Proton komt met bèta van mailprogramma voor Linux

Proton heeft voor het eerst een bèta gepubliceerd van zijn mailprogramma voor Linux. De apps voor Windows en macOS waren al langer in bèta en zijn nu officieel uitgekomen, zo meldt het bedrijf.

Op de site zijn installatiebestanden te vinden voor Ubuntu/Debian en voor Fedora/RHEL. De bèta heeft al de functionaliteit voor een gratis proefperiode. De mailprogramma's zijn daarna alleen te gebruiken voor betalende klanten van Proton. Mail+ of Unlimited is nodig voor gebruik van de apps voor desktop. De beta's voor macOS en Windows kwamen drie maanden geleden uit.

Proton Mail Linux
Proton Mail Linux

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-03-2024 • 20:28

52

Submitter: TheVivaldi

Reacties (52)

52
52
17
1
0
27
Wijzig sortering
Jammer genoeg is het gewoon een webapp (Electron of Webview)...

Het lijkt wel dat er tegenwoordig geen native apps meer gemaakt wordt voor de desktop besturing systemen, hierdoor voelt alles zo traag aan, en krijg je van die typische website flits alsof een pagina is aan het laden.

Maar zelfs Microsoft vervangt UWP Mail en 365 Outlook met een webapp... waarom zouden 3rd parties nog native apps schrijven voor Windows (of Linux in dit geval).

[Reactie gewijzigd door Qws op 23 juli 2024 00:53]

Ik snap ook niet helemaal wat het voordeel zou zijn boven Proton gewoon in een Chrome of Firefox tab openen als het toch Electron is.

Als ik een desktop applicatie wil kan ik beter Thunderbird installeren?
Als ik een desktop applicatie wil kan ik beter Thunderbird installeren?
Uiteraard niet. Dan heb je weer de Electron based Proton Bridge nodig 8)7 Die gasten laten alles afhangen van een javascript library. Nee dat is lekker veilig en een goede oplossing :+
Proton Bridge maakt geen gebruik van Electron, en is geschreven in Go, niet JS: https://github.com/ProtonMail/proton-bridge
Ik denk dat één van de voordelen boven de webapp is dat het indexeren van de inhoud (voor het doorzoeken van je eigen mails) nu in de app opgeslagen kan blijven.

Met de webapp loop ik er tegenaan dat ik iedere keer opnieuw moet indexeren (omdat ik regelmatig mijn Firefox cache en cookies leeg).

Voor de rest weet ik het niet, maar ga ik het ervaren....
Ok, prima punt. Maar als follow-up ben ik dan wel nieuwsgierig; Waarom gebruik je Thunderbird niet met de Proton bridge?

EDIT: Laat ik er nog even aan toevoegen dat ik het ook jammer vind dat Proton niet gekozen heeft voor meer integratie met Thunderbird. Bijvoorbeeld door een extensie zodat je de bridge niet nodig hebt, etc.

[Reactie gewijzigd door closefuture op 23 juli 2024 00:53]

In Brave werkt dat indexeren (bij mij) helemaal niet. Terwijl ik juist de voorkeur heb voor webmail boven een aparte app.
Als je met Firefox een website 'installeert', krijgt het dan niet een IndexDB/localStorage cache die los staat van je hoofdbrowser? Dat zou een uitkomst kunnen bieden.
Het is helaas Electron. Ik snap waarom ze voor een webapp kiezen; het is gemakkelijk en snel. Maar Electron zou het niet moeten zijn. Ik heb in feedback aan Proton aangeraden om eens naar Tauri te kijken.
Electron zou het niet moeten zijn, maar dan dus de native Webview gebruiken? Dat is ook wat Tauri doet, maar daar heb je dus niet per se Tauri voor nodig.
Ik bedoelde dat als je dan toch voor een webapp kiest, het beter is om Tauri te gebruiken (dat dus Webview gebruikt). De footprint van Electron is gewoon 20-30x groter dan die van Tauri/Webview.
ja oke dan zitten we op een lijn, maar tauri heb je er dus niet per se voor nodig.
Ik leef in electron (VSCode), ik zie 0 problemen.
VSCode heeft een enorme hoeveelheid moeite gedaan om Electron goed te laten draaien. Dat is niet weggelegd voor de gemiddelde software ontwikkelaar.
Nou, ik zou willen dat ze dat eens op mobile gingen doen. Weer afstappen van die closed source native app troep die je verplicht een Apple of Google apparaat te kopen, en gewoon weer websites ontwikkelen. Native hoeft niet meer zo nodig tegenwoordig, al helemaal niet voor zaken die toch al een website hebben:
die verplicht?

je bedoelt denk ik eerder dat bedrijf x gewoon kijkt naar gebruikers aantallen,

stel je voor je woont in een rustige woonwijk met mooie huizen en alles is geweldig, je kind kan zelfs helemaal zelfstandig naar school lopen ... alleen één dingetje, er wordt een heule nare autoweg aangelegt precies door die ene groenstrook.

hele dorp is tegen, behalve 1, die buurman van verderop vind het maar asociaal, als die weg er niet komt moet ie elke dag 5 minuten langer rijden om bij zijn werk te komen, hij heeft berekend dat dat hem ongeveer 1000 euro aan brandstof per jaar kost.

vreselijk asociaal dat die weg er niet gewoon komt

zo is het ook met jouw mobieltje die geen android of ios mag hebben, eigenlijk de hele wereld vind het wel prettig zo, lekker makkelijk en zelfs hun kinderen kunnen ermee werken, alleen voor die paar mensen (in elk dorp wel eentje) zou er dan toch een hele investering gedaan moeten worden.

en of ze er nu 'last' van hebben of niet dat er werk gemaakt wordt van jouw non-normal client (zoals ze dat wel bij die weg zouden hebben) feit is dat zo'n bedrijf er op zijn minst werk van zou moeten maken en dat er daardoor dus geen werk gemaakt wordt van problemen die ECHT spelen waar wel veel mensen last van hebben en die nu dus moeten wachten op die client voor die 10 mensen die geen android/ios hebben.

in sommige situaties kan ik me voorstellen dat je desondanks deze zondelingen moet bedienen (of ten minste niet bewust moet tegenwerken) bijvoorbeeld waar het openbare voorzieningen betreft, maar de maildienst van concurent x of y is daar meen ik geen voorbeeld van, er zijn genoeg alternatieven.
Een applicatie kan wel degelijk functionaliteit toevoegen dat voor een webapp lastiger te bouwen is.
Proton kennende beginnen ze simpel en bouwen ze gestaag verder.
Ze zijn niet van de snel nieuwe features uitbrengen en de users als beta testers gebruiken. Microsoft heeft daar naar mijn mening nog wel eens een handje van en andere big-tech ook.

Misschien is het belangrijker om stil te staan bij het feit dat ze belang hechten aan linux en dat ze dit OS vanaf nu meenemen in toekomstige verbeteringen. Dat maakt Proton nou echt top!
Ik zie wel waarom developers het handig vinden om met 1 codebase web en desktop te kunnen bedienen. Je controleert gewoon in welke omgeving je spul draait en dan weet je welke features er op dat moment wel en niet zijn/aankunnen.

Heb verder ook liever een app in een native framework als gebruiker, maar ik snap als developer de waarom ook.
Flutter lijkt mij ideaal hiervoor. Jammer inderdaad
Jammer dat het geen native is, die electron apps werken toch minder dan gewoon in de browser. Ik ga het wel maar eens proberen, wie weet werkt het goed
Ik ben zo blij dat ik weg ben bij Proton. Nog nooit zoveel spam ontvangen als toen wanneer mijn mail daar draaide.
Ik vindt dit interessant, ik ben nu een proton gebruiker en ik heb juist bijna geen spam gekregen. Natuurlijk kan ik niet weten hoeveel spam ik eigenlijk zou ontvangen maar zelfs met mails die in publieke DB's staan (PeeringDB, Website etc) komt er nog steeds weinig spam.
Dat heeft niks met proton te maken, wel alles met hoe jij met je mailadres omgaat.
Nee hoor. Ik gebruik hetzelfde gmail adres voor bijna 400 websites. En het komt in alle massa marketing lijsten wel voor. Ik krijg bijna geen spam. Alles gaat mooi via de spamfilters weg. De laatste tijd heb ik wel af en toe wat manueel verstuurde spam voor low quality programmeer aanbiedingen, dus die mensen hou ik lekker aan het lijntje tot als het saai wordt en dan zeg ik dat ik ze ga reporten bij de GDPR omdat ze mijn gegevens niet willen wissen.

Ik heb ook een proton adres en het rare is dat ik dat misschien op 5 websites gebruik en toch meer spam in mijn inbox krijg.
Dus het gaat wel om hoe jij met je mailadres omgaat, je maakt jezelf afhankelijk van spamfilters.

Dat laatste blokje is te vaag, daar kunnen we niks uit herleiden en zegt weer niks over proton.
Jij antwoord op het feit dat protonmail een slechte spamfilter heeft. Maar je antwoord is dat "hun spamfilter niets met proton te maken heeft", en dan geef je aan dat je je mail adres veilig moet houden. Snap je hoe vaag dat is en dat het niets over de spamfilter zegt?

Mijn antwoord op jou geeft aan dat het helemaal niet zo erg is dat je email adres rondslingert. En ik geef ook een anecdote over hoe ik ook ervaring heb met de slechte spamfilter van Proton.
Zoveel mensen zoveel ervaringen, ik heb het juist andersom. Mijn oude gmail adress die nog forward is de enige die zo nu en dan wat spam doorgeeft, de rest is spamloos. Wel heb ik mail via een eigen domein,en geen een login die niet via hun alias dienst geforward wordt. het 'directe' mailadress is bijna niet bekend.
Zelfde ervaring. Ik merk net dat in mijn Proton spam een mail staat die binnen gekomen is via mijn Gmail, maar die staat bij Gmail ook al in spam, in beide gevallen dus automatisch zo geplaatst. Geen idee waarom dat nog geforward is dan.
Wat praat jij ontzettend minder slim dan? :')

Je moet ook je e-mailadres niet bij elk wissewasje invullen. Ik ge-niet van proton met alle trackers uitgeschakeld (ben ook unlimited user) proton pass, drive, vpn..
Topdienst
Totaal onherkenbaar. Al 4 jaar betalende klant met Proton vpn. Spam is zero altijd geweest
Wat ik zo op de site kan zien, is dat er ook een gratis variant is tot 1gb mailbox en max 150 mails/dag.
https://proton.me/mail/pricing

Het grote voordeel van deze mailclient is dat je mail online zit opgeslagen, dat maakte ik uit het artikel niet direct op, en vroeg mij daarom af waarom ik uberhaupt voor een mailclient zou moeten betalen
Proton's selling point is dat alle e-mail encrypted is opgeslagen op hun server, zodanig dat niemand - en ook zij niet - toegang hebben tot de inhoud van je e-mail. Als je 1 tabje terug had geklikt: https://proton.me/mail/security
Dat de e-mails versleuteld worden opgeslagen op de server betekent niet dat Proton geen toegang heeft tot de inhoud. Dat is alleen het geval als alle e-mails die je verzendt en ontvangt end-to-end versleuteld zijn. En dat is alleen het geval als verzender en ontvanger PGP of Proton gebruiken. Zonder E2EE is de inhoud van alle e-mails zichtbaar voor de mailserver van de verzender en de ontvanger in transport.

Ik ben zelf nog nooit PGP in e-mails tegengekomen en ik denk dat maar een kleine minderheid het gebruikt. En de kans dat zowel jij als de correspondent e-mail van Proton hebben is ook erg klein. In de praktijk schiet je qua privacy dus niks op met Proton voor het overgrote deel van je e-mails. Het enige positieve wat je over ze kan zeggen is dat ze geen Google zijn.

Zie ook deze uitleg van Proton zelf van hier:
What is encrypted with end-to-end encryption?

When you send an end-to-end encrypted message with Proton Mail, the message body and attachments are fully end-to-end encrypted whenever a public key is available for the recipient.
If you email a contact who isn’t using Proton Mail or PGP, the message will only be end-to-end encrypted if you use our Password-protected Emails feature. Otherwise, your message will be encrypted in transit (in most cases) with TLS and will be readable by your recipient’s email provider.
Proton Mail encryption explained
Proton versleutelt ontvangen emails met je public key, dus als ze een dwangbevel krijgen van de Zwitserde rechter, dan kunnen ze in tegenstelling tot bijvoorbeeld Gmail ook je reeds ontvangen onversleutelde emails niet lezen. Technisch gezien kunnen ze onder dwang nieuwe onversleutelde emails wel lezen.

Daarnaast, @Dizzy, voor niets gaat de zon op: Bij Google en vrienden betaal je met je privé. Ze verdienen geld door persoonlijke gegevens te verzamelen en er inkomsten mee te genereren. Proton is voor mensen die dit niet willen. Daar betaal je met centen in plaats van met een inkijkje in je communicatie.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 00:53]

Dat is een kwestie van bouwen natuurlijk.

Stel dat de rechter eist dat Proton de binnenkomende mails van Sando@proton.ch moet kopiëren naar een andere box, bij binnenkomst, dan kunnen zij dit natuurlijk gewoon.
In theorie zouden ze ook jouw applicatie de opdracht kunnen geven jouw privé-sleutel op te sturen.

Nou gaan die zaken in tegen wat ze verkopen, maar technisch is dat geen probleem. Sterker nog. Ze zouden het zo kunnen regelen dat alleen zij dit kunnen met hun eigen sleutels die ze desnoods offline in een kluis bewaren.
Inderdaad. Als je (1) niet de proton bridge die wordt aangeraden voor journalisten gebruikt; als (2) de tegenpartij geen versleuteling gebruikt; als je (3) de gelezen emails in de proton cloud laat staan; en (4) als ze een totaal niet te vertrouwen partij zijn, dan kunnen ze met je sollen.

Maar die omgekeerde scrutiny is wel een beetje bizar als je bedenkt dat Proton - inclusief vorderingen van de rechter - juist een bewezen staat van dienst heeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google, Microsoft en Apple, die bewezen tegen betaling een lijntje met de NSA hadden.

Bedrijven die bovengemiddeld gevoelig zijn voor dat soort praktijken zitten in zogenaamde Five Eyes-landen.

Het is Proton's business model om geld te verdienen met alles behalve je data. Zeg maar het tegenovergestelde van de Googles. De meeste mensen zijn niet interessant voor de overheid maar willen gewoon niet getracked en gemonetized worden. Daar hebben ze geld voor over. Zoals vroeger: Diensten kosten geld. En als dat niet uit je portemonnee komt, dan komt het uit de portemonnee van iemand die jou wil targetten.
Inderdaad. Als je (1) niet de proton bridge die wordt aangeraden voor journalisten gebruikt; als (2) de tegenpartij geen versleuteling gebruikt; als je (3) de gelezen emails in de proton cloud laat staan; en (4) als ze een totaal niet te vertrouwen partij zijn, dan kunnen ze met je sollen.
Zoals ik al schreef. Het gaat tegen de principes in, van wat ze verkopen, maar ze kunnen het wel als ze willen.

Maar als ik je factoren erbij pak:
1 en 3 zijn niet relevant voor inkomende mail. Die komen gewoon met SMTP binnen bij Proton. Dus voordat ze de mail naar je mailbox kopieëren kunnen ze hem opzij zetten, bijvoorbeeld onder een gerechtelijk bevel.
2. Daar heb je helemaal gelijk. Maar dit geldt weer voor iedere mailprovider. Versleuteld is versleuteld. Er blijft alleen maar metadata over (welk e-mail adres wanneer wat heeft gestuurd heeft en zo).
4. Ze zijn uiteraard prima te vertrouwen. Net zoals Google en Apple. Die zijn gewoon transparant in wat ze zeggen te doen met je mail. Apple en Google doen niet alsof zij niet bij jouw mail 'kunnen'.

Waar ik op doelde is: 'Kunnen' is 'Willen' in deze. Proton mail heeft een specifiek businessmodel waarin zij alles met niet-standaard mailprotocollen doen (op in- en uitgaande mail via SMTP na natuurlijk). En dat is prima. Zij adverteren, en naar ik verwacht op het concept dat niemand inclusief zij zelf bij je mail en zo kunnen. Dat geloof ik ook direct.

Nou ben ik niet bekend met Proton mail. Ze hebben ook een webmail toch? Moet je dan met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vervolgens ook nog iets met je private key doen en zo niet, hoe ontsleutelt je gebruikersnaam en wachtwoord dan de data? Zijn je credentials (deels) de seeds geworden voor de versleuteling, of eventueel credentials die toegang hebben tot de private key. (ik zou zelf geen andere optie weten namelijk)
Ze hebben ook een webmail toch? Moet je dan met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vervolgens ook nog iets met je private key doen en zo niet, hoe ontsleutelt je gebruikersnaam en wachtwoord dan de data?
Ja, dat hele systeem OpenPGP.js, gesponsord door de EU en gesponsord door Duitsland, wordt door hen geschreven en onderhouden. Het wordt ook gebruikt door onder Tweakers bekende extensies Mailvelope en FlowCrypt, en in honderden NodeJS apps die versleutelde email notificaties kunnen versturen.
Zijn je credentials (deels) de seeds geworden voor de versleuteling, of eventueel credentials die toegang hebben tot de private key. (ik zou zelf geen andere optie weten namelijk)
Je credentials zijn inderdaad de seed van je private key, die alleen lokaal wordt gegenereerd. Als je je wachtwoord verandert, verandert dus ook je key pair, en dan worden je emails onleesbaar. Daarom wordt je met klem verzocht een backup van je key pair te maken, want je kan oude keys wel lokaal importeren maar ze worden niet meer automatisch opnieuw gegenereerd door je wachtwoord.

Speciaal voor bovengemiddeld paranoïde mensen die naast het wachtwoord om in te loggen graag een ander wachtwoord gebruiken om hun key pair van te genereren (zodat deze langere tijd niet door Proton afgekeken kan worden mochten ze zijn overgenomen door kwaadwillenden), is het ook mogelijk om een twee-wachtwoorden-systeem te activeren (opt-in).

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 00:53]

Dan snap ik hem.
Klinkt veilig en gevaarliljk tegelijk :)

Veilig in de vorm van. Zonder je credentials kan echt niemand erbij. Gevaarlijk in de vorm van, als je je credentials kwijt raakt op welke manier dan ook ben je het spreekwoordelijke bokkie.
Zolang je je daar goed van bewust bent, hoeft dat geen probleem te zijn natuurlijk.


Bedankt voor de info! :)
Ik heb meerdere gratis accounts via Proton, maar die zijn/waren alleen via een web browser te benaderen. Dat Proton nu de desktop-applicaties alleen voor betalende klanten vrijgeeft is een beetje 'meh'.
Je kunt al geruime tijd met proton bridge Thunderbird als cliënt voor protonmail gebruiken.
Bridge is ook alleen voor betalende gebruikers.
En ook een Electron app. Dus een verouderde en kwetsbare Chromium wrapper om een website heen en het dan een app noemen.
Dat is niet waar. Zoals je in de source kunt zien (https://github.com/ProtonMail/proton-bridge), is het voornamelijk geschreven in Go.
Waarom denk je dat een gratis mail een recht is?
Verworven recht? Hotmail, Gmail, Yahoo, de mailbox van je ISP,... Zijn allemaal gratis, altijd al zo geweest, met de goeie ouwe insteek om zo veel mogelijk mensen geconnecteerd te krijgen. In de perceptie van quasi iedereen is e-mail altijd gratis geweest en is het juist gek om ervoor te betalen.

Edit: Aan alle wijsneuzen hieronder: Ja inderdaad, je "betaalt" met je privacy. Dat was vroeger veel minder het geval. Ads op het internet waren veel minder dan nu. Er waren geen tracking cookies. En voor de gemiddelde gebruiker zal het ze worst wezen. Dus ja, dan is e-mail gratis.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 23 juli 2024 00:53]

Niet echt, je betaald altijd, jn dit geval verkoop je je privacy.
De advertenties krijg je er ook gratis bij :+ .
Bij een ISP betaal je het ook gewoon, het zit dan opgenomen in je abbo prijs of je het nou gebuikt of niet.
Bij "gratis" varianten, well dan je zelf het product. De data was jij genegeerd op het platform/product wordt gebruikt of doorverkocht. Er is eigenlijk "niks" gratis in deze wereld, we betalen het links of rechtsom.

Met Gratis Email maak je de keuze of die data gebruikt mag worden voor bepaalde doeleinden, dat ten goede komt van de partij die het aanbied.
Installeer mail.proton.me gewoon als PWA en je bekomt grotendeels hetzelfde. Niet zo gek toch dat nieuwe features voor de betalende gebruikers zijn, misschien komt het ooit wel naar de gratis versie. De desktop clients waren eerst zelfs exclusief voor de Visionary gebruikers.
Ik heb het al een tijdje gebruikt en een paar keer opnieuw moeten installeren. Die app werkt voor geen meter heb er alleen maar problemen mee ik gebruik gewoon de webpage en heb het verwijderd. Ik heb een abonnement op Proton premium. Ook Proton drive is geen echte app zoals Onedrive je hebt geen schijf overzicht want dat moet je naar de webpage. misschien komt het later maar voor mij heeft het geen meerwaarde. voor de rest is de mailserver en de webmailpage prima in orde en veilig net zoals de VPN.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.