ASML krijgt eerste bestelling nieuwe euv-machine en boekt 33 procent meer omzet

ASML heeft in 2021 33 procent meer omzet behaald dan in 2020 en de fabrikant verwacht voor 2022 een 20 procent hogere omzet. De brand bij de Duitse fabriek zou geen significante impact op de productie van euv-machines hebben. ASML kreeg een bestelling voor een nieuwe euv-machine.

ASML's jaaromzet kwam op 18,6 miljard euro uit, waar dat in 2020 14 miljard euro betrof. Het bedrijf leverde in 2021 42 euv-chipmachines en dat resulteerde in een omzet van 6,3 miljard euro. Chipfabrikanten als TSMC, Intel en Samsung bestellen euv-machines om de laatste generatie processors te produceren en ook de geheugenmarkt stapt over op euv-technologie. In 2020 leverde ASML 31 euv-machines, goed voor een omzet van 4,5 miljard euro.

In 2021 waren de euv-systemen verantwoordelijk voor 46 procent van ASML's omzet. De traditionele ArFi-lithografiemachines maken 36 procent van de omzet uit systemen uit. ASML leverde 81 van dergelijke systemen versus 68 in 2020. Chipfabrikanten breidden vorig jaar hun productiecapaciteit uit vanwege de hoge vraag en de problemen met betrekking tot chiptekorten.

"We ondervinden een hogere vraag naar onze systemen dan onze productiecapaciteit kan accommoderen", meldt ASML-topman Peter Wennink. Om klanten sneller van bestelde euv-machines te voorzien gaat ASML minder tests in zijn eigen fabriek uitvoeren, maar deze verplaatsen naar de locaties van klanten. Daar moeten dan de laatste testen uitsluitsel geven over de correcte werking, waarna de klant de machine kan goedkeuren. De omzet uit de levering van die machines kan ASML dan wel met vertraging bijschrijven. Zo verwacht ASML dat van zes euv-machines die het bedrijf dit jaar versneld gaat leveren, de omzet pas in 2023 geboekt kan worden.

In het vierde kwartaal van 2021 ontving ASML een bestelling voor de Twinscan EXE:5000. Dit is een machine die nog in de r&d-fase zit en moet werken op basis van een numerieke apertuur van 0,55, en daarmee chipstructuren met nog kleinere features kan beschrijven dan de huidige euv-machines. Die werken op basis van een numerieke apertuur van 0,33.

In 2018 nam ASML de eerste bestellingen van de EXE:5000 aan. Bedrijven kunnen zich hiermee voorbereiden op de chipproductie met machines van de komende generatie. Inmiddels werkt ASML ook al aan een verbeterde variant van de EXE:5000 in de vorm van de EXE:5200. Begin 2022 plaatste Intel de eerste bestelling van deze EXE:5200-euv-machine, zo melden beide bedrijven.

Ze verwachten dat de productie van deze zogenoemde high-na euv-technologie in 2025 van start kan gaan en de machine moet dan een productiviteit van 200 wafers per uur behalen. Intel was in 2018 al de eerste die een EXE:5000 bestelde bij ASML. De fabrikant hoopt met de vroege bestelling de high-na euv-machines snel in te kunnen zetten. Deze techniek moet vanaf 2025 meerdere node-generaties meegaan. In die tijd verwijzen chipfabrikanten met angstrom-getallen naar hun nodes, waar dat nu nog in nanometers gebeurt.

Over de gevolgen van de brand bij een Duitse vestiging voor de productie van euv-machines meldde ASML woensdagochtend nog weinig. Begin januari vond die brand plaats en deze trof de productie van onderdelen van euv-machines. "We geloven dat we de consequenties van de brand kunnen afhandelen zonder significante impact op de output van systemen in 2022", is het enige wat ASML er over kwijt wilde. Wellicht volgt later op woensdag een toelichting op de gevolgen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-01-2022 • 10:35

122 Linkedin

Reacties (122)

122
114
51
3
0
49
Wijzig sortering
Ik snap niet waarom de Nederlandse overheid zich niet inzet op de chip markt en partijen bijelkaar brengt om in Nederland een grootte Chip fabriek op te zetten met de machine's van ASML,Nederland en de EU zouden enorm hiervan kunnen profiteren!
We komen op dit moment niet aan de juiste mensen. Ga je hier in NL ook nog een chipfabriek neerzetten dan zuig je nog meer de beschikbare markt leeg. ASML en 800+ toeleveranciers staan niet te juichen voor een chipfabriek in NL of directe omgeving. Wellicht wel mogelijk in huidige omgevingen Dresden, Grenoble of Dublin..
Grenoble heeft al Chip industrie
In Dublin is het net zo lastig met personeel al hier.
Omdat het maken van chips weer een heel ander vakgebied is dan het maken van de machines ervoor. Het optuigen van een Fab kost vele miljarden. En dat is dan wanneer je al de kennis etc in huis hebt, heb je die niet kun je nog een stuk meer uittrekken.
Om het een "grote chipfabriek" zou moeten worden. Van een "grootte Chip fabriek" zou in ieder geval het onderwijs niet profiteren.
Omdat je met een lithografie machines en wat metro tools er bij lange na niet bent. Je hebt nog een shitload aan andere machines nodig die niet in Europa worden gemaakt. Dan heb je pas de fabriek, maar kan je nog geen chip maken zonder rechtzaken wegens schenden van patenten van andere fabrikanten.

Je hebt het dan over Miljarden investeringen zonder garantie op succes.
Het grootste probleem is dat er dan eigenlijk geen geschikte chip is om te maken.
Je hebt dan wel een fabriek maar geen intellectueel chip ontwerp in bezit.
Europa heeft hetzelfde probleem, wel geld voor Fabs maar geen chip ontwerp.

Intel en AMD verdelen de X86 markt en een licentie krijg je nooit meer.
De zoveelste ARM producent lijkt me ook niet handig om aan te beginnen.
Dan blijft eigenlijk alleen een heel nieuwe chip over die populair moet zijn.
Duizelingwekkende getallen, één zo'n machine kost dus zo ongeveer € 150.000.000.

In de plaatjes te zien: er wordt een onderscheid gemaakt tussen "Memory" en "Logic". Er zijn dus blijkbaar verschillende machines voor het maken van geheugenchips en voor chips met logica erop (CPU's, GPU's etc.). En het grootste deel van de machines gaat naar Taiwan, Zuid-Korea en China.
Voor de duidelijkheid: er zijn geen verschillende machines, maar de productietechnieken die gebruikt worden vereisen een andere combinatie van machines. Logica patronen zijn wat gecompliceerder en hebben dus meer baat bij EUV. DRAM is meer output-gefocust, dus traditioneel wat happiger op de high-end DUV lijn. NAND is tegenwoordig bina volledig 3D en heeft door de relatief grote hoogteverschillen wat andere challenges die niet per se de latest-and-greatest golflengtes en platforms nodig hebben, maar wel aanpassingen vereisen aan 'oudere' tools.
Goede info. Zo had ik er nog niet echt over nagedacht. Uiteindelijk komt er ook een omslag bij DRAM als hun patronen maar klein genoeg worden natuurlijk.
Klopt, en binnen die chips zit uiteraard ook nog een verschil aan layers, welke met verschillende machines gemaakt (kunnen) worden. Een chip die op een EUV machine begint kan prima op een DUV machine eindigen voor de simpelere layers.
Het wordt nog erger, de EXE start rond de 250 miljoen euro. (heeft al in de krant gestaan, is geen geheim meer)
HiNA ~2x zoveel.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 19 januari 2022 18:16]

Ik ben wel benieuwd of ASML de komende jaren monopolist blijft op het gebied van wafersteppers voor kleine structuren (die je dus met EUV machines kan maken) of dat de concurrentie nog probeert een inhaalslag te maken. En ALS de concurrentie nog een inhaalslag probeert te maken, of ze dat dan doen met EUV of andere techniek.

Zou denk ik wel goed zijn als er op termijn concurrentie voor ASML komt, al gun ik een Nederlands bedrijf dit succes wel. :)
Zowel China als de VS willen controle over hun chipproductie. Deze machines zijn zeker een onderdeel van deze strategie. Het is dus een kwestie van tijd voor er concurrentie komt.
Kwestie van tijd. En ASML gaat achter over zitten en wachten totdat ze zijn ingehaald. Het R&D budget is zo groot bij ASML dat het bijna niet mogelijk is dat bij te benen. De enig mogelijkheid die een concurrent mogelijk maakt is er een die het zelfde kan doen op een hele andere manier, waar de ontwikkel kosten veel lager zijn. Imprint wordt al 10 jaar over gesproken, en wordt tot vandaag niet gebruikt, ook niet voor grotere nodes. Dat betekend dat de Throughput zo laag is dat het nog steeds niet concurreer met met de huidige DUV ( ARFi ) machines. Die nu bijna 300 wafers per uur doen
In competitie met deze overheden spelen budgetten geen rol en gaten in kennis worden opgevuld mbv spionage. Het kan even duren, maar we moeten niet naïef zijn.
De chinezen ( waar je op duid) hebben al heel lang geprobeerd om de machine die ASML meer dan 20 jaar geleden verkochten te kopiëren. En dat is ze niet gelukt. Met spionage kom je er niet, dit zijn de meest complexe machines op de wereld, waar dus de hardware als de software niet te kopiëren valt. En beide heel moeilijk na te maken. En beide moet kloppen anders werkt het niet.
Die "propaganda" is zo effectief omdat ze waar is.

We vergeten inderdaad vaak naar de VS te kijken, want die zijn op vlak van spionage ook erg actief. Maar dat neemt niets weg van wat over China en Rusland geschreven wordt.

Vermoedelijk ligt de nadruk op China en Rusland omdat ze bovenop hun spionage ook extreem totalitair en bedreigend zijn voor welstellende democratische landen (Europa voorop).
Denk dat die 'propaganda' niet alleen gebaseerd is op of spioniage activiteiten wel of niet daadwerkelijk plaatsvinden vanuit bepaalde geographische gebieden. In die 'propaganda' moet je ook meenemen dat geopolitiek Europa de VS als bondgenoot beschouwd en China en Rusland niet.

[Reactie gewijzigd door macambar op 19 januari 2022 16:09]

Een deel van de kennis van de huidige machines ligt al in de US, daar hoeven ze niet voor te spioneren. Daar naast hebben die afdelingen gewoon toegang tot alle kennis in Veldhoven.
Je moet nog maar even goed nadenken voor je zoiets schrijft. In de US ben je veilig als westerling, in de andere twee landen niet. En als burger wil je al helemaal niet leven in die twee landen.

Ik vind dat we ons er hier in het westen vaak onvoldoende van bewust zijn hoe kostbaar vrijheid is.

Jouw mening zou oeigoeren en alle andere politieke en andere gevangenen om hun overtuiging verdriet doen denk ik zo.

Als jij jouw afwijkende mening zo uitten in Rusland of China zat je al lang vast, maar ik weet zeker dat je er de ballen niet voor zou hebben om dat daar te doen.

Lekker goedkoop jouw mening vanuit ons veilige landje.......
Assange en Snowden zijn inderdaad heel veilig in de VS 8)7
Ja, wat wil je daar mee zeggen?

Staatszaken lekken is in alle gevallen discutabel.

Dat levert je in Rusland een giftig drankje op, in de USA een rechtzaak......
Assange en Snowden zijn inderdaad heel veilig in de VS 8)7
Veilig, ja.
Veilig van rechtsvervolging? Lol, nee. :D
Volgens mij wordt je een beetje te aanvallend omdat iemand jouw mening niet deelt. 8)7

Maar als je op een normale manier wilt discussiëren zal ik dit graag verder met je bespreken.
Ik ben niet aanvallend, ik signaleer iets...
Totaal geen verstand van deze machines. Maar uiteindelijk zitten die op een bepaalde manier in elkaar. Dat is niet te kopiëren door reversed engineering?
De machine kan je misschien nog wel demonteren en te reverse engineeren. Echter is dat pas stap 1. Voor het nuttig in kunnen zetten daarvan heb je ook nog nodig dat je:
  • De toleranties kent van de componenten, zodat je weet hoe nauwkeurig ze te maken
  • De kennis, vaardigheid en tools hebt om de componenten te maken
  • De problemen kan debuggen na het maken van de machine
  • De machine kan instellen en kalibreren
Als voorbeelden: Het recept om bijvoorbeeld spiegels te maken, dat krijg je niet via reverse engineering. Ook de kennis en ervaring van de assemblage- en service-engineers ontbreken volledig.

In dat opzicht moet je je realiseren dat voor bedrijven als ASML de ervaren werknemers heel belangrijk zijn. Zij bevatten een gigantische berg met kennis en ervaring die nodig is voor de werking van het bedrijf. Dat is kennis die je meestal niet goed kan opschrijven en jaren kost om te leren. Dat krijg je niet uit een machine, en is ook niet te spioneren. De enige snellere manier om daar aan te komen is om de werknemers met die kennis in te huren.
De enige snellere manier om daar aan te komen is om de werknemers met die kennis in te huren.
Ik zou spionage niet uitvlakken, koude oorlog tijden herleven met de fanatieke inlichtingendiensten in China, hun macht over de Chinese diaspora en hun wens om een nationale toonaangevende high-tech industrie te hebben. Zo lastig zal het uiteindelijk niet zijn voor China om een lijst met medewerkers te scoren en deze eens methodisch af te gaan op mensen die chantabel zijn, of te maken zijn.

Deze lui nemen best grote risico's om iets relatief onbenulligs als een telefoon test opstelling bij een amerikaanse telco te kunnen ontleden, waar ze hooguit wat commercieel voordeel uit kunnen halen. Dus voor de "heilige graal" van de chipbakker industrie hebben ze vast ook wel tijd.
Klopt het is een heel moeilijk probleem, maar als het uit te vinden is, dan is het na te maken. Het duurt gewoon langer.

Bovendien komen er voortdurend nieuwe inzichten waardoor je op fundamenteel niveau soms helemaal van aanpak en technologie moet veranderen. Dit is een extra opportuniteit voor partijen die niet geïnvesteerd hebben in de huidige techniek om een inhaalbeweging te maken.

Dat allemaal gezegd zijnde hoop ik dat het nog lang duurt alvorens ze ons inhalen. Dat China zijn macht en invloedssfeer vergroot is geen goede zaak voor de vrije meningsuiting.
True. Maar dat laatste nemen ze in China niet zo serieus.
Legal wise hoef je om IP niet heen te werken wel om patenten.
Dat is niet juist. Een Patent is niet altijd IP en IP is niet altijd wenselijk om te patenteren vanwege geheimhoudings belang.
1.2 miljard mensen in China. Meer dan Europa en USA samen.
Het is de vraag of anderen dit wel willen, je moet niet alleen een "ASML" optuigen, je moet ook de hele industrie eromheen opbouwen anders kan jouw "ASML" nog steeds helemaal niets. Qua schaal zul je een stad als Groningen moeten bouwen waar iedereen die werkt dan hiermee bezig is, en al die werknemers moet je voorzien van kantoren, fabrieken, werkplaatsen, apparatuur etc.. Die investeringen zijn mega en dan nog is het afwachten of en wanneer je een werkende machine kunt opleveren terwijl ASML vrolijk doorgaat met nieuwe generaties.
Concurrentie van wie?

Toen ASML doorging met ontwikkeling in EUV hebben de grootste afnemers geïnvesteerd in ASML (Intel, Samsung en TSMC). Zie ook: https://www.asml.com/en/n...mer-co-investment-program
ASML is een super belangrijke partij en in plaats van concurrentie helpen heeft de markt ASML geholpen. De steun van financieel super krachtige partners maakt het nog lastiger voor concurrentie om voet aan grond te krijgen. Naast tijd is het deel geld en vertrouwen een extra horde om te nemen.
En zoals @amigob2 al aangeeft zit ASML ook niet stil.
Kennis is uniek en wordt door slechts enkele bedrijven gedaan mer unieke processen en kennis. Je kan de hardware misschien kopieren, maar de software is een ander verhaal.
Baggeren en schepen bergen zijn een stuk gemakkelijker te kopieren en toch belt de hele wereld de Nederlanders bij moeilijke klussen. Zal er ooit weer concurrentie komen voor ASML, vast wel. Eind jaren '80 waren Nikon en Canon de grote spelers, SVG al een heel stuk kleiner en ASM-Lithografie een 5% markaandeel. Momenteel kan de wereld voorlopig niet zonder ASML en daar moeten we als kikkerlandje maar van profiteren en trots op zijn, net als op de baggeraars.
Geef de beoogde concurrentie 10 - 15 jaar de tijd en ze zullen zelf een toeleverings + R&D-keten hebben opgebouwd, dit zal dan wel buiten Europa en de VS c.q. Azië (Korea, Taiwan, Maleisië) moeten gebeuren, want daar zijn al zo veel goed gekwalificeerde mensen bij deze zwaar gespecialiseerde keten betrokken.

Op sommige dingen bestaan nou eenmaal 'monopolist(en)' zoals de zorg, openbaar vervoer, maar ook staatsgeleide industrieën als de halfgeleider industrie, want maak je geen illusies, door zware overheids (co)investeringen eind / midden jaren 80, via o.a. Amerikaanse geïnitieerde techtransfer naar de m.n. Nederland en Vlaanderen, is er hier o.a. ASML maar ook (in)direct via investeringen van Philips ten tijde van operatie centurion ... het bedrijf TSMC ontstaan.
In theorie is het natuurlijk mogelijk dat men in Azië een concurrent op gaat richten. Er zijn ook wel genoeg mensen te vinden die voldoende achterliggende (theoretische) kennis hebben. Het zal alleen een lang proces worden om een team met de juiste samenstelling aan theoretici in de diverse vlakken bij elkaar te vinden en daar ook nog eens de juiste technici in optica en fijn mechanica aan toe te voegen.
De achterstand is gigantisch en ASML staat ook niet stil. Ik denk niet dat men in Azië in staat is om in de topklasse machines ooit met ASML te kunnen gaan concurreren.
Men heeft dat ooit geprobeerd met wafer stages. Niet gelukt.
Men heeft in China zelfs een ASML machine gedemonteerd om die na te kunnen maken. Bij het weer monteren ging het al mis en heeft men de "garantie" van ASML ingeschakeld. Die hadden echter al snel door dat de machine niet zomaar kapot gegaan was en heeft gewoon nog eens ruim de helft van de aankoop kosten plus de onkosten van personeel ter plaatse berekend om de machine nog eens te demonteren en daarna op de juiste manier te assembleren, in te regelen en te testen.

Het verhaal is al wat jaren oud, maar toont wel aan hoe ingewikkeld de ASML machines in elkaar zitten.
Mijns inziens gaat dat niet gebeuren. EUV is echt supermoeilijk om te doen en er is geen concurrent die ook maar in de buurt is. Canon is bezig met nanoimprint lithography volgens mij, maar ik zie daar zelf geen toekomst in.
Ik begreep dat China heeft geprobeerd (en nog bezig is) de EUV technologie zelf te implementeren maar dat het daar niet zo goed gaat. EUV is super moeilijk is een behoorlijke understatement. Ik vind het wel wonderbaarlijk wat er nu al mee gedaan wordt en waar het naartoe gaat.
ASML heeft natuurlijk een berg patenten voor het geval iemand met een vergelijkbaar machine op de markt wilt brengen. Dus ik zou verwachten dat een compleet andere productie techniek eerder kans maakt dan dat een concurrent met een EUV machine op de markt komt. Mapper was zo'n bedrijf maar die zit nu ook bij ASML.
Misschien heb je wel een punt. Mapper heeft echt een supergave techniek, maar dat was meer gericht op de 22nm node in plaats van 5nm of 3nm. Daarvoor waren erg grote ontwikkelingen nog nodig die misschien niet haalbaar zijn.
Kioxia (voorheen toshiba) werkt samen met Canon aan nano imprint lithography en zou deze technologie willen toepassen voor de productie van flash geheugen, yield is op dit moment nog te laag.
https://about.kioxia.com/...logy-topics/topics-8.html

Universiteiten in China en Duitsland werken aan een alternatieve EUV lichtbron op basis van Steady-state microbunching. Voordeel van SSMB is dat het optische systeem van de stepper niet vervuild wordt door tin.
https://phys.org/news/202...-synchrotron-sources.html
Die tinvervuiling is onder controle.
Uiteraard houden we alles in de gaten en als het zinvol is, assimileren ze dat.
Het blijft koffiedik kijken natuurlijk. Aan de ene kant is het een hele belangrijke markt, maar aan de andere kant is het ook weer een kleine markt met relatief weinig potentiele klanten. Verder zijn de investeringen zijn gigantisch en het aantal klanten voor de high-end machines is nog kleiner.

Vergelijk het met de vliegtuigindustrie: daar zijn ook maar 2 grote overgebleven en een paar kleintjes die de niches opvullen.
Over een aantal jaar zullen andere bedrijven misschien op het punt zijn waar ASML nu is
Maar als ik het me goed herinner is ASML 20 jaar geleden al begonnen met het EUV project
Het was toen alleen nog maar een droom
De concurrenten hebben toen redelijk snel opgegeven, omdat die geen hoop meer hadden dat het mogelijk was
ASML had die hoop gelukkig wel
Maar het heeft ASML dus 20 jaar gekost om op dit punt te komen
En dat was met al heel veel kennis in huis over DUV, waar ze ook zo'n 80% van de markt in handen hebben op dit moment
Maar laten we zeggen dat met de nieuwe technieken de ontwikkeling twee keer zo snel kan
Dan kost het nog 10 jaar om op het huidige niveau te komen
En ASML is over 10 jaar toch alweer een heel stuk verder
De press release heeft het over een TWINSCAN EXE:5200 system?
Klopt, dat is de nieuwe bestelling. De 5000 was al besteld.
De EXE:5100 bestaat volgens Google ook alleen op deze Tweakers pagina. (Primeur 😉)
en je kan al raden wat de opvolger daarvan wordt ;)
Opvolger van de EXE:5000.
Een omzet van meer dan 18 miljard euro. Ongelofelijke getallen. Brabants trots! En de vraag zal mijns inziens de komende jaren alleen maar toenemen, met alle AR, smarthome en smart-vehicle ontwikkelingen.
Wat meer info rond Angstrom schaal in 2025 -> https://en.wikipedia.org/wiki/3_nm_process#Beyond_3_nm
Nog steeds benieuwd hoe ver (diep? klein?) ze nu gaan kunnen gaan! En wat nu de max (min) gaat worden...

En Intel 20A: nieuws: Intel hernoemt nodes: 10nm+ en 7nm worden Intel 7 en 4

En al een tikkeltje ouder zo blijkt: reviews: Als nanometers te groot worden - Transistors op ångströmschaal

[Reactie gewijzigd door mendel129 op 19 januari 2022 16:36]

Deze podcast van Bloomberg, van enkele weken terug, gaf een interessant kijkje bij ASML:

https://podcasts.apple.co...056200096?i=1000541948205
Ik werk voor een leverancier voor ASML en ik kan wel zeggen dat de druk de afgelopen tijd behoorlijk is toegenomen. Het zijn echt hele mooie, kwalitatief hoogwaardige producten, zowel de machines van ASML als de producten die wij leveren. Het is ook wel grappig om te zien hoe onze inzet zich vertaalt in lovende verhalen over ASML - ondanks dat ze natuurlijk niet de leveranciers specifiek benoemen geeft het wel een voldaan gevoel om te weten dat we er direct aan bijdragen.

Het is een mooie tijd voor de halfgeleiderindustrie en het is fijn om te zien dat de inzet van ASML (en haar leveranciers) wel gewaardeerd wordt over een brede scala!
Zo is dat. Het succes van ASML en hun leveranciers!
Ben wel heel erg benieuwd...fabriek in Duitsland was toch in de fik? Is de client ook niet bang haha. Ondanks hun. quote:
"We geloven dat we de consequenties van de brand kunnen afhandelen zonder significante impact op de output van systemen in 2022"
Ik geloof het namelijk van niet. Op de werkvloer wordt er toch heel anders over gepraat. Heb er meerdere vrienden werken waarvan eentje dicht bij de top werkt en er is toch wel enige lichte paniek te merken. Maar goed, ASML heeft aandelen dus men is erbij gebaat om te zeggen dat ze er in geloven dat het geen consequenties heeft natuurlijk. Maar het is wachten op het nieuwsbericht dat het wel consequenties heeft en dat wordt dan op het juiste tijdstip gebracht natuurlijk (zomervakantie bijv.).
Er is eerder een grote brand geweest bij een belangrijke toeleverancier van ASML, toen is er ook geen omzet verloren gegaan maar simpelweg iets later gevallen (vertraging).

Wat ik lees in die statement is dat zoiets hier misschien ook wel van toepassing is: de output komt er wel, misschien iets later in het jaar. Mja, zonder aanvullende info is dat ook maar een gok/aanname.
Begrijp me niet verkeerd. Als ik voor een bedrijf veel respect heb dan is het ASML wel. Die behandelen hun werknemers echt goed. Geven elk jaar rond maart iedereen een deel van de winst en dan hebben we het hier over duizenden euro's. Niks dan lof over ASML.
In die krankzinnige business ook wel logisch toch? Er wordt geld verdiend als water en concurrenten staan te springen om de mensen van ASML binnen te halen.
Ik zie dat het trekken vooral komt van ASML’s klanten. Imac, Intel, TCMS, Samsung, NXP, IBM ik heb lang niets meer gehoord over jagende concurrenten. Zelf heb ik het idee dat de concurrenten zich hebben toegespitst op andere producten.

Nikon en Canon halen dit voorlopig niet meer in, ASML verdient zoveel en is zo’n goed geoliede machine. Zij blijven aan de top totdat we niet kleiner kunnen. Dan kan op lithogebied moeilijk geïnnoveerd worden en kan de concurrentie rustig dichterbij komen terwijl een compleet nieuwe techniek opkomt; optische chips/computers, quantumcomputers.
Dat van die bonusses is toch niet zo heel bijzonder bij high-tech multinationals? Ik heb nooit anders meegemaakt bij de bedrijven waar ik heb gewerkt.
Den Haag is de grote winnaar door loonbelasting.
Maximaal 20 procent voor salarisgroep 1-9.
Maar daar proberen ze wel van af te komen middels een nieuwe cao.
ASML heeft genoeg ervaring met leveranciers die niet kunnen leveren, zie ook de brand bij een leverancier in December 2018 waarbij er geen invloed is geweest op de jaaromzet (ondanks dat ze destijds wel waarschuwde daarvoor). nieuws: ASML verwacht vertraagde leveringen chipmachines door brand bij toele...
ASML en leveranicers hebben hier contingency plans voor en ASML zal ook zeker geleerd hebben van de vorige brand.
Ja er zal zeker lichte paniek zijn maar dit soort zaken zijn bijna 'normaal' als je een suppy chain van vele miljarden hebt.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 19 januari 2022 12:32]

Nou daar moeten ze over zwijgen of de waarheid vertellen, juist omdat ze aandeelhouders hebben kan je niet zomaar iets zeggen wat leuk klinkt.
Al jaren een zeer gewaardeerde werkgever! :)
daar denken andere high-tech bedrijven in omgeving Eindhoven anders over :D ASML heeft zo'n groei doorgemaakt en is zo'n grote werkgever daar, dat het vijvertje met technische talent door ASML wordt leeggezogen. Zelfde met high-tech componenten kopen: ASML is belangrijker en gaat voor.

Ik geloof zo dat het een fijne werkgever is, anders gaan al die techneuten niet naar ASML. Het is in ieder geval ook een fijne klant.
Zoals je in het stuk van het NRC kan lezen: ASML maakt er een punt van dat toeleveranciers niet meer dan 50% van hun omzet bij ASML vandaan halen. Daarnaast halen ze ook niet actief mensen weg bij toeleveranciers (dat is niet in het voordeel van ASML), maar mensen kunnen zelf altijd de overstap willen maken. Zoals al werd geschreven: 600+ vacatures, dan zijn er een hoop opties.
Ik schrijf nergens dat ASML actief personeel bij andere bedrijven (of zelfs toeleveranciers) wegkaapt, maar als je in omgeving Eindhoven zoekt naar hooggeschoold technisch personeel, vis je in dezelfde vijver als ASML en vis je dus vaak achter het net. Dit zorgt ervoor dat sommige bedrijven die willen uitbreiden, liever naar omgevingen als Delft en Twente kijken dan Eindhoven. Goed, dat zijn n=1 observaties die ik zelf doe, maar ik heb het nu van enkele bedrijven uit die regio gehoord en dan zal het toch wel een breder gedragen probleem zijn?
Hangt er helemaal vanaf wat je een "fijne werkgever" vindt. ASML is zo groot dat het micro-samenleving aan het vormen is. Je situatie (en hoe 'leuk' het is) is enorm afhankelijk van waar je zit; ook binnen ASML zijn er de 'minder bedeelden'. De primaire/secundaire arbeidsvoorwaarden zijn danwel doorgaans prima, maar het wordt ook niet voor niets regelmatig als een "gouden kooi" omschreven. Er zijn er genoeg die in die cultuur echt niet kunnen/willen aarden.

Fijne klant is ook relatief; als grootste speler in de regio kunnen ze behoorlijk eenzijdig de inkoopvoorwaarden bepalen. Er zijn dus ook al diverse bedrijven in de regio welke ASML pertinent als klant weigeren, puur omdat ze het gezeur zat zijn.

Dit even als tegenwicht. Gemiddeld genomen is "de regio" wel aardig blij met ASML hier inderdaad.
Ik zou er dan ook graag willen werken!
Er zijn op het moment van schrijven 605 open vacatures alleen al in Nederland, dus ik zou zeggen: grijp je kans :)
zelfs voor de functie concierge vragen ze een master degree....
Je kunt ook overdrijven, bij ASML kun je met elk opleidingsniveau terecht, het hangt alleen wel af van waar je wilt zitten. Research ga je niet binnen komen als je alleen de lagere school afgemaakt hebt nee.
ik heb anders even gekeken en het laagste is associate degree wat ook al HBO is. Zelfs voor iemand die kabels controleert op kwaliteit is al HBO bij ze. Belachelijk en ook niet maatschappelijk. Het nominale niveau van de maatschappij is lager dan MBO-4

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 19 januari 2022 13:33]

Opleidingsniveau is niet altijd een criterium waarop mensen worden afgewezen. Relevante werkervaring en andere certificaten zijn soms meer gewild.

Maar goed als je in een wereld zit waar je ze eruit kunt pikken dan mag je wel het een en ander eisen.
Opleidingsniveau is niet altijd een criterium waarop mensen worden afgewezen. Relevante werkervaring en andere certificaten zijn soms meer gewild.
Dat gaat niet op bij ASML want de vacature vermeldt duidelijk als ik er ééntje uitpik:
Are you challenged by the hardware for new and existing computer systems that are embedded in the ASML products? Do you have a Bachelor- or Masters Degree in Computer Sciences, Electrical Engineering or equivalent and affinity with the design of embedded computer hardware? We might be looking for you!
Dan val je dus gewoon af met een MBO-4 met 30 jaar ervaring in de IT en plenty certificaten terwijl als ik zo naar de inhoud kijk een échte HBO-er met ambities ook weer een wat simpele functie is.
Maar goed als je in een wereld zit waar je ze eruit kunt pikken dan mag je wel het een en ander eisen
Ik denk dat dat ook klopt. Dat is ook wat opvalt. Ze eisen voor iedere functie een stapje hoger lijkt wel.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 19 januari 2022 15:17]

Lang niet alle vacatures staan online, en het hangt er ook van af wat je wilt doen en waar je officieel wilt zitten. Genoeg mensen die bij ASML beginnen via een uitzendbureau of er werken via een ander bedrijf. Verder is ASML natuurlijk ook iets geavanceerder bezig dan de bakker op de hoek, dus het aantal hoogopgeleide vacatures ligt er inderdaad een stuk hoger dan gemiddeld.

Verder kan ik je wel vertellen dat er nog steeds veel mensen gezocht worden, dus die eisen kun je beter als leidraad zien dan als harde limiet. Als jij iets vergelijkbaars hebt of relevante werkervaring kun je nog steeds een gesprek inplannen en aangenomen worden.
Denk eraan dat zelfs een kabel aan de hoogste eisen moet voldoen.
Ik zie ook zat vacatures staan waarbij om een bachelor word gevraagd, dus je overdrijft een tikkeltje :+
het was ook sceptisch bedoeld denk ik. ALs je even de vacatures bekijkt willen ze alleen de krenten in de pap.
Ik zou zeggen kijk eens bij de vacatures, er zijn er genoeg 😉
Al een paar keer gedaan en ben ook een aantal keer op gesprek mogen komen. Maar een PhD in technische natuurkunde alleen is niet voldoende. Dus wil, als mijn huidig jaarcontract afloopt, het nog eens proberen.
Gewoon blijven proberen!
Ik ben zelf ook werkzaam bij ASML en heb probeert oude klasgenoten binnen te krijgen. Ook daar hetzelfde verhaal.
Als ze het geen 100% match vinden dan wordt je het niet en dan gebeurt er verder ook niets.
Dus als je de volgende keer wel 100% match bent dan wordt je gewoon aangenomen.
Het ligt dus niet aan jou, maar aan het systeem wat ASML hanteert. Ze rekenen erop dat je blijft solliciteren.
Is ook mijn ervaring. Heb 6 maanden geleden ook gesolliciteerd en heb best wat referenties binnen ASML. Hoewel mijn profiel / werkervaring werd gewaardeerd, was er geen 100% match voor de betreffende functie. Ik kijk net en de betreffende functie staat 6 maanden later nog steeds open. Inmiddels bij een wat kleiner bedrijf aan de slag. Ik vond het aantal rondes en de totale doorlooptijd toch al bizar lang.
Tsja, met zo'n lang-leve-de-lol-studie als Technische Natuurkunde begrijp ik dat ook wel! /s
ASML is wat dat betreft hopeloos verouderd. Diploma’s zijn harde eisen bij binnenkomst, ongeacht je geweldige ervaring (ook op niet technische vacatures).
Salarisschalen zijn zelfs begrensd voor HBO-ers. Uni gedaan? Gratis een schaaltje hoger.
30 jaar in dienst en je collega’s finaal ingehaald? Nog steeds een schaaltje lager omdat je de HTS hebt gedaan.
Kan ik mij niet in vinden.
Hier kan ik mij totaal niet vinden. Er word juist helemaal niet meer gekeken wat je gedaan heb maar wat je doet op de werkvloer.
Dat is fijn om te horen :-) De diploma ervaring bij binnenkomst is mijn eigen ervaring, ik heb er in 2020 en in 2013 gewerkt.
Schaalbeperking voor oud-gedienden met een 'lager' diploma heb ik uit eerste hand vernomen, ik weet niet exact hoe dat zit.

Ik was er niet gelukkig in ieder geval vanwege de organisatie (te bureaucratisch), ik zou best een wat zwarte bril op kunnen hebben daardoor.
Zie hier dat onterechte gehuil altijd van bedrijven over te weinig ingenieurs.
Ik neem tientallen sollicitatiegesprekken af. Maar als je niet uit het juiste hout bent gesneden, wijs ik je af. En ik heb 150 PhDs aan het werk te houden. Dus huilebalk of koninkjes hoef ik niet. Titels zeggen mij niks. Als een commando door de wetenschappelijke bagger kruipen om de machine aan de praat te krijgen, dat moet je.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 19 januari 2022 18:13]

Ik zou mezelf dan ook als dat laatste willen omschrijven. Echter gingen de sollicitatiegesprekken zelf niet heel erg goed en was er ook niet altijd een 100% match, ik verwijt ASML dan ook niks. De twee andere bedrijven waar ik ook gesolliciteerd heb, deden mij beide gelukkig wel een aanbod.
Fijn te horen dat je ergens een match hebt gevonden. Overigens is de ene afdeling binnen ASML de andere niet. Maar het gaat echt om de juiste man/vrouw op de juiste plek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee