KPN schaft roamingtarieven binnen EU af voor prepaidklanten

Provider KPN schaft voor prepaidklanten de roamingtarieven binnen de EU af per 30 april. Dat bevestigt de mobiele operator tegenover Tweakers. Voor abonnees is het afschaffen van de roamingtarieven technisch nog niet mogelijk, claimt KPN.

KPN bevestigt de stap, nadat Tweakers een nieuwsbulletin op het intranet van het bedrijf onder ogen kreeg. Daarbij noemt de provider dat prepaidklanten vanaf 30 april voor zowel bellen en sms'en als voor mobiel internet hetzelfde betalen als in Nederland, met een toeslag van 6 cent per minuut of MB in het buitenland. Klanten krijgen volgens het bulletin op het intranet volgende week een sms met deze informatie.

Voor abonnementen is dat technisch nog niet mogelijk, claimt de provider op een pagina over de rest van de aanpassingen aan roamingtarieven per 30 april. KPN wil tot het afschaffen van de roamingtarieven in 2017 het nationaal tarief met een toeslag rekenen, maar omdat het nog niet kan, rekent het vooralsnog alleen de toeslag. Die bedraagt voor abonnees 6 cent per MB. De wijzigingen gelden ook voor Telfort.

Roaming KPN-abonnees Nu Vanaf 30 april
Bellen 23 ct per minuut 6 ct per minuut toeslag
Gebeld worden 6 ct per minuut 1 ct per minuut toeslag
Sms’en 7 ct per sms 2 ct per sms toeslag
Internet 24 ct per MB 6 ct per MB toeslag
Bundel abonnees Bedrag Nu Vanaf 30 april
InternetDagbundel EU €2,50 50MB 100MB
InternetWeekbundel EU €5,00 100MB 200MB
InternetMaandbundel EU €10,00 200MB 500MB

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-03-2016 • 17:49

143 Linkedin

Reacties (143)

143
142
63
2
0
44
Wijzig sortering
Misschien kan dit nog nuttige info zijn ter aanvulling van het artikel:

Ik heb op 15 maart 2016 een brief van KPN ontvangen over de wijziging van bellen en sms-en in het buitenland, zone EU.

Mijn huidige huidige situatie: KPN 2010 Sim Only abbo met KPN op Reis. Dit houdt in dat wanneer ik binnen de EU gebruik maak (sms/bellen), dit afgaat van mijn maandelijkse "saldo", tegen het hogere tarief.

Situatie per april 2016: Huidig + 105 minuten/sms berichten per maand voor het buitenland.
Op deze manier heb ik weinig te maken met de roaming tarieven. Het zal mij weinig verbazen als meer abbo houders een soort gelijke brief gehad hebben.

Voor een 6 jaar oud abbo vind ik dit toch een net stukje klantbehoud van KPN!
Je betaalt dus nog steeds 1 cent per minuut als je binnen de EU wordt gebeld. Er worden dus nog steeds grensoverschrijdende kosten (spreek : "roaming") berekend.
Voor abonnees is het afschaffen van de roamingtarieven technisch nog niet mogelijk, claimt KPN.
Klinkt ook als klinkklare onzin. Waarom zou dit nu technisch onmogelijk zijn maar volgend jaar niet ? Lijkt er meer op dat hier financiële belangen spelen.
Aanname...
Wellicht omdat systemen hiervoor geschikt maken tijd kost?
Waarom gaat het dan wel bij prepaid maar niet bij abonnementen ? Vind het maar een raar verhaal.
Ander systeem bijvoorbeeld...
Zeg niet dat er niet (terecht?) ook commerciële belangen mee kunnen spelen, maar om nou technische redenen volledig van de baan te schuiven als hoofd oorzaak...
Dat kan, maar als het separate systemen zijn kunnen ze natuurlijk prima te gelijk worden aangepast. Ik neem toch aan dat ze meer dan één monteur in dienst hebben. Als je weet dat het ene systeem complexer is dan het andere moet je er gewoon eerder aan beginnen.

Dat iets "technisch onmogelijk" is lijkt me sterk; tenslotte moet het systeem dat de betaalde abonnementen afhandelt ook volgend jaar klaar zijn als roamingkosten binnen de EU worden afgeschaft. Ik snap dus niet waarom iets nu zogenaamd onmogelijk is maar over een jaar plots wel mogelijk moet zijn.
Alle scenario's zijn mogelijk, zoals: volgend jaar gaat Kpn bijvoorbeeld alle abonnementsklanten migreren naar een ander (intern) systeem waar dit technisch obstakel zich niet in voordoet.

Je reacties getuigen imo van veel aannames en vanuit eigen kader denken.
volgend jaar gaat Kpn bijvoorbeeld alle abonnementsklanten migreren naar een ander (intern) systeem
Dat is natuurlijk lege management praat. De abonnees blijven waar ze zijn en worden niet gemigreerd. Wellicht wordt er data die de abonee beschrijft in een andere databank opgeslagen maar daarvoor is migreren nogal een groot woord. Ook is "systeem" nogal abstract.
Wat KPN feitelijk moet doen is in de facturatie geraporteerde belminuten van roaming partners niet seperaat factueren maar de minuten van de bundel (wat ook maar gewoon een getal in een computer is) aftrekken. Dat kunnen ze natuurlijk best. Een technisch beletsel is dus niet aannemelijk.
Een financieel beletsel, de roaming partners sturen wel een factuur voor de roaming gesprekken naar KPN maar KPN haalt die minuten uit de bundel en factureert ze niet met opslag door aan haar klanten, kan ik me goed voorstellen, dat kost ze gewoon marge.
Een databank of facturatiesysteem zijn ook technische dingen, als ze erop doelen dat iets dergelijks daar eerst voor moet worden aangepast, dat kan ik me best voorstellen.
Je kan inderdaad erop los fantaseren over hoe de systemen en procedures allemaal precies in elkaar zitten, en hoe simpel het is dat daarin op te lossen, en dat ze zitten te liegen.
Maar misschien is het daar wel puinhoop van legacy COBOL code draaiend op een mainframe waarvan de beheerder 6 jaar geleden met pensioen gegaan is, met een beheer interface draaiend op een oude OS/2 machine aan een token ring netwerk. Maar, bij eindelijk de grote upgrade naar Ethernet een paar jaar terug, was die machine per abuis afgedankt! Hij stond toch nooit aan, en ze konden toch nergens een MCA ethernet adapter vinden, dus weg ermee. Want het beleid was het hele netwerk in de interne wiki te documenteren, maar die beheerder was te old school en had een hekel aan Web 2.0, dus had hij die bak daar niet bij gezet. Hij rekende erop dat men wel even "finger greybeard@kpn.com" zou doen, waar het allemaal toch wel instond.
Nou, gezien mijn eigen fantasie kan ik niet anders concluderen dan dat het daadwerkelijk onmogelijk is om verschillende technische redenen!
Oh, dude.

Heb een tijdje geleden even bij een MVNE gewerkt (die zorgen voor de infra van MVNO's, providers zonder eigen netwerk). Je hebt geen flauw idee hoe krakemikkigde wereld van de mobiele telefonie in elkaar steekt. Het zijn systemen bovenop systemen. Oude systemen. Waarvan telkens en nieuw geintje wordt verwacht (je zou verbaasd zijn als je wist hoe vervelend en lastig nummer portabiliteit is).

En laat billing en 'mag deze telefoon wel bellen?' nou heel erg verstrengeld zijn. En dat geld dubbel voor roaming; het is echt niet zo makkelijk om de verschillende systemen (dit zijn gekoppelde databases op verschillende servers) te wijzigen ... zeker omdat bepaalde dingen bij andere providers liggen.
Alle scenario's zijn mogelijk, zoals: volgend jaar gaat Kpn bijvoorbeeld alle abonnementsklanten migreren naar een ander (intern) systeem waar dit technisch obstakel zich niet in voordoet.
lees :
oude ( ongelimiteerde ) abo's verdwijnen, net zoals VF dat een jaar of twee ook deed.
Omdat die dingen instellen gebeurd in een vervelend, lastig systeem, omdat het niet zo simpel is als je denkt.

Niet alleen moet dat plan ingevoerd worden, het moet ook getest worden. En dan moet het daadwerkelijk ingezet worden.

Maar niet alleen in NL ... alle andere providers in de EU met hun eigen netwerk moeten hier veranderingen voor doorvoeren!

Gezien pre-paid een makkelijk verreken systeem heeft, kan ik me goed voorstellen dat KPN die eerst doet. Niet alleen dat, maar het is ook een goede test van het doorgevoerde systeem (en tevens check of de andere providers het correct hebben geimplementeerd).

Goed, KPN had eigenlijk moeten zeggen: de techniek (achterliggende kosten plannen bij KPN zelf en alle andere EU providers) is nog niet klaar.
Ze kunnen toch een toeslag van 0ct rekenen?
Waarom 6ct per mb en niet gewoon 0ct?
Don't ask me. Ik claim niet de wijsheid in pacht te hebben noch dat er geen commerciële redenen kunnen zijn om. Zie persoonlijk ook niet in waarom er niet winst mag worden blijven gemaakt, dat gebruiken ze tenslotte om te kunnen blijven/gaan investeren.
Waarom heet een toeslag van 6 ct dat de roamingtarieven zijn afgeschaft?

Ik lees hier ook dat KPN eigenlijk wou dat je het buitenbundeltarief + opslag ging betalen ("nationale tarief") maar daar komen ze niet mee weg. Niet met Neelie Kroes en ook niet zonder Neelie Kroes.
Ik kan niet beoordelen of het onzin is of niet; aangezien jij dat wel kan, kun je misschien inhoudelijk iets meer vertellen? Hoe komen die tarieven tot stand? Lijkt me interessant voor tweakers, of in elk geval voor mij :) , om een kijkje achter de schermen te krijgen.
Wanneer binnen de EU gewoon vanuit je bundel?
Als de roaming tarieven afgeschaft zijn, uiterlijk juni 2017 dus.
De regel is straks dat het tarief voor de EU hetzelfde moet zijn, dat staat niet gelijk aan 'uit je bundel'.
Wat gaat dat betekenen als je in april 2017 een nieuw contract afsluit, terwijl de roaming regels gaan gelden per juni 2017?

Moet je dan tot einde contract wachten? Dan kunnen veel mensen misschien een paar maanden gaan wachten.
Denk dat het gewoon ingevoerd wordt op als de regels gaan gelden. Ik duidde meer op het feit dat je dezelfde tarieven moet gaan betalen als in Nederland, dat niet betekend dat je vanuit je bundel gebruikt.
Als het niet uit de bundel komt dan kost het meer, en is het dus niet hetzelfde tarief.

Als er een is die dat probeert hoop ik wel op een heel, heel pijnlijke dwangsom.

Wat ze wel kunnen proberen is een tarief opzetten dat voor de hele EU hetzelfde is, maar in een straal van 300 km van je woonplaats heb je een speciale bundel. Maar wellicht blijkt ook daar dat een rechter geen computer is, en ook kijkt naar de intentie van de wet.
Maar nu dus ook, tegen een toeslag van 6ct per mb...
Er is nog wel ruimte voor diverse uitzonderingen op die wetgeving, dus vind ik het nog veel te vroeg om mijzelf rijk te rekenen. Eerst zien, dan geloven. Zelfs dan blijf ik sceptisch.
Helaas is het bij veel providers in de EU zo dat je een relatief godsvermogen moeten neerleggen voor weinig roaming data.

500MB per maand voor €10. Dat wordt bijkopen. Voor dat bedrag verwacht je 4-6GB aan data.
Bij bv. youfone betaal je al 10 euro voor 1500 MB, 4-6 GB krijg je echt nergens voor heel EU voor dat geld.
Daarom verwacht ik ook dat deze tarieven op (korte) termijn zullen worden aangepast, ik ga er in ieder geval niet vanuit dat je straks voor dat zelfde tientje nog altijd die hoeveelheid data hebt terwijl bij veel andere providers de tarieven al vaak hoger liggen.

Het verlies op roaming zal straks gewoon netjes worden gecompenseerd door de prijzen van nationale abonnementen te verhogen. Ieder tientje verlies op die manier, wordt dan door alle klanten in veelvoud terugverdiend.
Het verlies op roaming zal straks gewoon netjes worden gecompenseerd door de prijzen van nationale abonnementen te verhogen. Ieder tientje verlies op die manier, wordt dan door alle klanten in veelvoud terugverdiend.
Het glas is duidelijk half leeg ;)

Je krijgt dadelijk dat 'mini-landen' in de EU enorme aantallen contracten gaan verkopen. Immers hoeven ze intern alleen die 3 masten en de praatpaal te laten werken en de rest van het netwerk wordt 'buiten' het land door hun 'roaming-partners' geregeld.

Dus als KPN of Vodafone dadelijk 50 euro per maand gaan vragen voor een paar MB, dan krijg je dat LOL mobile (uit Luxemburg) ineens voor de helft abonnementen gaat aanbieden. Vandaag de dag zijn de EU regels nog niet zo ver... maar in 2018-2020, als we niet zo dom zijn om een Nexit te doen, dan kun je in de hele EU een abonnement afsluiten. Wat nou 'Monopolie', dan heb je ineens honderden netwerken om uit te kiezen en misschien wel duizenden virtuele.
En wat denk je dat grote Europese bedrijven gaan doen? Die gaan gewoon hun abonnementen afsluiten in het land dat het goedkoopst is. Ze hebben immers overal vestigingen!

Dus de mobiele providers hebben deze 'lobby oorlog' gewoon verloren en likken nu hun wonden. De winstgevendheid na 2017 kan wel eens flink onder druk komen te staan... 3x hoera voor de EU!
Haha natuurlijk niet:
"Roamingkosten zullen niet langer van toepassing zijn, zolang u uw telefoon tijdelijk in het buitenland gebruikt. Providers mogen wel een bedrag in rekening brengen als u uw simkaart permanent in een ander land gebruikt."
http://europa.eu/youreuro...oaming-costs/index_nl.htm
The aim here is to move towards a single market for electronic communications in which citizens and businesses can access electronic communications services wherever they are provided in the EU (without cross-border restrictions or unjustified additional costs) and in which companies providing electronic communications networks and services can operate and provide them wherever they are based or their customers are situated in the EU.
We zijn er inderdaad nog niet, maar het is wel duidelijk waar we heen gaan.

De EU doet het dan ook 'stapje voor stapje'. En ik heb wel een vermoeden waar het na 2017 over zal gaan....
Ik woon zelf op de grens van Nederland en België, stel dat de Belgische abonnementen goedkoper zijn, en ik één keer per maand contact maak met een Belgisch netwerk, ben ik dan wel of niet permanent in een ander land?

Ook bijzonder dat KPN voor MB's en bellen 6ct toeslag rekent, terwijl de Europese regels stellen dat daar maximaal nationaal tarief +5ct voor gerekend mag worden. Daar zullen ze vast één of andere maas gevonden hebben die dat toestaat...
ik heb toevallig hetzelfde nummer als een nederlands nummer van een winkel en minstens 1 x per maand wordt ik wel door een Nederlander opgebeld omdat hij niet beseft dat hij op een Belgisch netwerk zit.

Daarom heb ik ook al de gewoonte gekweekt als ik door een nederlands onbekend nummer gebeld wordt , direct in m'n platste Vlaams de telefoon op te nemen.
Dan is het tenminste direct van " ow sorry verkeerd verbonden".

dus als je op de grens streek woont, zal je wel af en toe eens op een ander netwerk komen, zeker omdat je dan normaal gezien eerder gebruik gaat maken van de provider en pas daarna gaat roamen.
ik heb toevallig hetzelfde nummer als een nederlands nummer van een winkel en minstens 1 x per maand wordt ik wel door een Nederlander opgebeld omdat hij niet beseft dat hij op een Belgisch netwerk zit.
Zijn telefoonnummers in België tegenwoordig ook tien cijfers lang dan?
ja 10 cijfers als je niet met de internationale notatie werkt.
5ct ex. btw = 6ct incl. btw

[Reactie gewijzigd door Whatson op 24 maart 2016 12:01]

Anoniem: 719316
@Whatson24 maart 2016 10:18
Dat kan niet blijven omdat dat in direct conflict met vrijheid van diensten is :?
Je krijgt dadelijk dat 'mini-landen' in de EU enorme aantallen contracten gaan verkopen. Immers hoeven ze intern alleen die 3 masten en de praatpaal te laten werken en de rest van het netwerk wordt 'buiten' het land door hun 'roaming-partners' geregeld.
En waar gaan die 'roaming partners' dan het geld vandaan halen om dat netwerkonderhoud en investeringen te doen als niemand meer bij hen een contract afsluit, en ze netwerktoegang moeten verlenen tegen tarieven uit, zeg, Roemenië, omdat ze geen roaming-opslag meer mogen vragen? Daar zijn twee oplossingen voor: of je laat het doen door Roemenen, of je laat het doen door Nederlanders maar dan tegen Roemeense lonen. Dus ofwel je werkgelegenheid, ofwel de salarissen gaan omlaag.

Zo lang er nog grote regionale verschillen zijn in economie en het niveau van allerhande voorzieningen kun je niet rücksichtslos prijzen gelijk gaan trekken.
3x hoera voor de EU!
Inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 24 maart 2016 10:36]

En waar gaan die 'roaming partners' dan het geld vandaan halen om dat netwerkonderhoud en investeringen te doen als niemand meer bij hen een contract afsluit, en ze netwerktoegang moeten verlenen tegen tarieven uit, zeg, Roemenië, omdat ze geen roaming-opslag meer mogen vragen?
Ze mogen aan de EINDKLANT geen kosten in rekening brengen, maar die Roemeense telco moet gewoon betalen aan de NLse partijen. Dus als die Roemeense telco voor 5 euro 100GB wil leveren en Vodafone vraagt 6 euro voor 100GB, dan zal de telco dit dus bij moeten passen en niet 12 euro mogen vragen aan de klant!

Het 'probleem' voor de NLse telco's is dat ze dit tegen 'kostprijs' moeten doen. Dus ze kunnen gewoon NLs personeel aannemen en de Roemenen mogen gewoon blijven waar ze zijn. Echter 'dikke winst' en de 'Voice of Holland' dik sponsoren zit er niet in. Want die Roemenen krijgen namelijk Wholesale prijzen en als je een paar TB aan data inkoopt en een paar miljoen minuten, dan ziet die prijs er een stuk 'kaler' uit.

Dus schuif die doembeelden maar weer de ijskast in, want die netwerkengineers blijven gewoon in dienst, hooguit dat er een paar topmannen een toontje lager moeten zingen.... HOERA!
Dus als die Roemeense telco voor 5 euro 100GB wil leveren en Vodafone vraagt 6 euro voor 100GB, dan zal de telco dit dus bij moeten passen en niet 12 euro mogen vragen aan de klant!
Maar waarom zou die Roemeense telco 100GB voor 5 Euro willen leveren als zijn inkoopsprijs al hoger ligt dan dat? Een telco is een bedrijf, die gaat echt niet geld uit eigen zak bijpassen. Dat geld komt gewoon bij de klant vandaan, linksom of rechtsom.
Dus ze kunnen gewoon NLs personeel aannemen
Ja, dat kunnen ze doen, maar waarom zouden ze als ze tegen lagere kosten hetzelfde kunnen krijgen door hier Roemenen aan het werk te zetten en Nederlanders eruit te knikkeren? Hier kun je een onderzoek vinden naar hoe dat werkt (Niet over Roemenen, maar over Polen, overigens):
Polen brengen veel minder overbodige ballast met zich mee: ze willen niet parttime werken, ze hoeven niet vrij te nemen voor de kinderopvang, et cetera. Daardoor is een Pool veel aantrekkelijker om aan te nemen voor een ondernemer dan een Flevolander.
Oftewel: zij hanteren een lager voorzieningen- / luxeniveau dan wij en zijn daarom voor een werkgever aantrekkelijker. Dat een Nederlander lastig en duur is, is voor een telco nu niet zo'n probleem, (eind)klanten betalen namelijk ook een hoge prijs. Maar iedere netwerkboer die straks op de Europese markt wil meedoen moet voor die roaming-contracten concurreren met andere netwerkboeren en moet dan dus zijn kosten omlaag brengen om dat voor elkaar te boksen. Dan is zo'n lastige Nederlandse werknemer wel een probleem. En nu zou het ook nog niet eens zo erg zijn wanneer een Nederlander eruit wordt gemieterd en wordt ingeruild voor een Pool als die Pool ook hier sociale premies betaalt waarmee de uitkering van die werkloze Nederlander wordt gefinancierd - maar dat gebeurt dus nou net niet. Het gevolg is dus dat jij inderdaad minder betaalt voor je produkt, maar aan de andere kant wel weer meer moet betalen aan werkloosheidsuitkeringen. Dat komt dus als een boemerang terug, tenzij je hier het voorzieningenniveau naar beneden gaat brengen, en dat vind ik persoonlijk een heel erg slecht idee.
hooguit dat er een paar topmannen een toontje lager moeten zingen.... HOERA!
Ik snap je frustratie over absurde beloningen, maar dat is maar een fractie van de kosten die jij uiteindelijk betaalt. Zelfs als je alle topmannen op het minimumloon zet betaal jij maar een paar cent per maand minder. Persoonlijk interesseert het me dan ook niet zo veel of zo'n topman nou 5 ton of 5 miljoen verdient, en ik vind het het ook beslist niet waard om daarom dan maar de hele boel overhoop te trekken.
Maar waarom zou die Roemeense telco 100GB voor 5 Euro willen leveren als zijn inkoopsprijs al hoger ligt dan dat?
Omdat die Roemeense telco misschien wel ergens anders die Euro verdient. Of zijn inkoopprijs in andere landen (en eigen land) is wel onder de 5 Euro.
Omdat je EU breed dezelfde prijs moet hanteren krijg je dus dat 'dure' providers enorm onder druk komen te staan.
maar waarom zouden ze als ze tegen lagere kosten hetzelfde kunnen krijgen door hier Roemenen aan het werk te zetten en Nederlanders eruit te knikkeren?
Leuk als je een beetje groente en fruit aan het plukken bent. Maar als jij bij een GSM mast staat, dan heb je minimaal MBO denkniveau en vaak gewoon HBO. Die mannen en vrouwen verdienen in Polen ook een net salaris.

Ik kom in mijn werkveld amper Polen tegen, maar juist een hele diverse mix van allerlei nationaliteiten, Portugezen, Spanjaarden, Italianen etc. Ook in de telecom zie ik weinig mensen uit de lage lonen landen, behalve helemaal onderaan in de keten.
Ik snap je frustratie over absurde beloningen, maar dat is maar een fractie van de kosten die jij uiteindelijk betaalt. Zelfs als je alle topmannen op het minimumloon zet betaal jij maar een paar cent per maand minder. Persoonlijk interesseert het me dan ook niet zo veel of zo'n topman nou 5 ton of 5 miljoen verdient, en ik vind het het ook beslist niet waard om daarom dan maar de hele boel overhoop te trekken.
Het is niet alleen de topmannen, het is de hele top inclusief de hele marketingwinkel. 1 topman is geen probleem, maar wat kost de Voice of Holland voor een Vodafone klant? Dan heb je het echt niet over een paar cent.

We hebben in NL 3 'grote' Telco's, die een fikse winstmarge maken en ook nog eens bakken met geld aan reclame uitgeven. Jouw abonnement kan prima de helft kosten als de 'gekkigheid' eruit wordt gehaald door wat concurrentie. Kijk maar naar bedrijfsdeals... dan zie je wat een mobielabonnement echt kost!
Kosten voor roaming zijn natuurlijk niet fundamentel hoger dan kosten in het binnenland.
En een operator die niet wil kan roaming gewoon uitschakelen.
En wat denk je dat grote Europese bedrijven gaan doen? Die gaan gewoon hun abonnementen afsluiten in het land dat het goedkoopst is. Ze hebben immers overal vestigingen!
Als ze maar een vestigingsadres hebben in dat land, vooralsnog zal het niet gaan gebeuren dat mensen in land A, een contract/overeenkomst afsluiten in een ander land. Dit zou namelijk ook gaan inhouden dat mobiele aanbieders in Nederland geen lang leven meer zullen hebben. Reden?

Als je in een land als Noorwegen een abonnement voor € 10,00 hebt met onbeperkt bellen, sms'en en data. Waarom zouden Nederlanders dan niet massaal gaan overstappen op die aanbieder in Noorwegen? Dat houdt dan in dat toko's als KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele-2 hun mobiele netwerken niet langer kunnen onderhouden door een enorme terugloop in klanten en dus het omvallen van mobiele providers in Nederland.

Het is de komende jaren voor wat ik vermoed zo goed als onmogelijk. Wetgevingen en regelgevingen moeten hieromtrent teveel worden aangepast en voordat dit werkelijk zover is, zijn we minstens 10 jaar verder.

Neem als voorbeeld maar eens een uitspraak van een Nederlandse rechter waarbij de snelheid van een Duitse bestuurder 32Km/u betreft en dit via justitie verloopt. Zolang die Duitser zich niet vertoont is er niets aan de hand, want het Duitse Justitieel apparaat doet toch niets.

Of wel, ik sluit een abonnement af in Duitsland. Betaal mijn rekening niet, in Duitsland doet een rechter uitspraak maar zolang ik daar niet kom is er niets mis. Want de Duitse justitie heeft geen enkele mogelijkheid om beslag te leggen in Nederland.

Het geen jij zegt geeft dus 2 enorme problemen:
1) Het treft de economie want de tarieven zijn gebaseerd op vraag/aanbod en hoe goed het economisch met het land ervoor staat.
2) Wettelijk zijn er teveel zaken die aangepast moeten worden.

Nederland behoort tot één van de duurste landen in de EU, als mensen dus massaal hun abonnement in een goedkoper land afsluiten met het omvallen van Nederlandse toko's van dien. Neen, verlagen van tarieven conform overige landen kan niet. Waarom niet? Dan zouden inkomens van die werknemers ook verlaagd moeten worden conform die overige landen.
Als je in een land als Noorwegen een abonnement voor € 10,00 hebt met onbeperkt bellen, sms'en en data. Waarom zouden Nederlanders dan niet massaal gaan overstappen op die aanbieder in Noorwegen? Dat houdt dan in dat toko's als KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele-2 hun mobiele netwerken niet langer kunnen onderhouden door een enorme terugloop in klanten en dus het omvallen van mobiele providers in Nederland.
Ze krijgen gewoon hun roaming inkomsten. Dat zou 'kostendekkend' moeten zijn. Dus het omvallen van mobiele providers is echt een angst die onterecht is. Daarnaast concurreren de netwerken ook met elkaar voor de roaming overeenkomsten. Dus misschien is het Luxemburgse LOL wel een partner van T-mobile, terwijl jij liever Vodafone hebt en dus uitkomt bij Vodafone in Malta.

Maar als je het nieuws volgt, dan zie je dat de EU zich op dit moment erg druk maakt over 'services'. We hebben in de EU de mogelijkheid goederen overal te kopen, maar diensten is nog een probleem. Netflix heeft bijvoorbeeld geoblocking. De EU is al druk bezig om te kijken hoe ze dit kunnen verbieden of aanpakken.

En ergens is het toch ook gewoon absurd dat we in de Benelux 3 verschillende markten hebben, terwijl we qua oppervlakte eerder een provincie zijn van een van de grote buren. En het innen van rekeningen en boetes? We hebben al een systeem met IBAN, waarmee transacties transparant voor de landen worden. De volgende stap was SEPA, waarmee de juridische vorm van (herhalende) transacties gelijk is getrokken. Het gelijktrekken/eenvoudiger maken van het 'afdwingen' van betalingen staat al gewoon op de agenda! En voor 1 rekening ga je niet moeilijk doen, voor een paar honderdduizend klanten huur je (net zoals de locals) gewoon een incassobureau in. Er is weinig te betwisten aan het contract!
Waarom zouden ze dat doen?

- Ofwel de omzet op binnenlandse abonnementen kan worden verhoogd door de prijzen te verhogen. Dan zal KPN dat doen. Dit staat los van de tarieven voor roaming en wordt daardoor in principe niet beïnvloed.

- Ofwel de omzet neemt af als KPN de prijzen voor binnenlandse abonnementen verhoogt. Dan zal KPN dat niet doen, maar dat staat alweer compleet los van roaming.

Wat er met de omzet op binnenlandse abonnementen gebeurt na een prijsverhoging staat totaal los van wat er gebeurt met roaming. Als de prijzen voor roaming veranderen heeft dat geen effect op de binnenlandse markt. Dus de situatie voor binnenlandse abonnementen vóór gratis roaming en na gratis roaming verandert helemaal niet.

Het idee dat een bedrijf zich laat leiden door irrationele prikkels als "we krijgen minder geld binnen met product x, dus we gaan de prijzen verhogen voor product y" is m.i. totaal ongegrond. Het gaat om meer of minder winst bij hogere prijs van het relevante product alleen, niet om wat een of ander ander product doet. "Compenseren" is niet iets rationeels; en bovendien compenseer je helemaal niet als je binnenlandse omzet kleiner wordt door hogere binnenlandse prijzen: in tegendeel, dan verdien je nóg minder.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 maart 2016 20:56]

Ik werk nauw samen met enkele prepaid projecten van KPN. Zover ik weet was het een verplichting om deze bundels af te schaffen wettelijk. Ze hadden juist recentelijk enkele toegevoegd.

De exacte reden waarom dit zo gekomen is was dan weer niet duidelijk, maar het ging vrij abrupt.
Roaming tarieven alsmede de toeslag, zijn onderdeel van de winst van de onderneming. Als deze inkomsten komen te vervallen, zullen ze het via een andere weg terughalen.

Het betreft hier een dienst ( dienst != product ). Onderdeel van de dienst is tegen een hoger tarieven binnen de overeenkomst bellen en gebeld worden in het buitenland. We praten in dit geval niet over X, Y of Z. Binnen hetzelfde abonnement komen de extra inkomsten die gegenereerd worden middels roaming te vervallen. Dus zal dit via een andere manier moeten worden terugverdiend om de winst zo hoog mogelijk te houden en het liefst zo min mogelijk veranderd voor aandeelhouders.
Hier ben ik het dus niet mee eens. Ik beschouw een dienst als een product, maar ook al doe je dat niet, dan geldt voor een dienst hetzelfde als een product. Als ze meer aan ons kunnen verdienen doen ze dat sowieso; ze gaan heus niet zitten wachten totdat een bepaalde dienst minder geld oplevert om dat te doen. Zie mijn verhaal boven.
Dat zeg ik. Alhoewel, hier in de UK heb je Three en in "Feel at Home" landen, roam je gratis, zonder beperking (behalve tethering). Dus heb je een unlimited databundel, dan gebruik je die gewoon ook prima in Ierland. Ik woon op de grens en dan switch je nogal snel. Bv in mijn huis (uiteraard op wifi), zit ik op een IE netwerk, maar ik woon toch echt in de UK.

Feel at home werkt helaas niet in de Nederland, maar toch wel in een tig aantal landen, waaronder de VS.
dus in Nederland voelt iemand zich "niet thuis" ?
Three heeft geen netwerk in Nederland.
:X Het gaat hier over roaming, hoe gaan ze daar mee om dan? En hoe checken ze thethering???

[Reactie gewijzigd door McBrown op 24 maart 2016 05:56]

Bij roaming in een free at home land is het unlimited bundeltje niet unlimited...
Youphone is een waardeloze provider, net als Simpel. Met dergelijke tarieven proberen ze je te lokken omdat het internet vol staat met negatieve reviews betreffende hun services. Ziggo maakt er tegenwoordig ook een potje van. De enige fatsoenlijke virtuele provider is Simyo.
Vandaar dat Youfone als #2 , direct na Simyo, uit de test van de Consumentenbond komt...
Op basis van tarieven misschien, maar service is niet echt 'inbegrepen'

Genoeg spookverhalen gelezen ( ook bij consumentenbond ) over niet klppende rekeningen, naheffingen en bundels die 'spontaan' verbruikt zijn.

Nee, iets met resultaten uit het verleden, en apen met gouden ringen :)
Ik ga sowieso niet blindelings af op hetgene dat de Consumentenbond meldt. Die snappen er vaak niet veel van. Youfone komt erg slecht uit de bus als je naar hun administratie en klantenservice kijkt.
Was ook maar een voorbeeld... ;)
Wat is er waardeloos aan youfone (behalve hun reclame)?

Heb namelijk net een abonnement afgesloten. Weliswaar per maand opzegbaar...
Spookfacturen en waardeloze service.
2 jarig contract, 300 minuten bellen a 4 euro per maand.
2e maand werd er 36 euro teveel in rekening gebracht.
gebeld en volgens youfone was het een foutje en zouden ze de teveel berekende kosten aftrekken van de daaropvolgende facturen.
3e maand factuur van 0 euro, maar de daaropvolgende maanden gewoon weer 4 euro per maand, dus er is maar 4 euro verrekend van de 36.
Gebeld en nog eens gebeld, maar uiteindelijk maar opgegeven.
is hierna nog 2-3 maal voorgekomen met iets lagere bedragen.
Mij zijn ze kwijt komend augustus!
Echt wel:
http://www.tre.it/tariffe/piani-internet-ricaricabili

3GB voor €5,-
8GB voor €10,-

En 1GB per dag(!) voor €25,-

En 100 uur onbeperkt voor €15,-

Dus voor 15 euro een maand lang elke dag een film kijken via 4G en nog steeds is je bundel niet op.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 maart 2016 22:58]

ik heb in Duitsland bij de ALDI een prepaid Abbo voor 15 euro en 5 gig data, ik gebuik een wifi apparaat en deel dit met mijn vrienden.
En die 5GB kan ik ook hier in Nederland gebruiken?
Ja: bij Lyca/GT/Vectone 4 GB voor 10 euro + 1 GB voor 5 euro.
Euuh vorige maand nog in Oostenrijk voor 10,- een prepaid SIM gekocht met 5 Gig data en twee maanden houdbaar. Er zijn gewoon landen waar het een stuk goedkoper is om gewoon even een SIM te halen voor data

[Reactie gewijzigd door Kermit123 op 24 maart 2016 08:31]

Niet mee eens.

Lees maar eens na op: https://translate.google....r%2Fassistance%2F677.html

Vierde bulletin. Ik ben ontzettend tevreden met Free in Frankrijk!
Klopt. Voor 20 pond krijg je all you can eat 4G in de UK.

Prepaid.

:P
Tweakers verwachten dat wellicht, de gemiddelde consument zeurt hier nauwelijks over en heeft op zich voldoende aan hun bestaande data bundel. Feit is echter dat in het buitenland los moet worden afgerekend tenzij men een extra buitenland bundel afneemt.

Tweakers zul je zelfs nog horen als ze 1TB voor € 10,00 krijgen, want naar diens mening is het nog altijd te duur als ze narekenen dat dataverkeer helemaal niet zo duur is en tenslotte toch allang is ingekocht :/
Zoals ik eerder al schreef, woon ik op de grens met Noord Ierland en de republiek. Behalve dat mijlen, kilometers worden, zie het verschil niet. Ik bevindt me met een paar meter lopen zo in het andere land. En velen met mij hier (aan beide kanten van de grens). Ik verwacht dus wel dat ik zonder extra te betalen mijn data kan gebruiken. Gelukkig hebben we Three hier.

Consumenten hier verwachten het.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 23 maart 2016 18:10]

He maar de vraag is natuurlijk voor hoelang ?

Als de UK zich terug trekt uit de EU dan gelden de EU roaming regels niet meer voor de UK en zal dat worden gezien als buiten EU en is de roaming regulering niet meer van toepassing.

Tenzij de UK natuurlijk europese wetgeving gewoon blijft implementeren alleen de vraag is willen ze dat ook want als ze de EU verlaten dan hebben ze geen invloed meer op die wetgeving.

Nog even wachten en dan weten we in ieder geval of ze wel of niet bij de EU blijven en dan zullen de gevolgen vanzelf zichtbaar gaan worden.
Nou, tegelijkertijd zie je dat in niet EU landen zoals Noorwegen en Zwitserland toch gewoon de EU tarieven gelden. Dat zou dan ook voor de UK gelden.
Behalve de roaming tarieven. Ze kunnen prima hun eigen providers verplichten EU burgers gratis toegang te geven, maar andersom hebben ze geen invloed. Voor Zwitsers is roamen in EU veel duurder.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 23 maart 2016 23:43]

De tarieven in Zwitserland zijn in verhouding tot de rest van de EU landen niet zoveel gedaald de laatste jaren. Met name met mobiel internet had ik enorme voordelen van mijn Zwitserse simkaart. Mijn Noorse, Duitse en spaanse simkaart kon ik al snel laten vervallen. Zwitserland was het enige land waar een lokale sim nog veel kon schelen.

De wisselkoersen waren al ongunstig geworden. Die tijd is met de nieuwe EU tarieven ook voorbij. Ik schrok laatst ervan hoeveel euro een databundel van 3GB mij daar op mijn Zwitserse sim zou kosten. Ik dact nog: wat is het duur geworden hier. Dat was echter niet het geval: juist in de overige EU landen is de prijs van dataverkeer flink gedaald.

Voor gebruik in Nederland hebben de Zwitsers trouwens ook nette roamingbundels. Ook op prepaid simkaarten.
Ik verwacht dus wel dat ik zonder extra te betalen mijn data kan gebruiken. Gelukkig hebben we Three hier.

Consumenten hier verwachten het.
Dat jij en anderen iets verwachten en of het realistisch noch fair is zijn gelukkig twee verschillende dingen. Je kan ook verwachten dat in beide landen de belasting of de zorg hetzelfde is, dat maakt het evenmin realistisch.
Ik verwacht dat ook voor de hele EU, en ik verwacht er onbeperkt supersnel internet met vol bereik op mijn mobiel voor 30€ per maand.

Helaas doet het er niet altijd toe wat jij of ik verwacht.

Hebben de Ierse providers trouwens ook zoveel voor de vergunningen moeten betalen? Ik verwacht van niet...
Voor dat bedrag verwacht je 4-6GB aan data.
Want?
Want? Want mensen gebruiken veel data tegenwoordig en aangezien grenzen in de EU al jaren zijn vervaagd, wil je je gedrag ook niet aanpassen als je de grens overgaat. Tijden veranderen, consumenten verwachtingen en hoe ze zich gedragen is ook onderhevig aan verandering. Daarom dus Olaf.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 23 maart 2016 18:07]

Volgens mij verwachten we tegenwoordig alles voor 1/3 van de prijs..
Jij woont blijkbaar in de UK maar hier in NL krijg je zelfs voor binnenlands verkeer geen 4 - 6 GB voor 10 euro AFAIK.
En verwachten dat iets in heel de EU dezelfde prijs / kosten heeft en even goed is lijkt me ook niet direct redelijk.

Doe mij maar gewoon veel meer 'gratis' WiFi..
Dat gratis WIFI moet je ook overal maar vertrouwen... Doe mij maar een verbinding van mezelf waar niemand zomaar op mee kan kijken.
gratis wifi + opnvpn thuis over poort 443 ... Ik vertrouw de hele wereld :)
In de eerste zin constateren dat we tegenwoordig teveel verwachten, en dan je reactie afsluiten met "Doe mij maar gewoon veel meer 'gratis' WiFi.." :-)
Sinds kort: bij Lyca/GT/Vectone: 4 GB voor 10 euro.
Mensen zijn steeds met anti EU, dus ik weet helemaal niet of ze zich 'feel at home' in andere landen voelen.... En nu staat Schengen bijvoorbeeld ook nog eens op springen
...en aangezien grenzen in de EU al jaren zijn vervaagd, wil je je gedrag ook niet aanpassen als je de grens overgaat...
Heel goed punt. Misschien kunnen we het ome Geert het nog eens proberen uit te leggen (zucht)...
Vreemde reactie als je er voorheen maar 200mb voor kreeg imho. Je kan alles wel voor een appel en een ei wensen...
Zie mijn reactie op @harrytasker.
Ik ben er 'blij' mee

Ik kan makkelijk met 500MB rondkomen in een maand.
Met weliswaar een 10GB abo, maar moet mijn best doen om over de 2500MB te komen.
Het meeste van mijn data verdeel ik over de kinderen, en andere "family" members
In eigen land op eigen netwerk ben ik het met je eens, maar kpn heeft alleen een netwerk in nederland en moet de rest dus inkopen. Dit zijn ook bundels die je 1 malig aanzet en dus niet vast in je contract hoeft op te nemen. Deze prijs is zo slecht nog niet.

Bij tmobile krijg je 500mb voor 15 eu (tenzij je het VAST in je contract opneemt, dan geeft deze 15 eu je 1000mb maar betaal je het dus wel elke maand je hele contract lang.
vodafone 4 euro voor 100mb (1 dag geldig dus 4 euro per dag).

Hoezo duur ? dit is een enorme stap in de goede richting!
20 euro per maand met onbeperkte data bundel op 4G hier. En die bundel is in tig landen in Europa te gebruiken.

En dat iets niet bestaat, wil niet zeggen dat het niet zou moeten bestaan. Stel je voor dat ze in landen als de VS, Rusland, China etc zo zouden denken. Maximaal 200 vierkante km mensen. Daarbuiten betaal je roamingkosten. Dat is nou het hele doel van de Europese Unie: 1 markt
In China is dat ook zo. Daar heb je lokale providers, en kom je buiten de regio dat betaal je een roaming tarief. Niet voor niets hebben Chinese telefoons de optie tot 2 of zelfs 4 sim kaarten. Een gemiddelde Chinees heeft namelijk meerdere abonnementen wegens roaming buiten de regio waar ze wonen. Dus tja, zelfs China is niet 1 markt...
Daarom zijn er in China ook veel multi-SIM toestellen. In Nederland houden de operators die van de markt. Want het is niet de bedoeling dat je voordeeltjes combineert of dat nou binnen of over de grens is.
Juist vanuit die landen kwam het schrikbeeld van een andere provider voor iedere stadsregio met roaming buiten jouw home area.

Ook betaal je in de VS voor inkomende gesprekken op je mobiel. Dat moet/moest ook wel, omdat ze vaste lijn nummers uitdeelden aan mobiele telefoons zonder toeslag voor de beller, maar dus de rekening voor de gebelde.

De afgelopen jaren is er gelukkig flink verandering in gekomen door nieuwe (duurdere) USA abonnementen. Ook omdat providers leerden dat men zijn mobiele nummer niet uitdeelde als men moest betalen voor ontvangen gesprekken.
Wanneer geld roaming nog wel?
Er wordt hier gezegd dat het binnen de EU wordt afgeschaft...
Maar geld het wel in Zwitserland? Of Kroatië?
Kroatië is lid van de EU dus daar geld het wel, Zwitserland niet dus daar hoeft het niet.
Oh derp, is al in 2013 toe getreden!
Oeps :P
Ah een handig tabelletje. Kreeg vanochtend wel een SMS maar daar stond verder inhoudelijk weinig in
Maar wel een link naar eenzelfde tabel volgens mij.

www.kpn.com/eu
Voor abonnees technisch nog niet mogelijk? Enig idee waarom niet?
Idd beetje vreemd, ik zet bij mijn abbo toch ook gewoon een module per dag/week/maand aan of uit tenslotte. Lijkt me dat de tarieven daarvoor gewoon aangepast kunnen worden, Misschien is het lastiger als je al een buitenland abbo hebt echter lijkt dat dan meer op "je hebt er tenslotte voor getekend"....
Tweakers schrijft het nogal scheef op waardoor het lijkt of alleen prepaid klanten erop vooruit gaan. Niets is minder waar:

Alleen het "verrekenen binnen je bundel" is nog niet mogelijk. Dus in plaats van dat je voor 10 minuten bellen zowel 10 minuten van je bundel afgaat, als 10 * 6 cent toeslag krijgt, is dit tijdelijk alleen dit laatste. Het is dus juist hopen dat ze het zo lang mogelijk niet kunnen verrekenen...

Overigens word je een maand van tevoren geïnformeerd wanneer er wel gaat worden verrekend, dit zal niet met terugwerkende kracht gelden.
Gewaagd om het helemaal af te schaffen. Benieuwd hoe andere providers volgen. Vodafone was vroeger dé provider voor lage roamingkosten maar zij zullen een redelijk radicale propositie moeten doen om nog echt meerwaarde te bieden qua roaming (bijv. buiten EU).
Op zich niet echt gewaagd, in Juni 2015 was al sprake van de afschaffing van roamingkosten per April 2016. Later dat jaar op 27 oktober werd pas een definitieve uitspraak gedaan dat dit pas in 2017 zou plaatsvinden.

In de tussentijd is er dus al heel wat gedaan door telecom aanbieders waarbij KPN de eerste is die de wijzigingen (die eigenlijk pas per 2017 hoeven).

Ik verwacht eigenlijk dat binnen korte tijd ook de overige aanbieders zullen komen met deze aanpassingen.
Gewaagd omdat inkoop anders gereguleerd is. Bij nader inzien zijn de prepaid beltarieven echter zo hoog dat die de kosten zeker wel dekken.
Alleen voor kpn of ook voor de dochterondernemingen???
Ook voor Telfort, zoals in de laatste zin van het artikel staat.
Gebeld worden 6 ct per minuut 1 ct per minuut

Waarom moet je betalen voor gebeld worden?
Omdat KPN daarvoor een rekening ontvangt van een buitenlandse telco.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee