Aantal klanten T-Mobile stijgt terwijl omzet en winst dalen

T-Mobile heeft in het afgelopen kwartaal meer klanten bijgeschreven. In totaal heeft de provider er in Nederland nu zo'n 3,7 miljoen. Omzet en winst van de provider daalden echter ten opzichte van vorig jaar. Volgens T-Mobile komt dat onder andere door de nieuwe roamingregels.

T-Mobile heeft er in het afgelopen kwartaal 54.000 nieuwe abonnees bij gekregen. Het aantal prepaidklanten blijft echter dalen; ten opzichte van het vorige kwartaal zijn dat er 22.000 minder. Door de sterkere groei in het aantal abonnees zag de provider zijn totale klantenbestand iets toenemen. Ten opzichte van vorig jaar is de groei 0,5 procent.

Het gemiddelde bedrag dat consumenten per maand uitgeven aan hun abonnement, is weer gestegen, naar 26 euro. In het vorige kwartaal was het juist gedaald naar 25 euro. Volgens T-Mobile verbruiken klanten 59 procent meer data ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Begin oktober introduceerde de provider abonnementen met 'datavrije' muziek, waarbij het dataverbruik van muziekstreamingdiensten niet wordt meegerekend in de bundel. Het effect van deze abonnementen is niet te zien in de financiële cijfers en in het dataverbruik, want de kwartaalcijfers gaan over de periode tot en met 30 september.

De omzet van T-Mobile daalde ten opzichte van vorig jaar met 4,2 procent naar 332 miljoen euro. De brutowinst kwam uit op 91 miljoen euro, 27,8 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. T-Mobile stelt dat de omzet onder andere daalde door de Europese regelgeving rondom roaming, waardoor providers minder geld mogen vragen voor het gebruik van mobiele diensten in het buitenland.

Vorige week maakte T-Mobile bekend de vastnetwerkdiensten van Vodafone te zullen overnemen. Daarmee krijgt de provider er nog eens zo'n 150.000 klanten bij, maar die zijn niet meegenomen in de kwartaalcijfers. Pas als de overname is afgerond, naar verwachting in december, kan T-Mobile die klanten op zijn naam zetten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-11-2016 • 08:58

133 Linkedin

Lees meer

Reacties (133)

133
130
71
0
0
48
Wijzig sortering
Sinds mei van dit jaar zit ik ook weer bij T-Mobile. In het verleden (2010) was het netwerk dramatisch. Maar nu is daar geen sprake meer van. Ik denk zelfs dat T-Mobile het beste netwerk heeft met het nieuwe 4G netwerk. Ik heb zowel KPN als Vodafone gebruikt bijna door het hele land en T-Mobile werkt echt overal uitstekend! Ik denk dat klanten alleen maar toe zullen nemen met dit netwerk:)
Helemaal mee eens, ik heb echt overal 4G tot nu toe! En dat pas Datavrije Muziek geintroduceerd is, is natuurlijk helemaal geweldig. Nog heel even wachten en Soundcloud staat ook op de lijst! O+
Datavrije muziek klinkt inderdaad erg leuk, maar is voor de lange termijn een erg slecht idee. Als providers bedrijven laten betalen voor "voorrang" op het netwerk, betekent dit uiteindelijk dat nieuwe diensten moeite gaan hebben om er tussen te komen. Hoe moet je als start-up immers een positie vergaren naast grootmachten als Spotify, Apple Music etc.?
Als dit het geval was een aantal jaar geleden kan je je afvragen of een dienst als spotify er wel gekomen was.

Ik hoop dat datavrije muziek snel door de rechter wordt verboden, ook al ben ik zelf grootverbruiker van spotify én T-mobile klant.

[Reactie gewijzigd door KingKoning op 10 november 2016 09:12]

Ik heb nooit echt begrepen waarom mensen niet gewoon lekker via WiFi een playlist syncen en sowieso geen data verbruiken :P Als ik Spotify niet zou syncen, en hij staat op Extreem ingesteld, dan zou ik een paar gig per maand kwijt zijn. Nu hoef ik maar incidenteel te streamen als ik iets luister dat ik niet gesynced heb én niet op WiFi kan... Kost hoogstens 100MB per maand.

Gebruik je veel radio features o.i.d.?
Ik neem aan dat de mensen die niet offline-afspelen (syncen) gewoonweg geen betaalde Spotify gebruiken :)
Ik heb gesyncte playlists maar soms vind ik het wel leuk om een daily mix te luisteren in de auto, die heb ik niet gedownload dus dan stream je toch wel eens.
Je praat dan over 100mb zet deze gewoon standaard op sync dan hebje iedere morgen thuis over de WiFi de nieuwste nummers. Of stop even bij een tankstation (daar is overal WiFi) of op je werk.

Die 3 nummer die je op een dag via 4g zoekt. Zijn ook de kosten/MB niet.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 10 november 2016 12:00]

Ja of je neemt gewoon een grote databundel? Ik zie een paar mensen hier, die met allemaal "oplossingen" komen om geen data te gebruiken. Ik snap dat echt totaal niet. Ik heb een 20GB bundel en kan gewoon lekker streamen als ik wil streamen. Ik luister veel Soundcloud en luister dan meestal het nieuwste in mijn Home. Ik ga dan echt niet eerst naar WiFi zoeken. En nu dus helemaal niet meer, want het gaat niet meer van mijn bundel! Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? 7(8)7
Waarom neem je dan een grote databundel als je streamen er toch niet vanaf gaat? 8)7

Oh ja, omdat T-Mobile het datavrije streamen pas aanbiedt bij aankoop van een databundel van 6 GB of meer.

Betalen om iets gratis te krijgen. Briljant.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 10 november 2016 11:38]

Muziekstreamen is het enige dat kan via een databundel? 7(8)7

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 10 november 2016 11:39]

Wat hij bedoeld is dat wanneer je normaal genoeg hebt aan 500 of 1000 MB maar je wel gratis muziek wil streamen, dat je dan dus extra gaat betalen voor een grotere bundel om dat te kunnen. Dat is waarom het zeker niet zomaar logisch is om even een grotere bundel te pakken.
Ik heb data zat. Ik geef alleen aan huyspronck dat onbeperkt spotify streamen niet nodig is en dat je ook met beperkte data prima uit de voeten kan als hij geen data bij wil kopen.
Jij weet hoeveel MB het kost en hebt, hoe je de instellingem zuinig zet en hebt als tweaker ook vast een redelijke wifi.
Maar er zijn genoeg mensen die streamen mijden omdat ze doodsbang zijn in een paar dagen door een bundel te zijn en dan moeten bijbetalen of bijkopen. Geloof me, veel mensen weten niet eens hun MB verbruil en hebben gewoon een abbonement die hun telefoon er bij gaf. En weinig bijbetalen dan zal het wel goed zijn.

Het is sowieso beetje halve wassen neus want pas bij 6gig krijg je datavrij. Wat moet je daat mee als je al bang voor audiotreaming MBs bent?
Angst afkopen dus.
Dat is waar en daar zit dus precies het gevaar. Mensen kopen hun angst af en moeten daarbij door de provider geselecteerde streaming diensten gebruiken.

Waardoor nieuwe diensten geen kans maken en het succes niet afhankelijke is van de kwaliteit vab de dienst maar de goodwill van de provider. Of mischien in de toekomst van de zak met geld die je als dienst aan de provider mag gegeven om toegevoegd te worden aan het gratis data lijstje.
Ik neem aan dat je dat dan zelf uitkiest. Voor mij zijn zulke diensten juist ideaal omdat ik zelf geen collectie hoef te beheren. Ik hou zeker wel van muziek, maar ik verdiep me er te weinig in om genoeg te kennen. Zonder dit soort diensten zit ik enkel nonstop naar de albums van mijn handjevolle artiesten te luisteren. Dus zoiets aanzetten en zonder gedoe muziek hebben waar ik invloed op heb (skippen als het een zeiknummer is) is ideaal.

Als ik van te voren collecties moet gaan syncen, zou ik er alsnog mee bezig zijn, dat gaat in mijn ogen tegen het idee in waarvoor ik het gebruik.
Als je niet betaald dus gratis gebruiker ben mag je de app niet eens gebruiken volgens mij, ik kreeg deze melding tenminste toen mijn spotify afgelopen was.
Ik heb juist Spotify zodat ik alles altijd en overal kan luisteren zonder dat ik me druk hoef te maken of ik het wel op m'n telefoon heb staan. ik stream dus ook inderdaad maandelijks zo'n 5 GB aan data met Spotify.
Druk maken is een heel groot woord als je vaak naar dezelfde artiesten en/of nummers luistert. Als je echt constant andere dingen luistert en echt bijna nooit hetzelfde: akkoord, dan zou het handig kunnen zijn.
Ik denk dat de meeste mensen echter veelal t zelfde plus whatever populair is luisteren.
Maar ik luister niet vaak dezelfde artiesten. Ik heb bijvoorbeeld een lijst "favorieten" waar 6000 nummers in staan die ik vaak in shuffle afspeel. Deze lijst is al te groot om te syncen naar m'n telefoon.
Sorry, maar als je even nadenkt wat je zegt merk je dat er iets niet helemaal klopt.

6000 Songs die gemiddeld ruim 3 minuten zijn betekent non-stop 12,5 dag aan muziek zonder dat je hetzelfde liedje opnieuw hoort.


Het wordt een beetje moeilijk om mensen te overtuigen dat dat je 'favorieten' zijn, maar het maakt me net zo nieuwsgierig hoe de rest van bibliotheek er uit ziet.
Hoezo ongeloofwaardig? Omdat ik een brede muzieksmaak heb? Mijn bibliotheek is 1 grote vergaarbak. In mijn favorietenlijst staan ook heel veel albums. Als je bij mij thuis binnen komt lopen is het eerste wat je opvalt mijn enorme kast met lp's en cd's. Niet iedereen luistert opdezelfde manier muziek. (Dan heb ik het zowel over de manier van afspelen als opslag van muziek.) Nogmaals het fijne aan Spotify is dat je niet berperkt wordt in wat je meeneemt onderweg.
Maar als het onmogelijk is om zoveel muziek op een grote SD kaart te plaatsen, dan is het toch -net- zo onmogelijk om al die bestanden te streamen?

Stel dat je 2GB per maand streamed, dan zou je 5 jaar lang 'puur willekeurige bestanden streamen' op je 128GB SD kaart kunnen zetten... Nou, om de 5 jaar je SD kaartje wisselen en je hebt precies dezelfde ervaring als streamen.
Met een iPhone?

Ik sluit me helemaal aan bij scartissue.
Heb sinds kort een KPN abbo met daarbij Spotify. En het loopt aanzienlijk uit de klauwen als je een "brede muziek smaak" hebt en daarbij ook nog eens nieuwe muziek "snoept".

Oftewel dit zijn voor groot verbruikers en daarbij aansluitende telefoon-data diensten, geen haalbare middelen die tegen het dataverbruik opwegen. Zeker als je een beetje kwaliteit wilt hebben.
(Instellingen van Spotify).

Het is wel interessant als een soort van online mp3(speler/dienst) die af en toe benaderd wordt. Dan valt het allemaal nog binnen de perken, maar zodra er diensten worden gebruikt als youtube of online TV, dan zijn de rapen gaar!
Niet iedereen heeft zoveel geheugen in zijn telefoon. Al heb ik zelf niets te klagen.
Voor vier tientjes heb je een 128GB micro SD kaart in je telefoon zitten. Genoeg mensen die zo gek zijn om vier tientjes per maand aan de provider af te tikken voor wat data. Eén keer investeren in zo'n stom kaartje en je bespaard er honderden euro's mee :)
Werkt ook top bij een Apple en sommige Android telefoons ;)
Als ik Spotify niet zou syncen, en hij staat op Extreem ingesteld, dan zou ik een paar gig per maand kwijt zijn.
Wat voor toestel heb je dan wel niet, dat Extreem zinvol is? Op een standaard iPhone of Samsung (of standaard wat dan ook voor toestel) zitten geen hoogwaardige audiocomponenten die je het verschil kunnen laten horen.
Of gaat het je er gewoon om dat het kan?
Omdat ik dan direct geen opslagruimte meer heb op de mobiel? ;)
Sinds datavrije muziek er is heb ik de paar offline lijstjes die ik had direct verwijderd en stream gewoon op extreme. Ideaal! Ook niet meer beperkt tot de lijstjes die ik gesynct heb... Alle muziek is gewoon altijd toegankelijk. Zo zou het ook moeten zijn wat mij betreft.
Iedereen mag zich hier kosten loos voor aanmelden, dus ik denk niet dat die vlieger opgaat. Ik hoop dat het niet verboden wordt. Ik zie dit als een service. Zodra er onderscheid gemaakt wordt tussen bedrijven, ben ik het met je eens en zal het verboden moeten worden. Nu dat niet zo is, is het toch alleen maar mooi meegenomen?
Kan ik me ook aanmelden met mijn eigen NAS, waarvan ik mijn eigen muziek naar mijn telefoon wil streamen?
Nee, het moet denk ik wel echt een dienst zijn. Als dat zo was wat jij wil, zou het helemaal geweldig zijn. Had ik dat ook gelijk opgezet, maar denk dat dat niet mag.
Dan wordt er dus toch onderscheid gemaakt en dat mag volgens de Nederlandse implementatie van de netneutraliteit juist niet.
Jij wil het privé waarschijnlijk. Volgens mij gaat het met net neutraliteit over publieke data.
Uiteraard privé (en slechts hypothetisch).
Maar netneutraliteit verbied juist elk onderscheid, dus ook het onderscheid publiek/ priivé.
Maar dus ook audio/video/tekst
Niet iedereen. Audio streams worden hierdoor voor getrokken wat ten koste gaat van de totale capaciteit. Waarom geen video streams? En daarna, waaromgeen ebooka?

Als je hier eenmaal aan begint is er geen einde meer aan. Het is bij de Nederlandse wet niet toegestaan en dat is maar goed ook.

Leuk voor op korte termijn, een hel op de lange.
Hoezo voorgetrokken, leg eens uit? Als ik nu muziek wil luisteren, dan wil ik muziek luisteren. Of ik dat nou lokaal, van mijn databundel of niet van mijn databundel ( want gratis muziek streamen ), dan wil ik nog steeds muziek luisteren. Wat is dan het probleem dat het niet van mijn databundel afgaat?
Stel je voor, je zit met 50 man in de bus. 40 man is muziek aan het streamen omdat het ze niets meer kost. Die overige 10 man betalen voor hun netflix stream, maar krijgen een lagere bitrate dan normaal. De totale capaciteit is immers hetzelfde gebleven.

Je zit niet alleen in een netwerk, dat deel je met vele andere. Het is niet voor niets dat de Nederlandse wetgeving hier verder in gaat.
Waar haal jij vandaan dat ze mensen die gratis muziek luisteren voor trekken op het netwerk? Iedereen krijgt dan toch gewoon een lagere bitrate, dus dan zit ik naar mindere kwaliteit muziek te luisteren.
Je mist het punt.

Dat jij je gratis streams lager krijgt is een ding. Je betaald er verder niets voor, dus mag je ook niet klagen.

Dat de betalende gebruikers daar echter last van krijgen, dat is not done. En dat is wel wat er gebeurt.
Ik betaal net zo goed ~50 euro per maand, als dat de rest van de klanten dat doet. Het gaat alleen niet van mijn bundel, waarom zou ik dan als een mindere klant behandeld moeten worden. De persoon die Netflix streamt gebruikt ook een veel groter deel van het netwerk, dus dan korten ze die maar op de bitrate.
Kijk, en daarom is het maar goed dat dit in de wetgeving is afgevangen. Veel mensen hebben de consequenties niet in de gaten.
Het gaat alleen niet van mijn bundel, waarom zou ik dan als een mindere klant behandeld moeten worden
Hier mis je het kennelijk weer. Netneutraliteit in Nederland zorgt ervoor dat al het verkeer gelijk wordt behandeld. Iedereen is gelijk.

De situatie zoals T-Mobile wilt brengt de ongelijkheid.
De persoon die Netflix streamt gebruikt ook een veel groter deel van het netwerk, dus dan korten ze die maar op de bitrate.
Ja, waardoor die dus ook eerder door z'n datalimiet heen is.
Ik begrijp wat je zegt, maar ik snap niet dat je hier zo wakker van kan liggen eerlijk gezegd. Net alsof het hele netwerk helemaal volstroomt met mensen die hun muziek 24/7 aan laten staan. Daarbij is het alleen voor mensen die toch al groot verbruiker zijn, namelijk de abbo's van 6 en 20GB.
Omdat het nu nog geen probleem zal zijn. Maar dit is pas het begin, na audio zal video komen. En na video weer het volgende tot je op een gegeven moment al het verkeer in aparte hokjes hebt zitten. Door hier helemaal in het begin al een streep door te zetten hoeven we hier niet bang voor te zijn.

De providers brengen het ook heel slim in de markt. In het begin lijkt het alleen voordelig voor de klant. Pas op lange termijn komt men achter de nadelen.
Het is tegen de netneutraliteit dus ik hoop wel dat het snel verboden wordt. Het is valse marketing van T-Mobile.
Ze maken onderscheid in data voor muziek en zoals CivLord hieronder zegt ook nog in wie die muziek levert.
Ik zie dat heel veel mensen al hebben gereageerd, maar het lijkt erop dat je het nog steeds niet snapt of niet wilt snappen.

Als je kosteloos muziek kunt streamen, dan trek je dus de muziekdiensten voor. Youtube, netflix, rtlXL, Ziggo etc. kunnen gaan klagen dat het niet netneutraal is.
Je bundel is op, je kunt geen Horizon Go meer bekijken, maar wel muziek luisteren. Zo zorg je dat de muzikanten wel geld kunnen verdienen, maar dat ziggo geen reclame inkomsten kan genereren, om het simpel weer te geven. In dit geval dus niet netneutraal.
Ik begrijp echt heel goed wat je zegt hoor, maar dat Youtube of Netflix minder verdient interesseert mij als consument helemaal niks eigenlijk. Ik ben echt voor netneutraliteit, maar dan wel de EU versie. Ik zou het oneerlijk vinden Soundcloud niet van bundel gaat, maar Apple Music wel. Dat is oneerlijk. Dat muziek in het algemeen niet van je bundel gaat en dat bedrijven T-Mobile daar niet eens voor hoeven te betalen is toch alleen maar mooi? Ik vind van wel in ieder geval!
Het is zeker mooi, maar ik heb liever een filmpje onderweg bijvoorbeeld. Er wordt nu onderscheid tussen bedrijven, cq data, gemaakt, dus helaas niet netneutraal.
Een service die t-mobile wel geld kost en dus indirect doorrekent aan ALLE klanten. Nee. Ik ben geen voorstander. Ik betaal wel voor de diensten die ik wil gebruiken. En niet voor de diensten voor anderen.
Ga je nu ineens meer betalen voor je abonnement dan? Mocht dat zo zijn, zou ik hem opzeggen! ;)
Nee, maar ook niet minder omdat ik het niet gebruik!

Het geld dat het kost moet ergens vandaan komen, en dat gaat zeker niet ten koste van de salaris van de dames/heren die het bedacht hebben. Dus komt het uit de pot geld van de klanten.
NOU EN! Eerst ging het dus naar de nieuwe dikke BMW van de baas en had niemand daar wat aan. Nu geven ze iets terug van dat geld. Dus +1. En als je het niet gebruikt, zet je er overheen! Toen je het abonnement afsloot, had je dat bedrag ervoor over. En nu blijf je dat dus gewoon lekker betalen. Dan kan je na dat je abonnement afgelopen is naar Tele2 / KPN / Vodafone.
Wat een onzin. Serieus.
Die baas heeft zeker we weer een nieuwe bak, daar bezuinigen ze ook niet op! En het zou kunnen betekenen dat het altijd goedkoper kon.

Als het goedkoper kan, dan wil ik dat toch?
Of laten ze iets terug geven aan alle gebruikers. En niet een deel daarvan. Nu geef je een deel een voordeel en het andere deel niet.

Of betaal jij graag mee aan services voor anderen?

Net zoals een gratis iPad of iets dergelijks. Die krijg je echt niet gratis!
T-mobile laat de bedrijven niet betalen voor de voorrang en zegt iedere speler te willen toevoegen. Als ze dat waarmaken heb ik er niet zoveel problemen mee.
Enigszins gesproken als advocaat van de duivel, maar wat is de meerwaarde van nieuwe diensten als er al zo veel verschillende streaming diensten zijn? Consumenten zouden er m.i. meer aan hebben als artiesten, de muziekindustrie (denk platenmaatschappijen, management enz. enz.) erom heen, de techbedrijven en consumentenorganisaties er nu eindelijk eens uitkomen met zijn allen en een eenduidig (betaal)model met bijbehorende technologie weten te verzinnen waarmee consumenten voor een schappelijk bedrag toegang hebben tot nagenoeg alle muziek en artiesten, muziekindustrie en techbedrijven verzekerd zijn van een eerlijke en reële inkomstenstroom. Maar goed, ik vrees dat dat altijd een utopie zal blijven...
Dat is het ook, het tegen overgestelde zal eerder gebeuren want dit faciliteert een monopolie, en daar wordt de klant nooit beter van. Als ze door hebben dat ze een goudmijntje hebben en er toch voor geen andere diensen gekozen kan worden, verdwijnt de motivatie om te innoveren. En zonder concurrentie kunnen ze ook iedere prijs vraag die ze willen. Hoe dan ook, zorgt dit voor ongezonde situaties.

In de ideale wereld zou het mooi zijn, vergelijkbaar met een Dictatuur, wat best een hele goede vorm van regeren kan zijn, maar het is ontzettend afhankelijk van de gene die dan de 'baas' is en dat is exact de reden waarom het in de praktijk niet werkt.
Datavrije muziek klinkt inderdaad erg leuk, maar is voor de lange termijn een erg slecht idee.

Enkel als je rigide netneutraliteit as doel op zich stelt. Uiteindelijk is netneutraliteit er voor de klant, en dit is voordelig voor de klant.

Het theoretische bezwaar dat bepaalde aanbieders dan wellicht weggedrukt worden is vooralsnog heel theoretisch. Zeker omdat veel groterw bezwaren tegen muziekstreaming meer in de autheursrechten en versnippering van de Europese markt zitten.

Je moet het doel - de klant - niet uit het oog verliezen en op voorhand dingen die goed zijn voor die klant willen verbieden, omdat er mogelijk in de toekomst mischien iets fout gaat. Dan kun je dat dan altijd nog bijsturen.

Als providers bedrijven laten betalen voor "voorrang" op het netwerk,

Alleen is dat ieen andere discusie. Niet meetellen met de bundel en dit pas na betaling doen zijn twee verschillende zaken. Vooralsnog gebeurd dit tweede zoals ik begreep had niet.
Alleen is het gratis als bedrijf zijnde. Alleen een berichtje richting t-mobile is genoeg. Daarom verwacht t-mobile weg te komen met data vrij muziek streamen.
Toch even reageren: T-Mobile is de data vrije muziek gestart als statement tegen het te extreem doorvoeren van de regels rondom netneutraliteit. Zij hebben dit statement ook openbaar op hun website gezet.

Daarnaast kunnen T-Mobile klanten andere diensten dan de grote die je noemt aanmelden, zodat het dataverbruik van deze apps ook onder het datavrije muziek initiatief kan gaan vallen.

Juist T-Mobile brengt dit initiatief open om discussie te krijgen. En deze wordt dan ook openlijk gevoerd en is niet op de grote streamingproviders te sponsoren!
Ik denk dat het ook met marktverhoudingen te maken heeft. KPN en ZiggoVodafone kunnen een hoop aan combinatirmepakketten en kortingen doen.
T-Mobile heeft gegokt dat ze met snelheid en netkwaliteit in goede prijs/kwaliteitverhouding concurrerend zouden zijn.
De praktijk is anders. Veel mensen blijven aan de kwaliteit van een paar jaar geleden denken. En ze hebben veel last van die extra GBs dir KPN uitdeelt bij combipakketten. Blijkt bovendien dat heel heel veel van de mensen doe echt grote bundels hebben bi KPN zitten omdat ze daat ooit datavrij konden spotifyen. Dat is omgezet in bonusgiegjes. De goedkope Hi zijn ook al met gratis giegen overgegaan. Heel veel mensen hebben nu een stevige KPN bundel voor een lage prijs en denken zoiets nooit meer te krijgen. Zeker niet " op een goed net". En ze blijven daardoor ook voor bellen/TV/internet thuis op KPN ook al is die niet het goedkoopst
Tja dan is het voor T-Mobile ineens heel aanlokkelijk om dat grapjr te herhalen. Zeker nu in een netneutraliteitsvacuum. En zelfs al wordt het verboden net als bij KPN toen hebben ze wel een hoop grootgebruikers binnen. De ervaring bij KPN leerde dat het stopzetten on wettelijke reden gewoon gepikt wordt als je wat compensatiegigabytrs geeft.
Dat is ook heel expliciet niet wat datavrije muziek is bij T-Mobile. Bedrijven voorrang bieden (al dan niet tegen betaling) middels gratis data is namelijk al verboden door de EU!
T-Mobile biedt gratis muziek aan, ongeacht via welke dienst/bedrijf. Het is enkel vanuit techniek wel beperkt op een aantal diensten, maar iedere dienst die muziek streamt kan bij T-Mobile vragen om toegevoegd te worden aan de datavrije muziek service. Super handig en juist een enorme stimulans voor de muziek streaming, óók voor eventuele nieuwe spelers.
Datavrije Muziek is helemaal niet geweldig. Waarom mogen Spotify en Soundcloud wel op de lijst maar mijn server waar ik mijn eigen muziek van stream niet?
Als je kan aantonen dat het puur voor muziek is, (wat ze natuurlijk automatisch laten controleren) kan je dit gewoon aanmelden via de website van T-mobile.
Nu maak ik een verbinding over VPN en stream muziek, zal die vlieger dan nog opgaan?

Het klinkt leuk alleen is die voortrekkerij toch niet zo heel erg handig, je wordt toch nog een bepaalde kant op gedwongen.
T-Mobile zegt op de website:

Werkt Datavrije Muziek in combinatie met VPN?

Nee, met een VPN-verbinding werkt Datavrije Muziek niet.
dus helaas
Dat weet ik, daarom stelde ik de vraag. :P

Dus, ze doen aan DPI en doen aan voortrekken. Zo ideaal vindt ik dat niet.
Persoonlijk ben ik van mening dat er maar eens harde klappen op DPI moeten worden gegeven want dit is niet alleen een stukje netneutraliteit want er zit nog iets meer achter.

www.rijksoverheid.nl/docu...ik-deep-packet-inspection

Als het gaat over de regelgeving dan blijkt dat T-mobile zich wel op glad ijs begeeft maar dat ze wellicht niet tegen de regels in gaan. De huidige definities gaan vooral over persoonsgegevens en een wat vaag omschreven zorgplicht.

Bovendien dateren de meeste onderzoeken alweer uit 2011 toen er heel veel om te doen was, tegenwoordig is het stil rondom dit onderwerp, de kans bestaat dat T-mobile het erop aan wil laten komen en mochten ze op de vingers worden getikt dan hebben ze er toch nog een tijdje klanten mee kunnen lokken.
Of T-mobile wil duidelijkheid wat nu precies wel en niet mag. Weet ook geen hond aangezien er nu een onderzoek is gestart.

ach, tot die tijd gewoon lekker genieten van datavrij muziek en we zien het wel.
Hahaha, daar heb je gelijk in. De wijze waarop het gaat is voor T-mobile wel duidelijk alleen niet heel erg open over, dit staat er namelijk in hun Q&A:
Hoe kunnen jullie zien wat muziekstreaming is?

We hebben de adressen van de aangesloten muziekdiensten op een speciale lijst gezet en we brengen de data daarvoor niet in rekening.
Ze stellen zichzelf een vraag waarop DPI het enige juiste antwoord is maar hun antwoord slaat als een tang op het welbekende varken. :+
Helemaal niet. Filtering op ip kan makkelijk zonder dpi
Vrij streamen heeft niets met dpi te maken. Bij dpi zouden ze kijken naar welke muziek jij luistert en doen ze niet. In de billing server staan gewoon uitzonderingen voor bepaalde ip adressen net zoals bij 0800 nummers en onderling gratis bellen.
Ip whitlisting komt niet eens in de buurt van dpi.
In jou redenatie zou t-mobile familie en 0800 nummers ook dpi zijn.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 10 november 2016 12:22]

Ze stellen zichzelf een vraag waarop DPI het enige juiste antwoord is maar hun antwoord slaat als een tang op het welbekende varken
Nee. Je begrijpt het niet. Als je via VPN gaat dan gaat je verkeer niet naar spotify. Staat het VPN adres dus niet op de "vrije lijst" en wordt je voor dat verkeer dus wel aangeslagen.
Doordat ze geen DPI gebruiken kan het niet met VPN of andere proxies werken..
Heb je überhaupt al gekeken wie mee kunnen doen? Ook jij kan daar aan meedoen! :) Dus weet niet wat je te bieden hebt, maar ik zou mij gewoon aanmelden!
Ja tuurlijk, ik heb mij zelfs aangemeld. Maar kreeg als reactie dat ik een open dienst moest aanbieden voor iedereen die zich wil aanmelden.

https://forum.t-mobile.nl...3/index5.html#post1349164
Oke, hoe kan ik muziek luisteren op jou website dan? Kan iedereen zomaar streamen of heb je restricties aan staan? Het moet uiteraard een open dienst zijn.
Je hebt een username en wachtwoord nodig.

Maar waarom moet het een open dienst zijn? En wanneer houd het op een "open dienst" te zijn?

Ik kan 100 euro per dag vragen, ben ik dan een open dienst? Ik kan ook een invite systeem implementeren, ben ik dan een open dienst?

Het probleem is dat mensen die verbinden met een "bekende" dienst nu worden voorgetrokken. Mijn dienst is niets anders als Spotify, Hij sluit alleen beter aan op mijn muziek smaak, en toevallig ben ik de enige gebruiker die uitgenodigd is voor deze dienst.
Maar kan ik die toegang zo kopen of werkt het met een invite systeem? En waar kan ik dit site vinden, wat is de link?
Helaas is die actie met datavrij streamen niet volgens de regels, en was het meer aan stunt om publiciteit te krijgen, zie ook de reacties bij het nieuws artikel waarin dit wordt toegelicht:

CivLord in 'nieuws: T-Mobile brengt muziekstreaming niet meer in rekening ond...

Bas1234567 in 'nieuws: T-Mobile brengt muziekstreaming niet meer in rekening ...

[Reactie gewijzigd door redstorm op 10 november 2016 09:32]

Ik vroeg me al af of dit wel kon m.b.t. netneutraliteit. Maar intussen zie ik wel nog steeds reclames op tv hierover. Betekent dat dat ze zich van den domme houden of houdt dit alles binnenkort op? Want reclame maken voor iets waarvan ze weten dat zal worden afgeschaft, lijkt me toch valse reclame.
Helaas is die actie met datavrij streamen niet volgens de regels, en was het meer aan stunt om publiciteit te krijgen
Ik vind die regels juist een stunt. Hopelijk wordt dat weer teruggedraaid, er zijn genoeg regels om concurrentie problemen op te lossen daar zijn geen internet technisch beperkende regels voor nodig.
Deze regels zorgen juist dat er geen beperkingen zijn en er niet gediscrimineerd mag worden...
En toch werkt die stunt nog steeds. In Europa mag het, maar natuurlijk in NL niet.
Ik heb ook overal wel 4G, ,maar zeker is niet overal het 4G netwerk even goed. Ik heb hier in Deventer op verschillende plekken (thuis en bij mijn werk) erg weinig bereik. Er valt dan nog wel te internetten want het is nou eenmaal 4G, maar ik kom niet boven de 70mbps uit.
Laatst was ik een dagje in Groningen, daar ook nogmaals getest en ik schrok er van hoe snel het ineens was, daar haalde ik meteen een downloadsnelheid net onder de 200mbps. Toch wel een aardig verschil.
Met Vodafone had ik in Deventer wel beter signaal.
Ik zit zelf ook bij t-mobile en ben zeer tevreden, maar om nu te zeggen het 'werkt echt overal uitstekend'.

Kan zo een paar plekken geven waar het uitermate slecht werkt en dan niet in een natuurgebied maar gewoon in een woonplaats.
Ik heb een aantal jaren T-Mobile gehad, de voornaamste redden voor mij om over te stappen was omdat ik in mijn tuin volledig bereik had, terwijl ik binnenshuis nagenoeg geen bereik had (tot wegvallende gesprekken aan toe).
Toen ik merkte dat dat bij KPN niet het geval was (doordat iemand met KPN bij mij binnen probleemloos kon bellen) ben ik ook vrij snel overgestapt.

T-Mobile werkte bij mij dus niet overal uitstekend, sterker nog, de plaats waar ik de meeste tijd per 24 uur doorbracht had juist de meeste problemen.
Dat komt omdat T-Mobile toen der tijd waarschijnlijk uitsluitend op de hoge frequenties aanwezig was. T-Mobile zit pas sinds een korte tijd op de lage frequenties dus waarschijnlijk zal je dat probleem nu niet meer hebben. KPN en Vodafone zitten al sinds jaar en dag op de lage frequenties.

Lage frequenties dringen beter door in bebouwing :)
Valt weinig van te merken hier in Zoetermeer bij de Dutch Innovation Factory. Er is gewoon geen T-Mobile bereik in het gehele gebouw, maakt niet uit waar je staat. KPN en Vodafone hebben gewoon bereik in dit gebouw.
T-Mobile zit op de 900Mhz band terwijl KPN en Vodafone in het 800Mhz spectrum zitten. Die laatste twee komen dus in theorie beter gebouwen binnen. Daarnaast kan de plaatsing van de masten ook doorslaggevend zijn. Je kan wel naast een mast werken, maar als die mast van je af gericht staat heb je er nog bijzonder weinig aan.
Nou de 900 van T-Mobile moet ook prima door de muur kunnen hoor. :P Daar zal je niet heel veel verschil mee merken tov KPN/Vodafone frequenties op 800. Het probleem komt in NL pas kijken bij de 1800MHz frequenties en hoger.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 10 november 2016 10:13]

Zelfs het beste netwerk heeft op sommige plekken slecht bereik..

Overigens zit ik zelf bij KPN.
KPN heeft gewoon een jammer verstopt in het gebouw :P
Een aanvulling daarop: Vodafone gebruikt voor 3G wel hoge frequenties. En 3G wordt momenteel nog gebruikt om te bellen. Voor 4G wordt er bij alle providers wel lage freqenties gebruikt.

KPN heeft 3G op 900Mhz en 2100Mhz, vodafone 3G alleen op 2100Mhz. Waar ik met KPN nog steeds een prima werkbaar 3G signaal had, was er bij Vodafone alleen maar GPRS te ontvangen. Dit was in de polder.

T-Mobile heeft ook 3G op de lagere frequenties. Dus die hebben, (als alle providers in dezelfde mast hangen) ook een betere 3G dekking dan vodafone.
Dat verklaart wel wat in mijn geval. Met KPN/Telfort dramatisch bereik gehad in mijn iets te goed geisoleerde nieuwbouwwoning. SInds een paar maanden dus maar naar Tmobile en geen last meer.

Was een aantal jaren geleden (andere woning) juist hard weggerend bij Tmobile vanwege die dekking op bepaalde plaatsen :)
Tsja, en zo zie je dat het per geval kan verschillen. Ik ben in mei overgestapt naar T-Mobile en was extreem tevreden, ik had zelfs ontvangst in grote delen van het Rotterdamse metronetwerk, behalve thuis. De zendmast staat verkeerd t.o.v. mijn woning en bereik bleef beperkt tot de eerste meter van mijn voorgevel. Daarna gewoon compleet geen netwerk. T-Mobile zag dat ook en ontbond zonder problemen mijn contract. Ik kan dus niets dan lof uiten over deze provider. Jammer dat hun zendmast voor mij net verkeerd staat.

Nu weer terug bij Vodafone en we hebben weer -redelijk- bereik binnenshuis :P
Volgens mij is 100% dekking toch een utopie, het is van erg veel factoren afhankelijk. Afstand tot de mast, objecten die tussen jou en de mast staan, sta je voor het raam of moet het signaal door een dikke muur, sta je op zolder of in de kelder etc. Ik heb thuis problemen met Vodafone om maar een voorbeeld te noemen.
Het zal er vast ooit komen ik zou het dus geen Utopie noemen, het zal zeker mogelijk zijn. Dat we er nog lang niet zijn mag inderdaad duidelijk zijn.
Er zijn uiteraad vast wel plekken waar het netwerk slecht is of helemaal er niet is. Maar vaak ligt het probleem niet bij de provider. Maar eerder bij de gemeente die vaak geen extra masten willen plaatsen ect.
Heb nu net en week T-Mobile, overgestapt vanaf Vodafone. Ik merk dat het 4G netwerk van T-Mobile op veel plaatsen binnen slechter is dan dat van Vodafone. Zo heb ik op kantoor op het toilet totaal geen bereik, waar ik met Vodafone gewoon 4G had :+

Wanneer ik echter gewoon 4G heb, dan is het 4G netwerk van T-Mobile vrijwel altijd sneller dan dat van Vodafone, ondanks de hogere maximaal haalbare snelheid van Vodafone.

Kan nog niet zeggen dat ik nu meer tevreden ben over T-Mobile, de snelheid is namelijk in gebruik niet echt merkbaar, enkel bij het updaten van apps.

Ik moet zeggen dat de data vrije muziek functie erg fijn is. Nu luister ik overal onbezorgd Spotify.
offtopic:
Bij Vodafone had ik echter een 11GB bundel, dus hoefde ik me daar ook niet echt zorgen over te maken, nu heb ik een 6GB bundel.

[Reactie gewijzigd door miicker op 10 november 2016 10:04]

Vodafone heeft niet een sneller netwerk dan T-mobile. Ja op een handjevol locaties misschien, maar dan houdt t al snel op denk ik. Oo
Anoniem: 444220
@miicker10 november 2016 10:03
De snelheidscap bij T-mobile is eraf, dus de snelheden zouden even hoog moeten zijn.
Mwah. T-Mobile heeft buiten de randstad nog steeds op heel erg veel plekken gaten, en dat is best vervelend. KPN biedt vooralsnog een beter dekkend netwerk imho. Dat is niet altijd op maximale snelheid (in de steden trek ik rustig gemiddeld 180MBit/sec naar beneden via KPN), maar ik heb liever ~30MBit op 4G in (een dorp in) the middle of nowhere dan dat ik helemaal geen bereik heb of in het beste geval een sprankje 2/3G dat nog trager is dan een slak die stoned is. Ofzo.
Daarnaast is netwerk niet het enige. De service van KPN overtreft alles, en vind het ook zwaar relaxed dat ze 24/7 open zijn. Laatst informatie opgevraagd over de nieuwe EU-bundels, en dat gewoon om 4 uur 's nachts... Dat is wel erg prettig, zeker gezien ik voornamelijk 's nachts werk.
... En dan nog compleet, verdubbeling van je databundel, dubbele belminuten, gratis zenders zoals HBO, Spotify inbegrepen bij je abonnement, etc.

Alles bij elkaar opgeteld kom je dan bij KPN een stuk goedkoper uit, en dat met als extra voordelen ook nog eens een beter netwerk en een ongeëvenaarde klantenservice.
Het is dus maar hoe je het bekijkt en waar je zoal komt. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 10 november 2016 09:20]

Ik heb die gaten nog niet ervaart gelukkig:) tevens is het T-Mobile netwerk het beste van Nederland gekozen dit jaar. Tot nu toe vind ik ze ook het beste qwa netwerk. KPN heeft inderdaad 24/7 service maar dat vind ik dan minder belangrijk. Want hoe vaak zou je de klantenservice van je provider nodig hebben? Maar voor KPN is het leuk om daar mee reclame te maken. En KPN compleet is lang niet voordelig. Als ik met ziggo vergelijk zijn ze veel duurder en het internet is op mijn woonadres veel trager omdat hier geen glasvezel ligt.
Het beste van Nederland volgens één test en met de nodige kanttekeningen. In meerdere andere tests was KPN weer de grote winnaar.
Nee, T-mobile heeft imho echt niet het beste netwerk van Nederland, wel is het netwerk *enorm* verbeterd de afgelopen paar jaar - waarvoor pluspunten. Waarschijnlijk, gemiddeld gezien over de locaties, hebben ze wel het snelste netwerk van NL als je goed bereik hebt.

Maakt me niet uit hoevaak ik ze nodig heb, als er iets is of ik wil iets weten: dan moeten ze bereikbaar zijn, punt. :P Gebruik m'n abonnementen (ook vast) zeer intensief, en heb het ook nodig. Dan wil je gewoon dat er altijd iemand is als er iets is, al is het maar omdat je iets niet kan vinden op hun site o.i.d..

Nou, als ik met Ziggo vergelijk is KPN met Compleet toch echt vele vele malen goedkoper :P Ik betaal €75 per maand voor TV en internet, inclusief HBO (+ HBO Go) en Spotify. Ik krijg 500/500MBit glasvezel. Daarnaast krijg ik €5 korting op m'n mobiele abonnementen én 10GB extra dataverkeer per maand.
Als ik 300/30 kabel wil bij Ziggo betaal ik €77,95 per maand, zit er geen HBO en Spotify bij (moet ik dan los kopen, dus €87,90 per maand totaal aan kosten als we vergelijken), krijg ik geen korting op m'n abonnementen (onder de streep intussen minstens €92,90 dus), et cetera.
Ik zou bij Ziggo dus in het gunstigste geval €17,90 duurder uit zijn (Zonder Spotify €7,95), voor een veel tragere verbinding, geen 24/7 KS, en ga zo maar door. En dan heb ik het nog niet eens over de verdubbeling van data enzo. Onder de streep ben ik denk ik meer dan €30 goedkoper uit per maand. Misschien dat ze dit soort dingen in de toekomst met Vodafone gaan doen, maar nu is dat niet zo. Zou ik trouwens 100/100 nemen dan ben ik 67,50 kwijt incl Spotify en HBO en verdubbeling data mobiel en €5 korting mobiel - tegenover €59,95 per maand bij Ziggo voor 150/15, 69,95 totale kosten ivm Spotify, en wederom al die andere extra's niet zoals die €5 korting op mobiel. (74,95 totale kosten bij één abonnement (maar ik heb er meer dan 1... Dus die kosten lopen snel op!)) En dat bij gelijke snelheid, want de upload is voor mij belangrijk en die ligt bij KPN vele malen hoger.

Als je ADSL krijgt valt er misschien nog iets voor te zeggen, maar dan kost KPN €60 incl 60/10 (om maar een pakket te pakken) incl. Spotify, HBO en korting mobiel etc.etc., tegenover €59,95 Ziggo voor 150/15 zonder dat alles. (Met Spotify en één abonnement korting berkend kost het me door het wegvallen van kortingen dan onder de streep eigenlijk alsnog €74,95 bij Ziggo. En dan heb ik HBO en dataverdubbelaar nog niet meegerekend. :P Zonder Spotify is 't €5 p/m meer, dat valt nog te rechtvaardigen vanwege de hogere snelheid bij Ziggo. (In mijn geval niet i.v.m. meer dan één mobiel abo))

Ik krijg het niet voor elkaar om een berekening te krijgen waar onder de streep naar voren komt dat ik zou kunnen besparen door van KPN met compleet over te stappen naar Ziggo. Denk dat dat voor veel mensen zo is, zéker die op glasvezel - maar 100% dat je sowieso altijd goedkoper uit bent bij KPN als je anders los een Spotify abo zou moeten kopen.

Afijn :)
Situaties kunnen verschillen, maar KPN Compleet is vaak echt wel goedkoper. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 10 november 2016 10:00]

Hmm, ik ervaar het andersom. Ik ben overgestapt van T-Mobile naar KPN (KPN was voor mij véél voordeliger). Ik ervaar juist dat de dekking van KPN veel beter is. Met T-Mobile had ik wel eens plekken erg slecht bereik, terwijl ik met KPN wel overal bereik heb.
Het is maar net waar je woont, hier in het boerengat heb je met kpn 0 bereik, maar t-mobile heb je een zendmast in de buurt en dat gaat prima.

Zelfs een keertje media artikel over geweest, buurtgenoten klaagde over kpn, kpn gaf als antwoord dat er in de "toekomst" een mast gepland staat. Nooit gebeurd natuurlijk, snap niet dat ze gewoon eerlijk zijn en tip geven om op T-Mobile over te stappen.
Je snapt niet dat ze tippen om naar een concurrent te gaan? Yeah right. :|

In een boerengat hier in de buurt had ik geen bereik met T-Mobile, wel met KPN. Het is maar net waar je zit.
De laatste tijd zie ik steeds vaker dat ik via Egde aan het communiceren ben (een soort GPRS+ of 2G).
Dat zal wel komen doordat ik nog geen 4G abonnement heb en dat ze oude abonnementen op die manier onaantrekkelijker proberen te maken.
Ik heb op dit moment een goedkoop Sim-only abonnement met onbeperkt datagebruik bij Ben (op T-Mobile netwerk) en heb nog geen problemen met het gemis aan 4G. Een 4G abonnement met dezelfde kosten heeft een datalimiet van 1GB (of 1,5GB), waar ik regelmatig te kort aan zou komen.
Na tot 3x toe T-Mobile te hebben moeten verlaten vanwege verschrikkelijk slechte technische en support prestaties ben ik er helemaal klaar mee. Ondertussen al weer een ruime tijd bij KPN en echt 0 problemen en prima support. Één van de weinige dingen waar ik met m'n kop niet bij kan is dat T-Mobile blijkbaar nieuwe klant aantrekt na de oneindige lading klachten en slechte nieuwsberichtgeving hier. Helaas laat de gemiddelde Nederlandse consument nog steeds leiden door prijs.
Ik zit een paar keer per jaar in een huisje in het bos, en de enige mensen die daar bereik hebben zijn die met KPN. Is natuurlijk maar een mini-steekproef. Ik geloof heus dat T-Mobile vooruit is gegaan sinds ik ervan af ben gestapt (nu al een paar jaar Vodafone), maar net zo goed als KPN? Ik ben nog wat sceptisch...
Nou dan zal ik wel de enige zijn, maar op vakantie in NL en op me werk is de ontvangst van hun netwerk echt slecht. Steeds in beeld geen service of 1 stipje maar geen whats app kunnen sturen. Dus nee, ik ga toch echt weg in feb als mijn abbonement afloopt. Wat heb ik aan gratis muziek als ik niet kan bellen of erger gebeld kan worden.
Waar woon en werk je dan als ik het weten mag? Het verbaasd mij dat er zo een verschil zit in de ervaringen van mensen.
In Kaatsheuvel is het net andersom.
Slechte verbinding en dof geluid met bellen (geluid valt ook af en toe compleet weg).
Heel mijn familie zit op RobinMobile, en nu geen problemen plus alles onbeperkt :D
Ik ben recent overgestapt van T-Mobile naar KPN, omdat ik na een verhuizing zowel binnen als buiten (tuin) geen ontvangst had met T-Mobile. Nu heb ik welliswaar thuis weer bereik, maar 'het aantal spikkeltjes' bij T-Mobile was gemiddeld genomen beter en de behaalde snelheden idem.

Het lijkt er inderdaad op dat T-Mobile beter bereik biedt dan KPN, afgezien van mijn woning dan :(
Persoonlijk ga ik nooit meer terug naar T-Mobile vanwege de beroerde klachtenafhandeling destijds. Ik weet niet hoe dat nu is, maar destijds was het niet mogelijk om iemand aan de lijn te krijgen die iets kon betekenen of een reactie te krijgen op een mail. En dat terwijl ik zowel thuis als op m'n werk volledig onbereikbaar was.
Ik sta er niet versteld van te kijken een toename klanten. T-MOBILE is best duur maar de kwaliteit van het bereik is best goed. Na jaren T-Mobile mobiel ben ik zelf overgestapt naar TELE2 die in vergelijking met T-Mobile meer krijgt: (ik had paar maanden Ben.nl maar die is wel duurder €26: 3GB internet 4G + Onbeperkt bellen en sms als ik had verlengt bij Ben.nl)

● T-Mobile kreeg ik voor €30 per maand 24 maanden 6GB internet (250MB EU) 4G + Onbeperkt bellen NL & 120 belminuten EU

● TELE2: krijg ik voor €26 per maand maandelijks opzegbaar 8GB internet 4G + Onbeperkt bellen en sms

Ik vind TELE2 beter dan T-Mobile en bovendien krijg je bij TELE2 nogeens 2GB meer voor €4 minder en de hele EU heb ik persoonlijk niet nodig. Ik wil soms ook onderweg Netflix kijken.

Ik zou persoonlijk adviseren rond te kijken en providers te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 10 november 2016 12:09]

Vond T-Mobile altijd erg duur. Moest destijds € 269 bij leggen voor de Galaxy Note 4, terwijl ik dit toestel bij Vodafone zonder bijbetaling kreeg. Mijn maandelijkse lasten waren net zo hoog en kreeg er meer data bij. Bovendien ben ik nooit te spreken geweest over de kwaliteit van het T-Mobile netwerk.
Ik heb met tele2 zo vaak problemen gezien, dat ik de eerste 25 jaar daar zelf niet mee in zee ga.

Laatste probleem was, dat ze bellen naar 085 anders behandelen dan een gewoon netnummer.
Ze weten dat het fout is. Storten je geld terug en doen het de volgende maand weer fout.
Dan krijg je het geld niet meer terug.
Zeer tevreden met T-Mobile. Woon in Breda en ga regelmatig even naar Antwerpen. Prima dat ik dan gewoon uit mijn bundel data kan gebruiken. Klantenservice van TM is ook prima, laatst nog een mooie deal gekregen voor een nieuwe iPhone 6s. En persoonlijk ervaar ik geen gaten in het netwerk. Sterker nog. Ik gebruik niet eens meer Wi-Fi en zit alleen maar op 4G.

Maar zoals meerdere al melden in de reacties. Dit is voor een ieder zeer persoonlijk.
Ik werk in België, dus dat maakt het voor mij extra interessant om alles uit dezelfde bundel te kunnen doen. Vroeger had ik altijd veel extra kosten buiten de bundel en nu dus niet meer. Dat scheelt behoorlijk wat. Voor de rest ook weinig te klagen qua bereik en dergelijke.
Volgens mij wordt gemeten op verkeerde waardes. Dat de omzet per klant lager is geworden over de tijd komt door loskoppeling van de toestellen en meer SIM only gebruik.

Lagere winst komt gewoon door investeringen in het netwerk waardoor ze nu meer klanten binnen hengelen.
Het is natuurlijk ook een structureel probleem. De laatste jaren worden niet alleen de prijzen lager voor de consumenten markt, maar ook de zakelijke markt. Zowel telefonie als data en veel meer diensten zoals SMS gaan nu over data met bv. Whatsapp, Skype for Business of iMessage. Diezelfde diensten worden ook vaker gebruikt voor bv. makkelijke kleine vraagjes, waar voor heen een telefoontje aan werd besteed.

Dingen als VOIP, Skype (for Business) en Facetime op locatie zorgt ervoor dat er nog minder traditioneel gebeld wordt. Helemaal omdat overal wifi is tegenwoordig, op het werk, bij de klant, in het OV, op het station, etc.

De telefonie markt is een krimpende markt. En hoewel de bevolking stijgt en dus voor een grotere klanten pool zorgt, compenseert die verre van voldoende de krimpende markt, omzet en marge.
Snap eigenlijk niet waarom mensen nog pre-paid gebruiken. Voor enkele euro's per maand zijn er al SIM-only abonnementen te krijgen die je maandelijks kunt bijstellen en opzeggen. Ik werd horendol van dat constant opwaarderen.
Snap eigenlijk niet waarom mensen nog pre-paid gebruiken. Voor enkele euro's per maand zijn er al SIM-only abonnementen te krijgen die je maandelijks kunt bijstellen en opzeggen. Ik werd horendol van dat constant opwaarderen.
Ik snap het wel. Ik ben een pre-paid gebruiker.
Ik bel bijna nooit, schaf data aan als ik het nodig heb, is niet iedere maand.
Dan is er geen goedkopere optie van Pre-Paid.
Ik denk dat pre-paid voor veel mensen goedkoper zou zijn.

Het opwaarderen vind ik ook een voordeel als mijn pre-paid misbruikt wordt omdat er dure SMS gestuurd worden of terug gebeld wordt naar een duur betaal nummer.
Kan het me nooit meer kosten dan mijn beltegoed, bij een abonnement kan dit heel erg duur worden.
Heel vaak bewijzen gezien bij consumenten programma's van hoge rekeningen bij abonnementen en discussies met de provider. Die ik niet zal hebben.

Opwaarderen valt best mee kan zelf via een app, als je dat wil, bij mijn provider.
jaren geleden ook klant bij ze geweest.. toen was het helaas wel minder goed dan nu..toen een uitstapje naar VF gehad ivm grotere data bundel voor minder geld :)

en sinds dit jaar terug bij Tmobile.. grotere bundel, lagere kosten, en het werkt voor mij net zo goed :-)
Persoonlijk ook zeer tevreden met T-mobile. Binnenshuis huis uitmuntend bereik bij mij.
Logisch dat omzet daalt, je hebt voortaan bijna over wel wifi, dus dat scheelt internet kosten :)
en vanwege sim-only, steeds meer mensen worden verstandiger.
Ik ben al 4 jaar sim-only lid, dat scheelt enorm in de maandkosten, naar schatting €960 euro bespaard in 4 jaar tijd.

[Reactie gewijzigd door Kol Nedra op 10 november 2016 10:45]

Anoniem: 112442
10 november 2016 09:16
Het aantal prepaidklanten blijft echter dalen; ten opzichte van het vorige kwartaal zijn dat er 22.000 minder.
Lijkt me ook logisch, Prepaid bij een Mobile virtual network operator is meestal goedkoper.
Zelf onlangs een los mobiel met prepaid erbij gekocht. Diverse bedrijven eisen/ zeuren om een mobiel nummer. Echter als je dan bij die bedrijven aangeeft dat je bereikbaar bent na 16 uur dan hebben ze die tijd altijd net even niet gelezen.

Dus voortaan alle bedrijven (op enkele uitzonderingen na) krijgen dat ene nummer en die ligt thuis.

Ik voorzie dat dit meer personen gaan doen. En dan krijg je dus of een stijging van pre paid of als de mensen een abonnement kunnen nemen dat gekoppeld is aan de andere abonnementen een stijging in abonnementen. Je vebruikt namelijk niks (of je moet hem echt als toestel gaan gebruiken).

(Vast nummer kan natuurlijk ook maar steeds meer bedrijven willen mobiel en of handelen via App.

Heerlijk.

[Reactie gewijzigd door Cave_Boy op 10 november 2016 13:02]

Hou er wel rekening mee dat je hem toch wel daadwerkelijk zelf ook in gebruik moet nemen. Ofja, eens in de x aantal maanden. Anders wordt het nummer door de provider na een bepaalde periode automatisch geblokkeerd.

Zover ik weet doet iedere provider dat in NL.
1x per half jaar is dat. Dat is niet echt een probleem omdat een bedrijf er ook naartoe belt en dan is hij in gebruik.
In gebruik is ook zelf gebruiken en af en toe in een andere cel gebruiken, dus niet altijd op de schoorsteen laten liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee