Vodafone-klanten met EU-abonnement krijgen te maken met fup voor roaming

Vodafone legt consumenten met 'roamingabonnement' Red Plus een fair use policy op voor roaming. Zij moeten minstens de helft van de tijd in Nederland zijn en de helft van de data in Nederland gebruiken. Dit geldt niet voor bestaande abonnees van de zakelijke variant van het abonnement.

Door de fair use policy gaat Vodafone erop letten of klanten gedurende vier maanden meer in het buitenland zijn dan in Nederland en of ze in het buitenland meer data gebruiken dan in Nederland. In dat geval kan het zijn dat ze moeten bijbetalen voor roaming.

Dat is curieus, want het abonnement Red Plus bestaat sinds 2013 specifiek voor mensen die veel in het buitenland verblijven. Het aanbod van zonder meerkosten bellen, sms'en en internetten in het buitenland was toen bijzonder. Inmiddels is dat een verplicht onderdeel van elke abonnement bij elke provider.

Sommige abonnees met een Red Super-abonnement beklagen zich over de situatie. Onder meer op GoT en op het forum van Vodafone vinden abonnees het instellen van de fup niet in lijn met het abonnement, omdat ze het juist afsloten om altijd te kunnen bellen en mobiel te kunnen internetten in het buitenland.

Vodafone benadrukt via een woordvoerder dat klanten niet zomaar te maken krijgen met de fup. "Als je als vrachtwagenchauffeur op maandag vertrekt en op vrijdag weer terugkomt, tellen wij dat als drie dagen in het buitenland. Dan zit je een minderheid van de dagen van een week in het buitenland en heb je er dus niet mee te maken. Bovendien kunnen gebruikers volgens de regels voordat ze bij moeten betalen in twee weken laten zien dat ze meer in Nederland dan in het buitenland zijn." Die Europese regel is ervoor bedoeld om te voorkomen dat mensen in een ander land dan waar ze wonen of werken een abonnement afsluiten en vervolgens de hele tijd roamen.

De fup geldt alleen voor consumenten met een Red Super-abonnement. Zakelijke klanten die het abonnement voor 1 juni hebben afgesloten, krijgen niet met de fup te maken. "Onze zakelijke afdeling heeft besloten coulance toe te passen, de consumentenafdeling niet." Bij abonnementen van na 1 juni geldt die fup wel voor iedere zakelijke abonnee.

Donderdag gingen de Europese roamingregels in. Daardoor kan iedereen voortaan de bundels die in eigen land gelden, in elk EU-land gebruiken. De fup is onderdeel van die regels en geldt dus ook vanaf donderdag.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-06-2017 • 18:05

187

Reacties (187)

187
175
114
22
0
45
Wijzig sortering
'Het uitgangspunt van de roaming regulering is om periodiek reizen te ondersteunen maar niet om permanent roaming mogelijk te maken'

Alle grote providers in NL hebben de FUP ingesteld. Tmobile heeft het dan over de verhouding buitenland gebruik, die mag niet meer zijn dan NL gebruik. KPN en Vodafone hebben het over 4 maanden gebruik.

Kpn
https://forum.kpn.com/mob...igingen-eu-gebruik-432542
Tmobile
https://www.t-mobile.nl/eu-regulering-nw
Oftewel met mijn T-Mobile unlimited even 30-50 gig of meer hier erdoor jassen zodat ik in het buitenland veel ruimte heb 8)7
Dat is in elk geval niet hoe ik het zou meten. Ik zou het meten in termen van tijd: hoeveel % van de tijd is het toestel aangesloten op een buitenlands netwerk, en hoeveel % op het Nederlandse netwerk?
Ik vermoed dat dat ook exact is wat de providers doen gegeven de woordkeuze in het artikel zelf.
Ze willen "permanent roaming" voorkomen, maar wat nou als je heel (heel) veel door Europa reist, ben je dan nu dus verplicht om in elk land waar je gaat een abbonnement af te sluiten?
Nee hoor. De EU regels zeggen dat het voor kan komen dat je bijv 4 maandenlang in het buitenland kunt verblijven. Neem bijv. gepensioneerden of Erasmus studenten of mensen die tijdelijk stage (6 maanden) lopen in het buitenland. Als je sterke banden hebt met NL dan valt dit allrmaal binnen de fair use regels van de EU.
De FUP van Hollandsnieuwe zegt:
Er is sprake van onredelijk verbruik als je gedurende een periode van vier maanden méér tijd in het buitenland doorbrengt dan in Nederland en méér verbruik vertoont in het buitenland dan in Nederland.
Betekent dat dat deze FUP niet aan de regels voldoet?
De EU regels zeggen dat het in eerste instantie misbruik is als je gedurende 4 maanden meer dan de helft in het buitenland bent én meer dan de helft van je data daar verbruikt.
In dat geval, mag de provider je vragen om te bewijzen dat het geen misbruik is. Dat gebeurt door een uitreksel BRP te overhandigen of door andere documenten te laten zien die stable links met X land bewijzen.
Een goed voorbeeld is die van een NL journalist die voor de NOS heel het jaar in Spanje en Portugal zit, en die met vakantie terugkomt naar Nederland om zijn familie te zien. Voor hem gelden de "misbruik regels" niet. Hij mag in NL, in ES en in PT een abonnement afsluiten en daarmee roamen.
Als je 6 maanden in Duitsland stage loopt en daarna 2 maanden naar Griekenland op zomervakantie gaat, is dat ook geen misbruik. Je hebt namelijk een stable link in Duitsland (stageplek) en in NL (je zit op een NL school) en daarna ga je als toerist 2 maanden op vakantie.

De FUPs van Hollandsnieuwe en Vodafone zijn compleet volgens de regels, maar ze "vergeten" erbij te zeggen dat het niet zwart op wit is. Je kunt dus legitieme redenen hebben om meer verbruik in het buitenland te hebben (expats? vrachtwagenchauffeurs? piloten/stewards? studenten? ZZPers?) en als je dat kunt bewijzen, dan is er dus geen misbruik en mogen ze je niks extras berekenen.

Trouwens.... Ik denk dat de providers niks zeggen over deze uitzonderingen, omdat ze niemand op het idee willen brengen. Ik kan als ZZPer een bullshit-brief maken waarin ik zeg dat ik voor mijn werk 6 maanden in het buitenland moet zijn. Ik kan dus een simkaart aan een familielid in het buitenland geven en daar volop het abonnement misbruiken en ik kan dan zeggen "tsja, het is voor mijn werk" en dan zouden ze mij niets kunnen maken. Dus ik denk dat ze niks zeggen over de uitzonderingen zodat de mensen zo min mogelijk weten over wat wel en niet mag.

[Reactie gewijzigd door Rex op 23 juli 2024 14:35]

Duidelijk verhaal, bedankt!
KPN Hanteert geen FUP, je moet echter wel een duurzame band met Nederland hebben

Ik citeer:
De tarieven van onze abonnementen gelden alleen voor jou als je in Nederland woont. Of als je een duurzame band hebt met Nederland. Die band heb je als je vaak en veel aanwezig bent in Nederland, bijvoorbeeld omdat:
  • je een vaste en fulltime baan in Nederland hebt, ook als je grensarbeider bent.
  • je een zelfstandige ondernemer bent met een opdracht voor langere tijd. Hierdoor lijkt jouw aanwezigheid in Nederland op die van iemand met een vaste en fulltime baan.
  • je voor langere tijd een opleiding volgt in Nederland.
  • er andere situaties voor jou gelden waardoor jouw aanwezigheid in Nederland lijkt op de situaties hierboven. Denk bijvoorbeeld aan gedetacheerden en gepensioneerden die een bepaalde periode in het jaar niet in Nederland wonen.
Kort samengevat, als je kan bewijzen dat in Nederland woont/werkt is er niks aan de hand :)

Bron:
https://www.kpn.com/mobiel-abonnement/band-met-nederland.htm
Aan die laatste groep zit ik een beetje te denken..
Wat als je in de zomer paar maanden op een camping staat in het buitenland. Rest van het jaar zit je meestal in Nederland, maar in die maanden dat je in het buitenland zit kom je bij Vodafone duidelijk in de problemen.
Bah. Ze zeggen "Geen Fair Use Policy, wel een band met Nederland".
Das echt bullshit!!!!! Het moeten hebben van een band met Nederland == de Fair Use Policy!

De regels die ze hanteren, zijn precies dezelfde Fair Use regels die andere providers ook hanteren. Ze zeggen letterlijk op de KPN site dat als je gedurende 4 maanden meer dan de helft in het buitenland zit en verbruikt, dat ze dan jouw banden met NL controleren.

Bah! Wat een stinkmanier van KPN om mensen in de maling te nemen. Ze zeggen dat ze geen FUP hebben, maar hanteren precies dezelfde FUP als elke andere provider.

[Reactie gewijzigd door Rex op 23 juli 2024 14:35]

BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit @funk001416 juni 2017 07:13
Voor de T-Mobile Go abonnementen veranderd er niks en was dit al vanaf dag 1 duidelijk aangegeven.
Nee, hiervoor is een aparte regel in de EU regulering opgenomen (fair use policy). Je mag, afhankelijk van je bundel, een aantal GB in de EU gebruiken.

iPlan’08: Je mag maandelijks 10 GB internetten in de EU.
Stel Samen & Stel Bij met Oneindig Online: je mag maandelijks 20 GB internetten in zone EU.
Go Unlimited EU / Go Unlimited EU + USA (verkocht tot 1 mei 2017): de voorwaarden blijven hetzelfde. Je kunt 60 dagen per jaar onbeperkt internetten in de EU (of USA), daarna 10 GB per maand.
Go Unlimited & 10 GB EU / Go Unlimited & 10 GB EU + USA (verkocht vanaf 1 mei 2017): de voorwaarden blijven hetzelfde. Je kunt 10 GB per maand internetten in de EU.
Zijn je GB's in de EU op, dan kun je een GB-aanvuller kopen.
Klopt, maar dit was nu juist een abonnement voor wie veel in het buitenland is.

Voor het genoemde voorbeeld van de vrachtwagenchauffeur, die zal vaak zondagmiddag of avond vertrekken, aan de grens met Duitsland zijn pauze nemen (minimaal 8 uur) en 's maandags om 0:01 de grens over rijden. Veel vrachtwagenchauffeurs komen ook pas 's zaterdags terug. Kortom in die week zijn ze soms drie en soms twee dagen in Nederland tenzij ook dan die maandag nog meetelt als in Nederland, dan is het 3 of 4. Met 3 dagen in Nederland zit je dus 4 dagen in het buitenland.

Daarnaast kan ik me goed voorstellen dat de meeste data onderweg, dus in het buitenland verbruikt wordt. Communicatie met de planner thuis, wachten op de laadplaats (filmpje kijken), pauzes maken (filmpje kijken), nachtrust maken (dus stil staan maar je slaapt niet heel die tijd dus filmpje kijken).

Zelf kom ik echt wel aan het vereiste percentage aanwezig in Nederland maar ik kan me voorstellen dat ook ik echt wel meer dan de helft van mijn dataverbruik in het buitenland maak. Thuis en op mijn werk maak ik zoveel mogelijk gebruik van Wifi. Als ik data nodig heb dan is het omdat ik ergens ben waar ik geen wifi heb. Tot vorig jaar had ik zelfs geen data-abonnement. Meestal is mijn behoefte aan data onderweg niet zo groot, maar als ik op vakantie ben, dan juist wel. Dan ga je opzoeken waar de bezienswaardigheden zijn, zoek je waar je fatsoenlijk kunt eten enzovoorts. Dan gebruik je de mobiele data ipv WiFi als je een filmpje wilt bekijken of via Hope Sabbatschool de wekelijkse les wilt volgen.
Dus jij wil nog steeds 10 euro/MB en 2 euro/minuut betalen als je in het buitenland bent. Bijzonder.
Niemand die dat hoeft. Als je zo veel in het buitenland zit dat je boven de FUP zit, dan moet je gewoon lokaal een abonnement afsluiten. Zonder FUP was ik vandaag wel overgestapt naar een Estse provider. Kom nou, telecomaanbieders zijn ook weer geen goede doelen.
De fout die hier gemaakt wordt is te denken dat EU buitenland is. De EU probeert er een eenheid van de maken met "vrij verkeer van goederen en diensten". De telecom bedrijven frustreren willens en wetens dit streven.

De door VF gehanteerde regel is vooral irritant voor kleine landen. Als je b.v. in Frankrijk woont kun je duizend km van huis zijn en nog steeds binnen het thuisland. Als Nederlander zit je dan al ver in het buitenland.
De door VF gehanteerde regel is vooral irritant voor kleine landen. Als je b.v. in Frankrijk woont kun je duizend km van huis zijn en nog steeds binnen het thuisland. Als Nederlander zit je dan al ver in het buitenland.
Dat is niet alleen bij VF zo, zo is de EU-regel opgesteld, De oplossing is natuurlijk dat de kleine landen zich opheffen. Het zou al helpen als België bij Nederland kwam (willen de Walen niet, maar ala Vlaanderen zou kunnen, dan mogen de Walen doen wat bij de afsplitsing in 1830 al de bedoeling was: samengaan met Frankrijk). Als Nederland/Vlaanderen daarna een Duits Bundesland wordt, dan is ons land ook lekker groot. Luxemburg mag zich ook bij Duitsland voegen.

Denemarken zal waarschijnlijk liever samengaan met Zweden als met Duitsland maar kan beide kanten dus op. En zo zijn er nog wat opties.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 14:35]

Anoniem: 487254 @janbaarda3 juli 2017 13:49
dat heeft niets te maken met "het willens en wetens frusteren" van dit streven. De EU bestaat nu eenmaal uit verschillende landen met nationale netwerken, geen pan-europese. Alle kosten voor provider zijn dus nationaal en ook enige waar ze invloed op hebben. Als jij roamd moeten ze de andere provider dik betalen.

Allemaal leuk en aardig maar binnen een jaar zal je zien dat allo abo prijzen weer omhoog gaan en internet limieten worden verlaagd. Binnen en termijn van enkele jaren zal je zien dat national providers worden opgekocht of samengaan met tegenhangers in andere lidstaten. Over een jaar of 5 zul je alleen nog pan-europese providers hebben. Een lokale kpn of dergelijke zal niet meer bestaan. Tja het is maar de vraag of dit wenselijk is.
Wat een onzin, hoe weet jij nu of niemand dat hoeft? Ik ben bijvoorbeeld zelf heel veel op pad in het buitenland, verscheidene landen, Benelux, Frankrijk, Spanje, Duitsland bijvoorbeeld voor het overgrote deel van mijn tijd. Dat JIJ en JOUW directe omgeving dat blijkbaar niet hoeft/moet, is niet representatief voor heel veel andere mensen en bedrijven in Nederland.

Ik heb wel een kantoor, vrienden en familie in Nederland die mij toch willen kunnen bereiken zonder faillissement aan te moeten tekenen door internationale tarieven te moeten betalen omdat ik per land volgens jouw redenatie een ander lokaal simkaartje moet gebruiken.

Door dit soort onzin moet ik dus wederom diep in de buidel gaan tasten voor internet, terwijl het Vodafone in al deze landen eigenlijk niets kost. Ze hebben hele royale overeenkomsten met Vodafone Duitsland, SFR Frankrijk, Proximus/SFR België/Luxemburg, Vodafone Spanje en nog tal van andere landen. Effectief betaalt Vodafone amper iets voor roaminggebruik van klanten in het merendeel van Europa.
Als je een kantoor hebt dan kun je misschien een zakelijk abonnement afsluiten waarbij je het probleem niet hebt.
Meerdere simkaarten, dual sim. Kom nou, hier zijn prima oplossingen voor. En het overgrote deel van de Nederlanders is niet veel op pad in het buitenland, buiten de vakantie om. Dat weet je zelf ook best.
Meerdere simkaarten, dual sim. Kom nou, hier zijn prima oplossingen voor.
Oh ja ? Als je de situatie van @testaankoop neemt, dan moet hij dus simkaarten kopen voor Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dat zijn er 6.

Een paar jaar geleden waren er nog wel triple-sim toestellen maar nu niet meer en dan kom je nog maar op de helft. Daarnaast loop ik nu al met dual-sim rond en ik heb die Belgische sim niet die ik 15 jaar geleden al overwoog om de problemen met het bereik in Nederland op te vangen.
En het overgrote deel van de Nederlanders is niet veel op pad in het buitenland, buiten de vakantie om.
Klopt maar zoals @janbaarda al aangeeft is de doelstelling dat heel de EU als één binnenland gezien gaat worden, net zoals dat in de USA zo is. Dat het niet uitmaakt waar je gaat of staat, waar je gaat werken of waar je gaat wonen, dat je niet je leven in het ene 'land' moet beëindigen om in het andere verder te kunnen gaan, maar dat je altijd heen en weer kunt hoppen, je eigen telefoon en abonnnement meenemen, je eigen auto meenemen (dus zonder die te moeten exporteren en importeren, zonder kenteken te wisselen) enzovoorts.

Dat het tijd kost om zoiets te realiseren, ook politiek gezien aangezien politici hun zeggenschap niet willen overdragen aan nieuwe, hogere organen, betekend niet dat we deze wens dan maar bewust moeten gaan frustreren.
Dit soort onzin
Het is al veel goedkoper geworden de laatste jaren (zowel zakelijk als privé), en nu voor het grootste gedeelte véél goedkoper door betreffende nieuwe roamingregels in heel Europa. Wat jij onzin noemt is puur om misbruik te voorkomen zoals in de reacties al uitgebreid behandeld is.

Daarnaast bepaal jij niet wat Vodafone rekent voor zijn zakelijke diensten en of ze die tegen relatief lage kosten intercompany kunnen verrekenen. Sidenote; als je contributiemarge zo mager is dat het telefoonabonnement al 'diep in de buidel tasten' betekent dan moet je wat aan je marge doen en/of overhead aan de kostenkant.

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 23 juli 2024 14:35]

Waar faalt de EU hier? De regels zijn duidelijk opgesteld. Hoe een service provider voldoet aan de regels moet de provider zelf weten. Overregulering is trouwens ook niet wenselijk en alles tot in de puntjes definiëren is zelfs zeer gevaarlijk.
Ben je écht zo dom of moeten we de troll niet voeden?
Nou fijn weer, ik ben zeeman, en heb dus een VF Red, want soms ben ik tot 3 maanden van huis (buitenland).....

Als ze dit gaan enforcen is het bye bye VF, Hello T-Mobile, want dit gaat echt nergens over.
Ik ben (gemiddeld) precies 6 maanden per jaar thuis, en ik doe ook een keer of 10 per jaar een nederlandse haven voor een dag of 2 á 3, dus ik ben meer dan een half jaar in NL.... Maar niet elke 4 maanden minimaal 50%+

+thuis heb ik 200Mbit internet, ja dôh, dan ga ik dus niet m'n telefoon gebruiken voor data, dus natúúrlijk verbruik ik meer data in het buitenland, dat geld voor 90% van de mensen die vaak in het buitenland zijn denk ik.

[Reactie gewijzigd door zion op 23 juli 2024 14:35]

De Vodafone regels zijn letterlijk overgenomen van de EU verordening! Het is letterlijk de FUP die de EU heeft opgesteld, máár de EU geeft aan dat er veel uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld als je bijv een huis ik NL hebt, voor een NL bedrijf werkt, maar je bent 3 maandenlang op pad dan mag dat gewoon. Je kunt namelijk aantonen dat je niet permanent in het buitenland bent, maar gewoon "legit" 3 maanden in het buitenland verblijft.
Ja maar dat zijn de minimum eisen, bijv. T-Mobile heeft die niet 1-op-1 overgenomen, en VF dus wel, dat is een beetje een verschil in mentaliteit.

Ik wil helemaal niet aan mijn provider bewijs gaan overhandigen dat ik "legit" in het buitenland ben, ben al ~15 jaar klant bij ze, dus ze zouden echt wel moeten weten dat ik nederlander ben, en ook dat ik heel vaak in het buitenland ben.

Dus ik blijf voorlopig gewoon bij VF, en zolang zij niet moeilijk doen, doe ik het ook niet, maar als ze gaan lopen mekkeren, dan ga ik wel naar iemand anders.
Je bedoelt dat het maximum-eisen zijn. De EU heeft een FUP opgesteld en providers mogen zo streng zijn als de FUP, maar niet strenger.
De EU Verordening geeft aan dat het geen abuse is als je een abonnement gebruikt van een land waar je stable links hebt. Ze geven zelfs voorbeelden zoals een Tsjechische journalist die in Italië werkt, maar elke maand in België, Frankrik en Denemarken zit. Hij gaat ook maandelijks terug naar zijn huis in Tsjechië.
Zo'n persoon kan Italie en in Tsjechie een abbo afsluiten omdat hij in beide landen "stable links" heeft. Het maakt verder niet uit dat hij 99% in het buitenland verbruikt.

Dat je geen zin hebt om bewijs te overhandigen... Tsja... Dan kun je ook niet bewijzen dat je in een uitzonderingspositie zit. Dat je een Nederlander bent, maakt geen ruk uit. Je kunt ook een Nederlander zijn die naar het buitenland verhuist is, daarom moet je bewijs overhandigen van "stable links".

bron - pagina 3

[Reactie gewijzigd door Rex op 23 juli 2024 14:35]

Ik vind het artikel nogal een gerichte aanval op Vodafone.
Waarom? Omdat iedere NL provider aan dezelfde wetgeving moet voldoen, al of niet richting consument gecommuniceerd in een fup (hebben echter de meesten).
Als er had gestaan: "Merendeel van de NL providers gaat een fup hanteren ten aanzien van roaming binnen de EU om uitvoering te geven aan de roamingwet" dan was dit een neutrale instelling die ik van Tweakers had mogen verwachten.
En hóé iedere provider aan de EU wet uitvoering gaat geven is een heel ander verhaal.
Nu wordt het gebracht alsof Vodafone de enige is die een fup hanteert.
Hoezo biased berichtgeving......
Ik vind het artikel nogal een gerichte aanval op Vodafone.
Klopt, en in dit geval terecht.
Waarom? Omdat iedere NL provider aan dezelfde wetgeving moet voldoen, al of niet richting consument gecommuniceerd in een fup (hebben echter de meesten).
Klopt, iedere EU-provider zelfs. De andere providers hebben de voorwaarden van hun abonnementen verruimd zodat ze voldoen aan de nieuwe EU-regels. Vodafone heeft dat ook gedaan met zijn Start- (S, M, L) en Smart (M, L) abonnementen. Het Red abonnement (Essential tot Super) had echter al voorwaarden die gunstiger waren dan de EU-regels omdat die in het verleden juist bedoeld waren voor wie veel in het buitenland is. De klanten met een Red-abonnement, zeker de Red Plus-klanten betalen daar ook extra voor. Het is dus vreemd dat alle abonnementen verruimd worden voor buitenland-gebruik maar het abonnement voor buitenland-gebruikers juist versobert wordt.

Wel heeft Vodafone inmiddels een nieuw 'buitenland'-abonnement; 'Black' maar daar betaal je dan ook meer dan 2½ keer zoveel voor.
Dus mensen die een maand op vakantie gaan en geen toegang hebben tot fatsoenlijke wifi zijn de lul? Juist op vakantie gebruik je meer internet lijkt me. Geen vaste verbinding en alleen maar vrije tijd.
Nee. Het gaat om een periode van vier maanden. Als je een maand op vakantie bent geweest, ben je meer in NL dan het buitenland. Dit is wat Vodafone mij gestuurd heeft:

Vanaf morgen geldt ook op jouw abonnement een Fair Use Policy (FUP) voor gebruik in de EU. Geen zorgen, dit is pas van toepassing als je in een periode van vier maanden méér tijd in het buitenland doorbrengt dan in Nederland én meer verbruik vertoont in het buitenland dan in Nederland. Meer info? www.vodafone.nl/fup
En als je in de grensstreek woont en binnen NL voornamelijk op wifi zit?
Dan kan data alsnog zo maar meer dan de helft buitenland zijn terwijl je wel het meeste in NL bent.
Zolang je op een dag in NL bent geweest telt deze niet als buitenland, en zoals de SMS zegt moet zowel tijd als verbruik over de helft zijn.
Klopt, dus je gaat binnen die 4 maanden 1 dag terug naar Nederland en downloadt dan alles wat los en vast zit, voert via wisselgesprek 10 gesprekken tegelijk en dan is je verbruik in Nederland in elk geval weer meer dan dat in het buiteland :-)
Nee, je kunt in die periode maximaal 2 maanden (-1 dag) in het buitenland zijn.
Fout, je quote maar de halve zin:
Geen zorgen, dit is pas van toepassing als je in een periode van vier maanden méér tijd in het buitenland doorbrengt dan in Nederland én meer verbruik vertoont in het buitenland dan in Nederland.
Als je 4maanden-1 dagen in het buitenland bent, maar in Nederland die ene dag meer hebt verstoken, dan ben je alsnog safe.
Lees de basis waar deze uitleg op gebaseerd is
Operators can detect possible abuses based on the balance of roaming and domestic activity over a fourmonth period: if you spend a majority of your time abroad and consume more abroad than at home over the four months, the operator can ask you to clarify the situation within 14 days.
Er staat toch je moet aan beide voorwaarden voldoen. Meer dan de helft in het buitenland zijn EN meer data verstoken in het buitenland. De sms hiervoor is gewoon duidelijk lijkt mij.
Daar staat toch echt een 'and', niet een 'or'.
En zo zijn er genoeg plekken waar je gewoon met een antenne buiten Nederland verbinding krijgt. Kun je niets aan doen. En dan ben je zomaar een dag niet in Nederland, terwijl je daar toch echt wel was.
Als je diezelfde dag 1x inlogt op het Nedetlandse netwerk, dsn telt die dag niet alsof je in het buitenland was.
Over de grens.

Een dag waarop je in Nederland ons netwerk gebruikt, maar ook op een buitenlands netwerk zit omdat je dichtbij de grens woont of in het buitenland werkt, rekenen we niet mee.
bron: Vodafone
Zelfde beleid is bij KPN zakelijk.

Wij wonen zelf precies op de landsgrens NL/DE. Grens paaltjes/steentjes staan/liggen dan genoeg bij ons op het erf/land. Telefoon zit dan ook vaak op het DE netwerk. Dit was voor KPN geen probleem.... Heb een XL abonnement.
Hetzelfde beleid geldt bij alle Europese providers. Het komt namelijk rechtstreeks uit de EU Verordening.
Dus als je drie en een halve maand in het buitenland bent geweest, de twee weken daarna even flink stoken!
Zoals boven aangegeven is dit bericht onjuist, je moet een langere periode in het buitenland zitten EN daar meer verbruiken.
Lees jij nou eerst eens goed, de wet zegt dat je zowel langer dan 2 maanden in een 4 maanden periode in het buitenland moet zitten EN meer verbruiken dan in Nederland voor beperkingen. Zolang je in Nederland meer gebruikt hebt kun je net zo lang in het buitenland zitten als je wil.
Ik ken weinig mensen die meer dan 4 maanden aan een gesloten in het buitenland verblijven. Ja je hebt de wereld reis en de overwinteraars maar denk dat dit met name bedoeld is als je bijv deels in Frankrijk woont en daar 7 maanden een Nederlandse provider wil gebruiken, vind dar vrij logisch want dan kun je het eigenlijk geen roemen meer noemen. Aangezien dat een tijdelijke situatie zou zijn zoals vakantie oid.
Als je in een periode van vier maanden méér tijd in het buitenland doorbrengt dan in Nederland én meer verbruik vertoont in het buitenland dan in Nederland, is er sprake van onredelijk verbruik.

Over de grens

Een dag waarop je in Nederland ons netwerk gebruikt, maar ook op een buitenlands netwerk zit omdat je dichtbij de grens woont of in het buitenland werkt, rekenen we niet mee.

Je krijgt een bericht

Als er sprake is van onredelijk verbruik, sturen wij je een bericht met het verzoek om je (roaming) gedrag aan te passen. Als je gedrag na 14 dagen niet aantoonbaar is veranderd, brengen we vanaf dat moment een toeslag op je roamingverbruik in rekening.

De toeslagen in de EU bij onredelijk gebruik
€ 0,04 (€ 0,0387) per minuut
€ 0,01 (€ 0,0121) per sms
€ 0,01 (€ 0,0093) per MB
Toeslagen incl. btw

Als je dan toch aan t mierenneuken bent is het officieel gezien: 2 maanden en 13 dagen aangezien je dan je gedrag moet aanpassen. Daarnaast moet je meer in hebt buitenland gebruiken dan je in Nederland gedaan zou hebben normaliter. Deze regel is enkel alleen bedoeld om tegen te gaan dat men abonnementen af gaat sluiten in andere landen. Wat geheel logisch is want daar is die Wet niet voor bedoeld. Je dient gewoon je abonnement in je land waar je woont af te sluiten en niet in een land waar je onevenredig veel bent, ken ook niemand die zijn Nederlandse aansluiting bijv zo zou willen gebruiken. Ook ben ik geen Vodafone klant maar dan lees ik het toch best goed dat je 4 maanden in buitenland mag zijn en zeg 2 GB kan gebruiken als dat in diezelfde periode in Nederland bijv 2000,00000000001 MB is geweest want dan heb je meer in NLD dan in land X waar je dan bent.

Edit:

Los daarvan moet ik nog een werkgever/zzp-er vinden die 73 dagen in het buitenland kan zijn ;-) en het is nogmaals bedoelt voor te roemen en daar zal je de definitie eens van moeten opzoeken. Dat betekent dat je tijdelijk gebruik maakt van een ander netwerk in de telecom en dat iemand daar oneindig of een half jaar wilt lezen vind ik onredelijk want 95% van de klanten zal dit niet doen en hoeft imho daar dus niet voor te boeten.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 23 juli 2024 14:35]

Zakelijke abonnementen hebben hier geen problemen mee. Het gaat om particuliere abos en als je kijkt hoeveel pensionados speciaal een Red abo hebben is dat aantal dus aanzienlijk.
Op vakantie gebruik ik juist minder internet dan als ik thuis ben, juist dan niet alles en iedereen volgen kijken wat ze doen en weet ik het.
Telefoon aan de kant na buiten de zon in en rust van alles, en het wel weer zien als je terug ben.
Je kunt toch ook een stage in het buitenland doen? Of een project? Dan voelt het toch als thuis?
Ja maar dan is het geen vakantie hij had het over vakantie.
Anoniem: 304426 @jpsch16 juni 2017 00:14
Ja en de regeling is nou precies voor mensen die op vakantie gaan naar het buitenland en tegen gevallen dat je als Nederlander een goedkoop oostblok (fictief, ik weet de prijzen daar niet) abbo afsluit. Als jij verhuist naar een ander land kan je niet van deze regeling gebruik maken. Dat is precies het hele idee. Ik vind die grens van langer in het buitenland zijn in NL dan eigenlijk niet heel onredelijk.

Uiteindelijk moeten roamingtarieven natuurlijk volledig afgeschaft worden, maar dit is een hele goede eerste stap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304426 op 23 juli 2024 14:35]

Neem aan dat je bij je stage plek wel wifi hebt ;)
Zij moeten minstens de helft van de tijd in Nederland zijn en de helft van de data in Nederland gebruiken.

Neem aan dat je de telefoon meeneemt.
Neem aan dat je niet 24/7 op je fysieke stageplek zit ;).
Ik weet niet hoe dit zit voor grootgebruikers, maar thuis heb ik wifi en gebruik ik nauwelijks data via mobiel internet. Als ik naar het buitnland ga en een groot abbonnement heb, zou ik echter niet de hotel-wifi willen gebruiken, als ik zonder extra kosten 4g veilig via het telefoonnetwerk kan browsen. Dan zit je al snel scheef als je langer op vakantie gaat!
Ik heb een bundel van 3GB deze is verdubbeld voor vodafoneziggo(was 1,5gb), echter als ik op vakantie ben dan ben ik op vakantie.
Voor mij is vakantie geen telefoon geen whatsapp,snapchatt,facebook, netflix en weet ik het allemaal, ik kan gerust data uitzetten 2 weken en niemand in het thuis spreken.

Ik ben dan weg met iemand en geniet dan lekker van waar ik ben, de omgeving bekijken lekker op terras zitten of iets om je heen kijken etc.
En je zoekt niet op internet wat het weer is, wat er te doen is in de stad, enz..?
Nee ik zoek niet op wat het weer is ik kijk wel na buiten dan, verder ga ik toch op vakantie altijd in warme landen dus is het 99% van de tijd mooi weer.
Verder kijk ik ook niet wat er te doen is in de stad is ofzo, gewoon zelf rondwandelen en kijken wat je tegen komt(Dan zie je ook wel wat er van te doen is).
En als ik dingen wil zien in het land waar ik heen ga weet ik dat al van te voren, dan ga ik voor dat ik op vakantie op zoeken wat er te doen is enzo.

Ik hoef ook niet te weten wat er op tweakers of nu.nl staat ofzo in me vakantie, dat zie ik wel weer als ik terug ben.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 14:35]

Ik heb nog maar zelden data gebruikt in het buitenland (geen zin om ervoor te betalen), maar ik denk dat ik in het buitenland meer zou gebruiken dan in Nederland. In Nederland zit ik 99,9% van de tijd op een wifi signaal te werken (mijn data staat zelfs standaard uit...)
Ook nu ik er niet meer voor hoef te betalen zal ik het nog niet gebruiken op vakantie, vakantie is voor mij geen facebook, netflix en weet ik allemaal doen voor gedoe.

Gewoon heerlijk effe weg en ik zie het wel als ik terug ben.
Ik heb in nederland wel mijn internet aan staan, maar maak er ook niet veel gebruik van(Abbo van 500MB is meer dan zat maandelijks).
Nee, facebook doe ik niet aan mee, netflix hoeft van mij ook niet op zo'n klein scherm, maar ik wil nog wel eens de krant downloaden. Al is het alleen maar om de strips :p Of het weer kijken (heel belangrijk als je met een cabrio aan het trekken bent!) Of zelfs campings zoeken.
.oisyn Moderator Devschuur® @Carlos0_015 juni 2017 19:39
Ik gebruik ook meer internet op vakantie. Vooral mijn dochter die af en toe naar netflix of youtube wil kijken, terwijl wifi niet altijd of slecht aanwezig is, of als ik zelf 's avonds een filmpje wil kijken.

Precies om deze reden heb ik een Red Super, zodat ik vooral in de EU veel data heb. Die 24GB ga ik in NL niet opmaken, de 1GB haal ik maar net. In het buitenland is het echter zo op.
Nee, als je gedurende 4 maanden meer in Nederland bent dan in het buitenland dan is er niks aan de hand. (Dwz 2maanden + 1 dag in Nederland en alles is ok).
Dat was ook mijn eerste reactie. In NL gebruik ik 300-500mb per maand omdat ik op werk en thuis WiFi heb. In het buitenland jaag ik er snel 300-500mb per week doorheen en dan stream ik niet eens muziek of films. Alleen browsen en Google maps.
Dan zul je dus meer in NL moeten gaan verbruiken, aangezien de helft van je dataverbruik in NL moet plaatsvinden. 8)7 Domweg maar een paar films downloaden of zo.
Alleen als hij langer dan 2 maanden in dat buitenland zit.
En anders zijn wat roaming kosten misschien zo oneerlijk niet?
Nee, alleen als @Bouddieehh ook meer dan de helft van z'n tijd in het buitenland zit. Als hij twee weken in het buitenland zit en daar 1Gb gebruikt en daarna in 3 1/2 maand in Nederland 300Mb, zal Vodafone niets zeggen.
Er zijn vele internationale vrachtwagenchauffeurs die op zondagmiddag vertrekken en op vrijdagmiddag weer terug zijn, zij zijn dan 4/7 dagen in het buitenland volgens hun telling. Tevens mogen ze 1x per 2 weken 6/7 dagen werken, en zijn die week dus 5/7 dagen in het buitenland...
Zij zijn niet geholpen met deze regeling!

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 23 juli 2024 14:35]

Internationale vrachtwagenchauffeurs kunnen beter een (zakelijk) Red Pro Elite abonnement nemen.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 23 juli 2024 14:35]

Hoe zit het eigenlijk bij die abo's? Zelfs bij dat abo wordt er moeilijk gedaan met FUP als je vaak in het buitenland zit? Zat mensen die zakelijk érg veel in het buitenland zijn, die gebruiken mogelijk al een jaar zo'n abo, maar nu ineens wordt het een probleem?
Internationale chauffeurs die voor een NL bedrijf werken vallen net als gepensioneerden, Erasmus-studenten, stagelopers, en grensbewoners binnen de uitzonderingen op de FUP.
En de eerste worstelingen om onder de regels uit te komen beginnen alweer.
Voor zover ik begrepen had uit de europesche regels zijn deze worstellingen gedefinieerd door de EU (dat lees ik ten minste uit punt 3 hier: https://ec.europa.eu/digi...asked-questions-roam-home)
Ja lees het ook, maar dat is toch eigenlijk een grote makke in het hele roaming vrij verhaal.
Dat ik gewoon goedkoper uit ben als ik wil bellen naar het buitenland door eerst naar het buitenland te gaan. Dit geeft juist in mijn ogen teveel interpretatie om dit soort kronkelingen door providers te creëren om alsnog enkel geldwolf te spelen.
Dat je goedkoper vanuit het buitenland naar het buitenland kunt bellen, komt omdat de EU zich niet in de prijzen kan mengen die providers in hun eigen land hanteren. Zo kan het zijn dat je vanuit NL 1 euro betaalt voor het bellen naar het buitenland, maar tijdens het roamen je de vastgestelde EU prijzen betaalt. (Dit is al sinds 2007 zo...)
Rex, dit merkte ik vanmiddag ook.... ik heb mijn abonnement stopgezet eind vorig jaar, vanwege niet te controleren verhoogd mb verbruik in het buitenland.
Nu belde ik vanuit Nederland naar Oostenrijk mobiel..kreeg de voicemail dus binnen 6-7 seconden opgehangen, kreeg gelijk een minuut prepaid aan mijn broek.
Lang geleden dat kosten zo hoog waren voor een dergelijk gesprek, is dat een uitvloeisel van die 'gelijke roamingkosten' ?
Deze regel lijkt mij eerder bedoeld om concurrentie tussen landen te voorkomen dan consumentje pesten. Hiermee voorkomen ze dat buitenlandse consumenten hier abbo's gaan afsluiten en lekker in eigen land rond gaan bellen, want daar moeten de maatschappijen nog steeds rechten voor betalen.

En om eerlijk te zijn vind ik deze aanpassing best reëel wat ze hier voorstellen, tenzij je internationaal werkt ben je niet >4 maanden in het buitenland.
De FUP geldt ook voor de gewone RED. Ik heb een sms gekregen
Ik ook, terwijl er bij afsluiten niets werd gezegd over een voorwaarde/beperking mbt gebruik in de EU. Mijns inziens is er ten nadele voor mij een wijziging van het abonnement ingevoerd, dus mag ik kosteloos het abonnement laten ontbinden. Of zit ik er naast?
De mogelijkheid tot een FUP staat in de algemene voorwaarden en daar ben je in het contract mee akkoord gegaan. Je kunt het proberen maar als Vodafone op zijn strepen gaat staan heb je pech denk ik.
Dan moeten de voorwaarden voor de FUP ook worden gegeven. Dat er mogelijk een FUP zou kunnen worden jngesteld is niet genoeg.
Als ze dan een FUP instellen, passem ze de voorwaarden aan.

Zou klinken als "we kunnen prijzen verhogen". En als ze dat vervolgens doen is het ook geen reden om op te zeggen?

Als wat jij zegt klopt, dan hebben klanten het recht het abonnement op te zeggen binnen een lopende maand. Dus in dit geval t/m 31 juli
Bij een mobiel abonnement wel,omdat dit geregeld is in artikel 7.2 van de telecomwet:
1. Ten minste een maand voordat een voorgenomen wijziging van een beding dat is opgenomen in een overeenkomst van kracht wordt: a. biedt een aanbieder van een openbare elektronische communicatiedienst of een openbaar elektronisch communicatienetwerk de abonnee de mogelijkheid om de overeenkomst kosteloos te beëindigen, en b. stelt de aanbieder de abonnee op genoegzame wijze op de hoogte van de inhoud van de voorgenomen wijziging en van de mogelijkheid om de overeenkomst kosteloos te beëindigen

Er wordt nu een beding toegevoegd, namelijk de precisering van de fup, die ze in mogen stellen. Ik laat het aan een juridische beter onderlegd persoon over om aan te geven of dat voldoende grond is om je contract te ontbinden, maar persoonlijk lees ik het wel zo. Vandaar ook raar dat je per SMS wordt geïnformeerd zonder dat je wordt verteld dat je de mogelijkheid hebt om je contract op te zeggen. Zeker die Red-Plus abonnees betalen volgens mij een fors bedrag voor iets wat nu standaard geworden is, en dat worden ze ook nog eens in hun gebruik beperkt.

Offtopic: Er is blijkbaar voldoende concurrentie met de Ziggo/Vodafone Joint Venture....
https://www.vodafone.nl/_..._red_21_november_2016.pdf

Daar staan de voorwaarden en ik kan niets vinden over een fup of fair had policy, waar vind jij er iets over?

Afgezien daarvan hebben ze hun abonnementen gepromoot met onder andere vrij gebruik van je bundel in de EU en niets over voorwaarden.

Vodafone gooit het er nu op dat het wettelijk verplicht is, maar dat is larie, ze mogen het doen van de Europese wetgeving, maar daar zijn ze niet toe verplicht.

Met andere woorden; een wijziging ten nadele van de abonnee, dus een ontbinding behoort tot de mogelijkheden.
Ik denk het niet. De FUP komt letterlijk voort uit de EU Verordening en is geen wijziging die Vodafone op eigen houtje invoert.
Bij aanpassingen aan je contract die voortvloeien uit wetswijzigingen mag je juist niet gratis ontbinden.
Als de FUP een vereiste tgv van de wetgeving is geef ik je gelijk. Die FUP is echter een mogelijkheid die de Europese wetgeving de providers biedt, niet een vereiste.
Ik zie het niet zo. Ik zie het als iets wat voortvloeit uit de nieuwe EU Verordening. Ze moeten nu iedereen gratis laten roamen, maar mogen beperkingen toepassen om misbruik te voorkomen.
Ik denk dat het redelijk en billijk is dat als een wet van boven wordt opgelegd, dat de contracten daarop aangepast worden. Dus niet alleen maar gratis roamen, maar ook de consequenties/FUP. Het is niet zo dat Vodafone op eigen houtje hiervoor gekozen heeft. (Ze hebben wel gekozen voor de FUP, terwijl het niet had gehoeven, maar als de EU überhaupt niet met de nieuwe EU regels was aangekomen, dan hadden ze ook geen FUP hoeven in te stellen.)

Dit is echt niet zomaar een "normale" contractwijziging. Als iemand nu probeert te ontbinden, zal diegen dit zeker weten moeten gaan uitvechten bij de rechter.

De enige manier (mijn inziens) om zo'n rechtszaak als consument te winnen, is als je überhaupt al gratis roaming had, en er helemaal niks voor je verbetert, maar dat je er alleen maar op achteruit gaat.
Dat laatste is dus ook het geval voor mij en anderen die tussen november en nu een abonnement hebben afgesloten/verlengd. Toen is er geadverteerd met vrij roamen zonder beperkingen, stond er niets over een FUP in het contract (hoewel de Europese wetgeving natuurlijk al eerder bekend was) en stond er nergens iets over een mogelijke voorwaarde die in de toekomst zou kunnen komen.

Los daarvan hebben dus ook mensen met Red Plus/Black een FUP gekregen. Zij zijn er dus ook op achteruit gegaan en geenszins vooruit.

Voor de mensen die eerder niet gratis konden roamen en nu wel is een FUP redelijk. Voor de groep die in dit bericht staat beschreven en die ik hiervoor noemde zijn louter en alleen benadeeld en op die groep slaat mijn bericht.

Ik voel me dus behoorlijk beet genomen; wel beloftes maken dat je vrij mag roamen, maar een half jaar later ineens een voorwaarde introduceren.
Eigenlijk zou ik hem ook wel laten willen ontbinden heb nog leukere simonly' gezien ergens anders :P.
Ik heb ook de sms vandaag gehad.
Mijns inziens mag je ontbinden, tenzij Vodafone de FUP aan past
De FUP geldt voor alle abonnementen van vodafone. En het abonnement waar mensen in 2013 destijds veel voor kozen voor buitenland gebruik was het Red Plus abonnement (nu: Black).
Dat je voor een dergelijke kleine groep gebruikers negatief in het nieuws wil komen.
Mogelijk doen ze het om een eventueel misbruik al preventief af te kappen. Vanwege de nieuwe regels wordt dit trucje interessant, terwijl dit verheen natuurlijk compleet niet aan de orde was.
Ik weet niet of je dit als negatief moet willen uitleggen. Er is over dit onderwerp, ook op Tweakers, al veel berichtgeving geweest. Vodafone verschaft duidelijkheid aan zijn klanten. Je moet het meer zien als "je kan gratis roamen mits je niet heel gek gaat doen".
en dat bij diegene met het grootste 4G netwerk van Europa :') (zoals ze zelf roepen in de advertenties)

Bij KPN werkt het net iets anders.

Welliswaar kijkt men daar ook naar de verhouding NL en EU gebruik van je abo gedurende 4 maanden, maar indien je meer buiten NL zit dan wordt gevraagd om je duurzame band met NL aan te tonen (werk, wonen, studeren, whatever).
Bij Vodafone zie ik nergens dat ze om bewijs van duurzame band met NL vragen, maar zeggen ze eigenlijk meteen dat het onredelijk gebruik is en moet je je verbruik buiten NL binnen 14 dagen aanpassen of anders kunnen er kosten doorberekend worden.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 23 juli 2024 14:35]

Dat lijkt me een aardige inbreuk op je privacy, dat gaat niemand wat aan. De 4 maanden regel van VF lijkt me dan netter, niks aantonen maar een simpele regel uitvoeren. Aan de andere kant, als ik 6 maanden in een Europees land zou zitten, zou ik om gezeur te voorkomen een lokaal kaartje zien aan te schaffen. Of een dualsim uit NL gebruiken om de tijd te delen :)
Je hoeft bij KPN natuurlijk niets aan te geven, dan moet je je gewoon aan de regel van 4 maanden houden. Daarnaast geeft zij optioneel de mogelijkheid om aan te tonen dat je een duurzame band hebt met Nederland, dat lijkt mij eerder netjes dan een inbreuk op de privacy..
Daar heb je natuurlijk gelijk in, maar waar ik over struikel is dat ze dat niet mogen vragen. Eigenlijk zeg ik altijd dat je alles aan me mag vragen, maar dat is niet zo. Net zoals je niet vraagt aan iemand die zwanger is hoe lang ze het al een het proberen was. Dat vraag je niet. Het initiatief is goedgekeurd zeg maar, alleen nu de uitvoering nog :+
Lekker dan als je wilt overwinteren of een paar maanden stage loopt in het buitenland.
Als je dan langer dan 4 maanden in het buitenland bent kan je altijd een los sim-kaartje halen.
Precies koop gewoon dan een kaartje in dat land waar je ben, vaak kost het bijna niks.
Een Sim in de VS kost al snel 45-60 USD (2-3GB), Korea €35 (1GB), Australië €40, Japan €35.

Dus echt goedkoop wat jij zegt klopt ook niet.
Maar in Suriname gebruik ik altijd een mifi met lokale prepaid. 5 GB voor ongeveer 5 euro. Ipv de 5 euro voor 30 mb die Vodafone rekent in de dagbundel.
Om het even voor ze op te nemen: buitenlandse providers rekenen vaak ook schandalig hoge bedragen aan Vodafone voor roamende klanten, dus hun kosten zijn ook hoog (en verschillen vaak per provider zelfs).

Mogelijk maken ze ook verlies bij sommige providers als mensen hun 30 MB-bundeltjes helemaal gebruiken, maar da's ingecalculeerd.

Helaas werken de nieuwe bundels niet meer in sommige landen, zoals Cuba. Voor oude abo's kun je daar wel de 30 MB-bundel gebruiken maar bij nieuwe betaal je 7,50 per MB :+
Het vreemde is alleen dat mijn suri-provider Digicel niets rekent voor roaming op het vodanetwerk in Nederland. Je kan hier gewoon je Surinaamse bundel gebruiken zonder voorwaarden.
Hier staat dat je moet betalen?
https://www.digicelgroup....roam-like-youre-home.html

Welk abonnement gebruik je dan? Mogelijk hebben ze zo veel inbound roaming vanuit NL dat ze dit goedkoop kunnen aanbieden omdat ze een goede deal hebben. Verschilt iig nogal per land en provider geloof ik.

Digicel en Vodafone Group hebben trouwens sowieso een goede relatie qua roamingovereenkomsten. Ze concurreren maar in 1 of 2 landen meet elkaar.
Ik weet niet zeker hoe het met post-paid gaat omdat ik een prepaid sim gebruik van Digicel. Maar ik hoef geen extra bundel af te sluiten zoals in de link staat. Zodra ik terug in Nederland ben gebruik ik de mifi als WiFi in de auto.
allemaal landen die niet onder Roaming-Like-At-Home (in de EU) vallen
In de Filipijnen zat ik op omgerekend 4 euro voor zoveel data ik wou voor een maand oid. In het VK betaal ik er 10 pond voor bij Three. Best wel makkelijk om meteen de duurste landen er uit te pikken.
Je hebt in de VS toch echt unlimited for $35
Dubbele kosten dus.
Anoniem: 87302 @jpsch16 juni 2017 13:32
In Thailand betaal ik 50 cent per dag voor 500 MB!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.