T-Mobile Oneindig Online-abo krijgt gratis oprekbare limiet en lagere prijs

T-Mobile voert ingrijpende wijzigingen uit bij het Oneindig Online-abonnement, waarbij klanten zonder datalimiet mobiel kunnen internetten. Vanaf 17 oktober geldt een limiet van 5GB per dag, hoewel klanten via My T-Mobile dat 'oneindig' kunnen aanvullen met telkens 1GB.

De maatregel moet volgens de provider voorkomen dat klanten misbruik maken door het abonnement te gebruiken als vervanger voor vast internet. Daar heeft T-Mobile 4g Voor Thuis-abonnementen voor. De bedoeling is om het mogelijk te houden dat klanten onbeperkt online zijn, maar wel een drempel op te werpen voor wie te snel data verbruikt.

Dat doet de provider door een dagelijkse limiet te hanteren van 5GB. Daarna moeten klanten een aanvuller aanvinken om 1GB extra te krijgen. Dat kan onbeperkt, maar dat kan telkens pas als die 1GB is gebruikt. In aanvulling daarop verlaagt T-Mobile de prijs van het abonnement van 90 naar 70 euro per maand. Vanaf 17 oktober kunnen ook zakelijke klanten het abonnement bestellen, tegen dezelfde prijs en dezelfde voorwaarden.

T-Mobile presenteerde het abonnement deze zomer. Na kritiek van toezichthouder ACM over enkele beperkingen die ingingen tegen de regels rondom netneutraliteit, schrapte T-Mobile alle beperkingen van het abonnement.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-10-2016 • 10:34

158 Linkedin

Submitter: ronn0

Reacties (158)

158
151
85
6
1
45
Wijzig sortering
In de fair gebruik policy op de website heeft T-Mobile het toch weer over de mogelijkheid (in de toekomst) om video te gaan 'optimaliseren' - dus downgraden, of tethering af te knijpen. Ik citeer:

"We willen verzekerd blijven van een goed netwerk. Daarom kan het zijn dat we de Fair Gebruik-punten moeten aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we videoverkeer optimaliseren voor gebruik op smartphone en tablet. Of dat we dataverkeer op andere apparaten dan een smartphone of tablet limiteren."

Dat gaat in tegen de netneutraliteit en zal betekenen dat ze in je pakketjes moeten duiken - DPI dus. Lijkt me een gevaarlijke ontwikkeling en waarschijnlijk in strijd met de wet. Lijkt me dat het artikel dat wel mag vermelden?
VPN naar thuis en succes T-Mobile? Als je toch onbeperkt internet hebt en thuis is de upload hoog genoeg om hier mee te kunnen werken zou ik het in zo'n geval gerust doen.

Ik denk dat T-Moble gewoon geschrokken is van hoeveel mensen die gebruiken voor mobiele medewerkers. Maar ja een kwestie van tijd tot iemand een scriptje oid schrijft dat automatisch de extra gigabyte data activeert.

Ik heb toen die abonnement werd aangekondigd zeker wel zitten twijfelen. Ik ben blij ik het niet gedaan heb.
Dat kun jij prima doen, maar je moeder en je neefje weten dat misschien niet. En bovendien - wie zegt dat ze VPN niet onder de regels laten vallen en ook afknijpen? Bovendien werkt mijn VPN niet goed samen met tethering. Misschien is dat oplosbaar, maar dat doet er niet toe.

T-Mobile wil invloed krijgen over de inhoud van je internetgebruik. Daar gaat het hier om.
VPN verbieden mag niet want netneutraliteit.
De Europese netneutraliteit kent een uitzondering voor 'traffic management' - dat is waar T-Mobile dit onder laat vallen, blijkt uit de tekst. Als het te druk wordt, gaan we video's verkleinen en andere apparaten 'limiteren' - daar kan VPN ook onder worden geplaatst. En congestie kun je organiseren, natuurlijk.
Wat ik in de EU 2015/2120, paragraaf 9 en 11 lees is dat ze niet VPN zomaar mogen onderdrukken. Sure, ze kunnen traffic management toepassen over de gehele linie, maar ze mogen geen VPN eruit pakken omdat het hun slecht uitkomt dat je verkeer voor hun onleesbaar is. Het kan zijn dat ze het wel limiteren en bijv. voip-verkeer voorang geven, omdat het technisch een lagere ping nodig heeft, maar dan moet VPN-verkeer dezelfde limieten krijgen als ander niet-VOIP-verkeer.
nee, ze willen 95% van de gebruikers beschermen tegen misbruik door de overige 5%
Volgens mijn gebruiken ze al iets wat op DPI lijkt. Anders kunnen ze toch niet goed analyseren wat je verbruik is.
Dat kan gelukkig ook zonder DPI. Een switch, router of ander netwerkapparaat kan ongeacht de inhoud vaststellen hoe veel data er verstuurd en ontvangen wordt. Het apparaat moet immers ook weten hoeveel data het ding zelf door moet sturen naar de volgende netwerknode.
Daarvoor meten ze gewoon de datastroom over de APN. Immers elk mobiel verkeer wordt geroute via een APN server. Zo kan men tetheren ook vaak meten, want veel mobiele telefoons gebruiken een andere APN voor tetheren.
Tja tijd dat de overheid eens gaat optreden tegen dit soort verkoop.

Zoals je stelt dpi mag niet en als ze het doen dikke boete.
Daarnaast termen als zonder datalimiet om dat toch weer met een soort limiet te komen omdat je iets moet aanvinken om verder te komen.

Dat is zoiets als onbeperkt tanken bij shell. Na 1 liter moet u stoppen, achteraan in de rij aansluiten, wachten tot u weer een liter kan tanken.
Gaan ze Mischien met bijvoorbeeld een Google rond de tafel dat wanneer een tmobile ip verbinding maakt dat er maar Max 480p/720p wordt aangeboden?

Mij lijkt dat de meeste mensen van bijvoorbeeld youtube/vimeo/Netflix gebruik maken zo kunnen ze toch zonder in jou data te kijken ervoor zorgen dat je lagere bitrates/resoluties krijgt?
Waarom zou Google aan zoiets meewerken? En er is niet enkel youtube, ik stream bijv ook Plex over internet.

Ik snap niet dat ze zo graag aan die term onbeperkt willen blijven vasthouden. Zet gewoon een limiet van 10 GB per dag en noem het niet onbeperkt punt. Is voor iedereen duidelijk, weet iedereen waar hij/zij aan toe is en heb je al die uitzonderingen niet meer nodig.

Zelfde met onbepertke opslag net als bij bijv. Amazon. Ik heb veel liever een duidelijke limiet dan een FUP of eoa vage ToS die ze zelf wanneer het uitkomt op jou kunnen toepassen.
Mijn punt noem het niet obeperkt zeg idd 5-10gb per dag of van mij part 250gb per maand. Iedereen begrijp dat 250gb voor dat geld voor hun bijna onbeperkt is. Voor de kleine groep die daar boven komt pech.

Maar ja onbeperkt verkoopt leuker maar dan beperkingen inbouwen is en blijft misleiding
Mee eens als je moet klikken om 1 GB toe te voegen ook al is het gratis is dat een beperking en is het niet meer onbeperkt.

Zo kun je bij wijze van ook wel iemand een hele puzzel op moeten laten lossen waar hij een uur mee bezig is voor hij er 'gratis' een GB erbij krijgt. Hoe ver kun je daarin gaan het is en blijft een beperking of je er nu één seconde of een uur mee bezig bent.

Het zal toch altijd wel een discussie blijven dat begon al bij het onbeperkt spare ribs eten...
Mooi voorbeeld en laat idd zien dat t-mobile heel creatief wil zijn om toch de term onbeperkt te gebruiken en dan deze praktische beperking in te bouwen.

De politiek en andere toezichthouders lopen al jaren te slapen en moeten echt ingrijpen tegen deze onzin.
De beperking geldt uitsluitend nadat de eerste 5gb binnen een dag op zijn. En een gb op mobiel gebruik is niet eens weinig. Ik vind de naam van dit product dan ook gewoon kloppen.
Jij mag dat vinden maar mijn mening is dat je iets moet doen om meer dan 5gb te kunnen gebruiken.

Dat is iets dat je normaal niet moet kan en mag verwachten. Het is ook niet normaal dat je vanaf x gb actie moet ondernemen om meer te krijgen.

Ik begrijp het wel maar men heeft een limiet van 5gb dan moet je iets doen om meer te krijgen, je kan dan na 1 gb weer meer krijgen maar je moet weer iets doen.

Stel je nu dan eens de vraag hoe onbeperkt zou het zijn als je i.p.v na 5gb na iedere 1 mb actie moet ondernemen om weer 1 mb te krijgen.
Volgens die redenatie zal onbeperkt data nooit kunnen bestaan.

De discussie rondom onbeperkt gaat dan namelijk niet over de hoeveelheid van data die je aanschaft maar het wordt dan een taalkundig spelletje.

Volgens jou redenatie zou je ook kunnen aanvoeren dat jij de gigabytes via jou nokia 3310 wil verstoken.
T-Mobile zegt dan: je hebt wel een smartphone nodig.
Zeg jij: Nu wordt ik beperkt, misleiding! :o 8)7

Dit abo geeft aan dat je ongelimiteerd mb's mag gebruiken zonder extra kosten.
je geeft nu een kul voorbeeld die nergens met mijn redenatie aansluit.. Met een adsl modem kan ik ook niet zeggen dat ik dat voor kabel wil gebruiken.Mobile data is 2g 3g 4g ieder met verschillende snelheden. Nerges redeneer ik dat ik dat met een oude nokia ook moet kunnen.
Met een eend kan ik in Duitsland ook waar het mag onbeperkt hard rijden maar ja het blijft een eend net als de nokia een nokia blijft.

Onbeperkt gaat idd niet over de hoeveelheid want het woord onbeperkt is duidelijk, zonder beperkingen dus als je onbeperkt zeg kun je het taalkundig niet eens over hoeveelheden hebbe
Jij mag dat vinden maar mijn mening is dat je iets moet doen om meer dan 5gb te kunnen gebruiken.

Dat is iets dat je normaal niet moet kan en mag verwachten. Het is ook niet normaal dat je vanaf x gb actie moet ondernemen om meer te krijgen.

Ik begrijp het wel maar men heeft een limiet van 5gb dan moet je iets doen om meer te krijgen, je kan dan na 1 gb weer meer krijgen maar je moet weer iets doen.

Stel je nu dan eens de vraag hoe onbeperkt zou het zijn als je i.p.v na 5gb na iedere 1 mb actie moet ondernemen om weer 1 mb te krijgen.
Je verwart onbeperkt met ongelimiteerd. Als je onbeperkt mag eten in een restaurant moet je toch ook regelmatig opnieuw opscheppen?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 oktober 2016 00:31]

volgens mij betekend onbeperkt gewoon zonder beperkingen.
ongelimiteerd zonder limieten.
aangezien een limiet een beperking is kun je er vanuit gaan dat de woorden hetzelfde betekenen.

Bij onbeperkt eten eet je tot je vol zit, dit kan na 1 keer je kan ook 10 borden tegelijk meenemen als je alles opeet.

Bij onbeperkt internet is er totaal geen reden om een beperking in te bouwen dat je via een paneel meer data krijgt. Een paneel is daarom in die zin een beperking omdat je een extra handeling moet uitvoeren vanaf een bepaalde hoeveelheid. Technisch is het helemaal niet nodig dat te doen.

Ga je onbeperkt eten dan eet je en zal je voedsel moeten komen, dat is onderdeel van het systeem van eten.
volgens mij betekend onbeperkt gewoon zonder beperkingen.
ongelimiteerd zonder limieten.
aangezien een limiet een beperking is kun je er vanuit gaan dat de woorden hetzelfde betekenen.

Bij onbeperkt eten eet je tot je vol zit, dit kan na 1 keer je kan ook 10 borden tegelijk meenemen als je alles opeet.
Als jij 20 borden friet wil pakken is toch echt die bak leeg en zul je moeten wachten tot het is aangevuld.
Bij onbeperkt internet is er totaal geen reden om een beperking in te bouwen dat je via een paneel meer data krijgt. Een paneel is daarom in die zin een beperking omdat je een extra handeling moet uitvoeren vanaf een bepaalde hoeveelheid. Technisch is het helemaal niet nodig dat te doen.

Ga je onbeperkt eten dan eet je en zal je voedsel moeten komen, dat is onderdeel van het systeem van eten.
De reden is dat het voor een mobiele provider heel vervelend is als een verbinding de hele tijd open staat. Er is namelijk een beperkt aantal verbindingen dat een mast tegelijk (goed) aan kan. Dit voorkomt dat iemand Netflix in 4K gaat streamen en in slaap valt en vervolgens 8 uur lang overlast veroorzaakt puur 'omdat het kan'.

Eigenlijk is onbeperkt mobiel internet gewoon nog niet mogelijk, net als dat vroeger bij het vaste netwerk niet mogelijk was. Je neemt het te letterlijk terwijl je dat bij andere zaken waarschijnlijk niet doet (zie het eten voorbeeld, daar ga je je in allerlei bochten wringen om het toch onbeperkt te kunnen noemen, terwijl het feitelijk op dezelfde manier beperkt is).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 oktober 2016 15:30]

Je geeft de beperking al aan dat er maar een bepekt aantal verbindingen mogelijk is.

Het is natuurlijk een kul argument dat iemand in slaap valt en door blijft kijken. Het zal gebeuren maar niet vaak. Maar ook als iemand 8 uur achter elkaar 4k wil kijken kan dat niet zonderen een knopje = beperking te moeten drukken om weer verder te kijken.

Bij eten is het heel logisch dat het gemaakt moet worden en dus tijdelijk de keuken even bij moet maken.

Met data is er geen beperking in die zin behalve de totale capaciteit.
Er is technisch totaal geen rede een knopje in te bouwen om eer te krijgen.
Het is een beperking die men zelf in het leven roept.
Je geeft de beperking al aan dat er maar een bepekt aantal verbindingen mogelijk is.

Het is natuurlijk een kul argument dat iemand in slaap valt en door blijft kijken. Het zal gebeuren maar niet vaak. Maar ook als iemand 8 uur achter elkaar 4k wil kijken kan dat niet zonderen een knopje = beperking te moeten drukken om weer verder te kijken.

Bij eten is het heel logisch dat het gemaakt moet worden en dus tijdelijk de keuken even bij moet maken.

Met data is er geen beperking in die zin behalve de totale capaciteit.
Er is technisch totaal geen rede een knopje in te bouwen om eer te krijgen.
Het is een beperking die men zelf in het leven roept.
Het is geen kul argument. Er is een technische beperking. Masten stralen harder naar gebruikers die verbonden zijn om zo goede snelheden te halen (daarom weet hij ook waar je bent). Dat systeem valt weg indien iedereen altijd aan het streamen is.

Onbeperkt internetten is zoals gezegd technisch gezien (nog) onmogelijk. Internationaal gezien zijn er ook voorbeelden waar het wel wordt geprobeerd maar waar het netwerk daardoor direct extreem traag is.

Verder is het Netflix voorbeeld een heel reëel scenario. Ik heb namelijk een vriendin die precies dat doet; in slaap vallen met Netflix ;).

Het inbouwen van een knopje disconnect de user en zorgt dus voor ontlasting. Tevens is het een ontmoedigingsbeleid tav overmatig dataverbruik. Gezien het bovenstaande lijkt de toegevoegde waarde daarvan op de netwerk capaciteit mij duidelijk....

Maar we discussiëren nu langs elkaar heen over 3 dingen... Dus TLDR: Onbeperkt bestaat niet, je zou beter moeten weten dan je daar over op te winden. Zelfs de zon stopt er een keer mee.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 oktober 2016 16:39]

Een technische beperking los je op met netwerkmanagement en het verdelen van capaciteit als er een capaciteitsprobleem is.

Klopt onbeperkt bestaat niet, net zo min als oneindig dus moet je daar gewoon als bedrijf duidelijk in zijn en deze termen niet misbruiken.

Als je gewoon schrijft 150gb per maand of 5gb per dag is dat geen probleem en ben je duidelijk. Het verkoopt alleen niet zo lekker als onbeperkt en oneindig en dus is en blijft het misleidende marketing.
De politiek en andere toezichthouders lopen al jaren te slapen en moeten echt ingrijpen tegen deze onzin.
Ja, de politiek moest ook ingrijpen bij de kosten voor roamingtarieven.

Die worden nu grotendeels afgeschaft, hallelujah ...
Maar vervolgens worden de normale abonnementskosten gewoon voor iedereen verhoogd, ook voor diegene die nooit in het buitenland komen.

Ingrijpen is prima, maar accepteer dan ook het gevolg, dat de prijzen uiteindelijk ergens anders verhaald worden.
Maar vervolgens worden de normale abonnementskosten gewoon voor iedereen verhoogd, ook voor diegene die nooit in het buitenland komen.
Waar blijkt dit uit? Mijn mobiele abonnement kost nog precies hetzelfde als vorig jaar terwijl intussen de roaming kosten binnen EU flink zijn verlaagd.
Ingrijpen is prima, maar accepteer dan ook het gevolg, dat de prijzen uiteindelijk ergens anders verhaald worden.
Ik roep dit al sinds minimaal 2015, menigeen sprak het middels een reactie tegen of liet het merken d.m.v. een -1. Je slaat hier precies de spijker op z'n kop.

Humor, dat menigeen dacht dat het qua prijsverhogingen zou meevallen. Humor, dat menigeen dacht dat ze in 2017 eindelijk een goedkopere abonnement dachten te kunnen afsluiten in een ander land. Maar niets is minder waar.

Ik verwacht zelfs nog een aantal prijsverhogingen in 2017, een grote verhoging nog voordat de rest iets heeft doorgevoerd kan tenslotte niet dus zal dit gestaag worden doorgevoerd. En nog altijd blijft het feit, links of rechtsom zullen de door consumenten afgedwongen verdwijnen van roaming kosten toch ergens vandaan gaan komen.
Inderdaad, sinds de eerste sprake van 'afschaffen' van roamingskosten geef ik ook al aan dat het uit de lngte, of uit de breedte moet komen.
Waar menigeen inderdaad alleen maar ziet "afschaffen" denkt men niet na over het 'waar' de gemiste inkomsten vandaan gaan komen.

Nu is dat hier in dit abo niet direct aan de orde, maar elke vorm gaat in prijs omhoog, niet direct, maar de komende 2 jaar toch zeker wel.

( in 2014 trouwens al ;) )
FreshMaker in 'nieuws: Commissie Europarlement steunt 'zwakke netneutraliteit...
Maar BBob, T-Mobile gebruikt helemaal de term "onbeperkt" niet voor de data. Voor de minuten en SMS wel, maar voor data gebruiken ze de term "Oneindg Online".

Natuurlijk wil iedereen het liefst gratis onbeperkt toegang maar helaas zijn er altijd slimpies die daar misbruik van maken. Ik snap deze truc wel. Met 5GB per dag kun je 10 uur TV/Netflix kijken op mobiel of tablet, knappe vent die die 5GB op krijgt in een dag, dus in de praktijk is het een all you can eat.
Ik snap de truc ook wel maar gebruik duidelijke termen en niet misleidende termen.

Oneindig online betekend zonder einde.
Ik kan dat weer stellen dat de 5gb in die zin een einde is omdat ik actie moet ondernemen om meer te krijgen.

Het is zoiets als in een vakantie folder lezen dat je vanuit je kamer oneindig zicht op zee hebt.
Er staan dan ineens flats voor jou uitzicht. Met de redenatie van t-mobile moet je dat even naar de andere flat en daar kun je weer verder kijken, tot je de volgende flat zie en weer verder kan kijken. tot je bij de 3de zicht op zee hebt.
Nu weet ik niet of jij dan blij gaat worden als je oneindig zicht op zee geboekt hebt en dan niet krijgt omdat je je eerst moet verplaatsen.
Vanuit dat hotel heb je oneindig zicht op de middelandse zee, hellaas niet op de pacific en de indische oceaan.
Ik vergelijk hem met het all you can eat concept bij Shabu Shabu, je mag 2 uur lang zo veel bestellen als je wilt, maar max 5 gerechten per persoon tegelijk en alleen van de kaart van Shabu Shabu. De pizza van Domino’s ga je niet krijgen en niemand verwacht dat ook ondanks dat dat niet expliciet wordt aangegeven, in de praktijk betekend dat er altijd dat iedereen ruim voldoende eten krijgt en je als je wilt tonnetje-rond het restaurant uit waggelt met spijt misschien zelfs een beetje spijt van dat laatste schaaltje tempura garnalen.

Ik zie dat met dit abonnement precies hetzelfde ik kan onbeperkt data gebruiken op mijn mobiel, onderweg mijn mobiel als modem gebruiken voor mijn laptop en in het onwaarschijnlijke geval dat ik 5 GB binnen 24 uur op gebrand heb gratis extra data activeren (op dat zelfde mobieltje), en als klap op de vuurpijl kan ik thuis Netflixen op mijn 55 inch tv via de data op mijn mobiel (de Domino’s Pizza bij Shabu) maar dat wordt wel lastig gemaakt.

Ik begrijp ook wel dat de 5GB per dag een trucje is om binnen de huidige wet en regelgeving toch een soort FUP in te voeren, en dat dit betekend dat je in de praktijk je verbinding niet kan delen met bijvoorbeeld alle vriendjes in je studentenhuis of als vervanger van je vaste aansluiting thuis (want 5GB voor je ultraHD Netflix filmpjes knal je er binnen het uur doorheen). Maar T-Mobile beweert ook nergens dat je deze databundel op die manier kan gebruiken, sterker nog ze zijn altijd duidelijk geweest dat het gebruik van de bundel beperkt is tot je mobiel, het was de ACM die vervolgens riep dat die beperking niet mocht.

[Reactie gewijzigd door DannyL1 op 7 oktober 2016 16:07]

Dat gaat in tegen de netneutraliteit en zal betekenen dat ze in je pakketjes moeten duiken - DPI dus. Lijkt me een gevaarlijke ontwikkeling en waarschijnlijk in strijd met de wet.

Niet noodzakelijk.

Netneutraliteit staat toe verkeer te regelen bij drukte. Als men video enkel reduceert bij congestie, is dat volledig legitiem en ook zeer goed verdedigbaar.

Immers 'deep packet inspection' heeft een vieze smaak ivm een zekere Nederlandse provider die ooit Skype blokeerde, maar is in feite niet meer dan een instrument. Het gebeurt ook op talloze andere plaatsen, voor volledig leitieme doeleinden. Als men het gebruikt om bij drukte video te remmen, lijtk me dat een goede zaak. Immers als het goe dis, doet een client dat namelijkz elf. Helaas is het vaak 'niet goed'.
Alternatief is namelijk dat je hoopt dat de clients - nadat X paketjes gedropt zijn - dat zélf gaan doen. Ondertussen worden echter meer gevoelige verbindingen zoals VoIP en gamer-pings wel weggedrukt. In de praktijk blijkt vaak dat zelf-regulerende mechanisme van de IP-stacks niet altijd even goed te werken bij grote drukte. Ze zijn traag, en clients blijven soms eindeloos proberen. Ook is 10% van een videostream droppen/vertragen minder erg dan 10% van een VoIP of gamer connectie, ook al zijn die laatste veel kleiner qua bandbreedte.

Tenslotte merk wederom op dat Nederland een vrij rigide interpretatie van de EU richtlinnen heeft, die mogelijk niet in overeenstemming met de geest van de richtlijn is. Zolang niemand die aanvecht in Europa, blijft die interpretatie staan, maar het is mogelijk dat de Nederlandse interpretatie zelf te rigide is.
Hier kan ik het niet mee eens zijn. Het ingrijpen in de kwaliteit van videostreams, betekent dat de provider dus actief de gegevens gaat wijzigen. Dat zal zelfs T-Mobile niet voor durven stellen, lijkt mij. Je mag traffic management toepassen, maar dat kan niet worden uitgelegd als ingrijpen in de content. Alleen in de snelheid waarmee gegevens worden doorgestuurd - eventueel per soort dienst. Ik verwacht dat T-Mobile in dit geval deals zou proberen te sluiten met videoleveranciers en ze zou aanbieden om gegevens snel door te geven als de stream in lage kwaliteit wordt aangeboden. Dan zouden ze niet zelf hoeven in te grijpen. Dat kan misschien wel.

Het stomme van de Europese regels is dat niet is omschreven onder welke omstandigheden traffic management acceptabel is. Ze hadden duidelijk moeten maken dat het alleen acceptabel is als het verkeer tijdelijk en onverwacht toeneemt. Als het namelijk permanent of verwacht is, kan de provider andere maatregelen nemen.
Hier kan ik het niet mee eens zijn. Het ingrijpen in de kwaliteit van videostreams, betekent dat de provider dus actief de gegevens gaat wijzigen. Dat zal zelfs T-Mobile niet voor durven stellen, lijkt mij.

Eens zijn of niet doet niet terzake :) het mag.

En dat hebben ze bovendien al voorgesteld :) Dat was de letterlijke intentie van de abbonementen zoals voor de zomer voorgesteld. Het is ook al de praktijk van T Mobile USA alwaar de apparatuur vandaan komt.

Merk op dat het een opt-in is. Je krijgt iets in ruil voor downscalen. Het hoeft niet. Behalve bij congestie, dan doen ze het in NL altijd is het idee.

Je mag traffic management toepassen, maar dat kan niet worden uitgelegd als ingrijpen in de content

De Nederlandse netneutraliteit is in haar rigide formulering, niet zo stellig als jij. Trottlen mag, dus waarom zou downscalen niet ook mogen? Alternatief is droppen van paketjes. Als het maar netjes in de voorwaarden staat.

En het alternatief is een stotterende verbinding, en dan hopen dat de server exact hetzelfde gaat doen. Merk namelijk op dat T Mobile dit doet met samenwerking met de video provider. Dus ipv dat Netflix merkt dat het trager wordt, en gaat downscalen, merkt T Mobile het net ietsje eerder en downscaled op hun servers met medewerking/toestemming van Netflix. Zowel Netflix als T Mobile heeft dan minder bandbreedte en de congestie voor jou als klant wordt verlicht.

Ik verwacht dat T-Mobile in dit geval deals zou proberen te sluiten met videoleveranciers en ze zou aanbieden om gegevens snel door te geven als de stream in lage kwaliteit wordt aangeboden.

Niet vervelend bedoeld, maar je moet je msischien even informeren over de historie van deze discussie met T Mobile. Dat samenwerken met de content provider is nu net wat men doet. :) Alleen gebeurd het downscalen op de T Mobile caching servers, zodat het externe netwerk minder belast wordt.

Het stomme van de Europese regels is dat niet is omschreven onder welke omstandigheden traffic management acceptabel is. Ze hadden duidelijk moeten maken dat het alleen acceptabel is als het verkeer tijdelijk en onverwacht toeneemt. Als het namelijk permanent of verwacht is, kan de provider andere maatregelen nemen.

Nee, dat deel is glashelder. Bij congestie mag je maatregelen nemen. Zelfs in de rigide Nederlandse interpretatie. De discussie is bij welke omstandigheden bij non-congestie het mag. Nederland stelt nooit, zelfs als het met toestemming van de klant is. En dat is het kind met het badwater weggooien.
Goed punt. Ik werk bij T-Mobile en heb meegewerkt aan dit voorstel. Dit is dus niet meer van toepassing en moeten we even verwijderen van de site! :)

[Reactie gewijzigd door BartR op 7 oktober 2016 13:48]

Ik snap dat ze graag willen roepen dat iets onbeperkt is, maar als je het niet wilt leveren dan moet je het ook niet aanbieden.

Wat gebeurt er nu als die 5GB op is? Heb je dan helemaal niet meer? Of word het dan weer flink omlaag geschopt?

Waar ik op doel, is het nog mogelijk om vanaf je telefoon die 1GB optie aan te vinken? Of moet je dan naar een ander apparaat uitwijken omdat je niet op de T-Mobile site kunt?

Kom op T-Mobile, doe niet zo kinderachtig en lever wat je belooft.
Heb je wel eens T-Mobile gebruikt? Je hebt een T-Mobile app waarmee je - ook als je data op is - gewoon mee kunt werken om je verbruik in te zien en zo mogelijk je limiet op te rekken. Waarschijnlijk zal de oplossing hetzelfde werken als nu, alleen staat er dan voor Oneindig Online-abos iets van "€0,00".

Overigens knijpt T-Mobile de data af naar 64kbps wanneer je over je limiet zit. Zat om Whatsappjes te kunnen sturen en Tweakers.net te lezen, te weinig om memes te browsen en muziek te luisteren. Lijkt mij een prima middenweg.
Ik heb geen T-Mobile, maar de persoon waarvan ik altijd alles rondom telefonie mag regelen heeft dat wel. Echter werkt die T-Mobile app alleen op iOS en Android, voor de rest sturen ze je naar de website.

Dan mag je dus gaan proberen die site te gebruiken op 64kbps, en het kan dus ook alleen maar als je verbinding al geknepen word als het klopt dat je niet compleet geblockt word.
Wat ook niet zo gek is als je naar het overige marktaandeel kijkt.
WP komt niet boven de 2 a 3% uit in de nederlandse base.

als ik een provider was zou ik daar ook geen resources in steken.

zou je blij zijn als de overheid jouw belastinggeld gebruikt voor het maken van een windows phone overheid app? ik niet.

[Reactie gewijzigd door niels95 op 6 oktober 2016 11:02]

Teneerste gaat het niet over de overheid maar een provider die de zelfde rekening stuurt naar klanten met een Windows Phone als klanten met een iPhone/Android phone. Dan mag ik toch dezelfde service verwachten als ik evenveel betaal voor een abonnement en een toestel van die provider?

En wat betreft de overheid? Eigenlijk vind ik het niet meer dan normaal dat ze het zouden doen. Iedere inwoner van NL heeft even veel rechten, dus waarom zou een bepaalde groep moeten worden voorgetrokken?

Of stond je net zo hard te schreeuwen toen de belastingdienst met versies voor Linux en OS X kwam?

Waarom zou een grote groep moeten worden buitengesloten? Of moeten we alle maal een iPhone of Samsung kopen omdat we anders geen gebruik kunnen maken van overheidsdiensten? Dat klinkt namelijk als een monopolie opzetten.
Het punt is net dat het een zeer kleine groep is. Net zoals ze ook geen BlackBerry app maken. Of een PalmOS app, of ..... Het is pas een probleem als zoiets uitsluitend via die app kan. Maar ik vermoed dat je ook gewoon via de T Mobile website die aanpassing kan doen, wat via elke smartphone kan.
als organisatie (provider of overheid) moet je keuzes maken over waar je je resources aan uit geeft, hoeveel kost het, hoeveel van je klanten WP gebruiken, en wat de potentiele winst is die je klanten ermee boeken.

in mijn ogen bied een app als deze nooit extra functionaliteit, maar enkel gebruiksgemak, wat je kan al deze dingen ook via de website doen.

daarnaast over je factuur argument; heb je ooit op een T-Mobile factuur kosten gezien voor het gebruik van My T-Mobile? nee. facturen zijn bij Tmobile altijd heel duidelijk. My T-Mobile en de website waar je je abbo aan kunt passen zijn gratis diensten. niet iets waar je recht op hebt of niet zonder kunt.

[Reactie gewijzigd door niels95 op 6 oktober 2016 11:25]

We zijn een My T-Mobile app aan het ontwikkelen voor Windows 10 (UWP) op basis van de publiek beschikbare API. Zie https://forum.t-mobile.nl...6/index1.html#post1320767 :)
Cool - ik had zelf een T-Mobile app voor WP / W10M met iets van een paar duizend users.

Maar vanwege voortdurende aanpassingen in de API heb ik hem maar gesloten... (de app).

Je kon er beltegoed mee opvragen, live-tile met verbruik, verbruik via de mail pushen, facturen inzien, etc..
Nice! Omdat de API nu publiek beschikbaar is, is het ook wat makkelijker te onderhouden. Als je mee wilt ontwikkelen, let me know :)
Verschil is dat je hier zelf de keuze hebt gemaakt om een windows phone te gebruiken. Je weet in dat geval dat de app support laag is, dan moet je ook niet gaan zeuren dat er geen app voor wp gemaakt wordt en wel voor android / ios.
Waarom leg je het probleem bij de ontwikkelaar?
Als ik een website maak dan test ik deze volledig in de meest voorkomende browsers, als er dan iemand aankomt dat hij Maxthon gebruikt en dat de site niet werkt daarop dan ga ik er geen tijd (geld) in steken als hij de enige gebruiker van deze browser is, ten opzichte van 100000 chrome / ie gebruikers.

Zelf ben ik van mening dat apps handig en leuk zijn, maar voor de ontwikkelaar een webapp beter is. Optimaliseer je website en maak gebruik van cache en je bent vrijwel net zo efficiënt als een app. Vaak functioneert een app zonder internet toch al niet.
En wat betreft de overheid? Eigenlijk vind ik het niet meer dan normaal dat ze het zouden doen. Iedere inwoner van NL heeft even veel rechten, dus waarom zou een bepaalde groep moeten worden voorgetrokken?
Het is absolute rubbish dat iedere inwoner van NL evenveel rechten hebt. Misschien dat jij dat vindt (en daar geef ik je gelijk in) en misschien dat het op papier ook klopt, maar in de praktijk klopt het niet. Met alle respect: maar wegen aanleggen in Limburg is nou eenmaal minder belangrijk dan wegen aanleggen in de Randstad. Dat is niet omdat Limburg niet belangrijk is, maar omdat de impact van files in Limburg aanmerkelijk kleiner is.

En zo geldt dat ook voor T-Mobile. Als jij echt van mening bent dat iedereen evenveel rechten heeft en dient te krijgen, mogen jouw klanten dan van jou als webdeveloper verwachten dat jij een applicatie voor ze schrijft in Flash? Ook al beheers je HTML, PHP, XML, VBScript wel en Flash niet? Ook al weet je dat Flash op z'n retour is? Nee zeggen kan niet, want ik ben klant en ik heb er RECHT op.

Maar zo werkt het dus niet. En dat weet jij ook.
Even heel kort:
Waarom heb je het over buitensluiten als je eerst niet even na kan zoeken of er geen versie is voor mobiele browsers?

Komen we meteen op het punt waarom het niet ondersteund is voor WP:
Redelijke verwachting.

Komen we uit waarom er WEL mobiele sites zijn voor de andere platforms:
Redelijke verwachting.

Bovenal voorzien de apps in geen enkele daadwerkelijke unieke functionaliteit, dat je richting "een monopolie opzetten" stapt is dan ook onzin.
Er is namelijk geen monopolie te bouwen zonder unieke functionaliteiten/producten...

Dan als laatst: Op het moment dat iemand via een t-mobile verbinding de t-mobile site bezoekt, ontstaat er een verscihl tussen je lokaal gemeten dataverbruik en het door t-mobile gemeten dataverbruik... ra-ra, HOE kan dat?
Lg of Motorola of HTC of Sony of Huawei mag ook hoor ;)
Maar ja, als er geen apps voor zijn op WP dat is dat handiger voor je ja. Je mag zelf kiezen of je een WP wilt maar daar zijn gewoon minder apps voor. Totdat natuurlijk alle apps van Android werken op WP.

Wss dachten ze bij T-mobile dat ze wel konden wachten op die api van Microsoft om alle apps werkend te laten krijgen op windows, maar Microsoft schiet niet op en nu zitten alle WP users met de gebakken peren.
Niet enkel van tevoren dat is nu al 5 jaar ofzo, dus als je nu nog WP koopt en klaagt over het app aanbod is er iets goed mis. Dat is nu echt een bewuste keuze die je maakt als je het koopt.
Weet niet welke apps de overheid tegenwoordig heeft, maar KopieID is de enige waar ik ooit over gehoord heb en die is gewoon op WP/WM10 beschikbaar ;)
Het abonnement heet ook "Oneindig Online op je Smartphone", dus de verwachting is dat je een smartphone gebruikt.

Als je écht geen iOS of Android hebt kun je altijd terecht op Mijn Verbruiksstatus waar je ook dit aan kunt kopen. Volgens mij duurt het laden wat langer maar ook op 64kbps heeft het voor mij gewerkt. Als je dan toch op een computer zit, dan is zo'n bookmark terugvinden ook geen rocket science :)

Jezus ik klink als een T-Mobile shill
Nee hoor, je legt je mening gewoon prima uit :)
Die T-Mobile site zelf valt buiten je dataverbruik en kun je gratis bezoeken. Ook vanuit het buitenland. En daar kun je al je opties en instellingen op aanpassen.
Dan mag je dus gaan proberen die site te gebruiken op 64kbps, en het kan dus ook alleen maar als je verbinding al geknepen word
Dit klopt dus niet.

Daarnaast krijg je ook een smsje wanneer je op 80% en op 100% van je pakket zet. Via SMS kun je hem ook verhogen.

Dus je hebt sowieso de app, de site én sms als mogelijkheid. Werkt perfect.
Ik heb geen T-Mobile, maar de persoon waarvan ik altijd alles rondom telefonie mag regelen heeft dat wel. Echter werkt die T-Mobile app alleen op iOS en Android, voor de rest sturen ze je naar de website.

Dan mag je dus gaan proberen die site te gebruiken op 64kbps, en het kan dus ook alleen maar als je verbinding al geknepen word als het klopt dat je niet compleet geblockt word.
Je bent wel aan het zoeken naar problemen zeg.. Als je geen App hebt omdat deze niet voor jou platform bestaat dan kan je ook gewoon kiezen om statusberichten via SMS te ontvangen(volgens mij is dit zelfs de default optie). Je krijgt dat een gratis sms'je dat je bundel op is waarop je een antwoord kunt sturen om je abbo te verlengen. Kinderlijk eenvoudig en kost wat? 3 seconden werk? Je hoeft dus helemaal nergens naar een website en dat "alles regelen rondom telefonie" stelt werkelijk niets voor. Ik proef alleen maar onderbuikgevoelens of van die via via verhalen die je gehoord hebt. Er klopt niets van dat en had je simpel ervaren als je zelf T-Mobile klant was geweest.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 6 oktober 2016 12:22]

Is dat nou echt zo'n probleem? Hebben die mensen toevallig ook echt net een Windows Mobile telefoon en nog eens dat abonnement met oneindig online?
Wat is er mis met een Windows Phone, behalve jou vooroordelen? Je kunt ze gewoon bij T-Mobile krijgen (waar deze dan ook vandaan komt) dus dan vind ik het niet raar dat ik verwacht dat ze dan ook fatsoenlijke support leveren voor die toestellen.
Niets mis mee, maar vraag me af of je in jou geval nu over een theoretische situatie valt. Als het echt moet is het namelijk helemaal niet zo'n drama als je doet lijken om zo'n pagina te openen op 64kbps. Dat is mijn ervaring in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 6 oktober 2016 11:15]

Dan mag ik toch dezelfde service verwachten als ik evenveel betaal voor een abonnement en een toestel van die provider?
Je krijgt ook dezelfde service. Iedereen heeft toegang tot de apps voor iOS of Android en tot de website waar je hetzelfde kunt doen. Dat jij een ander OS draait wil niet zeggen dat T-mobile jou niet dezelfde service biedt. Het ontwikkelen van een app kost nou eenmaal veel geld en het is nogal logisch dat ze dat niet doen als maar een zeer klein deel van de klanten er voordeel uit zou halen.
Het zou pas echt krom zijn als alle abonnementen duurder werden omdat T-mobile ook een app moet ontwikkelen voor WP en Blackberry en Maemo en Sailfish en Firefox OS en en en... want waar trek je de grens? Jij vindt blijkbaar dat Windows Phone ook er bij hoort, maar een ander OS wat nog wat minder gebruikt wordt dan niet?
Waar ik de grens trek is bij wat ze aanbieden. Ze verkopen gewoon Lumia's, geen Blackberry of andere telefoons. Of is het heel raar dat ik vind dat ze hun eigen toestellen moeten supporten?
Nee, dat is niet raar :)
Doen ze toch ook? Je hebt toch de website die je kunt gebruiken? Ja het is wat trager dan de app, maar toestellen onderling kunnen ook sneller of trager zijn, dat is normale variatie. Bij Windows Phone weet je van tevoren ook dat je minder app support hebt.
als je weet dat je geknepen kan worden(of met weinig/dure data zit) moet je eigenlijk hier van te voren al rekening mee houden en opera mini installeren.
daar kom je een stuk verder mee op 64k.

opera mini is beschikbaar op bijna alle telefoons.
klassiek windows mobile
windows phone
windows mobile 10
android
iphone
java-enabled "dumbphones"
Knijpen ze die site ook af? In het buitenland kan je zonder internet wel op die site om het alsnog af te sluiten. Dus neem ik aan dat ze verkeer naar die site buiten de knijpers/bundels houden.
Die verbruiksitelink krijg je in een SMS normaal op 80 en 100 % van je bundel en is niet overdreven zwaar qua opzet. Heb hem.ook wel eens met 64 afknijp wegens bundel leeg geopend en dat ging gewoon goed.
Je hoeft ook niet te inloggen, je telefoon wordt herkend.

[Reactie gewijzigd door Schrudde op 6 oktober 2016 17:10]

Muziek streamen gaat prima hoor tot 48kbs. Tweakers bezoeken heb ik weer meer moeite mee dat gaat echt te traag.

edit typo.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 6 oktober 2016 20:49]

Helaas klopt dat afknijpen niet meer voor alle abonnementen. Heb bij mijn verlening een internet bundel gekregen waar ik extra data moet bijkopen als het op is. Mijn schuld dat ik het niet beter heb doorgelezen maar wel slordig want had voorheen altijd ook afknijpen ja.
Dan heb je de T-Mobile basissim? Dan kan dat kloppen, want de altijd online met 64kbps is alleen beschikbaar voor de stel samen en stel bij abonnementen
Afknijpen is ook een beperking op wat is aangeboden en dus gewoon misleiding.
Welke thuisgebruiker zal hierdoor tegengehouden worden, die downloadt gewoon de T-mobile app, vinkt een vakje aan en kan weer verder surfen. Als het zo simpel is, vormt het geen drempel meer. Weg aantrekkelijkheid van duurdere 4G voor thuis.

Kortom, T-Mobile presenteert (opnieuw) een Oneindig abonnement dat niet houdbaar is. Deze keer is het juridisch kloppend, maar krijg het gebruik van capaciteit straks wel een flinke boost. Leuk voor de aandeelhouders, wanneer de winst moet worden geinvesteerd in extra capaciteit, i.p.v. uitgekeerd als dividend.
Ik denk dat ze maar zeer zelden iemand echt er af knikkeren. Ik heb op diverse abbonementen ook altijd meer snelheid kunnen bereiken dan officieel. Ik denk dat ze gewoon een achterdeur willen hebben om iets te kunnen als het echt de klauwen uitloopt. Maar dan zullen ze wel vooral dreigen, dat is vaak genoeg.
Wat overigens een prima oplossing is, bij T Mobile loopt je niet snel tegen verassingen aan als je door de data heen bent, MB's toevoegen is vrij simpel met de app.

Wat overigens niet wegneemt dat je niet iets als "oneindig" kunt verkopen wat niet "oneindig" is.
Overigens knijpt T-Mobile de data af naar 64kbps wanneer je over je limiet zit. Zat om Whatsappjes te kunnen sturen en Tweakers.net te lezen, te weinig om memes te browsen en muziek te luisteren. Lijkt mij een prima middenweg.
Sterker nog, bij een groot deel van de T-Mobile abonnementen krijg je standaard die 64kbps. Die zit standaard in het basis abo van een tientje per maand. Dus als je, zoals ik, je mobiele internet alleen gebruikt voor file informatie in de navigatie, whatsapp, text-only browser, email, dan hoef je niet eens een databundel af te nemen. Dan heb je standaard al ongelimiteerd internet.

LOTG hieronder heeft wel gelijk het gebruik van de T-Mobile site als je op smalband zit is een ramp. Ik snap niet waarom ze op dat klantenservice "intranet" de snelheids limiet niet gewoon opheffen. Of een minder zware site neerzetten voor klanten die op smalband zitten.
Oneindig online is niet hetzelfde als ongelimiteerde data met altijd de maximale snelheid. Dus kom op consument, doe niet zo kinderachtig en stop met zeuren om dingen die je niet beloofd zijn en je ook geen recht op hebt. Ik snap dat we allemaal graag voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, maar dat is niet realistisch.

En kom op zeg, 5gb per dag? Als dat zo weinig is dat je je druk maakt om een vinkje te zetten in je account, dan moet je misschien eens ophouden met naar dat schermpje kijken en eens om je heen gaan kijken naar hoe de echte wereld er uit ziet.
Even gecontroleerd, de hoogst mogelijke spotify stream is 320kbps wat overeen komt met 115.2 MB per uur. Idd, 5GB per dag is voor muziek meer dan genoeg.

Ga je daarentegen netflix zitten kijken op je mobiel in SD kwaliteit (3Mbps), dan gaan we naar 1.35GB per uur. Dan ben je in 3.7 uur door je bundel heen. Ga je naar UHD (25Mbps) dan is het 11.25GB per uur. Dan ben je in 45 minuten door je bundel heen.

Je kan je idd afvragen welke situatie nou nog realistisch is. Hogere kwaliteit dan sd op een 5 inch scherm lijkt mij vrij zinloos. UHD schermen in een omgeving waar je geen Wifi kan krijgen wordt ook steeds zeldzamer.
Ik denk niet dat het ingesteld om mensen thuis gebruik te ontmoedigen maar meer voor partijen die er een een server dienst aanhangen of iets dergelijks.
En die belofte wordt ook gehouden. Je moet gewoon af en toe op een knopje in een app duwen.
Staat in het artikel ;) Als je 5GB op is, vink je een aanvuller aan, van 1GB per keer. Dat kan via je mobiel. Je kan dus oneindig data verbruiken, maar je moet na het verbruiken van die bundels iedere keer handmatig aanvullen.
Dat geef ik toch ook aan dat je die 1GB telkens kunt activeren, maar ik zie nergens staan dat het vanaf je mobiel kan. Er word namelijk niet gezegd wat er daadwerkelijk gebeurt als je 5GB (of die extra 1GBs) op is.

Er zal toch iets gebeuren als je limiet bereikt is, anders is er ook geen reden om die extra GBs te moeten activeren.
Bij T-Mobile wordt enkel en alleen je snelheid naar 64kbps verlaagd totdat je je bundel weer aanvult. Er bestaat een My T-Mobile app waarmee je kunt aanvullen, die werkt gewoon op de verlaagde snelheid.
StartAbonnement technisch gezien betaal je 10 euro per maand bij T-Mobile om onbeperkt online te zijn met 64kbps en sluit je daarbovenop een bundel af, bundel op dan val je weer terug op die 64kbps.
In de nieuwe propositie gaat de snelheid bij oneindig online omlaag naar 384KB ipv 64
Hey, dat klinkt beter. Enig idee wanneer die nieuwe propositie van start gaan?
Volgens het intranet van t-mobile 17 oktober
T-Mobile kennende wordt je dan gethrottled naar 64kb/s, genoeg om whatsapp te gebruiken. Daarnaast kan je de tmobile app altijd en overal gratis gebruiken, zelfs in het buitenland zonder bundel
Bij mijn T-Mobile abonnement kan ik de T-Mobile app nog steeds gebruiken als ik door mijn bundel heen ben, ik neem aan dat een abonnement van 70 euro per maand dat dan ook kan.
Ze zullen vast wel additioneel iets verzinnen zoals bijvoorbeeld activatie met SMS.
Lijkt irritant maar geeft wel bewustwording van het verbruik.
Maar is het niet beter een snelheidscap in te stellen waarbij je mobiel nog wel uit de weg kan maar even een 4K downloaden er niet in zit?
Ja, want een 4K film downloaden om die vervolgens te kijken op een lagere resolutie op een schermpje van 14cm is helemaal geen absurde use-case, toch?

We hebben hier wel over mobiel internet hoor, niet thuis internet over 4G.
want mensen hangen hun telefoon niet aan hun laptop of tablet?
Tja een 4K downloaden zal je aardig wat moeten gaan vinken. Met een snelheidscap laat je het gewoon 's nachts doorlopen. Of je moet de snelheid weer zo laag maken dat je dat ook weer niet kan doen. Nee, een snelheidsbeperking lijkt me niet handig.
Irritant als je een 20GB Blu-ray rip probeert te downloaden van 4G, maar dan ben je behoorlijk misbruik aan het maken van wat T-Mobile aanbiedt (mobiel internet) en dan kun je beter overwegen een ander alternatief te kiezen. Zelfs met het bekijken van veel YouTube-meuk kom je niet snel binnen één sessie over 1GB, tenzij je mobiel 4K gaat streamen.

Ik vind het terecht. Deze manier is gewoon niet belemmerend voor de normale grootverbruiker en wel belemmered voor de misbruiker :)
Opzich wel logisch. Dat de prijs daarmee van 90 naar 70 gaat is fijn. De die-hards die elke keer 1 GB weer willen activeren zullen er ook moe van worden. Maak het niet 'te' makkelijk, gewoon een pagina waar je niet met directe link kan komen, alleen via de dashboard ofzo, met evt een Captcha. Zoniet, zie ik er in de kortste keren een app voor komen die het automatisch voor je doet.
Captcha is wel een goed idee inderdaad, 5GB/dag lijkt mijn meer dan voldoende om de hele dag vol te maken. Zo niet dan moet je wel is gaan afvragen waar je mee bezig bent. Zelf zit ik op 6GB/maand en gebruik dus ook best veel. Kan soms moeiljik voorstellen dat sommige mensen meer dan 20GB nodig zouden moeten hebben.
Helemaal mee eens, zelf zit ik op ongeveer 2 - 3 GB per maand, heb 12 GB beschikbaar. Thuis en op het werk zit ik op wifi, verplaats mijzelf met de auto, dus dan is het gebruik ook lager (OV gebruik je toch meer je toestel lijkt mij).

Echter verwacht ik zodra 5G beschikbaar komt dat al die limieten zo goed als weg zijn. Capaciteit is dan voldoende. Nodig lijkt mij het nu niet, echter ik weet nog goed dat belminuten en smsjes belangrijk waren, nu is dat in de meeste gevallen gewoon ongelimiteerd. Persoonlijk vind ik dat erg fijn omdat ik dan gewoon weet dat er 1 kostenplaatje is, met data zou dat ook gewoon fijn zijn. Ongelimiteerd gebruik van je toestel, 1 prijs en klaar.
Ik ga met het OV en zelfs dan red ik het met 2Gb elke maand, terwijl ik geen gebruik maak van de wifi in de trein.
Maar ook in de auto kan je data snel op gaan, je heb mensen die alles willen streamen tot elk nummer aan toe via spotify etc.
Als je alles streamt hele dag via spotify kom je op bijna 1gb per dag uit (op zijn hoogste kwaliteit). Spotify is bij mijn ook 60-70% van mijn bundelgebruik (mijn bundel 6gb).
Precies.

Zelfs thuis haal ik alleen maar grotere volumes omdat ik af en toe wel eens iets download, en vanwege off-site backups.

Maar zonder die zaken zou ik zelfs thuis wel genoeg hebben aan 5 gig per dag :P.
nja, een live hd voetbal wedstrijd via de horizon app is meer dan 2gb...
Over algemeen is ongeveer <3Gb/uur dus zelfs een hele match kijken ligt nog binnen dit gesteld limiet, maar dit hangt ook sterk af van de compressie.
- Submitter hier -
Het meest vervelende is dat het in de winkel juist verkocht is als oplossing destijds (voor de 4G-voor-thuis) als oplossing voor onze ADSL verbinding (wat op de locatie niet beschikbaar was en gegraven moest worden). Dat blijkt ook helaas niet (meer) toegestaan.

Het is ook destijds verkocht als ECHT onbeperkt internet, met het afknijpen na 5GB op 1 dag door weer te moeten vinken wordt er m.i. niet meer geleverd wat er beloofd is. Het is niet ZORGELOOS onbeperkt, je moet je namelijk zorgen maken of je die dag de bundel weer moet heractiveren. Dit kun je op een moment ook niet doorhebben waardoor je op dat moment dat je internet dus eigenlijk op is en je dus ook geen e-mail ontvangt.
Uit de tekst:
De maatregel moet volgens de provider voorkomen dat klanten misbruik maken door het abonnement te gebruiken als vervanger voor vast internet. Daar heeft T-Mobile 4g Voor Thuis-abonnementen voor
Schijnbaar verkeerde abonnement gekregen of afgesloten?
Die bestonden destijds nog niet. En in de winkel hebben we duidelijk onze doelstelling van de verbinding duidelijk gemaakt en was dit toch dé oplossing die we volgens de verkoper nodig hadden.
Aha, misschien nu omzetten naar dat andere abonnements-type, tenzij je daar nu ineens de hoofdprijs voor betaald.

Het Voor Thuis abonnement is nog niet actief schijnt:
https://www.t-mobile.nl/4g-voor-thuis#ro5

[Reactie gewijzigd door ArnoutV op 6 oktober 2016 11:19]

Klopt, het zou bijvoorbeeld de telecomwaakhond dan ook sieren om T-mobile op de vingers te tikken als zij dit willen invoeren vóór 4g-voor-thuis een feit is... Als je T-mobile's paginas er op naleest is duidelijk te merken dat daarmee de pilot bovendien nog moet beginnen.

Ook ik heb ooit te horen gekregen dat het inzetten van Oneindig Online voor een verbinding waar die anders vast niet mogelijk is geen probleem is... ben in hindsight enorm blijk dat de kennis waarvoor ik toen informatie aan het inwinnen was toch een kabel had laten graven...

En dan alsnog, het heractiveren gaat iets zijn wat HEEL snel gescript/-bot gaat worden... wie is er dan uiteindelijk de pineut?

Leuk en aardig dat ze weer actief willen proberen concurreren met Vodafone wat dat betreft, maar dan moeten ze niet zo moedwillig een aantal klanten het ene product uit duwen als zelfs hen eigen klantenservice voorheen beweerde dat dat een zeer goed gebruik is van die dienst...
In aanvulling daarop verlaagt T-Mobile de prijs van het abonnement van 90 naar 70 euro per maand. Vanaf 17 oktober kunnen ook zakelijke klanten het abonnement bestellen, tegen dezelfde prijs en dezelfde voorwaarden.
Zou verwachten dat zakelijk een tegemoetkoming krijgt. Sterker nog, dit soort bundels zijn toch echt gericht op zakelijk of niet dan....
hoezo zakelijk? ik gebruik zakelijk als systeembeheerder met me telefoon niet niet bepaald veel (200mb per maand). terwijl prive met youtube etc... de data over de 6gb per maand komt.

mailtjes en whatsappjes kosten niet zoveel data :P
Kan me wel voorstellen dat het net zo interessant is voor zakelijke gebruikers. Ik zit vaak bij klanten voor een video/presentatie demonstratie van een online platform. Na een paar keer FHD video's ben ik wel snel over mijn databundel heen.

En nee niet alle bedrijven geven je toegang tot hun netwerk (met of zonder wifi) of is het een Citrix omgeving met een dicht getimmerde firewall of een beperkte down/up speed. Dus veel afhankelijkheden.
Of je zet die video gewoon lokaal, dat lijkt me zowiezo de meest stabiele optie. Tenzij het om een demonstratie van een online platform gaat waar je FHD videos kan bekijken natuurlijk :P
Stukje van m'n reactie;
"Ik zit vaak bij klanten voor een video/presentatie demonstratie van een online platform."

In dit geval een online platform O-)
Maar waarom gebruik je prive niet gewoon WiFi. Is dit een keuze die je gemaakt hebt i.v.m kosten. Of is het gewoon uit luiheid (bedoel ik niet respectloos) maar ik kan me niet voorstellen dat ik ergens ben waar ik voor een zo'n lange periode ben. Dat mijn mobiel internet tot 5GB word leeg getrokken omdat er geen WiFi is. Dus heb oprecht interesse in die situaties.
Ik gebruik 6GB per maand hè. niet per dag :P.
Op dit moment een baan in Apeldoorn en ik woon in Nijmegen, dat is elke 3 uur per dag met het OV... ik denk dat dat genoeg zegt waarom ik zoveel data gebruik.
(wifi in het OV is traag en ruk)
Ik kan verschillende sotuaties bedenken hiervoor.
Gewoon vergeten wifi aan te zetten als je thuis komt. (Heb ik zelf het meeste last van :p)
Luiheid, heb zelf 2 wifi netwerken in huis, 1 voor boven en 1 voor beneden. Maar als ik boven kom pakt hij niet automatisch het andere netwerk dus i.p.v. zelf verbinding te maken gooi ik wifi gewoon uit.

En een manier waarmee ik vroeger erg misbruik maakte van onbeperkt data is school, traag internet met alles dicht getimmerd, dus gebruikte een eigen wifi hotspot om online te kunnen gamen :p zat toen ook echt wel boven de 5gb per dag, maar dit was voordat ze gingen limiteren op hoeveelheid data per maand
Als ik jou was zou ik je netwerken dan anders instellen. Dat beiden netwerken het zelfde netwerk aanbieden en als je het goed instelt dan switchen je devices automatisch tussen de twee mogelijke netwerken. Ik heb thuis "vier" netwerken.

2x 2.4gh en 2x5gh ik kan door mijn huis lopen zonder enige vertraging met mijn Wi-Fi.
Zakelijk kan ook verschilen. Werk je op de beurs en is de Wifi slecht dan wil je toch een juiste verbinding hebben.
Dan is het fijn als je een juiste 4G verbinding hebt met een hoge snelheid!

Denk dat het voornamelijk verschilt in welke branche je werkt en gebruikt.
Dit is toch gewoon echt gericht op de particulier. En tja dan is dit alleen interessant als je een grootverbruiker bent, anders kan je beter een goedkoper abonnement nemen. :+
Zakelijk? Zakelijk is mailen, wat websites en misschien wat apps. 5gb verstook je alleen met hoge kwaliteit films eigenlijk. Dat is (behalve voor cineasten) geen werk meer.
T-Mobile zou meer aan upselling moeten doen. Bijv. een abonnement met onbeperkt internet voor een paar tientjes per maand, maar een maximumsnelheid van 2 mbit. Hoe meer snelheid je wilt, hoe meer je betaalt. Volgens mij is dat wel toegestaan van de wetgeving.
Dan moet je naar de concurrent: RobinMobile.
Nah, ik vind mijn abonnement prima. Ik heb 50 mbit zonder datalimiet. Bij T-Mobile varieert de snelheid tussen 20 en 50 mbit. Voor mij is dat prima :)
Hoe gaat dat aanvinken dan precies? De mensen die daadwerkelijk zoveel data verstoken zullen daar vast wel weer iets op verzinnen als een scriptje gok ik. Aan de andere kant hoeveel moeite zal het kosten om dit zelf handmatig te doen in het geval je dit toch als vaste lijn voor thuis gaat gebruiken? Het is nou niet bepaald een schokkende drempel of zo.
Ik denk door elke keer een 1GB bundel aan te schaffen in de app of via tmobile.nl. Met het verschil dat die bundel dan gratis is ipv iets van €7,50 voor andere klanten.
Ik snap nog steeds niet dat bedrijven gewoon termen mogen gebruiken terwijl er wel degelijk limieten zijn. Ik betaal echt liever voor 150gb/maand data dan 'onbeperkt' of 'oneindig' (with a catch).

En dan als oplossing handmatig ergens op klikken om toch nog meer te krijgen, alleen maar omdat ze weten dat de meeste dit niet kunnen vinden of te lui zijn om het te doen ... is kinderachtig.

Gewoon duidelijk zijn en niet dingen gaan zitten verzinnen zodat je hopelijk meer mensen strikt om niet naar de concurrent te gaan.
Tja....ben het wel met je eens, maar dit is gelukkig wel echt onbeperkt met de enige catch dat je na 5GB (op een enkele dag!) dus even een vinkje moet zetten om hier weer 1GB bij te krijgen. Verder geen limiet of wat dan ook. Dan vind ik dit toch best wel deftig hoor.

En tja in jou voorbeeld. Je kan dus 150GB onbeperkt gebruiken waarbij je dus na 5GB op een enkele dag even een vinkje moet zetten. Mwa. Bij zo'n dagelijks verbruik neem ik dat vinkje wel voor lief.
Inderdaad, ik heb het abbo bij een familielid aangeboden.
Hij heeft geen vaste internetaansluiting, en zit door het jaar op 3 a 4 adressen in NL

ism met zijn telefoon ( of zelf een mifi ) kan hij onafhankelijk zijn van de buren, waar hij nu elke keer moet aankloppen voor de 4 maanden 'service'
Dat is leuk voor een keertje, maar na een jaar gaat men toch wel een keer vragen "alweer ?"

We hadden al bij Tele2 gekeken, 36€/m 24GB maar de dekking op 2 van de 3 is niet echt optimaal (4G )
Binnenkort eens testen met een prepaid-sim ;)
Opzich begrijp ik de aanpassingen wel... Maar dan vind ik 70 euro per maand toch wel fors...
Voor 5GB per DAG op een mobile telefoon?

[Reactie gewijzigd door ArnoutV op 6 oktober 2016 11:12]

€70 voor 150GB (zonder vinkjes) waarvan je 5GB per dag mag verbruiken vind ik een prima deal.
Én je mag ook nog eens onbeperkt (als de data op is) 1GB aanvullen als je te kort komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee