Lancering UMTS verloopt nog niet echt soepel

NTT DoCoMo logoOngeveer anderhalve maand geleden begon NTT DoCoMo in Tokio met UMTS, de derde generatie mobiele telefonie die een stuk sneller moet werken dan het huidige GSM-systeem. Zo liggen de mogelijkheden van het bekijken van filmpjes of het bellen met beeld erbij al helemaal niet meer zover in de toekomst, aldus verschillende telecombedrijven. Toch verloopt de invoeringen van het moderne systeem nog lang niet zoals men zou willen, zo schrijft WebWereld.

Het grootste probleem is het ontbreken van de benodigde financiële middelen bij de (toekomstige) aanbieders, zowel in Europa als in Japan. Ondanks dat is NTT DoCoMo nu na een aantal keren uitstel dus toch van start gegaan met de tot Foma gedoopte dienst, maar optimaal werkt het allemaal nog niet. De vooraf beloofde snelheden van twee megabits per seconde (mbps) worden lang niet gehaald; tot nu toe kan men nog 'slechts' met 384 kbps data versturen. De limiet van video-overdracht ligt momenteel zelfs nog maar op 64 kbps.

Een van de lokkers die de telecombedrijven gebruikten om hun UMTS in eerste instantie te promoten, het downloaden van videoclips, is zelfs nog helemaal niet voor de consument mogelijk gemaakt. De huidige toestellen zijn nog niet geschikt voor dergelijke diensten, wat tot de vraag leidt of de introductie misschien niet beter nog even uitgesteld had kunnen worden. In december verwacht men namelijk wel met deze dienst, I-Motion, te kunnen komen.

Door Mark Timmer

21-11-2001 • 13:49

42

Bron: WebWereld

Lees meer

Vodafone stelt UMTS in Japan uit
Vodafone stelt UMTS in Japan uit Nieuws van 26 april 2002
UMTS breekt nu ook in Tsjechië door
UMTS breekt nu ook in Tsjechië door Nieuws van 11 december 2001
Ericsson en NOB bouwen UMTS proeftuin
Ericsson en NOB bouwen UMTS proeftuin Nieuws van 8 september 2001
Snelheid UMTS valt tegen
Snelheid UMTS valt tegen Nieuws van 12 april 2001
2Mbit/s over GSM protocol met CDSL
2Mbit/s over GSM protocol met CDSL Nieuws van 4 augustus 2000
'Jaarlijkse bijdrage' voor Windoos
'Jaarlijkse bijdrage' voor Windoos Nieuws van 26 november 1998

Reacties (42)

42
42
39
6
3
0
Wijzig sortering
Effe een paar feiten:
bv hier in Zwitserland kan je wel al mobieltjes kopen met GPRS (gsm2.5), maar de netwerken kunnen dat nog niet aan.
Verder worden naar schatting 10 miljard sms-jes per maand verstuurd, dus dat levert zo'n 2 miljard winst op (sms-je kost al naar gelang de provider etc rond 30ct, trek daar wat kosten vanaf voor het netwerk ed, kom je op 20ct).

Stel dat ze hogere datarates zouden willen aanbieden, wat kunnen ze dan nog vragen voor sms?
20ct? 10ct? Dus die lekkere winst ff door 3 delen..?
Of de dataoverdracht zou heel duur moeten worden, en dat werkt dan de gsm2.5 en 3.0 services tegen.

Vandaar dus eigenlijk.

En dan komen de UMTS licenties er nog bij.

En wie draait er allemaal voor op? Niet de providers, maar wij, de uiteindelijke klanten. Dus met een lekkere bocht betalen we eigenlijk met zijn allen meer belasting. Bleh!

Verder baal ik er goed van, want ik zit in de mobiele telefoonbizz,.. maar dan bij de chipontwerpkant.
(willen jullie radio luisteren op je mobieltje, die toch goedkoop moet zijn? ben ik mee bezig.. :))

[edit] weet dat fm radio er allang is, maar je moet niet zien wat dat allemaal vergt op het gsm-mobo. En als je daar een simpelere oplossing voor kunt bieden, die niet allemaal extra componenten vergt, afgezien van de ontvanger-chip, dan wordt het totale extra bedrag voor de toevoeging van de radio zo'n 3 a 5$, ipv 15 a 20,... en voor de consument betekent dat dus dat je zo'n 25 piek extra gaat betalen, ipv zo'n 60 a 100...

Oh ja, ziekloon, dat klopt, ik ga alweer aan het werk... ;)
Alle gadgets?? Ben geen systemarchitect... Zal kijken wat ik doen kan...
radio op mobieltje is er toch al lang?... heb hier eentje gezien voor 70euro met FM Radio (stuntje van Orange)

wij willen geen radio, wij willen PC-Voice-Control via GSM :) kun je dat ff fiksen? thx! :)

oh en nog veel succes met je job, mogen we ook weten voor wie je werkt? gewoon nieuwsgierig...
ik denk niet dat ie GSM met FM-radio bedoeld
ik denk dat ie GPRS of UMTS-radio bedoeld
Verder baal ik er goed van, want ik zit in de mobiele telefoonbizz,.. maar dan bij de chipontwerpkant.
(willen jullie radio luisteren op je mobieltje, die toch goedkoop moet zijn? ben ik mee bezig.. )
Niet waar, je zit je tijd te verdoen met OH-en op t.net! Ga aan je werk man! Wij willen spotgoedkope mobieltjes met ALLE gadgets! ;)
Volgens mij wordt de UMTS hype telkens weer vreselijk opgeklopt door de telecom bedrijven. Als je goed luisterd, dan ontdek je dat de gepubliceerde bandbreedtes die het allemaal leuk zouden kunnen maken in de praktijk bijna niet gehaald kunnen worden wegens te veel deelnemers binnen een cel. Gevolg: eigenlijk kan je nauwelijks fatsoenlijk filmpjes downloaden.
Bovendien is er ook niet echt een killer applicatie bedacht dus mensen zitten eigenlijk niet echt te wachten hierop. Het is gewoon net weer iets beter, niets meer, niets minder.
En om daar nu een nieuw duur toestel voor aan te schaffen...... :?

* 786562 plok
Wat dacht men dan? Dat iedereen in de rij zou staan voor een UMTS-toestelletje? Het is een prachtige techniek die op vele gebieden weliswaar nog uitgewerkt moet worden, maar zoals bij elke nieuwe techniek loopt het in het begin niet storm.

1. De meeste mensen hebben al een communicatiemiddel (GSM) en in Japan heeft NTT docomo sowieso nog enkele diensten die verder gaan dan GSM.
2. De aanschafprijs van UMTS-apparatuur is hoog; ik verwacht voorlopig niet van die goedkope combo-aanbiedingen zoals nu bij GSM; de eerste mobiele telefoons waren ook onbetaalbaar.
3. Het is een nieuwe techniek. Nog niet alles werkt goed, werkt op de beloofde snelheid of is überhaupt al geïmplementeerd.
4. Wat vaak meetelt is de factor dat 'iedereen' zo'n apparaatje heeft: kijk, als al jouw vrienden gebruik maken van UMTS ben je zelf snel geneigd om ook mee te doen.

Ik denk dat de verwachte hype vanzelf komt: het netwerk kan nu misschien nog geen hoge snelheden aan, maar daar wordt aan gewerkt. Door gebruik te maken van steeds kleinere cellen is ook snel UMTS in een stad in de toekomst gegarandeerd.
Verder zullen er nieuwe toepassingen blijven komen: straks wordt het gewoon gemeengoed dat je een instant messenger via UMTS hebt (en dan betaal je voor de verzonden data en niet voor het online zijn) en dan lachen we over SMS. Straks doet iedereen aan video-communicatie via UMTS, misschien lachen we dan zelfs al om gewoon bellen.

Nee, het zit op het moment niet mee in die markt, en de torenhoge UMTS-schulden dragen niet echt bij aan een voorspoedig herstel. Maar geloof me, de opleving komt wel weer, is het niet de komende jaren, dan is het wel over een jaar of tien.
Het is wel grappig wat KPN aan het doen is.

1. Bij de bekendmaking van de opvolging van Smits zei Scheepbouwer in een interview dat UMTS in 2002/2003 een positieve bijdrage gaan leveren aan de cash flow van KPN, hetgeen door de instabiele techniek en de enorme nog te verrichten investeringen duidelijk de opmerking van een leek was; inmiddels is hij volgens mij wijzer;

2. De lening van de banken zou voldoende kredietruimte bieden tot 2004; waarom dan die emmissie?

3. KPN denkt momenteel nog maar aan één ding: cash cash cash cash cash, en nog eens cash cash cash cash cash; alle uitgaven waar niet z.s.m. ontvangsten tegenover staan zijn derhalve ten strengste verboden;

4. Uit het oogpunt van cash en in navolging van de Franse overheid zorg je ervoor dat Zalm een deel van de opbrengst uit de UMTS veilingen teruggeeft aan KPN;

5. Ziedaar de reden van de participatie van de Nederlandse overheid ad € 1,7 miljard in de aangekondigde emissie;

6. Oh ja, die emissie is ook nodig om uit het strafbankje te blijven, de bezittingen van KPN zijn namelijk véél minder waard dan ze nu in hun boeken staan; dat wordt in januari 2002 afgewaardeerd waardoor een negatief eigen vermogen had ontstaan; dat mag weer niet van de AEX (wat slordig als het aandeel KPN niet meer op de beurs genoteerd mag zijn);

7. KPN loopt aan de leiband van de banken, en die van Zalm; en die zeggen dat KPN haar schulden moet aflossen; dus is er geen geld om te investeren; de banken eisen overigens ook een minimaal bedrijfsresultaat van KPN; en Scheepbouwer heeft al aangekondigd dat de omzet de komende jaren nauwelijks meer zal (= hoeft te) stijgen; dus is er ook geen omzet uit extra investeringen benodigd;

8. KPN hoeft niet met UMTS te komen, de concurrenten kunnen het immers ook niet financieren; KPN hoeft dus niet bang te zijn om concurrentienadeel op te lopen;

9. Scheepbouwer kan nu optimaal gebruikmaken van het momentum, zelfs grove fouten als het te laat inlichten van de OR inzake de reorganisatie (ze moesten het van het ANP horen) worden hem nu vergeven; en zelfs onze oud-minister van Economische Zaken, Wijers, heeft duidelijk gezegd dat KPN op de rand van de afgrond staat; wat wil je nog meer; alle gelegenheid om radicale aankondigingen te doen;

10. Conclusie van het voorafgaande: KPN kondigt binnenkort aan dat 'vooralsnog' geen investeringen gedaan worden in UMTS, politieke begripsvorming voor de aankondiging dat zij niet/nooit met UMTS zullen komen;

p.s. 1 wil nog iemand een aandeeltje KPN kopen uit de nieuwe emissie?

p.s. 2 dat blijft voorlopig de komende jaren alleen maar thuis en op je werk internetten, helaas dus nog niet in je auto naar en van je werk.
Bijna iedere nieuwe techniek heeft een (moeizame) aanloopperiode nodig. Kijk naar de videoband, CD, DVD.
Dit geldt ook voor mobiele communicatie op zich. SMS is wel een doorslaand succes geworden, maar WAP weer totaal niet. Omdat met UTMS de mogelijkheden vele malen groter zijn dan met WAP, denk ik dat dit na deze aanloopperiode toch heel succesvol gaat worden.
Omdat met UTMS de mogelijkheden vele malen groter zijn dan met WAP
Volgens mij is het jou niet helemaal duidelijk wat WAP en UMTS zijn. UMTS is een mobiele-communicatietechniek. WAP is een protocol. WAP is via UMTS mogelijk. Dus de mogelijkheden van WAP zullen vergroot worden (of liever gezegd beter benut) door UMTS.

De mogelijkheden van WAP zijn theoretisch eindeloos, maar het netwerk moet ook meewerken :)
toch wel raar van die SMS, dat zit al jaaaren in GSM's maar vroeger konden alleen mensen met een abo sms'en. Ze hadden dit jaren geleden kunnen invoeren voor pre pay, hadden ze bakken winst gemaakt toch?

rare jongens, die telecomproviders ;)
Een SMSC (zoals de SMS server genoemd wordt) kost ongeveer een miljoen.

Er staan en een stuk of 12 in nederland. De nieuwste is 6 maanden oud. en die is al terugverdiend.
en dan moet je bedenken dat SMS een prettige dienst is, vergt nauwelijks inspanningen van de hardware.

als je echter breedband content wilt gaan aanbieden, streamen van video content, wordt de belasting op de server omgekeerd evenredig groter, je moet je bedenken dat je voor een netwerk van een kleine 10.000 abonnementen opeens misschien 10 van die servers moet neerzetten voor piekuren en dan loop je nog het risico dat tijdens de introductie van de nieuwste video van britteny speers de helft eruit klapt en het klachten gaat regenen, zeker aangezien de mensen misschien 5 tot 10 euro per clip dienen te betalen willen ze er een beetje kosten uithalen.

nee om lekker geld te verdienen denk ik dat er veel meer toekomst ligt in juist narrow bandwidth diensten als SMS.

Japan is een goede testcase, ondanks dat ze daar al jaren met een flinke recessie zitten (eigenlijk al vanaf 98) wist DoCoMo flinke innovatie te doen en was een succes, het uitblijven van interesse en specifieke diensten heeft niks te maken met economische neerslag van 11 september, maar waarschijnlijk zijn zelfs japanners met hun fascinatie voor gadgets niet te porren voor en slecht functionerende, dure en beperkte functionaiteit, de technische problemen worden niet veroorzaakt door gebrek aan ervaring, als iemand dat op zou kunnen zetten zijn zij het wel, maar is waarschijnlijk direct gerelateerd aan de beperkingen van het systeem zelf
Anoniem: 22938 @bolke21 november 2001 21:51
Is wel leuk, de kosten zijn een half miljoen voor een SMS-server. Ze hebben hem idd al terugverdiend, want de terugverdien-tijd is uitgedrukt in uren, en niet in dagen! :)
Da's een marketingtruukje om zoveel mogelijk mensen aan het post-paid te krijgen. Post-paid levert providers namelijk vele malen meer op. Daarom zie je nu ook dat providers zich meer en meer op het post-paid gebeuren gaan concentreren.
Prepaid is een stuk lagere drempel voor consumenten geweest: je geeft 1 keer een overzichtelijk bedrag uit en loopt verder geen financieel risico. Zodra deze 'GSM-newbies' echter een tijdje een prepaid hadden kwamen ze er vaak achter dat post-paid in de praktijk toch goedkoper was voor hun gebruik, dat er niet was geweest als ze niet in eerste instantie die prepaid hadden gekocht.

Het heeft dus een beetje z'n eigen vraag gegenereerd.
dat konden ze vroeger toch ook al gedaan hebben? vind het toch maar een rare boel hoor, dat sms-gedoe.
Het grootste probleem is het ontbreken van de benodigde financiële middelen bij de (toekomstige) aanbieders, zowel in Europa als in Japan.
Dat lijkt me ook niet zo verwonderlijk, als je kijkt naar de bedragen die er aan de UMTS-veilingen zijn uitgegeven :) Geld is een keer 'op' ;)
De providers hadden geen keus. Als een provider ervoor zou kiezen om UTMS links te laten liggen, worden ze binnen 5 jaar compleet de markt uit geconcurreerd. De verwachting is nog altijd dat deze investeringen zich terug gaan betalen. Zaak is dan wel om voor die tijd niet failliet te gaan natuurlijk :)
Kosten licenties:
10.000.000.000 gulden
Kosten infrastructuur opzetten worden geschat op:
10.000.000.000 gulden
Dan nog de nodige subsidies op de telefoons. (zal ik maar even niet meerekenen)
Aaantal abbonnementen:
10.000.000 maximaal, de markt is op dit moment verzadigt met GSM en dit zal daarvoor verdrongen moeten worden)

gemiddeld over de looptijd van de licenties zullen er niet meer dan 5 miljoen abbonees zijn (mits UMTS aanslaat!!)
Benodigde winst per abbonee:

20.000.000.000/5.000.000 = 4000.

winst per abbonee per jaar, 10 jaar vanaf de koop licentie:
400 gulden WINST

daarvoor zul je dus per jaar minimaal 1000 piek moeten verbellen.

* 786562 nitenite
* 786562 nitenite
Je ziet alleen 1 ding over het hoofd, kijk maar eens naar KPN, die hebben nu ook een boel concurrenten, maar hebben nog wel 45% marktaandeel, Libertel ook nog eens iets van 30%.
De andere providers hebben misschien minder betaald voor hun licentie, maar ze hebben nog geen klanten.
Met UMTS zal dadelijk hetzelfde gebeuren, de bedrijven hebben een werkende netwerk liggen en dus een boel vaste klanten hebben, daar kunnen andere aanbieders niet tegenop.

* 786562 TheGhostInc
Vind dit een beetje een belachelijke berekening.

Kosten UMTS waren in nl maximaal 7 miljard.
Voor het aanleggen lopen momenteel discussies om het toch gezamelijk te mogen doen. Je kunt zelf wel bedenken wat dat met de kosten doet.

En daarbij komt is dat de winstmarge op bellen en VOORAL SMS hoger is dan je denkt!
> Zaak is dan wel om voor die tijd niet failliet te gaan natuurlijk

En dat zijn juist de moeilijkheden bij stategische keuzes. Wanneer men niet mee doet aan de veiling loopt men het risco naast het net te vissen. Maar zoals kpn het heeft gedaan is natuurlijk te gek voor woorden. Ze hebben alle pijlen gericht op GPRS en daarna op UMTS. Wanneer GPRS mislukt komen ze aan UMTS niet eens toe aangezien de financiele middelen dan wel op zijn. Telecom bedrijven moeten nu eerst cashen met de huidige GSM standaard en pas over een paar jaar gaan denken aan snellere netwerken.
Het schandalige blijf ik vinden, dat Europese overheden fortuinen aan die veilingen verdiend hebben, die door de telco's opgebracht moeten worden. Zodat er nu duizenden bij KPN de laan uit gestuurd worden terwijl ze daarvoor winst maakten. En zodat uiteindelijk de consument deze kosten mag gaan terugverdienen voor ze. Indirecte belastingen dus! En hiermee wordt de ontwikkeling weer vertraagd, zodat de Europese concurrentie positie in de telecom benadeeld wordt (en we gingen zo lekker met GSM) |:(
Laat Engeland, Nederland, Duitsland een voorbeeld nemen aan Frankrijk waar de licentiekosten omlaaggebracht zijn (weliswaar niet na een veiling maar toch). Of laat het ze betalen als jaarlijks percentage van de opbrengsten, als het dan toch al een indirecte belasting is, dan heeft bijv. KPN meteen het renteprobleem niet meer!
Ik vind dat telecombedrijven hun les wel eens mogen leren.

Ze hebben vrijwillig zoveel geld geboden. Ik studeer hier aan een Technische Universiteit waar heel wat lui veel van techniek en telecommunicatie afweten.

De meeste van mijn vrienden konden KPN allemaal zo voorrekenen dat het wel eens heel lastig zou kunnen worden terug te verdienen.

KPN heeft zelf een fout gemaakt. Ik vind niet dat de overheid dat moet corrigeren. Het is gewoon fout beleid. :*)
In de tijd van de aankopen voor de licenties waren er eigenlijk 2 argumenten om het voor die hoge prijs te kopen:
1 - de verwachte omzet voor de telcom markt zou per jaar verdubbelen (wereldwijd naar 800 miljard dollar)
2 - je moets wel, anders kan je niet meedoen en al helemaal niets van die 800 miljard meepikken

Dus indertijd niet slecht geredeneerd, maar wie kon weten dat 6 maanden later de markt zou instorten.
De telecomunnicatie sector heeft zware klappen gehad.

Onlangs stelde KPN nog de introductie van GPRS uit.

http://www.tweakers.net/nieuws/17554

Besef dan tegelijk ook dat als GPRS flopt dit een goede indicatie wordt of UMTS het wel gaat maken.

Als GPRS na de intro niet zou aanslaan zou dit een enorme klap voor KPN kunnen zijn omdat ze dan moeten toegeven dat ze verkeerd geinvesteerd hebben en dat ze die schuld van 50 miljard niet kunnen terugbetalen.

Wie gaat er nou een divx kijken op zijn telefoon? 8-) :*)
Je moet je ook bedenken dat als een oude standaard goed werkt, goedkoop is en iedereen gebruikt het al, een nieuwe, al dan niet backwards compatible, standaard zal altijd moeizaam op gang komen. Zeker omdat de oude standaard dan vlink in prijs daalt en nog steeds klanten tevreden kan stellen. Als je binnen zegge 3 jaar met elkaar mobiel kan "webcammen" zal het pas over 6 jaar echt in trek en normaal zijn, zo gaat dat nou eenmaal.
Btw Docomo daar heeft KPN voor 30% aandelen in.
andersom dacht ik:

NTT DoCoMo heeft (of had) een perc van de aandelen KPN Mobile
Klopt. NTT stond zelfs op het punt KPN Mobile in het geheel over te nemen....
Het grootste probleem is het ontbreken van de benodigde financiële middelen bij de (toekomstige) aanbieders, zowel in Europa als in Japan.
ook lekker handig
doordat de bedrijven zoveel geld hebben uitgegeven aan umts-licenties, hebben ze nu geen geld die te gebruiken |:(
Door dat het zo opgehypt is, UMTS en de mogelijkheden in de toekomst, wilden de meeste providers koste wat het kost zo'n licentie bemachtigen wat doordat het een veiling was de prijs flink opdreef. Ze hadden beter zoals ze nu aan het doen zijn kunnen samenwerken en samen een licentie gekocht en gedeeld. Dan was de prijs veel lager geworden door minder partijen bij de veiling.
En nu ook de vooruitzichten bij de telecomsector slecht zijn en ze geen geld meer hebben is het helemaal problematisch.
twee megabits per seconde (mbps)
Als het megabits zijn, dat moet het toch Mbps zijn?
Anders zijn het volgens mij milibits...
Aangezien milibits echt niet bestaan, zit er toch echt weinig anders op dan deze m als mega te interpreteren ;)
Ik vraag me af wie er nu echt op UMTS zit te wachten. Basis mobiele telefonie kan ik me wat bij voorstellen, maar als die extra diensten? Zelfs voor het bedrijfslevel is het nut vrij beperkt, IMHO. Mobiel internet is leuk, maar kijk naar WAP. WAP heeft meer last van de gebrekkige mogelijkheden van het kleine formaat dan van de snelheid. Dat zal met UMTS niet beter worden. Bovendien, wie zit er te wachten om, weliswaar snel, maar tegen dure tikken, mobiel te gaan zitten surfen, om eens iets te noemen?

De telco's hebben dus record bedragen neergeteld voor een twijfelachtige techniek, met een lager marktpotentieel dan de normale mobiele telefonie.
Mee eens, ik denk ook niet dat er op dat gebied veel geld te verdienen valt hier. Het aanbieden van die diensten kost erg veel geld, wat tot gevolg heeft dat de abonnee ook veel geld zal moeten betalen om van de dienst gebruik te maken.

En ik denk dat een abonnee niet snel geneigd zal zijn veel geld te betalen voor een "geinige" dienst. Want veel meer is het niet... geinig. Het blijkt nog erg lastig nuttige toepassingen te bedenken.

In Japan is het volgens mij een ander verhaal, een cultuurverschil. Die mensen daar storten zich met z'n allen op alles wat maar nieuw en enigzins "gadget" is. Hier in Europa is de groep zogenaamde "early adaptors" veel kleiner.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.