Dit is wel dé manier om ISP's te ontmoedigen onbeperkte bundels aan te bieden.
Ik wil heir op inpikken: zoals ik het zie zijn datalimieten de beste manier om netneutraliteit te behouden, en dat meoten we in mijn ogen absoluut doen.
Ik zou ook graag zien dat er betaalbare onbeperkte bundels zijn. Duurder, ja, absoluut, maar nog betaalbaar (dus geen 100€/maand). Echter, wat je op Tweakers vaak leest is dat mensen willen dat datalimieten helemaal verdwijnen dat wil ik niet. Waarom? Omdat marktsegmentatie mogelijk moet blijven. Waarom?
Wel, de oma van mijn vrouw is bereikbaar via whatsapp. Dat kan omdat ze voor een paar euro een bundel van 100MB per maand heeft. Daarmee kanz e whatsappen en zelfs een keertje bellen via whatsapp of skype. Super!
Ikzelf betaal zonder te morren een stuk meer: voor 21€/maand heb ik 3GB (4G, en dan nog eens 120 minuten en 100MB roaming). Omdat ik mijn verbinding veel gebruik vind ik het geen probleem dat ik meer betaal dan de oma van mijn vrouw.
Wat je echter vaak leest, is dat mensen zeggen 'ja maar, data kost toch niets? Waarom moet je dan meer betalen om meer data te verbruiken?', end at klopt grotendeels: de kosten voor de providers zijn nagenoeg volledig onafhankelijk van de hoeveelheid data die je verbruikt. Datalimieten zijn dus inderdaad kunstmatig.
Echter, stel nu dat mijn oma en ik evenveel moeten betalen voor onze internetverbinding, wat gebeurt er dan? Gezien de kosten voor de provider constant blijven, moeten ze alsnog dezelfde omzet draaien, en ik ga ietsje midner betalen, maar oma zou een pak meer betalen, zeg maar 15 euro ipv 3 euro voor haar internetverbinding. Leuk, ze heeft dan wel geen datalimiet, maar met die 100MB komt ze al ruim toe, dus ze heeft niet echt voordeel bij deze andere aanpak. Gevolg: voor oma is die prijsverhoging een erg slechte deal, en ze zegt 'sms en bel me maar, ik neem geen databundel!'. Er zijn dus light-gebruikers die af zouden haken als goedkoper bundels met datalimieten verdwijnen.
En nog erger: omdat er minder klanten zijn, en gezien de netwerkkosten van providers nagenoeg constant zijn, ook al hebben ze minder gebruikers, moeten de overgebleven gebruikers het verlies van die light-klanten goedmaken, en dus alsnog meer betalen.
Eindresultaat: minder mensen online, en de rest betaalt alsnog meer.
Over de hele lijn negatieve gevolgen dus, en
daarom is marktsegmentatie goed voor de consument én de provider.
Nu, er wordt ook wel eens opgeworpen dat datalimieten niet de correcte manier zijn om de markt te segmenteren. Daar ben ik het niet mee eens. Om de markt te segmenteren moet je als provider duidelijk verschillende soorten producten op de markt plaatsen. Maar, internet is zo generiek als maar kan, dus de mogelijkheden om onderscheid te maken zijn enorm beperkt. Even op een rijtje wat we al gezien hebben:
- Datalimieten: deze is duidelijk: je betaalt meer of minder naargelang je dataverbruik
- Snelheid: deze wordt constant naar voren geschoven, maar dit is geen wenselijke of effectieve manier. Kijk maar naar de VS: daar heb je een heleboel gebruikers die nog steeds hun trage 3G contract behouden en niet upgraden naar 4G, iets dat 10 keer sneller is. gewoon omdat ze dan geen datalimiet hebben en dus minder betalen. Consumenten willen dus blijkbaar niet bijbetalen voor een snellere verbinding, wanneer hun bestaande verbinding 'snel genoeg' is. Dit kan enkel werken wanneer je de goedkope optie dusdanig traag maakt dat het gebruik onaangenaam is. Lijkt me niet wenselijk: oma moet dan een halve minuut wachten voor die foto op whatsapp.
- Extra diensten: Ook dit werkt niet. mensen willen geen KPN Music. Ze willen Spotify. Ze willen geen ZIggo movies, Netflix is beter.
- Betalen per dienst, aka weg met netneutraliteit: Hierbij betaalt of de gebruiker, of service providers zoals netflix en youtube, voor het gebruik van de verbinding. Ik denk dat ik hier geen woorden aan moet vuil maken: dit is het slechtste idee ooit en zal innovatie en concurrentie op het internet totaal vernietigen.
Van deze vier opties werken economisch gezien eigenlijk enkel de eerste (datalimieten) en de laatste (anti-net-neutraliteit) goed om de markt te segmenteren. En gezien marktsegmentatie de enige manier is om iedereen online te krijgen en uiteindelijk ook de gemiddelde prijs te drukken, moeten we providers toelaten om een van deze twee tactieken toe te passen.
Mijn conclusie is dus: laten we alsjeblieft die datalimieten behouden, zodat we ook netneutraliteit kunnen behouden.
[Reactie gewijzigd door kiang op 12 juli 2016 14:05]