Het bedrijf zou wellicht intellectueel eigendom van ASML schenden door actief softwareproducten op basis daarvan zonder toestemming op de markt te brengen
Ïn een reactie zegt het Veldhovense bedrijf dat het bepaalde, niet nader genoemde klanten heeft benaderd om het Chinese bedrijf niet helpen bij die potentiële schending.
Wat staat hier nou eigenlijk: Laten we dit stukje propaganda analyseren:
Als je dit krom-Nederlands gaat ontleden staat er zoets:
- Niet ASML laat dit bericht naar buiten gaan, maar Tweakers (in een reactie ...)
- Er is namelijk geen enkel bewijs, zie woorden (wellicht, potentieel)
- Het vraagt enkel om het bedrijf "niet te helpen" (geen enkele juridische basis daarvoor)
Het verwijst terug naar een eerder diefstal waarbij buitenlandse medewerkers (waaronder Chinezen) software-kennis van een door ASML overgenomen Amerikaans bedrijf hebben gestolen en te koop aangeboden. Er werd daarbij gehint op Chinese spionage, maar dit is steeds heftig ontkent door ASML:
Bij die diefstal heeft ASML zelf verklaard:
Telegraaf:
Het Financieele Dagblad publiceerde vorige maand over de kwestie en sprak van vermeende spionagepraktijken door Chinezen. Maar ASML ontkent dat en stelt dat dit het werk was van een handvol medewerkers, zonder nationale samenzwering.
innovationorigins.com:De zaak kreeg recente aandacht vanwege de suggestie dat de Chinese overheid de diefstal zou hebben gecoördineerd. ASML ontkent dit. Volgens ASML zijn er onder de werknemers die de geheimen van het bedrijf hebben gestolen, ook Chinese burgers, maar die handelden uit eigenbelang. “De suggestie dat we op de een of andere manier het slachtoffer zouden zijn van een nationale samenzwering is verkeerd. De feiten van de zaak zijn dat we beroofd zijn door een handvol eigen medewerkers in Silicon Valley, die de wet overtreden hebben om zichzelf te verrijken.”
De suggestie die wordt gewekt is dat "State-of-the-Art" kennis over chips fabrikage door ASML ontwikkeld, werd gestolen. Zie:
volgens Business InsiderVolgens ASML wordt in het artikel van het FD een eerdere rechtszaak in de VS belicht. Medewerkers zouden ASML voor miljoenen euro’s schade hebben berokkend toen zij onder meer broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten.
En verder:According to ASML, the subject matter of the theft was a legacy product, which was already developed and commercialized by Brion before ASML acquired the Californian company in 2007[/b]. The software product currently represents less than 0.5 percent of ASML’s overall revenue and has no relation to the company’s core DUV and EUV scanner technologies.
Lees vooral de eerste publicaties voor de zaak steeds verder gesponnen werd:
ASML: ‘De suggestie dat we op de een of andere manier het slachtoffer zouden zijn van een nationale samenzwering is verkeerd’“De suggestie dat we op de een of andere manier het slachtoffer zouden zijn van een nationale samenzwering is verkeerd. De feiten van de zaak zijn dat we beroofd zijn door een handvol van onze eigen medewerkers in Silicon Valley, die de wet overtreden hadden om zichzelf te verrijken. Dit alles gebeurde enkele jaren geleden. We kwamen dit zelf te weten en zochten in 2016 onmiddellijk juridische stappen bij de publieke rechtbank. Hierover is na onze overwinning in november 2018 in verschillende publicaties verslag uitgebracht”, aldus Peter Wennink, President en Chief Executive Officer van ASML.
“Wij hebben een hekel aan elke suggestie dat deze gebeurtenis gevolgen zou moeten hebben voor ASML die zaken doet in China. Sommige personen waren toevallig Chinese staatsburgers, maar er waren ook personen uit andere landen bij betrokken. Wij beschermen onze eigen kennis zorgvuldig en zijn zeer gevoelig voor informatiebeveiliging. Wij geloven dat wij al onze klanten, inclusief onze Chinese klanten, van dienst kunnen zijn en hen kunnen helpen bij het opbouwen van hun bedrijf. Wij worden bemoedigd door de recente constructieve gesprekken en overeenkomsten tussen de Europese Unie en China, dat China zijn inspanningen zal opvoeren om de intellectuele eigendom van niet-Chinese bedrijven te respecteren en te beschermen, waaronder effectieve handhavingsacties. Wij zullen nog meer worden aangemoedigd wanneer we deze in de Chinese wetgeving en jurisprudentie zien verschijnen”, aldus Wennink.
De werknemers hebben volgens ASML software gestolen voor maskeroptimalisatie, een specifiek klein deel van ASML’s brede product- en dienstenportfolio. Het doel was om een concurrerend product te creëren en het te verkopen aan een bestaande ASML-klant in Zuid-Korea. De financiering van dit bedrijf XTAL zou afkomstig zijn uit Zuid-Korea en China. De schadevergoeding die ASML hiervoor zou krijgen bedroeg 223 miljoen dollar, maar volgens het bedrijf is het onduidelijk in hoeverre deze schade kan worden geïnd bij het inmiddels failliete bedrijf XTAL.
Deze reactie van ASML komt na bericht van het Financieele Dagblad eerder vandaag, waarin stond dat Chinese spionnen bedrijfsgeheimen van ASML gestolen hebben om daar een eigen concurrent, XTAL, mee te ondersteunen.
Als het even op een rijtje zet kom je tot de conclusie, dat het een hier zwaar opgeklopte verhaal betreft dat intertijd door de VS is gebruikt om de maatregelen tegen Huawei en boycot van ASML tegen China te bewerkstelligen. Lees: "
ASML ontkent dat Chinese spionnen bedrijfsgeheimen stalen, maar Kamer wil Huawei toch weren bij aanleg 5G-netwerk". De zaak liep al jaren en werd door de Amerikanen opgeklopt.
ASML schatte de schade van de Legacy kennis zelf slechts op miljoenen. Het betreft software gerelateerde zaken die al voor de overname in 2007(!) door Brion werden ontwikkeld. Maar de Amerikanen hebben het via een Californische rechter, berucht voor hun absurde schadevergoedingen, opgeklopt tot 845 miljoen, en daarnaast heeft ASML alle IP van Xtal toegewezen gekregen. Als Xtal inderdaad slechts een cover was, had ze dat geld natuurlijk niet. Maar dat wordt dan weer gebruikt om de suggereren dat de vileine Chinezen enorme sommen hebben weggesluisd en zo ASML enorme schade hebben berokkend.
Wat nu precies de rol van Xtal was, en haar connectie met de dieven is mij nog niet helemaal duidelijk uit de stukken. Kocht zij de informatie van de dieven, of was zij opgericht door de dieven? Was de baas een heler of gewoon een weinig kieskeurige zakenman die een slaatje probeerde te slaan. Xtal werd door Chinese en Zuid-Koreaanse bronnen gefinancierd, maar in welke mate?
Dat wat van deze legacy informatie in China terecht gekomen is, en die het gebruiken om eigen producten te ontwikkelen kun je vermoeden, maar zonder enig bewijs is er geen misdaad. Behalve dan in de propaganda tegen China, daarin wordt elke laster als bewijs aangenomen.
Daarbij is het wel erg schijnheilig omdat de VS volgens Snowdon alles wat belang is aan hightech informatie in Europa steelt. Zou dat niet in Amerikaanse producten terecht komen? Is dat niet de reden dat wij hier in Europa nu volledig overgeleverd zijn aan Amerikaanse IT-tech?
Het is ook opmerkelijk hoe dit twijfelachtige verhaal door Tweakers voor de derde keer weer opgewarmd wordt en als een actuele zaak wordt voorgesteld. Het is zeker interessant uit het oogpunt hoe propaganda werkt en hoever de invloed van de Amerikanen(?) in onze media reikt. Zonder verder iets te willen suggereren, is het goed er op te wijzen dat bekend is dat de VS journalisten in kwaliteitsmedia omkoopt om regelmatig zo haar propaganda in omloop te brengen. Zie het boek "
Gekaufte Journalisten - Udo Ulfkotte (2014)". Met nog maar drie grote corporaties die de geschreven media bezitten wordt het gemakkelijker om dat breed te doen.
Ik las gisteren in de krant dat 60% van de Europeanen nu voor maatregelen tegen Rusland zijn. Maar de vraagstelling was zo dat ze dat alleen zouden willen als dat niets kost. Men zit de bevolking op te jutten, om daar dan een soort van rechtvaardiging voor nieuwe oorlog uit te krijgen.
Ik lees dat de EU commisarissen al druk bezig zijn om al vast andere gas-bronnen te regelen in geval de Russen ten tijde van oorlog de leveranties zouden stoppen. Ofwel men is de oorlog al aan het voorbereiden. Overigens heeft men geen alternatieven kunnen vinden. Quatar wil eventueel tegen monsterlijke prijzen wel wat contracten met Aziatische landen breken, mits de EU eerdere rechtzaken wegens prijsmanipulatie wil laten vallen. Daar valt over te praten.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 10 februari 2022 08:03]