Roamingkosten zijn vanaf juni 2017 binnen Europa definitief verleden tijd

Het Europees Parlement heeft regelgeving aangenomen, waardoor roamingkosten voor mobiel dataverkeer per 15 juni 2017 worden afgeschaft. De regels zitten er al jaren aan te komen, maar zijn met de stemming dinsdag eindelijk definitief.

Het Europees Parlement stemde dinsdag in met het voorstel dat een definitief einde maakt aan de roamingkosten per juni 2017. De stemming was de laatste horde in deze zaak die de politiek in Europa al jaren bezighoudt.

Het basisidee is volgens de Europese Commissie iets dat men in Brussel uitdrukt met de afkorting RLAT, wat staat voor "Roam Like At Home". Dat houdt in dat elke Europeaan in elk Europees land mobiel internet, sms en telefonie moet kunnen gebruiken zoals thuis. Daarom mogen providers vanaf juni 2017 geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van de smartphone in het buitenland. Als je een bundel hebt, moeten minuten, sms'jes en MB's daar af gaan.

Er is wel een uitzondering. Een provider die veel roamende klanten in het buitenland heeft en dat niet kon voorzien, mag bij zijn telecomtoezichthouder, in Nederland de Autoriteit Consument en Markt bijvoorbeeld, toestemming vragen om een kleine heffing in rekening te brengen waardoor het kostendekkend wordt. Winst maken met roaming is uit den boze.

Er komt bovendien een 'fair use policy' voor gebruik in het buitenland, die de Commissie vast zal stellen in december 2016. Deze policy houdt rekening met hoeveel data mensen gebruiken, hoeveel Europeanen reizen, in hoeverre prijzen over de hele Europese Unie bij elkaar komen te liggen en moet rekening houden met risico's van concurrentievervalsing. Wat de Commissie daar precies mee bedoelt, wordt niet uitgelegd.

Het afschaffen van de roamingkosten was onderdeel van het voorstel waartoe ook het voorstel voor netneutraliteit behoorde. De aangenomen regelgeving wordt over enige tijd van kracht.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-10-2015 • 13:45

174

Reacties (174)

174
168
109
3
0
4
Wijzig sortering
Zou dit ook betekenen dat het in de toekomst voordeliger wordt om een abonnement af te sluiten in het buitenland?
Nee, want je buitenlandse abo kun je niet continu gebruiken in NL:
Er komt bovendien een 'fair use policy' voor gebruik in het buitenland
of zoals het in het persbericht staat:
To protect the industry against abuses such as “permanent roaming”, operators could in certain circumstances be allowed to charge a small fee, lower than current caps, according to a "fair use” policy. The exact details for this will be defined by the Commission and telecoms regulators.

[Reactie gewijzigd door GlowMouse op 23 juli 2024 08:35]

Het is nu al BIJNA voordeliger om een abbo in het buitenland af te sluiten.

Bij Orange.es krijg je 1000 min + 1 GB in Nederland voor 35 EUR/mnd. Dat is bijna net zo duur als een KPN Sim Only Zorgeloos Instap abbo.
Het grote probleem zal denk ik liggen bij de telefoonnummers. Ik ga geen abbo in Estland afsluiten, omdat ik dan met een +372 nummer zit. Als iemand mij moet bellen, dan moet ie waarschijnlijk een hoog buitenlandtarief betalen. Mijn roaming kan dan wel goedkoop zijn, maar als niemand mijn durft/kan bellen, dan houd het snel op.
dual abbo ? of een sim prepaid die je verplicht moet bijvullen/aftoppen elke x maanden ?
Dat moet je dan ook meteen meenemen in je berekening of het nog loont om een buitenlandse abbonement af te sluiten...
Anoniem: 420148 @TIGER7927 oktober 2015 15:08
Een prepaid NL SIM hoef je maar eens per 6 maanden bij te vullen. Elke 6 maanden 5 euro erbij lappen :z
Ik heb zelf nog een tmobile prepaid sim die ik al zeker 5 jaar heb zonder hem ooit op te waarderen. Dit kan voor nieuwe sims veranderd zijn maar goed mijn dedicated tan code nokia doet het nog
Anoniem: 420148 @qlum27 oktober 2015 18:41
Zocht het laatst op voor mn vriendin die een jaar buitenland doet, er stond dat ze de SIM van T Mobile een keer per 6 maanden moest opwaarderen en een belletje mee moest doen of SMS voor nummerbehoud.
Of je pakt een provider als choozze waarbij je eenmalig EUR 25 betaald voor je NL sim... Ik wilde vooral aangeven dat dit best een optie is. Maarja... blijft die extra optie staan die weer alle concurrentie over nationale grenzen eigenlijk verbied...
Je kan ook bij Chooze een sim kopen die alleen maar 1x 25 euro kost. Je krijg dan elke maand 100min / sms en MB. En dan af en toe mee bellen.
Kunnen ze je altijd nog bereiken.

Maar je kan al bij Tele2 voor 20 euro onbeperkt bellen en 1GB. Dat is nog goedkoper. Dit heb ik zelf.
Maar jij betaalt het elke maand. Bij de sim only slechts één keer. Die sim only is dus absoluut gezien tóch goedkoper.
Alsof KPN heilig is. Bij ons doet Vodafone het prima, maar KPN is heel slecht.
een voip 088 nummer nemen en klaar
Tja,

Ik betaal € 20 per maand voor 400 bel/sms-minuten en 10 GB aan internet bij KPN. Tuurlijk dit is niet wat iedereen betaalt. Maar wat ik wil zeggen is dat het goedkoper kan.
zeker thuisvoordeel + de actie's van 2014 waarbij je dataverdubbeling kreeg en van dit jaar vanwege het opdoeken van HI. Want het bedrag dat jij noemt is natuurlijk totaal niet realistisch, dat kun je in 80% van de gevallen wel vergeten.
Klopt. Ik heb thuis KPN Glasvezel. Door een actie was dat het goedkoopste wat ik kon krijgen. Zelfs met half jaar Spotify.

Daarnaast een korting op een Sim-only. Mijn bundel werd verdubbeld omdat ik KPN Vast heb. En eerst kreeg je nog korting als iemand thuis ook een mobiel abbo had bij KPN, maar dat hoeft niet meer. Dus ook weer daar voordeel.

Het is toch niet zo erg onrealistisch om een thuis en mobiel abbé te hebben bij dezelfde provider?
Ik doelde dus op meer dan dat, namelijk ook het meepakken van de eenmalige acties van kpn in 2014 (kreeg toen 2gb gratis bovenop mijn 4gb sim-only bundel) en van dit jaar (2 gb gratis erbij voor hi-klanten).
Het verdubbelen is volgens mij geen actie maar een standaard dienst.
Anoniem: 445161 @scherpp27 oktober 2015 23:33
De 2GB bovenop je standaardabo was meer een dienst om de oude Hi-abo's gelijk te trekken aan de KPN abonnementen van dat moment. Op de Hi Eindeloos Online mét spotify na waren de Hi abo's (de laatste maanden van Hi) stuk voor stuk minder aantrekkelijk dan hun KPN tegenhanger.
Momenteel zijn de prijzen inderdaad vrij gunstig als je thuis ook KPN hebt (glasvezel of koper), waarbij je 5 euro korting per maand en verdubbeling van je bundel krijgt.
Het zal je verbazen voor hoeveel mensen deze actie geld ;)
Nope heb de aanbiedingskaart nog voor me liggen iedere kpn klant met internet plus bellen kan voor 20,- 400min en 10gb krijgen zonder verhogingen uit het verleden!
Hahahah ja idd , en laten we niet vergeten dat we uiteindelijk wel een mobiel hebben om te BELLEN . veelal gebeurt nu via whatsapp en mobiel internet ( facebook enz ) .
maar het bellen is in dat geval niet zo handig.
Sorry, maar .ES is Spanje (España), Estland is .EE (Eesti)

ontopic: Zou voor mij trouwens wel heel mooi zijn, zit hier al heel lang op te wachten aangezien ik 6 maanden per jaar in het buitenland zit voor mijn werk (90-95% in Europa/Baltic/Europisch Mediterranae)

@rex hieronder:
Je hoeft niet gepikeerd te worden, ik probeerde iets voor je te verhelderen, .ES wordt vaak aangezien als Estland (Estonia), hoe kan ik weten dat je in Spanje woont, en dat was ook niet op te maken uit je reactie.
Overigens is voor (de meeste) nederlanders een +34 nummer net zo raar als +37(2) (de 2 tussen haakjes omdat de gemiddelde Nederlander alleen de eerste 2 nummers gebruikt om de landcode te identificeren)

@Robinvs93: Guilty as charged.

[Reactie gewijzigd door zion op 23 juli 2024 08:35]

Ja duh is .ES Spanje. Ik woon in Spanje en heb die Orange.es abbo. Ik gaf twee verschillende voorbeelden die los van elkaar stonden. Ik zei niet dat Orange.es je een +372 nummer gaf. Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat je geen raar nummer wilt hebben. Als ik gebeld wordt uit +420 of +372, nou dan ga ik echt niet terugbellen.
Anoniem: 569957 @Rex27 oktober 2015 21:26
Lol.... Grappig, maar wel een verwarrende combinatie van voorbeelden
Is Spanje, geen Estland. Maar je punt blijft overeind... (maar dan met +34 :) )
Als eerste, mijn spaans is erg beperkt, maar dat is een zakelijk abbo waarin bij de kleine letters staat dat dat de prijs de prijs is met maximum korting. Oftewel zou het kunnen dat dat enkel is wanneer je 100 tegelijk afneemt voor je bedrijf bijvoorbeeld?

Daarnaast is het vergelijken met eentje die bekend staat dat SIM-only abbo's duur zijn (tenzij je korting hebt vanwege andere dingen die je ook bij ze afneemt) wel makkelijk natuurlijk. Als je naar de goedkoopste kijkt hebben we het over ruwweg de helft van dat bedrag.
Anoniem: 569957 @Rex27 oktober 2015 21:24
Niet geheel on topic, maar .es heeft weinig met Estland te maken.
Nee.... voorlopig behoor je woonachtig of ingeschreven te zijn op een adres in het betreffende land. Het is (en blijft) voorlopig nog een ongelofelijk moeizaam/ingewikkeld proces om bij eventuele contractuele problemen de consument een sanctie op te leggen (incassobureau, deurwaarder, beslaglegging etc.).

Wel een mooi idee overigens. Als Nederlander een abonnement afsluiten in een ander land voor lagere kosten. In dat land zullen ze echter niet gek zijn, hey een Nederlander. Abonnementen zijn daar duurder, hoppa... de NL Heffing erop gooien die het abonnement gewoon net zo duur maakt als in Nederland. Ga er maar niet uit dat de abonnementen uit Lagerloonlanden straks voor dezelfde prijs wordt aangeboden in een land als Nederland.
Prepaid daar het je geen adres in welk land voor nodig en ook daar zullen de tarieven van toepassing zijn.
Verbruik je veel data koop je gewoon prepaid data sim
In sommige Europese landen heb je daar dus wel degelijk een adres voor nodig. Ook is het niet bij iedere provider mogelijk om te betalen met bijvoorbeeld PayPal of IBAN overschrijving.

Zoals ik elders al aangehaald heb, ik verwacht niet alleen abonnementen duurder worden maar ook prepaid. Om de kosten die men dankzij Roaming gaat mislopen zullen in de EU landen de kosten gewoon netjes op een andere manier worden doorberekend "zo ook voor prepaid".


België is nog aan het onderzoeken of anonimiteit bij prepaid kaarten voorkomen kan worden. in 2008 al wilde justitie en politie in Nederland dat prepaid-toestellen verboden zouden worden. Ditzelfde kwam ook in 2014 ter sprake. Nog niet gesproken over diverse andere EU landen waarbij anonieme prepaid kaarten allang niet meer bestaan. Wat meteen ook weer een controle biedt of iemand wel/niet in het betreffende land woont.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 08:35]

Duurder gaat het niet worden je zal betere samenwerking zien. Neem vodafone die hebben al eigen netwerken in veel landen en kunnen die zonder meerprijs nu eigenlijk al aanbieden.
Andere providers zullen meer moeten gaan samenwerken.

Het enige dat stoort is het fair use gedeelte. Fair use is zo vaag als het maar zijn kan en kan dus hier keihard gebruikt worden voor een limiet.
Abonnementen zijn daar duurder, hoppa... de NL Heffing erop gooien die het abonnement gewoon net zo duur maakt als in Nederland. Ga er maar niet uit dat de abonnementen uit Lagerloonlanden straks voor dezelfde prijs wordt aangeboden in een land als Nederland.
Van datzelfde Europa mag een land zijn eigen burgers niet voortrekken. Ik neem aan dat dat ook geldt voor bedrijven?
Dit is (voor wat ik mij meen te herinneren) alleen op overheidsniveau. Een (semi)overheidsinstantie mag burgers ongeacht land van herkomst niet discrimineren etc.
Er komt bovendien een 'fair use policy' voor gebruik in het buitenland
Waarschijnlijk zal dit ervoor zorgen dat je in je eigen land toch het voordeligste abonnement hebt.
Je zal zien dat providers wel mogen eisen dat een klant een adres in het land van oorsprong (even bij gebrek aan betere term) moet hebben. Dus als je bij Orange in Frankrijk een abbo wil afsluiten je een (geldig) Frans adres (en/of BSO/Sofi#) moet hebben.
En is Europa in dit geval heel Europa, of valt Zwitserland (zoals nu ook met databundels) er weer buiten ?
Dit is aangenomen door de EU, daar heeft Zwitserland niks mee te maken.
Regelmatig neemt Zwitserland EU regels aan om een bepaalde mate van gemak te bieden aan toeristen, emigranten etc. Dat in Zwitserland de roamingkosten worden afgeschaft is dus aan de Zwitserse regering of de Zwitserse providers.
Op zich valt Zwitserland buiten de EU maar aangezien ze aan alle kanten omringd zijn door de EU en ze op heel veel vlakken afhankelijk zijn van de EU nemen ze doorgaans heel veel zaken één-op-één over. Ze hebben alleen niets te zeggen over de inhoud, ze zijn geen EU lid dus hebben geen stemrecht.

De relatie tussen de EU en Zwitserland en Noorwegen wordt ook wel eens gekscherend Fax diplomacy genoemd. De EU neemt een besluit en stuurt een fax naar Oslo en Bern met wat ze moeten invoeren of wijzigen. Uiteraard kunnen ze nee zeggen maar als dat betekent dat jouw jongeren niet meer in de EU kunnen studeren, jouw producten niet meer aan EU standaarden voldoen of producten in jouw land ineens een stuk duurder worden dan heb je niet heel veel keus.

Het is niet een erg prettige positie als je het mij vraagt. Het is niet voor niets dat Noorwegen Groot Brittannië met klem adviseert niet uit de EU te stappen omdat het verlies van invloed terwijl je je nog net zo goed aan dezelfde regels moet houden en vrijwel net zo veel moet bijdragen het niet waard is.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 08:35]

De relatie tussen Zwitserland en de EU is heel verschillend van deze tussen Noorwegen en de EU. Zwitserland is enkel lid van de Europese Vrijhandelsassociatie, en niet van de Europese Economische Ruimte. Wanneer een Zwitserse kaasboer kaas in Nederland wil verkopen, moet zijn kaas aan de EU regels voldoen, maar wanneer hij enkel kaas verkoopt in Zwitserland, moet hij enkel aan de Zwitserse regels voldoen, en die zijn niet noodzakelijk dezelfde. Wel moet Zwitserland Nederlandse kaas toelaten wanneer die aan de EU regels voldoet, ook al voldoet die misschien niet aan de Zwitserse regels.
(Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen om uit de EU te blijven, die ook voor de Noren gelden. De vrijheid om eigen vrijhandelsverdragen af te sluiten bijvoorbeeld, wat Nederland niet mag, maar Noorwegen wel. Of de mogelijkheid om buiten het Europese Gemeenschappelijk Visserij Beleid te blijven)
Een grappig resultaat zie je in de supermarkten - daar ligt Zwitserse Gouda, Zwitserse Edam en Zwitserse Camembert - iets wat binnen de EU volstrekt illegaal zou zijn, die regionale soorten zijn beschermd.
Als Noorwegen dat echt vindt, waarom treedt het dan niet toe?

Oh wacht, er zitten ook legio nadelen aan het EU lidmaatschap voor een rijk land. Nadelen zoals: geen eigen immigratiebeleid en genivelleerd worden met Roemenië.

Onzin natuurlijk. Wij drijven meer handel met landen buiten dan binnen de EU. Daar hebben we dus echt geen EU voor nodig.
Het immigratiebeleid van Noorwegen is niet veel anders dan in de rest van Europa. Het was heel vrij, Oslo was lang de grootst groeiende metropool van Europa vanwege immigratie, maar sinds er een minderheidsregering met de FrP (Fremskrittspartiet) is, zijn de regels wat strenger geworden.
Waarschijnlijk heeft het veel meer met de visserij te maken, één van de belangrijkste exportproducten van Noorwegen. Nu kunnen ze daar prima een duurzaam beleid op voeren, zodat ook in de toekomst de visserij gegarandeerd blijft. Als ze lid worden van de EU komen alle Nederlandse en Engelse trawlers alles leegvissen en wordt het daar net zo'n puinhoop als het binnen de EU is.
Noorwegen is ook zeer rijk. Als één van de weinige westerse landen heeft het geen staatsschuld, maar een spaarpotje van meer dan 800 miljard euro.

http://fd.nl/beurs/109650...len-van-de-wereldeconomie

Daar zou Brussel wel raad mee weten.
Bij vrijwel alle providers valt Zwitserland binnen de EU-regeling qua tarieven. Niet bij alle, met name een paar kleinere providers rekenen wel hoge tarieven in Zwitserland (en Andorra, Monaco), dus let op als je je abonnement afsluit!
De Europese unie uiteraard, dus voor Zwitserland zal dit waarschijnlijk niet gaan gelden.
Europese Commissie heeft in Zwitserland weinig in te brengen.
Is Zwitserland een onderdeel van de EU? Nee. Kan het Europees Parlement er dan iets over besluiten? Nee. Is dat een antwoord op je vraag?
En zo simpel is het toch niet. Want Zwitserland is omsingeld door de EU en kan het zich niet veroorloven om zich niets van de EU aan te trekken. Als er straks hoge roamingtarieven in Zwitserland zijn en het (wintersport) toerisme daardoor naar Frankrijk of Oostenrijk uitwijkt zul je zien dat dit in Zwisterland wordt overgenomen.
Want telefoneren en internetten (buiten wifi) is het belangrijkste als je op wintersport gaat? Ik zou dit niet mijn keuze voor een wintersportplaats laten beïnvloeden.
En als je zakelijk bereikbaar moet zijn, betaalt de zaak toch de rekening.

Ben natuurlijk wel blij dat de hoge roamingtarieven verdwijnen, maar zou mijn vakantiebestemmingskeuze daar niet vanaf laten hangen.

[Reactie gewijzigd door Powder Toastman op 23 juli 2024 08:35]

Want telefoneren en internetten (buiten wifi) is het belangrijkste als je op wintersport gaat?
Niet het belangrijkste natuurlijk. Dat is de sneeuwzekerheid apres ski natuurlijk. Maar het kan nou net de druppel zijn die emmer doet overlopen.
Zwitserland valt buiten, maar ik merk bij de abbos in Spanje, Frankrijk en Portugal dat Zwitserland, Noorwegen en zelfs de VS steeds vaker in Roaming Zone 1 (EU) ingedeeld wordt.

Ik neem daarom ook aan dat ze je straks dan ook in die landen gratis zullen laten internetten.
Ik neem daarom ook aan dat ze je straks dan ook in die landen gratis zullen laten internetten.
Ja want providers zijn echt super blij met deze nieuwe regelgeving. Vanzelfsprekend dat ze dat ook voor andere landen gaan toepassen!
Je klinkt sceptisch, maar ik kijk letterlijk naar de feiten zoals die nu op tafel liggen. Het komt steeds vaker voor dat providers een "Europa-plus" of "Europa 1" zone maken met daarin Zwitserland, VS en ook zelfs Turkije en Canada.
Orange, TeliaSonera en Vodafone doen dat al in een aantal landen. Het is alleen maar aannemelijk dat ze op die voet doorgaan. Net zoals dat ik het aannemelijk vind dat de GB bundels met de tijd zullen groeien.
Het Europees Parlement.....
.... de Europese Commissie iets dat men in Brussel.....
Het antwoord op je vraag lijkt me zeer duidelijk.
er is sprake van het Europese parlement, dus de EU en daar behoort Zwitserland niet toe, dus waarom zou buitenlandse regelgeving daar plots van toepassing zijn ??
Er is wel een uitzondering. Een provider die veel roamende buitenlanders op zijn netwerk heeft en niet uit de kosten komt, mag bij zijn telecomtoezichthouder, in Nederland de Autoriteit Consument en Markt bijvoorbeeld, toestemming vragen om een kleine heffing in rekening te brengen waardoor het kostendekkend wordt. Winst maken met roaming is uit den boze.
Oftwel, we gaan er gewoon wél voor betalen, want het draagt altijd kosten mee voor de provider. We worden alleen net niet uitgezogen ;)
En vooral gaan mensen die hier uberhaupt al GEEN gebruik van maakte er nu voor opdraaien.
Daarnaast zullen mensen tijdens de vakantie hun telefoon ook niet meer los kunnen laten. Levert vast ergens bedrijven weer veel geld op. Slaven :P
Tja, wat dat betreft is het vergelijkbaar met een verzekering. We dragen allemaal een klein deel van de kosten. Mensen die bijv. in het grensgebied wonen of werken en vaak ongewenst offline of aan het roamen zijn zullen hier juist baat bij hebben.

Persoonlijk ben ik er ook blij mee. Ik reis wekelijks naar België en vond het altijd zo ouderwets aanvoelen dat je opeens geen verbinding meer hebt terwijl er van een grenspost o.i.d. al niks meer te zien is.

Als je kijkt hoe het internet de innovatie en economie heeft opgestuwd dan kan grenzeloos mobiel internet alleen maar goed zijn voor ons Europeanen.
Ja dat klopt ook wel. De ontwikkeling zelf is in principe steengoed. De intenties van providers zijn gewoon door en door rot. En daarmee houden regels en vooral geld houden de pure technologie altijd tegen. Dat is juist hetgeen ik moeite mee heb. Dat het niet kan tenzij mensen worden kaalgeplukt. En als de wet dicteert, dan wordt een omweg gevonden om alsnog kaal te plukken. En iedereen doet daar toevalligerwijs aan mij, want als je gaat vergelijken is er nooit echt een goed alternatief. Verschillende smaakjes die op hetzelfde neer komen.

Ik zit zelf trouwens ook op een grens gebied vlakbij Nijmegen en daarmee de Duitse grens. Merk het met hardlopen wel eens :P hahaha. Maarja, dont care too much denk ik.
Inderdaad vooral de jonge generatie die zit gewoon vast geplakt aan hun telefoon, ze vullen de wasmachine en willen dan vanaf de bank met hun smartphone de wasmachine starten.

Ik merkte het altijd al met vrienden gingen we op vakantie, en met elke stop rennen naar het wifi punt en als een gek die code invoeren, en dan vervolgens lekker de hele tijd door kunnen internetten.
Wordt steeds erger. Kan geen avondje meer even rustig op de bank zitten.
TV 10 seconden lang saai? Telefoon erbij. Toch voor de zekerheid nog even buienradar checken, want ja!!! Je weet maar nooit welke storm je huis nog weg gaat blazen. Welke andere reden kan er zijn om het weer te checken als je de rest van de avond niet meer naar buiten gaat? Nou vooruit, misschien om te kijken of je TV antenne de storm kan houden....

Thuis, lekker met z'n allen ADHD worden, sure. Why not. Dan hoor je ebij.
Maar op je vakantie... komop man... Blijf dan thuis, zet je VR bril op, boek je vakantie en blijf dan lekker liggen op de bank. Heeft die roaming ook al geen meerwaarde trouwens :P
Idd ik ben dan ook nog niet oud 27 maar vind echt te gek worden, hoe gek mensen kunnen worden als ze hem vergeten.
Ze kijken bij elk piepje en trilletje de telefoon van a tot z helemaal door(Hetliefst elke 5 a 10 min), vind je het gek dat die batterij dan een dag niet haalt.

Maar idd in de vakantie was ik de enigste(of enige weet nooit verschil) die geen internet gebruikte, de telefoon hield het de hele vakantie vol alleen laatste dag voor vertrek even opgeladen.
Ik leef zelfs sinds kort zonder internet aan op mijn Iphone alleen thuis wifi, wat een rust weer heerlijk.

Muisarm is ouderwets veel mensen gaan straks een Telefoonduim krijgen, nieuwe vorm van klachten heb last van mijn handen/vingers :P.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 08:35]

Ze kunnen op andere manieren uit de kosten komen, door het bijvoorbeeld door te berekenen aan de provider van de klant. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat we toch betalen.
Oftwel, we gaan er gewoon wél voor betalen, want het draagt altijd kosten mee voor de provider. We worden alleen net niet uitgezogen ;)
En dit gaat misbruikt worden, waardoor consumenten wel worden uitgezogen. De buitenlandse provider waarbij geroamd wordt kan 5000 euro per MB vragen, en de eigen provider berekend dit 1-op-1 door naar de consument. Ja, de eigen provider maakt er geen winst op, maar degene in het buitenland wel. Natuurlijk geldt hetzelfde voor iedereen die naar Nederland komt en hier aan het roamen is. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:35]

Precies dit dacht ik ook bij het lezen van dit bericht :D
Jammer dat dit winstpunt ten koste gaat van de netneutraliteit.
Maar gelukkig krijgen we daar wel een FUP van +-5MB per dag voor terug :D
Inderdaad, genoeg mazen in de wet weer voor providers om alles bij het oude te laten.

Juni 2017 is ook nog heel ver weg, wie weet wat er tegen die tijd weer anders is. Niks in Europa is toch 'definitief'.

Het is zo belachelijk, ik woon 10 km van de Belgische grens en als ik een dag naar Belgie ga wat regelmatig voorkomt dan moet ik een dagbundel van 2,50 aanschaffen en krijg ik 50 mb :'(

Sowieso dat gedoe met die bundel. Als ik een maandbundel neem heb ik 200 MB EU voor 10 euro maar die is maar een maand geldig. Waarom kan ik niet gewoon 200 MB krijgen voor 10 euro die geldig is tot hij op is zodat ik altijd gedekt ben voor die minimale datahoeveelheid die ik in Belgie gebruik. Iemand die een provider weet die zoiets wel biedt? Dan stap ik gelijk over.

Ik heb nu Sim only KPN, 250 mb internet en ik betaal vaak nog 30 euro per maand voor een jaarcontract.
@Mkools

Ja dat bestaat hoor. TMobile stel samen en bij, 19 e sim only 1 gig NL 120 min bellen in hele eu. Voor 15 per maand Altijd EU internet aan en dan heb je 500 MB europa.
Ja maar dan betaal ik 35 euro pm sim only das wel een beetje duur :) Kan ik net zo goed permanent KPN EU bundels van 10 euro per maand nemen :)
Ik zie het zomaar gebeuren dat dit soort regelingen alleen voor de bestaande technieken gelden. Dus dat een provider verplicht is om 3G of H+ binnen de bundel te laten lopen. In 2017 zitten we misschien op de opvolger van 4G en voelt 3G aan alsof je stront door een trechter moet persen. Maar dan rekent men voor '5G' in Europa vrolijk duurdere tarieven.

Mijn ervaring is dat dit soort regels al achterhaald zijn tegen de tijd dat ze actief worden.

[Reactie gewijzigd door eborn op 23 juli 2024 08:35]

Ik woon ook vlakbij België, kom er regelmatig even om te tanken. Ik heb de bundel van 2,5€ voor x aantal mbs en minuten uit gezet. Kan nooit uit als je even een whatappje wil sturen of een keer moet bellen. Kan je beter vol buitenland tarief betalen per minuut/MB.
Anoniem: 667821 @mkools2427 oktober 2015 14:15
Vodafone Red nemen? Heb je een GB per maand in de voordeellanden.
Dit klinkt nieuw voor mij ik heb Vodafone Red, maar volgens mij mag ik niet in de voordeel landen internetten zonder extra kosten.

edit:

Dit gaat over Red Plus dan volgens mij dat is de duurste abbo die ze hebben.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 08:35]

Oh ik ken ze eigenlijk alleen zakelijk en daar zit het in ieder geval in. Voor 65 ex btw per maand, dat dan weer wel :(
Dat zou een optie zijn maar is ook weer erg duur want je krijgt 2 GB data + 4G terwijl ik vrijwel altijd op wifi zit en zoveel niet nodig heb. Bovendien moet je gelijk 2 jaar afsluiten.

Bedankt voor de suggestie overigens :)
Anoniem: 667821 @mkools2427 oktober 2015 14:54
Het is helaas een kwestie van alles of niets ;)

Ik gebruik overigens ook Vodafone op Reis en op Reis XL, betaal je per dag dat je gebruik maakt een paar euro (5 incl. BTW denk ik, ik werk meestal ex BTW).

Maar ideaal is het allemaal nog niet, het is voornamelijk of veel betalen en alles kunnen of weinig (relatief) betalen en weinig kunnen.

Succes met zoeken naar een goede oplossing!
Je ben niet verplicht om voor dat dagje dat je naar belgie gaat een dagbundel te kopen, er zijn genoeg wifi punten tegenwoordig :)
In Belgie is gratis wifi anders erg schaars. En je hebt natuurlijk net altijd internet nodig als je even snel iets op wilt zoeken, een adres ofzo als je op een parkeerplaats langs de snelweg staat.
Uiteraard kan je dingen bedenken wanneer het handig kan zijn, echter kun je ook veel dingen opzoeken via een losse tomtom.
Of dat heet voorbereiden voor dat je weg ben opzoeken waar je heen moet, dit voer je vervolgens in de tomtom in.

Maar uiteraard mag iedereen het doen hoe die het zelf wil :)
Inderdaad het is ook slechte voorbereiding. Maar ik ben soms 15 minuten van huis af en dan heb ik al een EU bundel nodig, dat vind ik wel een beetje onzinnig dan maarja daar verdienen ze natuurlijk flink aan die providers.
Maar wel logisch, toch?

Ik zie al wel gebeuren dat een opkomende provider in een ver buitenland die zich in wil vechten in de markt 'gespot' wordt door een Tweaker en vervolgens al z'n vriendjes daar een abonnement afnemen - goedkoper dan bijvoorbeeld hier KPN. Dat gaat zo'n partij natuurlijk nooit trekken...

Overigens neem ik dan aan dat een briefje naar de ACM niet voldoende is maar dat een financieel overzicht van de accountant nodig is.
T.a.v. concurrentievervalsing weet ik denk ik wel waar men op doelt:
- In verschillende landen in Europa is de basis voor mobiel bellen (qua kosten) veel lager dan hier. Als ik zorg dat iemand daar voor mij een mooi abonnementje regelt, die ik gebruik om zowel hier als in de rest van Europa goedkoop te bellen, internetten, enzovoorts, komt dit de concurrentiemarkt niet bepaald ten goede. Iedereen zal dan een dergelijke constructie willen en voor het spreekwoordige "dubbeltje op de eerste rang willen zitten".
Anoniem: 310408 @jbdeiman27 oktober 2015 14:53
Iedereen zal dan een dergelijke constructie willen en voor het spreekwoordige "dubbeltje op de eerste rang willen zitten".
En dat is precies hoe concurrentie werkt!

Het enige gevaar is dat je een verschraling van de service krijgt omdat alleen de makkelijkst bereikbare klanten geld opbrengen. Je zal dan snel zien dat MB's in de randstad goedkoper zijn dan in Friesland. Ik weet niet of we dat willen maar internationale concurrentie is prima voor de consument.
Dat wel, maar gezien de verschillen in belastingklimaat tussen verschillende landen is het wel concurrentievervalsing. Daar zouden ze dus nog naar willen kijken vanuit het Europees parlement, om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Providers in landen zijn niet de enige die een 'graantje meepikken' van ons bel (en internet) gedrag. Simpel gezegd zou een provider (bijna) nooit eerlijk kunnen concurreren als er 21% belasting wordt gerekend, versus een provider in een land die met 12% belasting werkt.

Mijn vermoeden is dat ze dan de verder regels + belastingen ook (min of meer) gelijk willen trekken, om het telefonie landschap niet teveel te "verpesten", t.a.v. de huidige providers en beschikbaarheid.

[Reactie gewijzigd door jbdeiman op 23 juli 2024 08:35]

Het kan er ook voor zorgen dat landen met extreem dure abbo's geforceerd worden een keer de kosten naar een normaal tarief te brengen.
Het is natuurllijk niet voor niets dat je klanten naar een ander land gaan voor een abbo
Anoniem: 659271 27 oktober 2015 14:18
Wat mij betreft is het belachelijk dat de Europese Unie bepaalt dat een provider geen winst mag maken op roaming. Dat je de winstmarge wil beperken is tot daar aan toe maar het doel van een onderneming is winst maken, niet kiet spelen.

Zie het als een leverancier van melk die in het buitenland absoluut geen winst mag maken op het verkopen van melk.

Ik zou het mooie bak vinden als providers gewoon zeggen dat ze buiten hun land gewoon geen diensten meer aanbieden.
Het interesseert de EU niets of providers winst maken in het buitenland. Waar het om gaat, is dat consumenten in het buitenland bespottelijk hoge tarieven moesten betalen. Niet bij één provider, maar bij allemaal; van concurrentie was nauwelijks sprake. De providers sloegen er gewoon een slaatje uit met datatarieven (en aanvankelijk ook beltarieven) waarbij je binnen de kortste keren voor tientallen euro's had verbruikt, zonder enige relatie met de werkelijke kosten. Dergelijke uitwassen belemmeren op allerlei manieren de vrije economie en het vrije verkeer in de EU (in de breedste zin des woords) en zijn daarom in strijd met de geest van de EU. Daar is het de EU om te doen, niet om gelijke prijzen bij alle providers.
Inderdaad.
Ik heb ook een hekel aan roaming kosten maar deze maatregel heeft toch wel wat communistische trekjes...
Deze is een antwoord op de zelfregulering welke de telecom maatschappijen zichzelf konden opleggen.
De EU heeft ze keer op keer aangesproken op hun woeker tarieven. Met Neelie als voorvechter.

Helaas was het behalen van woekerwinsten dusdanig lukratief dat men zich hier niks van aantrok. Indien een zelfregulering door de betrokken partijen niet werkt dan, ja pas dan, gaat de EU molen aan de slag met een opgelegde regulering. En dat is een langdradig proces.

De Telecom bedrijven hebben ze dus aan zichzelf te danken. Al zijn er (helaas) weer genoeg loopholes in de regelgeving. Ze vinden wel weer een verdienmodel.

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 23 juli 2024 08:35]

Woekerwinsten? Daar valt weinig van terug te zien in hun resultaten dan.
Geen fijne ontwikkeling dit, de misgelopen kosten gaan ze gegarandeerd terug verdienen op een andere manier en de mensen die nooit in europa op vakantie gaan (of daarbuiten) krijgen op deze manier extra kosten.
Wel een fijne ontwikkeling dit. Een ontwikkeling trouwens waar ze al sinds 2005 mee bezig zijn, en waar we we sinds 2007 elk jaar weer dezelfde zeurpieten horen die roepen dat "de prijzen omhoog gaan en dat er geen geld voor innovatie meer is".
De prijzen gaan ook al jaren omhoog natuurlijk.
Ik begrijp niet zo goed waarom ik als vakantieganger buiten Europa het hele jaar door toch extra moet betalen voor "geen extra roaming kosten" binnen Europa.

Als ik dan een zeurpiet gevonden wordt is dat maar zo, ik geloof er gewoon niet in dat dit geen extra geld gaat kosten.
De prijzen gaan ook al jaren omhoog natuurlijk.
Nou nou, zo "natuurlijk" vind ik het niet.
-edit-

[Reactie gewijzigd door Rex op 23 juli 2024 08:35]

Je link (Inmiddels weggehaald) laat goed zien wat ik bedoel, € 10,- voor FUP data terwijl je nu al snel een aantal keer meer betaald voor 7 GB.

(Zo had ik Vodafone 300 minuten + SMS en FUP internet voor € 35,- waar ik geregeld 20 GB op verbruikte terwijl ik het nu moet doen met onbeperkt bellen/sms + 7 GB voor € 65,- )

[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 08:35]

En het gaat nog gekker worden alleen lijkt men het nog niet helemaal in te zien en snappen. Denk maar eens terug wat er gebeurde met de abonnementen toen er wettelijk werd bepaald dat bijvoorbeeld het blokkeren/weigeren van Tethering verbindingen niet mocht.

Databundels werden vastgesteld, FUP verdween en de kosten gingen omhoog.

Betaalde je nu even een rekening van € 40,00 voor het roamen in het buitenland tijdens je vakantie. Straks gaat gewoon je abonnement met bijvoorbeeld een tientje per maand omhoog... resultaat, je betaald € 80,00 meer maar bent wel van de roamingkosten af.

Het zelfde zag je jaren geleden ook bij parkeergarages, men vond het betalen per uur te duur. Geen punt dachten ze, bieden we parkeren aan per kwartier of half uur. Plots zijn de kosten voor het parkeren ook gestegen.


Consumenten moeten eens wat logischer nadenken ... ieder door de wet bepaald voordeel, pakt vaak ook weer negatief uit middels bijvoorbeeld het financiële plaatje. Het is niet zwart/wit kijken zoals sommige mensen het noemen, het zijn de keiharde feiten.
Inderdaad ook mijn bedenking.
Op het eerste zicht zou je denken dat het een goede evolutie is, maar ik wil eerst zien hoe dit in de praktijk gaat lopen.
Hè hè, het zal eens tijd worden... moest dit besluit nou ZO LANG duren??? :?
Ja, denk het wel.

Als overheden de prijs van een product dat private partijen aanleveren gaat bepalen moet je verdomd goed nadenken of je dat wel wil. Het is in volledige tegenspraak het vrije markt principe waarop de EU is gebouwd en komt in een tijd waarin bedrijven grote problemen krijgen als zij prijsafspraken maken.
Eu principe is een open markt, niet direct een vrije. En overheidsbemoeienis is niets mis mee, anders was bv KPN alleenheerser van het nederlandse telefoon, kabel en internet.
Waarom mis ik in het artikel dat er een max. van 5mb per dag is voor het 'gratis' roamen? Dit lijkt me zeer belangrijk!! De providers zullen het namelijk niet gaan melden, die zullen enkel het 'geen roamingtarieven meer' gaan communiceren. De argeloze consument zet roaming dan niet meer uit, verstookt flink wat data en wordt dan alsnog getrakteerd op een fikse rekening.
Ik zie die 5 MB nergens in het officiële persbericht terug: http://goo.gl/7yXdJn
Er wordt in dat document gesproken over een 'fair use safeguard', waarboven providers wel kosten in rekening mogen brengen. Er staat nergens concreet hoe hoog de safeguard (FUP) is, noch is er een limiet aan de kosten die dan in rekening mogen worden gebracht.

Er staat enkel dat deze 'lager zullen zijn dan de huidige prijzen' en 'dat men verwacht dat deze prijzen verder zullen dalen' (vertaling door mij). Maar dit zijn enkel verwachtingen, geen regels.

Die 5MB vind je terug als je kijkt naar de onderhandelingen over dit voorstel. Zie o.a.: http://www.techzine.nl/ni...afgeschaft-in-2017-a.html
Anoniem: 659271 @alexbl6927 oktober 2015 14:22
Betekent dit dat na 5mb er gewoon extra kosten in rekening worden gebracht?
Erg fijn voor mensen in de grensstreek! Hier in de buurt zijn nog steeds dorpen zonder dekking van nederlandse providers, maar deze hebben wel dekking van duitse providers
Met 5 MB per dag zal je alsnog moeten uitkijken, ik weet uit ervaring dat je makkelijk de hele dag ongemerkt op een buitenlands netwerk kan zitten. Om 1 of andere reden schakelen telefoons nooit automatisch terug naar hun thuisnetwerk, ook al is dat weer binnen bereik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.