manueel kunnen triggeren via een zigbee commando? Zou super handig zijn om deze als sirene te kunnen inzetten voor een inbraakalarm.
Meestal niet. Battery powered Zigbee devices zijn zelden listeners. Dan is die zo leeg.
Als de ene rookmelder kan communiceren naar de andere om overal de rookmelders te laten piepen bij brand, zou ik verwachten dat er toch een mechanisme inzit. Maar of dat zigbee-based is of iets anders is wel van belang natuurlijk.

(Ah, zie dat het in de titel staat dat dit via zigbee verloopt. Misschien toch eens eentje aanschaffen!)

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 19 november 2024 10:11]

Ik heb wat jij wilt geprobeerd met een "goekopere" rookmelder [Aliexpress Bundle-deals, HAOZEE rookmelder, [zigbee model]]

Deze werkt in feite prima als rookmelder, [Al zou ik hem wel naast een iets betere leggen die je lokaal koopt], ook al is deze vanuit mijn ervaring, hypersensitief TOV, een rookmelder van de LIDL.

Enigste nadeel is dat je in Home-assistant onder ZHA niet de sirene kan triggeren.
Mischien werkt dit wel onder Zigbee2MQTT.

mijn appartement is daarnaast klein genoeg dat ik de rookmelder kan horen vanuit elke ruimte.
Alle zigbee devices zijn listeners.
Veel bekabelde zigbee apparaten zijn repeaters.
De meeste batterij-powered zigbee apparaten zijn end devices / nodes.

Nodes kunnen voor een korte tijd in sleep mode gaan (maximaal 28 seconden). De repeater waar de node mee verbonden is houdt het commando even vast tot de node weer wakker wordt.

Als er een functie voor geïmplementeerd is (waar het wel op lijkt omdat ze draadloos gelinked kunnen worden) kan een batterij-powered rookmelder getriggerd worden om herrie te maken, met een kleine vertraging.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 19 november 2024 12:12]

Ze hebben vaak wel een test functie. Waarom zou je die dan niet meerdere keren triggeren ;)
Ja. Hier kun je de exposes zien.

Een van de exposes is Buzzer die je alarm kan sturen om herrie te maken:
Buzzer (enum)

During the absence of a smoke alarm, the buzzer can be manually alarmed ("alarm") and disalarmed ("mute"), but for this "linkage_alarm" option must be enabled.
Er zijn overigens meer zigbee-melders die dit kunnen. Ik heb bijvoorbeeld een Frient waarbij dat kan.
Ik weet niet of dat bij deze het geval is, maar ik gebruik Frient rookmelders die dit wel kunnen (in ieder geval in Homey):
https://www.amazon.nl/fri...&pd_rd_i=B08WXV3G8P&psc=1
Daar ben ik ook nog naar op zoek, rook alarms die ook los te schakelen zijn.
Heb dit al een tiental jaar geleden ingeregeld met 433Mhz melders maar die worden dus (zeer) oud en zijn aan vervanging toe. Als deze idd met elkaar via Zigbee communiceren dan moet het ook zelf aan te zetten zijn... Ik wacht het nog even af
Zou dit dezelfde versie zijn die al enige tijd op Aliexpress te koop is en regelmatig in de aanbieding is? Vanaf dit weekend weer voor €31

https://a.aliexpress.com/_Ew8Zetr

[Reactie gewijzigd door robbinonline op 19 november 2024 09:12]

Lijkt me exact dezelfde, voor een mooie prijs. Aqara werkt hier super met HomeKit, dus zou een mooie toevoeging kunnen zijn.
Het zal technisch grotendeels hetzelfde apparaat zijn, maar dan zonder de Europese certificering. Een rookmelder valt onder een hogere risico klasse, als je die in de EU op de markt wil brengen, moet je een kwaliteitssysteem hebben, en dat jaarlijks door een externe partij laten checken (audit). De code van die auditor komt dan achter het CE logo te staan.

Het kan zijn dat de Chinese versie ook al aan alle technische eisen uit de Europese norm voldoet, maar dat hoeft natuurlijk niet. China heeft z'n eigen normen, vaak wel geïnspireerd op de Europese of VS normen.
Maar zijn ze wel veilig? Heb je er ook echt wat aan? Keurmerk?
Is het wel handig om rookmelders te hebben die afhankelijk zijn van domotica, of nog erger een cloud-dienst? Als de stroom of de internet verbinding uitvalt helpt dat natuurlijk niet.
Ik heb thuis de melders van Somfy en die zijn gekoppeld met mijn HUE systeem. Alles lokaal. Zolang ik maar 230v heb werkt het, internet is niet nodig. Ok, zonder internet geen pushberichten, maar bij rook gaan alle rolluiken automatisch open en alle verlichting gaat aan en dat is voor mij wel het belangrijkst.

Overigens: de melders van Somfy geven regelmatig een false positive.
Rookmelders zijn niet afhankelijk van domotica, deze werken 100% zelfstandig en zullen altijd alarmeren zonder dat hier een koppeling voor nodig is. Optioneel kun je ze koppelen aan Homey, HA, etc
Daarom altijd checken wat wel en niet werkt bij stroom uitval of internet down.

Hier thuis een X-Sense systeem met 6 rookmelders die gewoon traditionele radio koppeling onderling hebben, maar ook een hub die aan de wifi hangt. Die hub integreert dan weer in Home Assistant.

Home assistant kan dan vervolgens aanvullende automatiseringen hebben in geval van rook melding.
Zou deze kunnen werken met de Ikea Dirigera?

Ik zou namelijk een slimmerm rookmelder die compatibel is met de Ikea hub.
Tijd voor Home Assistant :)

Overigens ook gelijk de charme van deze Aqara producten. Werken erg goed met Home Assistant en redelijk geprijsd.
En ze behoren kwalitatief tot de betere Zigbee apparaten is mijn ervaring :)
Klopt. Sommige sensoren hebben wel nogal "last" van wat kwaaltjes die ik met de goedkopere zigbee-apparatuur niet heb. Mijn deur-sensoren van Aqara zijn super stabiel, totdat ze plots hun verbinding verliezen en dan maar héél moeilijk weer te pairen zijn. Maar ze zijn wel merkbaar beter qua batterijduur.
Probleem is herkenbaar.
Ik ben van Sonoff Zigbee Dongle geswitched naar SMLight SLZB-06.
Geen netwerk drop-outs meer gehad van devices zoals die deursensoren van Aqara.
Overigens is het repairen heel makkelijk:
Netwerk open zetten -> Aqara sensor ingedrukt houden totdat het lampje gaat knipperen -> wachten tot hij weer geinterviewd wordt.

Deze man had hetzelfde probleem:
YouTube: Fixing my Zigbee with a network Zigbee coordinator

[Reactie gewijzigd door Klotsred op 19 november 2024 10:09]

Moet zeggen dat ik ook hele goede ervaringen heb met de nieuwe reeks IKEA sensoren. De oude deden het amper, of heel traag. De nieuwe werken erg goed, en als bijkomend voordel: ze zijn specifiek ontworpen voor oplaadbare AAA batterijen. Ideaal!
Ik wat mindere ervaring, de eerste kapotte Vallhorn's al. Erg traag met detecteren en/of gewoon niet werken en/of gevonden worden dus die gaan mooi terug :p
Oplaadbare AAA's is inderdaad een groot pluspunt al worden de sensors er wel wat lomp van :+
Dat klopt, heb ik ook zo gedaan.

Wat me een beetje stoort aan t artikel is dat er wordt gedaan alsof dit nieuwe rookmelders zijn, terwijl deze al zeker anderhalf tot 2 jaar geleden op de markt zijn gebracht. Beter hadden ze geschreven dat ze al een tijdje uit waren in China en nu 'eindelijk' naar de EU komen.

Ik heb deze rookmelders namelijk zelf al anderhalf jaar hangen.
Ik moet me er dringend eens aan zetten maar moet er duidelijk nog over bijleren.
Zo wil ik ook mijn waterontharder slim maken en nog wat andere dingen waarvan ik een melding wil krijgen als er iets scheelt.
Als je een systeem voor home-assistant wilt.

Kijk op aliexpress voor de BMAX B4PLUS
Met de black-friday coupons die binnenkort komen, zit de mini-PC rond de 120-130 euro.

In vergelijking met een Raspberry PI setup,
Is deze ongeveer even duur als je nog de hardware moet kopen, zoals de PI, Case, SSD, etc.

Als je al een raspberry PI4 hebt, dan kan je het eerst op de PI zetten en uittesten.

Note: haal wel een hoogwaardige micro-SD card [WD purple] gezien HA flink veel schrijft, en een micro-SD card kompleet kan slopen. [het is niet een vraag of de SD kaart sterft maar wanneer]


In termen van energie consumptie
De mini PC heeft een Intel N100 CPU. en is super efficient met max 15W totale energie-consumptie. wat nog lager kan worden als je deze underclockt dan zit het max rond de 9-12W
Wat ongeveer hetzelfde is als een raspberry PI
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 19 november 2024 09:10
Ben wel benieuwd of je deze wel kan koppelen aan elkaar. Tot ben ik nog maar weinig / geen rookmelders met Zigbee tegenkomen die je kan koppelen.

Ik heb nu zelf 3 Heiman rookmelders en die werken prima en maken meer dan geluid genoeg om in het hele huis wakker te worden, maar het toch jammer dat dat er niet op zit.
Wel eens naar Frient gekeken?
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @John Doos19 november 2024 09:35
Nee, die zie ik nu voor het eerst. Kan je die wel met elkaar koppelen? En moet daarvoor de Zigbee controller online zijn? En werken die dan met Zigbee2mqtt of Decoz? Of moet je daarvoor de Frient controller hebben?
Ik heb er op dit moment eentje, met de bedoeling binnenkort uit te breiden naar 1 per verdieping.

Ik heb hiervoor niks anders in huis moeten halen. Gaat gewoon mee in mijn HA met Sonoff stick. Maakt hierbij gebruik van ZHA.

Het lijkt mij dat de melders zelf geen modem/repeaters zijn ivm batterijduur. Maar ze kunnen wel allemaal aan elkaar geknoopt worden binnen je HA.

Ook zitten er verschillende sirene/alarmeringen in, en is het allemaal zo te configureren dat je geluid 1 hoort bij brand of X temp stijging, geluid 2 bij afgaan raam of deur sensor, geluid 3 als het goed is, bij aanbellen via je (Reolink) deurbel, etc etc.

Ben er zelf nog ontdekkende in, maar alle entiteiten lijken los aanstuurbaar, en volgens mij is de Frient de beste compleet oplossing :)

Edit: excuus, er moet dus wel een “bridge” actief zijn, in dit geval ZHA intergratie in HA. Ze zullen naar wat ik kan vinden, wel standalone moeten werken met rook en sirene. Maar doorkoppelen op elkaar werkt stand alone dus NIET. Dat werkt alleen aan de hand van automatiseringen via HA en de ZHA intergratie als bridge.

[Reactie gewijzigd door John Doos op 19 november 2024 10:20]

rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @John Doos19 november 2024 10:29
Je kan dus bij deze in ieder geval vanuit een bridge wel het alarm af laten gaan? Dat is al een hele stap voorwaarts, ten opzichte van andere Zigbee rookmelders. Jammer dat ze onderling niet gekoppeld kunnen worden zonder bridge via direct binding o.i.d. Maar het gaat al de goede kant op.
Je kan dus bij deze in ieder geval vanuit een bridge wel het alarm af laten gaan?
Ja, zie de Alarm expose.
Probleem van de Zigbee en Zwave rookmelders is dat 90% uit Azie komt, en niet fatsoenlijk werkt. Ze hoeven zich niet te houden aan EU-kwaliteitseisen. Ik heb er een aantal geprobeerd, en het is een variatie van false-positives, geen rook registreren, of veels te laat registreren. Leuk voor de spec-list dat ze dan Zigbee en Zwave ondersteunen, maar je koopt een rookmelder in basis toch om brand te melden?? Uberhaupt vraag ik me af of je dit soort systemen afhankelijk wilt hebben van je domotica. Ik vind het wel prettig om een melding te krijgen op m'n telefoon, zeker omdat ik een hond thuis heb zitten. Maar de basis werking (binnen afgaan) moet t.a.t. werken.

Persoonlijk ga ik nu een andere route nemen. Een gecertificeerde rookmelder van een gevestigd merk met onderlinge RF communicatie. Dan met Home Assistant het RF signaal opvangen.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 19 november 2024 09:31]

Ik heb werkelijk nooit false positives, geen detectie of te late detectie. N=1 maar toch.
Overigens ben je ook helemaal niet afhankelijk van domotica, behalve voor koppelingen met andere melders. Ze kunnen prima zelfstandig melden, zonder communicatie van welke soort dan ook.

En RF is ook niet de heilige graal, daar zitten potentieel nog veel meer stoorzender op. Wil je echt een fool-proof en fail-safe alarmering: bekabelen!
Ik heb werkelijk nooit false positives, geen detectie of te late detectie. N=1 maar toch.
Ik kan je garanderen dat de verhouding met de buren er niet op vooruit gaat als je een weekend weg gaat en het ding gaat af.
Hij stopt nl niet.
Uit ervaring kan ik je vertellen dat het alarm ongeveer 20 uur blijft gaan. Dan pas is de batterij op.
Zoals al eerder opgemerkt, ik heb al jaren aqara smart detectors hangen en echt nog nooit false positives gehad.

Dat je buren niet blij worden van een afgaande rookmelder snap ik, maar laten we het bij feiten houden. Bovendien kan ik die dingen middels domotica uitlezen en het alarm afmelden. Je moet wel erg pech hebben met en een false positive en een onbereikbaar/niet functionerend domotica systeem.
Ja, laten we het wel bij de feiten houden. Ik zei nergens dat ik Aqara melders had. Die zijn namelijk nog niet te koop in Europa.

En als jij ze wel hebt kunnen krijgen van buiten Europa en je kan ze op afstand afzetten heb je een probleem.
De melders voldoen dan niet aan de Europese normen. Die stellen dat je ze juist niet op afstand mag kunnen uitzetten. Je mag ze alleen fysiek uitzetten door op een knop op de melder te drukken of door de batterij er uit te halen.

Ik heb Frient Melders met Europese firmware en die kan je wel aan en uit zetten, maar dat uitzetten kan alleen als je het ook op afstand hebt aangezet. Dan heb je ze bv als inbraak alarm gebruikt als reactie op een domotica sensor.
Gaat het alarm af door brand of bv door stof (Ja dat kan ook) dan blijft het alarm gaan tot de batterij leeg is of tot je op de knop drukt.

Ik vind de Europese eis ook belachelijk, als er na een kwartier nog niemand op een brand alarm heeft gereageerd dan is het of een vals alarm met niemand in de buurt, of de vlammen slaan al het dak uit, ook met nemand in de buurt. Dan is het geluid niet iets waar iemand nog wat mee gaat doen.
Dus ik kan me voorstellen dat een alarm hooguit 15 minuten lang moet gaan

[Reactie gewijzigd door Ortep op 19 november 2024 10:43]

Dat je nog nooit false positives hebt gehad is top.
Maar hoe weet je dat hij rook / hitte op tijd registreert? Voor hetzelfde geld werkt ie helemaal niet. Vandaar dat ik liever uit ga van een apparaat dat zijn werking bewezen heeft.
Heb er eentje in de doorgang naar de keuken, die gaat regelmatig af bij het koken.
Dan neem ik daarbij aan dat de rest net zo functioneert.
Welk heb je precies in gedachte? Ben benieuwd ik zoek ook een slimme rookmelder een goede en betaalbaar.
Jammer dat alle Zigbee rookmelders die worden uitgebracht op batterijen werken (en meestal geen variant met vaste spanning). Alle nieuwe huizen hebben 230v aansluitingen op de plek van de rookmelders tegenwoordig.
De rookmelder krijgt volgens Aqara een batterijduur van 10 jaar.
Als deze batterijduur klopt zie ik helemaal geen reden om deze continu van stroom te voorzien, lijkt me zonde van de energie (er zal continue 220 > 12v of 5v moeten worden omgezet wat altijd tot verlies lijdt).

Ik heb Nest rookmelders en de batterijen daarvan, die niet goedkoop zijn (!), gaan doorgaans 2 jaar minimaal mee en zelfs dat vind ik meer dan prima.
Wat ik mis in dit artikel en wat ik jammer vind bij dit soort apparaten, is dat er ook nog een bridge nodig is om deze te laten werken. Drie nieuwe rookmelders zijn wel te betalen voor dit geld, maar dan komt er weer een bridge bij in de meterkast. Die hangt inmiddels vol met bridges van verschillende merken. Terwijl dit juist met Matter niet meer nodig zou moeten zijn, lijkt me.
Met Zigbee heb je er ook maar eentje nodig hoor. Enorm groot nadeel van Matter vind ik juist is dat het over IP werkt. De apparaten hebben daardoor de optie om phone home te doen. En dat wil ik juist absoluut niet in mijn domotica.
No matter for me ;)

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 19 november 2024 17:01]

Als ik de melder opzoek op de site van Aqara staat daar bij dat de aqara bridge noodzakelijk is voor gebruik van de melder. Een andere zigbee compatible bridge werkt dus niet.
Dat zeggen ze allemaal. Lidl zegt dat Lidl bridge nodig is, Ikea dat Ikea bridge nodig is, etc, etc. Als dat echt zo zou zijn, dan zou het idee van Zigbee een beetje dom zijn.

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 19 november 2024 19:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.