Amazon krijgt Franse boete wegens schenden privacy werknemers

De Franse privacytoezichthouder CNIL heeft Amazon een boete van 32 miljoen euro gegeven. De toezichthouder meent dat het systeem dat Amazon gebruikt om zijn werknemers te monitoren, te indringend is. Volgens de CNIL schendt Amazon hiermee meerdere AVG-regels.

Volgens de CNIL overtreedt Amazon de AVG-wet op minstens drie manieren. Het bedrijf houdt voor elke werknemer bij hoelang die zijn of haar scanner niet gebruikt heeft, gedurende een periode tussen een en tien minuten. Het bedrijf registreert ook wanneer een scanner meer dan tien minuten inactief is geweest en Amazon zou nagaan hoe snel een werknemer een pakje scant na het vorige pakje. Dat mag naar verluidt niet sneller zijn dan 1,25 seconden na het scannen van het vorige pakket. Amazon houdt de gegevens naar verluidt ook 31 dagen bij en dat is volgens de CNIL te verregaand.

De CNIL beaamt dat Amazon bepaalde doelstellingen wil halen en dat het bedrijf het gebruik van zo’n monitorsysteem kan verantwoorden. De Franse toezichthouder meent echter wel dat deze drie bovenvermelde parameters te indringend zijn. Amazon zou zijn werknemers constant, bij elke werkonderbreking van minder of meer dan 10 minuten, kunnen monitoren en het bedrijf zou ook elke handeling van een werknemer tot op de seconde kunnen registreren. Hierdoor bestaat de kans dat een werknemer zich voor elke kleine werkonderbreking moet verantwoorden, zelfs al was die zeer kort.

Amazon heeft gereageerd op de boete. Het bedrijf zegt tegen Franse media dat de bevindingen van de Franse privacytoezichthouder feitelijk onjuist zijn en dat de monitoringssystemen nodig zijn om de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie binnen het bedrijf te garanderen.

Door Jay Stout

Redacteur

23-01-2024 • 12:46

90

Lees meer

Reacties (90)

90
89
44
4
0
34
Wijzig sortering
en dat de monitoringssystemen nodig zijn om de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie binnen het bedrijf te garanderen.
Bij gebrek aan echte robots, probeert Amazon het maar met zijn werknemers.

Dat je wat monitort is prima, zeker in een omgeving waar je prestatie van belang is. Dit gebeurd in elk productie bedrijf, je wil gewoon weten welke werknemers het beste presteren. Of dat nou is hoeveel bloemen of aardbeien je plukt, of hoeveel pakketjes je scant.

Maar alles wat ik over Amazon lees vind ik veel te ver gaan. Medewerkers die niet eens fatsoenlijk een plasje kunnen doen zonder verantwoording. Meet gewoon het totaal van iedere medewerker aan het einde van de dag. Er is geen enkele (acceptabele) reden om je werknemers per seconde of minuut te monitoren. Dan bouw je maar een robot.

En als de producten met minder monitoring dan duurder worden dan is dat maar zo. Die pakketpakkers zijn ook medemensen. Die race naar de bodem over de rug van onze medemens is wellicht iets dat we gewoon niet moeten doen.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 07:04]

Deze verhalen gaan over Amazon, maar ik heb dit soort autoritaire micromanagement verhalen ook wel eens gehoord bij Achmea.
Dat resulteert er dan vervolgens in dat mensen omwegen gaan verzinnen om onder hun werk uit te komen en precies halen wat ze moeten halen. In alle gevallen komt het er vaak op neer dat je je medewerkers per definitie niet vertrouwd en dat je management van dergelijk belabberde kwaliteit is dat het geen individuen kan aanspreken. Heel Amerikaans.
En het is treurig voor dergelijk onderdrukte werknemers dat enkele amper keus hebben wat anders te doen. Dat er nu een boete wordt uitgedeeld is een druppel op een gloeiende plaat. Ik ben bang dat er weinig gaat veranderen.
Amazon zal echt niet uniek zijn, maar het is een van de bekendste voorbeelden
Ik ken de term even niet, maar er is een wetmatigheid dat hetgene wat je meet eigenlijk direct een waardeloze kpi wordt.
Als je elke 10 sec een meting doet, moet een werknemer dus zorgen dat er elke 10 sec een scan plaatsvindt, en ze bedenken (gezamelijk) gauw genoeg manieren om te voldoen aan de meting zonder dat dit persé de efficientste manier van werken is.
Eens, maar toch zijn KPI's belangrijk.
- De mortality rate van een ziekenhuis of individuele dokter is handig om te weten.
- Hoe vaak een loodgieter van een grotere firma na een interventie opnieuw langs moet gaan omdat het toch niet goed genoeg was gedaan bvb.
- Maar ook hier; ze doen geen metingen na x aantal seconden, maar ze kijken naar gemiddeld aantal unieke zendingen gescand per uur, wellicht rekening houdende met volume en massa van de zendingen.
=> mensen die 1 zending 10x scannen om zijn stats hoog te krijgen? Is weg door unieke zendingen te gebruiken, maar de moeite om toch eens te vragen waarom die dat doet. Werkt de scanner zijn "piep"-geluid misschien niet meer of zo?
=> doet jouw collega 1000 zendigen op een uur en jij maar 60; wel het ene waren misschien enveloppes en dat van jou waren wasmachines.
=> maar doe jij 100 scans op 10 minuten en dan 50 minuten niets? Dat is vreemd...
1: Dus een cosmetisch ziekenhuis en een kanker behandeling ziekenhuis vergelijk je hoe? Dit soort KPI's belonen risico mijding. Daarom is de gezondheidszorg in America zo duur, geen risico, doe alle testen dan kun je nooit worden aangeklaagd voor nalatigheid.
2: Niet meten waarom dit is? Niet alle klussen zijn gelijk, soms zorgen de omstandigheden dat er meer nazorg nodig is. Opnieuw, leidt tot risico mijding.
3: Zendingen meten, want mijn 10x15kg kattenbak vulling is gelijk in belasting aan 1xUSB kabel. Kan leiden tot voorkeur behandeling, mensen die je weg wil de moeilijke pakbonnen geven of in moeilijk magazijn zetten.
4: Ja past het heel makkelijk aan, 1ste kost 1 seconde om te pakken, maar ik wacht met scannen tot 9 seconden terwijkl ik het volgende moeilijke artikel pak.

Als iemand 50 minuten niets doet is deze persoon wellicht bezig iets op te ruimen dat een gevaar voor de veiligheid vormt dat de rest laat liggen om maar aan hun KPI te voldoen.
Als iemand 50 minuten niets doet is deze persoon wellicht bezig iets op te ruimen dat een gevaar voor de veiligheid vormt dat de rest laat liggen om maar aan hun KPI te voldoen.
Dat is jouw taak niet, dus volgende keer laat je het liggen en breekt iemand zijn nek erover. Ik vraag mij af of ik voor zo'n werkgever wil werken.
Aan de andere kant, als het jouw taak niet is, en je doet je pijn als je begint te kuisen is dit ook een probleem voor de werknemer, de verzekering dekt dit mogelijk niet, je kunt je job verliezen, onderzoeken van de vakbeweging die de taak zou moeten doen.

Er zijn zat dingen die ik 'kan' doen en niet 'mag' doen als ITer. Een gaatje boren om een netwerk kabel te steken kan ik ook met gemak doen en sneller als ik niemand hiervoor moet bellen. Totdat je uitvindt wat de mogelijke problemen en risico's zijn met je gaatjes zoals je ze zelf thuis boort.

En aan de andere kant vind ik ook regelmatig mensen die lijntjes trekken met 30m netwerk die ze ergens vandaan toveren en twee of drie stekkerdozen aan elkaar geschakeld, er is een reden dat de internationale bouwcode zegt dat verlengsnoeren en stekkerdozen niet permanent mogen zijn. Of mensen het bedrijfsnetwerk 'uitbreiden' met een oude Linksys router.

Kan ik mijn afval zelf naar de vuilnis brengen, natuurlijk, maar mijn kuisman heeft dit niet graag, het is zijn job en hij kan de job van vuilnis ophalen uit mijn kantoor veel effectiever doen dan ik kan.

Zelfs voor het opkuisen van een gevaar, je hebt een opdracht te volgen (rapportage en afbakenen), het effectief opkuisen is voor iemand anders, je bent tenslotte niet getraind om een bijtend materiaal te herkennen en de juiste stappen te nemen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 07:04]

Je eerste punt is precies waar! Maar zelfs als je kanker met kanker vergelijkt is het nog geen eerlijke vergelijking. Het kan best zijn dat het ene ziekenhuis de iets zwaardere cases toebedeeld krijgt, of dat de kanker rond bepaalde bedrijven iets kwaadaardige is dan in andere regio's.je moet dit soort dingen niet op die manier willen doodmeten.
- De mortality rate van een ziekenhuis of individuele dokter is handig om te weten.
Nou nee, want dan zou je ervoor kunnen kiezen geen patienten in een bepaalde toestand te behandelen. Wat zou zorgen voor een lager sterftecijfer.
KPI's zijn nonsens, het is veel beter na te vragen:

1. Zijn je klanten tevreden - waarom wel / niet, open vraag

2. Zijn je werknemers tevreden - waarom wel / niet, open vraag

Nou alle input mooi verwerken en klaar ben je, heb je precies 0 KPI's voor nodig.
Die voorbeelden die jij noemt zijn ook gewoon kpi's hoor...
Ja, een handvol KPIs moet je bedrijfsplaatje weergegeven. Vaan zinn het er teveel en worden kengetallen als KPI weergegeven.
maar doe jij 100 scans op 10 minuten en dan 50 minuten niets? Dat is vreemd...
Ik kan wel tig redenen bedenken die niet geautomatiseerd meetbaar zijn om dit toch te verklaren. Prestaties baseren puur op harde cijfers vind ik persoonlijk echt te ver gaan. Wat je dan hebt is een onprettige en onveilige werkomgeving waar je individueel bezig bent met je werk (want die cijfers tellen mee). Met onveilig bedoel ik dan dat je niet jezelf bent maar wat het monitoring systeem wilt dat je wordt. Je wordt als mens gereduceerd tot een stel "cijfers".

Goed voor het dividend, slecht voor de mens als je het mij vraagt. Goed dat hier naar gekeken wordt door overheden.
Dat eerste punt, waarom is dat handig om te weten? Ik denk dat er min of meer alleen negatieve gevolgen kunnen zijn. Meten is weten ergens, en je KUNT er een dikke rotte appel mee opsporen, dat is nog steeds belangrijk, maar de negatieve kanten zijn ook heel belangrijk om te snappen.
"Je wordt wat je meet". Ik ken 'm ook... toen men vroegah het aantal regels code van een developer telde om de productiviteit te meten, wisten de developers heel snel dat ctrl-c -> ctrl-v een heel goede beoordeling opleverde... en verschrikkelijke productkwaliteit.
Naar verluid heeft Musk met zo'n beoordeling een groot deel van hun developers bij Xitter eruit geknikkerd. Iemand die dus efficient werkt, het beoogde doel haalt met zo min mogelijk code, wordt bij voorbaat al gestraft. Iemand die halve libraries van stackoverflow kopieert, beloont.

Dan heb je als ondernemer geen idee wat het werk daadwerkelijk inhoud. Het vinden van een bugje kan uren, dagen, weken duren, en resulteert in een klein stukje code dat moet worden aangepast. Met dit soort metingen dus per definitie een slechte werknemer.
Inderdaad, zodra je regel/kpi opstelt, zal alles uit de kast worden gehaald om te zorgen dat die gehaald wordt, maar meestal niet op de manier waarop het bedoeld was.
Zo was er vroeger al software, die kon simuleren dat je muis bewoog.
Vroeger had je vaak een Boss key in spelletjes. Kwam er een 📊 op je scherm.
Je krijgt wat je meet. Dat zie je overal.
Een zomervakantie lang geleden in een fabriek gewerkt. Daar gebruiken ze een prikklok. Want owee als je 5 minuten eerder wegging.
Het gevolg: De hele meute staat een kwartier te wachten (omgekleed en wel) tot de klok op 4 springt. Dan gaan er in 2 seconde ongeveer 50 kaarten door.

Als al het andere bij Amazon prima zou zijn (zoals salaris), dan zou ik er misschien wel eens wat bestellen.
Maar door dat uitknijpen en uitpersen sla ik deze toko over. Als ik mijn kinderen er nooit zou laten werken, waarom zou ik er dan wel bestellen (en meehelpen anderen uit te knijpen).
Dit. Ik betaal wel iets meer als er fatsoenlijke(re) bedrijfsvoering plaatsvindt en er mogelijk nog wat van het geld in de Nederlandse schatkist belandt.
Ik heb gelukkig nog heel veel specialistische lokale winkels bij mij in de buurt.
Ik doe dan ook mijn best om daar zoveel mogelijk te kopen, zelfs als dat betekent dat ik even een kwartiertje op de fiets zit.

Ik koop nooit bij Amazon want ik vind het een vreselijk bedrijf.
Denk dat je malicious compliance bedoelt
Je doelt denk ik op Goodhart's Law
Any observed statistical regularity will tend to collapse once pressure is placed upon it for control purposes.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 23 juli 2024 07:04]

Afhankelijk van jouw job, kan je op elk moment een sanitaire stop maken.
Iemand aan een sorteermachine doet dit op de daarvoor voorziene momenten, niet gewoon 'als die dat wilt'. Dit omdat anders de machine volledig tot een stop komt als de goten vol liggen.
Denk je dat iemand in een clean room ook even zomaar altijd kan plassen, of een taxichauffeur of buschauffeur? Zelfs een verpleegster moet het ophouden tot ze iemand anders op haar gang heeft staan die het even overneemt.
Het is niet omdat jij een job hebt waar dit kan, dat dit bij elke job kan.
Maar dat je in een plastic flesje moet pissen omdat je er gewoon _geen_ tijd voor krijgt (dus ook niet op de daarvoor voorziene momenten, die bestaan gewoonweg niet), dan gaat er toch wel ergens iets veel ste ver en goed mis. Dit gebeurd(e) zowel in de warenhuizen als de bezorging bij Amazon.
Dat is iets wat niet kan, daar ben ik het eens mee.
Maar dat je een boete gaat uitschrijven omdat ze "kunnen" iets fout doen?
Dat is zeggen als "doe die Zoop maar de boeien aan, want morgen 'kan' hij iets fout doen".
Overigens zijn er bij normale werkplekken elk uur of 2 uur pauzes waar je kan plassen, drinken en even uitrusten.
Ik vind de uitspraak ook wat simplistisch, ze zouden op zijn minst moeten onderbouwen wat voor gevolgen het heeft. Want als dat fles-plassen als voorbeeld aangehaald wordt omdat werknemers het idee hebben dat ze geen seconde op mogen houden met werken, dan kom je al wat verder lijkt me. Want dat is denk ik waar ze op doelen. Dat je wetgever zo erg big brother zit te spelen dat je je gewoon niet meer op je gemakt voelt en alsof het slaafarbeid is. Maar goed, dat is een anekdotische aanname. Als dat met regelmaat voorkomt (waarvan ik denk het wel zo is) zou je daarmee moeten komen, niet of bedrijfsbeleid dit "misschien" kan veroorzaken, is mij iets te speculatief, wat dat betreft wel met je eens.
Ik dacht dat het flesplassen enkel in Amerika was? Dat er daar extreem met werknemers wordt omgegaan is op zich ook geen geheim - hoewel het flesplassen extreem was.

Het is niet omdat Amazon Amerika iets doet wat niet kan, dat overal in de wereld het hetzelfde is.
Pakweg PostNL, wat meer 'close to home'; die zitten ook in België, maar ook in Italië, Spanje, China, etc... Denk je dat de mensen in NL alles van over de hele wereld aansturen?
In de UK in ieder geval ook
https://www.cbsnews.com/n...g-human-beings-as-robots/ die kerel heeft een heel boek geschreven over de erbarmelijke omstandigheden in zo'n warenhuis.
Als je er wat op googled vind je nog wel meer voorbeelden en niet alleen in de US (al is het daar wel het meest dystopische).

Dus dat Frankrijk wilt voorkomen dat dit in hun land voorkomt, lijkt me prima. Maar dan moeten ze wel met concrete dingen komen en niet de speculatie dat dit soort dingen misschien kunnen gebeuren. Maar vergis je niet dat dit niet zou kunnen gebeuren buiten Amerika, het gebeurd dus wel degelijk.
Denk je dat de mensen in NL alles van over de hele wereld aansturen?
Als onze arbeidsomstandigheden beter zijn dan in die andere landen, dan zal ik het toejuichen. Verder een retorische vraag, want we weten allemaal het antwoord. :)
Iemand aan een sorteermachine doet dit op de daarvoor voorziene momenten, niet gewoon 'als die dat wilt'.
Een bedrijf die zijn werknemers op "voorziene momenten" naar de WC laat gaan is niet goed bezig en mag van mij best aangepakt worden. Er moet geen "straf" zijn als je echt naar de WC moet. Even uitstellen is tot daar aan toe, maar om 8 uur in te delen in "slots" om je behoefte te doen....sorry, maar dat kan je toch niet maken?

Bij de sorteermachine moet je dan aan een collega kunnen vragen om het over te nemen en daar moet de baas in voorzien. Zo moeilijk is het niet lijkt mij.
Er zijn plekken of beroepen waar er redenen zijn dat het niet altijd direct kan. Zoals een verpleegster die jij noemt. Maar jou houding is wel heel erg. De meeste voorbeelden die jij noemt kunnen met gemak even om een sanitaire stop heen werken. En niemand zegt dat het altijd stel op sprong moet, dat maak jij er van.
Maar als het personeel en luier moet dragen of in een flesje plast. En dat is het werkelijke niveau van Amazon, dan is er iets heel fout en dan is die boete gewoon terecht.
Dit staat helaas niet op zichzelf, Amazon heeft al jaren een discutabele reputatie naar hun werknemers.

Onderstaand artikel staat dat dit ook in de VS gebeurt, ze proberen dit ook doodleuk in de EU.
We hebben het geluk dat in de EU werknemers veel beter beschermd zijn.

https://www.forbes.com/si...-goods-delivered-quickly/
En veel burgers willen dat geluk van wat de EU regelt maar wat graag weg gooien.
Ik zeg niet dat ik daarvoor ben maar vind het ook wel een kortzichtig om te denken dat het zonder EU niet zou kunnen. Geen EU is dus volgens jou geen bescherming voor werknemers. Regels kunnen en worden ook zonder de EU opgesteld mocht daar de noodzaak en wil voor zijn. Het is in dit verhaal wel een duidelijk verschil tussen de VS en EU.
Ik denk dat de EU wat sterker in de schoenen staat dan een Luxemburg of een Nederland waarbij de regels ook nog eens per land anders zouden kunnen zijn. Dus ja, het kan per land, maar met de EU is dat toch een stuk beter en sneller te realiseren lijkt mij.
Daar ben ik het mee eens. Vond alleen de opmerking van @bzuidgeest incorrect. Zo heb ik het in ieder geval opgevat.
De eu geeft ons in onderhandelingen een veel sterkere positie. En als het in de hele eu dezelfde regels zijn verliezen we er geen werk over aan de buurlanden.

Het enige wat incorrect is, is dat jij stelt dat een land alleen met zo sterk zou staan and een groep landen. En land kan alleen ook wetten opstellen, maar de rijkwijte en economische effecten zijn een stuk beter als je het met een groep landen doet.
Dat je wat monitort is prima, zeker in een omgeving waar je prestatie van belang is. Dit gebeurd in elk productie bedrijf, je wil gewoon weten welke werknemers het beste presteren
Ik ben het hier principieel mee oneens. Als jij een werknemer hebt die niet alleen zijn taak uitvoert maar ook de rotzooi opruimt die anderen laten liggen, anderen helpt als ze problemen hebben, of simpelweg de vakjes netjes neerzet omdat een andere collega die heeft zitten verschuiven...dan presteert deze persoon volgens deze robotachtige meting slecht.

Het meten van de prestaties van mensen alsof de handelingen door een robot worden gedaan is niet iets waar ik achter kan staan. Er zijn wel betere manieren om de productiviteit van een persoon te meten. Achteraf aan het einde van de week/maand kijken hoeveel werk iemand heeft verzet lijkt me in ieder geval beter dan elke x minuten. We hebben het hier over mensen, niet robots.
In elke taak word gemonitord of je bijdraagt. Een goed bedrijf bekijkt of monitored ook de zaken die jij noemt. Hoe moeten ze anders weten dat een medewerker zich extra inzet? Jij gebruikt dat wellicht een ander woord voor, maar dat zal alleen monitoring bij een andere naam zijn.

Je comment leest alsof je bezwaar is tegen het woordje monitoring, niet tegen de realiteit van wat het woordje bekend.

Als je werkgever aan het einde van de dag zegt goed gedaan, dan doet hij dat op basis van een vorm van monitoring.
Ik had het misschien anders moeten verwoorden, maar het gaat mij om het geautomatiseerd monitoren. Als je dat gebruikt met toestemming van de gemonitoorde om je prestaties te verbeteren (sportprestaties, betere routes enz), daar kan ik nog wel in meegaan.

Maar ik denk niet dat dat hier van toepassing is.
Als je werkgever aan het einde van de dag zegt goed gedaan, dan doet hij dat op basis van een vorm van monitoring.
Definieer "goed gedaan", dat is waar ik me zorgen om maak bij dit soort monitoring. We hebben het over mensen. Werkprestaties vastleggen op basis van monitoring data, daar krijg ik echt de kriebels van. We zijn geen robots met allemaal dezelfde specs.
Geautomatiseerd monitoring vind ik ook niets in het algemeen, maar ik zie wel dat het bij lopende band werk, met het werk zelf samenhangt. Aan het einde van de dag heeft elke medewerker x producten behandeld. Je houd productie en voorraad namelijk bij. Dat is een vorm van automatische monitoring en bij goede prestatie kan je dat dan ook belonen.
Het belonen op basis van "cijfers" is een veel toegepaste methode. Niet alleen lopende band maar ook bij verkopers, brokers, makelaars... Allemaal bonussen gebaseerd op cijfers. Ik vind dat het soms wel doorslaat waarbij de menselijke kant volledig opzij geschoven wordt. Je krijgt dan een vorm van individualisme/egoisme en waarschijnlijk onderlinge strijd. Soms is dat goed, maar soms slaat het volledig door.
Het bedrijf houdt voor elke werknemer bij hoelang die zijn of haar scanner niet gebruikt heeft, gedurende een periode tussen een en tien minuten
.

Dat zie ik als doorslaan. Ik snap de efficiëntie gedachte er achter, maar je moet niet vergeten om mensen als mensen te behandelen, onafhankelijk van het soort werk wat je doet.

Als je een bepaald doel/efficiëntie wil bereiken, doe dat dan als groep, kijk naar de gezamenlijke doelen van een groep mensen. Verdeel je werknemers aan de lopende band in groepen en de groep met de hoogste efficiëntie krijgt iets extra's, en dat hoeft niet altijd meer geld te zijn. Maak het leuk voor mensen om op die manier tegen elkaar te strijden ipv naar de cijfers van het individu te kijken.

Ik ben meer voor een groepsgewijze aanpak ;)
Die race naar de bodem over de rug van onze medemens is wellicht iets dat we gewoon niet moeten doen.
Als je stelt dat dit een race naar de bodem is, dan heeft de consument er nog baat bij. (Alhoewel ik mij afvraag of de consument dit wil) Dit is de race naar dividendoptimalisatie. Verder lof voor jouw mening.
Dus een boete van 32M omdat de kans bestaat dat een werknemer zich moet verantwoorden.
Met alle respect, maar in de meeste warehouse omgevingen wordt elke scan gelogd om de status van de artikelen bij te houden. Ook wordt er bijgehouden welke scanner de scans heeft gedaan om stats over de scanner bij te houden en bvb slechte decodering van barcodes eventueel terug te kunnen brengen tot een scanner.
Als een scanner meer dan 10 minuten onverwacht offline is, dan kan dit ook wijzen op diefstal. Die dingen kunnen soms relatief duur zijn.
En ja, elk heeft ofwel zijn persoonlijke scanner ofwel wordt er een scanner aan een persoon toegewezen. Zo weten ze wie evenuteel scanners ontvreemd of als er artikelen verdwijnen nadat die persoon telkens de laatste scans heeft gegeven, wie het was.
Maar wees gerust dat Amazon geen tijd heeft om voor elke zending dit continu te doen; dit doen ze pas als er klachten binnenkomen. En dan moet je deze info inderdaad langer bijhouden.

Ik zou de ophef begrijpen indien er effectief mensen overdreven aangesproken worden, maar niet "omdat het kan".
Geen van de voorbeelden die je noemt zij hetzelfde als wat Amazon hier doet.
Het gaat hier niet om wat de scanner scant, of de scanner offline is of om te kijken of er een correcte scan plaatsvindt. Dit systeem is er puur op ingericht om degene die scant in de gaten te houden.
Maar wees gerust dat Amazon geen tijd heeft om voor elke zending dit continu te doen
Waar baseer je dat op? Amazon kan met alles wat ze in AWS hebben makkelijk dergelijke hoeveelheden data verwerken.
Het is niet voor niets dat de turnover rate van werknemers in 2021 al 150% was:
Amazon staff turnover so high, execs feared it would run out of new people to hire
Ecommerce leviathan Amazon expects work in its warehouses to burn 400 calories per hour, according to a leaked wellness pamphlet. For comparison, that’s a similar work rate to being a galley slave.
Leaked document: Amazon warehouse work is like being a galley slave

Een bedrijf met zo'n instelling is bereid heel ver te gaan. Het is moderne slavernij
Het bewegen op het werk is iets wat je overal terug ziet, stil zitten is het nieuwe roken.
Dus zo verkeerd lijkt het mij niet om dit te ondersteunen, het is ook geen verplichting.
400 kcal per uur is toch al wel stevig - dat begint al een serieuze work-out te zijn.

En dat een volledige werkdag, dan ga je al richting hetzelfde aantal kcal dat een profrenner tijdens de tour de france nodig heeft.


Zo een monitoring is trouwens nefast voor werknemers, het geeft een constante stress.
Voorbeeldje: https://www.forbes.com/si...tronic-whip-on-employees/
Beetje bewegen op het werk is nogal wat anders dan 400 calorieën per uur verbranden.
het is ook geen verplichting
Zie mijn laatste link
The pamphlet was leaked to Motherboard. It refers to fulfilment centre employees as “industrial athletes”, which may seem apt given the gruelling schedule they’re on is akin to going through an intense workout session. It says workers should be prepared to walk “up to 13 miles a day” and lift “a total of 20,000 pounds” during a shift.
...
While the tech titan claims to provide ample toilet break opportunities, its drivers have been reduced to urinating in plastic bottles and defecating in plastic bags to keep up with their schedules.
Klopt. Als dit gekoppeld zou worden aan een beoordeling o.i.d. dan heb je een heel ander verhaal. Maar goed, we zullen zien hoe het afloopt.
Natuurlijk is dit gekoppeld aan een beoordeling en dat is niet meer dan normaal in een dergelijke omgeving. Er zijn bepaalde targets per medewerker en die moeten gewoon gehaald worden anders lig je er snel uit en zoeken ze een ander. Ik ken de KPI's van Amazon natuurlijk niet, maar bij ons zijn ze zeer acceptabel en gebaseerd op de onderzijde van het minimum gemiddelde. Afhankelijk van wel groep producten uiteraard.

Wat ik wel een mooie vind is dat er niet binnen 1.23 seconden een tweede product gescant mag worden. Zeker intressant om daar naar te kijken om op die manier de foutmarge in het aantal gepickte producten te beperken. Ga eens zien of we dat bij ons ook kunnen invoeren. Dat zal dan de productiviteit iets verlagen, maar de kwaliteit verhogen.

Uiteraard ben ik voorstander van performantie monitoren, en besef ik dat het bij Amazon wellicht weleens wat ver zou kunnen gaan (maar dat haal ik nergens uit). Maar vergeet ook niet dat het CNIL een vrij extreme (en typisch Franse) organisatie is. De vakbonden zullen hier vast wel hun kracht hebben laten zien om deze monitoring op basis van de GDPR wetgeving tot een boete te laten lijden.
Natuurlijk is er een bepaalde ondergrens of een target waar je ten minste aan moet voldoen. Zou ook wel een beetje gek zijn als dat helemaal losgelaten was.
Amazon heeft geen beste reputatie op dit gebied, CNIL inderdaad ook eigenlijk niet.
Dan is het nog ernstiger, maar dat maakt de huidige situatie er niet acceptabel door. Er horen namelijk niet zomaar middelen te worden ingezet als er alternatieven zijn die wel de rechten respecteren. Constant personen mogelijke verdachten beschouwen die kunnen stelen of mogelijk niet efficient genoeg werken is gewoonlijk al niet acceptabel.
Het hangt af van hoe je naar de mensen kijkt. Verwacht je het beste van hen en zijn de middelen die worden ingezet puur om grip te houden op het proces, of verwacht je het slechtste van hen en zijn de middelen vooral om de mensen onder controle te houden.
Dat allemaal uiteraard binnen de kaders van de wet. Maar die wet spreekt wel over doelmatigheid.
Als dan de medewerker zich gecontroleerd voelt door de grip op het proces, dan snap ik wel dat dat kan leiden tot nare situaties.
Maar wees gerust dat Amazon geen tijd heeft om voor elke zending dit continu te doen; dit doen ze pas als er klachten binnenkomen. En dan moet je deze info inderdaad langer bijhouden.
Daar hebben ze dus software voor. Die aan het eind van de dag gewoon een uitdraai kan geven hoe een werknemer gepresteerd heeft.
En geloof me, bij (zeker Amerikaanse) bedrijven gebeurd dit
Elke job wordt beoordeeld op een aantal KPI's; het is niet onlogisch dat dit ook hier gebeurt.
Je hebt gelezen dat ze zien dat alles traag genoeg gaat hé?
Dat mag naar verluidt niet sneller zijn dan 1,23 seconden na het scannen van het vorige pakket.
Dus je mag niet 2 items direct scannen en samen verwerken. Je moet dit 1 per 1 doen en tijd genoeg hebben om er intelligent mee om te gaan. Ik vraag me af of sommige mensen dit gelezen hebben als "je moet binnen 1.23 seconden een 2de item gescand hebben". Dit is het dus niet, het moet trager gaan.
Ik lees dat het tweede pakket pas na 1.23s mag worden gescand.
Ik begrijp je punt, maar ik kan mij best voorstellen, aangezien het Amazon is, dat dit wel actief gebruikt word om mensen er op aan te spreken. De Lidl in Duitsland had een aantal jaar geleden hoofdbanden voor vrouwen die ongesteld waren, waarmee ze vaker naar het toilet mogen gaan. Ook word daar actief gekeken naar hoe snel de mensen achter de kassa werken. Hier heeft de Jumbo in sommige filialen "praatkassa's" voor mensen die rustiger aan willen doen en gezellig met de kassiere willen praten, bij Lidl willen ze alleen snelheid. Ik snap de gedachte, maar vind het niet netjes. Ik probeer dingen om Amazon heen te kopen, maar af en toe is dat best lastig, omdat ze alles hebben. Gelukkig zijn ze niet meer zo goedkoop als eerst. Misschien is het omdat ik in de IT werk, maar ik kan gewoon tijdens werktijd gaan zoeken naar een vakantie ofzo, of dit bericht plaatsen (moet er ook niet lang mee bezig zijn natuurlijk, maar goed). Maar als ze vragen of ik een uur langer kan blijven voor het een of ander, is dat ook geen probleem. Dat vind ik vele malen fijner. De manier waarop Amazon met hun mensen omgaat, vind ik niet kunnen.
In een productieomgeving kan je niet verwachten dat mensen even kunnen babbelen en een vakantie plannen op een computer en dat pakje op de band wel doen als ze er even zin in hebben. Ook zelfs als ze later willen werken, want op dat "later" moment is de vrachtwagen weg.

Dit is inderdaad enorm job-afhankelijk. Je wilt toch ook niet dat een dokter op de spoed zegt "wacht even, ik ga mijn vakantie plannen" tegen de dame die aan het leeg bloeden is?
Maar zelfs op jobs zonder tijdsdruk; wil jij dat jouw loodgieter die jij per uur betaalt op zijn gsm een vakantie gaat plannen terwijl jij ervoor betaalt?
Of een kapper, buschauffeur, beenhouder, bakker, kassa-medewerker, callcenter-medewerker,... Het aantal jobs waar je dit wél kan is net relatief beperkt.
Maar zelfs wij (ik ben ook IT'er) doen dit ook niet, tenzij het moment het toelaat. We doen dit niet tijdens storingen of meetings bvb.
En ons werk stopt niet om 17u. Die andere jobs, net vanwege de tijdsdruk stopt dan wel.
En mispak je niet, vaak is er wel tijd om een babbel te doen, maar niet op de drukke momenten. Je kan gewoon niet altijd jouw post verlaten.
Als ik aan de lopende band zou staan, dan kan je mij prima een plaspauze weigeren.

Enig nadeel is dat als het te lang duurt de mensen stroomafwaarts van de band een penetrante ammoniak geur kunnen verwachten. Iets met het feit dat ik een mens ben, en geen machine.
Dan ben je ook 100% tegen scholen die vragen dat leerlingen bij voorkeur 2 lesuren aan 1 stuk kunnen in de klas blijven en bij voorkeur voor aanvang van school, of op de pauze van 10u of 12u naar het toilet gaan? Natuurlijk kan het altijd eens, maar de maat zou moeten zijn om het op die momenten te doen.
Net als het andere extreme; een chirurg gaat ook voor de operatie naar het toilet of houdt het op tot na de operatie. De enige uitzonderingen zijn operaties die echt uren duren.

Ik spreek over "in het algemeen" niet "ALTIJD" of "bij Amazon". En als jij een dagdagelijks issue hebt dat je je behoefte geen 2 uur kan ophouden, dan zou ik toch even naar de dokter gaan. Ook raad ik af van doelbewust OP een band te plassen...
Sorry, maar dan zit je echt op de verkeerde plek. Ik doe genoeg privé onder werktijd. En genoeg werk tijdens privé tijd. En ik werk ook genoeg over. Tevens neem ik altijd de telefoon op als mijn werkgever belt.

Als ze moeilijk doen over even een smartwatch vergelijken tijdens werktijd, dan sta ik stipt om 5 bij de prikklok, gaat de telefoon meteen uit, en zijn mensen als ze mailen maandagochtend de eerste.
Het was sarcasme.
Dat heet een gezonde arbeid werk relatie. Een goede werkgever zal er niet om malen als jij je werk gewoon gedaan krijgt. Ik werk om kwaliteit te leveren, geen kwantiteit.

Natuurlijk bestaan er bedrijven die streven naar en hogere kwantiteit, dat willen kunnen meten.

Ben geen tegenstander wat Amazon doet, als de informatie van de werknemers wordt geanonimiseerd en geen gevolg heeft op de werknemer zelf. Je moet naar het algehele proces kijken. Als de menselijke factor een struikelblok is, welk mitigerende maatregelen zijn er dan nodig.
Ik ken genoeg bedrijven waar je onder privé tijd dit soort zaken mag doen.
Daar vertrouwen ze dat je er geen excessief misbruik van maakt, en dat je het alleen doet als het ook even kan. Vaak verwachten ze dan wel van je dat als het even uitloopt, je ook niet moeilijk doet.

Ook het laatste bedrijf waar ik gewerkt heb, handelde zo
Haha, dit krijg ik heel vaak te horen van met name Boomers. Ik ben nu thuis aan het werk, het zonnetje schijnt dus ik ga zo lekker naar buiten. Zo de kinderen van school halen en dan even boodschappen doen. Regelmatig (vooral voor Corona) werd ik weleens gevraagd of ik vrij was, waarop ik dan reageerde dat ik 'hard aan het werk' was.
Het boeit namelijk niet wanneer ik werk, als het werk maar klaar is wanneer dat moet en ik de telefoon opneem als er wat mis gaat. Dus gisteravond om 21.30 uur ging de telefoon en die neem ik dan op en zo meteen ga ik heerlijk in het zonnetje zitten. Iedereen blij.
Ik lees je geen rekening houden met wetgeving door te klagen dat mogelijkheid geen redelijke grens zou zijn.

Dat er techniek bestaat om mensen te controleren zorgt er niet voor dat de techniek dus maar belangrijker is dan de negatieve mogelijkheden die wettelijk niet zomaar de bedoeling zijn tot zelfs verboden zijn. Het is eerder nogal krom om dat op kans af te wimpelen terwijl die techniek selectief kans probeert te verminderen. Dat soort selectiviteit is niet zomaar rechtmatig, zeker niet bij plichten om privacy te respecteren met gepaste maatregelen. Kans op diefstal is niet zomaar een reden om techniek met vergaande mogelijkheden in te zetten als men ook bij de poort kan controleren. Zelfs voor recht op veiligheid is een technische mogelijkheid om constant te controleren niet zomaar acceptabel als er alternatief is. Dat een bedrijf geld wil besparen of efficiënt wil zijn is daarbij geen recht dat boven anderen staat. Dat is ook waarom er vaak maatregelen zijn dat mensen in gevaarlijke situaties in groepen werken.
Het feit dat Amazon in elk land zo ver mogelijk de regels openbuigt en probeert te overtreden,binnen de kaders van de wet zou nog veel vaker onderzocht moeten worden en gevolgen moeten hebben.
Ik heb wel eens een aardige analyse gelezen dat datgene wat Amazon echt 'disrupt' niet retail is maar arbeidsomstandigheden, retail is gewoon de sector waar ze begonnen zijn maar dat is niet waar de "innovatie" zit. Innovatie tussen aanhalingstekens want je kunt betogen dat het niet echt innovatie is maar eerder een teruggang naar de 19e eeuw.

Er gaan al lang verhalen dat de slechte arbeidsomstandigheden bij Amazon niet beperkt blijven tot hun 'voetvolk' personeel. Ook in hogere lagen in kantoor- en managementsfuncties is hun volledig gedigitaliseerde systeem van permanente 360-reviews waarbij iedere werknemer permanent hun collega's moet beoordelen berucht en leidt het tot grote doorstroom van personeel die wel wat beters te doen heeft dan permanent hun collega's een mes in de rug te steken.
Wat gebeurt er met het boetebedrag?
Staatskas hoogstwaarschijnlijk.
Die boete wordt vast wel ergens in de boeken verrekend. Maar wat gebeurt er met die werknemers? Gaat Amazon hun beleid aanpassen? Gaan ze de medewerkers die slecht behandeld en/of benadeeld zijn compenseren? En zou dit bij concurrenten zoveel anders zijn?
De boete moet wellicht betaald worden, dus ja, deze wordt verrekend in de boeken.

Maar waar haal je dat er mensen zijn die effectief slecht behandeld worden uit dit artikel?
Een werkgever die zo op elke minuut zit te micromanagen en werknemers die uit angst voor de baas op de werkplek in flessen plassen vind jij normaal werkgeverschap :) ?
Werknemers die bij een event in de database ook een timestamp zetten en een gebruikersnummer, dat vind ik perfect normaal.
Er wordt aangegeven dat ze er veel mee "kunnen" doen. Er wordt nergens hier aangegeven dat er effectief iets fout gedaan wordt. Ik volg gewoon het artikel.

Dat van in flessen plassen was dacht ik in Amerika? En neen, daar sta ik helemaal niet achter.
Dat dit anno 2024 in warehouse automatisering nog nodig is, is sneu
Volledig geautomatiseerde warehouses zijn nog steeds een uitzondering, niet de norm. Wat vaker geautomatiseerd is zijn de processen in het warehouse waarbij veel fysieke acties nog door mensen worden uitgevoerd die met handscanners rondlopen en met heftrucks rijden.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 23 juli 2024 07:04]

De reactie van Amazon noemt de conclusie van het CNIL feitelijk onjuist en gaat verder alleen in op het doel van de monitoring. Dat voor de monitoring metingen worden verricht die op individuele werknemers terug te leiden zijn wordt niet ontkent. Over hoe men met de metingen omgaat wordt met geen woord gerept.
Eigenlijk ontkent Amazon helemaal niets uit de bevinding van de CNIL.

In Amerika mag dit soort verregaande monitoring gewoon, maar in Europa kennen we gelukkig iets meer regels omtrent privacy en persoonlijke integriteit. De medewerkers ervaren ook een persoonlijke druk door de manier van monitoring.
Het volgen van individuele personeelsleden is alleen toegestaan als er een gerede verdenking is. Anders mag men alleen de productiviteit meten. Het aantal scans per persoon per week of dag is tellen is bijvoorbeeld wel toegestaan.
Amerikaanse toestanden met betrekking tot werknemers moeten we hier in Europa niet willen. In de VS is werken in een distro center van Amazon niet ver verwijderd van slavernij.
en dat de monitoringssystemen nodig zijn om de veiligheid, kwaliteit en efficiëntie binnen het bedrijf te garanderen
Ja, door de privacy van de werkgevers te schenden.

Dit is hetzelfde als "hey, jouw auto is te vervuilend" met als antwoord "nee, de uitlaatgassen zijn nodig om de auto te laten rijden". Ja, door te vervuilend te zijn.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 07:04]

vraag me af wat de beweeg reden is om bij amazon te gaan werken, toch beetje moderne slavendrijver? zijn toch 101 alternatieve werkgevers? Of is het zo dat je met strafblad, zonder vog, met voorwaardelijk, slechts 1 arm direct blind aangenomen wordt?
Einde van de rit heeft elke vorm van massa productie dit gebied van 'dat kan toch niet?' Ik heb nog bij productielijnen gestaan waar 'het systeem' bepaald had dat je X pallets op een dag kon halen, haalde jij die qouta niet, was het 'gratis' overwerken. Systeemfouten moesten tot op de seconde worden geregisteerd zodat er een nieuwe quota werd bepaald, WC tijd (nr 1) was ongeveer 2,5 minuut bij wissel van pallets. Net zoals jij denkt 101 andere werkgevers, hebben hun ook 101 andere werknemers, er is er altijd eentje te vinden die deze voorwaarden prima vinden (kijk voor de grap eens in de schoonmaakwereld.. geen leuke omgeving).

Ik ken diverse (met name Duitse) mensen die bij amazon werken en zijn zien het weinig anders dan 'vroegah' in de kassen werken of mening productiebedrijf. Daar had je ook gewoon targets, als je je daar prima in kan vinden voor die paar uurtjes, helemaal goed.
Of is het zo dat je met strafblad, zonder vog, met voorwaardelijk, slechts 1 arm direct blind aangenomen wordt?
Sheltered much? Er zijn legio redenen waarom iemand in een warehouse aan de slag kan gaan. Het heeft inderdaad veelal met kansen te maken, maar daarvoor hoeft iemand niet gelijk zo volledig buiten de maatschappij gezet te worden zoals jij nu hier doet.
Ik ken er die soortgelijk werk hebben gedaan. Het biedt wel mogelijkheden als je gewoon keihard wil werken en daar best aardig voor beloond wil worden. Als je onder werktijd zo nu en dan naar de WC moet of iets meer koffie nodig hebt dan het management strikt noodzakelijk acht... ja, dan wordt het lastig. Maar als je bepaalde doelen haalt dan staat daar doorgaans een beloning tegenover. De pest is dat ze het wel erg lastig maken want die doelen (dus ook wat je minimaal moet doen) verschuiven geregeld.
Zo'n bedrijf als Amazon staat er ook bekend om hun grote pakhuizen te plaatsen in economisch slechtere gebieden met veel werkloosheid zoals noord-Frankrijk en streken in de voormalige DDR. Dat doen ze ook niet voor niets, je personeel loopt dan minder snel weg en je kunt dit soort dingen makkelijker doen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.