Succes en tegenslag voor KPN op Duitse UMTS-veilling

E-Plus Hutchison, het consortium van KPN en het Hongkongse Hutchison Whampoa, is op de Duitse UMTS-veiling als winnaar uit de bus gekomen. Voor 8,4 miljard Euro (18,5 miljard gulden) kreeg KPN 2 UMTS-licenties in handen. De licenties zullen worden gebruikt door E-plus, de Duitse mobiele operator waarin KPN een belang van 77,5 procent heeft.

Er was ook tegenslag voor KPN, direkt na de veiling maakte Hutchison bekend dat het zich uit de alliantie terugtrekt, de kosten zouden voor de nieuwkomer te hoog zijn. Hierdoor komt de KPN voor extra uitgaven te staan, KPN moet nu 77,5% van de 18,5 miljard gulden gaan betalen. De beleggers op de AEX reageerden meteen op deze tegenslag, het aandeel KPN zakte met bijna 6 procent.

KPN neemt nu het belang in het consortium van Hutchison over. De 18,5 miljard gulden die E-Plus moet ophoesten voor de UMTS-licenties zal voor 77,5 procent door KPN en voor 22,5 procent door BellSouth betaald worden, overeenkomstig met de aandelenverhouding in de Duitse operator.

KPN zei in een reactie zich te kunnen vinden in de argumenten van Hutchison om uit het consortium te stappen. Het concern noemde zelf de prijs die het moet betalen 'in lijn met het businessplan van E-Plus'. Het terugtrekken van Hutchison in Duitsland zal geen consequenties hebben voor de geplande samenwerking bij de veilingen in Frankrijk en België.

Freezerburn, bedankt voor het submitten!

Door Tweakers.net Nieuwsposter

19-08-2000 • 12:11

20

Bron: Webwereld

Reacties (20)

20
20
17
3
1
0
Wijzig sortering
ach met al dat geld dat ik de afgelopen paar jaar van KPN bij elkaar genet heb :( .....moet dat wel lukken.
De opbrengsten van de veiling in NL vielen voor de regering tegen, dus dat zo betekenen dat de KPN hier geld heeft overgehouden.
Ik denk dat KPN Mobile heel blij mag zijn dat ze dankzij E-Plus toch een heel belangrijk deel van de Duitste UMTS markt in handen heeft gekregen. Echter, op korte termijn zal het wel even zwaar worden en dan vooral op het financiële vlak. De financiële positie van KPN Mobile is al niet zo florisant en dit is dan een flinke tegenslag. Gelukkig wil moederbedrijf KPN een handje helpen met een uitgifte van nieuwe aandelen. En nu zie je weer (net zoals bij de overname van E-Plus) hoe goed BellSouth KPN Mobile financieel bijstaat. Dat is echt een goede partner.

Daarnaast snap ik niet dat Hutchison opeens uit de alliantie stapt. Ik bedoel, de markt van Duitsland is zelfs nog groter dan die in Engeland en daar werd al 85 mld neergelegd. Dan kun je er toch wel op rekenen dat het bedrag in Duitsland hoger uitvalt. Maar aan de andere kant, misschien was Hutchison helemaal niet uit op zo'n groot aandeel.
lijkt me geen probleem voor KPN, het is een grote onderneming die met deze licenties HEEEEELLL VEEEEELLL centjes gaat verdienen in de toekomst.

Nog een troost, de duitsers moeten hiervoor betalen, niet wij }>
Nog een troost, de duitsers moeten hiervoor betalen, niet wij
dat zei een woordvoerder van KPN gister inderdaad op tv.
maar hij zei het met twijfeling en als die stomme journalist die m interviewde hem niet had onderbroken had ie zichzelf nog duidelijker verraden. :r
nee, helaas wordt het verspreid over alle landen waar ze actief zijn.
eigenlijk is dit gewoon een een grote gok voor KPN. Het is maar zeer de vraag of ze deze investeringen ooit kunnen terugverdienen. Zelde verhaal geldt voor UPC (losers) .

Mondiaal gezien is KPN maar een kleine speler en het zou me niks verbazen als ze worden overgenomen.

alles wat ze nu kopen doen ze met GELEEND geld of met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Ze mogen blij zijn met een "suikeroom" als het Japanse Nt DoCoMO die de nodige miljarden kan verschaffen en die onlangs een 15% belang in KPN heeft genomen.
eigenlijk is dit gewoon een een grote gok voor KPN
Dat is het voor alle betrokken partijen, niet alleen voor KPN...
alles wat ze nu kopen doen ze met GELEEND geld of met de uitgifte van nieuwe aandelen.
Ook dat geldt voor andere partijen net zo goed. Niemand heeft 18 miljard los op de plank liggen.

Hoe moet ik dan het overname gevaar rijmen met dat 15% aandeel van NTT?

Jiust op mondiaal nivo is het niet belangrjik zoveel mogelijk ondernemingen als dochter te hebben (is ook niet vol te houden) maar wanneer je op mondiaal nivo overal wel een vinger in de pap hebt (met 15-20%) heb je wel invloed maar minder sores als een meerderheids aandeel van 51%.

Het is wel de ontwikkeling van de huidige markt.
KPN kan natuurlijk de kosten v/d duitse veiling nooit aan ons doorberekenen. Dat zou de nederlandse concurrentie, zoals libertel wel lekker vinden, die pikken dan alle klanten van kpn weg
Libertel heeft ook meegedaan aan de UMTS veiling.
En natuurlijk worden de kosten verspreid over de activiteiten van het *hele* bedrijf..uiteindelijk zul je dat als consument ook in Nederland merken dat in Duitsland en in Engeland zulke (idioot) hoge kosten worden gemaakt. :(
Je moet het niet alleen op NL betrekken, bijna alle deelnemers zijn multinationals (of onderdeel daarvan).

Daar zullen we hier ook de gevolgen van merken.
Das inderdaad wel een tegenslag, een bisniz partner die terugtrekt, maar met 2 frequenties in Duitsland, en 1tje hier denk ik toch niet echt dat ik veel medeleiden heb.
Het zal zeker 5 jaar duren voordat een UMTS verbinding voor de gewone consument betaalbaar is. De rechten om een UMTS kavel te gebruiken zijn echter niet de enige kosten. KPN moet daarnaast nog investeren in centrales en heel erg belangrijk promotie anders moet geen hond het.

Zal me niets verbazen dat de prijzen voor de UMTS verbinding op je GSM (of hoe zoiets tegen die tijd heet) in Nederland gelijk zijn aan die in Duitsland. KPN zal toch ergens de hoge kosten, waar ze grotendeels aleen voor opdraaien, vandaan moeten halen?
Iedereen denk dat het per land geïnvesteerde geld voor in dit geval de UTMS verbinding op de klanten van dat desbetreffende land zal worden verdeelt. Dit is niet zo omdat een aantal grote Europese bedrijven grote belangen in verschillende telecom bedrijven hebben die overal in Europa rondslingeren.
Dit betekend dat alle bedrijven aan het einde van alle veilingen die op dit moment overal in Europa plaats vinden een rekensommetje gaan maken en dus alle neergetelde bedragen bij elkaar op gaan tellen en dat over de gehele Europese Unie (of verder de wereld in) gaan verdelen.

Als het zo zou zijn dat het per land over de klanten verdeeld zou gaan worden dan zou Nederland dus heeeeel gunstig uit de bus komen vergeleken met andere Europese landen. Ik denk dat dit niet gaat gebeuren want de KPN kenende…

In landen als Engeland en Duitsland zijn bij de veiling zeer grote bedragen geïnd als we het vergelijken met dat kikkerbedragje wat Nederland opgehaald heeft. Daar zijn ze ruim over de 100 Miljard gegaan en of dit in Euro’s is of Nederlandse knikkers dat kan ik me niet zo goed meer herinneren.
Nog een troost, de duitsers moeten hiervoor betalen, niet wij
Het bedrijf is niet zelfstandig. KPN is voor 77,5% eigenaar van E-plus en zal dus voor kapitaal moeten zorgen om de frequenties te moeten betalen. De rest komt voor rekening van het Amerikaanse BellSouth.

Ik denk dat KPN nu flink op zijn tellen moet gaan passen bij het bieden op de frequenties in andere landen samen met Hutchinson. Hutchinson heeft toch lten zien dat ze een onbetrouwbare partner zijn door zich terug te trekken. De reden dat de prijs die betaalt moet worden voor de frequentie te hoog is, is onzin, omdat dat allang bekend was. Bij de biedingen in andere landen zoals in Belgie, Frankrijk en Italie (als KPN besluit daar ook mee te doen) zou ik goed opletten als ik KPN was.

KPN moet overigens de koers goed in de gaten houden. Doordat de koers de laatste tijd dramatisch is gezakt wordt KPN een aantrekkelijke kandidaat voor een overname door een ander telecombedrijf. De overheid heeft dan wel een zogenaamde "golden share" waarmee een overname te blokkeren is, maar de EC zal zo'n ingreep door de overheid waarschijnlijk niet toestaan als ze het al zouden willen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.