Analisten: minder smartphones geleverd in 2023, Apple voor het eerst marktleider

IDC en Canalys melden dat er in 2023 wereldwijd ongeveer 1,1 miljard smartphones zijn geleverd. Dat is volgens IDC 3,2 procent minder dan in 2022. Canalys houdt het op 4 procent. Apple heeft vorig jaar ongeveer 234 miljoen iPhones geleverd en is voor het eerst marktleider.

Volgens analisten van IDC werden er de afgelopen tien jaar wereldwijd nooit minder smartphones geleverd dan in 2023. Het analistenbureau zag wel dat er in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw ongeveer 8 procent meer smartphones werden geleverd dan in dezelfde periode in 2022. Canalys bevestigt dit en vermoedt dat de wereldwijde markt zich het komende jaar zal herstellen.

Apple heeft vorig jaar de meeste smartphones geleverd: ongeveer 234,6 miljoen. Het Amerikaanse bedrijf was daarmee goed voor 20,1 procent marktaandeel. In 2022 was Apple nog goed voor een marktaandeel van 18,8 procent. Samsung staat volgens IDC op de tweede plaats met 226,6 miljoen geleverde smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf was in 2023 goed voor 19,4 procent marktaandeel. In 2022 was dat volgens IDC nog ongeveer 21,7 procent. Apple is wel eerder korte periode marktleider geweest, vaak rond de release van nieuwe iPhones, maar nooit over een heel jaar gezien.

Xiaomi had in 2023 een marktaandeel van 12,5 procent met 145,9 miljoen smartphones en vervolledigt daarmee de top drie volgens IDC. In 2022 behaalde Xiaomi een marktaandeel van 12,7 procent. De vierde plaats wordt ingenomen door OPPO. De Chinese smartphonefabrikant wist in 2023 ongeveer 103,1 miljoen telefoons te leveren en behaalde daarmee een marktaandeel van 8,8 procent, terwijl dat in 2022 nog 9,5 procent was. Transsion, een Chinees holdingbedrijf dat budgettelefoons van dochtermerken Itel, Tecno Mobile en Infinix verkoopt, wist in 2024 ongeveer 94,9 miljoen smartphones te leveren. Dat was goed voor een marktaandeel van 8,1 procent. In 2022 behaalde Transsion naar verluidt nog een marktaandeel van 6 procent.

Door Jay Stout

Redacteur

16-01-2024 • 13:24

166

Lees meer

Reacties (166)

166
161
39
0
0
83
Wijzig sortering
Voor het eerst marktleider? Het grafiekje toont drie eerdere keren dat ze marktleider zijn, steeds in Q4.
Als het voor het eerst in 2023 is, tja, dat gebeurt zo te zien elk jaar.
Marktleider over een heel jaar genomen, niet in een enkel kwartaal, neem ik aan.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 22 juli 2024 14:16]

Maar in de eerste 3 kwartalen zat Apple onder Samsung?
1 + 1 + 1 + 20 = 23
2 + 2 + 2 + 2 = 8

(Het verschil in Q4 is groter in het voordeel van Apple dan het verschil in Q1-3 in het voordeel van Samsung). Het gaat niet om 4 kwartalen op rij de beste kwartaalcijfers, het gaat om een heel jaar.
Het gaat om het gehele jaar. Je ziet dat de delta met samsung in 2023 relatief klein was, en in Q4 heel groot (in het voordeel van Apple). In de jaren daarvoor was die delta in Q1-3 juist relatief groot en in Q4 wat kleiner; en daarmee was samsung dus marktleider.
Gaat het niet over de jaarcijfers (terwijl jij het hebt over de kwartaalcijfers)? In het bronartikel staat dat het voor het eerst is sinds 2010 dat Samsung niet bovenaan staat (ik weet dan weer niet wie er toen bovenaan stond).
Voor het eerst marktleider?
Het hangt ook sterk van de definitie van markt af. Volgens mij heeft Apple de moderne* smartphone uitgevonden. Van 2007 tot 2010 is het in dit segment marktleider geweest, tot Android volwassen werd.

* Blijkbaar ligt dit gevoelig. Ik snap dat telefoons met Palm, Windows en Symbian de voorloper van de iPhone 2G zijn, maar dat waren andere producten met stylus, fysieke knoppen voor navigatie etc. en in gebruik en adoptatie niet te vergelijken met een moderne smartphone. Sindsdien zijn de veranderingen allemaal relatief kleine evoluties geweest.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 14:16]

Neen, Apple heeft de moderne smartphone niet uitgevonden. Ze hebben wel zeer goede marketing gevoerd met uiteindelijk een zeer goed toestel.
Apple heeft de smartphone uitgevonden, moderne smartphone is onzin..

Noem 1 bedrijf dat volgens jou voor 2007 een smartphone op de markt had….

De telefoon met fysieke keyboard was geen smrtphone… check your facts
Noem 1 bedrijf dat volgens jou voor 2007 een smartphone op de markt had….

De telefoon met fysieke keyboard was geen smrtphone… check your facts
Mitac. De Mitac Mio A701 had geen fysiek toetsenbord, en kon toen die uitkwam in 2005 veel meer als dat de iPhone kon toen die uitkwam in 2007. En dat is slechts een enkel voorbeeld.

Verder is je definitie van smartphone erg vertekend. Smartphones kunnen prima een fysiek toetsenbord hebben. Soms mis ik het hacken op mijn HTC Desire Z, 13 jaar geleden. O+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:16]

Mitac. De Mitac Mio A701 had geen fysiek toetsenbord, en kon toen die uitkwam in 2005 veel meer als dat de iPhone kon toen die uitkwam in 2007.
Ik beweer nergens dat de iPhone 2G alles kon dat andere toestellen konden, in tegendeel. Maar met fysieke knoppen en een stylus is het op een hele andere navigatie gericht dan wat al ruim 10 jaar de standaard is. Ik zeg niet dat de iPhone beter was, maar de iPhone was een ander soort smartphone dan we daarvoor hadden, en sindsdien is het concept nauwelijks veranderd; hooguit de app store kun je nog als innovatie zien.
Ik beweer nergens dat de iPhone 2G alles kon dat andere toestellen konden, in tegendeel. Maar met fysieke knoppen en een stylus is het op een hele andere navigatie gericht dan wat al ruim 10 jaar de standaard is.
Mijn reactie was gericht op @gfive. Mijn punt is dat bediening (soort touchscreen, toetsenbord) niet bepalend is of een apparaat een smartphone is.

Wat verder een moderne smartphone definieert laat ik in het midden. Dat is subjectief. Mij boeit dat niet. Ik gebruik al bijna 20 jaar smartphones. Voor bediening heb ik wel een voorkeur, maar daarin evolueer ik gewoon mee. Wel heb ik eisen, zoals de mogelijkheid om eigen code te draaien zonder afhankelijkheid van een ander. Apple was voor mij daarom nooit een keuze.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:16]

Wat verder een moderne smartphone definieert laat ik in het midden. Dat is subjectief. Mij boeit dat niet. I
Het boeit misschien niet voor jou persoonlijk, maar wel degelijk voor iemand die schrijft "Apple voor het eerst marktleider". Dat hangt helemaal afhangt van welke productcategorie je neemt. Als je de definitie maar nauw genoeg maakt dan kun je ongetwijfeld stellen dat Ford altijd marktleider is geweest in de automarkt. Als je hem ruim genoeg maakt dan maakt Lego misschien wel meer auto's dan alle andere fabrikanten samen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 14:16]

Het boeit, omdat stellen dat Apple wel of niet marktleider is, helemaal afhangt van welke productcategorie je neemt.
Daar doe ik geen uitspraken over. Ik bepaal wat mij boeit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:16]

Je kan het zo zien onder steve job die zeer goede feel heeft voor consumenten perspectief, ontwikkeld producten klant gericht. Ipv apple tech meer de neiging heeft om nerd ding te maken waar de massa niet mee overweg kan. Intern bots dit vaker. En maakt interne bedrijfs culture een zware onder de techies vs steve Job. Gross van bevolking is in bepaalde gradaties digibeet. En als van Nerd product 1st spartaanse smartphone bv SE P800 . Apple komt met een intuïtieve massa gerichte smartphone levert dan is dat grote mijl paal en goed voorbeeld doet Android volgen. En alle andere OS zitten dan zonder adaptatie op dood spoor.
Het is wel de eerste iPhone geweest die een nieuw tijdperk qua smartphones heeft doen inluiden. Waar voor 2007 smartphones vooral nog erg bezig waren met fysieke knoppen, heeft Apple wel een trend gezet in volledige touchscreens. Zelfs Google moest met hun eerste fysieke telefoon (en Android) terug naar de tekentafel.

Wat je onder het begrip "moderne smartphone" schaart is natuurlijk open voor discussie, maar de vorm van de smartphone die we nu kennen is nog steeds terug te herleiden naar de eerste iPhone in 2007.
Apple is tot vorig jaar nog helemaal geen marktleider geweest over een heel jaar gezien (enkel af en toe in laatste kwartaal van het jaar).

Bron: het artikel waar je onder reageert :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:16]

Was dat niet het Amerikaanse Palm met de Treo telefoons? Palm Organizer gecombineerd met 2G-GSM en touchscreen met ingebouwde uitneembare pointerstickje en toetsenbordje onder het touchscreen (echte knoppen ala latere Blackberry).

Heb zelf de Palm Treo 650 (2004) & 680 (2006) gehad en gebruikt. :)
Was dat niet het Amerikaanse Palm met de Trein Telefoons?
Pak er eens een iPhone, Galaxy en een OnePlus bij. Het zijn uiterlijk praktisch dezelfde toestellen en de navigatie werkt ook heel vergelijkbaar. De Palms, Mios, XDA's etc. waren nog heel erg gericht op fysieke besturingselementen: stylus, toetsenbord, navigatieknoppen, trackball etc. Dat concept is zo goed als verdwenen. Dus ik zal niet ontkennen dat dat smartphones waren, maar het lijkt me lastig ontkennen dat het winnende concept dat van de iPhone 2G was.
Volgens mij heeft Apple de moderne* smartphone uitgevonden.
Bij een product waar zoveel honderden zoniet duizenden innovaties samenkomen, bedacht in alle landen over de hele wereld, denk ik dat je uberhaupt nauwelijks kunt spreken van 'uitvinden'. Het is meer 'samenstellen van eerdere innovaties'.
En zo nu en dan is er een fabrikant die opeens meerdere (althans meer dan de concurrenten) van de meest relevante nieuwste innovaties samenvoegt in een nieuw apparaat.
Okay, ontwikkeld, samengesteld, geïntroduceerd.
Zoals anderen al zeggen, wat is het nut van elk jaar je telefoon upgraden als je hem gebruikt voor de standaard dingen (foto's, WhatsApp)?

Ik gok dat Apple hierin een voordeel heeft, omdat zij nog steeds klanten hebben voor wie het in veel gevallen ook als statussymbool wordt gezien en het hebben van het nieuwste model nog steeds als cool/trendy wordt beschouwd.
Ja of iPhones hebben langer ondersteuning dus mensen blijven ze gebruiken. Het is maar net hoe je het wilt zien. Mensen zijn dan tevreden met het merk en kiezen weer Apple. Ik heb voor mijn iPhone 13, 6 jaar lang Android gebruikt. Maar de batterij in al mijn Androids en de software support vielen me tegen en ben dus weer terug gegaan naar Apple. Heb 2 Samsung galaxy’s gehad de 8+ en de 10+. Beiden hadden een slechte batterij na 2 jaar. Toeval ? Misschien wel, maar voor mij wel de druppel.
Ik heb een s8 die ik 6 jaar geleden heb gekocht. Met de batterij (en de rest van het toestel) is niks aan de hand. Het werkt allemaal prima en snel genoeg. Het gebrek aan OS en security updates is eigenlijk het enige probleem.
Het gaat niet alleen om de lange ondersteuning (zal mij persoonlijk een biet zijn want krijg een top prijs na 2 jaar voor mijn mobiel als ik het nieuwste model koop), maar zeker ook om het naadloos samenwerken met andere devices van Apple zoals iPad, ATV, Macbook, Watch.
Alles werkt bij mij altijd zorgeloos en die beleving als consument maakt het dat het vertrouwen in due producten zo groot is dat ik geen reden heb om een andere fabrikant te overwegen.
Misschien… ik heb een iPhone 12 mini met belabberde accu en ik vind de software verschrikkelijk 🤷🏻‍♂️ Dat kan dus ook verschillen. Dit jaar ga ik weer terug naar Android.
Misschien goed om te weten dat die iPhone mini ook echt een kleinere batterij heeft :X

Dat de software je niet bevalt is natuurlijk wel reden om over te stappen
Ik heb iPhone XS MAX loopt dus zooi gen achter maar wat ik ermee doe voldoet het nog ruim.
Mijn ervaring met Samsung is dat er updates zijn, waar meer in zit dan je toestel nodig heeft. Daardoor vreet het (onnodig) energie en lijkt het of je accu minder lang meegaat.
Kun je nou niet gewoon een keer accepteren dat de hoofdreden dat mensen graag een iPhone kopen is omdat ze er tevreden over zijn? Altijd maar dat statussymbool erbij halen als reden vind ik een beetje flauw worden. Hoe bijzonder ben je nog tegenwoordig als je een iPhone hebt en ze lijken allemaal op elkaar als ze in een hoesje zitten. Ze zijn zelfs marktleider.
Ik leg geen negatieve connotatie aan de definitie van statussymbool. Iedereen bepaalt zelf wat bij hem past en wat hij wil uitgeven.
Status symbool:
Een statussymbool is een pronkstuk dat symbool staat voor de sociale status die een persoon of organisatie bezit of nastreeft. Vrijwel alles is geschikt als statussymbool, op voorwaarde dat het voor de grote massa onbereikbaar is.
De nieuwste iPhone 15 Pro begint vanaf 1229 euro. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar voor de meeste Nederlanders is dat erg veel geld om uit te geven aan een telefoon in vergelijking met wat een telefoon van 200 euro oplevert. Daarom is het een statussymbool. Echter, klopt het dat de iPhone op zich qua statussymbool afneemt in Nederland, maar juist in landen zoals China en India neemt het misschien wel af vanwege doorverkoop. En juist daarom kopen kennissen van mij in China de nieuwste zo snel mogelijk, want voor de mensen die er iets om geven (ik niet) laat het een bepaalde status zien en hoesje maakt niet uit want op wechat comments staat eronder met wat voor soort telefoon je een post maakt ;) ) .

En je mag het met me oneens zijn, maar de jeugd is het niet met je eens.
Apple’s iPhone Dominates Teen Preferences, Seen as Status Symbol
https://ts2.pl/en/apples-...-status-symbol/#gsc.tab=0

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 14:16]

Ligt eraan hoe je het financiert. Ik koop elke jaar de nieuwe iPhone en nee niet om stoer te doen daar ben ik te oud voor.

Vorige jaar had ik mijn iPhone 14 Pro voor 950 euro verkocht en 150/200 erbij gelegd voor de volgende. (Dit wel via een provider is vaak goedkoper dan bij Apple zelf) Maar dit doe ik elke jaar en daardoor blijft de schade laag :)
Ik gok dat je op de verkeerde reageert :D, maar bedankt.want het bevestigd mijn punt.
The survey, which collected responses from nearly 9,200 teens with an average household income of $71,000, suggests that the iPhone could maintain its hold on Generation Z for the foreseeable future.
Interessant artikel. Zo interessant dat ze “Generation Z” definiëren als personen geboren tussen 1990 en 2010. Maar ondertussen spreken ze over “teens”. Top stukje hoor.

Afgeserveerd.

[Reactie gewijzigd door Huppol op 22 juli 2024 14:16]

ABOUT THE SURVEY
The Piper Sandler Taking Stock With Teens® survey is a semi-annual research project that gathers input from 9,193 teens with an average age of 15.7 years. Discretionary spending patterns, fashion trends, technology, and brand and media preferences are assessed through surveying a geographically diverse subset of high schools across the U.S. Since the project began in 2001, Piper Sandler has surveyed more than 248,283 teens and collected over 60.7 million data points on teen spending.
https://www.businesswire....Survey-of-9193-U.S.-Teens

Dan pak je de bron erbij waar ze naar verwijst, en zij geeft zelf aan wat zij als definitie gebruikt van Gen Z. Ze verstopt dit niet, en je kunt zeker discussiëren of ze dit wel mag doortrekken. Vervolgens reserveer je alle data daarop af, maar ik heb deze bron gepakt aangezien het niet mijn fulltime baan is om uren aan due diligence te gaan doen voor jouw en zolang het refereert naar de werkelijke survey kun je zelf de data ook onderzoeken.

Je kunt gerust het uitgebreide onderzoek gaan doorlezen :)

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 14:16]

Die definitie van Gen Z is echt wel heel krom. Ik ben zelf geboren in 1991 en dan ben je gewoon een millennial.

Regelmatig in discussies moet ik hard maken dat Gen Z begint in 1995, want veel definiëren dat als 1997, maar iemand uit 1991 is net zomin Gen Z als dat deze persoon een tiener is.

Het voornaamste verschil tussen millenials en Gen Z is dat een millennial de opkomst van het internet heeft meegemaakt. Speel maar eens het geluid van een inbelmodem af. Een millennial kent dit. De meeste zoomers niet. Die grens is trouwens niet absoluut, maar de impact van het internet was zo groot, dat de vanzelfsprekendheid van altijd online zijn voor Gen Z er altijd geweest is en voor een millennial niet en dus kenmerkend is voor deze generaties.

Voor mij kenmerkt Gen Z zich ook door het kopieergedrag. Kijk maar naar alle hits die worden gerecycled (van Boney M tot Eiffel 65…). Kijk naar TikTok, waar het grootste deel van de content het nadoen van een populair filmpje is.

2 disclaimers:
- Er zullen mensen zijn die pas ver na 2000 internet kregen (zonder inbellen, vooral in andere landen met een mindere infrastructuur)
- Ik ben me ervan bewust dat de persoon waar ik reageer het waarschijnlijk met me eens is.

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 22 juli 2024 14:16]

qua prijs/kwaliteit verhouding kan je niets anders concluderen, vooral als je 1tb opslag wilt enz.
Er zijn ongeveer 1,5 miljard actieve iPhone gebruikers naar het schijnt. Als er minder dan 250 miljoen verkocht zijn op een jaar, denk ik dat het vrij duidelijk is dat er veel iPhones langer dan 1 jaar worden gebruikt (en dus niet nieuw worden gekocht).

Ik denk net dat er veel iPhones zijn die gemiddeld langer meegaan dan sommige andere merken (vanwege het update/upgrade beleid, bijvoorbeeld, wat historisch bij sommige merken toch minder goed was dan bij Apple).
Ook zijn iPhones vele malen repareerbaarder dan andere merken; zelfs in het kleinste dorpje heb je wel een winkeltje met alle onderdelen op voorraad

Edit: het zijn niet altijd originele onderdelen maar het punt is dat je weet dat je niet lang zonder toestel zit en vaak direct geholpen bent. In tegenstelling tot een random one plus toestel van vorig jaar

[Reactie gewijzigd door OLED op 22 juli 2024 14:16]

Kun je die wijsheid ook onderbouwen? Volgens dit artikel is dat pas sinds de iPhone14 zo. Daarvoor was dat helemaal niet zo makkelijk als jij beweert.
Ik zou ook graag de mening van Hugh Jeffreys (ook van Youtube) willen betrekken, die zeker niet te spreken is over de mogelijkheden tot het repareren van Apple apparaten in het algemeen. Zelfs als je onderdelen tussen 2 gelijke telefoons onderling wisselt vallen er functies uit, etc, etc.
dat is helemaal niet waar. zelf verre van, ze zijn juist een van de slechtste op dit gebied,

Je mag allang blij zijn dat we hier in de EU wonen waar apple doodgegooid wordt met reparatieregels waar zij zich aan moet houden scoren ze alsnog zeer slecht op repareerbaarheid

https://www.bright.nl/nie...ssen-reparatie-apple.html
https://www.notebookcheck...rendelingen.753779.0.html
Vergeet Louis Rossmann op youtube niet. Ongelooflijk hoe mensen zo slecht geïnformeerd kunnen zijn en dan dingen als waarheid lopen spuien.
nuance hier is dat Louis specifiek veel bezig is met Apple, niet dat ik zeg dat ze goed te repararen zijn. In tegendeel, maar dat vergeten we hier wel echt vaak ook. Hopelijk hebben we over een tig aantal jaar hier goede regelgevingen voor zodat het weer te doen is.
Apple kan zelf behoorlijk wat reparaties uitvoeren. De Rossmann fanaten zijn het er alleen niet mee eens dat ze dat niet zelf mogen, maar dat maakt het nog niet onmogelijk.
Juist voor dure iPhones zijn mensen geneigd eerder te betalen voor 'officiële' reparaties maar ik zie genoeg kleine telecomwinkeltjes die officieuze reparaties aanbieden voor een lagere prijs (kennelijk kan er ook een hoop zonder de toestemming van Apple).
Een oneplus is zo goed dat reparaties niet nodig zijn misschien?
Vallen iPhone dusdanig vaak uit vanwege defecten dat er meer voorraad aan onderdelen zijn?
Zeg jij het maar.
Lijkt me ook eerder een kip-ei verhaal. Er zijn zodanig weinig OnePlus toestellen in omloop dat het het niet waard is om die onderdelen op voorraad te hebben liggen. En er zijn dan misschien wel heel veel Samsung toestellen in omloop, maar ook in 200 verschillende modellen elk met andere onderdelen.

Bij Apple heb je 4 of 5 modellen per jaar die grotendeels dezelfde onderdelen gebruiken in andere afmetingen, en soms zelfs meerdere jaren hetzelfde onderdeel gebruiken of onderdelen van een oudere versie hergebruiken als budgetmodel, terwijl er relatief gezien per model heel veel van in omloop zijn en blijven door de lange support op software.

Als 20% van alle smartphones verkocht een OnePlus was zag je daar ook meer repair shops op focussen in hun reclame en service.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:16]

Updates waarbij telefoons bewust trager werden gemaakt. Maak jezelf niet wijs, Apple wil ook gewoon dat je elk jaar een nieuwe koopt.
Updates waarbij telefoons bewust trager werden gemaakt. Maak jezelf niet wijs, Apple wil ook gewoon dat je elk jaar een nieuwe koopt.
Succes met het draaien van de laatste Android versie op een telefoon uit 2018.
De iPhone X uit datzelfde jaar zit gewoon op de laatste iOS versie.
Apple weet ontzettend goed dat lang niet iedereen het nieuwste toestel gebruikt en als regel is het niet moeilijk om een toestel jarenlang te gebruiken.
[...]
… op een telefoon uit 2018. iPhone X uit datzelfde jaar zit gewoon op de laatste iOS versie.
iPhone X kwam uit in 2017 en draait max iOS 16, niet de laatste iOS 17. Net als mijn iPhone 8 Plus.
Het niet kunnen updaten is wat anders dan het bewust vertragen van software. Geen whataboutism hier graag
Waarom zou Apple zo lang updaten als ze 'gewoon' willen dat je een nieuwe koopt?
IPhone is populair bij bedrijven en die verwachten voor een langere periode updates. Voornamelijk security zaken, want Apple laat regelmatig functionaliteiten achterwege bij oudere apparaten.
Je kan helaas geen hardware features toevoegen in software. Maar als consument waardeer ik het ook dat ik jaren met een iPhone kan doen. Heb nooit het idee gehad dat Apple er hard aan trekt om mij na een jaar al een nieuwe aan te smeren.
Dit is net als zeggen dat de NS expres treinen vertraagt zonder er bij te zeggen dat ze anders over iemand heen waren gereden
NS doet wel vaker raar, iets met vierkante wielen enzo.

Maar wat apple deed was schandalig,
Planned obsolescence van de ergste soort
Gelukkig moet Apple schadevergoeding betalen al is het wat mij betreft aan de lage kant.
Er lopen nog steeds zaken tegen ze.
Volgens mij hebben ze zelf een schikking voorgesteld, en is het probleem vooral dat ze de gebruiker hierover niet geïnformeerd te hebben. Voor dat laatste hebben ze namelijk wel daadwerkelijk een boete ontvangen in Frankrijk.
Dit is natuurlijk behoorlijk door je eigen roze zonnebril bekeken. Dat Apple fout zit is duidelijk, maar zoals de meeste mensen al zeggen is de fout dat de accu niet goed genoeg was. Was je blijer geweest als de telefoons helemaal stukgingen? Dit is geen "planned obsolescence" maar een grote ontwerpfout en een oplossing waar mensen lekker mee clickbaiten
Ja Apple weet het altijd wel mooi te brengen. Trager maken van software omdat de accu niet goed is. Je gelooft het zelf toch niet?
Je hebt ondertussen duidelijk je punt gemaakt dat jij hier heel zwaar aan tilt. Dat is je volste recht. En laat ons duidelijk zijn: wat Apple daar deed was niet ok. Ze zijn veroordeeld (omdat ze het in het geniep deden) en ze hebben voor een schikking gekozen om van een verdere mogelijke veroordeling af te raken, dus ze weten volgens mij ook wel dat ze fout waren. In mijn beleving zijn er weinig mensen die dit punt op zich tegenspreken, het zijn ook gewoon de feiten.

Dat gezegd zijnde, het gaat over iets uit 2017 en er is geen bewijs dat ze die frats sindsdien nog eens hebben uitgehaald. Zijn het lieverdjes? Zeker niet. Maar het bewuste punt waar jij het over hebt, is ondertussen iets van 6-7 iOS versies geleden (10.2 en 11 als ik me niet vergis) en gaat over telefoons uit 2015. Dus dat ik daar niets over zeg, is omdat dat voor mij iets van het verleden is.

Ik denk dat er vandaag andere punten van kritiek kunnen/mogen zijn op Apple die net iets relevanter/actueler zijn. Hoewel die blijkbaar toch niet zwaar genoeg wegen, aangezien de iPhones blijven verkopen als zoete broodjes… (en daar ging het trouwens over: waarom ze wél verkopen, niet waarom ze niet zouden moeten verkopen).
Tja de reactie ging over lange ondersteuning. Dit is dan wel relevant, er is een week geleden nog een artikel over geschreven door tweakers, dus ja. Er zal vast nog wel meer zaken zijn, maar deze vond ik echt irritant destijds.
Ik vond het destijds vooral "echt irritant" dat m'n iPhone na een jaar of 2 in gebruik gewoon willekeurig begon te rebooten omdat de batterij de pieken in gevraagd vermogen niet meer aan kon. En dat gebeurde meestal op de vervelende momenten, bijvoorbeeld tijdens het navigeren, of net als je telefoon begon te rinkelen en dat telefoontje waar je de hele dag op zat te wachten er eindelijk was.

Sindsdien maken ze inderdaad je toestel trager, maar dat rebooten gebeurt dus niet meer. Is het fout dat ze dat in het geniep deden? Zeer zeker, maar het was wel een goede evolutie en sinds de storm is gaan liggen doen ze dat overigens nog steeds, alleen is het nu duidelijk zichtbaar onder Instellingen -> Batterij (als het goed is staat daar bij een batterij in goede staat "Piekprestaties").

En de batterij vervangen kon toen ook aan kostprijs als ik me niet vergis, en daarmee werd je iPhone weer gewoon lekker snel.

[Reactie gewijzigd door b12e op 22 juli 2024 14:16]

Reboot gebeurde helemaal niet, daarbij trager maken van software heeft 0 impact op batterijverbruik.
Dit was weer een "you are holding it wrong" excuus.
Ehm, een SoC vraagt meer energie als ie hoger geklokt is. En ja, ik heb een hoop iPhones en Android-devices liggen omdat ik inmiddels 15 jaar bezig ben met mobile development en de apparaten met een slechte accu vallen inderdaad willekeurig uit als je iets doet wat iets meer rekenkracht vraagt. Toegegeven: geen reboot, maar ze vallen wel gewoon uit.
Dus accu vervangen en niet software slomer maken.
Dat hadden ze gewoon beter moeten communiceren, want nogmaals: dát ze het doen was het probleem niet. Die functionaliteit zit namelijk nog steeds in iOS. Het moest alleen duidelijk zijn voor gebruikers.
Onacceptabel, je maakt een os gewoon niet bewust langzamer, om wat voor reden dan ook, punt.
Het OS is niet langzamer gemaakt. De SoC wordt teruggeklokt en alleen als je accu niet meer het vereist vermogen kan leveren. Het was dus ook niet voor álle oude iPhones. Je moet de feiten niet verdraaien, hè.

Anderen vinden het trouwens onacceptabel als een telefoon uit kan vallen als de accu niet meer het vereiste vermogen kan leveren en zien het juist als planned obsolescence als een telefoon onbruikbaar wordt omdat ie uit kan vallen. En weer anderen vinden het onacceptabel als een smartphone maar 1 tot 2 jaar aan updates ontvangt.
Je hoeft niet dingen recht te praten wat krom is. De telefoon is bewust trager gemaakt en dat is en blijft schandalig.
Ik praat niet recht wat krom is. Ik corrigeer jou omdat je gewoon onwaarheden zit te verkondigen. Dat is iets heel anders. Wellicht is het beter om je voortaan gewoon netjes bij de feiten houden. Dan hebben we waarschijnlijk een heel andere discussie.

Uiteraard mag je het allemaal van harte schandalig, onacceptabel, smerig of wat dan ook vinden, maar vel dat oordeel dan wel over dat wat er daadwerkelijk aan de hand is.
Het gaat om mijn perfect werkende iphone die door Apple traag gemaakt is. En ja dat is schandalig. Verder heeft deze waarheid geen correcties nodig van jou. En nu stop ik ermee, succes verder.
De correctie was, zoals anderen ook al min of meer aangaven, gericht op het feit dat je beweerde dat het OS trager gemaakt werd, dat telefoons niet uitvielen, dat de actie geen invloed zou hebben op het batterijverbruik, dat het de 'ergste soort planned obsolescence' was terwijl er niks aan de hand is als je je accu vervangt (de discussie over dat dat alleen mocht gebeuren door authorized service providers is een andere discussie), en dat je impliceerde dat de schadevergoeding er was vanwege het vertragen terwijl de schadevergoeding er is over het niet communiceren van het introduceren van deze 'feature'.

Allemaal onwaarheden of halve waarheden. En ja, dat heb ik getracht te corrigeren. Nogmaals: hou je gewoon bij de feiten.
Apple beweert wel vaker dingen of was je antennegate alweer vergeten? Deze aktie was onnodig vwb mijn perfecte telefoon. Dus in principe hebben ze mijn telefoon bewust vertraagt. In dat geval is het een schadelijke update geweest. Je kan nog steeds niet iets recht praten wat krom is.
Het enige dat ik zei is dat je niet met onwaarheden komen, en dan in het bijzonder het lijstje dat ik opnoemde. Ga daar nou niet steeds tegenin want die beweringen zijn verifieerbaar onjuist waarbij het niet uitmaakt wat Apple wel of niet heeft beweerd.

We moeten allen uitermate kritisch blijven richting Big Tech maar doe dat op basis van feiten. En je mag van harte van alles schandalig vinden. Als het maar om feiten gaat.
Er was niets wat niet waar was. Bewust traag maken heeft geen effect op de accu en al helemaal niet als je accu perfect was zoals die van mij. Dit is bewust planned obsolescence. Nou het is ze gelukt, ben overgestapt naar Android iig vwb telefoon dan. Het lijkt wel of je een medewerker van Apple bent, waarom verdedig je big Tech tegen mijn ervaring. De klant is koning en ben hier gewoon in de maling genomen door Apple en deel hier mijn ervaring zodat andere mensen kunnen leren van de fouten die big Tech maakt en vooral met de manier hoe ze daarna met je om gaan om de schade te beperken en claims te voorkomen, wat uiteindelijk toch niet lukt.
Er was een hoop dat niet waar was, en ik heb een opsomming gegeven in mijn vorige reactie. Natuurlijk heeft dat effect op de accu, en dat is volgens mij door anderen ook al uitgelegd aan jou. Als de SoC trager geklokt is, verbruikt ie minder stroom en derhalve is de gevraagde vermogenspiek van de accu ook lager. Je kunt ook best beargumenteren dat dit juist het tegenovergestelde van planned obscolescence is, doordat mensen hierdoor juist langer met hun iPhone konden doen.

Ik verdedig Big Tech niet. Ik verdedig de waarheid. Ik ben ook helemaal geen medewerker van Apple. Ik heb net zoveel Android-devices als iPhones (ik zit dit momenteel op mijn Pixel te typen). Ik heb zelf ook nergens expliciet goedgekeurd wat Apple heeft gedaan. Ik trek het alleen uitermate slecht als mensen zoals jij gewoon onzin zitten te verkopen, en je blijft bovendien ook nog vasthouden aan dat je zogenaamd heus wel de waarheid sprak. Hou toch op man. Je wilt gewoon vasthouden aan je eigen waanbeelden en haat en je weigert toe te geven dat je bewust of onbewust onwaarheden naar voren bracht in je reacties.

Ik vind het verder prijzenswaardig dat je je ervaring wilt delen met anderen zodat ze een betere afweging kunnen maken bij hun aanschaf, maar persoonlijk zou ik mensen afraden om jouw woorden zwaar te laten wegen aangezien je reacties gebaseerd zijn op verifieerbare onwaarheden en halve waarheden. Als je daar je advies op baseert is het nou eenmaal weinig waard.
Sorry maar jouw "waarheid" klopt gewoon niet met mijn ervaring. Plus ik geloof big Tech nooit als het om problemen gaat, blijkt altijd maar weer dat ze er omheen draaien en alles goed praten. Dus jouw verhaal is jouw eigen theorie, maar die klopt niet met de waarheid en blijkbaar ook niet met de ervaring die ik heb gehad. Dat jij big Tech op z'n blauwe ogen geloofd, is aan jou. Maar ik geef het advies aan jou, laat het verder los. Ik blijf bij mijn standpunt, is aan de lezer verder te oordelen wat ie ermee doet.
Het is niet mijn theorie of mijn waarheid. Zoals ik al zei is het verifieerbaar dat je onwaarheden zit te verkopen.

Daarvoor kun je onafhankelijke bronnen raadplegen zoalsOf wil je nu gaan beweren dat organisaties zoals iFixit ook bestaan uit werknemers van Apple ...?

Ik heb ook deze academische publicatie voor je over het probleem in een bredere context (dus niet specifiek toegespitst op iPhones, maar wel meegewogen), de oorzaak en de 'oplossing': https://rtcl.eecs.umich.e...0/youngmoon-mobisys20.pdf

Laten we inderdaad aan de lezer laten of ie onafhankelijke bronnen gelooft of ene drakiesoft op Tweakers die weigert te erkennen dat ie onwaarheden zit te verkondigen. Heel verstandig van je.

[Reactie gewijzigd door gday op 22 juli 2024 14:16]

Leuk dat je internet hebt afgestruind met oude links die ik niet ga lezen en zijn ook niet relevant vwb mijn ervaring.
Het gaat om mijn ervaring en dat wilde ik delen daar zit geen onwaarheid in zoals jij beweert.
En je kan je mening blijven opdringen wat nu wel erg ongewenst wordt.
ik blijf bij mijn standpunt en daar kan je het niet mee eens zijn, prima succes verder
Lol. Ik ondersteun mijn argumenten met onafhankelijke bronnen en jij raaskalt wat over ‘jouw ervaring’, doorspekt met leugens, en dan ben ik degene die een mening opdringt?

Je mag van harte bij je standpunt blijven als je daar zo gelukkig van wordt maar het is mij en anderen hartstikke duidelijk dat je niet oprecht bent. Het staat je ook vrij om de onafhankelijke bronnen die ik aandraag te negeren maar dat maakt jouw mening niet opeens de waarheid. Vooral lekker doorgaan met liegen als je daar zo gelukkig van wordt. Daar maak je de wereld een stuk mooier mee.

/s

[Reactie gewijzigd door gday op 22 juli 2024 14:16]

Nou ik heb er een paar bekeken en het komt er idd op neer dat Apple standaard gedrag vertoond en zich verschuild in leugens. Past precies bij mijn ervaring alleen mijn batterij was helemaal niet slecht.
Reboot gebeurde helemaal niet,
Nee zeker, en mijn ervaringen zijn uit m'n neus gepeuterd.
daarbij trager maken van software heeft 0 impact op batterijverbruik.
trager maken van de software (omlaag klokken van de CPU) zorgt ervoor dat de CPU minder grote sprongen kan maken, en dus minder piekverbruik heeft. Het waren die pieken die de batterij niet kon leveren na (ernstige) degradatie van de batterij.
Tja dan moet de batterij vervangen worden en niet de software trager maken voor mensen met nog een prima accu. Al met al schadelijke zaak.
Als je nog een prima accu had, dan werd je telefoon niet trager gemaakt. Nog altijd niet, overigens.
https://en.wikipedia.org/wiki/Batterygate
Batterygate is a term used to describe deliberate processor slowdowns on Apple's iPhones, in order to prevent handsets with degraded batteries shutting down when under high load.
Niet dus. Einde discussie, ik snap dat je anti-Apple bent maar dan wel graag aan de feiten houden.
Ben Apple gebruiker, maar deze actie van hun was gewoon schandalig. Mijn perfecte phone werd ineens behoorlijk langzamer. Prima dat ze nu boete mogen betalen al. Is hetgeen scheintje
Ik zou eco mode waar je voor kan kiezen juist fijn vinden als je die overkill performance niet zo nodig hebt klokje lager tikken. Langere batterij duur.
Kern bij apple is lang support en dus veiligheids updates en dat maakt ze in 2dehands en refurbish zeer gewild en waarde voller. Bij Andriod zit je dan ook vast aan de A merken en topmodelen waar er ruimte is voor langere en betere goede en langdurige dure support kosten. Naast dat de nieuwe soc nieuwe features ook vaak in hardware beter onderstunen of krachtiger in zijn. Hardware en OS wordt synchroon ontwikkeld.
Dat accus slijten is een gegeven.
Dat een SOC een piekbelasting kan vragen,is een gegeven
Dat een SOC crasht als de piekbelasting niet kan worden voldaan, is ook een gegeven.

En wanneer is een accu versleten? Als je hem bv al langer in gebruik hebt.
iPhones zijn langer in gebruik dan andere smartphones. Logisch dus dat het probleem bij Apple smartphones groter is.

Eigenlijk zou Apple hun smartphones minder duurzaam moeten maken dat je hem al na 2 jaar wil vervangen. Dan hadden ze die software fix nooit hoeven uit te brengen :+
Software trager maken is geen oplossing voor een falende accu. Eigenlijk moet dus de accu vervangen worden.
Staat je volledig vrij om die accu te vervangen wat ook voor redelijke kosten bij Apple kan.
Accu's zijn slijtage producten waar beperkingen op rusten mbt garantie.

Zelf ben ik blij dat het een keuze is: OF ik vervang de accu OF ik lever wat piek performance in en kan nog langer met het toestel doen.

Dat ze dit niet stiekem hadden doen is iedereen het mee eens.
Tja mijn accu was dus goed en stel die os vertragingsactie niet op prijs.
Apple bevestigde in december 2017 dat het updates heeft uitgebracht waarmee het de software van oudere iPhones bewust trager maakte. De fabrikant gaf aan dat dat proces bedoeld is om te voorkomen dat deze plotseling kunnen uitvallen. Het vertragen treedt op als de smartphone te koud is of als de accu weinig spanning kan leveren door degradatie of te weinig lading.
Als je accu goed was kreeg je dus ook geen vertraging
Ik weet niet, maar ik ken veel meer mensen die jarenlang met een iPhone doen dan mensen die jarenlang met een Android-telefoon doen.

Je verdraait de situatie ook een beetje, want het vertragen had ook een verdedigbare reden. Het échte probleem is dat accu's in principe niet door de gebruiker zelf te vervangen zijn.
Wat heeft dit met Android te maken? Het gaat over Apple (updates) en hoe schandalig Apple met hun klanten omgaan.
Je kunt de praktijken van een persoon of een bedrijf pas op waarde schatten als je ze vergelijkt met anderen. Dat Apple 20,1% aandeel in het aantal verkopen had afgelopen jaar zegt ook niks, totdat je het vergelijkt met andere bedrijven.

Dit artikel ging ook niet over dat Apple in eerdere releases de telefoon trager heeft gemaakt, en toch haal je dat erbij. Als je mij wilt verwijten irrelevante zaken bij dit artikel te betrekken moet je dat vooral zelf ook niet doen. Jij ging tenslotte zelf eerder off-topic dan ik.

[Reactie gewijzigd door gday op 22 juli 2024 14:16]

Tja even beter lezen. Iemand beweerde dat Apple langer updates doet, maar vertelde er niet bij dat die updates de gebruikservaring om zeep hielp met de verborgen bedoeling om klanten een nieuwe telefoon zouden gaan kopen. Heeft helemaal niks met Android of wat dan ook te maken en al helemaal niet dat jij meer mensen kent die langer met een iPhone doen, wat natuurlijk helemaal niks zegt.
Zij hebben nog steeds klanten.
Ik geef niet aan dat ze 100% van de klanten hebben, maar als zij bijvoorbeeld 10% hebben die altijd het nieuwste kopen, en concurrenten hebben waar slechts 2% dit doet, dan heeft Apple een voordeel.
Een beetje luie search (dus met een korrel zout te nemen) leert mij dat er ongeveer 1 miljard Samsung telefoons in gebruik zouden zijn. Dus als die cijfers kloppen dan is de verhouding ruwweg bij Apple 1/6 (verkocht per jaar versus totaal in gebruik) en bij Samsung eerder 1/4. Dat lijkt dus te wijzen op het omgekeerde;

Ik ben aan het werk, dus geen tijd om het in detail uit te zoeken, maar misschien dat iemand anders dat wel wil of kan doen. Spreek me gerust tegen, ik heb er geen probleem mee om gecorrigeerd te worden, maar de eerste cijfers die ik vind, lijken mijn gevoel te bevestigen...
Ik kan waarderen dat je de moeite neemt om je argument te onderbouwen (dat is niet altijd vanzelfsprekend op Tweakers).

Ik ben er wat dieper op ingedoken.

Deze survey betreft alleen Noord-Amerika.

https://www.patentlyapple...d-especially-at-work.html
Apple has some very devoted followers. Of the people we surveyed, iPhone users were 18% more loyal to their device's brand than Android users.
iOS lokt je ook enigszins in het systeem vast ten opzichte van Android, vanwege het gemak in gebruik in combinatie met andere Apple-producten. Ze hebben zichzelf echt goed in de markt gezet als een duur, maar waardevol merk.

We moeten trouwens ook de tweedehandsmarkt niet vergeten, waar Apple natuurlijk ook enigszins doorstroomt. Er zijn genoeg mensen die een tweedehands iPhone kopen. Ik denk dat deze markt ook weer invloed heeft, aangezien ik regelmatig mensen hoor zeggen: "Oh, ik heb de nieuwste iPhone en verkoop deze volgend jaar om dan de nieuwe te kopen." Dit lijkt vrij zeldzaam te zijn bij andere merken, en als het al voorkomt, hoor ik niet specifiek dat ze overstappen naar het merk maar het elke keer weer opnieuw beoordelen wat de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft.

Ik denk dat ook een heel belangrijk aspect naar voren komt in de eerste bron:
Managers are 33% more likely to be iPhone users, and most of them (63%) get along better with employees who use the same brand.
En bedrijven zullen vaak de nieuwste iPhone kopen omdat ze bekend staan als kwalitatief goed en veel mensen blij worden van een iPhone en Mac als secundaire arbeidsvoorwaarden. (Ik heb na 1 maand al gevraagd of ik toch maar gewoon een Windows-laptop + Android-telefoon kon krijgen :+ .)
When it comes to trade-in value, Apple’s iPhones remain unmatched. A recent report from a company specializing in reselling old devices shows that the value of Apple’s iPhones tends to hold up better over time than their Android counterparts. For example, the iPhone 13 Pro Max, which was Apple’s top-of-the-line smartphone between September 2021 and September 2022, has lost less than half its value (44.6%) even though it is almost a year and a half old.
In comparison, the newest iPhone 14 Pro Max has depreciated by about 27% since its launch. It’s worth noting that these numbers are for the 128GB version of the device. On average, Apple’s iPhones lose about 69% of their value over time. While this may sound like a lot, it’s important to consider that this is 2/3 of the MSRP (Manufacturer’s Suggested Retail Price).
However, Samsung smartphones generally lose about 90% of their value across all models and generations. This is partly due to the fact that Samsung offers a number of entry-level and midrange devices that are difficult to resell, which in turn diminishes their value. In conclusion, when it comes to trade-in value, Apple’s iPhones remain unmatched. Even as technology advances and new models are released, the value of older iPhones holds up well over time.
https://www.gizmochina.co...alue-while-iphone-stands/


Je zit dus met een combinatie van: Vendor Lock-In - Statussymbool - Hoge resell value - Kwalitatief een goed product - Brand loyalty hoog - Gigantisch goede brand building.

Ik denk dat dit een redelijke verklaring is, maar ik kan gerust ook fout zitten hoor :).


--- Toevoeging

Toch nog iets dieper ingedoken.
Geographically, North America, Europe, and Greater China are the top three revenue generators for Apple.
https://en.macromicro.me/...obal-apple-region-revenue

Ik heb jaren in China gewoond en het voorbeeld van statussymbool en doorverkoop is wel echt standaard in China.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 14:16]

Je zit dus met een combinatie van: Vendor Lock-In - Statussymbool - Hoge resell value - Kwalitatief een goed product - Brand loyalty hoog - Gigantisch goede brand building.

Ik denk dat dit een redelijke verklaring is, maar ik kan gerust ook fout zitten hoor :).
Ik ben het denk ik wel eens met je analyse. Ik zit zelf ondertussen een tijdje in het Apple ecosysteem (niet voor de status - denk ik toch :) - want ik zie sowieso geen verschil tussen al die telefoons en ik heb lak aan status. Ik kan het alleen niet over mijn hart krijgen om mijn hele leven met een reclameboer te delen, dus ik blijf zoveel mogelijk weg van alles wat Google doet) maar bijvoorbeeld die vendor lock-in is gewoon waar. Als er alsnog een degelijke derde speler op de markt komt, gaat het heel veel pijn doen om over te stappen.

Dus ja, Apple kopers zullen sneller opnieuw Apple kopen, dat klopt denk ik echt wel.

Waar ik nog steeds niet helemaal aan uit ben is of ik ergens uit kan concluderen of Apple kopers sneller geneigd zijn om hun telefoon jaarlijks te vervangen door het nieuwste model dan Samsung kopers. Mijn cijfers van hierboven zeggen vooral dat er veel méér oude (>1 jaar, 1,25 miljard ongeveer) iPhones in omloop zijn dan oude Samsungs (>1 jaar, 0,75 miljard ongeveer), maar dat zegt eigenlijk niets over hoeveel er al na 1 jaar worden omgeruild (denk ik). Dus het onderbouwt mijn stelling toch niet, volgens mij.

We weten wel dat Samsung de voorbije 10+ jaar meer verkocht op basi van de info uit het artikel, dus het wijst er wel op dat iPhones significant langer meegaan (denk ik).

Goeie discussie overigens, ik vind het inderdaad ook fijn om wat dieper te gaan en niet gewoon maar wat te roepen :)
Onderbuikgevoel vertelt me dat een Android veel eerder op de schroothoop belandt:
- er zijn veel meer lowend en midrange toestellen die na 3jaar niet de moeite zijn om te herstellen of een batterij te vervangen omdat ze te traag geworden zijn. Tevens valt de software support ook weg tegen dan.
- de restwaarde van lowend en midrange is veel lager. Dus dat toestel wordt niet doorverkocht (en dus ook niet gerefurbished)
- de flagships spreken een niche aan. Deze hebben wel nog een 2dehandsmarkt maar ook veel kleiner dan een iPhone
- Verder krijgt de metser op de bouwwerf een goedkope Android mee ipv de werfleider of kaderlid met de iPhone. Om met een cliché uit te drukken hoe de zakelijke markt voor deze toestellen sterk verschilt. Na 2 jaar gaat de zakelijke Android in de recycler en de zakelijke iPhone naar de kinderen of de tweedehandsmarkt.

Je zou dus een studie moeten maken van de premium Android phones tegenover iPhones om appelen met appelen te vergelijken. En dan nog zal de hoge restwaarde, vele herstel centra, lange support, status, eenvoud van gebruik vast de iPhone in een gunstig daglicht stellen.
Samsung heeft precies hetzelfde met hun S serie.
Dat "trendy/cool" argument begint ook sleets te worden. Kom eens met iets anders. Je kunt ook zeggen dat iPhones gewoon probleemloos werken.
Omdat de USB-C poort weer gaar is of omdat je allemaal ghostclicks hebt e.d.
Heb je al ooit de laatste iPhones naast elkaar gelegd? Ik weet niet hoe je als buitenstaander de verschillen herkend. Het uiterlijk verandert amper. Ik kan niet zeggen welke iPhone welk model is. Dus lijkt me straf dat iemand daarop rekent en daar een nieuwe iPhone voor koopt.
- iedere iPhone lijkt qua uiterlijk op elkaar. Dat “een” iphone als statussymbool wordt gezien geloof ik, maar of dat nou een 11 of 15 is geloof ik niet dat dat zo relevant is.
- mensen wisselen gemiddeld ongeveer iedere 4 jaar van iPhone, niet jaarlijks.

Als ik naar de data kijk denk ik eerder dat samsung wat aandeel is verloren aan andere android merk ipv iphone.
- mensen wisselen gemiddeld ongeveer iedere 4 jaar van iPhone, niet jaarlijks.
Dat kan kloppen maar bevestig je juist me punt niet?

Lees ook me post
16 januari 2024 15:36

Je zit met een 2de hands markt die je niet meeneemt in je analyse en dat de kans dat iemand bij apple blijft ligt hoger dan bijv samsung omdat je met een vendor lock in zit.

https://www.cnbc.com/2020...ases-apple-marketing.html

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 14:16]

Ik zie niet in hoe dat je punt bevestigd..

Uit je post ben ik het met de conclusie eens van:
Je zit dus met een combinatie van: Vendor Lock-In - Statussymbool - Hoge resell value - Kwalitatief een goed product - Brand loyalty hoog - Gigantisch goede brand building.
Alles als je naar de verhouding kijkt tussen deze elementen dan denk ik dat het vooral gaat om Kwalitatief een goed product maar, eenvoud in gebruik maar ook een bertrouwbare app store met hoge kwaliteit apps.
Je posts gaan echter vooral over statussymbool en vendor lock in. Beide zijn zeker elementen die een rol spelen, voor de ene groep groter dan anderen. Als je het in perspectief gaat zien is het allemaal niet zo complex: Hoofdreden is dat mensen gewoon tevreden zijn met het product.
Je zit met een 2de hands markt die je niet meeneemt in je analyse en dat de kans dat iemand bij apple blijft ligt hoger dan bijv samsung omdat je met een vendor lock in zit.
"vendor lock in" is zeker een argument maar niet het argument.
Mensen zijn tevreden en wisselen is altijd gedoe. Bij ieder merk.
De hoofdreden dat ik ik wisselen altijd lastig vond was Whatsapp. en miss apps opnieuw kopen.

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 22 juli 2024 14:16]

Hoofdreden is dat mensen gewoon tevreden zijn met het product.
Ja, maar de vraag waarom dat maakt het zo interessant :).
Mensen zijn tevreden en wisselen is altijd gedoe.
Ja, bij Apple is dit ook meer gedoe dan bij andere spelers als je uit hun ecosysteem wilt komen, en er is geen Xiaomi iOS-telefoon of een andere speler op de markt die iOS mag aanbieden op smartphones. Dus er is een verhoogde drempel gecreëerd ten opzichte van de rest van de markt.

Ik snap ook waarom Apple het doet; het is gewoon een hele slimme zet, maar dit is niet per ongeluk gebeurd, maar gewoon een bedrijfsstrategie.
https://www.techconstant.com/apples-lock-in/
Ja, maar de vraag waarom dat maakt het zo interessant :).
Dat is persoonlijk en voor mensen verschillend. De argumenten die jij aanhaalt (status, vendor lock in) horen daar bij maar spelen een kleinere rol dan jij nu denkt. Wat ik lees is vooral de "it just works" gedachte dat mensen tevreden zijn.

Ik kan mij goed voorstellen dat echte Tweakers juist meer instelbaarheid en vrijheid hebben. Apple is gesloten en beperkte vrijheid. Voor de ene groep gebruikers verschrikkelijk voor de andere groep een zegen.

Dat apple een mooi ecosysteem heeft waar zaken naadloos met elkaar samenwerken maakt het niet dat het direct een vendor lock in is. Ik zou echter zonder problemen over kunnen stappen naar Android. Airpods kunnen op Android, Google photos kan op Android, whatsapp kan ik overzetten.

Waarom stap ik dan niet over? Los van dat ik gewend ben aan iOS en juist blij ben met de beperkingen/it just works is het geld: Mijn ervaring is dat ik langer doe met een iPhone dan een Android en het hierdoor netto minder kost omdat ik het toestel minder vaak hoef te vervangen.
Je praat te veel vanuit je eigen persoonlijke ervaring. Bij dit soort macro-economische data moet je dat zo min mogelijk doen. Voor jou specifiek zijn deze punten misschien minder toepasbaar, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook geldt voor Hennie in China van 50 jaar oud of 18 jaar oude Mike in Amerika.
"it just works"
Dit is de samenvatting als je het in 3 woorden wil samenvatten, maar het wordt interessant voor mensen in marketing en sales aan welke knoppen is gedraaid om dit resultaat te krijgen en daar is vendor lock in gewoon een hele grote knop die ze gebruiken.

En ja, het is wel een vendor lock-in, want:
In economics, vendor lock-in, also known as proprietary lock-in or customer lock-in, makes a customer dependent on a vendor for products, unable to use another vendor without substantial switching costs.
De hoofdreden dat ik wisselen altijd lastig vond, was Whatsapp en misschien apps opnieuw moeten kopen.
Dat heet dus een vendor lock-in, want ik ervaar dat probleem niet als ik wil overstappen van een Samsung naar Xiaomi smartphone. Ik hoef niets opnieuw aan te schaffen, en iOS wordt alleen aangeboden op iPhones, dus je hebt geen andere keuze.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 22 juli 2024 14:16]

Dat ik 1 voorbeeld geef op mijn eigen situatie maakt niet dat ik het benader vanuit mijn eigen persoonlijke situatie.
Je lijkt behoorlijk last te hebben van confirmation bias waar je allang hebt bepaald voor jezelf dat mensen een Apple kopen als statussymbool en niet wegkunnen vanwege vendor lock-in.

Discussie heeft dan weinig zin. Geloof wat je wil geloven, dan doe ik dat ook :)

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 22 juli 2024 14:16]

Ik heb van jou nog geen enkel bewijs gezien waar jouw mening op gestoeld is, terwijl ik ondertussen al meerdere bronnen heb aangeleverd waarop ik mijn mening baseer. Ik doe uitdrukkelijk geen uitspraak dat het absoluut is, maar met de beschikbare data is het gewoon een belangrijk onderdeel van de knoppen.

Dat jij het niet wilt horen, is een ander verhaal. Als je mijn mening wilt veranderen, lever dan bronnen aan, zodat ik mijn mening kan heroverwegen met behulp van data.
Je lijkt behoorlijk last te hebben van confirmation bias waar je allang hebt bepaald voor jezelf dat mensen een Apple kopen als statussymbool en niet wegkunnen vanwege vendor lock-in.
Dat hoor je me toch niet zeggen. Echter, het ontkennen dat dit onderdelen zijn van de strategie is jezelf voor de gek houden."
In India and many parts of the world, the iPhone is often considered a status symbol. The high price tag, coupled with its distinctive look and features, reflects a certain level of socio-economic standing.
https://www.goodreturns.i...pularity-gen-1299535.html

https://www.techconstant.com/apples-lock-in/

Verander gerust me mening
Geen. Dat is maar een kleine niche-markt die elk jaar een andere smartphone koopt.
Ik raad je aan om niet alleen te kijken naar jezelf en je directe omgeving, want het is niet een niche zoals je denkt.
Of a combined response group of 19,217, survey data shows 6.6% of people upgrade their smartphones every six months.
14.0% of people look to ditch their existing handset and get a new one once every year.
The majority (40.4%) of people opt to hold onto their smartphone for two to three years before deciding they need to upgrade.
Dat is 20% van je markt die elk jaar hun telefoon vervangt, en kijk wat ermee gebeurt (lees de link) en combineer dit met de marktsegmentatie / vendor lock-in die ik in een andere opmerking uitgebreid heb uitgeschreven, en het is helemaal niet zo raar dat dit gebeurt.

https://www.sellcell.com/...ir-phone-2023-statistics/
Iedereen heeft zijn eigen smaak. Ik koop ook simpele zwarte shirtjes bij de Zeeman in plaats van dure merkkleding (ik zie de toegevoegde waarde er niet in), maar er zijn mensen die het heel belangrijk vinden. In het geval van de iPhone levert het gewoon een goed ecosysteem op, vooral als je andere Apple-producten hebt en is het product gewoon kwalitatief goed.
Het argument status-symbool vind ik niet meer zo sterk als je ziet hoe weinig Apple de design's van de telefoon verandert. Vanaf de 11 vind ik dat je bv de Pro Max series eigenlijk bijna niet meer uit elkaar kan houden.
De basis van 95% van de ellende in de wereld in een paar zinnen. Generaliseren en wegzetten van groepen mensen.
Apple voor het eerst marktleider
-edit-
Aangepast n.a.v. terechte opmerkingen hieronder.
I stand corrected - iets met verschil jaar/kwartaal en beter lezen. :z
Ik ben denk ik een beetje overprikkeld door alle record-meldingen her en der.

Dus: sorry beste redactie, my bad.

[Reactie gewijzigd door Opblaaskrokodil op 22 juli 2024 14:16]

Al jou aangehaalde links gaan over kwartaalcijfers.

Over opletten gesproken..
Edit: verwarring over financiële kwartaalcijfers en verkoopkwartaal cijfers.

Ik heb de statista cijfers er even bijgehaald, Nokia wat marktleider totdat Samsung ze inhaalde, die hebben het tot 2023 als marktleider volgehouden.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 14:16]

Opnieuw, de quote die je schrijft heeft het expliciet over een kwartaal, dit huidige nieuwsbericht gaat over jaarcijfers. En dat maakt een belangrijk verschil zoals je ook kunt zien in de grafiek bij het artikel, Grotendeels veroorzaakt door wanneer nieuwe toestellen op de markt komen. Als Apple een nieuwe iPhone lanceert gaan de verkopen in dat kwartaal sterk omhoog terwijl bijv. een Samsung geen release doet in datzelfde kwartaal.
Wat @micla, en de auteur van het artikel, lijkt aan te geven is Apple voor het eerst marktleider is in aantallen over een heel jaar gezien. Dat Apple wel eens marktleider is tijdens een kwartaal is geweest lijkt me niet onlogisch, ze lanceren immers altijd in een ander kwartaal dan de meeste concurrentie bijvoorbeeld, waardoor de kans al snel groot is dat een Apple dan in dat kwartaal van general availability van een nieuw model ook marktleider is, zeker gezien ze altijd al in de top van de verkoopaantallen zitten, ook op momenten dat ze in een kwartaal geen marktleider zijn.

Of Apple eerder over een heel jaar marktleider is geweest durf ik niet te zeggen, ik heb de cijfers daarvoor niet nagelopen.
In het grafiekje zit Apple 4x boven Samsung, dus de eerste keer is het niet blijkbaar.
Zeker na @Opblaaskrokodil zijn slechte leeswerk zou je verwachten dat iemand verderop in de discussie wel eerst leest voordat ie wat zegt wat niet klopt.

Nogmaals, het artikel gaat over marktleider over het hele jaar, dus niet over een enkel kwartaal...
Apple was volgens dat grafiekje dus niet het hele jaar marktleider....
Nee maar over dat hele jaar wel (zoals ik het dus ook al aangaf)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:16]

Zoals jij aangaf inderdaad, maar ik reageerde eerst op anderen ;) Maakt niet uit, het ligt dicht bij elkaar en zo te zien zijn er eigenlijk maar 4 merken die meetellen.
Zoals jij aangaf inderdaad, maar ik reageerde eerst op anderen
Degene waar jij op reageerde had het daar juist ook over, want degene daarvoor had het artikel dus niet goed gelezen :P
Dat grafiekje laat kwartalen zien, op basis van kwartaalcijfers in aantallen verkopen is Apple wel vaker marktleider geweest. Dit zou de eerste keer zijn dat ze het echter over een heel jaar zijn, dus Q1, Q2, Q3 en Q4 van 2023 opgeteld.
Wel de eerste keer dat ze over een geheel jaar marktleider zijn. Na Nokia heeft Samsung het stokje overgenomen en nu dus Apple.
Ik twijfelde ook, maar het is de realiteit
Blijft een beetje herhaling bij dit soort artikelen, maar er is volgens mij geen behoefte meer om elk jaar, elke 2 jaar een nieuwe telefoon te kopen. De camera is bij instappers al bijna beter dan elke handheld camera (excl. spiegelreflex/professioneel) die je tot 2015 kon kopen en je gebruikt een mobiel uiteindelijk toch niet veel om te gamen - en dan haal je wel iets specifieks.

Ik heb zelf 5 jaar gedaan met een Oneplus 3T en ga nu hopelijk ook 5 jaar doen met m'n S21 FE. Tegen die tijd zijn de marginale verbeteringen jaar over jaar de moeite waard voor een nieuwe telefoon.
Die wens is bij mij bijna volledig weg. Ik ben niet eens meer zo geïnteresseerd in feature updates. Zolang mijn apps blijven werken en er nog steeds security updates zijn kan een telefoon gewoon heel lang mee tegenwoordig. Mijn telefoon krijgt helaas geen security updates meer, dus ik ga rustig kijken naar iets wat zo lang mogelijk mee kan. Technisch kan mijn telefoon namelijk nog jaren mee (3.5 jaar oude OnePlus Nord).
Kan je er niet iets van lineage os op zetten? Tegenwoordig heeft dat ook gewoon over the air updates, dus eigenlijk is het niet veel anders dan een standaard firmware. Zo gebruik ik ook nog mijn Galaxy S9+ met android 13
Blijft een beetje herhaling bij dit soort artikelen, maar er is volgens mij geen behoefte meer om elk jaar, elke 2 jaar een nieuwe telefoon te kopen.
Heel veel mensen gaan voor gemak(kelijke keuze maken), en hebben dus veelal en abonnement waarbij elke twee jaar een nieuw toestel hoort.
Gedrag van de aanbieders waar we wel eens wat meer kritiek op mogen uitoefenen.
Ook op de fabrikanten meer kritiek uitoefenen, met hun korte duur van updates uitbrengen: die korte update-duur is natuurlijk ook reden dat men zovaak een nieuw toestel koopt!
Eerst maar eens verplicht over de hele lijn verlengen naar minimaal 4..5 jaar security-updates. En opbouwen naar 10 jaar of meer.
Het Zuid-Koreaanse bedrijf was dit jaar goed voor 19,4 procent marktaandeel. Vorig jaar was dat volgens IDC nog ongeveer 21,7 procent.
Dit jaar (2023) en vorig jaar (2022) klopt niet helemaal, want we leven inmiddels in 2024 :)
Transsion, een Chinees holdingbedrijf dat budgettelefoons van dochtermerken Itel, Tecno Mobile en Infinix verkoopt, wist in 2024 ongeveer 94,9 miljoen smartphones te leveren.
De cijfers over 2024 neerzetten is dan juist weer voorbarig.

[Reactie gewijzigd door Rabbithole op 22 juli 2024 14:16]

Slecht vertaald uit het persbericht van IDC. Consistentie in wat dit jaar/vorig jaar is, is niet goed weergegeven.
De mensen worden al wat slimmer, gelukkig!
Helaas is er weinig onderzoek gedaan maar het onderzoek wat wel is gedaan wijst het tegendeel aan:
The average IQ score among study participants whose main mobile device runs on Android was 110.3, and the IQ score for iOS users was a mere 102.1.
https://suchscience.org/s...men-android-beats-iphone/
Tja dat kan je op meerdere manieren interpreteren :9 Is Android dan te moeilijk voor onze minder slimme medemensen en is iOS dan een stuk makkelijker te begrijpen? Of kopen slimmere mensen eerder een Android omdat ze meer onderzoek doen naar het OS en de werking erachter?
Of allemaal :)

Maargoed de rede is niet zo relevant om @klimplant zijn ongelijk te bewijzen natuurlijk...
De bron in dat artikel verwijst naar een goksite die niet toegankelijk is vanuit NL.

Ah wacht, het onderzoek is uitgevoerd door die goksite?!

Dus als dit onderzoek al wat zegt, is het nooit meer dan binnen de context van de bezoekers van die goksite
Dat is dus al 100x meer dan wat de opmerking waar ik op reageerde zegt, daar is helemaal geen onderzoek voor gedaan namelijk. Om welke reden reageer je daar dan niet op hem maar wel op mij wel?
Heb je ook een link naar de echte studie in plaats van een clickbait artikel? Gevoelige snaar bij de samsung karmakeizer geraakt #kleinegelukjesopdinsdag :+ 8-)

[Reactie gewijzigd door klimplant op 22 juli 2024 14:16]

Haha zaken omdraaien als je geen gelijk hebt, wie is er dan gevoelig :)

De link staat er gewoon bij in het door mij gelinkte artikel, succes met omzeilen :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:16]

Heb je ook een link naar de echte studie in plaats van een clickbait artikel? Gevoelige snaar bij de samsung karmakeizer geraakt #kleinegelukjesopdinsdag :+ 8-)
Wat maakt het dan clickbait? Welke baat zouden de schrijver van het artikel, en vooral de onderzoekers waar het op gebaseerd is, hebben bij het verdraaien van deze statistieken?

Oh wacht, het is natuurlijk niet de marketingafdeling van apple zelf, dat is het zeker :+
Gelukkig is 100x 0 nog steeds gewoon 0 :P
Als je dat getal extrapoleert dan wordt duidelijk dat het onderzoek ongelofelijke onzin is en/of dat de sample groep op geen enkele wijze representatief is en/of de test geen goede test was.

Er zijn meer dan 3.3 Miljard Android OS gebruikers in de wereld.
ongeveer 16% van de wereldbevolking zou naar verwachting 110 of hoger scoren op een IQ test.

En dan vergeten we voor het gemak ook maar even dat de gemiddelde Android gebruiker aanzienlijk armer is en minder onderwijs heeft genoten dan de gemiddelde iOS gebruiker.
Kan wel snel veranderen denk ik,met 1 van de grootste afzetmarkten,zoniet de grootste.


https://trends.knack.be/n...lager-na-huawei-comeback/
Er wordt elke keer beweert dat Samsung of Apple marktleider is. Maar als je dan het marktaandeel van alle BBK electronics merken bij elkaar optelt zijn die meestal marktleider.

Oppo
Vivo (sub-brand iQOO)
OnePlus
Realme

[Reactie gewijzigd door deregtx op 22 juli 2024 14:16]

Best een enorme prestatie gezien het feit dat ze niet in het goedkope segment zitten.
Zou mij niks verbazen als USB-C een grote reden is waarom mensen nieuwe iPhones hebben gekocht. Lijkt mij ook wel zo'n beetje de enige reden waarom de sales omhoog zijn gegaan (los van het feit dat de 14 amper wat nieuws te bieden had)
Waarom zou USB-C de reden zijn?
@derikkert rekent niet mee dat mensen die bestaande accessoires hebben die Lightning gebruiken mogelijk juist niet overstappen. Ik denk dat de gebruikte poort de minst relevante verandering is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.