De advocaat-generaal in de zaak die door Brein is aangespannen tegen een Nederlandse maker van mediaspelers stelt dat dergelijke spelers auteursrechten schenden. Dat zou de verkoop van dergelijke spelers illegaal maken.
De Advocaat-Generaal concludeert dat 'het auteursrecht is geschonden door de verkoop van een mediaspeler die links bevat waarmee het mogelijk is om via streamingsites beschermde inhoud te bekijken zonder toestemming van de auteur'. Daarmee geeft hij stichting Brein gelijk, die tijdens de zitting beargumenteerde dat de maker van de filmspeler de add-ons zelf selecteert en weet dat daarmee beschermde inhoud kan worden bekeken. Dit zou hij doen met winstoogmerk, wat ook door de Advocaat Generaal als factor is meegewogen.
De zaak draait om het Nederlandse bedrijf Filmspeler, dat mediaspelers verkoopt met daarop vooraf geïnstalleerde add-ons. Uit het tussenvonnis van de rechtbank Midden-Nederland blijkt dat het om spelers met xbmc gaat, dat inmiddels bekendstaat als Kodi. Onder de voorgeïnstalleerde add-ons zijn Go Movies, Icefilms, Mashup, Istream, Yify Movies HD en Go TV. Volgens de rechter adverteerde Filmspeler met zinnen als 'nooit meer betalen voor films, series en sport' en 'nooit meer naar de bioscoop'. Brein sommeerde de onderneming in mei 2014 te stoppen met het aanbieden van de mediaspelers.
De rechtbank heeft in de zaak vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie over de uitleg van het auteursrecht. Filmspeler beargumenteerde bij de rechtbank dat het streamen geen inbreuk maakt, omdat er geen reproductie wordt gemaakt van de beschermde inhoud, bijvoorbeeld door deze op te slaan. Bovendien zou een mediaspeler te vergelijken zijn met een computer, waarop de streamingwebsites ook toegankelijk zijn.
De huidige zaak vertoont overeenkomsten met de zaak tussen Geenstijl en Sanoma, waarin werd bepaald dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal geen inbreuk is, voor zover voldaan is aan een aantal voorwaarden. Zo mag het linken niet gebeuren terwijl de partij die dit doet weet dat het om auteursrechtelijk beschermd materiaal gaat en mag het linken niet gebeuren met een winstoogmerk. In de huidige zaak wist de verkoper dat de add-ons toegang geven tot beschermde inhoud en gebeurde de verkoop met een winstoogmerk.
De advocaat-generaal gaat niet in op de legaliteit van streaming, omdat dit volgens hem te technisch is voor deze zaak. Binnen het auteursrecht is het toegestaan om een tijdelijke reproductie van beschermde inhoud te maken, zolang dat voor 'rechtmatig gebruik' gebeurt. De advocaat-generaal zegt dat het niet nodig is om volledig te onderzoeken of het streamen in dit geval technisch gezien een tijdelijke reproductie is, omdat toch al vaststaat dat het niet om rechtmatig gebruik gaat.
Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt vaak door het EU-Hof overgenomen. De definitieve uitspraak volgt over enkele maanden.