ASML levert eerste NXE:3600D-euv-systeem en wil in 2023 zestig systemen leveren

ASML heeft de eerste Twinscan NXE:3600D geleverd aan een klant. Dit is ASML's nieuwste euv-systeem, met een hogere waferproductiviteit. In 2023 wil het Veldhovense bedrijf opschalen om zestig van deze systemen te kunnen produceren en leveren.

In een toelichtingsvideo zegt ASML-ceo Peter Wennink dat de capaciteit voor volgend jaar nog altijd op 55 van deze systemen zit. Voor 2023 is het bedrijf bezig om te kijken of het lukt die capaciteit uit te breiden tot 60 systemen. Deze NXE:3600D behaalt een wafercapaciteit die 15 tot 20 procent hoger is dan die van de bestaande NXE:3400C.

De capaciteitsuitbreiding is niet alleen bij extreem-ultravioletlithografie aan de orde. Ook bij deep-ultravioletlithografie of duv heeft ASML plannen om de capaciteit aanzienlijk uit te breiden. Wennink noemt nog geen exacte getallen, maar zegt wel dat het zal gaan om aantallen met dubbele cijfers. De verwachting over de toegenomen duv-capaciteit hangt ook af van wat de toeleveringsketen kan betekenen op het vlak van het verkorten van cycli en de mogelijkheden om meer mankracht, machines en fabrieksruimte te realiseren.

ASML heeft volgens Wennink een goed tweede kwartaal achter de rug. Het bedrijf kreeg in het tweede kwartaal bestellingen voor chipmachines binnen met een aanzienlijke totale waarde van 8,3 miljard euro. Het was nog niet eerder zo hoog; in het eerste kwartaal van dit jaar kwam dat bedrag op 4,7 miljard euro uit. Het grootste deel van die 8,3 miljard euro wordt gevormd door bestellingen van euv-machines: 4,9 miljard euro. Met die huidige 8,3 miljard euro erbij heeft ASML nu in totaal voor 17,5 miljard euro aan orders in de boeken staan.

In het afgelopen tweede kwartaal kwam de omzet uit op 4 miljard euro. Dat was in het eerste kwartaal van dit jaar nog wat hoger: 4,4 miljard euro. Wennink verklaart dit relatief laag ogende, huidige omzetcijfer door te wijzen op een aantal chipmachines die in het tweede kwartaal zijn geleverd zonder een factory acceptance test. Bij deze tests wordt gekeken of een geproduceerde machine aan de specificaties voldoet en worden eventuele problemen door ASML opgelost, zodat de machine eenmaal ter plaatse bij de klant meteen in gebruik kan worden genomen. Die stap wordt de laatste tijd wel vaker overgeslagen om tijd te winnen, maar dat betekent ook dat de verkoop van deze systemen pas in het derde kwartaal van dit jaar bijdraagt aan de omzet. De winst kwam uit op een miljard euro. Ook dat is wat lager dan de 1,3 miljard euro uit het eerste kwartaal van dit jaar.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-07-2021 • 14:14

54

Reacties (54)

54
53
31
7
0
15
Wijzig sortering
gaat nu echt hard met EUV. Was jaren lang onduidelijk of EUV mogelijk zou zijn maar ASML bleef doorzetten. Canon en Nikon zagen er geen heil in. Dat gaat ze opbreken. ASML plukt er nu de vruchten van.
Knap dat een start up uit Eindhoven dit voor elkaar heeft gekregen.
NL en de EU moeten er nu voor zorgen dat er een klimaat komt dat deze machines ook in de EU gebruikt gaan worden. Nu lopen we hopeloos achter op de VS maar vooral op Azië.
Nou ja, "Start-up" Net zoals veel andere Nederlandse tech bedrijven is het een Philips dochter.
Philips had zo makkelijk de Samsung van Europa kunnen wezen, maar helaas pindakaas.
Een beetje kort door de bocht, Philips doet het zelf helemaal prima, alleen zitten ze in een sector waar weinig media aandacht etc voor is: de zorgsector. Daar valt echt heel veel winst te halen en dat doen ze dan ook.

Zo kun je denken dat Siemens nu alleen nog maar een klein bedrijf is dat koelkasten en wasmachines maakt. Maar echt superveel megainstallaties voor bijvoorbeeld energieopwekking zoals dammen etc worden allemaal mogelijk gemaakt door Siemens installaties. Maar opnieuw, daar hebben wij weinig baat bij dus krijg je er weinig van mee.
Met alle respect, maar Philips zat in alle sectoren die je maar kunt bedenken zowat. Televisies, verlichting, electronica, witgoed, schermen en inderdaad chips productie. Overal Philips. En dat Philips nu 5 keer zo klein is dan haar eigen dochter, door precies al die verkopen van bedrijfsonderdelen waardoor ze nu alleen nog maar in medics zitten, laat zien dat ze het helemaal niet prima doen.
Inderdaad. En nu is ASML 5x meer waard dan Philips zelf (in termen van market cap).
Vergeet niet dat Philips ook heeft meegeholpen met TSMC op te starten. Ik dacht dat ze ooit een klein 30% eigenaar waren samen met de Taiwanese overheid.
Eindhoven techstad komt alleen maar door Philips. Is alleen jammer dat Philips niet al die dochters in bezit heeft en zelf de verkeerde keuzes maakte.
Investeerders hebben het helemaal kapot gemaakt, helaas
Wie zijn "de investeerders"?

Timmer is behoorlijk begonnen met reorganiseren in de jaren negentig. Zijn stokpaardje was Polygram, wat daarna door Boonstra verkocht is. Ze hadden allemaal hun eigen voorkeuren. Boonstra is daarna goed bezig geweest om het "conglomeraat" Philips om zeep te helpen. Alles om de aandeelhouders op korte termijn tevreden te stellen.
Net goed dan dat het allemaal verschillende entiteiten waren. Anders was alles weg...
Nou nee, door de investeerders zijn er veel onderdelen verkocht, zoals philips lighting en recent philips huishoudelijk. Prima, stabiele onderdelen die winst genereerden, maar met niet genoeg marge voor deze investeerders.

edit: laten we NXP ook niet vergeten

[Reactie gewijzigd door Creator_ op 24 juli 2024 13:21]

Operatie Centurion was helaas eind jaren 80 begin 90er jaren bittere noodzaak, en heeft het huidige ASML en Philips (Medical & Innovation services) opgeleverd.

Naast natuurlijk NXP, Signify en de verzelfstandiging van (Hollandse Signaal Apparaten) Thales in Hengelo, als een aantal van de talrijk mogelijke voorbeelden, er zijn wel meer kleinere apparaat / component fabrieken in Nederland die een Philips oorsprong hebben. Ten tijde van deze massale ingreep werkten er wereldwijd meer dan 300.000 mensen bij Philips.

Wat veel mensen niet weten is dat toen ook door de directie van Philips is besloten om te investeren in productiecapaciteit van halfgeleider technologie in Azië, wat we nu kennen als TSMC, men had eind jaren 90, zo'n 28% van de aandelen in handen en was daarmee naast de Taiwanese overheid de grootste aandeelhouder binnen dit concern, dit is later verkocht aan m.n. Amerikaanse investeerders.

Kortom kennis en ideeën genoeg, alleen vaak niet het zakelijke vernuft om de juiste langetermijn focus aan te brengen.
Wat is het nut van een overkoepelende organisatielaag van philips boven ASML, NXP, philips healthcare, lighting, .... ?
Misschien maakten ze nu dan zelf nog huishoudtoestellen en gloeilampen. Maar dat zou dan in leven gehouden worden door de andere onderdelen. Lijkt me niet echt wenselijk?
Afsplitsen als zelfstandige entiteiten is de basis van de langetermijnstrategie van Philips, en de reden waarom veel van dergelijke bedrijven vervolgens eigen beleid mogen voeren en zo succesvol kunnen zijn.

Mijn inziens siert het Philips juist dat ze die dochters niet meer in bezit hebben om mogelijk op gewin uit te kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Rvanlaak op 24 juli 2024 13:21]

Totaal niet mee eens.
Als je niet weet wat je ermee moet dan stoot je het af. Dat gezegd hebbende weet je niet hoever ASML zou staan met Philips aan top. Maar als ze al hun dochter behielden en ze zouden floreren dan was Philips een conglomeraat van heb je jou daar. Ipv daarvan zijn ze de medische apparatuur en lighting ingestapt.
Dat gezegd hebbende weet je niet hoever ASML zou staan met Philips aan top. Maar als ze al hun dochter behielden en ze zouden floreren dan was Philips een conglomeraat van heb je jou daar.
Daarmee onderbouw je het hele punt, andersom ook niet. De filosofie van Philips werkt dus.
Nee. Want de andere kant weet je ook niet. Mijn mening is dat Philips verkeerde strategische keuzes heeft gemaakt. Het was een wereldspeler oo tech gebied. Als je nu ziet hoe tech onze samenleving bepaalt was de kans op een conglomeraat wel degelijk aanwezig. Nu is het magertjes.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 24 juli 2024 13:21]

Als de visie van Philips echt zou werken zouden ze nu 20 keer zo groot zijn. Philips is afgezakt van een wereldwijd toonaangevend bedrijf naar een onbekend en onbetekenend bedrijf. Over 10 jaar weet geen enkele jongere nog wat Philips überhaupt is.
Licht doen ze ook al niet meer, toch?
Licht is Signify inderdaad
Lighting ingestapt?
Lighting was de basis van Philips, daar is het mee begonnen :-)
Daar is later heel wat bijgekomen en ook weer afgestoten, waaronder lighting, het huidige Signify.
The company (originally named ASM Lithography, current name ASML, which is an official name and not an abbreviation)[11] was founded in 1984 as a joint venture between the Dutch companies Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) and Philips.

Bron:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/ASML_Holding
Afgesplitst van Philips, en momenteel ruim 26.000 FTE. 'startup' is misschien niet meer de juiste term :D

Dan is Philips zelf ook een startup uit Eindhoven, en Volkswagen een startup uit Wolfsburg, en Heineken etc. ;)

Neemt niet weg dat het fantastisch is om zo'n vooruitstrevend R&D- en productie-bedrijf in Nederland te hebben welke enorme waarde toevoegt aan de samenleving wereldwijd. Zeker in een tijd waar een groot deel van onderzoek en investeringen gaan naar het maken van snelle winst in de digitale diensten.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 24 juli 2024 13:21]

Is ASML nog wel onderdeel van Philips? Of is het echt een losstaand bedrijf, wat geen banden meer heeft met Philips.
Een tijd terug heeft Philips een hoop takken afgestoten welke volgens het management niet binnen de kerncompententies van het bedrijf vielen, en doet dat nu nog steeds met recente voorbeelden Signify (Philips Lighting) en Philips Consumer Electronics. Maar dus ook ASML langer geleden, en bijvoorbeeld NXP. De focus komt steeds meer te liggen op medical.
ASML is geen productiebedrijf, ze assembleren alleen maar ;). R&D is er inderdaad genoeg!
assemblage is ook productie hoor :)
verder maakt ASML behaalde kernonderdelen zoals de EUV laser in eigen huis. daarvoor hebben ze o.a. bedrijven overgenomen in het verleden voor enkele miljarden
Knap dat een start up uit Eindhoven dit voor elkaar heeft gekregen.
Al 25 jaar beursgenoteerd. En met een miljarden investering van Intel, TSMC en Samsung, de drie grootste foundaries in de wereld.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 24 juli 2024 13:21]

Dat was in 2010-2011, de grote 3 hebben inmiddels veel aandelen afgestoten en ASML heeft er veel terug gekocht.
de chipmarket is meer dan alleen high end, want de hele CPU/GPU wordt niet alleen met een EUV gemaakt. Zeker Canon is enorm sterk in de I-Line en KrF markt.
Dat is inmiddels paupertechnologie. Maar daar zit inderdaad concurrentie van ASML. High end, 0.
het merendeel van de onderdelen is via subcontracting geproduceerd en dat zijn vaak single-purpose bedrijven die aan de top van hun markt staan. Het is niet dat er hier een slecht klimaat is, maar door sociale lasten is het duurder en oor bureaucratische procedures duurt het hier gewoon langer om een fab uit de grond te stampen. Dat zijn 2 dingen die jammer genoeg eigen zijn aan europa en die wil dat niet veranderen (ondanks hun lemen reus waar ze nu mee aan het starten zijn)
"startup". ja alles was ooit een startup. Shell, Unilever
In Leuven staan een van de nieuwste EUV & DUV machines.

Daarnaast is de voltooing van de nieuwe fabriek van Intel in Ierland bijna klaar. Dit wordt een voornamelijk een EUV fabriek als een kopie van Intel Hillsboro.

Er gebeurd echt wel wat in EU: nieuwe fabrieken in Italie en Duitsland. Uitbreiding in Frankrijk en Duitsland.
Knap dat een start up uit Eindhoven dit voor elkaar heeft gekregen.
Je kunt in aandelen handelen van ASML. Het bedrijf is gestart in 1984 aldus Wikipedia. Hoe kun je dat nu nog een start-up noemen? ASML is al jaren geen start-up meer. Deze eeuw ook niet geweest.
Volgens mij hebben ze minder orders in de boeken. Volgens het FD heeft ASML totaal 8,3 miljard aan orders in de boeken staan: "ASML maakte woensdag voorbeurs de cijfers bekend over de periode april tot en met juni. En die waren, in de woorden van ceo Peter Wennink, 'behoorlijk goed'. De chipmachinebouwer heeft nu voor een bedrag van €8,3 mrd aan bestellingen in de boeken staan, waarbij het voor bijna €5 mrd gaat om orders voor ASML's paradepaardje, de euv-machines, waarmee de krachtigste chips kunnen worden geproduceerd"
EUR 8.3 miljard aan nieuwe orders in Q2-21.
EUR 17.5 miljard orderportefeuille eind Q2-21.
Wat kost zo'n machine nu 2e hands? Is dat voor consumenten een beetje te betalen?
Zo'n machine is puur decoratief als je niet ook de pre en post processiong apparaten hebt om een wafer voor te bereiden en de daadwerkelijke chips af te maken.
Onderschat de decoratieve waarde van zo'n ongelofelijk gaaf technologisch hoogstandje niet hoor. Het is ongelofelijk vet om alleen al de optiek van dichtbij te zien. :P
Als je toch zoveel geld hebt dat je dit soort zaken als decoratie voor je huis kan gaan beschouwen zou ik gewoon de entree van je huis erdoor heen doen lopen. Dan wow je direct al je gasten.
Of hem precies doormidden zagen en de helften als wanden voor je entree te gebruiken.
Een spiegel die een mooi hologram produceert. Geweldig!
Ligt er een beetje aan hoe groot je beurs is, maar als je een paar 10-tal miljoen op de bank hebt staan, denk ik dat je een heel eind kan komen.
Zo nu en dan komt er eens een machine langs op deze website: https://www.fabsurplus.co...ufacturer&searchText=ASML. Twee jaar geleden een NXE:3300 gezien. Een EUV-machine van een eerdere generatie. Prijs staat er niet bij.

edit: screenshot van een advertentie op ali gevonden: https://imgur.com/a/L4frIMI. Wel aan de prijzige kant!

[Reactie gewijzigd door Blokmeister op 24 juli 2024 13:21]

lol, philips 12nc nummers en al op die site )
Ja joh, een patatje oorlog op de Albert Cuyp is kostbaarder.
En dan? Zo'n machine is niet te vergelijken met een 3D printer waar je je eigen Sketchup bestandje inlaad...
Gewoon je reticle ook aanschaffen op de halfgeleidermarktplaats: https://www.fabsurplus.co...By=all&searchText=reticle. :P
zo'n machine is maar liefst 9 meter lang en 4,5 meter hoog! En dan alle losse kabinetten en modules eromheen die er nog aan hangen. De kosten voor EUV lopen op tot wel 200 miljoen voor een nieuwe machine. Dit is dus niks voor de consument, ook niet 2e hands.
Ik vraag me af of ASML rekening houdt met een evt. Chinese invasie in Taiwan de thuisbasis van TSMC. Ik heb namelijk het idee dat het ieder moment kan gebeuren. Ik ga ervan dat alle betrokkenen scenario's klaar hebben liggen voor als het zover is.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 24 juli 2024 13:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.