Vodafone vergroot buitenlandbundels per 1 mei

Vodafone gaat vanaf 1 mei zijn buitenlandbundels vergroten. De Alles-in-1 Op Reis- en Op Reis XL-bundels bevatten vanaf dan meer belminuten, sms'jes en data. Prepaid-gebruikers moeten een toeslag betalen als ze bellen, sms'en of internetten in het buitenland.

Net als KPN verlaagt Vodafone, omdat het volgens de Europese regels moet, de tarieven naar 6 cent per MB of per minuut bellen voor abonnees. Dat is een toeslag bovenop de belminuten of MB's die van de bundel afgaan. Voor prepaid-gebruikers van Vodafone You komen de roamingkosten te vervallen, meldt de provider, al betalen ze wel een nog onbekende 'toeslag' voor het gebruik in het buitenland.

De dagbundel Alles-in-1 Op Reis houdt dezelfde prijs, maar er zit meer in. Het aantal belminuten gaat van twintig naar vijftig, terwijl het aantal MB's ook een verhoging krijgt naar vijftig. Bij de XL-bundel gaan de aantallen met een kwart omhoog voor dezelfde prijs.

Vanaf medio 2017 zullen roamingkosten binnen de Europese Unie komen te vervallen. Vanaf dat moment mogen providers niet meer rekenen voor gebruik van diensten in EU-landen dan ze in eigen land rekenen.

Roaming Vodafone-abonnees Nu Vanaf 30 april
Bellen 23 ct per minuut 6 ct per minuut toeslag
Gebeld worden 6 ct per minuut 1 ct per minuut toeslag
Sms’en 7 ct per sms 2 ct per sms toeslag
Internet 24 ct per MB 6 ct per MB toeslag
Vodafone-bundels Op Reis (nu) Op Reis (1 mei) XL (nu) XL (1 mei)
Prijs €2,- per dag €2,- per dag €4,- per dag €4,- per dag
Bellen 20 minuten 50 minuten 100 minuten 125 minuten
Gebeld worden 20 minuten 50 minuten 100 minuten 125 minuten
Sms'jes 20 50 100 125
Data 35MB 50MB 100MB 125MB

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-03-2016 • 18:07

68 Linkedin

Reacties (68)

68
68
41
4
0
19
Wijzig sortering
De waarde van de bundel is nu minder dan de helft van wat het was. Als je alles op zou maken bespaarde je in de oude situatie €13,60. Nu is dat nog maar €6,50.
Als je het alleen maar voor de data doet dan ben je nu pas bij 34MB goedkoper uit met een bundel. Dus als je niet alle dagen (veel) internet gebruikt ben je waarschijnlijk beter af zonder bundel.

edit:
Bundelprijs van XL naar 4 euro.

[Reactie gewijzigd door tweakerbee op 24 maart 2016 09:03]

Misschien is het ook interessant om de wettelijk maximale tarieven voor de EU in een extra kolom aan te geven.

KPN en Vodafone zullen het promoten als een voordeel die zij uit eigen beweging geven aan klanten, terwijl dat misschien wel uitsluitend komt door de verplichte regelgeving.
Eens. Persoonlijk vind ik dat tweakers hier ook veel meer nadruk moet leggen in de titel. Een mager zinnetje, als je de gehele achtergrond niet kent, is hier makkelijk over heen te lezen.
precies de reden waarom ik die bundels niet meer gebruik. voor gewoon online kunnen zijn met email, chat is het veel goedkoper zonder bundel.
In een vakantie naar Thailand heb ik enkel Whatsapp gebruikt. Deze verbruikt zo weinig data dat ik ook gerust wat foto's heb gestuurd daar om de paar dagen en nog geen 5 euro kwijt was aan datakosten na 3,5 week.
Straks hoeven we dus in Europa al zelfs helemaal nergens meer rekening mee te houden. Heerlijk.
ja ik snap dit ook niet van vodafone, ze hadden het veel meer moeten op krikken
bv de normale van 35MB naar 100 en de XL van 100 naar 200MB of zo

Dan was ik terug gestapt naar de normale (zit nu nog op de XL)
Maar zoals het nu lijkt stap ik er wel helemaal van af. Het voordeel is te weinig en met de XL kan het pas uit als je altijd +/-70MB echt gebruikt elke dag.

Maar misschien is dit ook wel de strategie van Vodafone? Of mensen meer laten betalen door een bundel die ze niet vol gebruiken, of mensen zoals ik die het dan maar op zeggen maar dan soms er misschien flink er overheen schieten?
Hmm, bij Vodafone 125 MB voor € 4. Bij KPN 100 MB voor € 2,50 (wel geen voice, maar veel mensen gebruiken dat toch niet of nauwelijks).

En leuk dat het in Japan of Australië bruikbaar is, maar ik mis bijv. zakelijke bestemmingen zoals de VS, Canada, Singapore, Hong Kong. En ik mis andere landen met Vodafone-netwerken zoals Zuid-Afrika.

Kom op jongens, dit kan beter! Die zakelijke buitenland-abo's zijn straks alleen nog maar interessant als je toevallig vaak in een voordeelland buiten de EU bent.
Gezamenlijk vertegenwoordigen de Voordeellanden 90% van het buitenlandse verkeer van Nederlandse Vodafoneklanten.
Dit zeggen ze in hun persbericht, maar da's niet gek als het daarbuiten zo duur is :P (wereldbundel is alleen interessant voor kort gebruik imo, niet voor 2 weken * 5 = 70 euro)
Mijn meest bezochte land zit er nog steeds niet bij. Blijf m'n Braziliaanse SIM wel gebruiken. Twee weken bellen, sms'n en razendsnel internetten voor ongeveer 15 Euro. Kan geen Vodafone of KPN tegenop. Volgens mij is de aanschaf van een plaatselijke SIM altijd wel goedkoper. Of niot?
Jawel. In Zuid-Afrika pas geweest, simkaart gekocht met 1G en 120 minuten voor 15 euro, en je kunt bijkopen. Gewoon van Vodafone. Toch wel stuk goedkoper dan de Nederlandse Vodafone met roaming. Ander nummer ? Gewoon ff doorsturen per mail / whatsapp, die laatste blijft overigens aan het oorspronkelijke Nederlandse nummer gekoppeld, zolang je geen ander nummer opgeeft.
Dan andere nummer geef ik alleen door voor nood zodat ik ook telefonisch bereikbaar ben.
Vodafone? Of Vodacom? Zover ik weet zit Vodacom daar..
Klopt.
Valt allemaal onder de Vodafone Group
Wel eens goed naar het logo van Vodacom gekeken?
Ik zit op dit moment ook in Brazillie en heb Vodafone. Die hebben een internet bundel van 30 mb voor 5 euro per dag. Tikt lekker aan als je er een maand zit :s. Maar ik heb nu een lokale sim van TIM movil in m'n dual sim telefoon en dat kost me 1 real (+- 0,20 euro) per dag voor 50 mb. En dan gaat whatsapp nog niet eens van de bundel af...
oi is nog beter. Dan krijg je zeer regelmartig een sms en door op die te reageren wordt je bundel nog eens vergroot. Werkt lekker.
Zou kunnen idd, maar het is in Brazillie nogal lastig om als buitenlander een simkaart actief te krijgen. Je moet, zoals je zelf waarschijnlijk wel weet, een CPF nummer invoeren(soort BSN). Maar bij TIM kan je sinds het WK voetbal een nummer bellen met Engels sprekende medewerkers en dan kan je h'm activeren met je paspoortnummer en tijdelijke verblijfplaats. En dit is voor mij zat, ben in ieder geval online en heb toch wifi in het hotel en kantoor.
In Europa over een jaar niet meer. Dan moeten providers kostenloos elkaars klanten toelaten.
Bron? Want zoals je het nu brengt klopt het van geen kant.
Jawel hoor, daar is in de Europese Unie een stemming over geweest. Als het goed is moet dat binnenkort komen, en moeten de tarieven binnen de Europese Unie gelijk zijn! Daarom zie je nu veel providers rare aanbiedingen maken met buitenland bundels. Sluit dus vooral geen 2 jarig contract af;) Google het maar, want om je nu een link door te sturen als bron gaat me ook weer te ver. Iedereen kan immers een internet pagina schrijven.
Ik heb even een stuk uit het vorige artikel van Tweakers gehaald:

Er is wel een uitzondering. Een provider die veel roamende klanten in het buitenland heeft en dat niet kon voorzien, mag bij zijn telecomtoezichthouder, in Nederland de Autoriteit Consument en Markt bijvoorbeeld, toestemming vragen om een kleine heffing in rekening te brengen waardoor het kostendekkend wordt. Winst maken met roaming is uit den boze.

Er komt bovendien een 'fair use policy' voor gebruik in het buitenland, die de Commissie vast zal stellen in december 2016. Deze policy houdt rekening met hoeveel data mensen gebruiken, hoeveel Europeanen reizen, in hoeverre prijzen over de hele Europese Unie bij elkaar komen te liggen en moet rekening houden met risico's van concurrentievervalsing. Wat de Commissie daar precies mee bedoelt, wordt niet uitgelegd.
Ik moet veel in buurland Suriname zijn. Daar betaal ik volgens mij 12 euro voor 6GB ipv de 5 euro voor 30 mb die Vodafone rekent. Eenmalig een mobiele WiFi van 5 tientjes aangeschaft. Prima zo. Maar jammer dat het nog nodig is in deze tijd.
Bij mij stond die op reis bundel standaard aan, bel je en keer ben je gelijk 2 euro kwijt. Natuurlijk moet je zelf opletten, naar zonder bundel was ik goedkoper uit, ism wifi in het hotel. Nu dus uitgezet en dat blijft zo
Precies hetzelfde tijdens mijn vakantie naar Oostenrijk. Het nadeel bij Vodafone is dat je hier ook geen fatsoenlijke melding van krijgt. Sms'je bij grensovergang dat je Alles-in-1 Reisbundel kan aanzetten. Wil ik één keer halverwege de vakantie internet checken, krijg ik vrolijk elke keer bij SMS-activatie terug dat het niet gelukt is...Verder niks.
Dus ik bellen: blijkt die bundel al aan te staan. Dus die 1/2 SMS'jes per dag bleken achteraf toch best prijzig . :+

[Reactie gewijzigd door Dvyss op 23 maart 2016 19:12]

Als je dat sms'je van 'Welkom in het buitenland' ontvangt ben je die €2,- al kwijt.
Onzin sms ontvangen is gratis.
Hij bedoelt denk ik dat vanaf het moment dat jij je in het buitenland bevindt en dus een sms ontvangt je die 2 euro al kwijt bent, mits je dit hebt aanstaan. En die viezeriken van Vodafone zetten dit standaard aan en als jij dit dan via sms probeert te deactiveren krijg je de melding dat de dienst niet beschikbaar is de oplichters. Zo heb ik netjes mijn internet en roaming uitgezet op wintersport maar kreeg ik toch mooi een rekening van 2 euro per dag extra terwijl ik helemaal geen gebruik van het internet heb gemaakt. Dat is gewoon diefstal.
Bij het ontvangen van SMS wordt de bundel niet aangesproken. Alleen bij inkomend/uitgaand voice/data en uitgaand SMS.
Misschien moet je mijn bericht nog een keer lezen want ik beweer nergens dat die sms geld kost.
Ok zonder negatief over te willen komen.

Maar hoe kan het toch dat wanneer er geen afspraken gemaakt worden toch KPN en Vodafone op eenzelfde gebied veranderingen aankondigen op dezelfde dag.

Ik vind het vreemd...
Misschien was vandaag de deadline vanuit de EU? ;)
Nee, want dit gaat over de voordeellanden, niet de EU.

Ea dat betreft zou ik willen dat men wat meer mogelijkheden heeft betreft de tarieven buiten de EU. En dan hoeft het echt niet tegen bodemprijzen, maar iets van 500MB data tegen 50 euro als ik een week in de USA ben of zo zonder dat ik honderden euro's kwijt ben.
de eu eiste die tarieven, en stelde 6ct voor, in plaats dat VF zijjn hele systeem aan gaat passen software gaat updaten etc etc, passen ze die regels gemakkelijker toe, alle eu-landen zitten al in de voordeel landen, en die paar extra landjes, ach who cares ze verdienen toch al genoeg, en de meeste klanten gebruiken het toch niet... kortom zonder enige investeringen kunnen conformeren aan nieuwe wetgeving was makkelijker dan om al die eu landen weer in een nieuw ander 'pakket te stoppen'
Als ze verboden prijsafspraken zouden maken dan zouden ze ze juist niet op dezelfde dag aankondigen.
Dus jij vind het niet toevallig dat alle abbonementen duurder werden ( T- Mobile, Vodafone, Kpn ) binnen één week. En nu zoiets ook weer bijna te gelijk komt?
Wat is daar vreemd aan? Dat is marktwerking. Ze hebben allemaal modellen die min of meer hetzelfde werken alleen met andere variabelen. Voor sommigen zijn de netwerkkosten lager dan voor de ander. De een heeft weer minder winkels/callcentra die terugverdiend moeten worden. Weer een ander heeft betere internationale roamingafspraken. etc. etc.

Al die variabelen zitten in modellen die verder ongeveer hetzelfde werken. Als de concurrent ineens gaat stunten met data/roaming/gesprekstarieven/vaste kosten etc. is het vijf minuten werk om te kijken of je daar in de buurt kunt komen en wat de effecten op je bottom line zijn.

Verder zijn ze natuurlijk niet gek en zullen ze waarschijnlijk zelfs aan scenarioplanning doen. Wat als binnen drie maanden concurrent X prijs Y met Z verlaagd?
Ok zonder negatief over te willen komen.

Maar hoe kan het toch dat wanneer er geen afspraken gemaakt worden toch KPN en Vodafone op eenzelfde gebied veranderingen aankondigen op dezelfde dag.

Ik vind het vreemd...
Ik vind het ook maar apart over komen. Misschien dat Vodafone, T-Mobile en KPN toegang hebben tot elkaars intranet, net zoals tweakers dat heeft volgens het artikel over KPN:
KPN bevestigt de stap, nadat Tweakers een nieuwsbulletin op het intranet van het bedrijf onder ogen kreeg. (...)
Op die manier hoef je maar één keer een afspraak te maken en vervolgens is er nooit meer bewijs te vinden voor kartelvorming.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 23 maart 2016 21:12]

tweakers heeft geen toegang tot het kpn intranet, (daar geloof ik niets van - eerlijk gezegd) ik gok eerder dat een oplettende medetweaker, het betreffende artiekel met de redactie heeft gedeelt..

maar zelfs als dat wel zo is, en vodafone krijgt op die manier toegang tot informatie dan denk ik dat de NMA hier echt wel tegen op gaat treden, het is namelijk niet de bedoeling om prijs-informatie met elkaar te delen, voordat ze offcieel gepubliceerd worden.
Dat is officieel zelfs verboden ;).
Ze hebben het niet kunnen bewijzen. Wil niet zeggen dat er destijds geen afspraken zijn gemaakt.
Het gaat dus om 15 of 25 MB extra. Een lachertje anno 2016, dat is twee keer extra scrollen door je Facebook feed. Wat mij betreft kan juni 2017 niet snel genoeg komen. :)
Eerste gedacht die ik heb bij dit bericht (en ik net van te voren die van KPN zag):
er is echt geen sprake van prijsafspraken in de mobiele wereld :P
Het werd eerlijk gezegd wel eens tijd, die bundels zijn zo klein.

Ik snap zowiezo nog niet waarom het in heel Europa niet hetzelfde is.
Dat zouden ze toch in 2016 gaan doen maar toen is het weer verschoven.
KPN schaaft ook je bel/sms minuten 2 maanden houdbaar af, dat is nu 1 maand.
Krijg je wel 1.5x zoveel. Aldus de brief vanaf April. Veel groter nieuws, maar ach...
Ik vraag me even serieus af wat er gebeurt bij Vodafone. De nieuwe abonnementen zijn dezelfde als de abonnementen die de concurrent al even heeft; KPN/T-Mobile.

KPN is straks (per mei aldus Tweakers) qua buitenland voordeliger voor Henk en Ingrid die even buiten de grens dineren en een Whatsappje sturen.

Op 4gmasten.nl blijkt dat het 4G-netwerk al even achterloopt op T-Mobile en KPN, en Tele2 ziet heel erg dicht op de hielen.

Hebben ze last van een identiteitscrisis?
Ik verwacht van des lands derde netwerk toch wel een betere propositie. Als je het niet kan winnen op kwaliteit dan maar op prijs.

En toch, het is jammer want ze zijn echt zo slecht nog niet: Vodafone Thuis is goed geregeld én voordelig en de sim-only abonnementen zijn aanpasbaar naar een telefoon+contract binnen het contractstermijn.

Wat gebeurt er, rode vriend?

[Reactie gewijzigd door JepGambardella op 23 maart 2016 19:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee