ASML boekte in 2020 records met 14 miljard euro omzet en 3,6 miljard euro winst

ASML heeft een zeer goed 2020 achter de rug. De in Veldhoven gevestigde chipmachinefabrikant boekte een recordomzet van 14 miljard euro. Ook onderaan de streep bleek er meer geld over te blijven dan in andere jaren: de winst over 2020 bedroeg in totaal 3,6 miljard euro.

In een toelichting op de kwartaal- en jaarcijfers zegt ceo Peter Wennink dat van de 14 miljard euro aan omzet 4,5 miljard euro was toe te schrijven aan de inkomsten uit de verkoop van 31 euv-machines. Volgens het bedrijf vormde dat omzetdeel van 4,5 miljard euro een groei van ongeveer 60 procent, wat vooral wordt toegeschreven aan de verhoging van de productie van logische chips en geheugenchips. De totale omzet van 14 miljard euro betekent een groei van 18 procent. Voor 2021 verwacht ASML dat de groei zal doorzetten, waarbij wordt gerekend op een omzetgroei van 10 procent.

Taiwan en Zuid-Korea zijn nog altijd de landen die verreweg het grootste aandeel hebben in leveringen door ASML, al zijn er wel wat verschuivingen. In 2019 ging 16 procent van de leveringen naar Zuid-Korea en Taiwan was goed voor 51 procent. Dit was in 2020 respectievelijk 31 en 36 procent. China was in 2019 goed voor 12 procent en in 2020 had het land een aandeel van 18 procent. Europa houdt op dit vlak een zeer klein aandeel.

Wat ook opvalt is dat euv-machines nog altijd duidelijk een opmars maken. Waar in 2019 de omzet uit de verkoop van deze machines een aandeel van 31 procent had op het totaal van de omzet uit systeemverkopen, steeg dat vorig jaar naar 43 procent. Dat ging ten koste van het aandeel van duv-machines. Deze machines, waarbij het draait om deep-ultravioletlithografie en specifiek argon-fluor immersion lithography of ArFi-lithografie, hadden in 2019 nog een aandeel van 53 procent op het totaal van de omzet uit systeemverkopen, maar dat daalde voor 2020 naar 38 procent.

Als wordt ingezoomd op het laatste kwartaal van vorig jaar, was er ook sprake van goede cijfers. De omzet kwam uit op 4,25 miljard euro en de winst op 1,35 miljard euro, terwijl dat in dezelfde periode een jaar geleden op respectievelijk 4 miljard euro en 1,1 miljard euro uitkwam. In totaal zijn er in de afgelopen drie maanden 73 nieuwe lithografiesystemen verkocht en zeven gebruikte. Er zijn negen euv-machines geleverd en van acht daarvan is de omzet al binnen en meegerekend. In het afgelopen kwartaal zijn er orders toegezegd met een totale waarde van 4,2 miljard euro, waaronder zes euv-machines die gezamenlijk al goed zijn voor 1,1 miljard euro.

De goede cijfers bij ASML hebben mede geleid tot een relatief hoge beurswaarde. ASML was in oktober vorig jaar al het duurste Europese technologiebedrijf en inmiddels is de waarde verder gestegen naar meer dan 180 miljard euro, waarmee het bedrijf uit Veldhoven ruimschoots het duurste beursgenoteerde Nederlandse bedrijf is.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-01-2021 • 13:55

127 Linkedin

Submitter: MLPN

Lees meer

Reacties (127)

Wijzig sortering
Wellicht leuk voor de geïnteresseerden, Senior Vice President Jos Benschop van ASML zat afgelopen week bij de BNR. Interessant om te beluisteren en ook geopolitiek met China/USA komt nog ter sprake. Voor de liefhebbers, hier te beluisteren (vanzelfsprekend ook op andere podcast apps).
3,6/14 * 100% = 25%. Oftewel van elke Euro omzet 25 cent als winst _/-\o_
Ja echt bizarre getallen waar elk ander bedrijf jaloers op zou zijn.

En dat met 24000 man personeel. Das 160.000 winst per medewerker (of ongeveer 100 euro per uur!). Kan wel leuke bonus vanaf voor iedereen, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 20 januari 2021 14:24]

Zo te zien geniet het personeel er niet echt van mee... Jammer ook dat ze aan een CAO verbonden zijn, dat beperkt natuurlijk ook de mogelijkheden deels.
Wat een beeldvorming aan de hand van een staking.
Het personeel geniet er zeker wel aan mee, al jaren!
Ze krijgen een goede winstuitkering, dus extra bovenop de 13e maand
2016: 16% van het jaarsalaris
2017: 18% van het jaarsalaris
2018: 18% van het jaarsalaris
2019: 16% van het jaarsalaris
Daar staat wel tegenover dat het basissalaris voor een hightechbedrijf niet zo geweldig is. Uiteindelijk gaat het wat er aan het einde van het jaar onder aan de streep staat.
Valt wel mee hoor. Het basissalaris is prima en de extra's zijn niet mis. Naast de bonus een 13e maand en als je in een twee-ploegen systeem werkt ~25% bovenop het (volledige) basissalaris.
ASML is veruit de beste betaler in de regio qua salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden... Hoe kom je er bij dat het basis salaris niet zo goed is?
Het basissalaris en aanvullende voorwaarden zijn meer dan prima, waarom denk je dat het niet niet geweldig is?
Bij de nieuwe CAO willen ze e.e.a. veranderen aan de winstuitkeringen. i.p.v dat iedereen 18-20% winst krijgt, krijgen de "beter presterende" max 8% en de rest maar 2 tot 5%. Dat "beter presterende" is niet te meten, het zijn vooral de kontkussers die het dan ontvangen. Daarom ga ik morgen ook staken.
Ik hoop dat je om meer staakt dan alleen het verlagen van het bonus-percentage. Want dat is wat ik over het algemeen van vakbonden en leden terug hoor: de CAO is meer dan alleen de beloning en de bonussen. Staak dan ook voor datgene dat je denkt dat er nog meer echt 'mis' is. Of (als je toevallig bij ASML werkt) uit solidariteit met de anderen in de sector die het wel wat zwaarder hebben. Want voor zover ik ASML ken is het een bedrijf dat het zeker niet slecht voor heeft met zijn werknemers.

Verder, blijkbaar heb je inzicht in de nieuwe CAO (welke overigens: degene die ASML zelf wil opzetten of de "algemene metaal"-CAO, of beide?). Dan zou je daar toch ook verbeteringen in terug moeten vinden. Uitgaande van de CAO die ASML zelf op wil zetten: met de redelijk "constante" bonussen van de afgelopen jaren zit er wellicht ook een basis-beloning verhoging in, waarin meer mensen interesse hebben omdat het een vast inkomenscomponent is en bij allerlei berekeningen wel meegenomen worden (en bonussen niet).

En "beter presterende"? Dat hoeft echt niet altijd met het reinigen van derrieres van anderen te maken te hebben. Je maakt mij niet wijs dat als jij een goede prestatie / inzet hebt geleverd het afgelopen jaar je het daadwerkelijk fair vindt dat je Wally-like collega er evenveel op vooruit gaat als jij. Dan sta ook jij bij je baas met de mededeling 'dat je het afgelopen jaar... en dus...'. Of je leidinggevende daar dan in mee gaat ligt aan je leidinggevende en zijn instelling. Maar ik kan je verzekeren dat daar heel veel verschillenden tussen zitten (net als in mensen die onder die leidinggevende werken).

[Reactie gewijzigd door PolsCTEL op 20 januari 2021 19:16]

Wij zijn een team. Soms is de een wat beter in iets, soms een ander. Gemiddeld over een jaar genomen zijn er maar kleine verschillen.
Uitgaande van deze redenering kunnen de mensen die echt van waarde kunnen zijn voor een bedrijf en zijn medewerkers nooit boven de groep uitgroeien en daadwerkelijk het verschil kunnen (gaan) maken. Want degene in de groep die andere kwaliteiten hebben groeien net zo hard mee naar een functie waarvoor zij mogelijk niet geschikt voor zijn, want 'de verschillen zijn klein'. Zo kweek je de managers die volstrekt niet voldoen als managers maar veel betere techneuten zouden zijn. En ja, dan kom je wellicht tot mensen die sanitaire reiniging nodig hebben. Gewoon om hun jaarlijkse beoordeling te beschermen.

'Wij zijn een team': in mijn ogen betekend het dat je een groep mensen bij elkaar hebt die gezamenlijk een grotere meerwaarde voor het bedrijf kunnen hebben dan ieder individueel. Omdat kwaliteiten elkaar aanvullen. Die samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren. Dat betekent niet dat de groeipaden echter ook hetzelfde moeten zijn. Want wellicht is dat ene teamlid wel van nog meer waarde wanneer hij ook andere teams kan ondersteunen. En dus ook met die teams een (nog) grotere meerwaarde kan hebben. Meerwaarde waar iedereen in het bedrijf wat aan heeft. Dat ligt aan individuele kwaliteiten. En natuurlijk moet je die geweldige techneut de mogelijkheden geven om ook op zijn gebied door te groeien. Maar dan moet je wel groeien, en niet stilstaan op wat je altijd hebt gedaan. Als je groeit en in staat bent meerdere mensen ook hun werk goed (of zelfs beter) te laten doen en ze zich daarbij ook gewaardeerd te laten voelen, dan mag je daar (mijns inziens) ook best wat van terug zien. En die meerwaarde / groei zie je vaak terug in verschil in beloning.

[Reactie gewijzigd door PolsCTEL op 20 januari 2021 20:35]

Mooi omschreven en veel klopt er ook nog eens, maar...
Er zullen altijd collega's zijn en blijven die hun eigen belang boven het groepsbelang zullen zetten.
en dus ontstaat er concurrentie, binnen de club van collega's die voorheen zo goed samenwerkten.

Los daarvan heb je inderdaad de reguliere klagers die voor elke poep en scheet bij de groepleiders oid zullen zitten.
Helaas is het zo dat ASML niet alleen beoordeeld op hoe je kwaliteit van werken is, maar nog eens hoe je gebekt bent. de zgn. How & What. Betekent dus als je individueel een wonder kan verrichten daar , dan krijg je een voldoende en dus volgens de tabel 6 of 10% erbij van je jaar salaris. Maar de clou is het budgettair beoordelen, 10 man hebben dan allemaal een voldoende, maar als een kandidaat erbovenuit steekt en er altijd een bij die een slecht heeft en er dus 2 jaar keihard tegen aan moet. Dus daar zijn nog wel wat kant tekeningen bij te plaatsen. Hoe dan ook het is er niet slecht werken, maar het beoordelen is en blijft mensenwerk. Objectief of niet. als je niet goed overweg kan met je leiding gevende trek je ook daar aan een kort touwke..
Dat het beoordelen mensenwerk is, ben ik met je eens. Maar dat is voor zover ik gezien heb niet des-ASMLs maar een probleem bij de meeste bedrijven. Je wordt over het algemeen nergens goed beoordeeld als je niet overweg kunt met je leidinggevende(wat, mijns inziens, net zo goed een teammember is).
Ik ben nog geen bedrijf tegengekomen dat een eerlijke, wiskundige formule heeft om tot rechtvaardige beoordelingen te komen. De enige die ik gezien heb die enigszins in de buurt van teamlid-onafhankelijk zou kunnen kwalificeren is de stopwatch die bij productie-medewerkers hangt om te kijken hoe lang ze over het assembleren van een product doen. En hoe sneller je het doet, hoe beter. Ben je te traag? Jammer dan. En dus ook je beoordeling beinvloed. Maar of dat echt nu zo eerlijk is?

[Reactie gewijzigd door PolsCTEL op 21 januari 2021 19:50]

Heb je het over de metaal CAO of the eigen CAO?
Dat beter presterende is zeker wel te meten, daar heb je functioneringsgesprekken voor. Je spreekt van te voren je targets af, voldoe je er aan presteer je normaal, heb je meer gedaan ben je de "beter presterende".

Overigens in de huidige CAO staan toch geen percentages genoemd over de winstuitkering?
Wij zijn een groep van 25 monteurs, en de meesten willen helemaal geen target. Die willen gewoon machines bouwen. Hoe bepaal je dan wie "de beste" is?
Je hebt ook nog zaken als houding, gedrag, inzet. De gemiddelde monteur of bouwvakker zit niet op dat soort onzin te wachten inderdaad, maar ook tussen die monteurs zit gewoon niveau verschil, dat is best meetbaar. Een functioneringsgesprek gaat niet alleen over de inhoud van het werk zelf.
Hoe bepaal je dan wie "de beste" is?
Niet. Want als ik het zo lees is eenieder in de groep blij met het werk dat hij doet en wil geen verandering. Dan heb je dus een positie bereikt van werk wat je blijkbaar ligt en wat je voldoening geeft. Geweldig! Ik denk dat veel mensen dat ook zouden willen bereiken. En in die gevallen is gelijke beloning / verbetering voor mij vanzelfsprekend.
Maar... dat wil niet zeggen dat degene die wel targets willen hebben om door te groeien of om te laten zien dat ze nog net iets meer / anders willen daarin dus 'tegengehouden' moeten worden 'omdat je een team bent'. Dat is wederzijds iets gunnen. En dat is dan niet perse een vorm van sanitaire dienstverlening.
We weten toch allemaal dat die functioneringsgesprekken nattevingerwerk zijn en dus niets meer dan een wassen neus. Het is meer zaak of je met je leidinggevende goed door een deur kan, dan dat je daadwerkelijk wordt beoordeeld op je prestatie. Niet dat ik daar moeite mee heb, maar dat is wel hoe het werkt.
Is een standaard staffel die al eerder voorbijkwam. die kijkt naar de behaalde winst.
en als ASML zelf geen eigen aandelen opkoopt of nieuwe bedrijfstakken overneemt zoals Berliner glass, gaat dat dus ook niet van de winst af. Bij het huidige winst bereik zou dat dus wel een 20% kunnen zijn.
Dan heb je aan het eind van Februari dik 10.000 gestort gekregen

niet slecht voor wat harder lopen. uiteindelijk staat er op jaarbasis ong 15 a16 maandlonen
Maar als dit soort B-bepalingen straks in een eigen bedrijfstak CAO op tafel worden gelegd bij de OR, dan gaat er een hoop verdwijnen. Kijk hoe de sprinkhanen Philips hebben achtergelaten.
Frits zou zig omdraaien in z'n graf, en met al die oude Philips managers ( ahum) die op het grote geld afkomen zou dit zelfde effect wel eens opnieuw kunnen optreden. Dat hebben we in Nijmegen wel gezien.
Karig verhaal wordt dat.
Dat "beter presterende" is niet te meten
In ieder geval niet objectief.
Daarom ga ik morgen ook staken.
Terecht. Succes morgen! O+
In ieder geval niet objectief.
Inderdaad. Maar ook niet altijd gebaseerd op de mening van alleen die ene leidinggevende. Maar wel iets om te overwegen als je zelf om feedback op anderen wordt gevraagd: hoeveel objectiever denk je dat jij in zo'n geval bent dan anderen?
Daar gaat het niet om. Feedback en discussie: prima. Conclusies aan verbinden: niet prima.
Wat stel je dan voor als basis voor een vorm van meer of minder waardering (en dus beloning in welke vorm dan ook)? Wel feedback over functioneren maar dat niet mogen gebruiken? Hoe zou je dan onderscheid willen maken? Want geen onderscheid willen maken leidt ook niet tot tevredenheid van de mensen. Immers, eenieder weet wel iets waarom hij toch iets meer vooruit zou mogen gaan dan de ander.
Mijn ervaring (hetzij niet binnen ASML!) is dat dit inderdaad vriendjespolitiek is :) of, afhankelijk van je oogpunt, een manier om af te rekenen met niet-vriendjes. Daarmee wil ik zeggen dat iemand die bijvoorbeeld minder/niet goed in de groep valt, maar wel prima presteert, het of niet krijgt, of dat er afgunst ontstaat. Beide niet wenselijk.

Je zegt elders in een eerdere post "ben je traag, jammer dan". Zo ironisch, gezien bij de organisatie waar ik het over heb de weight werd verlegt van kwaliteit naar kwantiteit. Sommige mensen kunnen daar totaal niet mee omgaan (ik als autist zal voor kwaliteit gaan ipv kwantiteit). Wat je dan krijgt is dat werknemers niets extras doen wanneer het buiten de kwantiteit valt. Maatwerk? Vergeet 't maar. Terwijl er wel degelijk situaties zijn waar de collega of klant dat wel kan gebruiken!

Oplossing? Geen impact van waardering op bonus, of minder dan in de geschetste situatie. Cadeaubonnetje oid.
een job is veel meer dan wat onder die streep staat. Ik ken ASML niet als werkgever, maar sterk technologische bedrijven bieden vaak heel wat troeven op gebied van jobinhoud en opleiding. Niet te vergeten dat je na een tijdje en gezonde positie bij ASML op je CV hebt. Dat kan best waardevol blijken :)
ASML regelt echt alles voor hun werknemers
Ze krijgen ook toegang tot huizen in de regio Eindhoven
En ze betalen enorme bonussen aan hun werknemers
Verbonden aan de CAO beperkt helemaal niets, het stelt alleen minimum voorwaarden.
Het bedrijf mag altijd betere voorwaarden bieden.
Maar bedrijven staan er ook om bekend om uit gemakzucht zich daar ook redelijk strict aan te houden. Dat is het grote risico van een CAO. Ook is het moeilijk meer te bieden dan een CAO omdat je dan mogelijk 'oneerlijk' bezig zou zijn tegenover anderen. Dat is best een HR dilemma en daarom houden ze zich ook strict vast aan een CAO.
Mijn partner is een HR medewerker bij een groot bedrijf met CAO maar het is helemaal niet moeilijk om meer te bieden dan een CAO. Dat strikte is niet zo strikt als je zegt, waarom denk je dat?
Het ligt er natuurlijk wel aan wat je functie is en hoe goed je er in bent.
Klopt, maare voorlopig is er niets geboden, daarom staken we dan ook
eerst zien wat ze in petto hebben voor de werkvloer, dan oordelen.
Als je bij ASML werkt heb je opzich niet verkeerd hoor. Hier de winstuitkering van vorig jaar:
https://www.ed.nl/asml/wi...chts-16-procent~a3c782fe/
Maar in een slechter jaar heb je niet zo veel. Dan kan je beter bij een ander techbedrijf zitten met hogere salarissen.
De laatste keer dat ASML een slecht jaar had was in 2008 of zo...
Je bedoelt, één van de bedrijven in de regio die lagere salarissen hebben? ASML heeft bij uitstek het hoogste basis salaris van de regio...
Voormalige ASML'er, die door een slechte gezondheid in 2016 moest stoppen met werken bij ASML.

ASML heeft een winstuitkering, en daarnaast een 13e maand, heb ook jaren meegemaakt
dat er geen winst werd gemaakt. Nu is de winstuitkering maximaal, en die is niet mis.

En uit de jaargetallen konden de meeste ASML'ers precies berekenen hoeveel winst uitkering ze zouden ontvangen. (IIG mezelf)

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 20 januari 2021 17:07]

Het personeel geniet er normaal gesproken wel enorm van mee
Daar worden echt enorme bonussen uitgedeeld
Maar omdat ASML zo groot is willen ze dus ook een eigen CAO, maar de andere partijen werken niet mee
1) Het aantal mensen dat daar een CAO nodig heeft is zeer klein, daarom ook het kleine aantal mensen dat aangesloten is bij de vakbond. Denk dat 98% NIET aangesloten is
2) Het personeel deelt wel degelijk mee in de winst, ze zien met deze cijfers zeker een goede bonus aankomen!
Klopt, de verwachting is dit jaar 18 of 20% van onze jaarloon. :)
1) daar vergis je je nogal in. FNV (de grootste vakbond) heeft 950k leden. Volgens het CBS heeft Nederland ongeveer 8.9 miljoen werkenden. 1 op de 10 mensen is dus lid bij de FNV en dan heb je ook nog de kleinere zoals de CNV en gespecialiseerde zoals te zien op onder andere wikipedia.
2) Dat zeg je wel, maar... Supermarkten draaien bijvoorbeeld enorm goed, en toch bieden ze amper iets bij de CAO onderhandelingen. En dat zie je in meer markten, zoals woondiensten. Dus hoewel ik het de werknemers zeker gun ben ik met dit soort dingen toch van het "eerst zien, dan geloven"
Dat 1 op de 10 mensen lid is van de bond, wil toch niet zeggen dat dit ook bij elk bedrijf zo is? Zeker bij tech bedrijven, waar ASML zeker onder valt, ligt dat getal veel lager. Bij mijn bedrijf zit ook niemand bij de bond.

CAO onderhandelingen bepalen oa het minimum loon en andere arbeidsvoorwaarden voor de komende jaren. Dus dat het nu even goed gaat, wil toch niet zeggen dat de CAO meteen omhoog moet. Daarnaast is een CAO er voor meerdere bedrijven dus omdat het bij bedrijf X goed gaat, wil dat nog niet zeggen dat het in de hele sector goed gaat.

Dus nee, de CAO hoeft niet direct beter maar een bonus zou zeker op zijn plaat zijn. En dat gebeurt zo te lezen ook, dus das mooi.
Door de ASML historie ligt het aantal vakbondsleden bij hun wel hoger dan bij andere techbedrijven. Er zitten nog een hoop oud-Philips mensen.
Bericht in Eindhovensch Dagblad van vandaag: 640 FNV-bondsleden bij ASML, meer dan 120 stakers aangemeld bij FNV (121? ;) ). Op 15000 mensen op locatie Veldhoven.
Ik kan het niet bepalen, maar is dit hoger dan bij andere techbedrijven?

[Reactie gewijzigd door PolsCTEL op 21 januari 2021 19:24]

Hoe kom je daar nou weer bij !
Er is wel degelijk een cao afgesloten ( Metalektro ) daarom staken we

Elke employee die onder de salarisgroepen 1 t/m 10 vallen zijn gebonden aan een cao.
daarboven hebben de mensen andere individuele targets die elk jaar getoetst wordne op haalbaarheid
waar dus ook een marktconform salaris tegenoven staat. en dat zijn dus de hoger opgeleiden universitaier ed.
Reken maar dat er een bonus komt. Vorig jaar was het 18% van het jaarsalaris: https://www.ed.nl/asml/as...-aandeelhouders~af20f5b0/
en terecht. want de werkvloer zet z'n beste beentje voor, vergeet even niet dat je werkdag begint om 04:30 om aan te rijden vanuit huis, naar Veldhoven, einde dienst, 9 uur verder ben je dus pas tegen 17:00 uur thuis. en dat 4 dagen achtereen, eens per 4 weken dus ook een vol weekeinde erbij, dus 6 van dergelijk soort dagen en dat hakt er in. daarnaast draai je ook nog eens 4 late diensten van 15:00 tot 00:00 uur.
Altijd een telefoon bij je, dus ook in de pauze.
Het heeft allemaal voordeel, maar ook zeker nadelen.
Daar werken allemaal multidisciplinaire teams samen om binnen de grenzn van de huidige techniek een prima product af te leveren. allemaal technische hoogstandjes die veel van mensne vragen.
Dus ja daar hoort een goed salaris bij anders vind ik het terecht men ermee zou stoppen.
Bij Philips, of NXP verdien ik ze in elk geval niet. zelfs niet in de 5 ploegen..
Dit betaald gelukkig een flink stuk beter, maar.... daar wordt dan ook wel voor gewerkt. :*)
I know, heb er ook 5 jaar rondgelopen. Er wordt ook zeker heel hard gewerkt.
Is wel wat meer dan 24k. Bijna 33k geloof ik.
En 52% brutowinst.
Beter dan Apple die altijd wordt verguisd met hun 38%...
Met het verschil dat ASML onvoorstelbaar veel heeft geïnvesteerd om tot die winstmarges te komen en daadwerkelijk innovatief bezig is. De winsten die ze nu halen zijn behaald door de forse investeringen in het verleden en zo hebben ze ook tijden zonder winst gehad. ASML loopt daadwerkelijk voorop in de markt, in plaats van alleen voorop in marketingpraatjes. Apple doet eigenlijk bijzonder weinig voor hun geld, vooral de afgelopen 10 jaar. macOS heeft bijzonder weinig aandacht gekregen, iOS is eigenlijk ook relatief statisch geweest, op een handjevol features na. De hardware van iPhones en macbooks is niet indrukwekkend veel gewijzigd. Het enige waar ze iets hebben laten zien is het maken van een set eigen SoCs die in een aantal situaties het heel goed doen. Maar dat is vooral ingekochte/opgekochte kennis waar nu eigenlijk niet zoveel investering meer in nodig is.

Apple is meer een bedrijf dat af en toe met wat gimmicks komt om in de spotlights te komen, ASML doet dingen waar de hele industrie op draait. Zonder ASML had je geen Apple SoCs bijvoorbeeld.
Met het verschil dat ASML onvoorstelbaar veel heeft geïnvesteerd om tot die winstmarges te komen en daadwerkelijk innovatief bezig is. De winsten die ze nu halen zijn behaald door de forse investeringen in het verleden en zo hebben ze ook tijden zonder winst gehad.
Dit is precies hetzelfde met Apple. Die investeert ook onvoorstelbaar veel en de winsten die ze nu halen zijn behaald door de forse investeringen in het verleden, daarnaast heeft ook Apple heeft tijden zonder winst gehad.
Apple was op sterven na dood vlak voordat Steve Jobs terug kwam met de overname van NeXT.
ASML loopt daadwerkelijk voorop in de markt, in plaats van alleen voorop in marketingpraatjes. Apple doet eigenlijk bijzonder weinig voor hun geld, vooral de afgelopen 10 jaar. macOS heeft bijzonder weinig aandacht gekregen, iOS is eigenlijk ook relatief statisch geweest, op een handjevol features na. De hardware van iPhones en macbooks is niet indrukwekkend veel gewijzigd. Het enige waar ze iets hebben laten zien is het maken van een set eigen SoCs die in een aantal situaties het heel goed doen. Maar dat is vooral ingekochte/opgekochte kennis waar nu eigenlijk niet zoveel investering meer in nodig is.
Tja. Als jij denkt dat de hardware van de iPhones en MacBooks niet gewijzigd is, dan geldt dat ook voor alle andere fabrikanten... Wat is een <vul een Android smartphone> telefoon anders dan die van 5 jaar terug?
Als je dat denkt is er geen enkel tech bedrijf wat daadwerkelijk wat ontwikkeld en is alles marketingpraatjes.
Ook ASML. Die kopen een heleboel in en ontwerpen absoluut niet alles zelf.
Apple is meer een bedrijf dat af en toe met wat gimmicks komt om in de spotlights te komen, ASML doet dingen waar de hele industrie op draait. Zonder ASML had je geen Apple SoCs bijvoorbeeld.
Ik ben het met je eens dat zonder ASML er een heleboel technologische ontwikkelingen anders zouden zijn verlopen. Echter, dat is niet enkel bij Apple. Ook AMD, Nvidia en bijvoorbeeld Samsung zijn afhankelijk van ASML machines, ofwel direct, ofwel via een Fab zoals TSMC.
Wat mij opvalt, is het vrijwel ontbreken van verkopen in EMEA en USA. De rest van Noord- & Zuid-Amerika wordt al helemaal niet genoemd, dat valt gewoon weg in het grotere geheel. En wanneer je dan bedenkt dat ASML de grootste leverancier is van dit soort machines, dan kun je concluderen dat er blijkbaar nauwelijks een chip industrie is buiten het Verre Oosten. Of zie ik iets over het hoofd?
Er zitten gewoon weinig chipfabrieken in die regionen. Het werk is al tijden uitbesteed aan Aziatische landen waar de loonkosten lager zijn.
Is dat (nog steeds) zo?
In 2019, the average salary for employees in South Korea amounted to approximately 3.26 million South Korean won per month.
Dat is volgens mij vergelijkbaar met Nederland, en de rest van Noord West Europa. In Zuid Europa liggen de salarissen zeker lager.

Lage salarissen zijn wellicht de reden geweest om daar te starten met de fabrieken, ik vermoed dat het inmiddels zo is dat de salarissen gelijk zijn of zelfs hoger zijn. Maar ook dat het opstarten van een fabriek zoveel investeringen vereist, daar daarvoor in bijvoorbeeld Europa geen investeerders voor zijn te vinden.
Zuid Koreaanse en Taiwanese bedrijven zijn wel de kopers, maar de fabrieken staan veelal in Vietnam, Indonesië of China. In die landen zijn de lonen nog altijd erg laag.
Klopt niet de foundries van TSMC staan vrijwel allemaal in Taiwan en die van Samsung hoofdzakelijk in Korea.
Mwah ook dat verandert, Shenzhen bijvoorbeeld heeft een inkomen per capita vergelijkbaar met Zuid Europa. Het wordt steeds meer dat Azië ook een hub is voor alles wat je nodig hebt: Vers afgestudeerde beta's, infrastructuur en de rest van de productieketen om de hoek.
Laatst sprak ik online met iemand die kosten-modellen voor chip productie verkoopt als beroep; Scotten Jones.

Het ging over TSMC Arizona.

Die stelde, dat dezelfde node in de VS max. 15% duurder was dan uit Taiwan; loonkosten inbegrepen.

Dat verschil is dus al snel kleiner dan import-tarieven.
je hebt gelijk, EU wil veranderen:
Oud nieuws, maar zou nu effectief moeten worden:

nieuws: EU en Europese elektronicasector steken 5 miljard euro in stimulering...

[Reactie gewijzigd door crazyprof88 op 20 januari 2021 15:36]

Er zijn maar enkele foundries die produceren op de kleinere nodes (EUV). Waar het grote geld zit. Samsung en TSMC bijvoorbeeld. En de rest produceert op de grotere nodes waarvoor de machines ook veel goedkoper zijn.
Intel nog, maar die lopen achter op EUV t.o.v. Samsung en TSMC.
Ja ASML is de enige leverancier van deze machines
Het EUV concept is te complex om te copieeren omdat je heel veel expertise en disciplines moet aantrekken op allerlei gebied. anders krijgt men het niet draaiende
Erg knap! Volgens mij nog een van de weinige bedrijven die nog enig weerstand tegen China kan bieden.
Totdat China de boel weer gaat kopiëren waar ze zo goed in zijn. Hoop dat ze hier wat tegen weten te doen.
Net als in de wiskunde gaat het niet om het antwoord, maar om de manier waarop je tot het antwoord komt. Die manier is niet te kopieren. Je hebt mega hoog opgeleid personeel nodig om die machines te produceren. Feit is dat China dat personeel nu niet heeft en over, laten we zeggen, 5 jaar ook niet. In Nederland hebben we zelfs al niet voldoende personeel voor ASML, ze moeten internationeel zoeken om voldoende personeel te hebben.

Dus nee, China is de komende jaren geen bedreiging voor ASML. Uiteraard moet ASML wel flink investeren in informatiebeveiliging en dat doen ze ook.
Net als in de wiskunde gaat het niet om het antwoord, maar om de manier waarop je tot het antwoord komt. Die manier is niet te kopieren. Je hebt mega hoog opgeleid personeel nodig om die machines te produceren. Feit is dat China dat personeel nu niet heeft en over, laten we zeggen, 5 jaar ook niet. In Nederland hebben we zelfs al niet voldoende personeel voor ASML, ze moeten internationeel zoeken om voldoende personeel te hebben.

Dus nee, China is de komende jaren geen bedreiging voor ASML. Uiteraard moet ASML wel flink investeren in informatiebeveiliging en dat doen ze ook.
Ik denk dat China wel degelijk dat personeel heeft. Met 1,2 miljard mensen en supercompetitieve studenten en uitstekende opleidingen hebben ze de capaciteiten in huis.
Het is heel dom om de chinezen te onderschatten.

Ze hebben tov ASML een leerachterstand ja. Maar je kan overal zien hoe snel ze die op andere gebieden hebben ingelopen.
Een dikke 50 jaar geleden deed men hier meewarig over 'die goedkope Japanse troep'. Welnu je kan zelf vaststellen hoe het de Japanners is vergaan: ze werden de beste van de hele wereld.
Zo'n machine is echt niet zomaar te kopiëren. Gaat echt niet lukken, er zit veel teveel oa natuurkundige kennis in om dat zomaar te doen. Laat staan om de machine goed te installeren en af te stellen. Daar zit een berg know-how in die je niet zomaar leert.
Probleem met kopiëren is dat dat op zich niet moeilijk moet zijn.
Het probleem is dat je met een kopie niet de kennis bezig hoe je tot die oplossing gekomen bent.
Dat betekend ook dat als er een probleem is in je kopie ook niet de kennis hebt hoe je dat moet oplossen.
In een kopie weet je ook niet waarom iets op een bepaalde manier gedaan is.
Daarnaast een kopie is 1, de techniek op dit gebied staat niet stil dus zul je verder moeten ontwikkelen, wederom zonder het vallen en opstaan heb je dus geen kennis en is verder ontwikkelen veel moeilijker.

Uiteindelijk zul je kennis moeten hebben voordat je een product maakt, waarom je wat doet, waarom je dit of dat gebruikt.

Die kennis is niet zo maar 1 op 1 te kopiëren
En niet te vergeten dat het nog steeds gewoon bakken met geld kost om zoiets te maken. Als je al ziet wat voor machines Zeiss heeft staan om alleen de spiegels te maken voor EUV systemen zul je begrijpen dat het waarschijnlijk gewoon niet rendabel is om zomaar alles te kopieren. Leuk alles in je eigen landje te produceren maar als je alsnog tientallen miljarden moet investeren + tientallen jaren bezig bent om alleen je eigen chipindustrie te voorzien van machines dan begrijp je dat het voor China veel verstandiger is om te investeren in een goede relatie met westerse bedrijven die wel in de niche kunnen voorzien. Want hoe veel 14 miljard en 3.6 miljard is veel geld, maar is nog altijd maar 25-30 % van wat TSMC aan omzet en winst draait. En dat is maar 1 speler. De investeringen zijn lager en de markt is veel groter.

Daarnaast is het hele kopiëren ook steeds minder interessant. De economie en het land ontwikkeld zich. Chinese bedrijven kopiëren ook Chinese bedrijven wat uiteindelijk ook negatieve gevolgen heeft. Daarom zijn ze daar ook steeds meer tegen wordt opgetreden. Zelfde ontwikkeling die Japan en Zuid Korea ook hebben doorgemaakt.
Zeiss heeft veel in-house ontwikkelde technologie en is daar uniek in. Niemand anders is de wereld doet dit of kan dit. En als je dat kan, heb je nog geen scanner.
Je geeft het al aan wat zeiss heeft staan. ASML heeft veel heel veel toeleveranciers die ieder een heel klein deel van de kennis hebben. Dat samen is een boel kennis. Die verdeelde kennis is dus ook niet iets dat je zo maar kopieert.

Daarnaast asml verdiend veel geld maar denk als je kijkt wat er met een machine zelf verdiend kan worden is dat een veelvoud. Je ziet zelf in China dat men als men de techniek zelf niet heeft men ook gewoon westerse machines koopt om daarmee goedkoop te produceren.
Inderdaad.
Zelfs een kogellager waar je alles kan zien kan je copiëren, kwa afmeting ja.
Alleen die laatse micrometers leveren een paar copiëerfouten op.
Als je niet weet waarom die er zitten en hoe die tot stand kwamen zal het copie niet of maar matig functioneren.
Het eindresultaat verklapt ook niet hoe de combinatie kogels en ringen tot stand kwam.
En hoe copieer je materiaal eigenschappen zoals chemische samenstelling, hardheid?

Nee... met uit elkaar halen, kijken en opmeten kom je er niet.
en dat kogellager is maar 1 onderdeel, zo zijn er nog vele.
Ooit gehoord (geen bron) dat China dit geprobeerd heeft maar toen werkte het niet maar de machine die uit elkaar was gehaald om te kopiëren werkte ook niet meer.
Heb dat kopie gedrag uit vele branches gehoord en dat het misgegaan is. Maken ze een grote machine met veel lagers. Blijken de lagers, ijzer van dusdanige slechte kwaliteit dat machine aan ze de krachten niet kunnen weerstaan hup kapot.

Je ziet echter dat ook Chinese bedrijven op vele gebieden ook onderdelen uit Europa gebruiken in hun machines. Daar maken ze zelf actief reclame voor. Ze hebben dus zeker bijgeleerd en blijven dat doen.
Nou die lagers zitten er niet in hoor.
Als je allereest weet dat elke beweging , dus ook in het vacuüm partikels oplevert dan heb je al een enorme brug te overwinnen. daar si echt expertise voor nodig. los van het feit dat er een enorme bel aan ultraclean vacuüm onderdelen en grote hoeveelheden waterstof bij komt kijken.
Turbo pompen lopen nl. niet in mechanische lagers..... die zijn magnetisch en echt enorm !
Veiligheid staat daar absoluut aan de top, anders wordt het niet gedaan..
neem dan mee dat het opgewekte licht, wat je niet kan zien door z'n korte golflengte ook nog eens dmv uiterst precieze spiegels nodig hebt en allerlei ingewikkeld materiaal om boven in het masker en onderin een siliciumplak in tegengestelde richting poepsnel moet positioneren binnen een marge van enkele um's
dat weet je al een heel klein beetje wat erbij komt kijken.
Voorbeeld van lagers had niets te maken met chipmachine, dacht verhaal toen van een drukpers. diende puur als voorbeeld dat in een complexe machine zelf een klein onderdeel het geheel; kan beïnvloeden als dat kleine onderdeel niet perfect is.
Ook gemist dat China dit al geprobeerd heeft met een ASML machine van 25 jaar geleden, en zelfs dat kregen ze niet voor elkaar.

Veel kennis zit in de software, en die is heel moeilijk te revers engineren

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 20 januari 2021 14:12]

Ook toen ze hem weer in elkaar gezet hadden kregen ze hem niet meer aan de praat :)
Ze moeten het ook doen zoals in een anecdote die ik ooit opving in de fotokopieerbranche:

Bestel een apparaat van de concurrent, haal hem uit elkaar en bel dan een servicemonteur om af te kijken hoe die hem weer repareert.
Haha ! dan komt ASML echt niet opdraven. dat geloof ik nooit ! :P
Wat voor weerstand tegen China? Technologisch, geopolitiek?

China is wellicht niet het meest frisse land als het gaat om politiek, arbeid en wat dies meer. Ik zie alleen de relatie niet tot het bedrijf ASML en wat zij voor 'weerstand' zij zouden moeten bieden.

Vooralsnog is China een uiterst lucratieve handelspartner en daar profiteert ASML goed van. Die zal zich niet in het harnas 'tegen' China willen jagen.
Precies mijn gedachten. ASML biedt geen weerstand tegen China en wil dat ook niet. Ze willen leveren.
Dat verbod geldt alleen voor de EUV machines. Andere machines mogen gewoon geleverd worden.
Idd klopt maar in het artikel zijn die dus wel de toekomst. In dat geval zal de omzet china als het verbod er blijft lager worden. Tenzij anderen weer in dat gat duiken.
In 2020 kwam 18% van alle omzet van ASML uit China, dus Chinese bedrijven zijn wel degelijk grote handelspartners.
Afzet, volgens het artikel ging het om 18% van de leveringen.
Volgens het materiaal van ASML zelf is het omzet, niet afzet.
Valt wel mee hoor. Microsoft, IBM, Oracle, Apple, Google, Facebook, Just-Eat, Booking. Zomaar een paar techbedrijven die nog altijd ver voorop lopen op wat China doet.
Maar alleen ASML en booking.com zijn uit dit rijtje als enige nog Nederlands geloof ik. En dat maakt het knap, vind ik.
Is dit dezelfde ASML waarbij het personeel wil gaan staken omdat die indrukwekkende winst in theorie niet echt bij het personeel terecht wilde komen? Fantastisch zo'n nieuwsbericht als dit, maar als het zo is dat het personeel hier inderdaad niet van meegeniet valt dat mij behoorlijk tegen.
Arbeidsvoorwaarden van ASML zijn dikke prima, een van de betere binnen Nederland.
Dat verklaart het staken. Heb je daar ook een bron van?

En is dat voor iedere werknemer zo, of alleen voor een klein deel? Ik geloof best dat ASML het aardig kan doen tegenover hun personeel... en dacht zelf ook altijd dat dat zo was, maar toch de staking dan, dus ergens gaat er iets goed fout.
Staken is niet perse gericht tegen ASML maar om de metaal-CAO die er nog niet is, die men beter wilt zien. Daar zijn meerdere partijen dan alleen ASML bij betrokken.
Mensen kennende die bij ASML werken snap ik uberhaupt niet dat men gaat staken. DAF staakt ook mee, natuurlijk heb je het recht, maar ik vind het schofterig. Net als VDL Nedcar, daar plukken ze nu ook de vruchten van nu BMW de productie daar weg haalt.
‘Animo bij ASML niet heel erg groot’
ASML is niet onder de indruk van de stakingsoproep. ,,De animo van onze medewerkers om aan eerdere stakingen mee te doen was niet zo heel erg groot. Mensen die staakten deden dat om solidair te zijn”, verklaart een woordvoerster. Ze zegt dat in het verleden ‘gemiddeld tussen de 15 en 50' medewerkers van de chipmachinefabrikant actie voerden.
De naam ASML wordt hier gebruikt omdat het als een van de grote aangesloten is bij de metalektro.
In werkelijkheid (resultaat vorige stakingen) betreft het hier hooguit een tiental stakers die uit compassie met de sector gaan staken.
Zie hier ook een van de reden waarom ASML een eigen CAO wil. (al die negatieve media)
ASML is deel van de metalektro CAO, waar zij al ruim een jaar uit probeert te stappen. Met als reden dat de vakbonden zijn leden gebruikt als onderhandelings positie tegen alle bedrijven die deel zijn van de CAO. ASML heeft al veel ruimere voorwaarden dan het basis CAO pakket, en veel werknemers bij ASML voelen zich dan ook niet geroepen tot een staking. Bij ASML is een vrij laag percentage van de werknemers lid van een vakbond (FNV zegt zelf 600 leden te hebben).
Dat is een beetje de info die ik zoek. CAO en vakbonden hebben een nut gehad maar soms werken ze ook tegen en ik geloof best dat ASML daar last van heeft.
Het personeelsbestand van ASML heeft bovendien een gemiddelde leeftijd van onder de 40, wat een stuk jonger is dan andere bedrijven in de metalektro-sector. Ik kan me dan ook voorstellen dat het bij het personeel steekt dat de door babyboomers gedomineerde FNV vrijwel altijd onderaan de streep maatregelen voor senioren (lees: minder werken, te betalen door jongere deelnemers) voor laat gaan op bijvoorbeeld salaris. Rest de vraag natuurlijk waarom de minister van SZW zo lang wacht met ASML te verlossen van een cao die totaal niet bij het bedrijf past.
Ik heb een tijd bij ASML gezeten als externe, dat was 10 jaar geleden en ik kan me gezien de groei van ASML in de tussentijd niet voorstellen dat het qua arbeidsvoorwaarden achteruit is gegaan. Ze krijgen korting op aandelen, veel vakantiedagen, 13de maand, hoge bonus indien de resultaten dat toelaten (tot 2.5 x maandsalaris) en er zullen vast een paar dingen zijn die ik niet weet/vergeet.
Voor de inflatiecorrectie zijn ASML medewerkers wel afhankelijk van de metaal-CAO. Dus ook al zijn de voorwaarden niet slecht, om dat zo te houden hebben de ASML-medwerkers toch baat bij gunstige CAO-afspraken.
Gaat om een algemene staking voor de metaalelectro. Verder hebben sommige vakbonden problemen met de behoefte van ASML aan een eigen Cao.
Nou ik niet !
dan wordt er elk jaar geouwehoerd over de cao, bij de or.
en die zijn voor wat de arbeidsvoorwaardes betreft, zeker 'NIET' terzake kundig
Je kunt gewoon aandelen kopen, kun je ook meeprofiteren.

Koers 20 januari 2020: 270.60
Koers 20 januari 2021: 454.80 (op het moment van schrijven)

Daarnaast is er nog dividend uitbetaald, in 2020 was 2.55 euro (24-04 en 02-11 samen)
Een van de weinige dingen die goed gegaan zijn in 2020. in april 2020 aandelen ASML gekocht voor €259.30.

ASML gaat er komende maand voor zorgen dat het all time AEX record van februari 2000 er aan gaat.

[Reactie gewijzigd door immetjes op 20 januari 2021 15:22]

Je kunt gewoon aandelen kopen, kun je ook meeprofiteren.

Koers 20 januari 2020: 270.60
Koers 20 januari 2021: 454.80 (op het moment van schrijven)

Daarnaast is er nog dividend uitbetaald, in 2020 was 2.55 euro (24-04 en 02-11 samen)
"What goes up must come down" zeggen ze toch?
(Ik help je er niet van af op dit nivo)
Nou dat kan ik als medewerker alleen maar bevestigen.
helaas. de mensen van de werkvloer brengen straks de vermoedelijk offers voor de groot aandeelhouders.
Het is echt niet zo dat iedereen daar met een winst uitkering naar huis gaat...
> enig weerstand tegen

Denk dat je je iets moet verdiepen in wat ASML doet. Niemand in de wereld concurreer echt met ASML.
Nou, dat is ook niet absoluut te stellen. ASML maakt veel verschillende producten en op een paar producten (EUV als goed voorbeeld) is er geen of weinig concurrentie. Daar heb je gelijk in. Echter als het gaat over software voor lithografieprocescontrole, waferinspectietools of droge lithografiemachines, is er wel degelijk concurrentie en is die concurrentie soms ook moordend.

Natuurlijk is er geen enkel ander bedrijf die precies doet wat ASML doet het gebied van holistische lithografie, maar dat betekent niet dat er echt geen concurrentie is.
Heel erg off-topic
Maar wie the f*** is hier iedereen aan het downvoten die wat positiefs zegt over de werkomstandigheden en beloningen bij ASML
ASML heeft, zoals velen al gezegd hebben, fantastische arbeidsvoorwaarden en zorgt geweldig voor hun personeel
De enige reden waarom er nu gestaakt wordt is omdat de bedrijven uit de Metalektro sector niet meewerken aan de CAO
ASML is onderdeel van deze sector, dus vandaar dat er gestaakt wordt
ASML wil juist van die problemen met de rest van de sector af door een eigen CAO af te sluiten, maar daar werken de andere partijen weer niet aan mee
En ik snap ASML wel
Het is een uniek bedrijf in Nederland, maar zelfs in de hele wereld
Dan wil je niet in een CAO zitten van sector als Metalelektro
Leg uit waarom niet, gaan we het ff hebben over de A bepalingen en de B-bepalingen, van onze huidige cao die in de toekomst minder bied dan wat we nu hebben.

Je gelooft dus je werkgever op z'n blauwe ogen dat ie het beste |:( met je voor heeft.....
Geloof me ik draai al heel lang mee in semiconductor land en heb ana beide kanten gestaan. Nu bij asml
en ja dat bevalt me best. ik klaag niet. maar wil wel zekerheid. en geen 6 daagse werk week die ik nu eens per 4 weken wel heb. voor minder geld. en dan kan de grote Oempaloempa mij straks bellen en zeggen, jonge het is druk je moet toch komen, of nee blijf maar thuis, geen werk, geen geld...
Dacht het niet, want dat zijn wel de vooruitzichten.
Bij ASML is het erg goed toeven, maar de monsteropkomst van allerlei vreemd pluimvee met korte termijn visies en een inzicht van ene kroketten manager doet erger vermoeden.
Ik snap als medewerker zeker dat je zekerheid wil en een bepaalde mate van vastheid
En ik weet niet alle details van de CAO onderhandelingen, maar ik snap wel dat ASML niet mee wil met een CAO van een sector met geen enkel vergelijkbaar bedrijf
En ik snap ook dat heel de sector niet mee wil met de CAO die FNV wil
Die willen namelijk loonsverhoging, ondanks de slechte economie 'want met DAF en ASML gaat het wel goed'
Dat is natuurlijk een heel raar uitgangspunt
In Nederland hebben we nou eenmaal veel grote en unieke bedrijven in deze sector, en ik snap dus ook niet dat men niet voor al die grote en unieke bedrijven een eigen CAO op wil stellen
Dat is én makkelijker onderhandelen, én je haalt er als werknemer waarschijnlijk veel meer voordeel uit omdat er geen rekening wordt gehouden met andere bedrijven die het veel minder doen
Produceert ASML ook voor ARM architectuur?
Moet je aan de chipbakker vragen. TSMC, Intel ARM zelf Risc. ff googelen
een chipbakker besteld een heel speciaal soort machine waarmee je die chips zou kunnen maken.
maar dan moet iemand anders wel die structuur op een pellicle ( masker) aanbrengen
met de tool van asml ben je instaat om zonder schaduw effecten de boel retestrak te belichten.
zeg maar een soort super zonnebank voor de silicium wafers
de rest doet het process. C10 C100 ( NXP/Phiilps semiconductors)
ASML produceert zelf geen chips
ASML maakt alleen de DUV en EUV machines, dus zeg maar de printers
Wat daarmee geprint wordt is aan TSMC, Samsung, Intel etc.
We mogen trots zijn op dit bedrijf!
Hoezo? Heb je er iets voor betekent dan?
Ja dat heb ik inderdaad
Ik heb ook slechte ervaringen ja met Hema's euv-machines. Na paar wafers kan je 'm weggooien. Merk je toch de negatieve invloed van al die investeringsmaatschappijen hè.
Maar heb je het gebak van ASML wel eens geproeft? Niet te vreten. Toch liever de HEMA dan. En tompoucen levert ASML al helemaal niet. Doet me hieraan denken :-)

https://youtu.be/Xcdwp-JS0p4
Stroopwafers, helaas alleen beschikbaar op de 1ste dag van het 2de kwartaal :+

[Reactie gewijzigd door PentaClover op 20 januari 2021 18:28]

Er stond (voor corona) toch vrij vaak een stroopwafelstandje in de kantine :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee