Alle mobiele providers met een eigen netwerk in de Benelux, met uitzondering van het Belgische Base, willen dat de Europese Commissie de regels rondom netneutraliteit afzwakt. Die regels gelden sinds eerder dit jaar en waren al een zwakkere versie van de Nederlandse netneutraliteit.
Het 5g-manifest, waarin providers zich uitspreken over netneutraliteit, bevat handtekeningen van de ceo's van KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Proximus en Orange. Van de providers in de Benelux ontbreekt alleen Telenet/Base, dat onderdeel is van moederbedrijf Liberty Global. Het is onbekend of Telenet anders denkt over netneutraliteit of dat het bedrijf niet is uitgenodigd. Naast providers hebben ook netwerkbedrijven Huawei, Nokia en Ericsson het manifest van hun goedkeuring voorzien.
De providers en netwerkbedrijven stellen dat de regels voor de netneutraliteitinvesteringen in 5g in de weg staan, omdat providers dan minder kansen hebben om geld te verdienen. Providers willen bijvoorbeeld aan Google, Netflix of Facebook geld kunnen vragen om hun verkeer voorrang te geven boven dat van andere aanbieders en op die manier sneller hun investeringen terugverdienen.
De providers en netwerkbedrijven pleiten verder voor het harmoniseren van de frequentieveilingen, vooral die van 700MHz, rond 3,5GHz en de hoge frequenties boven 20GHz. Als providers die in een keer in alle EU-lidstaten mogen gebruiken, zou dat veel tijd en moeite schelen, vinden ze.
Donderdagochtend bleek al dat KPN, Vodafone en T-Mobile zich gecommitteerd hadden aan het manifest. Daarin zeggen providers dat ze in 2020 5g willen aanbieden. Dat moet in elk EU-land in minimaal een stad gebeuren. Marietje Schaake, Nederlands lid van het Europees Parlement voor D66, denkt niet dat de Europese politiek in zal gaan op de ruil van zwakkere netneutraliteitsregels voor snellere 5g. "Telco's zijn al jaren deze dreigingen aan het afdraaien", aldus de Europese politica.