Inderdaad. Als je (1) niet de proton bridge die wordt aangeraden voor journalisten gebruikt; als (2) de tegenpartij geen versleuteling gebruikt; als je (3) de gelezen emails in de proton cloud laat staan; en (4) als ze een totaal niet te vertrouwen partij zijn, dan kunnen ze met je sollen.
Zoals ik al schreef. Het gaat tegen de principes in, van wat ze verkopen, maar ze kunnen het wel als ze willen.
Maar als ik je factoren erbij pak:
1 en 3 zijn niet relevant voor inkomende mail. Die komen gewoon met SMTP binnen bij Proton. Dus voordat ze de mail naar je mailbox kopieëren kunnen ze hem opzij zetten, bijvoorbeeld onder een gerechtelijk bevel.
2. Daar heb je helemaal gelijk. Maar dit geldt weer voor iedere mailprovider. Versleuteld is versleuteld. Er blijft alleen maar metadata over (welk e-mail adres wanneer wat heeft gestuurd heeft en zo).
4. Ze zijn uiteraard prima te vertrouwen. Net zoals Google en Apple. Die zijn gewoon transparant in wat ze zeggen te doen met je mail. Apple en Google doen niet alsof zij niet bij jouw mail 'kunnen'.
Waar ik op doelde is: 'Kunnen' is 'Willen' in deze. Proton mail heeft een specifiek businessmodel waarin zij alles met niet-standaard mailprotocollen doen (op in- en uitgaande mail via SMTP na natuurlijk). En dat is prima. Zij adverteren, en naar ik verwacht op het concept dat niemand inclusief zij zelf bij je mail en zo kunnen. Dat geloof ik ook direct.
Nou ben ik niet bekend met Proton mail. Ze hebben ook een webmail toch? Moet je dan met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vervolgens ook nog iets met je private key doen en zo niet, hoe ontsleutelt je gebruikersnaam en wachtwoord dan de data? Zijn je credentials (deels) de seeds geworden voor de versleuteling, of eventueel credentials die toegang hebben tot de private key. (ik zou zelf geen andere optie weten namelijk)