Proton neemt versleutelde-notitieapp Standard Notes over

Proton neemt Standard Notes over. De app om versleutelde notities te maken wordt onderdeel van Proton, maar het bedrijf claimt niets te willen veranderen aan hoe Standard Notes werkt of hoeveel het kost. Proton wil al langer een concurrent van Google worden, met een eigen kantoorsuite.

Proton zegt dat Standard Notes onderdeel van het bedrijf wordt. Beide bedrijven zouden dezelfde waarden rondom privacy en anonimiteit hebben en daarom goed kunnen samenwerken aan 'onze gezamenlijke missie', schrijft Proton. Standard Notes wordt 'complementair' aan het Proton-ecosysteem, maar Proton zegt verder niets over mogelijke integratie van diensten.

Proton schrijft dat Standard Notes gratis en open source blijft en dat het programma softwareondersteuning blijft krijgen. De prijzen veranderen ook niet, klinkt het. Bestaande abonnees krijgen ook niet te maken met prijsverhogingen. Proton heeft in het verleden al eens eerder een soortgelijke deal gesloten; het bedrijf nam eerder ook al SimpleLogin over. Dat is nog steeds als losstaande dienst beschikbaar.

Standard Notes is een app waarmee gebruikers versleutelde notities kunnen maken. De software is populair onder privacyfans, maar de ontwikkelaar worstelt al langer om winstgevend te zijn. De dienst heeft zo'n 300.000 gebruikers, al is niet bekend hoeveel daarvan voor de dienst betalen. Naast een gratis pakket heeft Standard Notes ook twee betaalde pakketten, die de afgelopen jaren in prijs gestegen zijn. Waar het Productivity-pakket twee jaar geleden werd geïntroduceerd voor 75 dollar per jaar, kost dat nu 90 dollar. Standard Notes had ooit een vijfjarig abonnement, maar daar is het inmiddels mee gestopt.

Het is opvallend dat Proton de diensten van Standard Notes niet lijkt te willen integreren in zijn producten. Het bedrijf wil op termijn een privacyvriendelijk alternatief bieden voor kantoorsuites als Google Drive en Microsoft 365, vertelde ceo Andy Yen in 2022 aan Tweakers. Op termijn wil het bedrijf ook een eigen online tekstverwerker aanbieden binnen Proton Drive, dat nu nog slechts een clouddienst bevat. Daarin zou Standard Notes in theorie een rol kunnen vervullen, maar daar zeggen beide bedrijven voorlopig niets over.

Standard Notes

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-04-2024 • 15:41

41

Submitter: johnydoe

Lees meer

Reacties (41)

41
41
29
3
0
3
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe ze hier weer crippleware van gaan maken, net zoals ze met Proton Pass hebben gedaan:

In marketing noemen ze alles "gratis en open source", maar vervolgens kan je niet je betaalde Proton SimpleLogin Premium API gebruiken zonder ook nog een extra Proton Pass Plus abonnement af te nemen, terwijl je die API wel gewoon kunt gebruiken met de gratis versie van concurrent BitWarden. Ook kan je wel inloggen met je betaalde Proton Mail account, maar als je 2FA wilt opslaan dan moet je upgraden naar Proton Plus.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 15:19]

Het ontwikkelen en onderhouden van applicaties is geen liefdadigheidswerk. Ergens moeten inkomsten worden gegenereerd. Als het gehele pakket gratis zou zijn, zijn er weinig mensen die vrijwillig betalen.

Ik ben blij met een partij zoals Proton. De diverse diensten werken wat mij betreft uitstekend, er zit vooruitgang in en mijn data/privacy is niet het verdienmodel.
Het ontwikkelen en onderhouden van applicaties is geen liefdadigheidswerk. Ergens moeten inkomsten worden gegenereerd.
Dat is een valse tegenstelling. In dit voorbeeld worden al twee abonnementen bij Proton afgenomen.

Proton probeerde nog wat extra geld te verdienen door dezelfde dienst via een andere API te verkopen, door in mijn betaalde diensten vrij agressief steeds reclame te tonen. Bijvoorbeeld voor Pass Plus met 80% korting. Als ik op de advertentie klik, krijg ik een bericht waarin staat dat de korting niet beschikbaar is tenzij ik voor €5 per maand upgrade. Dat terwijl Proton Pass weet dat ik Mail Plus en SimpleLogin heb betaald. Het staat zelfs in de instellingen, omdat ik ben ingelogd en de SimpleLogin-service is gekoppeld aan mijn Mail Plus-account. Dit is misleidende reclame.

Deze en eerdere pogingen tot upselling zijn een beetje buitensporig. Als bedrijven hebberig worden, verliezen ze meestal vroege gebruikers maar winnen ze veel nieuwe gebruikers die wel meer willen betalen, dus ze zullen er zelf niet om wakker liggen. Maar beter geef je je minder rijke betalende gebruikers ook af en toe wat nieuws gratis. Dat is waardering voor abonnees, creëert goodwill en klantenbinding, in plaats van een [Jimmy Wales meme](https://joyreactor.com/post/467766) te worden.
Eens met die overbodige reclame, dat vind ik ook irritant ook al staat het ergens in een hoekje (maar toch wel weer zo weergegeven dat het opvalt).

Maar als ik het goed begrijp had je reeds een betaalde dienst bij SimpleLogin. Deze is overgenomen door Proton. Dat abonnementsvormen van een overgenomen partij niet volledig verenigbaar zijn met de abonnementsvormen van de overnemende partij lijkt mij nogal logisch. Je krijgt nog steeds waar je voor betaalde, maar niet via de dienst van de overnemende partij waar je graag de reeds geleverde dienst in geïntegreerd ziet in de goedkopere abonnementsvormen. Hoe duurder het abonnement, hoe meer diensten je geleverd krijgt.

De rest is gewoon marketing. Zo werkt dat tegenwoordig om genoeg inkomen te genereren, hoe vervelend ook. Ik snap de relevantie niet zo t.o.v. het nieuwartikel en je originele post. Wil je meer features, dan zul je een duurder abonnementsvorm moeten aanschaffen. Beroepen op een abonnement afgesloten onder de vorige eigenaar met andere voorwaarden lijkt mij irrelevant.
Dat abonnementsvormen van een overgenomen partij niet volledig verenigbaar zijn met de abonnementsvormen van de overnemende partij lijkt mij nogal logisch.
Maar het is dus wel letterlijk verenigbaar. Het is letterlijk de zelfde API, onder een andere adapter. De API is zelfs open source. Het enige wat gebeurt is dat de plugin kijkt welk abonnement je hebt. Ze hebben zelfs mensen die in de beta-fase al Proton Pass installeerden en SL Premium hadden wél permanent toegang tot die SL API gegeven. Het is dus gewoon de zoveelste gierigheid. Ze verwachten dat mensen als ik dan toch maar meer gaan betalen, maar het effect is dat ik het aantal proton-diensten ga afbouwen en in plaats van een positief geluid nu een kritische noot verspreid.
Kan je dan niet beter over stappen op Proton Unlimited? Dan is de integratie zoals je die beschrijft wel gewoon mogelijk.

Verder is het vanuit ondernemerschap logisch dat ze bepaalde functionaliteiten betaald maken. De ontwikkeling en instandhouding moet ergens door betaald worden.
Kan je dan niet beter over stappen op Proton Unlimited? Dan is de integratie zoals je die beschrijft wel gewoon mogelijk.
Nee, want dat is een vendor lock-in. Ik (en heleboel andere privacy conscious users aan de Proton reddit te zien) willen individuele diensten afnemen. Zo neem ik ook ProtonVPN af, maar als mijn abo is afgelopen schakel ik naar Mullvad omdat de nieuwe linuxclient me niet bevalt.
Verder is het vanuit ondernemerschap logisch dat ze bepaalde functionaliteiten betaald maken. De ontwikkeling en instandhouding moet ergens door betaald worden.
Dat is waar. Maar ik neem dus al verschillende diensten af. Dit zijn gewoon benepen praktijken, en het begint veel early adopters te irriteren. Zie verder ook mijn reactie hierboven.
Nee, want dat is een vendor lock-in. Ik (en heleboel andere privacy conscious users aan de Proton reddit te zien) willen individuele diensten afnemen. Zo neem ik ook ProtonVPN af, maar als mijn abo is afgelopen schakel ik naar Mullvad omdat de nieuwe linuxclient me niet bevalt.
Wat je wilt is toch nog steeds mogelijk, door Proton Pass Plus aan te schaffen alleen kost het je door afname van individuele diensten meer dan voor een bundel. Je punt van vendor lock-in gaat een beetje aan mij voorbij, aangezien je wel voor individuele diensten betaald, maar niet voor de bundel wilt betalen. Als je de individuele diensten afneemt is dat hetzelfde als de bundel.

Wat betreft je tweede punt betreft. De dienst die zij als eerste aanboden Proton Mail is nog steeds relatief ongewijzigd. Alleen de producten die toegevoegd zijn hebben ze conform hun eerste doelstelling om een privacy vriendelijk ecosysteem te maken goed geïntegreerd. Daarbij zitten sommige functies achter een betaalmuur, net zoals dat was met Proton Mail.

Wanneer ben je een early adopter? Ik ben betalend klant sinds 2016 en vindt het super om te zien dat er een tegen geluid is voor de big tech.
Je punt van vendor lock-in gaat een beetje aan mij voorbij, aangezien je wel voor individuele diensten betaald, maar niet voor de bundel wilt betalen. Als je de individuele diensten afneemt is dat hetzelfde als de bundel.
Nee, dat is om verschillende redenen niet het geval. Het is een soort koppelverkoop.

Zo is het niet relaxed om constant op je hoede te zijn dat je niet per ongeluk zaken gebruikt die je straks niet meer hebt. Als je nieuwe aliases in gebruik neemt op Proton Mail, en je downgrade van Plus naar Mail omdat je wat anders wilt gaan gebruiken voor VPN, dan werken voor straf de helft van je aliases niet meer. Zelfde als je per ongeluk twee of meer kalenders gebruikt. Na het downgraden kan je die opeens niet meer gebruiken.

Een ander voorbeeld. Met een VPN met 10 connecties en speciale nodes voor streaming diensten is het de bedoeling dat je dit ook gebruikt voor je TV-boxes in huis. Dat zijn notoire veiligheidsrisico's. Bovendien wil je het wachtwoord aan je kind en vrouw geven zodat zij ook zelfstandig dat ding op kunnen gebruiken. Dan wil je niet het zelfde wachtwoord als je persoonlijke super privacy email op al die boxen en apparaten waar je geen controle over hebt invullen. Proton weigert ondanks veler verzoek een apart wachtwoord voor de VPN-dienst te gebruiken, volgens sommigen om mensen te ontmoedigen om ook daadwerkelijk de 10 connecties die ze verkopen om waardevoller te klinken dan Mullvad te kunnen gebruiken.

Als laatste raadde Proton zelf aan om voor je Proton Pass een apart account te gebruiken als je maximale veiligheid wilt. Als je van Free naar Plus wilt moet je die sowieso apart afrekenen.
Ik ben betalend klant sinds 2016 en vindt het super om te zien dat er een tegen geluid is voor de big tech.
Ik ook, maar dat maakt mijn punt niet minder terecht. Ik betaal voor Proton SimpleLogin en kan met gratis Bitwarden via de Proton SimpleLogin API aliases maken. Met Proton Pass kan dat niet als je daar niet apart extra voor betaalt. Dat is gewoon geldklopperij, en het is terecht dat mensen zich daaraan irriteren. Vooral omdat er in het aanlooptraject steeds sprake zou zijn van integratie met SimpleLogin, en het in de marketing steeds "Free and open source" genoemd werd. Feitelijk is het gewoon crippleware. Dit is het zelfde als toen vele Tweakers bij Bunq "free forever" wegliepen omdat het opeens €8 per maand werd.

Ik vind het ook super om te zien dat er een tegengeluid voor big tech is, maar ik geef, net als bij bunq, gewoon kritiek als kritiek terecht is. Ik ga de diensten die ik inkoop bij Proton langzaam afbouwen tot ik alleen nog Proton Mail gebruik. VPN verhuist naar Mullvad, aliases naar Duck of Mozilla, en calendar naar Nextcloud.
[...]

Nee, dat is om verschillende redenen niet het geval. Het is een soort koppelverkoop.

Zo is het niet relaxed om constant op je hoede te zijn dat je niet per ongeluk zaken gebruikt die je straks niet meer hebt. Als je nieuwe aliases in gebruik neemt op Proton Mail, en je downgrade van Plus naar Mail omdat je wat anders wilt gaan gebruiken voor VPN, dan werken voor straf de helft van je aliases niet meer. Zelfde als je per ongeluk twee of meer kalenders gebruikt. Na het downgraden kan je die opeens niet meer gebruiken.
Sorry, maar dit vind ik echt een non argument. Het kan toch niet zo zijn dat als je b.v. een maand een Plus abonnement afneemt dat je dan daarna maar de voordelen moet blijven behouden. Hetzelfde gaat op met bijna alle diensten. Stel je hebt het duurste abonnement van Netflix dan naar een goedkoper abonnement overstapt en gaat zeuren dat je niet meer in 4K films en series kan bekijken. En ik kan nog wel legio voorbeelden bedenken.
Bij het ingebruikname wist je wat de functies waren van de betaalde en de gratis versie, het is niet dat ze de functies die achter een betaalmuur zitten later hebben uitgebreid.
Bovendien wil je het wachtwoord aan je kind en vrouw geven zodat zij ook zelfstandig dat ding op kunnen gebruiken. Dan wil je niet het zelfde wachtwoord als je persoonlijke super privacy email op al die boxen en apparaten waar je geen controle over hebt invullen. Proton weigert ondanks veler verzoek een apart wachtwoord voor de VPN-dienst te gebruiken, volgens sommigen om mensen te ontmoedigen om ook daadwerkelijk de 10 connecties die ze verkopen om waardevoller te klinken dan Mullvad te kunnen gebruiken.
Als je super veilig wilt blijven is het sowieso een slecht idee om gebruikersnamen en wachtwoorden te delen. Je kan nog steeds gebruik maken van vpn op de tv boxes alleen zal jij dat zelf moeten instellen als je het wachtwoord niet wilt delen. Is dus nog steeds mogelijk.
Daarnaast is het de vraag of het de bedoeling is om de vpn-connecties met andere te delen. Weet niet wat daarover in de algemene voorwaarden staat. Klinkt een beetje zoals het account delen met Netflix.

Al ben ik het wel eens dat het prettiger is om de keuze te hebben voor de verschillende diensten een ander wachtwoord op te kunnen geven.
Ik betaal voor Proton SimpleLogin en kan met gratis Bitwarden via de Proton SimpleLogin API aliases maken. Met Proton Pass kan dat niet als je daar niet apart extra voor betaalt. Dat is gewoon geldklopperij, en het is terecht dat mensen zich daaraan irriteren. Vooral omdat er in het aanlooptraject steeds sprake zou zijn van integratie met SimpleLogin, en het in de marketing steeds "Free and open source" genoemd werd. Feitelijk is het gewoon crippleware. Dit is het zelfde als toen vele Tweakers bij Bunq "free forever" wegliepen omdat het opeens €8 per maand werd.

Ik vind het ook super om te zien dat er een tegengeluid voor big tech is, maar ik geef, net als bij bunq, gewoon kritiek als kritiek terecht is. Ik ga de diensten die ik inkoop bij Proton langzaam afbouwen tot ik alleen nog Proton Mail gebruik. VPN verhuist naar Mullvad, aliases naar Duck of Mozilla, en calendar naar Nextcloud.
Prima toch als je overstapt naar andere diensten. Dat het crippleware betreft kan ik nog steeds niet volgen en is mijn inziens ook niet valide. Met je voorbeeld van SimpleLogin dat is nadat het door Proton is overgenomen niet veranderd. Het is alleen geïntegreerd in Proton diensten, zoals met Proton Pass. Leuk dat je met de gratis versie van Bitwarden wel de koppeling kan maken met SimpleLogin. Proton Pass heeft bepaalde functies die je gratis kan gebruiken en hetzelfde geldt voor Bitwarden. Voor additionele functies moet je wel betalen, dat is in jouw ogen misschien geldklopperij, maar hoort bij het ondernemerschap. Ik krijg het idee dat je er niet voor wilt betalen, maar wel gebruik wilt maken van alle functies. Misschien wat scherp geformuleerd, maar met crippleware en dergelijke doe jij dat ook.

Je kan toch nog steeds gebruik maken van gratis varianten van de verschillende Proton diensten? Het is geïntegreerd in de verschillende Proton diensten, dus ik snap je punt niet. Ja je wilt dat functionaliteiten die betaald zijn gratis worden uitgedeeld aan early adaptors....maar voor niets gaat de zon op. Heb liever dat ze het betaald houden en ik niet met mijn gegevens hoef te betalen...en ze voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven een gratis maar uitgeklede variant aan te kunnen bieden.

[Reactie gewijzigd door patviev op 22 juli 2024 15:19]

Sorry, maar dit vind ik echt een non argument. Het kan toch niet zo zijn dat als je b.v. een maand een Plus abonnement afneemt dat je dan daarna maar de voordelen moet blijven behouden.
Je kan het er mee oneens zijn, maar dat maakt het toch geen non-argument? Ik kies ervoor om diensten apart af te nemen en één van de redenen is dat je: óf moet kiezen voor altijd met alle diensten bij Proton te blijven, óf constant bij alle features op je hoede zijn dat je niet afhankelijk wordt van bijvoorbeeld een email alias omdat ze mogelijk verdwijnen als je in de toekomst een andere Proton-dienst wilt verhuizen naar een concurrent. Dat jij een andere afweging maakt is prima, dat maakt het toch niet minder waar? Ik maak mijn keuze toch niet op basis van een non-argument? Het is letterlijk een goed punt: Je moet met dat soort dingen rekening houden als je diensten als VPN en Pass wilt kunnen verhuizen naar een andere aanbieder op het moment dat ze niet langer bevallen, anders kom je voor lelijke verrassingen te staan. Dit soort beperkingen kunnen leiden tot frustratie en ontevredenheid omdat klanten het gevoel krijgen dat ze - bovenop logische downgrades zoals diskspace van 500 GB naar 5 GB - extra gestraft worden voor het overstappen van bepaalde diensten doordat daarnaast features zonder marginale kosten ook teruggenomen worden. Als een bedrijf steeds maar dat soort truukjes uithaalt, truukjes die je niet merkt als je gewoon het hoofdpakket afneemt en dus de irritatie mogelijk niet begrijpt, dan kan dat het vertrouwen van klanten in het bedrijf schaden, zoals nu bij mij het geval is.
Hetzelfde gaat op met bijna alle diensten.
Noem eens een dienst waar je aliases verdwijnen als je stopt met betalen? Laten we eens appels met appels vergelijken: SimpleLogin doet het goed. Als je Premium afneemt dan mag je zoveel aliases aanmaken als je wilt, en als je stopt met Premium dan mag je alles houden en volledig gebruiken. Je kan alleen geen nieuwe aliases aanmaken. Dat heeft het voormalige team van SimpleLogin expres gedaan omdat ze zich net als ik ook irriteren aan crippleware-achtige limitaties. Zo blijf je positief gestemd en ga je wel weer meer betalen als je weer meer nodig hebt.
[Bijvoorbeeld] Netflix
Dat is iets anders. Van Unlimited naar Plus krijg je ook opeens tientallen gigabytes minder opslag en daar is niets mis mee. Dat staat gelijk aan jouw voorbeeld hier. Als je van Netflix 4K naar Netflix Basis gaat, dan kan je echter nog steeds 20 van de 20 series zien. Maar bij Proton kan je met 15 van de 20 aliases niet meer mailen. Dat is gewoon een onprettige manier van zaken doen, vooral als je weet dat het geen marginale kosten voor Proton oplevert, want die zitten in de opslagruimte-downgrade. De aliases zijn gewoon regels in een database die bovendien blijven staan omdat eenmaal gebruikte aliases geblacklist worden als je je account ooit opzegt.

Nogmaals, prima als jij dat allemaal goed vind, maar het is letterlijk een goed punt om rekening mee te houden. Als je het volledige Proton Unlimited-pakket wilt afnemen, dan moet je goed bedenken of je dat voor altijd wilt doen, of dat je misschien na twee jaar weer wilt downgraden naar Plus.
Als je super veilig wilt blijven is het sowieso een slecht idee om gebruikersnamen en wachtwoorden te delen.
Ja, en het is ook een slecht idee om ze op andere misschien verouderde apparaten in te vullen, want hoe vaker je het ergens anders invult, hoe groter de kans dat er een keer iets meeluistert. Dat is precies mijn punt.
Daarnaast is het de vraag of het de bedoeling is om de vpn-connecties met andere te delen.
Sorry, maar dat vind ik echt een non-argument. Je kunt connecties niet delen, je kunt er alleen ten alle tijden 10 tegelijk gebruiken. Maximaal op 10 apparaten tegelijk. Dat is de limitatie en dat is wat je koopt. Mullvad mag je op 5 apparaten gebruiken per licentie. Proton wilde persé meer bieden dan Mullvad om concurrerend te zijn. Het zou absurd zijn als je 10 pizza's bestelt en je mag ze op 10 tafels leggen, maar je moet ze wel allemaal zelf opeten. Niemand heeft 10 persoonlijke apparaten. De meeste mensen hebben een smartphone, laptop, tv-box, partner en kind. Voor een klein gezin is Mullvad dus voldoende.
Dat [Proton Pass] crippleware betreft kan ik nog steeds niet volgen en is mijn inziens ook niet valide.
Proton Pass werd gemarket als gratis en open source. In de aanloopfase leek het te gaan om een gratis tool die vooral bedoeld was om de naamsbekendheid van Proton te verspreiden, en die zou integreren met SimpleLogin Premium, wat veel SimpleLogin-gebruikers met enthousiasme tegemoed zagen.

Op de chrome web store (archief) staat nog steeds de marketing oude stijl:
[afbeelding] FREE Open source password manager

You can use it for free forever on all your devices to create and store unlimited passwords, autofill logins, generate 2FA codes, create email aliases, secure your notes, and more.
Maar wat blijkt, het is niet free forever. Het is free tijdens de beta-fase, maar dan kom je er achter dat als je stopt met betalen voor Unlimited, dan worden je unlimited 2FA codes opeens gelimiteerd tot 3 en je unlimited SL aliases gelimiteerd tot 10, en mag je geen notes meer schrijven.

2FA is tegenwoordig een vitale functie want het wordt bij steeds meer websites verplicht. Het verwijderen van dergelijke functionaliteit of als gratis gemarket toch achter een paywall zetten is volgens mij de definitie van crippleware. Als je daar niet in mee wilt gaan, dan kan je toch op zijn minst beamen dat er behoorlijk misleidende marketing achter zit. Dat irriteert mensen, en als er een patroon is van "verrassing, we hebben nog even gesproken met het monetization team en in tegenstelling tot eerdere berichtgeving toch besloten om enkele truukjes voor winstmaximalisatie toe te passen", dan schaad dat voor sommigen het vertrouwen in het bedrijf.
Ik krijg het idee dat je er niet voor wilt betalen, maar wel gebruik wilt maken van alle functies.
Ik krijg het idee dat je me niet begrijpt. Ik betaal met ProtonVPN + ProtonMail + SimpleLogin méér dan wat Proton Unlimited zou kosten. Ik heb het over zaken als vrijheid, koppelverkoop, vendor lock-in, steeds reclame en upselling in mijn betaalde diensten, misleidende advertenties, en ben daar klaar mee, maar jij leest in al mijn argumenten iemand die niet wil betalen. Dan is het inderdaad lastig om te begrijpen waar ik last van heb, en dan houd het wel een beetje op. Agree to disagree?

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 15:19]

Ik vind het mooi om te zien dat je een downgrade van opslag logisch en begrijpelijk vindt, terwijl dat hetzelfde is als met aliases. Als je de opslagruimte volledig benut, is het naar als dat verwijderd wordt. Datzelfde geldt voor aliases. Het is vervelend, maar wel logisch.
Al is het mooi dat SimpleLogin een andere methodiek hanteert en je bestaande aliases kunt blijven gebruiken.

De definitie van crippleware
In software, crippleware means that "vital features of the program such as printing or the ability to save files are disabled until the user purchases a registration key".
dat is in het geval van Proton Pass niet het geval. De core functionaliteit blijft bestaan het aanmaken en opslaan van wachtwoorden.

Ik hoop niet dat je 2FA codes opslaat in je password manager...dat zou ik uit veiligheidsoverwegingen nooit doen. Maar voor jou is dat misschien minder belangrijk. Let er wel op dat als er ooit toegang tot je password manager is ze en je gebruikersnamen, wachtwoorden en totp codes hebben.

Tja ik denk dat we elkaars punten niet willen begrijpen :-) dus eens met agree to disagree.

Succes in ieder geval met je zoektocht naar producten die voldoen aan je eisen/wensen. Zijn zeldzaam tegenwoordig, maar gelukkig is de open source wereld groot en divers :-)

[Reactie gewijzigd door patviev op 22 juli 2024 15:19]

Succes in ieder geval met je zoektocht naar producten die voldoen aan je eisen/wensen. Zijn zeldzaam tegenwoordig, maar gelukkig is de open source wereld groot en divers :-)
Thanks. Maar ik heb ze al gevonden hè, ik klaag niet dat er geen oplossing is, maar dat Proton er te veel penny pinching practices op nahoud waardoor ze een (hopelijk klein) deel van hun klantenrespect verliezen en klanten wegjagen naar andere partijen. Ik had er al drie genoemd, maar voor de volledigheid, dit is mijn transitie:
  • ProtonVPN -> Mullvad
  • SimpleLogin -> Firefox Relay
  • Proton Drive -> Nextcloud
  • Proton Calendar -> Nextcloud Calendar
  • Proton Pass -> KeePassXC + KeePassDX + Nextcloud
Voor email blijf ik uiteraard gewoon bij ProtonMail, en ik betaal ook netjes voor Mail Plus, want dat vind ik het wel waard.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 15:19]

Dus ze willen geld verdienen? Stel je voor, zeg...

Werkelijk, ik begrijp geen snars van lieden die verwachten dat alles maar gratis moet zijn op het internet. Dat je meer moet betalen om meer van Protons diensten te kunnen gebruiken, is geen crippleware. Dat is gewoon hoe het werkt in een kapitalistische samenleving als de onze. Bovendien zit u gewoon te liegen, want nergens beweert Proton dat ALLES "gratis en open source" is.

U vertelt leugens.
Dus ze willen geld verdienen? Stel je voor, zeg... Werkelijk, ik begrijp geen snars van lieden die verwachten dat alles maar gratis moet zijn op het internet.
Ik ook niet. Als iemand die 3 verschillende betaalde proton-diensten afneemt begrijp ik ook niet waarom mensen valse veronderstellingen en ongegronde aannames doen. Ze lijken te generaliseren op basis van hun eigen ervaring. Je zou vermoeden dat ze een vooroordeel hebben en vaker onjuiste aannames maken over anderen.
Bovendien zit u gewoon te liegen, want nergens beweert Proton dat ALLES "gratis en open source" is. U vertelt leugens.
De dubbele punt in "Proton Pass:" betekent dat de marketing-paragraaf waar je op reageert specifiek over Proton Pass gaat, en met "alles" bedoel ik alle reclame-uitingen uit die introductietijd. Op de chrome web store (archief) staat nog steeds de marketing oude stijl:
[afbeelding] FREE Open source password manager

Free and unlimited password manager to keep your login credentials safe and manage them directly in your browser.

You can use it for free forever on all your devices to create and store unlimited passwords, autofill logins, generate 2FA codes, create email aliases, secure your notes, and more.
Ik vind dat je nogal heftige woorden gebruikt voor iemand die niet aandachtig en te goeder trouw heeft gelezen.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 15:19]

Voor mij was dit programma het niet toen ik zoekende was naar een vervanger van Evernote. Uiteindelijk een lifetime licence genomen op UpNote, voor 25€ was ik klaar.
Wat beviel je niet? Ik zat te twijfelen over te gaan betalen voor Obsidian maar nu ik dit nieuws lees overweeg ik StandardNotes en ben benieuwd.
Standaard notes is standaard er kaal, en ook de jaarlijks terugkerende prijs net als met obsidian die enorm veel opties heeft. UpNote is prima voor mij en overal bruikbaar behalve via een website. Kijk ook eens naar Appflowy als je graag met Kanban boards werkt. En erg groot, prive kom je ook ver met Confluence :)
Obsidian is toch gratis voor persoonlijk gebruik (met toegang tot alle functies)?
Jawel, dat klopt maar ik wil hun sync gebruiken.
Realiseer je wel dat UpNote niet end to end encrypted is.
Mij leek dit meer dan veilig genoeg.

"UpNote stores data on the Firebase server (which is a service provided by Google). The Firebase platform is certified to major privacy and security standards and fully supports the EU General Data Protection Regulation (GDPR) and the California Consumer Privacy Act (CCPA). Firebase encrypts your data in transit using HTTPS and encrypts your data at rest. You can learn more at https://firebase.google.com/support/privacy. We also take great care to ensure that your data is secure and only you can access it."
Ja voor mij ook niet. Het gebruikt electron dus traag. En markdown waar ik een pesthekel aan heb :P

Ik heb nog niet echt iets goeds gevonden helaas. Ik zat te kijken naar Obsidian maar dat is het ook niet (en ook weer electron zooi).

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 15:19]

Er zijn voor standard notes diverse editors voor opmaak, markdown is er maar een van (waar dan weer drie varianten van zijn).
Tweakers:
Het is opvallend dat Proton de diensten van Standard Notes niet lijkt te willen integreren in zijn producten.
Proton blog:
In the coming months, we hope to find ways to make Standard Notes more easily accessible to the Proton community. This way, in addition to protecting your email, calendar, files, passwords, and online activity, you can also protect your notes.
Lijkt alsof ze wel een vorm van integratie van plan zijn.
idd, ik lees het als dat ze de huidige app en abbo niet willen veranderen, het blijft dus gewoon bestaan.

Maar waarschijnlijk komt er wel een goede integratie voor proton klanten.
Ik gebruik deze applicatie omdat je er makkelijk tekst mee kunt syncen tussen verschillende systemen, dus je notities zijn overal beschikbaar, zonder dat je zelf iets hoeft op te zetten om te syncen.
Zo gebruik ik het ook, superhandig. Ook op mijn werk netwerk en telefoon werkt het gewoon via alle proxies en firewalls...

Zou jammer zijn als het zou verdwijnen of wezenlijk anders worden als gevolg van deze overname :'(
Ik ben nog steeds op zoek naar een notitie-app waarmee je foto's kunt toevoegen, waarbij de foto's niet op de server van de app worden opgeslagen, maar gekoppeld worden aan mijn eigen Dropbox of Google Drive. Tot nu toe heb ik nog geen app gevonden die aan deze vereisten voldoet.
Signal messenger ? Ik had geen idee dat je hier ook notities mee kon nemen, ofwel heb je het over een andere app met zelfde benaming :)
Ja. Stuur een bericht naar jouw eigen nummer, de optie 'notitie aan mezelf' verschijnt dan. Ook te gebruiken als agenda, aangezien je berichten uitgesteld kunt versturen.
Gebruik je Signal ook op de PC, heb je gelijk een back-up zonder dat het ergens online staat.
Anoniem: 767041 10 april 2024 15:47
Standard notes is een notitie app, geen chat app zoals in de titel beschreven staat
Feedback moet eigenlijk in Geachte Redactie, maar dat is inderdaad nogal een stappenplan. Stem op deze feature om het geven van feedback te simplificeren. (Geef een thumbs-up. (y))
Ugh ja even wakker worden hoor... Fixed!
Vandaar net de mail:
Idea: Proton Notes

no status → Started

Proton and Standard Notes are joining forces: https://proton.me/blog/proton-standard-notes-join-forces
Ik zou toch liever zien dat ze Cryptpad.fr overnemen.

Dat is een veel uitgebreidere pakket, open source en e2e encrypted.
Ben automatisch bij zowel Protonmail en Standard Notes terecht gekomen na een zoektocht naar privacy vriendelijkere apps. Van mij mag Proton er best Proton Notes van maken en opnemen in het 'ecosysteem' van diensten.
Het vijf-jarige abonnement loopt nog voor degene die het nog hebben, het wordt alleen niet meer aangeboden.

2 of 3 jaar geleden hadden ze een actie waarbij je een 5 jarig abonnement kon nemen voor de prijs van ongeveer 149$, ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Het betrof de hoogste tier (Professional). 149$ per vijf jaar blijft, zolang jezelf niet opzegt of tot wanneer de service stopt.

Ik hoop dus dat proton dit blijft honoreren.

Voor nu lijkt het erop dat ze het op korte termijn honoreren:
https://www.reddit.com/r/...dard_notes_to_deepen_its/

Maar op lange termijn?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.