De ACM neemt vanaf eind 2019 een meetmethode in gebruik waarmee de toezichthouder kan controleren of providers zich wat de internetsnelheid betreft houden aan de netneutraliteitsregels. Volgens die regels mag het internetverkeer niet vertraagd worden.
Een woordvoerder van de ACM heeft tegen Telecompaper bevestigd dat de organisatie niet zelf een instrument gaat ontwikkelen voor het meten van de internetsnelheden. De mededingingswaakhond gaat gebruikmaken van een meetmethode van Berec, de Europese koepelorganisatie van nationale toezichthouders, waarvan onder meer de ACM in Nederland en het Bipt in België deel uitmaken.
Naar verwachting zal Berec de speedtest eind 2019 beschikbaar stellen aan de verschillende nationale toezichthouders. De ACM zegt dat het daarvoor alvast voorbereidingen treft, zodat de meetmethode na het ter beschikking stellen ook daadwerkelijk vrij snel kan worden geïmplementeerd.
De ACM leek eerst zelf een meetinstrument te gaan gebruiken. Zo ging de toezichthouder in juli 2016 nog in zee met de speedtest van M-Lab, een organisatie die Google jaren geleden heeft opgericht. Met deze test konden internetters zelf nameten of de beloofde snelheid ook daadwerkelijk werd gehaald. Later werd echter duidelijk dat de ACM stopte met de ontwikkeling van een eigen test; de toezichthouder sloot zich aan bij een programma van Berec.
In de Europese Unie gelden vrij strenge netneutraliteitsregels: in de Europese verordening is weliswaar geen categorisch verbod op bijvoorbeeld zerorating opgenomen, maar het vertragen of blokkeren van het dataverkeer en het bieden van een fast lane tegen betaling van een extra bedrag, zijn wel verboden. Ook is transparantie over de snelheden onderdeel van de op 30 april 2016 ingevoerde regels. Nederlandse providers zijn verplicht bij bestaande contracten sinds 1 maart 2018 en bij nieuwe contracten sinds 1 januari de werkelijk haalbare internetsnelheden te vermelden.
In de Verenigde Staten heeft de FCC soortgelijke, strenge netneutraliteitsregels vorig jaar weggestemd; deze waren onder de Obama-regering ingevoerd, maar gelden sinds 11 juni niet meer in het land. Daardoor is het vertragen of blokkeren van het internetverkeer niet meer in alle omstandigheden verboden.